Имам земи, искам къща - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (96247)
 Избор на редактора (166)
 Любов и изневяра (22627)
 Секс и интимност (11199)
 Тинейджърски (20156)
 Семейство (4805)
 Здраве (7763)
 Спорт и красота (4048)
 На работното място (2136)
 Образование (5872)
 В чужбина (1289)
 Наркотици и алкохол (924)
 Измислени истории (735)
 Проза, литература (1491)
 Други (13030)
 
Зъбни импланти
Възстановете Вашата усмивка в рамките на седмица!

Зъбни импланти - цени

 

  

Споделена история от Други

Имам земи, искам къща
преди: 5 месеца, 29 дни, прочетена 792 пъти
Здравейте на всички, които сте отворили темата ми.
Ще се опитам да бъда максимално кратък.

Живея в село, близо до голям град в България и семейството ми има 3-4 земи, които не са в регулация. Мисля, че се водеха на името на дядо ми, който почина. Баба ми също почина. Мир на праха им, че ги споменавам. Те имат двама братя, един от които е баща ми, и една дъщеря. За съжаление, те нищо не правят с тях, постоянно са заети с работа и времето си минава без да има развитие. Та аз искам да направя нещо, щом те не го правят. Знам, че трябва да има някакви чертежи, но предполагам, че никой не знае къде са. Сега на чие ли име са? Като за начало искам да ги вкарам в регулация. Какъв капитал ще ми трябва за това? Къде трябва да отида? Нужни са ми съвети.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
 
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 5 месеца, 28 дни
hash: 4e65beb013
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

2.   Докато ги вкараш в регулация ще ти минат мераците. Още документи нямаш за тези ниви, плюс това са наследнически, по добре се откажи от тези мераци. Отдавна мина времето когато безплатно връщаха подобни земи, сега всичко трябва да си плащаш сам. Първо говори с другите наследници и тогава рискувай, дали те ще си отстъпят дяловете!?

 
  ...
преди: 5 месеца, 28 дни
hash: 449d9c6062
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

3.   1 удостоверение за наследници на бабати и дядото от община кметство. С него при кадастар копия на нотарялни актове има в всеки съд за всяка област. Първо се оправя това сшт това и вкарване в регулация процедурата не е лесна и никак не е евтима. Де

 
  ...
преди: 5 месеца, 28 дни
hash: 9dc3d64cc4
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

4.   Щом смяташ баща си за брат на баба си и дядо си, имам съвети, обаче не са свързани с темата.
Пък и ти нямаш права да вадиш каквито и да било документи, и да ходиш по каквито и да е институции в връзка с ниви, които не са на твое име. Евентуално ако баща ти е син на починалите баба и дядо той има право и задължение да ходи по институциите да оправя документите.

 
  ... горе^
преди: 5 месеца, 28 дни
hash: 9005f63d5c
гласове:
1 2 3 4 5
  (13 гласа)

5.   Запиши се на фитнес.

 
  ...
преди: 5 месеца, 28 дни
hash: eb0085941e
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   При адвокат!

 
  ...


...
преди: 5 месеца, 28 дни
hash: 9dc3d64cc4
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   За да вкараш един парцел нива в регулация струва най- малко 25к

 
  ... горе^
преди: 5 месеца, 27 дни
hash: 53d776d05e
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

10.   Понеже съм много бос в темата, а ми е интересно, може ли някой да ми обясни какво означава да се вкара в регулация?

Да има право на строеж и да се прекарва ток и вода ли?

Благодаря предварително, ако някой се отзове.

 
  ...
преди: 5 месеца, 27 дни
hash: 9dc3d64cc4
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

11.   До 10 "Вкарването на земи в регулация" официално се нарича "промяна предназначението на територии"
Процедурата за промяна предназначение на земеделска земя започва с подаване на молба до кмета на общината, където се намира имота за допускане на изработване на подробен устройствен план /ПУП/ за имота. Всяка община изисква да се прилагат различни документи към молбата, но в общия случай те са следните:
- Документ за собственост;
- Удостоверение за наследниците/ при необходимост/;
- Скица от общинска служба „Земеделие и гори” /ако имотът е земеделска земя/, ситуационна скица или кадастрална карта /ако имотът е в населено място без план/;
- Съгласувателни писма от електроразпределитеното дружество и ВиК
- Протокол от Общинско пътно управление и КАТ-ПП при РДВР, ако имотът е прилежащ на път от републиканската пътна мрежа;
- Скица - предложение за изменение на плана, съгласно чл.134, ал.2 от ЗУТ;
- Списък с имената, адресите, а при възможност и с телефоните на всички заинтересовани собственици;
- Становище от РИОСВ;
- Квитанция за платена такса.
Обикновено срокът за издаване на заповедта на кмета за допускате до изработване на ПУП /ПЗ или ПРЗ/ е един месец.
Ако площта на имота е до 50 декара, от пета до десета категория или не е поливна и земята е в землищата на населените места на територията на съответната област, след като получите заповед за допускане до изработване на ПУП, подавате всички документи в Областна дирекция „Земеделие и гори” за определяне и утвърждаване на площадки за строителство. За имоти с големина над 50 декара, за земеделски земи от първа до четвърта категория или поливни, в случаите по чл. 19 и когато земята е в землищата на населените места от повече от една област, преписките се подават в Комисията за земеделските земи създадена към Министерството за земеделието и горите. Това важи при промяна предназначението на земята за изграждане на обекти на енергетиката без значение от площта на имота. Изграждането и/или разширението на обекти за производство на електрическа енергия от възобновяеми енергийни източници, използващи фотоволтаични (слънчеви) системи, освен в случаите, когато производството на електрическа енергия се използва за собствени нужди, се допуска върху неполивни земеделски земи от пета до десета категория или некатегоризируеми.
Комплектовате два броя преписки - едната оригинал, а другата копие.
Преписката, която внасяте в Областната дирекция трябва да включва:
1. Предложение от собственика за утвърждаване на площадка или трасе за изграждане на обект върху земеделска земя – свободен текст; 2. Актуална скица на имота; 3. Удостоверение за поливност на земята; 4. Акт за категорията на земята; 5. Становище от РЗИ; 6. Становище от РИОСВ; 7. Проект за ПУП /подробен устройствен план/ и обяснителна записка. 8. Протокол/заповед за допускане изработка на ПУП за имота; 9. Документ за собственост; 10. Пълномощно, когато лицето подаващо документи не е собственик; 11. Актуално състояние, ако собственикът е фирма; 12. Удостоверение по чл. 17 от ЗУЧК, ако имота е в землище граничещо с бреговата ивица.
След като Комисията по чл. 17 утвърди площадка за имота, преписката се връща в общината за получаване на заповед на кмета за одобряване на ПУП.
Решението за утвърждаване на окончателна площадка за проектиране на обект губи правно действие, ако след изтичане на една година от влизането му в сила собственикът на земята или инвеститорът на обекта не направи искане за промяна предназначението на земята.
Когато обектът се изгражда на етапи, решението за утвърждаване на площадка или трасе губи правно действие, ако в едногодишен срок от влизането му в сила не бъде поискана промяна предназначението на земята за изграждане на първия етап.
Когато получите заповед за одобрение на ПУП за имота внасяте всички документи за разглеждане отново в Областна дирекция „Земеделие и гори”, за да бъде издадено решение на комисията по чл. 17 за промяна предназначението на земеделската земя. Решението на Комисията влиза в сила след като се платят дължимите държавни такси за промяна предназначението на земята. Срокът за плащане е 3 месеца, след получаване на писмо.
В 7-дневен срок от влизането в сила на решението за промяна на предназначението на земеделски земи за неземеделски нужди, съответната комисия изпраща препис от него на службата по кадастъра или Общинската служба "Земеделие" по местонахождението на имота, за да се опише имота като неземеделски. Когато с решението за промяна на предназначението на част от поземления имот се образуват нови имоти съгласно чл. 24, ал. 3 от Закона за кадастъра и имотния регистър, службата по кадастъра дава идентификатор на новообразуваните поземлени имоти (чл. 25 от ЗОЗЗ във вр. с чл. 52, ал. 2 от Закона за кадастъра и имотния регистър).
След нанасянето в кадастъра, по искане на собственика, границите на поземления имот се означават на място с трайни знаци въз основа на кадастралните данни от съответната служба по кадастъра по местонахождението на имота (чл. 26 от ЗОЗЗ и 42, ал. 2 от ППЗОЗЗ).
Решението за промяна на предназначението на земеделската земя губи правно действие, когато:
1. в тримесечен срок от съобщаването на решението не е заплатена таксата за промяна статута на земята, или
2. в тригодишен срок от влизането в сила на решението за промяна на предназначението не е поискано издаването на разрешение за строеж на обекта, или
3. в 6-годишен срок от влизането в сила на решението за промяна на предназначението изграждането на обекта не е започнало.
При отмяна на решението за промяна предназначението на земята за държавни или общински нужди на собственика се заплаща от държавата или общината обезщетение за причинените вреди и пропуснатите ползи.
При отмяна на решението за промяна на предназначението на земята заплатената държавна такса не се възстановява.
При промяна предназначението на земеделски земи на територията на Столична община не се утвърждава площадка. Документите се разглеждат от Комисията за земеделските земи след одобряване на ПУП.
За да се промени статута на земята трябва да има осигурен транспортен достъп чрез път с трайна настилка, електроснабдяване, водоснабдяване, събиране или отвеждане на отпадни води. Ако до парцела няма ток и вода се изработват парцеларни планове. За обекти, за които транспортният достъп се осъществява по селскостопански пътища и се предвиждат дейности, свързани с използването на транспортни машини с габарити или други технически характеристики, различни от предвидените за селскостопанските пътища, промяна на предназначението на земята за пътя се извършва по общия ред едновременно с основния обект.

 
  ...
преди: 5 месеца, 27 дни
hash: 11620eed12
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

12.   No.4. Малко неправилно съм се изказал, да. Имам предвид, че баба ми и дядо ми имат двама синове, един от които е баща ми, и една дъщеря.
Дали са ми на мен да се занимавам, ако имам желание, затова и питам за информация. Благодаря на всички отзовали се!

Ако някой има опит, също може да сподели какво точно е направил.

 
  ... горе^
преди: 5 месеца, 27 дни
hash: 53d776d05e
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

13.   12, той много добре разбра какво си искал да кажеш, ама трябваше да си избие комплексите.

 
  ...

...
преди: 5 месеца, 27 дни
hash: 3babcfbf5c
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

14.   11 Браво! Дано повече полезни отговори, като твоя има.

 
  ...
преди: 5 месеца, 26 дни
hash: bc96d7f915
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

16.   11, леле, благодаря за изчерпателния отговор. Със сигурност е бъдеш полезен на много хора! Процесът изглежда наистина сложен. Обмислям да потърся адвокат, който да ми помогне.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker