История в съседство - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (94031)
 Избор на редактора (165)
 Любов и изневяра (22077)
 Секс и интимност (10970)
 Тинейджърски (19869)
 Семейство (4656)
 Здраве (7604)
 Спорт и красота (3970)
 На работното място (2058)
 Образование (5668)
 В чужбина (1257)
 Наркотици и алкохол (909)
 Измислени истории (721)
 Проза, литература (1465)
 Други (12635)
 
Зъбни импланти
Възстановете Вашата усмивка в рамките на седмица!

Зъбни импланти - цени

 

  

Споделена история от Други

История в съседство
преди: 2 месеца, 3 дни, прочетена 455 пъти
Здравейте!

Мъж, 27.

Живея в София, на 7-ия етаж в панелен блок с много входове и съответно много съседи. Класика, нали?
И преди сме имали съседи такива, такива и такива и сега също са доста разнородни...
Но вижте, в апартамента точно под нас от няколко месеца, може би максимум година, се нанесоха едно младо семейство под наем. Мама и тате на около 35 и дъщеря им, която мисля, че е в детска градина или вече е 1-ви клас. Детето прави много силно впечатление още при пръв контакт с него. Интелигентна е много, социална е - обича дори тя да заговаря и то непознати - така се запознах и аз с нея, не зная дали към другите във входа е така. Близките ми също са забелязали учтивостта на момичето. Колко е сладка мисля стана ясно, като за едно такова хлапе.
Майка и обаче не мисли точно по същия начин за нея, според мен. Или поне съдя по това, че почти всяка вечер момиченцето реве, за това, че нещо е сгрешило, стъпило извън явно и строго дефинираните от майка и линии, в които трябва да се развива и не трябва да прекрачва. Думи от сорта на "Кога ще млъкнеш бе, лайно долно? " са почти ежедневие... или както вече казах еже-вечерие. Почти всяка вечер тази жена крещи и вика по това човече и дори не искам в повече подробности за епитетите са изпадам. Гадно ми е дори да го пиша.
Тук е момента да попитате: Х... ам, че къде е бащата?
Няма го, на работа е цял ден и като се прибере малко може да се сдъвчат, но дотам. Той не се отнася с детето така или поне не го правеше до преди месец-два. Сега вече имам чувството, че започва да бъде съпричастен на "майката". Бой досега над детето не съм чул, но то и няма как да съм сигурен, те все се тръшват врати, блъска се по маса и т. н.

Може да са много неща: тя да не е истинската майка на детето или те въобще да са в различни, от нормалните, взаимоотношения. Не мога да гадая.
Това което мога обаче е, да се обърна към някой орган за закрила на децата в такива случаи.

Въпросът ми към Вас е: Смятате ли, че е редно да се свържа с някое такова звено, анонимно или не, за да алармирам за сличая и това дете да спре да бъде тормозено по този начин?
Смятате ли, че дори да го направя - ще да има някакъв ефект, реален, адекватен ефект?


Благодаря и поздрави!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
 
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 2 месеца, 1 ден
hash: 1b943b5c37
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

1.   Да, много е вероятно да няма особен ефект, но се обади. И дано най-после станат повече хората като теб. Аман от боклуци правещи деца по какви ли не причини, но не и защото ги искат. ж23

 
  ...
преди: 2 месеца, 1 ден
hash: 2a7abcd9b3
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

2.   Да, това отношение към дете не е нормално, ще му нанесе огромни травми, а и без това вече сигурно се чувства като сираче. Лично аз бих го направила, съвестта ми няма да е чиста към детето иначе. Предполагам обаче, че ще ти донесе и много разправии на теб самия, нали знаеш как е приказката: ,,Направи добро, изяж л...". Да не забравяме и че са под наем - всякакви приказки директно с тях може да доведат единствено до преместването им другаде. Помогни на детето, да съзираш компетентен орган не означава, че момичето ще завърши в някое сиропиталище и няма причина да бездействаш от страх, че ще навредиш. Какво ще се случи с детето ще решат социалните служби, просто алармирай.

 
  ...
преди: 2 месеца, 1 ден
hash: b66649b084
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   Ох, не знам много е сложно. Аз съм подавала такъв сигнал. Ще бъдеш анонимен, ще започнат проверка в рамките на 10 дни, ще се свържат с детската градина, личния лекар на детето, ще ги посети изненадващо социален работник, в моя случай не са открили майката по телефона и са отишли в работното й място. Ще те уведомяват без подробности за стъпките, които са предприели по мейла.
В моя случай, съжалявам, че подадох сигнала. Оказа се, че проблемът е бил минало и само създадох проблеми на една и без това измъчена жена. Затова те съветвам първо да поговориш с някой от родителите, може би с бащата. Добронамерено. Понякога отвън нещата, могат да изглеждат много различни. Ти, имаш ли деца? Защото хората без деца и хората с деца цялостно възприемат различно детското поведение, пък и родителското.
Аз подадох сигнала преди децата, сега не бих.

 
  ... горе^
преди: 2 месеца, 9 часа
hash: 27bf7b897d
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

4.   Има си институции за това, няма какво да се месите в лични отношения с тях. Подайте сигнал, пишете какво е станало.

 
  ...
преди: 1 месец, 28 дни
hash: 9d8c34f614
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   От Автора.

В момента чувам "свиня долна". Под нас, от същата уста към същото дете. До колкото помня имаше една поговорка, че ако повтаряш на някого достатъчно дълго, че е прасе - накрая ще започне да грухти.

До 4. Съгласен напълно. Има си институции за това и не съм убеден, че трябва да говоря с който и да е от двамата родители.

До 3. Не, деца нямам. И да, много различна може да е ситуацията отвътре, в сравнение с това, което просто чувам - но тази система... това често както се случва не ми звучи добре във всички случаи.

Сигнала още не съм го подал, но ще ви държа в течение. Ще се постарая скоро. Имам есна колежка, която познава хора в такава институция и бих се информирал и от нея.

 
  ...


...
преди: 1 месец, 27 дни
hash: 5b4482cbbb
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

6.   Моите деца вече са пълнолетни, но по темата на автора никога не бих се обадила на институции за подобно нещо. Ако стана свидетел на побой над дете, нямам предвид шамар през дупето, а побой с синини и др, ако стана свидетел на гладуващо или необличано според сезона дете /голо и босо зимата/, ако стана свдетел на липса на грижа за болно дете /примерно ако дете е с зъбобол и няма кой да го заеде на лекар/ със сигурност ще се обадя, но за лош речник на родител няма да се обадя.
Първо всеки родител е човек, той като такъв може да сгреши, и мисля че автора не трябва да приема себе си за безгрешен, особенно щом още няма деца и сам не знае накъде ще избият неговите емоции, когато детето му го изкара извън нерви.
Да съседката му си изразява доста зле емоциите, някой на нея като дете е вкарал тези думи в речника. Вероятно някой нея е наричал така като дете и ето тя е станала нормален човек, създала е семейство и вероятно работи нещо. Не мога да разбера обаче защо автора е толкова сигурен че думите са насочени към детето, а не към баща му или към неодушевен предмет. Доста хора в българия дори псуват, и то псуват неодушевен предмет, когато той се развали или просто се ударят в него.
Съгласна съм, че дете растящо в подобни условия ще има сравнително лек проблем с психическото и емоционалното си развитие, подобно на 80% от световното население и най-вероятно няма да стане ядрен физик, но за бога автора трябва да е наясно, че на света не е нужно всички деца да станат ядрени физици и колкото и да е сладко съседското момиче от него може да стане добра продавачка или дори чистачка в лидл. И повярвайте светът има нужда от много по голям брой продавачки и чистачки от колкото /по брой/ ядрени физици. Нискоквалифициран персонал е нужен, а той остава нискоквалифициран точно, защото е отгледан по подобен начин.
Ще попитате дали аз лично някога съм си изпускала нервите, ще ви отговоря съвсем честно, да, преди доста години. Когато един ден се върнах изнервена нещо от работа, взех детето си от градината, минах през кварталния магазин, напълних торбите и бързайки тръгнах с детето да пресичам булеварда пред дома си точно преди да светне червен светофар, и изведнъх детето реши, че иска да се върнем 300 метра обратно до магазина за близалка и легна по средата на пътното платно с разперени ръце и карака, е тогава пуснах торбите издърпах го на тротоара и го наплясках през дупето, повярвайте не ме е срам от това.
Децата ми отдавна са пълнолетни и, да, не са ядрени физици, не са и чиастачи в лидл, вероятно аз имам вина за да не са те ядрени физици, но искренно вярвам че съм отгледала полезни за обществото хора. Защото работят, изкарват с труд доходите си и вече са на път да създадът семейства.

 
  ... горе^
преди: 1 месец, 27 дни
hash: 8536d5393d
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

7.   Ти като какъв се явяваш, че ще се интересуваш и ще подаваш сигнали в "Закрила на детето"???
Само когато има видима причина и си видял с очите си малтретиране на детето без то да го е заслужило тогава говори с родителите първо, ако това продължава може да се обадиш на някоя институция.
Против съм, да се месят чужди лица във взаимоотношенията ми с моето семейство.

 
  ...
преди: 1 месец, 3 дни
hash: 29e1b4cbf4
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   Авторе, подаде ли сигнал? Какво стана?

6, с мислене като твоето просто ще продължаваме да бълваме слугинаж за Запада.
Такива като теб трябва да ги е срам от себе си, и то много.

 
  ...
преди: 29 дни, 5 часа
hash: 9dba98fcdd
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

9.   От Автора.

8. Не съм подал сигнал.

6. Иска ми се, но няма да коментирам.

7. Много ми се иска, но няма да коментирам.

Просто реших да споделя с цел да попия повече мнения и опит от хора всякакви. Семейни и несемейни. Жени и мъже. От всякакви възрасти. И сега... Сега пак я чувам, майката, и тя пак и крещи и детето пак реве на среща и. И съм 100 шибани процента сигурен кой на кого вика и за какво, защото панела на моя под и техния таван е достатъчно тънък. Ако не - през вентилационната шахта, където минават тръбите се чува това кънтене, защото е малко повече от достатъчна силата на виковете между двама човека лице в лице. И... продължаваме по старо му изглежда - все това се случва. Бащата още не се е прибрал, но и като се прибере пак по-добре няма да стане. Но все пак да седна и да ги следя кой лога и за какво се прибира и т. н. - няма да го направя, не съм някой ненормалник.

Срещнах майката с момиченцето отново като се прибирах преди няколко дни, докато те излизаха от асансьора. Поздравих ги - никой не ме поздрави обратно. Както вече знаете - за детето ме интересува... тя, както обясних беше лъчезарна, учтива и обичаща разговора. Сега не беше. Сега не беше не само, ами сега майка и докато я държеше за ръката и водеше я питаше нещо и малката и отговаряше с половин дума. Вероятно всичко се е оправило и нещата наистина са тръгнали на добре. И искрено се надявам. Вероятно всичко се е влошило и е започнало викането по момичето да я сломява и затваря. Все повече и повече - щом цялото нещо продължава и до ден днешен.

Но...

Какво разбира моята несемейна глава? Кой съм аз да преча на това някой с видимия си потенциал да стане добра продавачка и дори чистачка?

Останах безмълвен от коментарите тук. Тиха и спокойна вечер желая.

 
  ... горе^
преди: 28 дни, 8 часа
hash: 8f4eb62149
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

10.   Не се и съмнявам в добронамерените ви намерения, но анонимен сигнал ми се струва крайна мярка. Опитай се да говориш с майката, ако ли не, с бащата. Защото от личен опит казвам, че нещата не винаги са такива, каквито изглеждат. Аз има едно дете с аутизъм и друго- с хиперактивност, като ви е бедна фантазията какви реплики се подават между двамата, карат се, бият се, а аз вече съм на дъното. Казвам им, че с техните караници може да имаме проблеми, а те изобщо не отбират и сякаш на инат цирикат още повече.

 
  ...

...
преди: 20 дни, 4 часа
hash: 8de713a91a
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

11.   От Автора.

Днес, преди малко буквално, щяха да се пребият майката и бащата. Имам го на запис вече, както и още записи. Реших, че ще го запиша за да не си втълпите, че аз си втълпявам.

До 10. Жената (майката на детето) изглежда полудяла от завист или настройване от близките на семейството. Не мисля, че въобще трябва да говоря с нея. Нещата са лични. Но да се дере и крещи и вика това дете, докато те са се хванали за гърлата...не е добре, строго не е добре. Ще попитате защо ли? Защото заради шибания алкохол и нашите една вечер щяха да се избият, докато бях малък. И не искам същата травма за това дете.

Просто те удря това в психиката. И боли и не се забравя.

Стойте вкъщи колкото можете повече читатели и бъдете здрави.

Поздрави и бъдете.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker