Трябва ли на децата да се говори за религия - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121155)
 Любов и изневяра (29697)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21891)
 Семейство (6470)
 Здраве (9596)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3178)
 Образование (7301)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18512)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Трябва ли на децата да се говори за религия
преди: 4 години, 4 месеца, прочетена 1473 пъти
Реших да не говоря на дъщеря си абсолютно нищо за религиите. Празнуваме всякакви празници - мюсюлмански, християнски, но не влагаме религиозен смисъл в тях. Тя е втори клас и не знае въобще, че има такова понятие като религия. Ако някога тя сама реши да си избере религия - добре, ако си остане без религия още по-добре, за мен е важно само да има ценностна система. Казах и само, че има Бог (дори не обясних, че различните хора го наричат по различен начин), който просто е създал света и до там. Не изпълнява желания, не обещава справедливост и няма магически неща. Обясних и, че има добри и лоши хора и трябва да внимава, обясних, че магията е в това да работиш за мечтите си и ако си упорит има вероятност да се сбъднат, но все пак светът не свършва, ако не си успял и винаги има за какво да живееш. Обясних и, че трябва да е добра, но да не очаква нищо в замяна. Обясних и, че всеки човек колкото и да е добър в него има и малко зло, което е нормално. Да не се стреми да е светица, все пак, стига да не допуска фатални грешки.

Не знам правилно ли е? Гледам, има родители, записват си децата на религия и някакви такива. Това за мен е емоционално бреме и грешни очаквания, както и затваряне на съзнанието.

Водя се мюсюлманин и като малък бях религиозен, макар че родителите ми не са. Просто интуитивно знаех, че има някаква сила свише. Без никой да ми е казвал, доброволно ходих на джамия, изучавах арабското писмо, намаза и Корана, а по-късно започнах да чета преводи и да се опитвам да го тълкувам. С възрастта обаче осъзнах, че религията ми пречи, понеже подсъзнателно ме кара да се надявам на някаква външна сила да оправи живота ми и така ме прави прекалено неинициативен, а и с грешни очаквания за справедливост, хората да са добри и т.н. Така постепенно разбрах, че каквато и да е истината, ние няма да можем да разберем каква е, но в същото време не трябва да имаме романтични очаквания, че всички са добри, че някой ни гарантира справедливост и сбъдване на мечтите, само защото се държим добре с хората. Вярвам само, че има някаква сила или живот, или вселенски закони, както искате ги наречете, които така или иначе не можем да опознаем и разберем и гледам да имам ценностна система ей така за себе си и за мен до там се изчерпва всичко.

Израснах в смесен район и винаги сме се разбирали и празнували заедно всички празници. Когато отидох в града обаче разбрах, че там религиите повече разделят хората.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 4 години, 4 месеца
hash: ec6a8c5d1c
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Аз като вярващ отскоро (3 години) съм твърдо ЗА, но не да се учи детето на религия ами на добродетелите по скоро.
Да почита майка си и баща си, да не краде, да прощава, да обича, да попита Бог. Ако човек трябва да почита майка си и баща си, колко повече Господ Който го е създал и който му поддържа живота му винаги? Трябва да има вероучение християнско защото ако на детето не му се обърне внимание ще стане наркоман, пияница, необичащ родителите си, бройкаджия, похитлквец и хаймана. Повечето от изброените бях аз преди да повярвам в Господ Исус Христос.
Няма какво да се лъжем.

Хората сме лоши в тоя век сега. Неуслужливи, крадем се, лъжем се, всеки гледа за него си, никой не гледа за чуждата нужда. Ето заради това трябва правила. Сега гледам по новините 3 момчета с БМв се ударили и избягали. Научи го го от малък на правила и да видим дали ще е така пак.
Малко квас заквасва цялото тесто. Какво искам да кажа?

Малко беззаконие става много беззаконие и хаос от които сме потърпевши всички.

Децата слушат чалга, идола им е Сузанита, пият пушат. Караме старунколи и плащаме високи данъци, здравеопазването е под всяка критика и всичкото това се дължи на беззаконие

Има ли нужда да казвам защо са нужни правила?

 
  ...
преди: 4 години, 4 месеца
hash: 957a35e329
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   За мен трябва на децата да се говори и то точно родителите им да им говорят каква религия изповадват и защо. Дори и родителите да са като теб да не са кой знае колко религьозни трябва да обяснят на детето си какви са и защо са избрали да са такива защо са изповядвали дадена религия и защо след това са я отхвърлили или обратното, първо не са вярвали после са станали религьозни.
Причината поради която трябва да се обясни на децата е че когато оставиш нещо необяснено на детето си, то в даден момент търси отговор навън на улицата, както обикновенно става с децата на които не им е обяснено какво е секс и защо се прави. Та такива деца с които не е говорено за религия са най лесната плячка за сектантите, повярвай тези хора от далеч надушват такива младежи.

 
  ...
преди: 4 години, 4 месеца
hash: ec6a8c5d1c
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

3.   Ако човек има правилното знание за Господ от Християнството - Исус Божия Син нека такъв човек да сподели с децата си.
Защото да палиш свещи, да обикаляш църква по 3 пъти на Великден или постиш ей така нищо не те ползва. Поста има смисъл ако го правиш както пише в Исая 58 глава
Бог казва че да обичаш Бог и да обичаш хората то това е основата на Закона. Това че някой вярва в Бог не значи че ще си седи със скръстени ръце и ще чака да му падне от небето.
Лозето иска мотика а не молитва, но молитва преди работата и Бог ще ти помогне.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 4 месеца
hash: ec6a8c5d1c
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Ако хората се съобразяваха със заповедта " Прави на хората това което желаеш те да правят на тебе " нямаше да има атентати и злоупотреби с милиони вместо това да се дадат тия пари на гласуващите в Африка. Дори и по дребни неща. Може ли съседа сутринта в 9 часа да дупчи с бор машината?
Може ли майстора в автосервиза да ме краде като ми слага надценка като се възползва че не разбирам? И всякакви такива неща. Желязото се кове докато е горещо. Учете децата на добродетели тъй като е за общото благо. Християнството ИСТИНСКОТО обаче, учи именно на това. Друг е въпроса колко го изпълняват. Навсякъде в Новия Завет пише : бъдете гостолюбиви, обичайте се, прощавайте си, един на друг си носете теготиите, всеки да отделя за този който няма. Грижете се за вдовиците и сирачето

 
  ...
преди: 4 години, 4 месеца
hash: ad198d181a
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

6.   Няма нищо лошо да информирате детето си, че има бог и хората го приемат чрез своята религия. Не налагайте, но информирате.

 
  ...


...
преди: 4 години, 4 месеца
hash: aeb5d9eb30
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Привет!
Изобщо не си сбъркал, че не си обременил дъщеря си с религиите. Наистина би било объркващо особено за дете на нейната възраст. Мислил съм по въпроса за различните религии и съм си задавал въпроса: добре аз съм християнин и се очаква да вярвам в Бог, за да ида в рая, това означава ли, че останалите - тези, които вярват в Аллах, Буда или някое друго божество отиват в ада? Разминаванията идват още тук.

До скоро и аз бях по-вярващ като теб, но някак си трезвата ми мисъл ме отклони в друга посока. Чудно ми беше и как така религията отхвърля някои хора на база това какви са, а не дали са добри или не. Както ти каза, важното е човек да има ценностна система и да различава доброто от лошото, защото човекът може да го играе много религиозен, но действията му да не са съвсем добронамерени.

Наскоро четох и една книга на Анита Мурджани. В нея тя описваше как като малка е израснала в Индия и е имала представа от тамошната религия. Когато обаче заминават за Китай тя има адски много проблеми, когато отива в училище, защото религията там е друга и разбиранията са по-различни. Била е дори изолирана и дискриминирана на база религия, което и остава травма в бъдеще. Тук ясно се вижда как религията понякога разделя вместо да обединява хората и как тя се превръща в бреме, ако е фанатизирана.

В заключение ще кажа, че и аз като теб вярвам, че има накаква Висша сила във Вселената, която не отговаря дословно на десетките различни религиозни писания. Казвам не отговаря дословно, защото във всяка от книгите пък човек би могъл да открие ако не глава, то поне абзац, който го докосва и усеща със сърцето си.
Искам да те поздравя за взетото решение и да ти кажа, че съм с двете ръце за това да не обременяваш дъщеря си с религиозните полемики. Би могъл просто да и обясниш каква е твоята гледна точка, за да не стои съвсем в неведение детето, но тя е малка и без това още, може би по-нататък. :)
Успех!

 
  ... горе^
преди: 4 години, 4 месеца
hash: 087012821f
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

8.   До 3

А ако е будист?

 
  ...
преди: 4 години, 4 месеца
hash: aa9b2525c6
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

9.   Аз съм 92-ри набор. Спомням си как по едно време в училище имаше СИП/ЗИП/ Допълнителен час (или както искаш го наричай) по Вероучение.
Нямам спомен защо не се бях записал, но имах съученици, които ходиха редовно.
Е какво стана- нищо не стана. Нито им промиха мозъците, нито имаха някакви негативи от посещенията, нито нищо. Съучениците ми си останаха съвсем нормални. Можеби с малко повече обща култура относно религията Християнство, в сравнение с мен.
Години по-късно учих в Художествена гимназия, там имаше специалност Иконопис. Влезлите в тази специалност трябваше да правят икони, съответно да се запознаят по в детайли с Библията, каноните, църковните дейности и тн.
Е какво стана- нищо не стана.
Никакви негативи, само плюсове. И до ден днешен имам приятели, синове на попове, които рисуват икони, познават Библията, знаят всичко от-до, и нищо. В смисъл не са промити мозъци. Водят напълно светски начин на живот, имат семейство, някои и деца.
В университета имах по едно време История на религиите. Беше ми доста интересно. Изучавахме езическите религии, Християнство, Ислям и тн. Като за обща култура има доста интересни неща в древните текстове.
Никога не съм се смятал за религиозен. Семейството ми също. Но вярвам в моралните ценности.
Вкъщи почти никога не се е говорило за Бог, но никога не съм виждал баща ми пиян. Никога родителите ми не са си посягали, никога не съм бил свидетел на грозна сценка или нещо подобно.
От към обща култура, полезно занимание, хоби, някакви морални ценности, смятам, че изучаването на религията е нещо доста полезно.

 
  ...
преди: 4 години, 4 месеца
hash: fb5eed75b4
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

13.   Прочетох страхотни неща, според мен си се справил много добре. Аз вярвам, че има сила, която води живота ни и ням против да я нарека Бог. Може да прочетеш или разкажеш истории от Корана и Библията, като приказки и за обща култура. Защото не трябва да се забравя, че много от тези текстове са писани в услуга на властта с цел управляване на хора.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 4 месеца
hash: c8252dafbb
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

14.   Браво на автора за споделената тема! Напълно подкрепям идеята религията да бъде представена на децата в по-късна възраст. Тя не е и не бива да бъде свързвана с ценностната система на човек.
Ще споделя и моята гледна точка относно религията. От малки ни бяха казали че има някой горе, който следи всяко наше действие-затова и трябва да спазваме определени от Него правила. Беше ни казано че трябва да обичаме някой от който в същото време се страхуваме. Молитвите ми, надеждите и очакванията ги отпрявах към него, като ми беше казано, че Той непременно ще ме чуе. Докато почти всяка вечер баща ми се напиваше и тормозеше майка ми до 4 сутринта, аз молейки се , всичко това да престане, баща ми да стане добър човек и майка ми е добре, 'вярата' ми постепенно изчезваше с времето което минаваше и ситуацията не се променяше. Само че в мен се загнездяваше мисълта че не се моля както трябва, че не съм доставъчно отдадена в мислите си нещата да се подобрят, че не съм добър човек (дете на 10 години). Това не е ли пагубно да една детска психика?
Ако информацията за религията е представена на човек, минал пубертата, ще има много по-малко вярващи хора. И в миналото и сега, са се раждали и продължават да се раждат хора които биват научени на религия, като се оказва по-късно че не са научени на морал и не го разбират. Нашите са религиозни хора, които не приемат гейовете. Не сме ли първо хора, а после различни?
В Ирландия имаше референдум на който се гласуваше дали една двойка сключила брак трябва да има правото на развод. Майка Тереза дори е била там, насърчавайки хората да гласуват против развода. Значи е ОК съпругът ти да те пребива, да ходите на църква и греховате му да се опрощават, после пак наново, но да нямаш право да се разведеш?
Религията не е свобода а заробване-както каза автора- в празни очаквания.
Всеки трябва да има право на избор и да не бъде съден за този избор, стига да не вреди по някакъв начин на ближния.

 
  ...

...
преди: 4 години, 4 месеца
hash: 7d297ae5c1
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

18.   Религията е за малоумниците, които не могат да си обясняват нещата такива - каквито са.

Всяка религия е измислена изначално само и единствено да упражнява контрол и да е доходоносен бизнес.

Ако искаш детето ти да е овца, която няма собствено мнение и не може да управлява своя собствен свят - то, да... учи на религия.



Братан.

 
  ...
преди: 4 години, 4 месеца
hash: ae2697b57a
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

19.   Нищо не трябва да става насила - а само със собствена воля. Нали и Бог спазва този закон - сами да намерим истината, сами да решим. Аз съм православна. Нямаше да съм жива, ако не беше Той. На 33 съм - с две момичета - ходим почти всяка неделя на църква - причастяват се, ако искат. Не ги карам нищо - само да са благодарни. Когато ме питат - им отговарям на религиозните въпроси. На мнение съм, че родителя възпитава със пример. Кръстени са - защото ВОДИМ ХРИСТИЯНСКИ ЖИВОТ - ПРИ ЛИТУРГИЯ ЗЕМНИ И НЕБЕСНИ СЛУЖАТ ЗА СЛАВА НА БОГ! Няма да задълбавам повече - на тази земя сме да се научим кое е добро и кое зло - от второто да се отклоняваме.Защото ние сме центъра на духовната борба за това кое да властва на света - със свободната си воля избираме да послушаме или лукавия или БОГа, Който е само любов. Злото е от хората ( послушали дявола), но е допуснато да се случи, заради отделянето ни от Господ - за да се върнем при него и да следваме неговата воля - която е единственото добро за нас!

„Слава във висините Богу, и на земята мир, между човеците благоволение!”

(Евангелие според Лука 2:14)

 
  ... горе^
преди: 4 години, 4 месеца
hash: d4e7b2fc72
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

20.   Сложен въпрос.
Децата трябва да знаят, какво изповядват родителите им, ако изобщо изповядват някаква религия изобщо.

Дали си в джамия или църква, децата ти трябва да знаят "какво търсиш" там.
Да научиш децата си във вяра е повече от прекрасно.
Защото никога не се знае, ако ти си пропуснал нещо, дали някой друг няма да ги вкара в неговия път.
Неприятно ми е децата да се учат от интернет на някакви спиричуал идеи, когато изпаднат в някаква тяхна безизходица и търсят вариант да намерят пътя.

За мен, знаенето поне на една две основни молитви е добро начало.
И да, трябва да се уповаваме на "чужда", външна сила, защото ние не сме богове.
И Вселената е безкрайна и възможностите и също.

 
  ...
преди: 4 години, 4 месеца
hash: 087012821f
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

21.   Въпросът е труден, но истината е, че родителите имат право, да казват на децата си, каквото им кефне. Дали това ще е ад им обесняват, каква е религитя им, колко епрекрасна вярата им, или да играя компютърни игри по-цял ден, истината е, че човечеството се бори с векове, за да имам тези права, които имаме днес. Т.е. - няма правилно и неправилно, поне не и за цели групи от хора.

 
  ...
преди: 4 години, 4 месеца
hash: 6d867f365c
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

22.   Аз на моето ще обясня, като порасне какво са религиите и ако го влече да си вярва. Аз не вярвам, за мен религията е измишльотина.

 
  ... горе^

...
преди: 4 години, 4 месеца
hash: 087012821f
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

23.   До 22

На колко години, ще трябва да стане, че да е пораснало? Защото ако ти не му обясниш сега, някой ще му обясни преди теб.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker