Касова бележка от вестникарска хартия - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120671)
 Любов и изневяра (29587)
 Секс и интимност (14309)
 Тинейджърски (21852)
 Семейство (6438)
 Здраве (9549)
 Спорт и красота (4686)
 На работното място (3138)
 Образование (7285)
 В чужбина (1643)
 Наркотици и алкохол (1113)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1730)
 Други (18389)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Касова бележка от вестникарска хартия
преди: 4 години, 1 месец, прочетена 1168 пъти
Здравейте,

Наскоро (преди 2 седмици) се регистрирах като земеделски производител, но някои неща не са ми много ясни.
Днес някаква учителка ми поиска цветя за празника, но срещу фактура за училището. Не искам да изпускам сделката, но проблемът е, че нямам касов апарат. Мога да издам фактура с касова бележка, но не т.н. фискален бон от фискално устройство. Как да постъпя - да дам ли обикновена касова бележка или да се откажа?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 4 години, 1 месец
hash: b2478eb96e
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Какво значи обикновена касова бележка, но не фискален бон от фискално устройство? Аз съм гл. счетоводител, но до сега не бях чувал да има касова бележка (фискален бон е същото) и да не е от ЕКАФП. По принцип си длъжен да имаш касов апарат и издаваш касов бон за всяка продажба и евентуално фактура при поискване, без значение дали си земеделски производител, дали продаваш собствена продукция или препордаваш.

 
  ...
преди: 4 години, 1 месец
hash: 0bde0736cb
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Ти изобщо как работиш без касов апарат?! Доколкото знам щом извършваш някаква търговска дейност касовият апарат е ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН! Така, че просто иди и си купи един и го регистрирай в НАП, защото иначе те чакат глоби. Продаваш без касов бон, че и фактури мислиш да издаваш.

 
  ...
преди: 4 години, 1 месец
hash: def293b0fb
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

3.   2, касовия апарат е задължителен, само ако продаваш в брой или с наложен платеж. Но в неговия случай - да, задължителен е.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 1 месец
hash: 4f729d1583
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   До Счетоводителя №1! КОЙ ТИ Е ДАЛ ДИПЛОМА? Човека има предвид касова бележка от кочан!
До №2 и №3 за личното селскостопанско производство има различни наредби и закони. Примерно той не е търговец по смисъла на ТЗ и не е регистриран по ДДС за какъв касов апарат му говорите?

По принцип трябва доста ровене и четене на новите наредби, с първото питане на чичко гугъл излезе следната полезна за автора статия:
https://www.news.inbalance.bg/анализи/въпроси-и-отговори/item/1262-задължителен-ли-е-касовият-апарат-за-земеделските-стопани


Източника за статията е НАП и ПИШЕ ЧЕ НЕ Е НУЖНО ДА ИМАШ КАСОВ АПАРАТ.

 
  ...
преди: 4 години, 1 месец
hash: def293b0fb
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

5.   от 1 до 4, той каза, че може да издаде фактура, което означава, че той е търговец по смисъла на закона, а не е по този член, по който не е търговец. Нетърговец няма как да издава фактури. В този смисъл ако той приема плащания в брой, е длъжен да има касов апарат.

Дори ако не се води търговец, това, че може и да няма касов апарат важи само ако продава на пазара. В случай че продава в търговски обект като лиценираза стокова борса, тържище, склад, магазин и др. подобни, пак е длъжен да има.

В неговия случай той е търговец и може да издаде фактрура. Ако е в брой, той е длъжен да има касов апарат и да издаде касов бон от него. По закон ако няма такъв, се предполага, че приема плащания само по баков път или с пощенски запис, но не и в брой или с наложен платеж. Ако няма касов апарат единствения вариант е да приеме плащане по банков път. В което аз лично не виждам проблем.

Аз не знам с другите си клиенти как работи, но щом може да издава фактури, трябва да има касов апарат в случай че приема плащания в брой или наложен платеж. Ако работи с плащания по банков път или с пощенски запис, всичко е наред, но ако приема в брой или наложен платеж, той си е в нарушение на въпросната наредба 18 отвсякъде и ако някой нападжия се представи за клиент и си купи цветя, ще загази много сериозно. В нашия квартал затвориха една баничарница по същия начин и докато не си платиха глобата, не отвориха. Глобата мисля, че беше 5000 лв, но може и да бъркам сумата.

 
  ...


...
преди: 4 години, 1 месец
hash: 4f729d1583
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

6.   №5 наистина се учудвам кой ти е дал диплом за счетоводител, фактурата, която ще издаде човека не е от фирма, а вместо БУЛСТАТ номер вписва собственото си ЕГН и няма да се вписва в търговския регистър като ЕТ. Чети ТЗ чл 2!!! Кой не е търговец и може да продава.
Дано поне са ти обяснили разликата между ТЗ и Данъчно-осигурителен процесуален кодекс в университета. Нашия автор ще издава фактура по Данъчно-осигурителния процесуален кодекс чл 84, защото не е търговец.
Чети бе човек.
Във вашия квартал баничарницата не е нито селскостопански производител, нито занаятчия, нито дава стая под наем в дома в който живее, за да не се води търговец!!! Баничарницата е производител на банички и трябва да си регистрира фирма и да получи БУЛСТАТ.
Слагайте ми колкото искате минуси, аз поне давам доказателства на думите си с цитиране на закони, а вие пишете само собствените си мисли.
До преди 6 год. баща ми беше ЗП и аз му оправях документите, така че лично минах през това, а и вуйна бе счетоводител, ама от онези взели диплом преди 90г, когато за да имаш диплом трябваше да имаш и знания.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 1 месец
hash: 4f729d1583
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Между другото да ти кажа господин счетоводител, че ако си коминочистач примерно, пак не е нужно да имаш фирма, регистрираш се като занаятчия и си плащаш патентния, който за София е 98лв на година, може да пишеш фактури с ЕГН-то си и да пишеш касови бонове от кочан. Не ти е нужен касов апарат докато не вземеш да развиеш бизнеса си до над 50 000лв годишен доход.

 
  ...
преди: 4 години, 1 месец
hash: def293b0fb
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

8.   6, нека все пак не забавяме основния въпрос. Човека пита дали трябва да издаде касов бон от фискално устройство, тъй като няма такова. Дали фактурата му ще е с ЕГН или ЕИК няма значение в конкретния въпрос.

Щом искаш конкретика, ще цитирам чл. 4, т. 2 от Наредба 18:

Чл. 4. (Доп. - ДВ, бр. 40 от 2013 г., в сила от 30.04.2013 г.) Не е задължено да регистрира извършваните от него продажби в търговски обект чрез ФУ/ИАСУТД лице, което извършва следните дейности:

2. (изм. и доп. - ДВ, бр. 84 от 2015 г., в сила от 30.10.2015 г.) продажби на собствена и непреработена селскостопанска продукция от физически лица, които не са търговци по смисъла на Търговския закон, с изключение на продажби във или от търговски обекти в лицензираните стокови борси, тържища или пазар на производители по смисъла на Закона за стоковите борси и тържищата или закрити помещения, като магазин, склад или други подобни;

Предполагам, че той продава продукцията си в някакъв търговски обект (нека все пак той да конкретизира, за да не спорим), едва ли я разнася по улиците, така че той е длъжен да има касов апарат.

Ако я продава в нещо различно от изброеното горе (в което се съмнявам), да, може и да даде касова бележка от кочан. Точка.

ПС: Между другото можеше всичко това поне да го напишеш в някакъв подходящ тон, без да обиждаш, но за това се иска елементарно възпитание и култура. Че и се чудиш защо ти цъкат единички.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker