Нещо е сбъркано - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121147)
 Любов и изневяра (29695)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21891)
 Семейство (6469)
 Здраве (9595)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3177)
 Образование (7300)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18510)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Нещо е сбъркано
преди: 4 години, 2 месеца, прочетена 2380 пъти
Само на мен ли ми прави впечатлени, че нещо е сбъркано в икономиката? Вече масово необразованите и дори ниско квалифицираните хора взимат повече от образованите. В момента в града ни един тираджия не се хваща за под 70 лв надник чисто. Не говорим за международни пътувания, а за тия, които днес си въртят 8 часа и вечер се прибират, а от тия 8 часа поне 2-3 висят, докато ги товарят/разтварват, не се изисква някаква кой знае каква квалификация или образование. В същото време лекари специализанти взимат 800-1000 лв, които са учили 6-10 г. денонощно, счетоводители, учили 4 г. взимат стартово 700 лв, дори и главните рядко взимат над 1200-1300 лв. Само тия в малкото големи предприятия взимат малко повече, но им скъсват гъза и не се прибират до полунощ. Една сервитьорка на 18 с бакшишите взима 1200-1400 лв. По кол центровете взимат по 2000-2500 и всеки втори работи в такъв. Имам чувството, че в тази държава има места само за програмисти, такива в кол цетрове, тираджии, продавачки и сервитьорки. Останалите правят някакви дребни далавери, продават онлайн някакви боклуци от Китай с няколкократна надценка или правят някакви лигави ютюб канали и подканват да цъкаме на някакви линкове за дребни комисионни.

И с това се изчерпва нашата икономика - тирове, барчета, молове, дискотеки, кол центрове, аутсорсване в ИТ сектора и дребни онлайн магазини. Айде ИТ-тата поне са учили и професията им е наистина трудна. Нямам нищо против хората, не казвам, че работата им е лесна, нека си взимат, ама не ми се струва нормално лекар да взима доста по-малко от тираджия и сервитьрока и на половината или дори на 1/3 от това на работещ в кол център, а в същото време за образованите хора масово да няма работа или ако има да е или за малко пари, или в София. Ами не на всеки му се живее в София, а и вече е достатъчно пренаселена.

Сега ще дадете примери как някой образован взимал не знам си колко хиляди. Ама това с изключения, а и да взима, ги взима след години учене и работа, докато тираджията изкарва една категория и почва на на 1400 лв, нищо че едва си пише името. Сервитьорката може дори и книжка да няма, достатъчно е да има дълги крака. В джобса гледам обяви и направо се отчайвам - за управител на банков клон предлагат 1000-1200 лв. За обикновени служители 600-800. За хора с два езика пак някакви 600-800 лв макс. И таквиа са 99% от обявите. Не че нещо, ама то една чистачка вече ги взима тия пари. Започнах да си мисля, че сайтовете за работа всъщност са за вицове и на който му е скучно и иска да се подиграва и лигави, си пуска обява.

Изобщо не е нормално за мен чистачка да взима колкото човек с два езика или счетоводител, или банков случжител. Или пък тираджия да взима с 50% над лекар. В тая държава изобщо има ли нормални работи, нормални предприятия и заплати, отговарящи на някаква нормална логика.

И още по-нелогичното знаете ли кое е? Има тук-таме фирми, които търсят такива кадри, обаче предлагат 1000-1200 лв и не намират. Давам пример с едно голямо предприятие. Предпочитат да публикуват обяви цели 7 години вече, обаче не им идва на акъла, че предлагат доста малко. Искат езици, опит, образование, а на края 1000 лв и си мислят, че предлагат адски много. Значи готови са да търсят с години, да губят от това, да натоварват всички останали, обаче не вдигат заплатата. Аз това не го разбирам. Значи за един тираджия с чиста съвест дават 1400 лв, обаче за човек с 2 езика, образование, опит, който ще кореспондира с чужденци, ще следи митнически скалдове в чужбина, ще осчетоводява и ще носи отговорност за милиони акцизи, ДДС-та, данъци и не знам какво им свидят дори 1200 лв, аз това наистина не го разбирам. И не им пука, че нямат кадри, изнемогват и гърбят наличните денонощно за по 1000 лв.

Ще кажете да се квалифицират още повече, ще ме изкарате нехранимайко, че ме мързи и т. н. Затова бързам да уточня, че си имам работа и съм сравнително доволен, доколкото е възможно. Но ако някой ден остана без работа, просто се отчайвам, че в този уж голям град няма кой да ми предложи и на половината от това. А аз си харесвам града и по-скоро бих емигрирал, отколкото да се местя в друг. Но ако това е икономика, аз съм трамвай. То е смешно просто. Икономиката на моловете, кол центровете и барчетата.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 4 години, 2 месеца
hash: 47d118952a
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Заплащането в България зависи изцяло от конкретния работодател (фирма), има ли конкуренция за дадена длъжност в съответното място (град) и т. н.
Повечето медицински работници са държавни служители, заплатите им се определят от държавните управници, а на тях не им пука колко са учили, както и това, че ниското заплащане кара повечето кадърни да напускат страната. Не им пука, че няма да има кой да лекува народа и предпочитат да си задържат парите от нашите данъци, вместо да вдигнат заплатите на лекарите. ИТ фирмите са или чуждестранни, или малки формички, където общо-взето всички са си "гъсти" и печалбата си я разпределят доста справедливо. Относно шофьорите на тирове, телефонистите, сервитьорите - просто има недостиг на кандидати, заради високото ниво на стрес за тези длъжности и работодателите са принудени да вдигнат заплатите.

 
  ...
преди: 4 години, 2 месеца
hash: 1a40050a17
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Там е проблема - че много работодатели се държат като държавата. Не им пука, че не намират хора, те си предлагат 800 лв и ако намерят балък за тия пари, намерят, ако не здраве да е, но повече няма да дадат, дори и да могат да си позволят. Не знам каква е тази самоцел да се дават малки заплати. Според мен е по-добре да даваш по-висока заплата, но работата да върви, отколкото да се циганиш за едни 300-500 лв с цената на това да се дъниш постоянно пред клиенти и държава.

 
  ...
преди: 4 години, 2 месеца
hash: 47d118952a
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

3.   Ами алчност, номер 2, българска алчност и егоизъм, стигаща чак до глупост и самоунищожение...

 
  ... горе^
преди: 4 години, 2 месеца
hash: 659d22df8f
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   За съжаление такова е положението в България. Реална икономика липсва. С няколко малки изключения като IT сектора, аутсорснатите кол центрове и тук таме някое дребно производство, икономиката ни е абсолютна нула. Почти липсват реални инвестиции в производство за износ, а това е нещото, което вкарва свежи пари в държавата, и съответно повишава жизнения стандарт на хората.
Достатъчно е да излезеш и да покараш по магистралите в някоя от държавите на север от Сърбия, за да видиш какво наистина е работеща икономика и как не можеш да се разминеш от тирове, как всяко малко градче е пълно с фабрики от всякакъв вид и т.н. Понеже имам известен опит с Унгария - само там има 4 фабрики на различни марки за производство на автомобили. Само в едно сравнително малко 100 хилядно градче до украинската граница (Ниредхаза) има фабрики на Лего, Самсунг, Панасоник и Електролукс, които се борят за работници и си ги крадат чрез наддаване на заплати. Даже няма да обсъждам в държави като Чехия, Словакия и Полша за какво производство става дума.
Изводът от гореказаното е....положението у нас е плачевно. Каквото и да разказват от правителството, каквито и статистики да се вадят, факт е, че сме старателно заобикаляни от големите инвеститори. И още по-лошо - предприемаческият дух на българина е убит. Липсват новосъздадени продукти от българи, които да можем да продаваме успешно на световния пазар. Липсват иновации и креативно мислене. Всеки си мечтае да се уреди в някоя чужда фирма на добра заплатка и да се кротне. Идеала на българския предприемач е сведен до създаването на фирма за внос и търговийка, да има няколко тира или някое заведение, дребно производство на дограма, саниране по европроекти....това е положението. Затова и държавата ни е болезнено зависима от еврофондовете. Просто други реални пари в икономиката ни почти не влизат.
Затова и заплатите ни са такива, каквито ги виждаш. Просто в държавата няма капитал - икономически и човешки, който да генерира още капитал и благосъсстояние. С изключение на няколко крайно надценени сравнително нискокфалифицирани професии като тираджии, сервитьори, фризьори, готвачи и агенти в кол центрове....всички останали са на дъното. Не коментирам програмистите, защото те са платени добре в цял свят - просто такива са временета, тяхната професия е на гребена на вълната.
Как очакваш лекарите да са добре платени, след като повечето им пациенти са бедни и зле платени. Здравните вноски са малки, патладжанестите ни съграждани изобщо не плащат такива, здравната система е изключително зле организирана и се източва повсеместно. В добавка на това нямаме реални пенсионни фондове (откраднати) - пенсиите се плащат почти изцяло от държавата чрез събраните данъци от работещите в частния сектор, които са крайно недостатъчно на фона на раздутата държавна администрация, военните и полицаите.
Та това е положението - слабо и безидейно управление, страх от реформи, корупция (която е неразривна част от народопсихолигията ни), мислене на дребно, липса на мечти и желание за реална промяна в населението....това е картината в съвременна България. И никак не е странно, че сме бедни, депресирани и мрънкащи.
Аз лично съм от "онези" добре платените в София. Заплатата ми е близо 5000 лева, имам 2 висши образования и работя в международна фирма...но това по никакъв начин не променя мнението ми, че живеем в доста изостанала (в сравнение с останалите европейски държави) полуориенталска държава. Тъжно ми е, защото харесвам държавата си и даже не помислям да емигрирам. Надявам се, че рано или късно ще осъзнаем къде е "заровено кучето" и ще станем и ние като онези, на които всекидневно завиждаме.

 
  ...
преди: 4 години, 2 месеца
hash: 163c02b5d6
гласове:
1 2 3 4 5
  (13 гласа)

5.   Стига сте гледали в на другия канчето! Кой колкото взима и за какво ги взима - си е негова работа.
Взимам точно 6800 и не съм тираджия (в т. нар. IT сфера съм). Вместо това да ти е основния проблем - помисли как може да пормениш себе си, за да вземеш повече от мен!
Ганьовска работа - "тоя взима толкова, ама аз съм по-умен пък взимам 3 пъти по-малко", ами направи така, че да не взимаш по-малко!!!

 
  ...


...
преди: 4 години, 2 месеца
hash: 1a40050a17
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

6.   5, 100% бях сигурен, че ще се намери един като теб да се прави на голяма работа и да обясни колко са мързеливи хората, които получават малко, само защото нямат шанса техния сектор да се аутсорсва в България. Добре, ама обясни го това на някой лекар, учил 10 г. денонощно, който в същото време е работил и специализирал, че и това не е достатъчно, за да взима колкото един тираджия който цяяяял месец е карал Ц Е категория и има цял 8-ми клас образование. Обясни му и, че не трябва да гледа, че едва свързва двата и че не трябва да гледа паничката на тираджията.

На ИТ-тата им е лесно да философстват колко мнооого те са направили, за да имат пари, след като тяхната професия в момента се котира. Е, не сте направили нищо повече от всеки един висшист, всички са учили 4 г., някои и по 10 г. Всички са почнали от нулата и са трупали опит. Това, че фирми са решили да аутсорсват в този сектор, не означава, че сте с нещо повече и трябва да философствате за сметка на другите. Ако ги нямаше всичките тия фирми в България, друга песен щяхте да пеете, ама на чужд е лесно да се каже "ганьовска работа".

 
  ... горе^
преди: 4 години, 2 месеца
hash: 47d118952a
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   5, щом си ИТ, би трябвало да имаш силно развито логично мислене. И да се сещаш, че не може всеки да бъде ИТ или да има собствен бизнес и т. н. Ако приемем, че неквалифицираните работници не са се трудили да учат и да имат "занаят" (макар че и без тях не може), това не може да се каже за лекари, учители, научни работници и т. н. Какво значи да промениш себе си? Много хора работят това, което са искали, т.е. направили са това, което трябва, но този, от когото зависи заплатата им може би мисли по същия начин "ми сами са си виновни". Съгласна съм, че нещата няма да се оправят само с гледане в чуждото канче, но и всичко, казано в темата, е истина...

 
  ...
преди: 4 години, 2 месеца
hash: 2c02d07662
гласове:
1 2 3 4 5
  (13 гласа)

8.   Авторе, много си злобен, завистлив и притежаваш типичната ганьовска черта - да зяпаш в чуждата паничка, вместо в своята. Ама не се учудвам, сигурно поне 90% сте така.

Какво те човърка, кой колко взима? Да не би да ти да плащаш на хората? Не зяпай в чужди джобове и портфейли, а в своите.

Професиите, които оплюваш и на които завиждаш за заплатите, много ясно си личи, че понятие си нямаш какво е и колко много работят някои хора. И не просто работят, а си скъсват задниците и от физически, и от умствен труд. Знаеш ли, например, една сервитьорка/сервитьор, колко много часове стои на ден, колко много негативи отнася заради забавени поръчки от кухнята, колко много мизерии чисти след клиенти, колко дълго чака по нощите да си тръгнат последните пияндурници, как няма време да чисти заведението и се черви като приема клиенти на мръсно, колко много мие чаши, чинии, как му взимат от заплатата, когато нещо изчезне от никога незатварящ се склад, как се разправя с дърти боклуци от колегите (дъртите все не стават), как се застъпва от втора на първа смяна и си спал максимум 2 часа, как има долни колеги, които нарочно ти подливат вода, как шефовете мрънкат за абсолютно всичко на теб, защото колегата ти им е по-симпатичен и не смеят нищо да му кажат, за да не избяга, какъв стрес е да ти се изсипят няколко компании наведнъж, колко е гадно цялата смяна да нямаш време за почивка и дори за тоалетна? Стискала съм по цели смени. Още да изброявам ли? Ами, празниците? На всички празници, разбира се, че пак си на работа, даже по-дълго от обикновено. А носенето на табла, и то под стрес и ходене по високи стълби, мислиш ли, че е лесно? Като ти чета глупостите въобще не мислиш.

Като по-малка съм работила сервитьорка общо около 6 месеца. И не защото съм искала, а защото нямах избор. Не всички сме от София и не на всички са им помагали мама и тати. Някои дори не сме имали такива и ни се е налагало да работим в какви ли не кочини, за да оцелеем някак. И не сме се продавали на чичковци. (Много наболяла тема.)

Звучиш като много ограничен и глезен човек. Не е лошо преди да плюеш по този и онзи, да погледнеш от неговата камбанария.

А относно парите, понеже много те интересуват, не бяха толкова колкото си мислиш, а много по-малко, защото всички собственици на заведения максимално икономисват от заплати за сервитьорите заради бакшиши, които я ти оставят, я не. Ако пък оставят не е много, спи спокойно.

На всичкото отгоре, освен че работих като вол по много часове за малко пари, нямах възможност за втора работа, защото бях с различно работно време.

И с малките си доходи плащах квартира, ток, вода, телефон, а за мен трохите, които оставаха.

Ето това е реалността за много сервитьори - кошмар.

Ж,22

 
  ...
преди: 4 години, 2 месеца
hash: 66e5cfd961
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

9.   Явно взимам, колкото тираджия. Само че нямам работно време и не рискувам живота си по пътищата. Не се чувствам прецакана, че съм учила.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 2 месеца
hash: b9585d32e4
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Бях на преглед по Здравна каса и ми направиха една снимка на допотопен рентген, ортопедът мямли за смяна на става, или други манипулации, НО при него в частната клиника и с доплащане 80 лв на ден. Условията не са нищо особено. На служебния паркинг пред болницата само нови коли над 50000. Явно не са на 800-1000 лв. заплата. Аз карам Е Смарт, имам и работен джип, но имам законен доход между 4-8000 на месец. Ветеринарен лекар съм и си изкарвам парите. В селското стопанство и животновъдството има много работа, добре работещи ферми и производители. Доходите са много добри.
Работила съм в Германия и Полша. Германия беше добро място, вече не, Полша е кофти място, поляците са мързеливи, нагли, безпардонни и много стиснато алчни. Изтече ми договора и не го поднових, върнах се и работя.

 
  ...

...
преди: 4 години, 2 месеца
hash: 1a40050a17
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

11.   8, нещо не си ме разбрала. Аз и в темата казах - не завиждам на никого, нека си взимат хората, даже смятам, че малко взимат предвид европейския стандарт. И да, съгласен съм, че работата им не е лесна. Но нима е по-лесно да си хирург и да оперираш по 12 часа, а ако има непланирани операции и по 15-20 часа на смяна. Или да те викат в 3 през нощта спешно? Как мислиш, лесно ли е? Или да си гл. счетоводител и постоянно да се червиш пред данъчни, защото шефа ти прави магарии със закона? И пак ти казвам, сервитьорката може да ѝ е трудно, не го отричам, ама тя може и с 8-ми клас образование да го работи това. Ама айде учи като лекарите до 28 по моргите, сред заразноболни и т.н.


Не искам да те обидя и се съгласявам, че не е лесно и сервитьорка да си, но ако една сервитьорка взима 1000 - 1000 и нещо, то според мен един хирург, приключил специализация след 10 г. учене, трябва да взима минимум, ама минимум двойно и тройно повече от една сервитьорка на 18 г. и то говоря за съвсем стартова заплата. А то какво излиза - учиш 10 г. по морги и болници, родителите ти от залъка си отделят, за да "стигнеш" нивото на 18-годишна сервитьорка, вчера завършила средно, без да ми се обиждаш. Сложи си ръка на сърцето и кажи кой трябва да взима повече. Не казвам сервитьорката да и се намали заплатата, напротив да и се увеличи, ама да се увеличи и на тия, които наистина заслужават.

А че на никой не му е лесно не го отричам. Нима на учителите им е лесно да се занимават с гаменчета и все те да са виновни? Нима на сестрите им е лесно да им умират в ръцете хора всеки ден? Ей го сега има корона вирус, ама те не могат да кажат "не мога, ще се заразя и може да умра, а имам малко дете". Или инженерите им е лесно да работят с машини и да рискуват трудова злополука? Или на строителите да се катерят по скелетата на 20 м височина? Нима да си сервитьорка е пък мнооооооого по-трудно?

Айде аз съм Ганьо и не разбирам, но ти сериозно ли мислиш, че всички тези хора заслужават по-малко от сервитьорка или дори колкото тях и често въобще да няма и работа за тях? Айде кажи честно, щом си толкова блага и неозлобена.

Ако си наистина на 22, може и друго да не си работила през живота си. Ама айде побачкай малко и други работи и ела пак да говориш, че е най-трудната професия да си сервитьорка. На фона на другите професии ще ти се строи манна небесна.

 
  ...
преди: 4 години, 2 месеца
hash: 47d118952a
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   10, в частните клиники взимат колкото си искат/решат. Точно, защото в държавните болници не плащат добре, лекарите не искат да работят там, а на частно и това ощетява пациентите.
Имам познато семейство - ветеринари и двамата, мъжа работи точно във ферма, жената - в амбулатория. Не знам колко взимат, но искат да си отворят собственаа клиника, но явно не могат да спестят.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 2 месеца
hash: 2c02d07662
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

13.   От 8 до автора :

Бачкала съм доста и продължавам, освен това уча и съм сигурна, че съм видяла много, много, много повече от теб в живота. Не се хваля, дори не е повод за хвалби, просто констатирам. Между другото, продължаваш да звучиш като глезльо, цял живот закрилян от мама и тати и невидял що е то труд. Няма лошо де, но това не ти дава право да се държиш неуважително спрямо другите. Не знам на колко години си и не ме интересува, ама писанията ти не отговарят на самочувствието.
И не ми приписвай свои думи, моля.

1. Не съм казвала, че да си сервитьор е най-трудната професия на света, но е наистина много трудна и стресова.

2. Не съм подценила други професии, не съм оплювала други за това кой какво работи и колко взима. Това ти го направи, и то два пъти - в темата и в коментарите. Не съди за другите по себе си.

3. Хващам се на бас, че от професиите, които хулиш, не си работил нито една, нито за ден, ама иначе вадиш голямото самочувствие на разбирача по всичко. Поведението ти е абсолютно нелепо.

4. Енергията и времето, които влагаш, за да злобееш, може да ги инвестираш в нещо градивно.

5. Донякъде съм съгласна с теб, че много хора са ощетени откъм заплащане, но така е в почти всички сфери у нас. Има две решения: примирение, или бягство далече от България. Промяна едва ли ще доживеем.

 
  ...
преди: 4 години, 2 месеца
hash: 6bbccf4a74
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

14.   Работата им не била лесна, ама една сервитьорка с бакшишите взима колкото един лекар. Че и теми пускат тука: "Ако не съм ял бакшиш, защо да го плащам", или нещо от сорта. Лекари тук теми няма да пуснат, защото имат много работа и доста от тях умряха млади, нещо за което не се говори. И не ме интересува кой е обиден и кой не - кряскат носачите на табли с кока кола и салата, а лекарите все лоши били и все криви. И винаги забележки от хора, чиито умствен капацитет не позволява да влязат, камо ли завършат медицина.

 
  ...
преди: 4 години, 2 месеца
hash: 6b349880b0
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

15.   Ами то ако нямаме доходи, без пари не става.
Аз се занимавам, с това, което харесвам, на ниска заплата, с висше образование.
В чужбина не мисля да ходя, сервитьорка не мисля да ставам.
Такъв е живота.
За докторите - някой с малко, други са с много.

 
  ... горе^

...
преди: 4 години, 2 месеца
hash: 9b1d4ea8b5
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

16.   Моят съвет е младите да си подбират професията.
Когато видя разни кандидат студенти, три неща се набиват на очи веднага:
- Не зная какво учат! Да, орпеделено знаят името на специалността, ноняма предства какво и как ще се учи!
- Не познават сферта, в която ще прилагат уменията си. Не са наясно с фирмите, не са наясно със заплатите. Никой не може да предвиди бъдещето, но трябва да си поне с някаква идея, къде ще си прилагаш уменията. Освен ако не енякой от онези сценарии, дето родата е богата, а щерката учи приложни изкуства, защото така ѝ отивало.
- Не знаят какво ще работят. Никаква идея, каква е работа, която ще извършват после. Една ми каза, че политологията, било специалността, която учат хората, за да станат политици! Друг ми каза, че философията, била за психолози, дето философствали много ... човека учи медицина!!!!

Общо взето съветът ми е - правете проучване и то яко. Отнема 2-3 дена, но определено бие, да изгубите 5 години в университета, а следващите 35 години, да се блъскате на гадна работа, която сами сте избрали. Да, никой не може да предвижда бъдещето, но всички знаехме, че специалност "Философия" няма да ти намери много работа, че "Национална сигурнот и охрана", няма да те направи Джеймс Бонд и едва ли ще изкарваш хубави пари. Да, не всичко е само до парите! Познавам програмисти, дето си мразят живота. Познавам гастрономи, дето се пребиват от работа като готвачи, но твърдят, че са родени за това и са щастливи, въпреки че не изкарват добри пари.

 
  ...
преди: 4 години, 2 месеца
hash: 88b65de7e4
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

17.   Адмирации за автора! Подкрепям напълно написаното! И тази тема трябва да бъде прочетена от всеки, споделящ възгледи от сорта на "Тия младите нищо не учат!", "На тия младите нищо не им се работи!", "Младите за нищо не стават!". С тази "мотивация" и с тази "процъфтяваща обстановка", на която се натъкваме, ние, "мързеливите, лентяйстващи млади", мога да кажа, че дори да се напънеш да бъдеш продавач или келнер вече си е голяма жертва и себеотрицание, пък какво остава да учиш или да работиш квалифицирана професия! Всичките ти усилия отиват по дяволите, подиграват се с труда ти, с личността ти и свободата ти, пък и накрая като се осмелиш да им отвърнеш и да защитиш законното си право да не работиш повече от 12 часа, и то за невероятната заплата от 800 лева (примерно) - "Ми ти за нищо не ставаш, само претенциите са ти големи!". Ето затова няма да има кой да ви работи, ето затова университетите ще се изпразват, затова няма да има млади семейства и всички масово ще се изнасят в чужбина! То по-добре да си седиш у дома, вместо да ходиш да им работиш за тия смешни заплати и да те правят на маймуна! И искам да вметна, че преди хубаво да наредят "младите", "старите" следва да се замислят, че вината за цялото това положение е само и единствено тяхна и това са "прекрасните" плодове на тяхната "изпълнена с амбиции, ползотворна младост", които са ни завещали. :)
М23

 
  ...
преди: 4 години, 2 месеца
hash: 1a40050a17
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

18.   8, 13, не съм използвал нито за миг обидна дума за теб, а ти в първия си коментар ме нарече "злобен, завистлив" и индиректно Ганьо, а във втория си коментар "глезльо, цял живот закрилян от мама и тати и невидял що е то труд".

Не знам кой е ганьовеца в случая, но искам да уточня, че от 16-годишен живея сам без майка си и баща си. В момента съм на 34 г., женен с дете на 8, изплащам жилище от 25 годишен. Работя от 20 годишен (вкл. и по бридаги като студент най-долната работа на полето), а от 2014 г. съм гл. счетоводител. Та не знам врачка ли си и как разбра, че майка ми ме закриляла и труд не съм видял. Ако си наистина на 22, силно се съмнявам да си бачкала и била самостоятелна колкото мен.

НО коментарите ти са жалки и неверни. Не знам защо се засегна, но аз пак уточнявам, че не омаловажавам ничий труд, а просто има професии, които определено трябва да са по-платени от други във връзка с образование, ценз, опит, важност на професията. Няма нищо лошо, ненормално и несправедливо в това. Моите уважения, ама да носиш табла, не е по-важно от това да спасяваш човешки животи, пак без да ми се обиждаш.

На мен лично ми е обидно като гл. счетоводител с 12 г. опит по специалността да взимам колкото новобранец тираджия вътрешни превози с 8-ми клас образование. Нямам нищо против човека, всеки си изкарва хляба, но не мисля, че е справедливо.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 2 месеца
hash: 36267bdbf1
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

19.   Нали затова скачахте по площадите под командата, който не скача е червен!? Искахте пазарна икономика, а сега роптаете, ето това е пазарната икономика. Затова има термин - пазара на труда, да труда е пазарна стока и се оценява по пазарни правила. Беше времето, когато майките наставляваха децата си, учи мама, че да не работиш. И така беше преди 89-та година, вземаш диплома и ставаш началник, а шерпите работеха като пчелички. Имал съм такива начълници преди, пълни некадърници, но имат дипломи. Дипломата не означава, че висшиста е добър професионалист, особено като знаем как днес се купува висше. Всички видяхме как се подари диплома на Слави Трифонов, на това умен човек ли казвате? Така го заблудиха, че е нещо върховно и даже и в политиката иска да влиза. Затова в България всичко е против логиката, защото некадърници заемат отговорни длъжности и така объркват живота на болшинството. Труда на един тираджия е много по ползотворен, от лентйството на държавните служители!

 
  ...
преди: 4 години, 2 месеца
hash: 0db8efbdb8
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

20.   Нищо не е сбъркано. Ти си сбъркал в живота. Мъжът ми кара ТИР, пробвай да видиш дали е лесно. Не е. В Европа кара, 2 месец а го няма, 2 седмици почивка, това е нормата. Взима 6000 чисти лева. Заплащането е добро. На всеки който не му изнася заплащането, да си е правил сметката какво учи и каква перспектива има. Че половината сте икономистчета, педагожчета, еколожчета и подобни безхаберници. За докторите не съм съгласна, кадърните взимат.... яко. Моята педиатърка само за здравей и подавам столевка в ръката. Да им а отношение към детето, всичко се плаща. Е жената Кара кол за 50 бона и обикаля света. Евала, заслужила си го е. А аз, аз съм безработна домакиня, мъжа ми ме гледа добре, доволна съм. И не бих работила нивгаш за кирливи 1000 лева. Вика му се достойнство.

 
  ...

...
преди: 4 години, 2 месеца
hash: 6017dc0c49
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

21.   Ти къде видя квалифицирани кадри? Знаеш ли каква рядкост е да попаднеш намчовек, който си разбира от професията? Като станеш работодадател и започнеш да търсиш кадри, тогава ще ме разбереш.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 2 месеца
hash: 1a40050a17
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

22.   20, за международни превози не говоря, тези хора и 10 бона да взимат, пак ще е малко, защото жертват най-скъпото си - семейството. Точно заарди това уточних, че говоря за вътрешни превози.

21, че няма квалифицирани кадри, няма. Но ако някои работодатели търсят такива, защо обявявават заплата 800 лв с изискване за стаж, езици и още 100 неща? Аз не знам да има нормален човек, който вярва, че за 800 лв ще намери служител, който наистина да си разбира от работата и да я върши съвестно. То затова и няма читави кадри, защото няма и кой да им плати адекватно.

 
  ...
преди: 4 години, 2 месеца
hash: b0611022ef
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

23.   20, точно ти, дето си безработна домакиня, нямаш особено право да даваш акъл на хората, които с труд си изкарват хляба. Че работата на тираджиите не е лесна - не е, то и затова им плащат по толкова. Обаче да се отнасяш с пренебрежение към учителите (педагожчета били), е нелепо.
Дали ако не беше мъжът ти, щеше да даваш по 100 лв на педиатърката? Ако вземе че се разболее (което не му пожелавам), какво ще правиш? Ще паднеш от високо

 
  ...
преди: 4 години, 2 месеца
hash: bc2a2de68b
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

24.   21 Ами как да има разбиращи от работата си като всяко нагло и просто селянче работодател и дума не дава да обучава. Чака космонавт с поне 10 дипломи от харвард с 10 години опит, да седне и още първия ден да му направи милионите в кирливата сергия, за която и основно образование е много?!! Аз от къде да знам и къде да се науча като никой не ме взема, знанията и опита не падат от небето. ;) Да не разказвам и за това как половината изисквания не са приложими. Искат перфектен ексел и английски /перфектни нива не съществуват, нивата са от А1 до С2 ама перфектния овчар и тая малка подробност не знае/, отиваш първи ден и се оказва, че нито с ексел работиш, нито с чужденци, нито има текстове на английски, с които трябва да работиш?! Колко прост, дебилен и нагъл робовладелец трябва да си?! Хем си заминавате един по един заради дебилщината ви, хем продължавате да наглеете.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 2 месеца
hash: 6bbccf4a74
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

25.   20, изключително тъпо изказване. Ако мъжа ти тираджия взимаше хилядарка друга песньовка щеше да пееш.

 
  ...

...
преди: 4 години, 2 месеца
hash: b9585d32e4
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

26.   10 съм. Хуманните лекари ако излезат от държавната Здравна каса изцяло в пазарната икономика като нас ветеринарните лекари ще разберат, че клиентът става пациент когато получава това за което е платил. ЗАКОНННО! Скасова бележка съобразно ценоразписа на клиниката, в зависимост от квалификацията на персонала, оборудването и начина на лечение. Еднократно, а не както при тях един път по Здравна Каса после под масата някаква простакеса му подава стотарка или доплащаш за избор на екип, друг няма, няма значение. Незаконните плащания в медицинското обслужване и начините за придобиването им отблъскват младите лекари.
Иначе от два месеца търся ветеринарен техник (ветеринарна медсестра) и няма. Предлахам работа в съвременна клиника с чудесно оборудване, стартова заплата 1200, работно облекло, спазване на КТ, ваучери за храна, отпуска 18 работни дни. Идват разни кокошки и виждат естеството на работа и не им харесва. Защо са учили във ветеринарен техникум? Идват и ветеринарни бакалаври, но те не са лекари. Младежите искат заплащане както в Германия, а да работят както през социалузма. Няма да стане.

 
  ...
преди: 4 години, 2 месеца
hash: 71410d2b8f
гласове:
1 2 3 4 5
  (13 гласа)

27.   Лекарите, преди да станат лекари, мъкнат трупове в ролята си на санитари. Обаче на сервитьорката й било "трудно и стресово" да разнася табла. Медицинска сестра, при случайна грешка, може да се бодне със серопозитивна игла, обаче сервитьорката търпяла "кошмар" на работното си място. Хирурзи извършват по няколко операции на ден, при някои операции стоят на крак в продължение на денонощие, по Коледа, и една грешка би означавала смъртта на бащата на сервитьорката, обаче на нея "мама и тати" не й помагали и тя работила по празници "даже по-дълго от обикновено". Лекари ги пребиват в родината ни, недоволни цигани, тираджии и хора без образование, обаче сервитьорката "отнася негативи заради забавени поръчки от кухнята". Не е лесно да си прос.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 2 месеца
hash: 71410d2b8f
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

28.   И, искам да добавя по темата на автора - цари пълна неграмотност в страната, шефовете слагат обяви с куп изисквания с мисълта, че служителят ще тръгне да лъже така или иначе, та по-добре да го ограничат във възможността за претенции или от незнание и алчност. В родината ни ефектът на Дънинг-Крюгер е в пълна сила на всички нива. От една страна пълната некомпетентност и свещена простота карат най-неуките да показват небивало самочувствие, резултатите от което са видни, от друга страна умереността и честността на по-интелигентните им играе лоша шега. И пак този ефект все още кара компетентните, подценявайки се, да се съгласяват на работа за смешни пари. И от коментарите се вижда наглостта на необразованите и толерантността на хората с умения, различни от карането на превозни средства, сервирането на храна и домакинстването.

 
  ...
преди: 4 години, 2 месеца
hash: 1a40050a17
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

30.   27 ти сега недей много да знаеш, презорила се жената с тая табла :) Подвикнали ѝ две пияндета и вече "видяла много, много, много повече от теб в живота". Колко па да е видяла на 22. Нас сигурно цял живот ей така със злана лъжичка са ни хранили и всичко ни е падало от небето.

 
  ...
преди: 4 години, 2 месеца
hash: 6bbccf4a74
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

31.   30, точно за това говорим. На 22 с претенции големи, сервитьорите за труда си получават даже доста пари, че и мрънкат. Омръзна ми да мрънкат сервитьори, продавачки и шофьори на тирове. Моят баща беше лекар, хирург. Не работеше частно. Почина на 60, без да види ден пенсия, а Коледа и Великден като празник за семейството - такова нещо не е съществувало, на работа. Почина на работното си място. Заплатата му може да се сравни с тази на сервитьорката без ден трудов стаж с бакшишите. Младите скачат, че им е малко. Да, скъп е живота тук за всички. Но доста от вас взимат повече от хора с 30 годишен трудов стаж, замислете се.

 
  ... горе^

...
преди: 4 години, 2 месеца
hash: 641f2cade0
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

32.   Тук всики избива комплекс. Хора разберете, че една държава не се определя по това как шепа хора са с доходи и са добре. Няма срамна професия! Но когато чистачка, работника са добре и си плащат разходите и са щастливи тогава обществото, ще е добре и здраво. В България битува, че всички трябва да са директори, но някой трябва да изчисти и да смени крушката и без този труд няма как да има общество, един прави едно, друг друго. Вторият проблем е условията на труд, заплащане, почивки за да може някой да е адекватен на работното място, но и тук държавата я няма. Осигуровките е първата индикация, че нещо не е ок, но хората се хнащат на работа, защото трябват пари за оцеляване. и не е проблема, че сервитьорка докарва 1200 -1400 с бакшишите. Това е нещо извънредно и пак е малко. Каква е заплатата? Минимална. Не е ифпроблема, че доктори пред частната клиника са с луксозни коли, проблем е, че в една общинска болница заплатата на доктора е под 1000 лв., а сестрата и санитарката са с почти равни заплати, че за пореден път стачкуват и нищо. Колко получава ИТ на държавна работа от 1000 до 2000 лв. Не всички ИТ са с доход 5000-7000 лв. Т.е пак говорим за единици в шепа топ фирми. Абстрахирайте се от лукс клиники и топ компании, вижте масовите фирми и обикновенните хора. И да не коментираме северозапада.

 
  ...
преди: 4 години, 2 месеца
hash: 2c02d07662
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

33.   Боже, колко много злобари, комплексари и разбирачи (обзалагам, че и старички, което допълнително ви кара да злобеете.)

От професиите, които толкова подценявате, си личи, че нямате представа какво са всъщност. Интересно, откъде вадите самочувствието за толкова разбиращи, след като не сте работили никога? А, да, бай Ганьо знае, може и разбира от абсолютно всичко. Все другите не стават, а той е най-великият и онеправданият.

Индивиди като вас са толкова много, че вече станахте банални. Направо ме е срам, че живея в страна с такива празноглави злобари, дето даже не могат да пишат правилно и не знаят значенията на думите, но разбира се, винаги с космическото самочувствие. Зад него, обаче, ясно прозират всичките ви комплекси, завист и помията отвътре. Тъжна картинка.

 
  ...
преди: 4 години, 2 месеца
hash: 1a40050a17
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

34.   Ми аз друг, който да обижда и да злобее тук освен теб, не виждам. Ще ни направиш услуга, ако емигрираш.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 2 месеца
hash: 356d431890
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

35.   Това разделение едни срещу други идеално устройва правителството, а трябва всички да са обединени и енергията и злобата да е насочена срещу тези, които ни докараха до това положение.
Авторе, жена съм, международен шофьор, с висше образование съм. Имам над 500 колежки, българки, имаме и такава група във фейсбук. Дизел и парфюм се казва. Имам колежки магистри с всякакви професии и неиздържали на ниското заплащане.
Между другото професия тираджия няма. ТИР е митнически документ. Казва се международен шофьор или шофьор вътрешни превози.

 
  ...
преди: 4 години, 2 месеца
hash: 86d13ef585
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

37.   Авторе, изключително добре си усетил нещата. Не е сбъркано нищо обаче, всичко това е целенасочено. Номер 4 го е обяснил доста точно, аз само ще се опитам да го доразвия. Между другото съм ти колега и сме почти на едни години. Ситуацията е проста и тя е, че комунистите и бившите ДС структури у нас никога не са падали от власт. Достатъчно е погледнеш във всички партии и ще видиш, че 100% от основните им ядра са съставени от бивши комунисти, номенклатурчици и техните наследници. В техни ръце е и икономиката на страната и винаги си е била. Чужди инвеститори и сериозни, големи компании почти няма. От тук следва и второто - пазарът у нас не е свободен и няма конкуренция. Всичко е преразпределено предварително между няколко олигарха, които най-вероятно се отчитат на едно място. За какво тогава им е добър счетоводител, финансист, юрист или инженер. Той им е безполезен, защото не може нищо да промени и никой няма да му даде. Т. нар. "собственик" знае много добре, че докато се отчита, където трябва, нито НАП, нито някой съд ще го бутне с пръст. На него му трябват нископлатени кадри, които да вършат оперативна работа, която не изисква никакъв интелект. Целта на българската икономика е да поддържа ниско ниво на заплащане във всички сфери. Никъде в ЕС няма заплати от по 400 евро. Така родните олигарси правят милиарди директно на гърба на работниците. Отделно, дори и тези мизерни заплати се ограбват през данъците. Колкото до кадрите, напълно нормално е да няма такива. Границите са отворени и вече всеки може да отиде да работи, където иска. 800-1 000 лева са обидно малко пари за какъвто и да било труд. В Румъния това е минималната им заплата! Да не забравяме, че Румъния е втората най-бедна страна в ЕС, след нас! Да не забравяме и че храната у нас е доста по-скъпа от тази на запад. Изобщо, ние живеем в държавата на абсурда. Затова и хората масово се изнасят от тук. Само последната година цените хвръкнаха главоломно. Положението у нас няма да се оправи, защото целенасочено се работи то да не се оправя. На управляващите страната вече 75 години умни и будни хора не им трябват, защото ще ги бутнат от властта. Тях перфектно ги устройват умните да бягат в чужбина и тук да остават послушните и лесно манипулируемите, които да им робуват за жълти стотинки.

 
  ...

...
преди: 4 години, 2 месеца
hash: e5a04ebef7
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

38.   Абсолютна всяка професия е важна в една икономика. Всички хора заслужават да си покриват елементарните човешки нужди, които в днешно време са: храна, сметки, гориво, дребни неща от битов характер, дрехи, кредит за кола, кредит за апартамент. Да ме прощават Ганьовците работодатели. Някои хора не могат да платят висока заплата, но някои могат, а не го правят, после се чудят що Бъглария се опразва. Давам за пример Германия... немците за САЩ нямат визи и никакви ограничения. Но не се изселват от Германия, що ли... Айде ще ви оставя да си отговорите. Същото е и с англичани, французи и и други страни от Западна Европа. Просто нещата в икономиката им са така направени, че всеки, който работи да може да си покрие елементарните човешки нужди. Не говорим за никакъв лукс.

Ама да ми застане ей такъв като Номер 5, дето е в сфера, в която по принцип заплатите са високи и да говори как всички други в другите сфери са мързеливци, неудачници и едва ли не си заслужават положението е много жалко и неправилно. В много от заводите и цеховете, хората си заработват заплатите в рамките на няколко часа. Шефовете си купуват скъпи коли, автопаркове и тн. Много е жалка картинката. И на никой не му пука. И когато имаш един човек и не го цениш той си тръгва и оставаш да се чудиш кво стана. Както казаха по-горе, алчността българска ще затрие българите.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker