За Яна - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (91442)
 Избор на редактора (165)
 Любов и изневяра (21334)
 Секс и интимност (10680)
 Тинейджърски (19630)
 Семейство (4488)
 Здраве (7431)
 Спорт и красота (3884)
 На работното място (1946)
 Образование (5411)
 В чужбина (1198)
 Наркотици и алкохол (887)
 Измислени истории (714)
 Проза, литература (1442)
 Други (12224)
 
Зъбни импланти
Възстановете Вашата усмивка в рамките на седмица!

Зъбни импланти - цени

 

  

Споделена история от Други

За Яна
преди: 8 години, 5 месеца, прочетена 2825 пъти
Всеки българин между временно знае за случилото се с Яна - момичето от Борисовата градина, което беше жестоко знасилено и убито.

Няма да говоря тук за това, кой е убиецът - нека органите на изпълнителната и съдебната власт да си свършат работата, но искам да засегна нещо, което много българи си мислят, но не смеят да изрекат на глас.

Първо, съболезнования на близките на момичето. Никой няма правото да отнеме най-ценното - човешкия живот!
За мъртвите или добро, или нищо - да, но тук, според мен трябва да се говори, за да не се повтори случилото се.

Какво мисля?
Аз съм жена, млада и атрактивна жена, която винаги е внимавала. Живяла съм в много държави, в много по-големи градове от София и винаги съм внимавала. Такива като Яна имаше в тези големи държави много. Изнасилени жени много, в парка до нас намериха части от тялото на някаква жена, убиецът май и до днес е неразкрит.

До тук с тезата, че България и държавата едва ли не са виновни или както казва сестрата на Яна - „до кога ще ни убива тази държава?“ За съжаление луди хора има навсякъде, а другъде Яните са толкова много, че дори не ги дават по новините. Защо се лъжем? България не е на Луната и не е нещо особено в тази насока. Норвежците никога няма да си помислят, че държавата им била убила над 70 души - има си човек-луд, който го е сторил.

Много съжалявам за момичето, но честно - колко момичета, живи и неизнасилени момичета, се разхождат сами из парковете след полунощ с 2,5 промила алкохол в кръвта? Дори да предположим, че не е легнала доброволно с първия мъж, сериозно - компанията на коя от нас ще ни остави НЕДОБРОВОЛНО да напуснем дискотеката наквасени до козирката с непознат?

Както и да е.
Нека органите кажат какво се е случило, но аз за себе си знам едно - пазя се. В 10 часа съм си у нас, не пия или поне не толкова, не излизам сама с мъже и най-важното - не се разхождам из парковете с непознати типове и през деня, не се разхождам сама и напита в парка.

Съжалявам за случилото се, няма право никой да убива други хора, но честно - луди има навсякъде и като жена, като млада жена, трябва да внимаваш.

И Белнейски, и Яна, както и хилядите жени, по света, станали жертва на такива луди по парковете са в повечето случаи жени с нисък социален статос, самочувствие, несигурни жени.

Така че, нека всяка жена се замисли за себе си - какво е поведението ми във всеки един момент и как възпитавам децата си.

Застрахован не е никой, но определено рискът е по-голям, когато се разхождаш пияна с непознат из парка на голям град. Лудите те дебнат навсякъде, но от теб зависи, дали ще си достъпна за тях, или ще чакат друга - по-лесна жертва. Жертва ще има.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
 
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 8 години, 5 месеца
hash: 66a823ed24
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

1.   Не съм съгласна.
Да навсякъде стават изнасилвания, да, не е само в България, но в една цивилизована държава, би трябвало човек да може да се арзхожда когато и където си поиска и в каквото състояние си поиска. Никога не ме е било страх да се прибирам сама през ноща, не съм в България, там ме е страх и не го правя. Държавата не ни убива буквално, държавата не предприема нищо,защотот е твърде заета да се опитва да прекарва останалите и да се прави на тарикат. В Норвегия нникой не обвини дързавата,че е убила тези хора, но обвиниха полицията, че е действала некачествено, защото е дошла на мястото на престелката след час и 40 мин.
Лола

 
  ...
преди: 8 години, 5 месеца
hash: f27a6b6bbe
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

2.   Мисля точно като авторката по въпроса с изключение на Белнейски моля те не ги намесвай бяха деца бяха девствени не бяха пияни. Иначе съм на 29 закръглена и ако днес се напия и се лигавя в дискотеката вярвам, че ще ме изнасилят в близкият парк а ако е достатъчно луд и ще ме убие и затова не го правя. Който и да е мъж да му вися цяла вечер на врата пияна няма да ми прости да не ме ....... в парка. Яна е била достатъчно наквасена да се съпротивлява затова невярвам за изнасилство кой я е убил полицията ще каже.

 
  ...
преди: 8 години, 5 месеца
hash: 35649fe41b
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

3.   И какво излиза - която не се прибира в 10 и пие - така й се пада, нека да я изнасилят и убият! Доколкото разбирам посланието на поста е "Сама си е винова. " Да, виновна е дотолкова доколкото не е била напълно предпазлива. Но това ли трябва да смятаме за нормално? Да внимаваме на всяка крачка, да не можем да се отпуснем и спокойно да се позабавляваме и да се разхождаме, където искаме...? Аз не смятам, че това е нормалния начин на живот. Аз искам да бъда свободна. А тази стриктна предпазливост някак си не се съвместява със свободата като понятие...

 
  ... горе^
преди: 8 години, 5 месеца
hash: 0f1b106cde
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

4.   Живея в България и никога не ме е било страх да се прибирам сама. Знам, че има много опасности на улицата, но просто не се чувствам застрашена. Не се напивам, не се друсам и също така съм много наблюдателна. Ако усетя, че на някого просто не може да му се има доверие, се отдалечавам тихо и кротко. Според мен заплаха за теб самият има когато си лековерен и наивен, тоест доверяваш се бързо и сляпо. Тогава за потенциалния убиец или крадец няма нищо по-лесно от това да ти направи нещо. Съгласна съм с авторката - бъдете внимателни, не се доверявайте на никого. Но е тъпо да обвиняваме държавата, че еди-кой си не е добре психически. В Америка като се стрелят всеки ден... те какво да кажат? ..

 
  ...
преди: 8 години, 5 месеца
hash: d8bf2e80f9
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

5.   Авторке, за някои неща съм съгласна съм с теб, но за други не съм. Разбира се, държавата има вина и сестрата на убитото момиче е в правото си да задава този въпрос. Държавата ИМА вина, защото съдебните и полицейските органи не си вършат качествено работата. Работа, за която всички ние плащаме данъци. Това, че и в други страни полицията и съдебните органи не си вършат работата, мен не ме интересува, нито оправдава нашите органи по какъвто и да е начин. Каваш луди хора има навсякъде- убиецът на Яна НЕ е луд и това е важно! Защото това е трезвомислещ човек, който обаче е с чувство за ненаказаност (подсъзнателно) заради недобре работещата система. Същата е и причината за убийствата на пътя. Всеки знае, че кара ли с превишена скорост или пил застрашава живота на другите, но въпреки това го прави и убийствата продължават. Защо? Защото няма адекватни мерки срещу това. Ето защо. Всеки, който се качва пил зад волана се чувства безнаказан.
Колкото до непредпазливостта на Яна, да не забравяме, че и ние сме били на 19 години, аз лично такива неща съм правила на 19, каквито сега и през ум не ми минават да правя. Няма да е лошо, например, в училище вместо да пълнят главите на децата с излишна информация, да отделят няколко часа за разговори (с полицай) за това от какво и как трябва да се пазят. Разбира се, в семейството също трябва да се разговаря по тази тема, но знам, че и на мен са ми говорили и въпреки това, както споменах, правила съм глупости и то много.
Мир на праха на момичето.

 
  ...


...
преди: 8 години, 5 месеца
hash: 90c02f992f
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   Номер 5, подкрепям те изцяло.
Ел

 
  ... горе^
преди: 8 години, 5 месеца
hash: 0f1b106cde
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

7.   Номер 5, убийците не са трезвомислещи и няма как да са, щом изпитват чувство за ненаказаност (повечето от тях).

 
  ...
преди: 8 години, 5 месеца
hash: f752699e25
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   Това е моето лично мнение, споделям и как и защо съм още жива, сигурна съм, че при друго поведение, нямаше да е така.
Яна е била не на 19, а на 28 години, значи доста по-голяма от мен и аз така никога не съм се държала. Знам, че идва от малък град или село, видях и родителите ? и макар, че самата аз съм от малък град и знам, че е трудно да намериш подходящ начин за поведение в големия... просто не съм се държала никога така. Съжалявам, но това е истината.
Нека си я кажем, защото утре поредното младо момиче ще реши да се разхожда с непознат или само (в зависимост от версията) в Борисовата градина.
Знаете ли какво ще ви се случи, ако се разхождате трезви дори из Сентръл парк в Ню Йорк нощем- ами няма да излезнете 100% живи.
Това, че в София масово се разхождат хората нощем по улиците, не значи, че е сигурно. Може и да не се е случвало до сега нищо, това говори и за „лошата“ ни държава, но - но винаги може да се случи, защото лудите не са под контрола на държавата. И да - за мен човекът, убил момичето не е нормален, това за мен е чудовище, но такива дебнат МОЖЕ БИ всяка една от нас, която се осмели да се разхожда в 3-4 часа в парка ПИЯНА (това е доказано).

Нека говорим с факти - не е известен (още) истинският убиец и в която и да е ДЕМОКРАТИЧНА държава в света всеки е невинен до доказване на противното, има съд и присъда, търсят се ДОКАЗАТЕЛСТВА.

За сега се знае само едно нещо - момичето е било пияно (може би и дрогирано) и е било извън заведението. Кажете ми, ако някой насила я е изтикал от там, дали нейните приятели биха си отишли спокойни? Дали, ако не знаеха, че тя е излезнала с познат мъж, нямаше да тръгнат да я търсят? Дали, ако това поведение (да изчезва по някое време от заведенията с мъж) не беше нещо нормално, цялата компания нямаше да тръгне да я търси, да се обади ВЕДНАГА НА ПОЛИЦИЯТА?

Никой не я е търсил, никой! Чак като са я намерили, чак тогава е станало ясно, че е убита Яна.

Защо?

Когато вие излизате, изчезвате ли с непознати мъже в парка? Пиете ли бутилка алкохол?

Ако е така, значи МОЖЕ да ви се случи нещо и сте имали късмет, че в този момент и на това място е нямало някой луд. КЪСМЕТ.
Но сте били като жена достъпна и уязвима.

Друго рисково поведение е например да се срещнеш насаме с човек от нета. Това го правят много жени, публикуват скайпове, фейсбуци къде ли не. Не съм ли права?
Ами в чужбина се случи следното - едно момиче си беше намерило „приятелка“ в нета, отива да я види в жилището ? и - приятелката се оказва луд убиец. Лека ? пръст.

Друг случай. Майката е разведена сервитьорка, децата са на 10 и май 12-13 години, запознали се с някакъв във фейсбук. Жената работи вечер и до късно и се връща от работа - децата одушени! Първо обвиниха бащата, после отвориха фейсбука!

Ето, два случая на рисково поведение.
И поведението на Белнейски е било такова. Изговаря се много за тях, но едва ли ще разберем истината. Истина е едно обаче, социалните служби дълго отказват да дадат на родителите им да осиновят малката Мария, защо мислите че е така?

Според мен първо всичко идва от семейството, от училището и възпитанието. Как да се държим, за да оцелеем? Да бъдем скептични, да осъзнаваме, че като жени и деца сме уязвими и да не сме достъпни за лудите типове. Да не се държим рисково.

Всички сме излизали по дискотеките, когато някое момиче от компанията се бавеше някъде, сме ходили да го търсим. Имало е натискане в градинката наблизо, но сме знаели кой къде е и с кого!!! и сме се прибирали винаги заедно, ама винаги. Не сме пили алкохол и никога никоя не е спала и изчезвала с непознати.
Това е само един пример как да оцелееш след 22 ч вечерта.

Няма гаранция и е време да го разберем. Може 100 пъти нищо да не се случи, но ти стига да се случи веднъж и край. Едно изнасилване например е достатачно, за да те разруши. Случаят на Яна е стигнал и по-далеч. Доста скъпа цена за една почерпка!!! ПОЧЕРПКА го нарече бащата, дали са ? пари да се почерпили цялата компания заради влизането в университет! За мен е същото като да купиш на детето си мотор Йамаха, когато знаеш, че не може да кара и после да се чудиш, че се е убило. Какво е на такива родители, замисляли ли сте се? Как живеят тези родители, не знам!

Време е да телглим чертата като жени и да мислим, как ние да не сме следващите.
Няма държава, няма и полиция на света, които да те застраховат. Лудите са сред нас, а ти като жена си просто слаба да се противопоставиш. Нека го разберем това нещо!

Доказано е също (в САЩ), че жените с ниско самочувствие, социален статус са с пъти по-застрашени от жените от средната класа, с образование.
Нека възпитаваме децата си да са със самочувствие, ходете изправени и със самочувствие вечер по улиците, ако ви се налага да се връщате пеша. Ако излъчвате самоувереност сте по-малко застрашена, дебнещият луд ще си избере някоя по-лесна жертва и това е и първото, което се учи на курсовете по самозащита - излъчвайте увереност!

Дано на никого не се случва, но нека и ние направим работата на лудите невъзможна. Тях ги има и ще ги има.
Нека оставим в случая и полицията да си върши работата, нямаме достъп и до доказателства, и не знаем, какво се е случило точно. Не сме съдебни заседатели.
Но едно е ясно - нека ВНИМАВАМЕ !

Авторката

 
  ...
преди: 8 години, 5 месеца
hash: d8bf2e80f9
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   Ел, благодаря.
Номер 7, в случая става въпрос за човек, който е видял безпомощно момиче в храстите и е решил да се възползва. Не е планирал да я убива, съмнявам се предварително да е имал такива намерения. До всичко това стигам по пътя на логиката, не съм следовател, все пак. И да, у хората в България се поражда чувство за безнаказаност, независимо дали са трезвомислещи или не. Авторката спомена за случая със сестрите Белнейски, та какъв по-добър пример от това за зле работещата ни система. Случаят със Стависки също е показателен. Примерите са много. Всичко това оставя и насажда у човек чувството, че може да си прави едва ли не каквото си иска и ще му се размине. А това е много опасно и е причина за част от престъпленията, които се извършват.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 5 месеца
hash: d8bf2e80f9
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

10.   Извинявам се, че съм объркала възрастта й, не е била на 19 наистина. Но нека не се правят заключения като търсила си го е и т. н., защото е грозно.

 
  ...

...
преди: 8 години, 5 месеца
hash: d8bf2e80f9
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

11.   Авторке, какво ще кажеш тогава за случая с Радостина от Варна? И тя ли е била с нисък социален статус, лошо възпитание и какво там беше още. Прекалено строго съдиш и обвиняваш родителите и самите жертви.

 
  ...
преди: 8 години, 5 месеца
hash: f752699e25
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

12.   никъде не съм писала, че си го била търсила, НИКОЙ НЯМА ПРАВО ДА ОТНЕМА ЧОВЕШКИЯ ЖИВОТ, но докато ревностно стискаме дамските си чанти, застраховаме автомобилите си, купуваме препарат, който да защитава дрехите ни и т. н., се отнасяме като жени небрежно с нашия собствен живот.
Не знаем кой казва истината, може всички и да лъжат, може да не е лежала в парка и т. н., нека оставим властите да си гледат работата, но е ФАКТ, че тя е била пияна в парка след 1 часа, след 2 часа, след 3 и т. н. часа и не е направило впечатление на компанията ?, че я няма, че е напуснала с непознат мъж нанякъде, или просто, че е изчезнала.
Това са фактите. Имаме някакъв модел на поведение, които е бил уж безопасен, защото не се е случило до сега в 28-годишния ? живот нищо, после се появява един луд и край!
Нека да гледаме истината право в очите. Нека помислим и за собственото си поведение, за рискови ситуации, в които сме били и сме. Нека коригираме нещо, ако се окажем слаби в тази ситуация. Това казвам.
Никоя жена не си търси изнасилването или убийството, но хиляди жени биват изнасилени и убити. Защо ние да сме следващите?

И да, съдебната ни система не е цвете, но се хвана убиецът на Белнейски (само не почвайте пак с теориите за някакъв заговор, че не бил той - ДНК-то не лъже! ), Ставийски също е признат за виновен, за присъдата може да се спори, но е осъден.
Сега също хванаха убиеца, сигурна съм, че един от двамата или двамата са убийците, очакваме само доказателства, съд и присъда. Щом са пуснали единия, значи не е той виновен, или?
Нека органите да си вършат работата, кои сме ние.

Нито може да върнем Яна, нито да станем полицаи или съдии, нека променим поне своето поведение, за да има по-малко трупове в Борисовата и др. градини. Грубо звучи, но сме слабият пол!
(над 90% от убийствата в България се разкриват)

авторката

П.П. - момичето от Варна, доколкото си спомням, беше убито пак от човек от обкръжението си, някакъв, на когото е отказала? Поправете, ако греша.
НЯМА ГАРАНЦИЯ, но ако не се разхождаш пияна и дрогирана из парковете на столиците, май вероятността да оцелееш и да не бъдеш изнасилена, според мен, е по-голяма.
И жените с висок социален статус биват убивани, както и хората с мотор Балканче могат да се блъснат в някое дърво, но определено е по-вероятно жената с нисък социален статус и БЕЗ САМОЧУВСТВИЕ да стане жертва, както и каращият с 300 км. в час с Хондата си да се блъсне в някое дърво. Въпрос на избор.
Ако като жена минимизираш възможностите да си уязвима, минимизираш и вероятността да завършиш като изнасилена и убита. Няма 100% сигурност, но хайде сега да почнем да минаваме на червено, да караме с 200 км. в час, защото еди кой си е бил убит на зелено на светофара и еди кой си е оцелял с 300 км. в час...

 
  ... горе^
преди: 8 години, 5 месеца
hash: d8bf2e80f9
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

13.   Авторке, съгласна съм, разбира се, нямам нищо против призива ти за повече предпазливост. Не бива, обаче, да си затваряш така очите за вината на държавата. Това, че се разкриват убийствата не означава, че осъдените получават адекватни присъди. Стависки бил осъден- да, осъден е, но със смешна присъда. И не е единственият. И това не е маловажно, защото води след себе си последствия, като случката в Симеоновград. Хора, които се изкушават да извършват престъпления винаги е имало и ще има, но ако дори на подсъзнателно ниво изпитват страх от наказателната система съм сигурна, че реалните престъпления ще бъдат много по-малко.
Трябва ли за всяко по-сериозно престъпление да се организират протести и да има обществен натиск, за да получи престъпникът адекватна присъда, какъвто е случаят с Радостина от Варна, за който споменах.
За ромите (да не кажа думата с "ц") в моя град да не говоря, че е много дълга тема, но те са абсолютен пример за това какво се случва, когато човек склонен към извършване на престъпление, се чувства безнаказан.

 
  ...
преди: 8 години, 5 месеца
hash: f752699e25
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

14.   мисля, че не беше това темата ми.
Аз исках просто да кажа, че първо всяка жена отговаря сама за себе си.
Държавата, държавата - тя не може да бди над нас всеки ден и час и това е реалността. Може на чашка да плюем, колкото си искаме, но това е положението.
Точно в държавите без смъртно наказание, с хуманни затвори и ниски присъди (скандинавие, германия, австрия, швейцария) - имаме най-ниска престъпност.
Нито смъртните присъди, нито диктатурите успяха да спрат серийните убийци в СССР, в комунистическа България. Да, може би там Ставийски щеше да изчезне в Белене, но нямаше да се говори за темата, нито щеше да има някаква превенция, а такива като Яна - ами те сигурно са били скривани в някаква папка, да не се говори много-много, защото може да си помисли обществото, че се разпада комунистичекото общество.

Ето, виждате - в крайна сметка демокрацията сме си избрали сами като държавна форма. Делегирали сме на Народното събрание законодателната власт, на правителството изпълнителната, на съда - съдебната. Така сме си отнели правото да линчуваме, да убиваме без съд и присъда, да решаваме като тълпа кое е справедливо, кое не.
Да напомня - смисълът на присъдата не е отмъщението, наказанието, а превенцията, интеграцията, ПОПРАВКАТА на престъпника, рехабилитацията му в обществото, както и защитата на това общество от него.
Справедливо ли е Ставийски да живее, когато е причинил такова зло? Определено не, но такъв е животът в една демокрация, в която имаме върховенство на закона, не на Корана да кажем, където присъдата щеше да гласи - „око за око, зъб за зъб“. Правилно ли е отсъдил съдът при Ставийски - не знам, ние нямаме право да коментираме ПО ЗАКОН съдебни решения, но според мен - да, правилно е било решението. ФАКТ е, че след това този човек не е карал пиян и не е убивал хора с колата си. Права ли съм?
Какво беше правилното решение за обществото - да се реабилитира осъденият, той да се поправи, да не е в тежест на обществото. Поправил ли се е - определено, не пие вече като кара, не е наранил никого, въпреки писанията по жълтите вестници. Спечели ли обществото от присъдата - определено, защото не го храни в затвора 5 години, където от него нямаше да излезне човек.
С две думи - това е - съдът е решил така.
Справедливо ли е? Не.
Аз ако бях майка на убитите от пияния Ставийски, бих искала да го убия със своите ръце, но слава Богу - държавата ми е взела това право и е направила закони, за да ни защити от саморазправата, от присъдата на тълпата.
Ако я нямаше държавата, отдавна да бяхме линчували и предполагаемият убиец на Яна, а той май се оказа невинен. О, определено гнусен, определено несимпатичен и определено човек, който те кара да искаш да го накажеш, защото не е постъпил правилно, изоставяйки момичето в парка, но НЕ Я Е УБИЛ, а ние го осъдихме!
Ето, тук идва държавата и казва - чакайте, има полиция, следствие, прокуратура, съд и присъда, има закони, законност, всеки е невинен до доказване на противното! И не е измъкване без наказание, когато си бил невинен и са те пуснали, а обществото те е осъдило без доказателства. Да правиш секс с непозната, да се напиеш и да се държиш като свиня НЕ Е ПОДЪДИМО. Може днес да измислим закон, които да забранява да оставяме пияни момичета сами в парка, да наложим 10 години наказание за това, но уви - закон със задна дата не действа, а и едва ли ще е добре за обществото да затворим половината асоциални мъже.

Определено държавата ни не е перфектна, но ние сме гражданите ? и тя е отражение просто на нашия манталитет, култура и ценности. Това е - каквито гражданите, такава и държавата, НО НЕ ТОВА Е ТЕМАТА.


Темата е, че трябва като жени и ДЕЦА (нака не ги забравяме) да внимаваме, защото няма държава, която да те защити, ако ти самата не знаеш да се държиш нерисково. Не можеш да разчиташ на никого просто в този момент, в които си станала достъпна и уязвима за набезите на някой луд. Какво ? дреме на Яна за държавата, та тя е мъртва!
Събудете се!
Събудете се от мита за някаква „държава“ - това е отживелица от комунизма, когато държавният апарат е контролирал живота и цвета на гащите дори на гражданите си, пардон - на поданиците си.

Днес ние сме държавата!

Днес ние избираме представителите си в трите вида власти и днес ние имаме право на информация и я получаваме - такива като Яна е имало и има и в държавите с най-тежки присъди, но повтрарям - там смъртните присъди не водят до намаляването на жертвите, напротив - защо да изнасилвам и да лежа до живот, като мога да убия жертвата си, да я заровя в пустинята Невада и никога да не я намерят?
Какво ми дреме, че там имало смъртна присъда, аз съм далеч - така си мисли убиецът в този момент и на жертвата може да ? е съвсем безразлично, дали ще има смъртна присъда, или не - тя ще е мъртва!

Какво ми дреме Ставийски дали ще е в затвора, когато ме е осакатил и убил?
Но ще ми дреме, ако стотина метра преди това имаше КАТаджия, който да го спре. Това е разликата м-у България и една скандинавска държава да кажем, но ние не сме скандинавци и ще продължаваме да се оплакваме от държавата си (пускайки подкупче на КАТаджията), вместо да променим нещо.
Както и да е, това е друга тема.

Къде намесихме държавата в това, кога и дали една жена се държи рисково?
В това как да се предпазим от лудите?

П. П. - на лудият изнасилвач му е в този момент безразлично какво би могло да е наказанието му, каква би била присъдата. Ако сте прави и ако държавата трябваше да коли и беси с цел превенция на престъпления, то САЩ щяха да са най-сигурната страна на света, не, Иран щяха да са преди това - и двете страни с желязно „правосъдие“ са сред най-опасните за момичетата с рисково поведение и изобщо за жените с каквото и да е поведение (във втората биха били дори и подъдими, а там жените не живеят дълго, ако са „престъпнички“)

 
  ...
преди: 8 години, 5 месеца
hash: d8bf2e80f9
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

15.   "мисля, че не беше това темата ми.
Аз исках просто да кажа, че първо всяка жена отговаря сама за себе си. "
Това, което вие казвате е- жени, внимавайте, нека бъде Пенка поредната жертва, а не вие". Цитирам ви: "Лудите те дебнат навсякъде, но от теб зависи, дали ще си достъпна за тях, или ще чакат друга - по-лесна жертва. Жертва ще има. "
Това, което аз казвам е- нека жертвите бъдат с една по-малко.
Държавата намесихме заради тези ваши думи: "До тук с тезата, че България и държавата едва ли не са виновни или както казва сестрата на Яна - „до кога ще ни убива тази държава? “
Сама си противоречите, тоест задавате и отговаряте на въпросите за скандинавските държави. Истината е, че аз като гражданин не мога да разчитам на нашите полицейски и съдебни органи, и съжалявам, обаче, не чувствам никаква лична вина за това. Защо да съм виновна аз? Омръзна ми някой да ми казва, как "ние сме държавата". Това са органи, на които АЗ плащам, за да си вършат работата. Вие чувала ли сте от полицай думите: "Госпожо, ние нищо не можем да направим" при подаден по телефона сигнал. Е, аз съм ги чувала.
Не става въпрос за смъртно наказание, желязно правосъдие и т. н., а за елементарно качествено вършене на работата. Аз ако съм човек с престъпни намерения, разбира се, няма да седна да мисля какво ще е евентуално бъдещото ми наказание, но на подсъзнателно ниво ще имам усещането, че може и да ми се размине. Защото на тези, заради които подадох сигнал в полицията в горния пример, им се размина.
Извинявам се, ако съм изместила темата, разбирам на какво искахте да наблегнете вие, но не жертвите са виновни за това, че са станали жертви. Ако имат вина- то тя е 1%, 90% е на извършителя вината, а 9% на държавата (съдебни и полицейски органи).
Нека бъдем предпазливи, подкрепям ви напълно, но нека и органите да си вършат работата, защото какво значение има за вас дали поредната жертва ще е Пенка или ще съм аз?

 
  ... горе^

...
преди: 8 години, 5 месеца
hash: 0f1b106cde
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

16.   Органите, та органите... А някой от вас дава ли си сметка колко е трудно всичко това? Да ти се иска да промениш света, но да не можеш? Ще кажете - да, ама нашите полицаи съвсем не са такива. Да, ама не. Защо винаги трябва да слагаме всички под един знаменател? Има полицаи и полицаи. Не всички са съвестни, но съм сигурна, че има и такива. Извинете, драги мои, но съдебната ни власт не струва, защото тя издаде на Стависки такава смешна "присъда" (то присъда ли беше въобще?!). Както и да е, отклоних се от темата.
Номер 15, изкривяваш думите на авторката. Тя има предвид това, че ако всички ние сме по-внимателни, не пием до несвяст (както често виждам да правят момичета), не се друсаме и т.н. вероятността да ни се случи нещо такова е в пъти по-малка. И наистина е така.И да, за света не е от особена важност коя точно е жертвата, а фактът, че я има.

 
  ...
преди: 8 години, 5 месеца
hash: 90c02f992f
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

17.   Не искам да ангажирам никого с мнението си, защото темата е болезнена и съм убедена, че въпреки някои различия в постовете тук, всеки дълбоко съчувства на близките на Яна.
За мен рисково поведение е да тръгнеш да пресичаш магистрала "Тракия" или бул. "Цариградско шосе", особено в пиков час, да се напиеш и да налетиш на бой на голяма компания, да боравиш с включени уреди с мокри ръце.
Не е рисково поведение да отидеш на рок-фест и да си пийнеш. Или не би трябвало да е! Доста мои познати ходят на дискотека, пият и се прибират по малките часове. В Бг това се оказва "рисково поведение"! Фатално рисков се оказа изборът на време и място за Камен Балтов (дискотеката с толкова удобното име "Амнезия"), студентът Михаил (Борисова градина), за шестимата млади хора, които бяха прегазени в Симеоновград в нощта на Великден.
В милата ни родина има 60 000 полицаи. Това е най-голям брой полицаи на глава от населението, поне в Европа, мисля. Най-тежката административна машина в родината ни - полицейската. Армията ни е два пъти и нещо по-малобройна. Защо тогава се страхуваме? Защо не се чувстваме защитени? Защо след тежко убийство първо се задвижва тежката МЕДИЙНА артилерия, за да ни обясни как всъщност и жертвата не е била стока (особено в този случай)?
Колкото и да ми отвличат вниманието с нападки срещу съдебната система (как се влачели дела и нямало присъди), не могат да ме заблудят. За да влезе едно дело в съда и да се стигне до категорично произнасяне, са нужни безспорни доказателства. Факти. Каквито родната полиция (че и прокуратура) явно не може да събере, а още по-страшното - може би не желае. Затова ни се обяснява колко кофти се е държала жертвата, поднася се невярно инфо (Яна била клошарка, ама и да беше - нима няма право на живот? ), хвърлят се разни версии, по които се работи, след време шумотевицата удобно затихва, а и ние забравяме - нали никой не обича да си спомня убийства и да се страхува.
Дори и в този конкретен случай наистина да има желание за професионализъм от страна на родната полиция, е добре хората най-сетне да си потърсим правото на защита и на живот, а в най-лошия случай - поне на възмездие. Ако не си го поискаме, няма да го получим. Защото за данъците, които плащаме, получаваме предимно репортажи на показни арести и на полицейски гаври.
Аз съм най-обикновен човек и за последните години два пъти ми се е налагало да се "докосна" до работата на "органите" - и в двата случая преживяванията ми бяха близки до кошмар. Изключвам случаи, когато съм питала редови момчета за адрес, да речем, и ми е отговаряно любезно. Говоря за наистина сериозни неща, свързани с човешки живот. на никого не го пожелавам, но на всеки може да се случи, за съжаление.
Мъчно ми е за Яна. Светла и памет. А на нас - дупе да ни е яко, ако ни е удобно да мислим, че жертвите сами си го търсят.
Ел (извинете ме за грешки или повторения, но ми е криво)

 
  ...
преди: 8 години, 5 месеца
hash: f752699e25
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

18.   Повтарям, аз искренно съчувствам на Яна, на близките ?, но това не променя нищо.
Не мога да променя и полицията. 20 години са малко време, за да може от една милиция да стане полиция. Но това е мое мнение.
Живяла съм трайно в две други държави, където има иначе ниска престъпност и много добра полиция и съдебна система-пример и първойзточник за всички останали. Въпреки това там всеки ден изчезват дечица, жени биват изнасилвани, убивани. Има всякакви луди.
От такъв като в Норвегия и най-силната държава и полиция не можа да стори нищо, но има начини една жена да се предпази, или поне да се ОПИТА да не дава шанс на лудите, които дебнат из храстите.

Не му било пукало на обществото коя е жертвата. Е, на мен лично ми дреме - аз не искам АЗ ДА СЪМ ЖЕРТВАТА, моята дъщеря или друга близка. Затова и правя всичко, което зависи от мен, за да не давам шанс за лудите. Нека докопват друга жертва, няма да съм аз! Ако всяка жена мислише като мен, едва ли щеше да лежи пияно и полуголо момиче в Борисовата. Да, определено този Николай (май така се казваше) не е бивало да го зарязва така, но честно - какво им дреме на чуждите хора, било то и полицаи, дали ще живеете или не, дали ще сте жертви или не, когато вие сте поставили тялото и животът си на тепсия.

Разбира се, че е рисково поведение да ходиш на рок-фестове, да се напиваш и да се напушиш, да изчезваш с непознат мъж по някое време. Ако не беше рисково това поведение, сега момичето щеше да е живо.
Ако беше останала с компанията си и с другите празнуващи, ако не беше пила до самозабрава и ако само беше разменила телефони с мъжа, ако се беше срещнала на другия ден на кафе с него, преди да се осамотят, то сега тя не само може би, но СЪС СИГУРНОСТ щеше да е жива.
Наша задача като жени, като майки и граждани е да си ревизираме самите ние поведението. Яна няма да я върнем и не ми дреме, че са хванали един луд, има стотици подобни по храстовете. Дали ще го пуснат на свобода, или ще го убият за мен риск винаги съществува. Ама винаги. С един луд повече или по-малко, то стига да има един в държавата и си потенциална жертва. Дали ще има още един, не бива да има значение - ти като жена трябва да си нащрек!

Държавата ни не е перфектна, определено е лоша държава с лоши органи на властта, но има ситуации и моменти, в които държавата не ни е виновна и не може да ни предпази. Ако паднеш в банята, и тогава ли държавата ти е виновна?
Трябва да спрем да мислим по комунистически, живеем в демокрация! Не може да чакаме една държава, сякаш като Дядо Боже да ни пази, да ни намира работа, да ни създава условия за живот, сигурност. Няма такава държава.
Ако погледнете статистиките, а те не лъжат, то България не е страна с кой знае колко голяма престъпност. Това ни дава и чувство за безопастност, иначе нямаше да се разхождаме сами по улиците, нооооо НО ГАРАНЦИЯ НЯМА!
Зад ъгъла може да е поредния луд. Чакай тогава полиция и държава.
Какво ми дреме дали ми е добра полицията в този момент? Това може да ти се случи не само тук, а във всяка държава !!!!

Нека ние самите да сме нащрек, да внимаваме, нека осъзнаем, че сме уязвими и не се държим рискове, нека възпитаме дъщерите си в правилно поведение. Няма гаранция, но поне рискът е по-малък.
Аз лично няма да тръгна пияна с непознат из Борисовата. Нямаше да го сторя и преди случилото се с Яна.
Продължавайте да стискате дамските си чанти, за да не ви оберат, да заключвате с две врати апартаментите си, да застраховате колите си, но не забравяйте, че най-ценното е животът ви и непрекосновенността на тялото ви. Пазете се, пазете живота си и тялото си, не давайте шанс на лудите!!!
авторката

 
  ... горе^
преди: 8 години, 5 месеца
hash: d8bf2e80f9
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

19.   Много съм далеч от мисълта, че държавата е длъжна да ми осигурява работа, НО е длъжна да ми предоставя качествени услуги срещу това, което й плащам. Вашето мислене е "комунистическо", защото си мислите, че нищо не можете да промените, лоша държава с лоши органи на властта, това е положението, дайте да се примирим и да се спасяваме поединично.
Бащата на Яна пита: "Трябва ли да въоръжаваме децата си? "
Вместо да се крием в апартаментите си след 22ч., нека да го подкрепим, нека подкрепим и сестра й, която пита: "До кога ще ни убива тази държава? "

 
  ...
преди: 8 години, 5 месеца
hash: f752699e25
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

20.   моето мнение е, че в която и държава да си, ако се държиш рисково като жена, няма спасение. Дори оръжието с 2, 5 промила в кръвта и в градския парк не помага.
Не подкрепям мнението, че държавата отговаря за мен нощем, когато съм решила да се разходя в парка. Кажете ми една държава, в която убийства няма, убийци и луди няма? Една държава, в която като в България, млади жени се разхождат пеша по тъмно? И явно не е толкова лоша държавата, защото явно дори не стига да се разхождаш по тъмно по улиците, а трябва малко повечко от това.
Който се чувства убит от държавата да направи нещо - нека я осъди в Страсбург например, да направи неправителствена организация, която да се бори за по-добро функциониране на съдебната система, за по-добра полиция и т. н.
Аз лично препоръчвам на младите жени и момичета, на всички жени и деца да внимават, да не се държат рисково и да не чакат която и държава да ги защити, а да не дават на лудите просто възможности и удобни моменти.
Не смятам, че животът ми е с по-малко качество, защото внимавам, не пия дори и като излизам, не излизам със случайни мъже и не се разхождам нощем сама или с непознати по парковете. След 22 ч. съм си у нас, ако трябва да вървя пеш, иначе има и коли, и таксита. Никога не излизам без компания, никога не изчезвам с непознати и никога не пия и не ползвам наркотици. Имам си приятел, но и преди това не съм излизала от сградата на дискотеката с някакво момче, както и не съм излизала (като се замисля) с момче, което съм видяла в дискотека или клуб.
Когато моя приятелка искаше да се натиска с някого в паркчето до дискотеката, винаги ни се е обаждала и ни е запознавала с момчето, после сме се прибирали всички заедно и не сме оставяли момиче само някъде с мъж или момче. Така са ни възпитавали родителите, така и правихме.
Сега не е по-различно. Излизаме, веселим се, но и внимаваме.
Чакайте на държавата, ако си нямате работа, на която и да е държава в този свят да ви спаси, когато вие самите сте безотговорни към тялото и живота си!

П.П. не казвам, че някой е имал право да убие и изнасили момичето, не казвам, че тя сама си е виновна, защото никой няма право да ти отнеме живота, НО това не значи, че няма да го стори! Нека внимаваме, толкова ли е сложно това? Толкова ли е грешен съветът ми?
Какво да кажа - ами държавата уби момичето, хайде на купон и да чакаме държавата да ни пази - това ли да кажа, когато всеки знае, че НЯМА ДЪРЖАВА без убийци, убийства и луди по улиците. Това е реалността, който иска, нека живее в теории, но животът е гаден, гнусен и жесток, особено за една жена или дете

авторката

 
  ...

...
преди: 8 години, 5 месеца
hash: 9a1a3f05f0
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

21.   Авторката си е напълно права. Но все пак нюансите около поведението на Яна са неизвестни, може да има наслагване на много неща които не знаеме, и едва ли някой знае. За мене едно е ясно - нормална жена няма да седне да пие по този начин. Уви, има много жени обаче които прекаляват с алкохола.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 5 месеца
hash: d8bf2e80f9
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

22.   Авторке, съветът ти не е грешен, много пъти казах, че подкрепям призива ти, разбери, обаче, че не всеки може и иска да живее като теб, в 22ч. у дома и т. н. По твоята логика, от утре не трябва да се качвам в автомобил, защото е непредпазливо и рисковано, ето, че днес станахме свидетели на поредните убийства на пътя. Не считам, че е нормално да живея в страх- страх, когато пътувам с автомобил, страх, когато пътувам с влак/автобус, страх, когато детето ми е на дискотека или дори, когато чака на спирката посред бял ден като Денислав от Варна.
Няма да коментирам повече, с приказки не се постига нищо така или иначе. Който иска да се пази, който иска да се бори- всеки има избор и е свободен да прави това, което иска.

 
  ...
преди: 8 години, 5 месеца
hash: f752699e25
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

23.   права си, номер 22 - всеки да си живее както иска и да си поема последствията.
Има няколко правила, които спазвам без да мисля и се чувствам добре. Признавам си, че не ми е комфортно, когато трябва все пак да вървя пеш по тъмното сама. На Запад ми е направило впечатление, че има специални парко-места за жени в подземните паркинги, които са близо до вратата, за да не трябва жените да ходят по тъмното из празния и тъмен паркинг.
Ще се научим и ние да се пазим, защото медиите няма да ни спестяват всяка следваща Яна. Доста млади момичета, според мен, са променили и поведението си след случая Белнейски. Но се чудя, защо в нашата страна винаги трябва да се случи нещо ужасно, за да се вразумим?
И да, аз утре може и да не се кача на автомобил, но ще се кача на влака или самолета София-Варна например, защото това са най-сигурните (статистически погледнато) средства. Дори с автобус мога да пътувам, има и колани в тях! Аз бях единствената с колан в рейса, но пука ли ми - не ми пречи изобщо, щом са ги сложили хората, значи има смисъл, доказа го и последната (поредна) катастрофа с рейс, а и днес в микробуса хората не са били с колани, а са изхвърчали през предното стъкло. Българска работа - пак ужасна катастрова, пак си знем нашето! Карат ми се хората като търся колан на задната седалка в кола, и тук ли ни е виновна държавата? Тя ли изтръгна коланите на задните седалки, които могат да спасят живота на пътниците ни и с тази цел са сложени от производителите на колите там?
Защо трябва да се качвам на всяка цена на кола, когато всички като овце са се засилили по раздрънканите ни пътища (тук можете да вините действително държавата), да не говорим как карат. Не, благодаря!
Но пак изместваме темата. Правете каквото искате, но не винете после държавата. Тя може да хване престъпниците, но за вас ще е твърде късно.
Успех и Мир!
Всеки има право, нека зачитаме правото на другия да живее както си иска, пийте и се дрогирайте, ходете с непознати из градинките, не си слагайте колана, то зи е за ваша сметка! Няма Б.Б. да дойде да ви спасява. Има право човек на една такава грешка, след това може да ти е все едно в коя държава си - мъртвите не могат да псуват!

 
  ...
преди: 8 години, 5 месеца
hash: b104b74554
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

24.   Авторке, добре си ни позната на всички - Сиси, Хера и не помня още какви прякори си измисляш. Ти и глупавите ти истории и изказвания само развалят сайта. Личи си, че си от малък провинциален град от самолет. В каквито и градове да си живяла, по-умна няма да станеш. Направо не мога да повярвам, че нормален човек може да разсъждава по подобен начин. Пази Боже да не ти се случи нещо подобно, защото ако си мислиш, че си защитена, горчиво се лъжеш. А с това изказване: "Разбира се, че е рисково поведение да ходиш на рок-фестове" ИЗБИ РИБАТА!!!!
И друг път съм се сблъсквала с теб по други теми и знам що за човек си, а и не само аз, половината хора, които четат сайта те познават. Казвала съм ти го. Знам, че най-вероятно си модератор, защото половината теми и мнения в този сайт са твои. Не че нещо си ми направила конкретно, но честно казано, не си ми приятна като личност, поне виртуално. Ти си това, което аз се радвам, че не съм.
Бог да прости момичето, че е загинало по такъв начин. Има доста неясноти по случая и доста лъжи се изприказваха. Дано истината някога излезе наяве.
А ти, авторке, по-добре замлъкни. Никой не е длъжен да ти чете керливите изказвания и истории, пълни с грешки и неясни и объркани мисли. Лесно е да съдиш като си от другата страна и да си мислиш, че си защитена. Докато не ти се случи нещо подобно, никога няма да разбереш какво е. Въпреки това, аз не ти пожелавам нито на теб, нито на близките ти хора да се случва такава трагедия.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 5 месеца
hash: 8450385f9e
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

25.   Напълно съм съгласна с авторката, тя не оправдава убийството по никой начин, а просто казва, че в зависимост от поведедението на дадено лице, риска да бъде жертва нараства значително. И не знам защо се пънете и не сте съгласни с нея като затова си има цяла наука и се казва Виктомология, където се изучава точно това.

 
  ...

...
преди: 8 години, 5 месеца
hash: 8450385f9e
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

26.   Какъв запад искате тук бе Българи, нима доходите ви, поведението и манталитета отговаря на западния, че се сравнявате така смело със запада?

 
  ...
преди: 8 години, 5 месеца
hash: 060245a677
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

27.   25, разбира се, че в зависимост от поведението на дадено лице, рискът да стане жертва нараства. Но авторката отрича вината на държавата и смята за нормално да съобрази своето поведение с действителността (като спре да се вози в кола, например, което е абсурдно), вместо да иска и да се бори за промяна. Слагането на колан може да спаси живот, вярно е, хубаво би било всички да го правят, но това няма да предотврати самата катастрофа. Можеше ли Денислав, Валя или шестте деца от Симеоновград да бъдат спасени с предпазен колан? Кое в тяхното поведение е било рисковано?
П.П. Авторке, не те съветвам да пътуваш с влак, българските железници са си едни подвижни ковчези. Обмисли добре това свое рисковано поведение.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 6 месеца
hash: 97cafcd975
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

28.   Авторке, поне на 5 места прочетох фрази от сорта на "слабия пол", "като жени сме уязвими", "като жени трябва да се пазим" и т. н. Какво като съм жена, да се скрия в някоя черупка и да не излизам от нас ОТ СТРАХ ДА НЕ МЕ ИЗНАСИЛЯТ ЛИ!? Не сме "слабият пол", поне аз не се чувствам по-уязвима от момчетата на моята възраст. Само да те светна, има и случаи на изнасилени и убити МОМЧЕТА. Продължавай да гледаш на себе си като на "уязвимия пол" и като на потенциална жертва, щом те влече. Затова и ще продължава да има жени, убивани и изнасилвани от мъже. Защото заради такива като теб мъжете си вярват, че са "по-силния пол" и че могат да првят каквото си искат. Незнам за какво самочувствие ми говориш, но от коментарите ти съдя друго. Една силна жена никога не би казала това.

Бамби

 
  ...
преди: 5 години, 6 месеца
hash: 97cafcd975
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

29.   И още нещо: защо призоваваш "жени, избягвайте рисковото поведение" вместо "ХОРА, избягвайте рисковото поведение"? Мъжете също стават невини жертви на разни луди. Всички ние сме хора. Мъжете също трябва да се пазят. Ама ти май си твърдо убедена, че на тях такива неща не се случват. Дано да имаш син някой ден, да видим дали няма да си го пазиш.

Бамби

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker