Балон ли е ИТ сектора - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121051)
 Любов и изневяра (29672)
 Секс и интимност (14350)
 Тинейджърски (21880)
 Семейство (6464)
 Здраве (9588)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3168)
 Образование (7295)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18486)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Балон ли е ИТ сектора
преди: 4 години, 4 месеца, прочетена 3708 пъти
Не съм в тази сфера, но в момента уча в Софтуни и от известно време ми е интересно дали всичко това не е един балон. Чувал съм мнения и в двете посоки и мога да кажа, че и в двете има логика.

От една страна смятам, че тепърва ще се дигитализира света. В по-развитите държави вече има например магазини без касиери. Само си чекираш стоката, сам си плащаш, получаваш си рестото и т.н. - всичко става с машини и софтуери. В Япония има служители роботи в заведенията, хотелите и др. Но това тепърва ще навлиза в развитите страни, а после и в останалия свят. Всичко това ще изисква много много програмисти и ако сега има недостиг, то той би могъл да стане още по-голям. Като човек учещ това, уверявам ви, че това не е нещо, което всеки може да научи, още по-малко да практикува - това е професия, изискваща сериозни логически умения, каквито далеч не много хора имат. Отделно работата е много изнервяща, скучна и според мен повечето хора трудно биха могли да я работят цял живот. По-скоро след определна възраст според мен трябва да се развиеш и да станеш някакъв мениджър и нещо, но не и да пишеш код.

От друга страна според мен много индийци и китайци тепърва ще се ориентират към сектора, а това са огромни държави, които ако решат могат да наводнят пазара на труда за няколко години. Още повече че това е работа, която би могла да се работи и от разстояние.

Ако говорим за България положението е още по-зле. В чужбина не бих казал, че е така, защото в САЩ например ако си добър специалист в която и да е добре платена област, можеш да изкарваш много пари, независимо дали си IT, лекар, адвокат и т.н. Докато в България е малко по-различно. Тук ако един добър програмист изкарва без проблеми 4-6 к и нагоре, то в другите сектора нещата са доста по-различни. Ако там има такива, които ги изкарват са по-скоро изключения. Масово работят за 1000 - макс. 2000 лв. Един лекар например масово взима 1500 лв в нашия сравнително голям град. А нима да станеш лекар е по-лесно и се изискват по-малко умения? Че те учат и специализират до 30. Рядкост е и примерно някой инженер, счетоводител или какъвто и да е специалист да взима подобни пари. Дори и да е на ръководна длъжност, пак не е лесно да достигне подобна заплата. Да, съгласен съм, че стажантите почват на минимално заплащане, но ако малко от малко рабират бързо увелиячават заплатата си няколко пъти, което в другите сектора това се случва само с гениите и дори и на тях има отнема доста години.

Мисълта ми е, че след като в България като цяло има една единствена добре платена професия, в която се плаща в пъти повече от всички останали, ми се струва, че е тъврде вероятно да е балон. В момента почти всички работни места се предлагат от фирми, които аутсорсват в България. Но това е бизнес, който лесно може да се премести в друга държава и ако някоя им предложи по-добри условия, те бързо и лесно ще го направят. Каква е гаранцията, че утре Китай (което си е типично за тях) няма да решат да привлекат тези инвеститори, да си обучат кадри и т.н. и да не привлекат? Тогава какво ще стане с българските програмисти? Не че ще останат без работа, но със сигурност много то тях ще трябва значително да занижат финансовите си изисквания.

Не знам, и в двете насоки има логика, вие как мислите?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 4 години, 4 месеца
hash: 7876fe12e7
гласове:
1 2 3 4 5
  (19 гласа)

1.   Балон и то спукан. Има два мита - че се търсели много програмисти и че взимали големи заплати. Първо, не се търсят защото вече всеки втори учи програмиране и има прекалено много кадри. Второ, повечето започват на 800 лева и само най-добрите стигат до 2000-3000. Но то във всяка професия може да стигнеш до такава заплата. Е, по сайтовете всеки пише, че е умен, богат и красив, нищо чудно сега да се появят коментари на "програмисти" взимащи по 7 бона месечно и с любовници манекенки.

 
  ...
преди: 4 години, 4 месеца
hash: de1ade1219
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Да си програмист е трудно, съответно са малко добрите кадри, които пишат качествен код. Ако си такъв, според мен, няма опасност да си изгубиш мястото. Дори и да работиш дистанционно към външна фирма.
Индийците не ги брой. Те масово работят за малко пари, обещават всичко, но пишат некачествен код. За китайците - незнам, но предполагам, че и там ще е сходно.
Дори и да се изнесат външните фирми, ако си добър, ще те дръпнат.

 
  ...
преди: 4 години, 4 месеца
hash: 8c98d97e92
гласове:
1 2 3 4 5
  (13 гласа)

3.   IT е бъдещито. Да прав си и виждаш нещата добре. Всъщност колкото по-голяма е популацията, толкова повече човешки потенциал има държавата и икономиката й. Китай със 1 милиард и 400 милиона души - представи си ако си образоват всички.

Мен ме притеснява това че всичко се случва твърде бързо. И да, прав си - дигитализира се и се автоматизира. Провери във интернет на английски кош професии има най-голям шанс да ги нама скоро или близките 5-10 години. Да, създават се и нови позиции но изискващи повече компютърна насока. Има каращи се сами превозни средства вече които са начален стадий но ще заменят шофьорите в даден момент. Вече има метро линии в париж от 2013 където няма машинист. Във великобритания пък в кеш почти не се плаща вече. Всичко и чрез дебитна карта безконтактно или чрез телефона. Финанси се прехвърлят, сметки за вода, наем, телефон, ток и прочие и на клик приложение разстояние.

Манотонните и повтарящи се роли са тези които се цили да се заличат.

Насирам те и аз, защото и лекарите и те са на прицела на изкуствения интелект. Мед сестрите казват ще изчезнат. Академиците и те.

Университетите масово път започнаха да бълват онлайн специалности без да се налага физическо присъствие.

Силно се дискусира и дали образованието е това което беше едно време.

От личен опит като HR пък срещам много хора които сега срещат и съкращения. Едно време без образование много хора на запад можеха да се изкачат по летвата на кариерата. Сега на тези същите за много професии сме длъжни да им искаме и квилификации освен опита по професията.

Писах от телефон и неспал

 
  ... горе^
преди: 4 години, 4 месеца
hash: 948e9776f0
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Че е балон, балон е, жив пример е Англия, където работя и съм на квартира с много хора, в една голяма къща сме и професии всякакви включително ИТ-та.
Та са споделяли какви пари вземат и да ти кажа ми се видяха доста малко за стандарта тук.
Аз съм транжорист и средно на месец чисто ми идват около 2000-2200паунда, а те ИТ-та, ако казват истината -3000-3300паунда
За мен тук тази професия явно не е така високо заплатена поради това, че както казваш има много хора от всеки край на света-китайци, виетнамци, индийци и те определено подбиват заплатите в сектора.
В България за сега не мисля, че ще има наплив на тези народи, така, че споко

 
  ...
преди: 4 години, 4 месеца
hash: 928611c176
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

5.   ИТ сферата не е това, което беше преди 5-10 години примерно. Тогава заплащането беше много по-добро, сега всеки втори иска да е програмист и началните заплати са изключително ниски и съвсем нормално да е така. Много трудно се намира точния кадър за дадена фирма. Не знам балон дали ще се спука, но съвсем скоро ще стане твърде претъпкано.

 
  ...


...
преди: 4 години, 4 месеца
hash: f06bb85541
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

6.   Добри кадри, ще се търсят винаги. Това е професия, в която не бива да се впускаш, ако нямаш намерение, винаги да учиш, да се развиваш и да работиш здраво. Ако идеята е "лесни парички", да, може би ще си намериш някаква работа, кяото за 3-6 месеца ще започне да ти плаща по 2000-2500 лева, но дотам. След 2-3 години ще те изгонят, защото си забил на нещо старо и не учиш.

До номер 1 - Не мисиш, че имало такива запалти? Според теб, кой пълни статистиката на НСИ, за високите заплати? Депутати, разни атлети, няколко музиканта ... Останалото са само хора занимаващи се с разработка на софтуер, финанси и медицина. Да, не казвам, че някой на 25-30 години, ще вземе 7000 лева, ей така, но подобни позиции има и то не малко.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 4 месеца
hash: 511295748b
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

7.   Глупости номер 3, мед сестрите няма да изчезнат. Нито която и да е професия свързана с работа с хора. Ако не искаш ИТ, учи медицина. Лекарите също няма да изчезнат. На запад програмистите получават над средната заплата, но над тях са лекарите, като хирурзите са на първо място. Някъде след тях са ортодонтите, зъболекарите също. Учи за зъболекар. По вероятно е софтуерът да започне да се пише сам, от това лекарите да изчезнат.

 
  ...
преди: 4 години, 4 месеца
hash: 874c7dd52d
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

8.   ПЪРВО---> Статистиките за изчезващите професии са правени в западна Европа, следователно се отнасят за западният пазар.
Все още не съм чул за човек който да си е превел книгата с google преводача.

Второ---> Не забравяй че Китай се води социалистическа страна, тоест всичко е строго регулирано. Плюс това ми кажи как е възможно от обикновен селянин със заплата една купичка ориз да станеш ИТ програмист работещ за западни фирми. Мой човек, ние сме тези които наводняваме пазара, не китайците или индийците. Не се ли чудите как така японците все още не са наводнили България.

Трето---> Не е балон защото светът тепърва ще се нуждае от ИТ специалисти. То по тая логика всички професии са умиращи, като почнеш от домакин и стигнеш до счетоводител.

П.П.
На мен ми се иска политиците да бяха изчезващият вид.

 
  ...
преди: 4 години, 4 месеца
hash: 5328058c69
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

9.   Номер 7, медицинските сестри не само изчезват, те остаряват. Изчезват от държавните болници и ги закриват. В системата на здравеопазването има 30 хиляди липсващи кадри. Нали имаше протести и описаха подробно проблемите, не гледаш ли? За щастие познавам сестри и знам положението, положението от кухнята. След 10, 20 години само чорбаджиите ще се лекуват. По темата мога да кажа, че IT ще се надува до спукване. И в тази сфера парите ще бъдат малко. Една държава няма как да функционира само с колцентрове и програмиране. Това са неща близки до акъла и не е нужно да се задават въпроси. Ако всички се бутат да работят строителството и строителството ще бъде балон. Кой ще ти кърпи улиците и санира сградите, ако всичко работи само програмист? Хората искат да имат избор и добро заплащане. Ето защо и масово толкова хора напускат България, защото не всеки има мечта да щрака на компютъра в офиса. :)

 
  ... горе^
преди: 4 години, 4 месеца
hash: 146a5acf89
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Много глобално мислиш. Първо тона не е единствената добре платена професия. Всичко е много относително и глобализацията означава, че ще работиш за накой си на другия край на света, а ще си в България. Освен това има много богати хора не от програмиране подценява доходите на някой доктори стигащи десетки хиляди официално на месец, рентиери, певици, фармацевтичн бранш ако щеш и проститутки, казано образно. Освен това ИТ сектора е печеливш но ИТ на държавна работа в София взима малко над 1000 лв. А във Видин примерно сигурно и по малко. Така че, не поляризира нещата толкова. Учи и търси подходящата работа.

 
  ...

...
преди: 4 години, 4 месеца
hash: f83d2bca14
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

11.   Да, номер 9, явно говорим за различни неща. Професията на мед сестрата няма да изчезне, напротив, това е професията на 21 век! Ще изчезнат мед сестрите, заради заплащане, а не заради софтуер, който би могъл да ги замени. Това имах предвид.
А относно твоите предположения и примерът за строителството, не са коректни, защото строители и кърпачи на дупки ще трябват, като няма кой да работи, заплатите, които се предлагат за такава работа ще се вдигнат, може да станат и по-високи от тези на ИТ и така ще се привлекат нови кадри, стандарта в страната ще се вдигне и така. Но тази държава ще бъде затрита не само заради липсата на производство, но и за това, че здравеопазването заминава на кино, както и образованието. И мен ако питаш "чорбаджиите" както ти ги наричаш ще се лекуват в чужбина, а не в БГ. Те и сега така правят.

 
  ...
преди: 4 години, 4 месеца
hash: f06bb85541
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Няма да се "пукне" скоро, поне не и при програмистите. Причината, да мога да работя за компания в София, за 4000 лева на месец е, че ако даваха по 1200 лева, аз щях да си седя в малкото провинциално градче, дори и на най-прецакания freelancer сайтче, щеше да ми дава 2 пъти повече за, вероятно, доста по-малко работа. А не сме и 1819 година! Мога да хвана първия самолет, кеф ти Виена, кеф ти Копенхаген, че дори и Лондон, и да взимам по 8-9 000 и нагоре, което ще ти даде еквивалентен стандарт на 3-4000 лева в София.

Ако учителите можеха да преподават през интернет, я на датчанчета, я на австийчета, че дори и да ходят и да започнат директно работа в техните страни, по професията, щяха да им плащат не по 750-900 лева, както беше доскоро, ами по 3000 лева, иначе нямаше да има и един учител.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 4 месеца
hash: f06bb85541
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

13.   "Ето защо и масово толкова хора напускат България, защото не всеки има мечта да щрака на компютъра в офиса. :)"

Как я направи тая връзка, не зная ...
Но само ще ит кажа, че за да щракаш на комптъра и да ти се плаща, трябв нещо да ти щракне в главата.

 
  ...
преди: 4 години, 4 месеца
hash: d9904313c1
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

14.   Работя в тази среда. Колегите ми взимат по 3 800 лв на месец. Засега заплатите държат, но в един момент ще се пренаситим от кадри и ще стане просто една обикновена професия. Сега е оше сравнително нова и затова е така... и не е вярно че тези пари навсякъде се вадят.. няма как.. масово заплатите са ниски...

 
  ...
преди: 4 години, 4 месеца
hash: d072d29b1f
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

15.   Тука само тъпоумници.


Всичко се дигитализира, апликации заливат телефоните ви, телевизорите, компютрите. Софтуер има за всичко вече и все повече ще се появява.
Няма нито да "секне", нито някакъв измислен балон ще се пръсне. Просто това е глобалното бъдеще.

Като с всяка популярна професия / сектор ще има все повече и повече кадри, като ще има много плява. Но ако си кадърен ще е още по-добре, защото разликата в уменията ще личи.

Програмистите, като цяло, се делят на 20 на 80 процента. като по-ниската стойност е на програмистите, които наистина разбират код, а 80-те процента са бачкатори, които работят по солюшъни, предоставено от предходните, защото нямат капацитета да измислят.

Затова и някои ще казват "ама аз взимам 1500 лева и съм програмист"... да, защото си бачкатор и просто знаеш да кодираш, колкото да си спасиш живота.

Другите, които са се отдали на професията и наистина "чаткат" какво се случва, ще си взимат по 10к лева.

 
  ... горе^

...
преди: 4 години, 4 месеца
hash: cd5a4f7f77
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

16.   Ти от всички възможни места баш в т.нар. софт уни ли намери да се забиеш?
Не знам кой им дава правото да се наричат "университет", но не са никакъв университет. Издават "сертификат", който е просто една хартийка без покритие. Нямат акредитация, "студентите" им не са никакви студенти, защото нямат студентски права.

 
  ...
преди: 4 години, 4 месеца
hash: dfd52374d4
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

17.   Разбира се, че не е балон. Вече всичко е дигиталозирано и все повече технологиите ще превземат света. Освен това ИТ не е само програмиране. ИТ е огромен сектор, който е толкова необятен и ще предоставя толкова много и нови възможности в бъдещето, че изобщо не е само програмиране. Повечето пишещи тук изобщо си нямате идея от тези неща, щом само за програмиране говорите.

 
  ...
преди: 4 години, 4 месеца
hash: f06bb85541
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

18.   "Затова и някои ще казват "ама аз взимам 1500 лева и съм програмист"... да, защото си бачкатор и просто знаеш да кодираш, колкото да си спасиш живота."

Бачкаторите програмисти, ако са добри може и по 3500 да икзрват. Не че нещо, ама каквому е лошото? Нямало да е вечно - ами 2-3-5 години, колкот толкова. После друга професия или бачканка за 270 лева, или колкто е минималната, там.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 4 месеца
hash: 96b628d2ba
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

19.   Като човек който работи от края на 90те в ИТ-то мога да кажа следното. Със сигурност скоро балона няма да се спука, а ще се надува още. Търсенето е огромно, кадри няма. За създаване на кадър ниско към средно ниво за нужни от порядъка на 3 години. Съвсем очаквано е заплатите да вървят нагоре в следващите години. Със сигурност с развитието на сектора нещата ще се променят, както и всеки друг отрасъл се е променил.

Коментара на номер 5 че заплатите в ИТ били по-високи преди 5-10 години е абсурден. От тогава до сега са се вдигнали в пъти. Ако при него не е така нека да се огледа.

Сравнението на заплатите на лекари/учители и други такива с ИТ е некоректно. Все едно да сравнявам заплатата на ИТ човек от държавна работа с такава в частна. Да, точно така, разликата е в пъти. Има частни болници. частни училища, където разликите в заплащането са колосални спрямо други сектори.

Основна грешка на хората които сега искат да влязат и да сменят професията е че си мислят че става лесно. Не говоря за някакви профани, а за умни хора с висше образование и опит от друга сфера. Масово си мислят че за 4-5 месеца с по няколко часа на ден ще стигнат високо ниво. Не, не се случва по този начин. Всички с тази нагласа се отказват.

 
  ...
преди: 4 години, 4 месеца
hash: 65ef47ade4
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

20.   Подкрепям но. 5
2004 вземах 800 долара (1. 60лв), докато средната заплата за София беше 250 лв. , като копач в ИТто
Кариерата ми като ИТ приключи на 1500лв заплата през 2015, като шефовете ми всячески се опитваха да ме убедят че ми дават много. Бях тесен специалист на МС Ексчейндж. В момента същите ми колеги вземат 1800, като отдавна тази разлика инфлацията ги е изяла за последните 5 години. А са буквално гении, до един.

За какви високи заплати изобщо говорите. 50% от програмистите вземат малко над средното за София, да кажем 2000. Останалите ИТ специалисти всемат трохи и им пръскат пясък в очите със кетъринг, тенис маси, тийм билдинги и фенси офиси. Еми не. Мизерстват и то по робски. Над 3000 лв вземат мениджъри и много малко програмисти. Около 5000 вземат само във компании като VM, SAP и някои във Вистеон, евентуално.
Изпържват ви американците още докато сте млади и хващате плексити и антисоц синдром, после не знаете къде се намирате. Бездетни, без приятели, без да умеете друго.

Не знам какво е балон. Само знам, че това е съвременното робство на тия които искат да чиновници и офис лакеи. И не, няма да умре сферата, напротив. Просто заплатите ще паднат до минимум, също както каза но. 5 то вече е наводнено с копачи.

Но. 3 е прав за това което казва. Тук в Англия ИТто е пренаситено и се отдава значение повече на ниско квалифицирания труд. Тъй като тотално си смених професията, дори тук вземам малко над 3000паунда, което е и заплатата на синиър програмист тук.
Корейците бяха пионери в "ИТто - ни - е - основен -отрасъл", от времето на Голдстар и формирането на Самсунг. Вече отдавна не разчитат на това. Има кой да копае по широкия свят. Въпреки че индийците и китайците никой не ги иска. Нали има будали в БГ.

 
  ...

...
преди: 4 години, 4 месеца
hash: d072d29b1f
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

21.   Аз лично имам приятел, който с плитки познания в кодирането, работещ като аутомейшън QA взима два стотака под 3к.
Като ви мързи и не се развивате, ще взимате за програмиране 2к.
Т'ва е щото сте българи и само знаете да се оплаквате и мрънкате.
Да не говорим, че това са умения, които ви отварят вратите за цял свят. В GlassDoor има обяви от по 90к ЕВРО годишно за тийм лийд QA.
Стига сте спали и мързелували, прости българчета.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 4 месеца
hash: f06bb85541
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

22.   До 21

Не се хаби, моля те!

 
  ...
преди: 4 години, 4 месеца
hash: e7374f4899
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

23.   Не съм направил никаква връзка, казвали са ми. Иначе, да, това един балон пред спукване. И дори се учудвам, че тук има мнения " няма да се спука" смях в залата. Не, това е вечен дигитален занаят и винаги ще е платен добре :D. Все едно да извадим един бял лист хартия и да спорим бял ли е, черен ли е. Някой в тая област мисли ли? Илш не му трябва да мисли, нали има дигитален ум. Колкото до щракането в главата, не, сред младите програмисти няма тази тенденция, напротив, самонадеяност и себелюбие. Всеки профан го бива в дадено нещо, но това не го прави умник. Програмистите над 40 са много адекватни и сами осмиват съсловието си, познавам двама. Те знаят, че това е балон и той ще се спука, но те мислят с главите си и анализират средата си. Вие си мислите, че всеки щракач взима страшните пари и целия свят му е в краката :D разочароващо, но не е така. Мъжете от тази сфера са най-големите рогоносци, на жените не им стига само да им щракат главите. Отношенията между хората не са дигитални. Но програмистите се бият гърдите и си мислят, че са готови и семейство да правят и всичко защото имат 2. 5 - 3к. Той се броят на пръсти тия дето ги взимат тия пари, ама карай.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker