Защо домашното и купешкото вино са толкова различни - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121045)
 Любов и изневяра (29670)
 Секс и интимност (14349)
 Тинейджърски (21879)
 Семейство (6464)
 Здраве (9588)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3168)
 Образование (7294)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18485)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Защо домашното и купешкото вино са толкова различни
преди: 4 години, 2 месеца, прочетена 1713 пъти
Въпросът ми е към по-запознатите с технологията на винопроизводството. Купувал съм си както домашни вина, така и от магазин. Разликата е толкова голяма, че сякаш са две съвсем различни напитки. Домашното вино е буквално си мирише и си има вкус на грозде и няма този типичния кисел вкус, какъвто имат купешките. Дори понякога се полулчава характерната утайка от веществата на гроздето. Изобщо не става въпрос за различно качество, а за коренно различен вкус и коренно различна напитка.

Докато купешкото е кисело, дори ако пийна повече от 1 чаша, ми вървят киселини. То е бистро и много по-фино като течност, не е мътно като домашното. И най-важното домашното сгрява дори само от половин чаша и начина, по който се чувстваш е съвсем различен. Отпуска те, стопля те и ти става много леко и приятно. Тези усещания ги няма при купешките. Пробвах различни вина, вкл. и малко по-скъпи за около 20-30 лв бутилката от чисто любопитство с надеждата поне те са от истинско грозде. Не че това е супер скъпо, но все пак. Пил съм вина и в Испания, там са по-добри от нашите, но пак не са като домашното.

На какво се дължи това? Нима купешките дори и малко по-скъпите не се правят от грозде? Или технологията е различна? Има ли въобще такива, които да наподобяват домашните? И ако има много ли са скъпи? Изобщо промишлената технология има ли нещо общо с домашната? Според мен виното си е вино и си е ферментация на грозде. Освен ако не го правят директно със спирт. Но дори и в Испания ли го правят така? Не разбирам защо са толкова различни. Дори и аз, който не разбирам от вина, усещам фрапираща разлика.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 4 години, 2 месеца
hash: 2e44913f30
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   "Според мен виното си е вино и си е ферментация на грозде. "

Виното е грозде, процес на ферментация, бъчва и време на зреене.

Самото грозде, зависи от всичко, което може да се сетиш. Колко влажна е била годината, почвата, надморската височина, наклона на почвата, как го е пекло слънцето, близо ли е до морето, подпочвените води и други. А после имаш и огромен брой сортове.

Когато виното се бере, трвабда се подберат и правилните гроздове. Най-добрите производители, подбират много малък процент от гроздето, като си правят хубавата колекция, а останлаото отива за ... не толкова престицните бутилки. След това се мери захарта на виното и в зависимост от това, колко е и какви резултати искаш да постигнеш, а после следва процеса на ферментация, където също се изискват специализирани грижи.

След това е важно, как ще съхраняваш виното. Това дава също голяма разлика, но повечето домашни производители ползват пластмасови контейнери, което е една от причините, да усещаш виното малко по-различно, спрамо масовото "купешко". А там също е много важно - какво дърво е, какво вино е имало преди това в него, в какво помещение се складира ... За съжаление, това е често пропускана съпка. Малко хора имат търпението (и мястото най-вече), да си държат виното с години така.

Скапаните вина, са от фирми, изкупуват десетки тонове грозде, товарят ги в едни камиони, мешат ги яко, изобщо не правят подбор, филтрират, колкото някой да е се натрови, добавят си "помощните средства", добавят си ароматите, само и само, да ги "умязат". Някой ферментират за по няколко дена, държени в немити метални контейнери, дето в тях има аромата на всяка реколта от годината в която са вкарани в експлоатация, наблскват им тапите с аромати и ги засилват дирекнто към магазините.

Вино за 20-30 лева не е гаранция, че ще е хубаво. В Италия също има вина за по 3-4 евра, които разчита на това, че са италиански, а до нас достигат за по 25-30 лева бутилката, но са си същите боклуци. Общо взето, хубаво вино в магазин като Била, няма да намериш. Знай, че най-хубавите вина, са доста скъпи, защото ги държат мнго дълго време в бъчвите, берат ги на ръка, изхвълрлят не малка част от гроздето и полагат далеч по-големи грижи. Попитай някой от твоите приятели, дето си го правят сами. Прекарват десетки, че и стотици часове на година в това и всеки ще ти каже, че има "майсторлък", а именно там се крие тайната на доброто вино (след доброто горзде, разбира се).

 
  ...
преди: 4 години, 2 месеца
hash: 3af93d9594
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   Домашните вина, рядко се минават през филтри и затова както се казва имат тяло (както си се изразил има утайка и не е бистро), нямат стабилизатори и са направени първото грозде, но пък трайността им е малка. Как се правят купешките вина, имаш 1 тон грозде, залагаш 500 кг и правиш вино и това е най-хубавото вино, най-често се предлага на изложения, панаири и т.н. След това към материала който е останал от първото вино се добавя примерно 250 кг от гроздето и се прави второ вино, също е хубаво и това са скъпите вина по магазините и така колкото вино може да се изкара и съответно цената и качеството пада. За капак след като вече гроздето е дало каквото може за вино, се прави купешката ракия :))

 
  ...
преди: 4 години, 2 месеца
hash: 5648099af6
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Можеш да избистриш и домашното с бентонит. При мен пък е обратното, не съм попадала на хубаво домашно вино отдавна. Но, когато купувам вино следвам няколко правила
1. Избата да разполага със собствени масиви. Тези дето купуват грозде - не. Сега има един нов хубав стандарт, ама ЗГР ли се казваше...ще те излъжа. Това означава, например Мелникът да е направен от Широка Мелнишка лоза от Мелнишкия регион, Мавруд от Асеновград и т.н.
2. Избата да е малка, процесът да не е толкова машинизиран. Масово производство тип кока кола - не.
3. Реколтата. Бяло и розе на максимум 2 години. Червено може до 3. Тоест сега търсим бели реколта 2018,9 и червени до 2017.
4. Ако ще е скъпичко, да е съхранявано правилно. Като видя вино затворено с корк дето седи изправено на рафт с месеци... Еми, не е ок. Голям риск да има тапа, който аз не бих поела. Виното с корк, трябва да седи наклонено, да се мокри тая тапа.
Не знам, дали е редно направо да ти кажа няколко изби да пробваш. Но ще те посъветвам, ако не можеш да си намериш твоето вино, да опиташ едносортови. Много хора край мен пият само купажи и сепажи и даже не знаят кой сорт харесват, защото не са ги опитвали поотделно. Пробвай Сира, Каберне Совиньон/Фран, Мерло по отделно, виж кое ти киселее и го избягвай в купажни вина. Аз сега съм се запалила по български сортове, преоткрих Мелника и Гъмзата, намерих едни готини млади производители, дето си имат хубави лозя, дори био сертифицирани и имат отношение.
И накрая, хубаво българско вино за под 15-18лв. бутилката почти няма. Говоря в магазин, от изба може и за 12 да се намери. Макар, че изскачат. Ние си правим слепи дегустации и си пишем предполагаем сорт, реколта и ценови клас и напоследък има една Сира (избата е Иваилоградска), която се оценява в среден ценови клас (15-25лв), а струва 7лв. Но това е рядкост.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 2 месеца
hash: 5e44bc3175
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

5.   Защото в БГ алкохола всичко е спирт и есенция, плюс разни стабилизатори и простотии. Реален контрол на качеството в България няма, като дадеш пари под масата, никой не те проверява.
За виното не знам, ама като изпия 4 кенчета бира в Англия, нищо ми няма, чувствам се свеж и леко пийнал. Същото количество бира в БГ и направо съм пиян, с главоболие и сухо усещане в устата.
Като се прибирам в БГ, с роднини сядаме да пием домашна ракия. Последният път доста изпих, но на сутринта бях сравнително свеж, без да ми е лошо и да се потя. Ако бях изпил същото количество купешки алкохол, сигурно щях да съм в болницата, хаха.
Цар Киро го беше казал- Българина мисли, че пие ракия, а всъщност пие спирт плюс есенция.

 
  ...
преди: 4 години, 2 месеца
hash: 5916a5b22c
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   №3, донякъде си прав, но си забравил да кажеш, че всичко става с добавяне на захар и вода, а тя се превръща в обикновен етилов алкохол. Домашното вино е направено само от грозде, а купешките основно са спирт от захарта, боядисани с остатъчни джибри от първите вина. Това което е под 10 лв е четвърто вино, каза го технолог работил във винпром.

 
  ...


...
преди: 4 години, 2 месеца
hash: cbe7b23345
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Подмяната е тотално, навсякъде и във всичко. Помниш ли имаше една реклама "Традициите не са това, което бяха". Само вникни в цинизма на посланието и ще разбереш защо така е навсякъде. Ти поне усещаш разликата. Повечето не я усещат и им е дори все едно какво слагат в търбусите си. След поколение-две вече никой няма да прави разлика за каквото и да е.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 2 месеца
hash: d4616fd559
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

8.   Аз така и намразих виното - преди винаги като изпиех половин чашка и после се съдирах да повръщам ! Не знам какво слагат, НО със сигурност НЕ Е чисто грозде !!!
От малко и започва да ми се гади, а на сутринта имам и главоболие !!!
Затова вече и капка не близвам !

 
  ...
преди: 4 години, 2 месеца
hash: b4285f0fc0
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   Но.5 това е точно и причината англичаните като дойдат в БГ да се осират от пиене по Слънчака. В Англия напитките , въпреки етикетите не са толкова силни като нашите. Има някакъв задкулисен контрол на алкохолизма в страната. Как ще се напиеш от 4 бири като те са само вода. Особено Гинеса ми бие направо на бистра планинска водица.
Навремето, като бях на 15 и изпиех една истинска бира Загорка , без етикет се напивах.
Сега също се напивам , но с главоболие, защото точно както но.6 каза във всичко вече има спирт.

 
  ...
преди: 4 години, 2 месеца
hash: 98516edde2
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   До 9

Това, че се напиваш като говедо някаква хвалба ли е?
И тея загубеняци, деот идват да се наливат по чероморието ни, не са дошли да гледат операта в амфитеатъра, да знаеш.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 2 месеца
hash: 5e44bc3175
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

11.   От 5 до 9.
Пич, не си ли се замислял, че бирата на англичаните е просто нормална и по-качествена, а не "слаба/ бистра водица" , и че всъщност нашата е супер некачествен спиртак и заради това се напиваме от най-малкото.
Помисли над това. Пил съм и други бири, примерно Сервеса в Испания, също така и полска бира (айде, полската е по-силна) ама истинската бира не те кара да се издрайфаш след 1 литър.

 
  ...

...
преди: 4 години, 2 месеца
hash: 4046cc1431
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   До 11:

Само да знаеш, че няма марка Сервеса в Испания. Просто на испански сервеса означава бира :) Иначе за другото си прав.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker