7 причини да живеем на село или малък град. - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121031)
 Любов и изневяра (29666)
 Секс и интимност (14347)
 Тинейджърски (21877)
 Семейство (6463)
 Здраве (9588)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3166)
 Образование (7293)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18483)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

7 причини да живеем на село или малък град.
преди: 4 години, 3 месеца, прочетена 4017 пъти
Нека темата да не се превръща в поредния спор провинция срещу столица, а да създадем една нормално протичаща дискусия.
Ето ги моите 7 причини да живея на село или в малък град.

1. Малкия град ти дава онова, без което просто сме загубени, а именно чистия въздух. Няма какво да се лъжем въздуха го дишаме ежеминутно, а на село той е в пъти по качествен!
2. Малкия град ти дава тишината. Отиваш в градчето и вече я няма тази шумотевица, това веднага те успокоява.
3. Градчетата и селата ти дават природата в най-чистия и вид. Дали гората или полето. Дали моретата или реките винаги има къде да се разходиш в дивото. А не по асфалтираните алейки в парка.
4. Селата ти дават и най-чистата храна. Ако си работлив и ти се занимава можеш да си отглеждаш животни и да си имаш една приятна градинка, а зимата да си отглеждаш зимнина.
5. Градчетата и селата ти дават приятели и добродушни хора. Да не са толкова интелигентни като гражданите, но поне са по искрени и добри от тях.
6. Малките градове дават невероятната възможност детето ви да играе на спокойствие и чист въздух и под непрестанен контрол от всички. Или иначе казано няма да си имате работа с олигофрените, които обикалят градските градинки.
Градчетата и селата ви дават здравето. За жалост обаче не ви предлагат никаква работа :( и това е цената, която трябва да платите за да живеете на село... По малко финансови средства.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:
1-50 от 53

преди: 4 години, 3 месеца
hash: fdcf21a531
гласове:
1 2 3 4 5
  (14 гласа)

1.   Не само не ти дават работа. Не ти дават нищо друго, освен тези седем неща, някои от които са със съмнителна стойност. Животно клал ли си? Еко месце, а? Ринал ли си на животно, драл ли си го? То не влиза от обора в чинията.

Децата ще пораснат, един езиков курс нямат или спортен, или музикален, танци, каквото ги влече там. Никакви културни мероприятия, не знаят какво е цирк, театър, изкуство.

И не е гаранция, че хората са искрени и добри. Често са лицемери. Понеже се срещат по 100 пъти на ден, трябва да си правят мили очи. Обаче немотията ги озлобява и ги вкарва в битов аклохолизъм.

Иска ти се да е само до финанси, ама не е. Истината е, че всеки се чувства добре някъде и няма универсална рецепта за щастие.

 
  ...
преди: 4 години, 3 месеца
hash: 416192cc42
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Забрави да споменеш също и някой други "минуси", освен финансите.
- Ако спре тока, може да минат дни, докато го пуснат отново.
- Ако се спука търба зимата - ами много кофти, но ще се наложи, да чакаш лятото.
- Пътят от селото до магистралата, може да е ПОСЛЕДНИЯТ по-важност, когато има бедствия и аварии. Ако не си чакал 5 дена, да изчистят пътя, без да има никаква помощ от никъде, не знаеш за какво иде реч.
- Липса на болници. Сега - не казвам бърза помощ е мног врвежна в градовете, ама щом им отнема по 25-30 минути да те закарат на 3-4 километра в местната болница, я си представи, ако си на 30-40 от нея? Говорим за време по 2-3 часа.
- Зачестилите напоследък обири. Сега, нека ти го каза: Полицията отказва, да взима отпечатъи, дори когато говорим за обир, побой и заплахи за живота, ако се обадиш за помощ!!! Ама ако някой се удари, докато те ограбва, започва да води дело срещу теб...
- Хубаво говориш за децата (без това за постоянния контрол...), ама истината е, че в селата няам толкова хора, че да има кой да вижда висчко псооянно. А и масово са закрити повечето училища.
- Не е сигурно, че въздуха ще е чист - я да има ТЕЦ наблизо или някой да открие огромна кравеферма - малиииии!


Иначе - всичко това,кеото го описа, може да го имаш в някоя вилна зона, но не и в селата. А до "еко храните" - ами намери си някой и му плащай за да ти носи такива. Някое деди с кеф ще ти продава домати, дето ги е селектиала с десетилетия, за по 5-6 лева килото.

 
  ...
преди: 4 години, 3 месеца
hash: 9fc1864cb5
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

3.   Да, така е, но и големите градове имат предимства, като например университетите. За другото си напълно прав.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 3 месеца
hash: 4697c140cb
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

5.   Ей това се опитвам да кажа на сума и хора. Особено ако работят в IT сферата или нещо, което могат да правят от къщи. Къща на село е прекрасно - по-евтино, хубав въздух, ако засадиш малко цветя или зеленчуци - ей ти раздвижване. Не е нужно да произвеждаш за цял град - два кола доматки, малко краставици, магданоз и няколко овошки и ей ти занимание за по час на ден, което ще те размърда от заседяването пред компютър. На всичкото отгоре - двор.
Ако пък си на село в близост до град - можеш да работиш в града и да пътуваш на село. Имам чувството че това да живееш на село само в България се приема за обида. За това и са ни обезлюдени селата.

 
  ...
преди: 4 години, 3 месеца
hash: b8aa5b9161
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   Теоретически си прав.Но дали ще могат да ти дадат място за работа и то подходящо за теб,подходяща среда за децата ти,сигурност,здравеопазване,инфраструктура?Колкото и хубаво да е все си е друго наблизо да е големия град,нали така?Изцяло си прав ако примерно говореше за едно китно спретнато селце в Тирол,Австрия.Но предполагам говориш за България,нали така?

 
  ...


...
преди: 4 години, 3 месеца
hash: 63a70ae191
гласове:
1 2 3 4 5
  (12 гласа)

7.   Здравей, звучи много добре, но на практика това не е истина, нито една точка не е истина.
1-чист въздух, не е чист. Хората се отопляват горейки боклуци, въглища и дори дърва, саждите отиват във въздуха. Ако не ми вярваш, провери в някой от сайтовете за качество на въздуха.
2- Тишина докато съседа не реши да надуе на двора чалга. И това е всеки петък и събота. Така една вечер си се прибрах към София за да се наспя от уж тишината на село. Факт във всяко село се надува чалга в почивните дни по дворовете.
3-Природа да, но не и в най-чистия й вид. Хората масово си изхвърлят боклука в деретата, по искърското дефиле е страшно. Множество незаконни сметища и от време на време се палят и така се замърсява и въздуха. Там хората си изхвърлят дори труповете на животни в реката. Чистата природа е мит, където има българи няма природа.
4- да, но знаеш какво стана като дойде свинския грип, миналата година козите и овцете. А и колко от съвременните хора биха заклали животно?
5- толкова зли хора, колкото съм срещала в селата не съм срещала за целия си живот в София. На село във всяко семейство има случай на изоставено или и от двамата родители или от майката. Майки, които раждат от различни мъже, а предишните си деца изоставят. Интриги, които съсипват живота на жертвите. Дори бях свидетел как майка с бебе и нейната майка изгониха друго дете, полу сираче, отглеждано само от баща й, майка й я изоставя за да живее с друг мъж, та тази майка с бебе гони момиченцето, защото било поискало веднъж сладолед да я почерпят и ни посъветва и ние да я изгоним. Сладоледа в селото струва 50ст. Животни се убиват ако не ти трябват, раждат ти се котета, слагаш ги в плик и в кофата. Кучета се хвърлят от скалата защото не ти вършат работа. Да не говорим, че от 30 годишни мъжете се пропиват. 90% са алкохолици и не доживяват 70. А за грабежите, побоищата няма и статистика.
6- играеш си на улицата, минава камион и те смазва, още се чудя какво стана с изчезналото 1 годишно дете от едно село, съобщиха го 2 пъти по новините и така и не го намериха. Моя племенник така от игра на село на улицата го нахапа жестоко едно куче, оперираха го. Хората са безотговорни към животните. А и повечето улици на село не са асфалтирани, лятото се вдига прахоляк, който децата дишат. Има психари, педофили, пияници. Само преди няколко дни едно момиче беше изнасилено и убито на село от съселянин.
Да не говорим за образованието, което децата могат да получат или по точно да не получат на село. За скуката, за безпаричието, за циганизацията, болниците са зле, ако на детето ти му се наложи, ще трябва да го караш до София и да ти кажа, децата все през нощта вдигат висока температура.
Всичко което описваш е прекалено идеализирано. Има го някъде, но не и в България. В големите градове също е зле, зле е навсякъде, но в селата е страшно.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 3 месеца
hash: 147be60298
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

8.   Там няма такива идиоти като в София. Особено в автобус 120 се возят най-големите, все някой ще те изблъска, ще изсъска и ще се заяде за нещо.

 
  ...
преди: 4 години, 3 месеца
hash: 2fb5f5fec3
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

9.   Чудесно си го написал, но ако си в чужбина.

 
  ...
преди: 4 години, 3 месеца
hash: ee95048748
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Живял съм и на село, и в голям град. Като цяло се съгласявам, макар че зависи от селото. Но селото си има и сериозни недостатъци. На мен примерно ми беше адски отвратително клюкарстването. Там не можеш просто ей така да излезеш от къщи и да тръгнеш на някъде. Веднага те пресреща комшийката и се почва "къде отиваш, как отиваш, кога отиваш и защо отиваш". Ако не дай, Боже, пък кажеш, се почва, ама защо така правиш, аз направих еди как си. Разбирай, каквото правя аз, това е правилното.

Улиците са нещо средно между черен път и натрошен от времето асфалт. На место изобщо го няма. Няма детски градини като хората, няма училища като хората, забавленията се изчерпват с 2 селски барчета.

Къщите са евтини, обаче ако искаш да я приведеш в подобаващ вид, си е скъпо удоволствие. Къщата изобщо не се поддържа като апартамента, където имаш да боядисаш и шпакловаш няколко стени и да смениш дограмата. Ако искаш да живееш в прилична къща, ти трябват едни 15 бона само за покрив и олуци. Ако решиш да си наравиш двора както трябва, имаш циментови пътеки, ограда, зид, навеси, градинка, порта и т.н. Трябва да инвестираш и в редица уреди като косачки, пръскачки и всякакви такива. Нямаш канализация и това често създава проблеми като наводнени шахти, задръстени тръби и т.н. Къщата се стопля трудно, защото имаш само външни стени, няма кой да те топли. Една изолация на цялата къща пак си е сериозен разход. Отделно ако се топлиш на твърдо гориво е хамалогия - транспортирай, скалдирай, нареждал, цепи, мъкни, чисти пепел, проветрявай от пушека, чисто кюнци, ставай през нощта да хвърляш дърва, понеже огъня угаснал. Ако си направиш котел, това пак си е сериозна инвестиция. Имаш и външно боядисване. А като време и усилия къщата си е сериозен ангажимент - псотоянно има нещо да се прави в нея. Никога не можеш да седнеш ей така да си починеш - я двора ще трябва да се мете, я да се копае, я да се плеви (тревата избуява буквално за седмица и оставаш без кръст докато я оскубеш), я да се полива. Ако имаш и животни, това си е сериозно време - тези животни се пасат лятото, събира се сено за зимата, суши се, складира се, балира се, лайна и пикня се чистят нон-стоп, постоянно смърдиш на умрели катерички. Едно колене дори си е работа и трябват поне двама-трима и си иска майсторлък.

Ако пък имаш нужда от спешна помощ, ще си умреш, докато дойде линейка. Сметоизвозване също няма. Или се оправяш сам, или чакаш да дойде камиона в месеца веднъж. И работа няма. Осветление няма вечер. Ако ти бръкнат в гъза, няма да видиш кой е.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 3 месеца
hash: 416192cc42
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

11.   "Имам чувството че това да живееш на село само в България се приема за обида."

Също така в САЩ. ЧУвал ли си термина "coastal elite"? Подобно е в "либералните" страни, като Дания и Швеция, а за норвегия, да не ти казвам. В Осло смятат тези от севера за някакви получовеци. Спокойно! Не сме сами в това :)

 
  ...

...
преди: 4 години, 3 месеца
hash: ee95048748
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Торбалане, ти ли си? Само ти говориш за Норвегия и Швеция.

 
  ...
преди: 4 години, 3 месеца
hash: a76fc14652
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

13.   Мина това време, когато беше добър живота на село, спокоен и пълноценен. Вече няма живот там, новини не гледате? Иван Костов погуби селото, ликвидира селското стопанство, ликвидира икономиката(във всяко село имаше цехове към някой близък завод), затова младите се изнесоха по градовете и селото умря, няма вече живот там. Даже и за пенсионери вече не става, защото редовно са ограбвани, изнасилвани и убивани от цигански мародери. Не виждате ли какво стана в Галиче? Изпокрадоха на работливите селяни и инструментите, нямат с какво да си обработват градините. Селото ще живне само когато държавата живне, днес няма държава, има мутроуправленци, за които селото не съществува. За един гей парад намират по 1000 полицаи да го охраняват, а за селата няма полицаи, там кучета ги яли, това ли е спокоен живот?

 
  ... горе^
преди: 4 години, 3 месеца
hash: d42cc760e0
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

14.   От София съм, но много ми се живее на село и то в едно определено село, в което изкарвах летата като малка. Всеки ден се чудя как да го направя възможно, защото не съм шофьор, а работата ми не е от вкъщи. Този град ми харесваше 90-те, когато беше по-празен. Сега е някаква лудница - мръсотия, страшен стрес, изнервям се от количеството хора. Съгласявам се с всичко, което казваш. Най-хубавите ми спомени са от селото.

 
  ...
преди: 4 години, 3 месеца
hash: 41201ee99e
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

15.   От Автора. Дискусията се получи. Чувам и едни основателни критики на моята теза и ги приемам, но в защита бих казал, че има прекрасни малки градове в страната. Разположени са далеко от заводи и тецове, разполагат с поне 2 банки, 3 аптеки, спешен център или поликлиника, няколко заведения, хотели и дори автосервизи и големи магазини. Така че не е нужно да се описва най-мизерното село и да се сравнява с нашата столица. Нормално е, че нито един град не може и няма как да се мери със София по нищо. София предлага възможно най-доброто, което може да ти предложи България. Но има и малки градове с основни удобства и малка престъпност.

 
  ...
преди: 4 години, 3 месеца
hash: 147be60298
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

16.   1 виж филма Broadway Rhythm. Там преправят плевня на театър и кабаре където започват да изпълняват музика. Та има място за култура и там.

 
  ... горе^

...
преди: 4 години, 3 месеца
hash: d9a9d15780
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

17.   До номер 10: Не знам,ти в какво село си живял, но мога да ти кажа за моето - близко е до два язовира и една река; има читалище и основно училище; има канализация, улиците са асфалтирани; има си магазини; в които има почти всичко, има междуградски транспорт през около 2 часа, има манастир и черква. Като цяло селото е голямо и има доста удобства. Предполагам; че ти даваш пример за някакво забутано и отдалечено село или вилна зона. И да - ремонта на къщата е много по-скъп, но и къщата не е 30 квадрата, като масовите апартаменти в София; които се продават за по 70-80000 евро. Едно е да живееш в къща - 150 кв със собствен гараж и двор; друго е да живееш в апартамент с две стаи. Отоплението също много зависи от местоположението и големината на къщата- вече много къщи се топлят с газ, а други чрез климатици и ел. подово отопление. В София, също има много хора, които се топлят на твърдо гориво- като започнем от крайните квартали- Надежда; Дружба; Редута; Орландовци, та стигнем до Драгалевци, Бояна, Княжево и селата непосредствено до София- Бухово, Кремиковци, Подгумер; Божурище и т.н.; да не говорим за Красна поляна и Факултета.
За мен всичко е въпрос на избор- аз бих избрал да живея в къща, въпреки че в момента ми се налага да живея в апартамент. Едно е да си отвориш прозореца и да влезе чист въздух и да пеят птиците; друго е да чуваш клаксоните, автобусите и да влезе, егати прахоляка отвън. Едно е да живееш в къща с 4-5 стаи за спане, друго е да ти се налага да спиш, например в хола на дивана, понеже няма място - масово в апартаментите живеят по 4-5 човека нагоре (родители с деца, понякога с допълнение баби и дядовци; и някои др. роднина). Друго си е да излезеш на двора и да си напълниш басейна през лятото; а не да отидеш на басейн, използван от 150 човека само днес, които са влизали потни, изпускали са се и не знам си още какво. Едно е да отидеш в парка, който е претъпкан през уикенда- деца,майки с колички, пенсионери, велосипедисти и т.н., друго си е отидеш на разходка в гората. За мен единственото неудобство е работата- няма достатъчно добри работни позиции и трябва да пътуваш, което струва много време и пари. За останалото винаги може да "отскочиш" до големия град за някакво представление, филм или събитие.

 
  ...
преди: 4 години, 3 месеца
hash: 147be60298
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

18.   Село или малък град - зависи кое. Селцата и градчетата в Холандия ми харесаха - кравички, идилия, карах колело сред полето... но климатът. У нас за съжаление повечето села са с лоша инфраструктура. Харесват ми Желява, Пасарел, град Септември, Садово.

 
  ...
преди: 4 години, 3 месеца
hash: b883cecc7d
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

19.   "До номер 10: Не знам,ти в какво село си живял, но мога да ти кажа за моето - близко е до два язовира и една река; има читалище и основно училище; има канализация"

Само 3,2% от българските села имат канализация.

https://inews.bg/Селата-ни-с-канализация-се-броят-на-пръсти_l.a_i.297972.html

Вярно, че статия е от преди 6 г., но едва ли за 6г. процентът да се е вдигнал драстично.

Явно твоето село е сред най-богатите български села. Дори в 60% от българските градове все още има септични ями, вкл. и в големи градове като Русе например. Там цели квартали като Средна кула нямат канализация и хората са с ями и периодично идва камион, който товари лайната и ги извозва.

А училища ако има, не са елитни и детето ти няма да научи кой знае какво в тях, че да е подготвено адекватно за елитни гимназии без допълнително обучение на частно.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 3 месеца
hash: 3ee8e26a54
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

20.   Живея до София, на 12 км от Околовръстното към Стара Планина. Парцел 1 дка струва 25000 Е минимум. Къща почти кочина струва 60000 Е. Купихме парцел 2.5 дка преди 10 години за 24000 Е. Построяването на съвременна къща 2 етажа общо 340 кв.м с парно, пелетен котел, складови помещения, кладенец, гараж, залесяване с дръвчета плодни и декоративни, обзавеждане 120000 Е. Домакински уреди, спалня, дневна и битови мебели не сме купували. 5 години добре, след това майсторите стават редовни посетители, двора иска поддръжка. Медицинско обслужване НЯМА, културни, спортни развлечения НЯМА, заедения две и то тип хоремаг, магазин Мрамор или Нови Искър. София е на час път до работата на мъжа ми, аз съм пенсионерка. Транспорт иска да имаш кола, винаги! Компания? Ако ти дойдат приятели на гости с преспиване щото да се почероят, млади хора почти няма или необразовани пияници и миризливи клюкарки.
Чист въздух има, екопродукти няма, ако ти си произвеждаш трябва да се занимаваш само с това и да продаваш. Купуваш Тойота Тундра с екстра кабина, шнорхел, стрела, снегорин и да не ти пука за пътищата. Кадилак Ескалейд или Форд 150 sсъщо.
Германия, Люксембург? Селата са чисти, пътища, всички удобства. Чуст въздух? Няма, домашно производство трябва да си платиш данък. А, и бюргерщината е до над шията. Никъде не ставаш свой никога, дори ако си женен за местна.

 
  ...
преди: 4 години, 3 месеца
hash: d42cc760e0
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

21.   От село до село има разлика, има много големи и процъфтяващи села. Към Ардино ако видите какви къщи имат - то не са къщи, а палати, на някои места. Ходят да работят в чужбина, събират достатъчно за обновяване и се връщат тук.

 
  ...

...
преди: 4 години, 3 месеца
hash: 5ea269fb52
гласове:
1 2 3 4 5
  (13 гласа)

22.   Хората които не живеят на село ги мързи и не могат да носят отговорност. Търсят си оправдание за всичко , че било трудно. Искат и да са заобиколено с лукс, за който на село трябва да се потрудиш сам, обаче.
Една септична яма се копае за 2 дни . 500 кв.м. картофи се садят за 3 часа. Покрив се сменя веднъж на живот. Хора , нереални сте!
А повечето от вас даже не знаят Софийската опера къде се намира. На мен Стара Загора ми е на 40мин , с кола. Ако живея в Дружба и искам да отида в центъра на София на театър , дали ще ми отнеме толкова ?
Колкото до убитото дете от камион. Не вземайте прецедент за даденост. Или може би в София шанса да ти блъснат детето е по-малък ? През целия си живот не съм чул за блъснат човек , не само на село , даже в общината . Виж , в София съм се нагледал на какво ли не.

Имах невероятно щастливо детство! Да,не съм се записвал на спорт (въпреки че имаше доста футболистчета от моите набори) , но пък играхме навън до 22ч , по поляни и в горички , тичахме и бягахме на воля. Докато детето ми расте , никога не бих го набутал в града , където от преседяване , даже ще получи мускулно скелетни отклонения.
А за въздуха говорите абсолютните глупости. Наистина ли сравнявате СО2 от 60печки с цялата менделеева таблица на София?

Всички казвате "работа" , и ? Какво като работите? За какво ви отива заплатата? Да си купите два салама от Кауфланд , правени от кости и три буркана с лютеница от нишесте?
После изсипвате сто кубика пари да си оправите здравето , ако въобще е възможно .

Слепички сте още , необуздани. На черното-бяло викате , ама той живота ще ви научи. Сещам се '90те когато цяла България мизерстваше и се редяхме на опашки за олио и захар, как гражданите ни завиждаха , че ядем пържоли , а те умираха от глад. Дано не идва пак това време....

 
  ... горе^
преди: 4 години, 3 месеца
hash: b883cecc7d
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

23.   22, и аз живях на село 90-те, но не съм ял пържоли. Не го приемай лично, че чак да кълнеш - и двете си имат предимства и недостатъци.

 
  ...
преди: 4 години, 3 месеца
hash: 416192cc42
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

24.   "А повечето от вас даже не знаят Софийската опера къде се намира."

Това го казваш с цел, да злепоставиш тук коментирщите, като ги покажеш в светлина на невежи и необразовани хора, неможещи да оценят истиски стойностните изкуства, или просто подмяташ случайни предположения?

 
  ...
преди: 4 години, 3 месеца
hash: c6dafa5536
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

27.   От 10 години живея на село, води се град от селски тип. До преди това съм живяла в съседния средно голям град в блок. Винаги съм предпочитала селото. По-спокойно откъм трафик и като брой хора, но откъм тишина, авторе, не бих казала. Лятото особено е ужас, отворил си навсякъде и се почва-мотори, резачки, косачки. Около нас няма много съседи. Селото се поддържа, има няколко хотелчета, 3 детски площадки, но няма аптека и банкомат. Боклука се събира от всяка къща веднъж месечно. Зимата тук е голям ветрилник и ако е в комбинация със сняг ме можеш понякога да излезеш от къщи. Само главната улица се чисти заради автобуса. Въпреки това предпочитам там, имаш си двор, има къде да излезеш и детето да играе на спокойствие по цял ден и ти между другото да свършиш нещо. Вечер се чуват само щурчетата и шепота на листата. Има си недостатъци, но всеки има различни критерии. Пътуваме до града за работа и детска градина, но е близо. Имаш и винаги паркомясто, но за нас най-водещо е една идея по-голямото спокойствие и свобода. Ако щеш вярвай вечер дори не заключваме входната врата, само пътната. Аз бях в шок когато разбрах, когато се преместих там.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 3 месеца
hash: 3ee8e26a54
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

28.   20 номер съм
22 Покривът се ремонтира веднъж в живота? Сериозно? Моят покрив е керемиден, не е битумен или каменен, за него не ни стигнаха парите. Ежегодно се поддържа, падат градушки, птици свиват гнезда, оси, диви пчели. Били сме мързеливи? Защо да произвеждам, искам да си купя, работя все още от къщи, преводач съм и печеля достатъчно за всичко около 3 до 5000 Е месечно. Не желая да се грижа за животни, нямам квалификация и желание. Искам дворът ми да мирише на цветя, а не на кочина и кокошки. Оградих парцела с плътен жив плет от японски дюли, акации, увивни рози, шипки и глог. 2,5 метра плътна зелена стена. Спокойствие има, но няма приятели. Затова напролет ще продам къщата и ще се изнеса към Нови Хан строят затворен комплекс с удобствата на града и предимствата на чистия въздух. Всеки решава сам за себе си. Нищо не е каквото е било преди 30 години.

 
  ...

...
преди: 4 години, 3 месеца
hash: f2a0247313
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

29.   От Автора. До 22. Харесва ми описанието ти. Ако погледнем в по обща картина градския живот много дава, но и много повече взима. Градът ти дава образование ако се възползваш, социални контакти и по-добре платена работа в това спор няма. Но града ти отнема нещата, които ти си описал много добре. Работиш, работиш и накрая дишаш един мръсен въздух и обездвижването ти е гарантирано освен ако не ходиш на фитнес. Познавам много възрастни хора. Повярвай ми бабите на село са сто пъти по щастливи и по свободни от бабите затворени в панелните комплекси. Естествено е обаче младите хора да се стичат към града. Все пак там е активния живот и това няма как да се оспори. Общо взето в заключение един човек много ясно трябва да си определи приоритетите в живота. Аз мога само да кажа, че отдаде ли ми се възможност да си преместя офиса от София в моята къща с най-голямо удоволствие ще освободя иначе пренаселената ни столица.

 
  ...
преди: 4 години, 3 месеца
hash: 98151ed9a0
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

30.   24, човек, няма нужда влизаш в диалог с разни префърцунени хорица, щото само ще им направиш кефа да продължат да се перят.

Гарантирам, че голяма част от редовните посетители на Софийска опера със сигурност не биха се навили.. да колят прасета ;)

Благодарение на родителите си аз имах възможността да прекарам детството си както в типично градска среда, така и на село.
Вярно е, че на село децата имахме голяма свобода 90те. Аз и другите градски деца, които си идвахме за ваканциите дори нямахме! вечерен час.
Единственият ми лош спомен от село е свързан точно с колене на прасе. На една моя приятелка дядо ѝ и още няколко възрастни мъже веднъж хванаха да колят прасе в наше присъствие.. само опитайте да си представете колко травмиращо е това за 2 момиченца-деца.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 3 месеца
hash: 416192cc42
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

31.   "Хората които не живеят на село ги мързи и не могат да носят отговорност. Търсят си оправдание за всичко , че било трудно. Искат и да са заобиколено с лукс, за който на село трябва да се потрудиш сам, обаче. "

ХАХХАахауахусуаххухАХА

Оееле, не мога ... изтрещялото селяне си мисли, че каот не мааами с лупатата, сме мързеливи и не ставама...оахаииаххиИХИхиХи лЕЕелеее!!!!

 
  ...
преди: 4 години, 3 месеца
hash: 220bf1590d
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

32.   За малки деца селото не е добре. Може ли да го залъжеш това дете с търчане по треви и гори? Нали ще иска куклен театър, зоопарк, кино? Нали ще иска сладкарница, панаир? Нали ще иска да си играе с други деца? Нали ще поиска да си празнува някъде рожденния ден и да си покани дечица? От къде тортата? Не можете да залъжете децата с въздух и трева. Отделно, че образованието не е на ниво и ще затъпее. Ами ако се разболее?
В малките градчета се шири комплексарщина. Много хора избиват комплекси от това, че живеят в малко насалено място. Почти всички хора, които познавам от малки градове, са особени. Смятат за нормално това, че всички се познават и знаят всичко за съседите си. По-особени са хората.

 
  ...
преди: 4 години, 3 месеца
hash: 220bf1590d
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

33.   Огромен минус си е също, че няма работни места. Трябва постоянно пътуване извън селото цял живот. И като падне сняг, винаги най-непочистени са пътищата до малките градчета и селата.

 
  ... горе^

...
преди: 4 години, 3 месеца
hash: 12a0b658c8
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

34.   Наскоро четох аз една история за момче, което не харесва родния си град поради дадени причини и сега и аз се включвам с неговите доводи.
Българското село е далече светлинни години от немското или австрийското например. Немотия, простите хора ги има нявсякъде иначе - не само на село или в града, липса на добро образование и здравеопазване (то второто навсякъде липсва също). Ами не мога да обрека детето си да пътува всеки ден по рейсове и т.н. или да търпи дълъг път да го возим, да е изолирано от социална среда и занимания, клубове само защото на село смятам, че е по-добре и екологично. Ще се изненадаш, но децата си искат града. Мой личен избор е да не искам да гледам животни, защото първо работата ми заема доста време, не съм мързелива иначе, второ с годеника ми сме вегетарианци и не виждам смисъл. Както и за прословутите еко продукти, като съм на село не значи да имам градина и животни. Нямам желание просто. Предпочитам да потренирам спорт, отпуска, не ме натоварва допълнително или да играя компютърна игра. Казвам го без да ми тежи. В малкия провинциален град пък върлува чалгата, всички се познават. Аз предпочитам повече хора и по-голям избор за приятели отколкото всеки да ми знае родата до 9-то коляно. От Враца съм между другото, така че мога да преценя, хем не е чак толкова малък. И столицата си има минуси, но тук се случи, че се устроих и съм щастлива. Защо всички мислите, че тук живеем мизерно? Как знаете, че не съм направила кариера, в която сама съм си шеф и мога много да си позволя без да се фукам? Не живея в кутийка, нито мизерувам. Интересно ми е защо нищо не казахте за градове като Пловдив и Варна, не са столицата, но са големи и уредени. Лично за мен Пловдив е градът мечта и ако можех, там щях да се устроя.

Джен

 
  ...
преди: 4 години, 3 месеца
hash: 416192cc42
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

35.   До 23

То т'ва е трол. Всичките малоумни "нереални", чак, а той силния мощен селянин, дето копае спетични ями, сади картофи и гледа прасета, голяма работа бил. Даже им държи сметка, кой какво работил и какво му било здравето. Не, че по селата половината не са мазни пияндурнци, де падат на по 50 години от толкова маане на пръжки с лук и пиене на 2 литра ракия на ден, ама както и да е. Все едно голямо постижение постигна, а сам казва, че било лесно.

 
  ...
преди: 4 години, 3 месеца
hash: dbed1d05cd
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

36.   Имам роднини на село, но от село до село има голяма разлика.
Моите роднини живеят в едно село на 5км. от града, което е доста хубаво. Направиха им хубав път, че дори и вело път към града. В самото село мастити бизнесмени си отвориха механи и хотелчета, така че не е пусто и няма престъпност.
Но едно е да се натресеш на гости, друго е да работиш за самата къща и земята която имаш.
Ходя им на гости един път в годината. Хапвам от натуралните зеленчуци, пийвам домашна ракийка, нищтно време се кефя на тишинката, но съм на гости- готованец.
Ама ако трябва да се грижа за всичко това, едвали ще мога.
Гледане на градината, копане, наторяване, грижа за животни, постоянни грижи за дома- ясно е, че да имаш къща постоянно си зает.
Общо взето човекът на село става в 5 сутринта и се грижи всекидневно за това което има.
Признавам си, че съм си градски човек, израстнал в блок и никога не съм се грижил за тези неща. Ако ме пуснат на село, дори и един домат няма да знам как да си посадя.
Всеки като види хубава къща с двор и богата градина иска такова нещо, но не вижда другата страна на монетата- къртовският труд.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 3 месеца
hash: 72936ffa69
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

37.   23 никого не кълна. И, да, на село гледахме свине и винаги са висели по 4 бута минимум на терасата.

24. Метафора. Казвам го, защото от всичките, които се изказват за културата в града, всъщност водят един еднообразен живот, от работа в къщи. За 20 години живот в София съм ходил на кино 15 пъти, на театър 4, а на опера никога. За деня на музея винаги съм бил зает. С какво? Ами с работа, с какво друго. Като повечето пришълци от провинцията...

Причината да се урбанизират не е културния живот, а социалния статус. Признайте си го накрая. Кажете :"Абе друго е да си седна на Витошка по кафетата и да гледам минувачите. Нали съм си селянин, също както си ги гледам от мегдана на село. ".

София вече е заприличала на едно голямо село така или иначе. Хората избягаха, града опустя. По добре си е на село-село.

От но. 22

 
  ...
преди: 4 години, 3 месеца
hash: 416192cc42
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

38.   До 37

Лицемерие на макс. Голяма похвала на селото, после пък 29 години си живял в София... Реши се кое е последно де!
И вижданията ти за "култура," са прекалено странни.

 
  ...

...
преди: 4 години, 3 месеца
hash: d42cc760e0
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

39.   32, по 6 месеца изкарвах на село всяка година - имаше деца, за торта също има къде да купиш, и то не го залъгваш детето с треви и т.н. На село е най-хубаво да се играе. Не мога да ти схвана логиката.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 3 месеца
hash: 3ee8e26a54
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

40.   Мъгла, черен лед по шосето, поледица в двора. Хлебопекарната работи, не мога да отида да купя хляб. В котелното има отдушник там се свряла совата, дето живее до кумина. Пуснах я вътре. Ние не пропускаме нов филм, театрално представление, изложба, редовно сме на концерти. На опера не, не я харесваме, чалгата също. Защо трябва да имам 4 бута на терасата, а не във фризера няколко пакета несо? Не се ли развалят? Селските баби на моя възраст масово са тлъсти и полуподвижни или съсухрени и прегърбени, язваджийки, с остеопороза, високо кръвно, ставна дегенерация и цял куп болести. Нечистоплътни, беззъби, хлевоусти. Не шофират, по няколко таралясника стоят пред къщите им, няма как да стигнат съседното село до магазина. Работа на място няма, крайградският автобус е на 40 до 80 минути. Ако пътувам някъде сутрин качвам млади хора, неработещите не. Средата за живеене е отвратителна, условията всеки си създава сам, но битовизмите ги поемаш сам за всичко парично и организационно. Майсторите по поддръжка влизат в дома и двора и като видят английския двор цената скача 100%.

 
  ...
преди: 4 години, 3 месеца
hash: 72936ffa69
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

41.   От 37 до 38.
Изобщо не съм лицемер. Просто давам обективно мнение за столицата и за село, тъй като съм живял десетки години и на двете места. Лицемер щях да бъда ако говорех хубави неща за селото, а ми харесваше столицата. Ами не , не ми харесва и всички, които са расли на село са на моето мнение. Често обаче заради таз пуста работа продължават да се тъпчат по градовете. Отдавна вече мога да си позволя да си хротувам на село , че да си имам и добър доход , мен обаче не ме мислете
Искрено съжалявам и за столичани , които са се родили там и нямат реална база за сравнение.

 
  ...
преди: 4 години, 3 месеца
hash: 2e6e8da898
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

42.   Аз пък съм от Варна! Има и села с ЖП връзка-докато следвах, всеки ден пътувах с пътническия влак ВАРНА-ШУМЕН! Има много крайградски села-Тополи, Езерово, Страшимирово, Разделна, Тръстиково и др.! Защо никой не спомена за ЖП връзката със селата-до града билета струва стотинки, но с карта за намаление или с пенсионно решение, има и абонаментни карти, които се издават за пътуване само в определен участък и пътуването излиза много по-евтино за месеца! Това за учащи и работещи е много удобно! За всички останали, работещи в системата на БДЖ,-пътуват само със служебните си карти! А що се отнася до престъпността-в не всички села я има, тъй като в някои райони цигани практически не живеят и хората са спокойни! Най-голяма е престъпността в Северозапада, при нас в Североизтока няма такава! А за съседите-много зависи какви са-дали са добри или лоши! Иначе казано-всеки знае себе си!

 
  ... горе^
преди: 4 години, 3 месеца
hash: 99896a7e06
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

43.   Това което казваш важи за чужбина. В България рядко се среща. Аз живея в Силистра (определено малък град) и мога да кажа че плюсовете се отнасят по-скоро до малките разстояния. Иначе пак си има побоища и изнасилвания, чистия въздух последното което е е да е чист, природата е силно замърсена, хората които описа като искрени и добри много трудно се срещат (повечето са боклуци и се налага да ги срещаш често понеже градът е малък), напоследък в града се навъди доста трафик, а улиците са тесни и често стават инциденти, храната въобще не е прясна и чиста (освен това през последните 2-3 години в Силистра всичко стана невероятно скъпо, аз пътувам и в други градове такова чудо не съм видял). Иначе другите минуси са си ясни. Няма възможност за реализация, образование, градът обезлюдява и остават само пенсионери, младите трудно намират с кого да общуват, никакви културни, спортни мероприятия, трудно се намира с какво да се запълни свободното време, много лоша инфраструктура, висока безработица, ниски доходи, липса на здравеопазване, добро образование и доста други неща, без които в днешно време е почти невъзможно. :)

 
  ...

...
преди: 4 години, 3 месеца
hash: ed8ffb8f56
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

45.   До 37, музеите работят целогодишно а не само в нощта на музеите.

Ако нямаш пари нито на село, нито в.София ще си добре. Мизерен апартамрнт в града или мизерна къща на село, не благодаря.
За мен голям недостатък на село е злобата. Мрази се София, Враца мрази Монтана, мразят се съседите, циганите мразят българите, българите мразят циганите, мразят селяните, мразят гражданите, едни мразят привърженици на герб, други мразят деца, мразим богатите, мразим бедните, мразим цскари, левскари и др. Жените се мразят помежду си, мразим си роднините, мразим тъщата и свекървата, мразим родата на жената/мъжа си. Мразим чуждото мнение и мразим хората, които имат различно мнение.
Трябва да се мрази, но първо трябва да се спори и да се караме. Една културна темичка се превръща в повод за обиди.
Аз не виждам живота на село да е повлиял на.хората позитивно. И в тази дискусия си пролича колко немотията.ви изнервя. Някак спокойствието и чистия въздъх не са ви направили спокойни личности. Тия същите личности са и по панелките. Мизерията прави хората злобни. Грубостта ви повдига.самочувствието. Да не говорим, че съсипахте природата по селата, дето толкова се гордеете, че сте от село и мразите гражданите. Защо селата са ви мръсни и дворовете са ви мизерни?

 
  ...
преди: 4 години, 3 месеца
hash: 3429e82712
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

46.   Провинциалисти, 22 ви го е казал много точно, но не ви изнася да чуете каква е истинската причина да дойдете в София, носейки със себе си селото, то от вас няма да излезе никога! Много е прав, това ви го казва софиянец! А вие идвате само и само да сте "от София" - живеете като скотове, давате си половината заплата за наеми, работите каквото докопате, само и само да сте тук, нали?

 
  ... горе^
преди: 4 години, 3 месеца
hash: 6f1a6452ab
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

47.   31, по изтрещял си от селянче! Виж си писането! На село хората са природно интелигентни, срещне ли те на пътя някой, задължително ще те поздрави. В града само темерути срещаш, това ли е големият плюс? Има си хора за всяко място, англичаните и други западняци, защо не идват да живеят в градовете, а си избират само китни селца, и те ли са изтрещели. На селото най доброто нещо е, че там няма да срещнеш идиоти! Но това беше, сега държавата загърби селата и циганите ги налазиха като марокански скакалци, всичко опоскват, затова хората бягат от селата.

 
  ...
преди: 4 години, 3 месеца
hash: 6f1a6452ab
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

48.   №37 го е описал най точно - "Признавам си, че съм си градски човек, израстнал в блок и никога не съм се грижил за тези неща. Ако ме пуснат на село, дори и един домат няма да знам как да си посадя.
Всеки като види хубава къща с двор и богата градина иска такова нещо, но не вижда другата страна на монетата- къртовският труд. "! Няма какво да се добави, или ставаш за село, или не ставаш, това живота го показва. Който е гледал "Фермата", е видял на какво са способни хората от село, и тези които са живяли в града и вирят носове. Едно селянче ги смачка, направи за смях онези надутите граждани, даже и онези живяли на "Запад". Хайде престанете с тъпи спорове, всеки човек си има достойнство и сам си избира как иска да живее!

 
  ...
преди: 4 години, 3 месеца
hash: 7868778f42
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

49.   На село не. В малък град става. От личен опит го казвам.

 
  ... горе^

...
преди: 4 години, 3 месеца
hash: 257a0ecd6b
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

50.   Който е израснал на село му харесват селата и малките градове. Който е израснал в голям град или София, не може да изкара и 1 седмица в село. За останалите е въпрос на 2 неща - намиране на работа/пари и на жена/мъж. Ако ги има двете неща, малкият град не е голяма драма. Ако ги няма, все му се струва, че в София е големият бурен живот, който изтърва.

 
  ...
преди: 4 години, 3 месеца
hash: 3429e82712
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

51.   Как му наскачахте! Пипна ви по болната тема: "И аз искам да съм софиянец", нали? ;)
Номер 22 и 37 ви го е казал много точно, този човек е добре дошъл в София и винаги ще бъде. Защо ли? Защото, за разлика от вас, провимциалисти, не е нагъл и не си криви душата, не вади от 9 кладенеца вода с безумни доводи защо бил дошъл в София. Личи му, че е чист човек. А вие идвате в София, защото сте си съсипали родните места, без да съзнавате, че селянията там сте самите вие и я носите със себе си. А на 22 му скачайте сега, хванете се колко точно бил, 29 год ли бил, в кое кино ходил - бесни, че се разпознахте много точно

 
  ...
преди: 4 години, 3 месеца
hash: 3429e82712
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

52.   Пак го прочетох: всичко, което е написал, е самата истина. До последната дума. Такива сте, такива сте били и такива ще си останете! И знаете ли какво? Този човек никога няма да бъде селянин, ако да умре в онова село, той няма нищо общо с мисленето ви. А вие никога, ама никога няма да бъдете софиянци, ако ще 5 лични карти да си извадите и да лъжете, че сте оттук, без да съзнавате, че ви разпознаваме от 100 метра, в гръб, а по говора ви личи и след 30 години. Толкова сте жалки, че във Фейсбук даже не си пишете откъде сте, но задължително пишете, че сте в София, къде сте в София, снимки в София... София София София:) Живеете като плъхове, само и само да сте тук, а този не страда от комплекси и гледа живота си, това е разликата между вас

 
  ... горе^
преди: 4 години, 3 месеца
hash: b4ce67aef9
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

53.   А съм пак 22, 37. Тъй като имам много свободно време ( между сменянето на покрива и копаенето на ямата ) отново се включвам в темата :)

Вижте, реално на село живота изобщо не е сложен. Мен например баща ми ме е научил да сея церевица и поливам картоф на 7 годишна възраст. Първата ми работа беше на 13, където правех вади за зелето на един местен земеделец. Още си спомням как ходехме на кингфу-то, да копаем царевицата. Свикнал съм и така съм възпитан.
Разбирам, че някои от вас са зъболекари или кранисти в града. Няма как да ОТИДАТ на село. Няма как и тия, които са се махнали от селото да се ВЪРНАТ там също, тъй като все пак са избягали от мотиката- може би родителите им са ги притискали да остават на село, че да копаят. Само че! В момента аз нося отговорност в нашия двор (родителите ми са стари) и след 20 безсмислени години в София, вече ми прави невероятно удоволствие да изям марулята, която аз съм си посял. Намерете приказката за зелката на римския император Диоклетиан, да разберете какво имам предвид. Когато работата ти носи удоволствие и го правиш с отговорност, дори мотиката ти харесва. Като те насилва някой - не става. По същата логика никога не можах да стана програмист, цял живот САМ се натисках и накрая програмирането ми опротивя.
-----
45, обиколил съм ги музеите. Просто говорех отново с метафора. Защото е много лесно да отидеш на музей в ноща на музеите и въпреки това хората не го правят( и аз не съм ги посещавал в тази вечер, а отделно)
Иначе за омразата сте прави. Има я. Но това не значи, че в града я няма. Просто там "живеете" затворени в апартаментите си, бягайки от нея. Точно както и западняците са лицемери и ти се усмихват, но не допускат някой до себе си Да, на село е трудно, защото няма как да избягаш от хората, но по добре да живееш с хора с които имаш искрени чувства (ако щеш и омраза), отколкото да си кукаш сам в лицемерие.

Аз пък ви казвам, че всъщност се обичаме, просто вие в града бягате един от друг и не сте го разбрали. Страх ви е да се обвържете във взаимоотношения. Което е и причината да си стоите бездетни и да се жените (щото трябвало) на по 35. Любовта и омразата идват от едно и също място. Не може само едното. Вие затова още при първата кавга и късате.
-----
* Някой тука каза нещо, че предпочитал месото във фризера, пред бута на терасата. Ти сериозно ли??? Хахаха

** Друг каза, че детето искало куклен театър, кино, сладкарница и тн. Като бях малък ходех до читалището и си вземах книги от библиотеката. Т. е малкото дете иска това, което го научиш да иска. Четях Винету, Майн Рид и Виктор Юго. Играехме си после на индианци в гората и изобщо не ми е минавало през ум за промивките на Дисни. Освен това, както вече казах Кукления театър и киното в Стара Загора, са ми на 40мин. Цялата ни държава е една туба бензин Не смятам, че това е сериозен фактор. Само за едно си права. Няма други деца, да, тук съм съгласен. По точно не че няма, просто не са толкова много, като навремето. Това е тъжното наистина.

 
  ...
преди: 4 години, 3 месеца
hash: 220bf1590d
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

54.   Няма деца на село, защото няма млади хора. Населението е основно от застаряващи хора. Минавали ли сте българско село да видите как изглеждат, колко е потискащо всичко, колко сиво? И вие искате децата ви да растат там, само защото имало къде да търчат, макар че в доста села не съм виждала площадки и някакви забавления. Сегашните деца не можеш да им приковеш вниманието с трева, въздух и търчане. Доста деца от малки има таланти, ходят на балет, на карате, тренират нещо. Българските села не са устроени така добре както тези в чужбина, където имат магазини, банки-изобщо не можеш да разбереш, че е село.
Някой изтъкна по-горе, че било много хубаво да се знаем всички. Ами не е. Няма смисъл целият град или село да ме знае къде съм, с кого ходя. Няма смисъл и аз да знам чуждите животи. В един средно голям град няма как да познаваш всички, че и да знаеш подробности от живота им. Просто жива клюкарщина. Познавала съм момичета от малки градчета, които там бяха като знаменитости, най-красивите едва ли не. Копирали им дрехите и т. н. Ама същите тези момичета като дойдоха студентки в моя град, който е достатъчно голям, разбраха, че има милион по-хубави момичета и никой няма да ги копира и завижда. Много смешно ми беше тогава с какви претенции бяха дошли. Просто малкото населено място като че ли комплексира хората и те като попаднат в голям град, се стремят да изпъкнат.

 
  ...

1-50 от 53
Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker