Какво се случва с хората между 18-25 години и как биват манипулирани !?!? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121117)
 Любов и изневяра (29686)
 Секс и интимност (14352)
 Тинейджърски (21889)
 Семейство (6466)
 Здраве (9593)
 Спорт и красота (4696)
 На работното място (3173)
 Образование (7298)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18502)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Какво се случва с хората между 18-25 години и как биват манипулирани !?!?
преди: 4 години, 1 месец, прочетена 3208 пъти
Здравейте, напоследък виждам адски много хора на възраст около 20 години да бъдат манипулирани чрез онлайн гурутата, които са вече масово из YouTube, Facebook и т. н.

Както обикновено, контекстът е един и същ с призиви за:
-НАПУСНИ РАБОТА СЕГА!
-РАБОТИ ЗА СЕБЕ СИ!
-ИНВЕСТИРАЙ В СЕБЕ СИ!
-УНИВЕРСИТЕТ=ЗАГУБА НА ВРЕМЕ

Абсолютно съм съгласен, че човек трябва да инвестира в себе си и да се учи всеки ден, но забележете какви са методите, които предлагат тези хора - курсове и менторски програми. Дотегнало ми е от такива. Защо масово хората не разбират, че курсовете, в коуто слушаш лекции на "предприемачи" тип "fake it till you make it" са абсолютно безсмислени и не им дават никаква, ама никаква квалификация и дори и да го имат, то имат нищожна тежест.
И масово младоците на моята възраст се връзват на тея тъпотии. Серизно ли някой може да предполага, че наистина успял човек ще излезе и ще им каже как, кое, какво и защо?

Защото не осъзнават, че да речем имаш нужните умения и знания - все пак ти трябва капитал и не малка доза късмет. Защото ако същите тези гурута имаха мозъкът да проумеят елементарни неща , биха разбрали следното:

-какво се случва с икономиката, ако всеки е предприемач и "работи за себе си"?
-не всеки има тяхното его и мироглед, за някои хора работата не е живот и смърт и просто са доволни да се приберат при семействата си от нормалното 9 до 5
-ако всеки беше предприемач кой ще му зареди стоката на магазина, кой ще му пожелае "приятна вечер", след като си вземе покупките от супера?

А какъв е всъщност бизнеса на тези хора? Част от тях е нелегална, а на другата "brand" за дрехи, следейки калориите на клиентите си, защото едва ли не те са много успешни хора и нямат времето да прочетат малко за макронутриентите и приемът на калории.

Най-ироничното е, че същите тези мои връстници ще си останат и с курсовете, и с менторските програми, и с 10 минутните Youtube клипчета.

Не ги мразя, и те се опитват да си изкарват прехраната. Но да не втълпяват на младото поколение, че е по-добре да изкараш курса на еди си кой, вместо да следваш в университет (в и извън България), защото същите тези ще повтарят, когато имат семейства и са на по 30 години и заплатата не стига, но не знаем и език, за да емигрираме, защото сме взели менторската програма на Станислав Чакъров.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 4 години, 1 месец
hash: 6b621338bb
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

1.   Ми то да си гуру си е голям бизнес.

Схемата винаги е следната - говорят 20 мин някакви общи глупости (вероятно преведени от американци правещи същото, но в по-голям мащаб), показват големите си доходи (хубава къща и автомобил, закупени от огромни пасивни доходи), питат те дали и ти искаш да бачкаш от вкъщи, при това само когато не те мързи, бля бля, също показват колко много успели хора има благодарение на техните знания.

Естествено всички тези гурута се представят като бивши собственици на огромни компании, но за съжаление по призвание видиш ли, искат да помагат на хората и са се отказали от нереално печелившия си бизнес, изграден единствено от бачкане от вкъщи, за да помогнат на теб. Да, точно така, за тях ти си по-важен! Ти можеш да си на тяхното място! Само ако закупиш книгата и видеото им и се наведеш, свалиш си гащите и се хванеш за палците, за да им е по-удобно, когато ти го набиват с ташаците, а след това си закупи и втората им книга и отиди на семинар за 1400 лв или си закупи запис от семинара само за 99,99 лв.

"Семинарът дава стойност, много по-голяма от цената" и всякакви заучени клишета...

 
  ...
преди: 4 години, 1 месец
hash: 27182b5d76
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Сега е в пълна сила “Икономиката на вниманието”, т.е. всеки се опитва да ти привлече вниманието. Ютюб, Инстаграм, Фейсбук- колкото повече последователи имаш, толкова повече пари правиш.
Тези ‘гурута’, за които казваш, имат бизнес, който те “учи” да правиш “бизнес”- но това е просто сграда от карти (за игра)- deck of cards. Пример: Tai Lopez (“Here in my garage...”). Мотивация, но нищо повече. По-добре да прочетеш книга. Ще ги познаеш по показването на скъпите коли, къщи, самолети, лайфстайл- просто въдица за шарани. Смешници!

Истинските са: Seth Godin, Guy Kawasaki, Hector Quintanilla (on Quora), Jordan Harbinger (podcast). Все пак има и зърно под плявата. За тях знам само какво могат да предложат и какво са постигнали. Нямам представа каква кола карат и къде живеят (само щатите- горе-долу...).
“Обикновените стъкълца блестят по-силно от диамантите, защото има какво да доказват” (свободен цитат) от Тери Пратчет.

 
  ...
преди: 4 години, 1 месец
hash: 0258df1aab
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

3.   Донякъде съм съгласен с автора, но без способности и пет дипломи за висше да добиеш, пак няма да успееш в живота. Защо, защото диплома можеш и да си купиш, но като няма покритие, тя само ще издаде колко си некадърен. Понякога е по добре за един неграмотен, да изкара един професионален курс и да бъде по успешен в живота, отколкото безработният висшист.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 1 месец
hash: 23ec66c606
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Да прав си за гурутата. Но няма нужда да се навиваш толкова. Работи си от 9 до 5 и си гледай семейството.

 
  ...
преди: 4 години, 1 месец
hash: 385f672e5d
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   Смешно е да учиш хората как се прави бизнес, а твоят бизнес да е... да учиш хората как да правят бизнес.

И въпреки това е печеливш. Имаш примерно 10 000 последователя в Ютуб (ако си сладкодумен, не е толкова трудно да ги набереш). От тях все ще зарибиш едни 500-1000 за курс за 500-1000 лв. Еми това са си половин-един милион. Отделно ще им пробуташ книги, платени видеа, тениски с твоя "бранд" и доста афилиейт линкове и адсенс рекламки. Това са още няколко десетки или дори стотици хиляди лева.

Пък нека балъка, дал 1000 лв за курс да се мъчи като грешен дявол да дропшипва някакви дрънкулки от Алиескпрес в отдавна пренаситен пазар, понеже всеки втори е решил, че с едни 1000 лв за курс ще прави милиони от вкъщи.

И разбира се, всичко това е, за да "помагаш" на хората, а и те да ти "помагат" да "развиеш" канала си, че да можеш да помагаш на още повече хора.

 
  ...


...
преди: 4 години, 1 месец
hash: af8a7b527c
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

6.   Правилно си забелязал, че таргета е в тази възраст. Според мен се дължи на характерната и особеност, че правно и физиологично тогава си възрастен, но в психологически аспект не си все още напълно зрял, нямаш така нареченото критично мислене и се връзваш на всякакави простотии. Мога да дам два примера - преди тридесетина години властта се смени не без участието на студентите, които бяха подхлъзнати за излязат на улицата и да блокират пътища и да правят стачки без всъщност да знаят какво точно искат и каква е целта на протестите им. Тези деца в тела на възрастни тогава свършиха мръсната работа на Костов и компания, за награда сегашният директор на БНТ Емил Кошлуков замина на щатите да следва на разноски на ЦРУ, а останалите си останаха тук, редейки се на опашка за купони. Искаха промяна и то с право, но бяха подведени просто да дадат властта в други ръце - за тях нищо не се промени, резулатат го виждаме и днес. Вторият ми пример е за левичарската вълна , обхванала западното висше обарзование - ако те интересува , почети за social justice warriors - предимно студенти от прогресивни университети...Говорят за всякакави утопии и вярват в тях, докато мама, тате или банките им плащат сметките за образование. След това идва дипломирането и ударът в зъбите от реалността - никой не се интересума от идеите ти , а от това - колко пари можеш да му изкараш. В този смисъл да се откажеш от образованието си е тест за самият теб. Ще има и такива - улично интелигентни типове, които ще изкарват пари по този начин, но за мнозинството правилиният път е през образованието, всеки сам си решава.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 1 месец
hash: 1465361172
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Четейки номер 1 се сетих за една култува сцена от "The wolf of Wall Street" :)

 
  ...
преди: 4 години, 1 месец
hash: 0dccec3743
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   Благодаря ви за коментарите.
Да, ще прочета повече за social justice warriors. Просто ми беше интересно дали и някой друг и забелязал за тези "new era influencers".

До номер 3 - без да се заяждам, но в България номерата с по 500-1000, не може би, ами си минават, но примерно в Германия, Кралството, Дания и т. н. ще е много по-трудно и скъпо. Кой обикновен човек ще може да си позволи десетки хиляди евра за един изпит? Ако някой има тези пари - значи и без диплома ще е добре.

Просто много млади хора се опитват да станат bodybuilding треньори, следвайки видеата и курсовете на този и онзи и не изкарват нищо, а за сметка на това си дават парите за курсове и менторски програми, работейки за по 700 лева.

Гледах клипче на въпросните "aesthetic by science", а именно "университетът е загуба на време" с хиляди гледания.
А какво обясняват? Че, видиш ли, по-добре е да си подредиш мисленето, отколкото да се хабиш да следваш. Само тук си казах "брееееей, ето - променям си мисленето и само със силата на мисълта утре ще ми донесат 10 милиона в кеш. Заради мисленето!
А всъщност? Като си избрал да си един от хилядите икономисти, че и в УНСС е напълно нормално да смяташ, че не струва. Защо не записа накой предмет от STEM сферата?

Винаги, когато ходиш "просто, за да има" ще ти бъде безинтересно и няма са намираш смисълът.

Не искам, когато се срещна с хора, които не съм виждал от известно време да ме гледат като абсолютния бонак, като им кажа, че следвам в чужбина, или където и да е като цяло. Щото те са изглидали 4 клипа по 10. 01 минути ( за може YouTube алгоритъма да генерира повече приходи на инфлуенсъра) са открили топлата вода. Защото 95% от тези хора на по 20 след време ще искат сигурност, а не курсът или менторската програма ще ги оправят.

Още едно нещо, има компании, които няма да те извикат на интервю, ако нямаш диплома.

Диплома -> курс.

 
  ...
преди: 4 години, 1 месец
hash: ba1eb04b75
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   Дори не знам този Станчо кой е. По правило, българчета икономисти, гурута и подобни гледам зад бронирана витрина, само с цел присмех.

Но на въпроса ти - пробутват го именно както пирамидите пробутват полузаконните си тъпизми. Продават мечта. Мечтата е да работиш когато, по колкото си искаш и да караш Ферари, правейки го. Всеки втори иска високоплатен мързел. Иронията е, че тези гурувци и подобни джендъри живеят мечтата, а баламите им я плащат. Не е трудно да разбереш защо хора, които още реална работа не са докосвали се подвеждат. Всеки иска да е умен (и се има за такъв), всеки иска да цака системата. За примери често се дават единични случаи и тихомълком се пропускат останалите 9 от 10, които са фалирали или не са свързали двата края с тоя вид живот. На мен едни колеги ми пробутваха такава схема, семинари и пирамиди ли не бяха, какво чудо беше. Трябваше да продавам разтворими шейкове и козметики, съветваха ме да почна с приятели и познати. Чета му опаковката на боклука, не мога да проумея защо някой би дал тройно повече пари за такъв чеп, подобен на който в DM ще го вземат на промоция.

Така че не е сложно да разбереш защо се подвеждат.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 1 месец
hash: 511eb83bb6
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Съгласна съм, но има и положителна страна, мързеливите и глупави хора ще останат без дипломи за вишО.

 
  ...

...
преди: 3 години, 2 месеца
hash: cfe57f7c84
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

11.   Сега ще изкажа обективно и справедливо мнение на база изгледани повечето клипове в YouTube-профила на Aesthetic by Science. За всеки средноинтелигентен и себеуважаващ се човек много лесно може да ги разкрие тез двамата убавци (Стан и Никола), че са на много ниско ниво и аз не бих им дал дори и 5 лева, камо ли тия големи суми за които пишат хората (давали им за програми по 3500 лв., 5000 лв, че дори и 7200 лв. ). Какви са тия програми бе хора? Че онкотерапията на онкоболните струва по-малко пари бе хора? Стентовете, които един инвазивен кардиолог слага при инфаркт струват по-малко.

Да Ви се чуди човек на доверието, което гласувате на едни 27-30 годишни тарикати каквито са тези от Aesthetic by Science. Как да се продадеш - лъсваш фасадата (демек добър маркетинг и добра визия, нали знаете че "по дрехите посрещат"), показваш някаква прилична физическа форма, говориш с апломб и даваш вид на голям експерт... и шараните почват да падат в мрежата. Елементарно, Уотсън!

А бе хора, Първата Ви работа, за да се доверите на някого и да разберете дали е в час в дадената област се поинтересувайте от неговата биография в детайли.

Първо, Образование: каква специалност и в кой университет е завършил човекът срещу Вас. В тази връзка, този от двамата тарикати, Барабан от Янболи от Aesthetic by Science, каква специалност и в кой университет е завършил? Защото демонстрира поведение като отличник от Харвард, но... по изказа се обзалагам, че шараните които му пълнят джоба са в пъти по-образовани (да ги пита човек защо се доверяват на по-ниско образован и реално плиткоумен человек какъвто е въпросния Барабан).

Второ, Трудова биография: на каква позиция, за какъв период и къде е работил великия ментор пред мен? Обзалагам се, че тези момчета от Aesthetic by Science нямат в трудовите си книжки (ако имат такива) повече от по 5 години осигурителен стаж (даже и това им е много). Е да Ви питам, драги "Клиенти" на подобни менторски програми и програми за качване на мускулна маса и прочие измами: как се доверявате на хора с по-ниско образование от Вас (какъвто е въпросния тарикат Барабан от Янболи от Aesthetic by Science; другия от двойката Колю изглежда по-интелигентно момче, но... и за него бих запитал каква специалност и къде е завършил и дека е работил - позиция и за какъв период), как се доверявате на лица с по-малко от 5 години осигурителен стаж?

А бе хора, защо сте такива шарани... две момчета, учили-недоучили, нищо не работили никъде и Ви вземат хилядарки с обещания, че ще станете Мистър Олимпия (или други велики обещания)...
Ееех да се чуди човек как има хора да си дават парите на тарикати и измамници като Бонбонкин, Барабан и Колю, Руен Киста и други тем подобни измамници...
Белким Ви дойде акъла... питайте следващия път "абе Барабан и Колю, вие колко години осигурителен стаж имате бе убавци, че много тежко го давате, да не се окаже, че сте обикновени Андрешковци"...

Ай, сос Здраве и мислите повече...

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker