На кръстопът – програмист в София или работник в Шумен? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121157)
 Любов и изневяра (29695)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21891)
 Семейство (6469)
 Здраве (9596)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18512)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

На кръстопът – програмист в София или работник в Шумен?
преди: 4 години, 5 месеца, прочетена 1773 пъти
Здравейте, читатели на Spodeli. net!
Пише ви млад човек от Шумен с нужда от съвет. Догодина завършвам образованието си и дойде време да избера по кой път в живота да тръгна. Две професии будят интереса ми - актьорското майсторство и програмирането. Доста различни една от друга, но тези са. Актьор е ясно, че в България няма да стана. Така остават два варианта:
1. Да започна интензивно да уча програмиране. Финансовите ми възможности клонят към 0, затова ще гледам видеата на СофтУни и надявам се, ще успея да се изуча (не си правя илюзии, че ще е лесно). След това да се преместя в София и да стана програмист. В Шумен тази професия не се търси.
2. Да остана в родния си град и да работя нещо друго. Икономическата ситуация в Шумен е катастрофална. Заплата от 1000 лв. рядко може да се постигне. Ще попитате, защо се двоумя тогава - причината е, че близките ми хора са тук. Честно казано, само те и носталгията ме задържат в града.
Напоследък се чувствам някак в изолация. Вървя из града, само по центъра се срещат повече хора. Ще кажете, за предпочитане е пред столичната лудница - може би, но според мен по-добре шум от пустош.
Какво бихте направили на мое място? Да оставя дом и семейство и да замина за големия град? Или да стоя в град без възможности за реализация? Хората тук едва свързват двата края, а мнозинството мои връстници напускат. Почти не ми останаха и приятели - всички мигрираха (кой към чужбина, кой към по-голям град).
Благодаря на всеки, който ще отдели време да прочете историята ми и да ми даде съвет!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 4 години, 4 месеца
hash: 784e088fce
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Ако беше казал работник където и да е на хубаво място срещу програмист в София, бих посъветвал работник.

Но просто извън София/Пловдив/Варна и донякъде Бургас се вижда истинската страна на Територията - простотия, наглост, мръсотия, бюрокрация. Не че и в тея 4 града е по-добре, но поне е останала някаква форма на държава в тях.

Ако нямаш пари за СофтУни, можеш да гледаш видеата и от Шумен докато работиш там и да записваш за изпити само(звънни и говори с тях). Видеата на СофтУни са доста зле, но ако не знаеш английски са ти вариант. Ако не знаеш английски, няма да е зле и на него да наблегнеш. Добър програмист с лош английски е по-зле и от лош програмист с добър английски. Първите са ми най-тегавите колеги, с които съм работил.

 
  ...
преди: 4 години, 4 месеца
hash: edf0ae4ef8
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   С програмиране се изкарват добри пари но не е нещо дето да хванеш и да го назубриш. Ако не ти е в кръвта - няма да стане.
Софтуни правят безплатни курсове, не вярвам в Шумен да няма, не е малък град все пак. Осем урока и това им е цедката, който става - продължава в академията.
А програмирането може би е профецията която най малко зависи от географското ти разположение! Стига да имаш ток и интернет :) Та може и в Шумен да си седиш, хората от Индия програмират и пращат кодове, а пък ти си се притеснил :)

 
  ...
преди: 4 години, 4 месеца
hash: 9eeb49a14d
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   Аз работя, имам семейство и едновременно с това гледам видеата на Софтуни безплатно, правя си упражненията, решавам си задачите и изобщо имам пълен достъп до ресурсите. Първо записах безплатния модул, изкарах го, но не платих за следващите. Да, не ходя на изпити и няма да ми дадат сертификикат, но като имаш знанията и история в ГитХъб, за какво ти е сертификат, който никой няма да го гледа? Ако работиш здраво всеки ден след работа, за 2-3 г. ще си готов да почнеш като стажант, а ако имаш проекти ГитХъб дори като джуниър. А можеш дори да работиш от разстояние или по проекти и не е задължително да се местиш в София. Но може би като за начало ще е добре поне 2-3-4 г. да поработиш на място, а после може да се върнеш в Шумен и да работиш от разстояние или на свободна практика.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 4 месеца
hash: 8f36fd67a1
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Да не си мен? Израснах в Шумен, на 19 дойдох в София да работя като програмист (отначало уеб дизайнер само). Същевременно се занимавам с актьорско майсторство. Кандидатствах в НАТФИЗ но не ме приеха и записах друга специалност, доста по-различна - техническа, която пък ми помогна с програмирането като паралелно учех и работех. Сега продължавам с актьорското и импро театър, и някои други хобита.

Честно казано за мен нямаше дилема за оставане в Шумен. Да, родителите ми са там, но не исках да съм зависим от тях нито емоционално, нито финансово, нито никак. Не заминах за чужбина както много други мои познати и съученици, но успях да се устроя доста прилично в София вече 11 години. Ходя отвреме-навреме към Шумен да се видим с нашите (с кола е много по-удобно, отколкото с влак). Моята съдба я последваха поне 1/4 от съучениците ми от природоматематическата - и те са в София, някои от тях са ми приятели и си общуваме.

За съжаление съдбата на по-малките населени места е такава и то в цял Свят. В цял Свят има засилена миграция към по-големите градове. Изпитвам известна доза меланхолия и вина, че съм "оставил" нашите и града, но тях пък никой не ги е спрял да се преместят ако пожелаят. Според мен житейското ти развитие ако дойдеш в София ще е много по-съществено отколкото ако останеш в Шумен.

Впрочем, Варна е друг нелош вариант ако трябва да съм честен - на мен там климатът ми харесва повече като цяло (изключвам най-ветровитите зимни дни), но пък ги няма школите по актьорско, няма ги 90% от курсовете по програмиране, има много по-малко работни възможности за програмисти и тн. Гласувам с една ръка за Варна и две - за София. Това е мястото ако искаш хем да си в България, хем да се развиваш.

 
  ...
преди: 4 години, 4 месеца
hash: 62b1d955c8
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

5.   Не си проваляй бъдещето заради "приятели", както направих аз!
И аз реших преди години - "няма да отида в София, ще си стоя в нас, защото тук са ми приятелите". Пръ първия по-сериозен проблем, който ми изникна - всички до един ме зарязаха. Всъщност, те вече и помежду си не са приятели - всеки дръпна по свой път.... което е напълно нормално!!! Всеки си гледа интересите.
Никога обаче не пренебжрегвай своите интереси заради тези на "приятелите" си!! Никога не прави тази грешка!

 
  ...


...
преди: 4 години, 4 месеца
hash: 91ea2aac0c
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   Приятели, съученици-всичко това е до време... После всички се разпръсват и всеки си гледа неговия живот, развитие, цели, семейство и т. н.
Не бива да се драматизира, това е живота.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 4 месеца
hash: 113d287ace
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   5 ти дава много правилен съвет.

 
  ...
преди: 4 години, 4 месеца
hash: 61c99857ed
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

8.   От автора:
Номер 1, знам английски четимо. Говоримо никога не е имало къде да го практикувам, но това не е проблем. Езиците ми се отдават - дори бих станал преводач, но.. в България и за тях няма работа :)
Номер 4, във Варна няма да отида. Ако ще си сменям града, по-добре да замина за този град, в който имам най-много възможности за реализация.
Номер 5, приятел често успешно се римува в предател, но в Шумен аз нямам нито едно от двете :) Всичките ми приятели заминаха за други градове. Не че в София ще се събера пак с тях - няма, но се надявам да си намеря други.
Истината е, че освен ниските доходи, в Шумен и средата (или по-точно липсата й) е пречка за мен. Болшинството млади хора е в района на университета. Хора, които само чакат дипломирането си, за да си стегнат куфарите. Градът не престава да обезлюдява, кварталните улички са празни, сякаш сам си живея тук. Всеки ден ми се струва, че съм откъснат от цивилизацията. Вътрешно се питам - защо си пилея времето тук?

 
  ...
преди: 4 години, 4 месеца
hash: 5310d663eb
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   Бих заменил всичките си пари, които печеля в IT индустрията, за заплата от 1000 лева и възможността да участвам в представления и кино.

Много хубаво си помисли къде ти е страстта, защото тя не угасва с живота. А след като направиш изборите, после е много трудно да се преустройва битието...



Братан.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 4 месеца
hash: 6987097922
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Здравей, авторе, обръщам се и към другите! И аз завърших ШУ! "Радиокомуникационна техника и технологии" и "Сигнално охранителни системи и технологии" съм завършил, но си оставам у нас, както и в града (от Варна съм), обичам си моя град, но когато ходя в Шумен (есента си взех дипломата за магистър, на 6. 12. ходих в "Арена Шумен" на церемонията, когато се връчваха грамотите на всички завършили)! Шумен ми харесва, няма я тази лудница, каквато я има във Варна, не, не говоря за работни места, говоря относно това, че, всеки, който отиде с влака до Шумен, както правя и аз, когато отида, кола нямам и не ми трябва, всички магазини, както и Автогарата, са в близост до самата ЖП гара, което е удобно за всеки-особено "Практикер", "Кауфланд", спортна зала "Плиска", университета, офиса на "Еконт", строителните борси срещу ЖП гарата, "Студентски парк", "Билла", "Техномаркет( и двата магазина се помещават в едно здание), "Зора" (тя е малко по-нагоре), битака и пазара-къде във Варна го има това, питам аз? Никъде, бих казал аз! Всичко това във Варна наистина го има, но ако решиш да посетиш всяко едно от тези места-изключвам спортната зала и офиса на "Еконт", както и строителните борси на ул. "Строител", един ден няма да ти стигне, докато всичко това е отлична даденост не само за шуменци, но и за всеки, който не е от Шумен, а има съвсем ограничено време, особено ако е от селата-пристига с ранния пътнически влак и трябва да се прибере със следобедния-лично аз съм виждал хора, които пътуват сутринта с този влак и се връщат с него следобед-искат хората да се приберат по-рано и да си гледат тяхната работа! Напазаруват си, защото дори и в Каспичан няма това, което го има в Шумен-все пак е по-малък град от Шумен! Но когато говорим за работни места, Шумен едва ли може да се сравнява с Варна или пък София!

 
  ...

...
преди: 4 години, 4 месеца
hash: 039984a7d3
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

11.   Авторе, за съжаление много правилно си забелязал, че Шумен се обезлюдява и то с високи темпове. Работа има, ама за 700-800 лева, които са едно нищо. Аз, слава на Бога, си намерих добра работа в Шумен и това ме задържа в града. Алтернатива обаче нямам и ако напусна, трябва да напусна и града. Да не говорим, че единици са като мен. При всички случаи трябва да започнеш да учиш. Дали ще учиш задочно и ще работиш в Шумен или ще отидеш директно в София, не е толкова важно. Важното е да започнеш и колкото по-бързо, толкова по-добре. Останеш ли работник в Шумен, ще живееш на ръба на оцеляването. Това, че се строят някакви фабрики е заблуда, защото в тях работа за квалифициран персонал има много малко. Отделно, всички са тук заради много евтината работна ръка. Инвестициите им са просто цехчета, които бързо могат да опразнят, без много разходи.

 
  ...
преди: 4 години, 4 месеца
hash: 61c99857ed
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   От автора
Благодаря на всички, които са се включили.
Братан, решил съм го - няма да ставам актьор. Харесва ми играта, но на любителско ниво. Основният въпрос за мен в момента е дали да остана в Шумен или да замина за София, когато завърша.
Номер 11, точно в това се корени голямото ми колебание. Работа няма. Градът обезлюдява. Улиците са пусти. Икономиката е в срив. Аз и в момента уча и скоро ще завърша. Тогава трябва да реша накъде да се ориентирам.
Казал/а си го - в Шумен да стигна най-много до работник със 700-800 лева заплата. Няма да мога да работя по професията си, камо ли да градя кариера.
От друга страна в града са родителите ми. Не искам да ги оставям, но какъв друг избор имам? Да мизерстваме заедно? Ако успея в София, мога и пари да им пращам.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 4 месеца
hash: 13aa9d9a02
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

13.   Авторе, ако си в София, можеш да се връщаш 1-2 пъти в месеца. Като натрупаш пък стаж в професията, може и да работиш от вкъщи и да се върнеш в Шумен. За начало обаче ти трябва стаж, който в Шумен няма как да придобиеш.
От 11

 
  ...
преди: 4 години, 4 месеца
hash: a4c33137fb
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

14.   Авторе нека ти кажа и аз нещо като човек имащ възможността да си живее в София и в малко градче близо до столицата. Всички ти говорят за това колко добре ще се развиеш в София и колко хубав град е. София много дава, но и много взима приятел. Да ще имаш големите възможности и по-голямата заплата от Шумен. И до там. Защото тоя град винаги ще ти бъде чужд и отблъскващ. Защото в столицата вече трудно се живее от пренаселване. Ще плащаш наеми години наред и няма да е твое жилището. Ще търпиш известни неудобства и в един момент със сигурност ще се почувстваш самотен, но това е цената, която трябва да платиш заради скапаните възможности и пари. Големия град дава, но големия град е изпълнен с неудобства и те кара да се пречупиш. Няма да го има спокойствието на което си свикнал. Няма да я има и подкрепата. Аз бих избрал Варна защото ми е на час път с колата. Никога за нищо не света не бих избрал София, но това е най-близкия ми голям град до моето градче. В България има прекрасни големи градове. Много често се стремим към парите, а забравяме колко плащаме от нервите и времето си за тях. В София си плащаме най скъпо за тях. В първия удобен момент бих напуснал София. Града определено няма нужда от повече хора, но пустата политика и бизнес създадоха добрите възможности именно там.

 
  ...
преди: 4 години, 4 месеца
hash: 61c99857ed
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

15.   Здравейте, Spodeli.net!
Има ли някакъв проблем с одобряването на коментарите на тази тема?

 
  ... горе^

...
преди: 4 години, 4 месеца
hash: 0e27d6c136
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

16.   1) Почти пробно да учиш програмиране. Все пак не е сигурно дали ще ти хареса и дали ще го усвоиш, преди да си почнал.
2) Отиди временно в София, докато понатрупаш стаж
3) Търси дистанционна работа, върни се във Шумен и работи оттам

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker