Защо горивата не се влияят от петрола - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121180)
 Любов и изневяра (29703)
 Секс и интимност (14357)
 Тинейджърски (21895)
 Семейство (6472)
 Здраве (9598)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3179)
 Образование (7301)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18519)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Защо горивата не се влияят от петрола
преди: 4 години, 1 месец, прочетена 1040 пъти
От години ми прави впечатление, че дори и леко повишение в цената на петрола, горивата веднага скачат, а когато петрола поевтинява, горивата ако въобще поевтинеят, поевтиняват с доста по-малък процент.

Веднага давам пример. През 2008 когато петрола беше на рекордно висока цена от 165$, горивата бяха около 2,40 лв. В момента петрола е 25$, т.е. почти 7 пъти по-евтин, а горивата са около 2,10 лв. С две думи при 7 пъти по-ниска цена на суровината продукта е поевтинял с под 15%. Каква е логиката?

Добре, съгласен съм, че в цената са калуклирани и други разходи (като акцизи, заплати и т.н.) освен суровина, но все пак суровината би трябвало да е основния разход. Съгласен съм и че за това време има инфлация и че разходите за производство са се увеличили малко.

Ама колкото и да са се увеличили, не ми се връзва при 7 пъти по-евтина суровина, цената на продукта почти да не е мръднал. Ами то по тази логика ако сега цената на петрола не беше рекордно ниска заради коронавируса, ами си беше на нормална цената от 70$, бензина 5 лв ли трябваше да е? Дори само преди половин година петрола се въртеше около 70$, сега е 25, а аз не съм забелязал цените на горивата да са мръднали особено. За половин година па колко инфлация да има и колко да са се увеличили тия производствени разходи, акцизи и заплати?

Моля някой, ако е запознат да обясни каква е логиката, защото явно съм тъп.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 4 години, 1 месец
hash: a3e7f4c8c6
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   елементарна икономическа лопгика
когато цената на петрола скочи веднага се вдига цената на бензина, защото този петрол който е на склад и вече закупен няма да може да се закупи на същата ниска цена, т.е. всяка продажба на ниската цена генерира загуба

когато цената пада, този петрол който е на склад и непреработен, закупен на високата цена трябва да се преработи и продаде, след като се купи нов петрол на ниската цена се отрази и на горивата

 
  ...
преди: 4 години, 1 месец
hash: c7ea52a65e
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   На пръв поглед си прав, но имаме доста по-деликатен проблем, от нечия алчност. Добър въпрос!

Дори и да стане на 0.01$, ще отнеме месеци, преди да се изравни. В един барел има 158.94 литра петрол, като от това излизат между 40 до 70 литра бензин. Реално погледнато, 90-95% от цената се определя na горивото се определя от цената на петрола. И тук е именно проблема. Ако литър бензин e 1.2 лева (това е преди акцизи и данъци), то доставчика печели по 0.10 лева, примерно. Може да си мислиш, че сега ще му излиза по 40 стотинки, но ето го проблема - дадената компания е купила петрол за седмици и месеци напред. Ако смъкнат цената 40 стотинки, за месец, ще изгубят печалбата си за 8 месеца назад. Представи си, че са взели петрола за 2-3 месеца напред, защото тогава се е предполагло, че ще има ръст на цените. Дадената компания ще е със загуба, която няма да се възстанови с ДЕСЕТИЛЕТИЯ, ако цените останат ниски. Реално погледнато, тези компании ще фалират.
Сега, можеш да кажеш - защо конкуренцията не продава по-евтино, а истината е, че това е МНОГО скъп бизнес. Просто бариерата, да се влезе е много висока. Поризводството и логистиката са ужасно скъпи. От днешна гледна точка, всичко изглежда евтино и лесно, но стурва десетки милиарди. Освен това, ако доставчици и производители фалират, това ще удари тежко икономиката ни, защото реално погледнато, огромната част от транспорта ни зависи от фосилни горива, както и земеделието ни.
Просто, ако държавата реши, да "скръцне със зъби" (не, че има такива правомощия в момента), компаниие ще фалират и зорът ни няма да е, че бензина е 50% по-вкъп, отколкото искаме, а че просото няма кой, да ни го доставя и ще трябва, да се набутаме десетки милиарди, за да инвестираме нови компании или държавата да се занимава (но си има си отденли причини, защо не разчитаме на изцяло държавни компании).
Затова, ще отнеме ивестно време, докато цената на петрола, която е в моемнта, "настигне" тази, на която компаниите са купували преди няколко месеца. В някой страни, вече е наблудава спад от 20%, в други не.

Нашата задача, като граждани е, да искаме от правителството си, да следи за тези неща и хем да сме сигурни, че няма злоупотреба, хем да не си униожим икономиката, защото хората са искали, да спестят 40-50 лева за бнзин този месец.

 
  ...
преди: 4 години, 1 месец
hash: 238c7c81d7
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

3.   2, ти обясни защо цената реагира със закъснение. Това е поради складови наличности и е ясно. Но въпросът не е защо цената реагира със закъснение, а защо реагира само на поскъпването, но не и поевтиняването. По тази логика цената на петрола от 6 мес. пада, а горивата не са мръднали. Колко па да са се запасили? За 5 г. напред ли?

Значи ако цената на бензина преди акцизи и ДДС е примерно 1,20 лв и 90% от цената идва от петрола, то този спад с 60-70% покрай коронавируса, означава, че бензина ще падне с около 40 ст. без ДДС, т.е. трябва да падне някъде на 1,60 лв бензина в следващите примерно 2-3 мес., след като сега се запасяват за следващите 2-3 мес. да речем.

Но аз много, ама много силно се съмнявам цената да стане 1.60 лв до няколко месеца. От кумова срама ще смъкнат максимум до 1,90-2,00 и съм 100% сигурен, че никога няма да падне под това ниво. Сега пък сигурно ще кажат колко много загуби са претърпели покрай кризата с вируса и пак няма да смъкнат много.

Когато петрола поскъпва, тогава вдигат, защото "суровината им е скъпа" Когато пада, пък вдигат, защото "оборотите са паднали". Т.е. във всички случаи вдигат. По тази логика когато петрола се вдига, значи икономиката е във възход и се купуват големи обороти. Но тогава не казват "те оборотите са големи, така че и без повишение на цената ще компенсираме от оборот". Т.е. логиката е винаги "вярна", само когато е в посока повишение, но в обратния случай пак важи в посока повишение и никога поевтиняване.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 1 месец
hash: 9c2478e168
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Много добър въпрос. Отговорът е съвсем прост, има картел на горивата, затова цената не се съобразява с икономическа логика. Не може в пазарна икономика цената да е равна до стотинка във всички големи вериги. Има малки бензиностанции с по евтина цена, къде е логиката? Марешки продава с поне десет процента по евтин бензин.,макар че големите твърдят, че прави дъмпинг. Разбира се явно се плаща, където трябва моделът да върви и крайният потребил е яко прецакан, защото тези 10% ти ги плащаш на твоя бензин, но и на хляба, млякото и всички услуги и стоките, където има транспорт в себестойността, тоест във всички

 
  ...
преди: 4 години, 1 месец
hash: 32875bb747
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

5.   Хубав и логичен коментар на 1, но за съжаление е от "политкоректните" и е за пред аудиторията на сутрешен блок. Реално това е официалното обяснение на фирмите, преработващи и търгуващи с петрол - фючърсите са виновни, не ние :))) Ние даже сме на загуба :))))
Реалното обяснеие е, че просто тези фирми се мъчат да задържат т.н "марж" т.е печалба на високо ниво, за максимално дълго време.
Всяка една частна фирма се вълнува само и единствено от печалбата си. Аз работя в голяма международна корпорация и всеки ден виждам това...абсолютно всичко се свежда до една екселкска таблица, която казва колко пари сме на плюс или минус. От генерираните печалби зависят заплати, бонуси и всякакви други екстри за служителите, и най вече за собствениците на фирмата.
Сега се постави на мястото на някой висш мениджър на фирма за преработка и дистрибуция на петрол. Както на всеки друг мениджър, от теб се изисква единствено да носиш пари на фирмата. Рязкото спадане на цената на суровината, от която печелиш, съчетано с запазване на потреблението (търсенето) на тази суровина по бензиностанциите, плюс липса на промяна в акцизите,даниците и заплатите...означава само едно - по-голяма печалба за фирмата. Колкото по-дълго успееш да удържиш положението на максимална печалба...толкова по-голям бонус ще вземеш на края на годината от щастливите собственици, а самите собственици (акционери) ще сложат по няколко стотици милиона долара в сметките си.
От много години в България се говори, че има картел. Уж не се доказа, но за мен той е очеизваден. Освен това, с много малко изключения, всички петролни вериги се снабдяват от рафинерията на Лукойл в Бургас...т.е имаме монопол при доставиките на петролни продукти. Излиза, че няколко фирми са се разбрали да държат високите цени докато може, защото в момента ситуацията за тях е "месец година храни".
Единственственото, което може да ги накара да свалят реално и несимволично цените, не е общественото мнение или протести, а намаленото потребление на техните продукти. Друг вариант е някой от тях да стане алчен и да "издъни" работата като свали цените, с цел да за кратко да привлече много клиенти и да спечели същите пари от оборот, не от висока цена. В момента това го прави Марешки, но той е доста незначителен като пазарен дял, и все още не е успял да събори схемата и да принуди останалите да го последват под натиска на свободната конкуренция.
Третият вариант е държавата да се намеси по някакъв начин, но това би било крайно популистко и в груб разрез с правилата на пазарната икономика. Този вариант ще доведе само до огромни проблеми в дългосрочен план, защото е напълно възможно много фирми да се изтеглят от пазар, в който държавата им определя цените и печалбите т.е им национализира бизнеса.
Според мен ще се случи следното - в момента потреблението намалява заради карантината т.е има предпоставка за падане на цената. Освен това е въпрос на време, освен Марешки, и някой друг от големите да намали цената. С две думи - цената ще падне някъде до малко под два лева...до някакво ниво, което от картела са се споразумели, с цел да запазят/стимулират потреблението и да си гарантират все още високи печалби. Това ще бъде представено като логично следствие на падането на цената на петрола, но е факт, че ако съпоставим цените по бензиностаниите предния път когато петрола беше 30 долара, ще видим за каква огромна разлика става дума.
И не на последно място - падането на цената на петрола в момента е основно заради вируса, а не защото Русия с е скарала с Кралството или защото американците се мъчат да прецакат руснаците както направи Рейгън през 80-те. Доналд Тръмп също гледа основно печалбите и знае, че ниската цена съсипва и много американски фирми добиващи петрол (негови спонсори) т.е не е заинтересован цената да е толкова ниска, защото ще го нашамарят зад врата. Когато утихне вируса след 2-3 месеца, цената пак ще скочи на 60-70 долара за барел минимум. Тоест в краткосрочен план, бензиностанциите нямат голяма полза да свалят цените, просто трябва да изчакат, да имитират леко сваляне на цените и да си прибират рекордните печалби...докато могат.

 
  ...


...
преди: 4 години, 1 месец
hash: 3aeede215f
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   1) Цените на нефта падат заради провала за удължаване на договора между ОПЕК
Договора беше сключен 2016 година между Саудитска Арабия и ОПЕК от една страна и Русия и ОПЕК от друга страна.
Договориха се да намалят обемите на нефта, за да държат цените високи.
Договора изтича на 1 април, той не бе удължен и когато хората научиха за това, борсите рухнаха.
Срива на сделката е заради това че Русия не прив условията на Саудитска Арабия за намаляване обемите на нефта.
2) Очаквай промени в цената след 1 април.
3) Общо взето има малки компании които имат висока себестойност, следователно 20$ за барел не ги устройва. Това ще доведе до техният фалит в най- лошият случай или просто до загуба на пазара.
4) Спокойно, цената на горивото ще падне, това е въпрос на време, едва ли падне няколко пъти, но поне 20 стотинки ще има, а това вече е много. Но незабравяй че има и инфлация, която също влияе на цената.
5) Според последна информация, САЩ ще се намесят. Те са копаят шистов нефт който има висока себестойност. Бизнесмените са обсъдили с Тръмп евентуални санкции срещу Русия заради ниските цени на нефта и дипломатически действия с Саудитска Арбия.
6) Общо взето ниските цени не са добре за пазара, защото унищожават дребните производители.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 1 месец
hash: 9ca8fdde0f
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Не си прав че не падат цените на горивата. Падат, но в другите държави. Сега ли разбираш че имаме картел. Не трябва да те учудва това. И не важи само за горивата.

 
  ...
преди: 4 години, 1 месец
hash: 3aeede215f
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

8.   Защото на 1 април изтича договора на ОПЕК Плюс.
Това значи че на 1 април започват да копаят повече нефт, следователно да предлагат повече, което води до понижаване на цената на потребителят. Коронавируса нама нищо общо!

 
  ...
преди: 4 години, 1 месец
hash: 8273964bce
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

9.   Че цената си е ниска. Производствената цена на бензина е под 40 стотинки за литър. Всичко друго е акциз и ддс, плюс печалбите на лукойл и бензиностанциите. Защо акцизът и ддс-то са толкова високи и най-нелепото - защо облагат с ддс самият акциз вече се обръщайте към държавата. Факт е, че в хазната влизат около 1.50 на литър, относно монопола не знам, нищо и никой не пречи на други компании да внасят горива или да изградят други рафинерии у нас, защо не исвестират не знам, питайте тях.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 1 месец
hash: 281d42aefc
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Кой ще инвестира в друга рафинерия, ти нормален ли си? Лукойл е абсол
тен монопол и зад нея стои цяла държава. Ти би ли създал рафинерия, чиято конкуренция ще е държавен монопол? Ако изобщо някой ти разреши да го направиш де. То това да не е отвориш дюнерджийница.

 
  ...

...
преди: 4 години, 1 месец
hash: 8273964bce
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

11.   10, значи пак опряхме до държавата? За същата натовка и европейска българия ли говориш, или за мозамбик?

 
  ...
преди: 4 години, 1 месец
hash: d13b65725a
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   До 10

Дори и да не беше така, шак е нещо, което изисква стотици милиони пъровначална инвестиция и милиарди след това за разработка и подръжка.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 1 месец
hash: 063d40732c
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

13.   Защото в българските горива има малко петрол.Останалото е булшит.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker