Въпрос относно секта - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121155)
 Любов и изневяра (29697)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21891)
 Семейство (6470)
 Здраве (9596)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3178)
 Образование (7301)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18512)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Въпрос относно секта
преди: 4 години, 1 месец, прочетена 1059 пъти
Здравейте! Знам, че тук има хора, които боравят с широк спектър на информация, също така може да се проследят различни мнения по много въпроси. Имам един въпрос за сектата на Ваклуш Толев; за мен е секта... Моя позната беше част от това негово... движение. Жената почина вече, но в последните години преди да почине, тя съвсем се промени. Десоциализира се, отдръпна се от хората, започна да отрича всичко наоколо, дори започна да твърди, че и правят магии, да говори за медитации, че "там" в някакво измерение срещала покойници. Отричаше секса, месото, сладките храни. Искам да разбера какво е говорил този човек и защо хората, които посещават такива.... УЧЕНИЯ... полудяват така???

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 4 години, 1 месец
hash: 55290d0c51
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Звучи ми като секта. Признаци: Точно обособен лидер, “ние” (посветените) срещу “тях” (не-посветените), разделяне от “не-посветените”, определени ритуали, още такива са: финансови задължения, робски труд...
Специалист в тази област е Стивън Хасан. За съжаление, книгата му е на английски- “Combatting Cult Mind Control” by Steven Hassan. Слушах интервю с него- много информативно.
Поуката беше, че независимо колко си интелигентен, можеш да бъдеш уплетен в такава секта/култ. Например, сектата на Муун (Ю. Корея), в която е бил самият автор, използва техники за умствен контрол разработени от ЦРУ, заради войната със Северна Корея. Хората, които казват, че не е възможно да се поддадат на това влияние, най-лесно биват приобщени.

 
  ...
преди: 4 години, 1 месец
hash: 55290d0c51
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   от #1.: аз също избягвам сладко, но си е мой избор, не го налагам на другите :-)
Бих създал следния култ:
1. Без сладко, само качествена храна
2. Без порнография, само истински/безопасен секс
3. Без вземането на потребителски кредит, не бъдете роби
4. Спорт за всеки
5. Прави добро всеки ден, направи нечий живот по-добър
6. Чети добри книги, строга ‘медийна диета’
7. Не пропускай красивото в живота
8. Следвай сърцето и разума си (заедно)
9. Посади дръвче/създай човек от детето си
10. Бъди по-добър в нещо от вчерашното си Аз
10.1.Не приемам пари, само истории на променен живот

Ganbatte!

 
  ...
преди: 4 години, 1 месец
hash: 0df9d9ce8a
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   Здравей. И на мен винаги ми е било интересно какво толкова се говори и прави в тези секти. Винаги съм си мислила. че каквото и да ми кажат никога не могат да ме убедят да отида да убия семейството си (примерно), защото ще отидат на по-хубаво място. Понеже съм чувала, че и това се прави.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 1 месец
hash: 384baa79d1
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Точно за тази секта не знам, но за номер 3 - хващат човека, когато е в нестабилно емоционално състояние, може да е загубил близък, да няма приятели, да са му изневерили, да е в чужбина, да се чувства сам... има емоционална дупка, която започват да запълват. Приобщават го като част от тях, хранят го, показват му, че сред тях е разбран, че има подкрепа... Постепенно го изолират от другите му връзки с близки и приятели, за да го направят още по-уязвим, след това започват да го настройват постепенно към всички, които са извън сектата. Всичко се случва постепенно, както се нарича - синдромът на сварената жаба. Успоредно използват различни техники за емоционална дестабилизация - например молитви през един час през нощта, което означава, че на човек не му се събира пълноценния сън, който му е нужен, за да функционира нормално и мозъкът става по-податлив за внушения, както и бариерите на рационалността му падат... друг способ е да се искат пари - например 20 процента от дохода, по този начин човек започва да се чувства по-тясно свързан с общността, защото инвестира, съпричастен е, помага, с две думи - участва активно в битието на сектата. Има ограничения, които се ползват с цел да създадат нови навици у жертвата - както в случая, който споменава авторката - секс, месо, захар, може алкохол или какво там е скимнало на гуруто, пардон - Гуруто. Освен това тези навици са още една стъпка към отдадеността и принадлежността към сектата. Гуруто от своя страна е фигура на авторитет, какъвто често е нужен на хората, по-лесно е за самата психика някой да те води, отколкото да мислиш и правиш избори сам. В сектата нямаш подобни грижи, защото ти подаряват цялата концепция наготово. Музиката, миризмите също се използват, защото действат на емоционално ниво, а идеята на Гуруто е да изключи рациото, което става чрез честа и силна стимулация на емоциите - най-силната от които е страх, което се използва също в медиите и дава своите плодове във формата на всичките несвързани конспирации и фантазии, на които сме свидетели днес, в случая на авторката - магии и срещи с покойници. Бавно и полека ценностният модел на жертвата бива променен, което се нарича също - промивка на мозъка, а в религиозен план може да доведе до масовите самоубийства, тероризъм, джихадисти и всякакви крайности. Има системи от психологически наказания, поощрения, похвали, лишения и много много методи, които успяват да разкашкат стабилността на индивида и да го превърнат в роботизиран индивид. Разни ритуали като инициации, напредвания в доктрината, отваряне на възможности, издигане в ранг... в зависимост от методологията на сектата и, разбира се, персонализиран подход след проучване слабостите на индивида, а всички хора имаме слабости. Не ходете по такива места и се занимавайте с нещо, което е полезно.

 
  ...
преди: 4 години, 1 месец
hash: bdf559eb1c
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   Номер 4, благодаря ти. Винаги съм се чудил как сектите успяват толкова успешно да промият мозъка на човек. Само да добавя - това с гуруто се нарича експеримент на Милграм.

 
  ...


...
преди: 4 години, 1 месец
hash: e31edbdce9
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   В сектите е пълно с мъже, които търсят жени. Знам го, защото познавам момчета от секти. Така се примамват в протестантските църкви в България. Там мъжете са повече от жените, а жените се омъжват само за богаташите в сектата, абе водят се морални и набожни златотърсачки. Пасторчето с къщичка от неясно наследство, кола за 20 000(не на лизинг), красива мацка за жена. Абе, измамници с развратен неморален живот, провалящи и объркващи съдбите на обикновените хора. Навсякъде се въртят интереси около кинтите, това е истината. Не вярвайте на никакви идеалисти, идеологии, защото са измамници и самите не вярват на приказките си.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 1 месец
hash: aa503ff363
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   до 3:

Култовете и сектите могат да са изключително всепоглъщащи. Основават се на абсолютно сляпа вяра в определени идеи. Култовете са много добър пример за това как има хора, които могат да се фанатизират изцяло, например да вярват, че ако умрат Бог ще им даде девици, или че са избрани от Бог за нещо, или дори по-странни вярвания като например култът Heaven's Gate, при който 39 човека извършват масово самоубийство на определена дата, за да може душите им да достигнат извънземен космически кораб https://en.wikipedia.org/wiki/Heaven's_Gate_(religious_group)

Това, че ти например няма да се поддадеш на подобен култ не значи, че всички са така. Самите религии в определена степен са си култове, просто не толкова опасни (макар, че е спорно).

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker