Как, по дяволите, е възможно такова безобразие? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121144)
 Любов и изневяра (29694)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21891)
 Семейство (6469)
 Здраве (9595)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3177)
 Образование (7300)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18508)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Как, по дяволите, е възможно такова безобразие?
преди: 4 години, 1 месец, прочетена 1920 пъти
Привет, ще карам по същество. Заради проклетият коронавирус ме спряха от работа за 19 дни. Не разбирам, обаче, как може да упражняват такъв геноцид над народа ни.
Понеже съм много зле финансово докато работя, а когато не работя - съвсем, реших да звънна в НОИ и да попитам за мизерните им обезщетения. Първите ми няколко позвънявания бяха без отговор, но, разбира се, не се учудвам. Очаквах го и това. На третия път ми вдигна една женица на около средна възраст, с един отвратителен тон и с огромно нежелание или мързел да говори. И това го очаквах, даже бях убеден, че ще са такива овце. В абсолютно всички институции, и на живо, и по телефона, все са такива злички. Та, от разговора с въпросната госпожа, не разбрах почти нищо, освен, че има значение по кой член от закона съм освободен. Какви членове бе, госпожо, не виждате ли, не чувате ли какво става, или наистина държавните служители сте такива лайнари? Цял свят е обявил извънредно положение, тя за членове ми говори...
Само дето се набутах и ядосах с този разговор. (Всъщност в такъв кризисен момент да ни пробутват ПЛАТЕН телефон за информация, е много курволайнарска постъпка, но и това не ме учудва. ) Ще бъда благодарен, ако има наистина компетентен човек тук, който да ми отговори на следните въпроси :

Къде да си потърся правата за обезщетение, ако въобще имам такива в тази боклучарска държава? Значи хем ме ПРИНУЖДАВАТ да спра да работя, хем ме ПРИНУЖДАВАТ ДА СТОЯ БЕЗ ПАРИ. Е, кажете ми, моля, къде другаде в ЕС го има това? Нали оттам бяха отпуснати еди колко си милиарда за България? Къде са тези милиарди, колко ми се полага от тях? Значи държавата може абсолютно безпроблемно всеки Божи месец да ми "краде" по 200-300 лв удръжки за какви ли не глупости, а когато аз поискам да взема нещо от нея, не може, така ли? Главата ми не побира, как е възможно това... Моля, дайте ми съвет, към кого да се обърна и има изобщо към кого.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 4 години, 1 месец
hash: 14dffbfe55
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Всичко са приказки. Много хора не осъзнават, че държавате НЕ РАБОТИ, НЕ ПРОИЗВЕЖДА. Т.е. единствените "пари", които ги има, ги краде от останалите които работят. Така че в тоя случай от де да ги открадне, като е спряла икономиката?

Иначе, не, нямаш права. Затова е цялото извънредно положение. Като го обявиха, реално въвеждат военно положение. Имат ли основание? Не, но докато няма кой да протестира (или те са прекалено малко и ги вкарват набързо в милиционерският бус), ще е така. Могат да правят каквото си искат и нищо не можеш да направиш защото де факто са отменили гражданските ни права. Включително най-базовото - да отидеш на протест.

 
  ...
преди: 4 години, 1 месец
hash: 163d9c04cc
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Българите с масово зли или наплашени хора. Това е. Лелките по такива места не им пука. За тях работата е да седят от 08:30 до 15:00 и да се си ходят. Дали хората които им се обаждат имат проблеми или не, не ги засяга. По-скоро ги дразни. Освен това, ние българите сме много добри, да прощаваме такива смешна, което АБСОЛЮТНА ГЛУПОСТ.
Досега не съм чул и видял един, дето да са го отритнали от семейство и среда, като се е разбрало, че върши неморални и малодушни действия. Даже им се радват. Бездушна сган ...

 
  ...
преди: 4 години, 1 месец
hash: 0362abf39f
гласове:
1 2 3 4 5
  (16 гласа)

3.   Мисля,че си прекалено гневен,а гневът никога не е добър съветник.Разбира се.че има значение по какъв член си напуснал тоест дали раздялата е по твоя воля или по воля на работодателя.Ако си напуснал по твоя воля или по взаимно съгласие-ще взимаш минимума 9лв на ден за минималния срок-4 месеца.Ако си бил съкратен от работодателя получаваш 60% от нетното ги възнаграждение(24 месеца назад) за срок в зависимост от стажа ти-до 3 години-4 месеца.3 до 7 години-6 месеца и тн.Право на обезщетение имаш,ако си се осигурявал 12 месеца от последните 18.Мисля,че хората трябва по-стоически да приемат положението-ще издържим известно време и след това всичко ще се върне към предишния си живот.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 1 месец
hash: 952f83df39
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Разбирам те напълно. Но не си мисли, че нещата в останалите държави на ЕС не стоят по същия начин. Аз живея в чужбина. Преди целия този хаос, печелих прилични пари. Стигаха ми да си плащам сметките и да живея добре. Не охолно, но добре. Завършвам си обучението в момента и инвестирам голяма част от спечеленето там. Та в крайна сметка, покрай обучение, месечни разходи, храна и т.н.,не ми оставаха много пари за спестяване, но все пак имах нещо (заделено за лятото, когато изкарвам по-малко). Та сега с тия заделени пари, мога да живея два месеца. А юли и август какво ще правя? Под наем живея. Два месеца реших да не плащам наем, защото лятото също ще трябва да ям. Няма да мога да работя това, което работех досега, изключено е. Евентуално чак септември или октомври. Не знам дали ще намеря друга работа и колко ще ми плащат. Няма как онлайн да работя в момента , защото в моя сектор е невъзможно. Тия мръсници в правителството се скъсаха миналия месец да обещават, че ще дадат парични помощи на хората, които имат трудности заради карантината. По принцип, аз не живея на гърба на държавата, социални помощи не съм искала, не са ми нужни. Единствено искам да работя. Но тоя път си викам, хубаво. Забраняват ми да работя. Ами да ми даде държавата пари, след като удържат непрекъснато на хората от заплатите и плащаш високи данъци. Почвам да се информирам за така наречената "помощ за наематели" и то какво се оказва? Става дума за банков кредит!!! Значи аз да поискам кредит от банката, щото държавата видите ли, няма пари, въпреки че плащаме солени данъци! Моето име да фигурира в списъка на длъжниците, ако после имам проблем с изплащането! Аз съм човек, който би взел банков кредит единствено за да го вложи в бизнес, не за други неща. Не за да си плащам наема, по дяволите! В крайна сметка, ще се разбера с хазяина. Предпочитам на него да дължа пари, отколкото на банка.
Ето това е социалдемокрацията. По този начин държавата се "грижи" и "помага" на гражданите. Просто се чудя как има хора, които все още вярват на този вид система и настояват за високи данъци, защото тия пари уж отивали за социални помощи. Какви социални помощи, бе? Те всички в парламента, независимо от партията, рано или късно се поддават на изкушението да почнат да крадат от държавната хазна. Ние храним тия дебелаци с бездънни стомаси.
Съветвам всички да се спасяват кой както може. На държави никога повече не разчитайте. Ама никога. И ако толкова сте се загрижили за бедните, недейте да им помагате чрез данъци. По-добре на тях лично дайте парите. Или най-добре, дайте им работа.

 
  ...
преди: 4 години, 1 месец
hash: 2fa0f0b287
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

5.   Възможно е авторе и по зле има.
Примерно аз съм на 20г, завърших средно образование миналата година 2019, но започнах работа още през май. Изнесох се от нашите на квартира през август. През март 2020г работодателя ми предложи да изляза неплатена или да напусна по взаимно съгласие, защото ако ме съкратил след извънредното нямало да му дадат да наеме човек на моята длъжност, такъв бил закона, проверих прав е. Отидох в НОИ и се оказа че право на обещетение нямам зашото нямам 12 месеца стаж, а само 11. Какво да правя при нашите не е вариант да се връщам скарани сме, не искам да им се моля. Нямам и кой знае какви събрани пари, защото съм на квартира и бях на 770лв заплата бруто и както знаете работил съм само 11 месеца.
А миналата година и бащата вземаше онещетение от борсата, измамници са. Полагаше му се 10 месеца на шестия месец му го спряха, зашото щели да правят проверка на фирмата в която е работил с години, и така си остана не му платиха всичко което му се полага по закон, той ходи няколко пъти в НОИ и те все му казваха проверката не е приключила, така пет месеца проверката все не беше приключила и накрая той успя да си намери нова работа, а полагащите му се пари не му ги дадоха.
Заради този си скромен опит в живота сложих 1 звезда на №3, ако можех и по малко щях да сложа, защото той/тя въобще не е наясно някой хора в какво положение сме. Да №3 може и да може да издържи, да №3 може и да взема от НОИ, но не е имала моя опит с НОИ.

 
  ...


...
преди: 4 години, 1 месец
hash: 82004e2793
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   До 3

Работодателите отказват да те съкратят. Ако те съкратят без предизвестие, ще трябва да ти платят залатата за месец напред, както и всякакви неизплатени отпуски. Ако не си намериш работа до месец, пускаш молба и са са длъжни, да ти платят още една заплата, а ако два месеца по-късно не си намериш работа, 60% от стойността на последната ти заплата.
И всеки работодател не иска да съкращава хора, защото сега печалбите са спаднали много и всяка стотинка, може д се окаже животоспасяваща. Сега са пуснали всички в платени отпуски, после ще са неплатени и се надяват, да отмине кризата и да няма съкращения, обезщетения и прочие.
От странта на работника обаче е - отива му платения отпуск, после ще ги въртят с по-ниско заплати и по-малко часове, където могат и повечето хора, ще се хванат като удавници за тая сламка, защото рабта няма никъде.
Взаимното съгласие, в сегашното си състояние е там, за защита на държавата, не за защита на гражданите ѝ. Работодателят ми, ще ме накара, да взимам отпуски, после ще ме държи в неплатена за месец, след това, ще започне да ми увърта, а аз няма да искам да напусна, по взаимно, защото не съм ненормалнен, но той няма да иска да ме съкрати, поради същта причина.
Получава се едно патово положение, в което никой не иска да мърда, а държавата спестява средства и не е в нейн интерес, да поправи ситуацията, защото сме големи стоици.
Не оправдавам с нищо мързеливи и некомпетентни служители, които са поели ангажимента, да служат на хората, с парите от данъците им (колкото и да са малко!), нито на институциите, под които работят, а отношението им е просто престъпно!
И ако ти звучим гневни, то нищо не си видял. Ако гневът беше само негативен, щеше да е нещо отсят от естествения отбор преди много поколения. Поевява се, когато стане прекалено. Отначало е лек дразнител, после започва да кипи и накрая изригва. ЬЗасрга хората се дразнят от това, как никой не ги отчита. А колкот до мерките с 60% получили са ги няколко хиляди служители на "нашите" фирми.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 1 месец
hash: f4d979b0d9
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

8.   Вече няма от кого да се краде.Затова се краде от бъдещето на още неродените деца.

 
  ...
преди: 4 години, 1 месец
hash: 652ec6954c
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

9.   Трудовото правоотношение може да се прекрати на различни законови основания, от това зависи обезщетението, ако изобщо се дължи такова. Това се е опитала да ти обясни "лелката". Доколкото имам спомен, на сайта на НОИ има доста подробна информация (с цитирани членове от Кодекса на труда) за видовете обезщетения и как се определя размера, както е описана и цялостната процедура (какви документи трябва да се подготвят, къде се подават и т.н.). На практика, няма как да знаеш дали и колко ще ти отпуснат, преди да си подал документи и да има становище на длъжностно лице, но не пречи да се информираш предварително колко да очакваш. Но без член от КТ, няма как да ти се отговори комепетентно и в цялост.

https://www.nssi.bg/benefits - Тук можеш да прочетеш всичко. Не пречи да погледнеш и в Кодекса на труда.

 
  ...
преди: 4 години, 1 месец
hash: 7ba3a7b264
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   3, трябва да се подкрепяме в такива моменти. Разбирам всички хора, които останаха без работа и са потърпевши. Ако работодателят е решил да съкрати по член, това е най-лошата услуга за работника в такъв момент.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 1 месец
hash: 9b72c3415c
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

11.   Смятам, че си абсолютно прав авторе! Данъците са безумно високи и всякакви видове - за което получаваме абсолютно некомпетентно, бавно и мърляво отношение. Аз лично имам преки впечатления от Външно министерство, където карах стаж - 700-800 души персонал, от които работят има няма 100-200. Останалите закъсняват за работа и си клатят краката.. а и ядат евтина храна в стола! Пълна мърлявщина! Тези пари поне да ги дават на медицински лица, пожарникари и други, които вършат реална работа и поемат реален риск.

 
  ...

...
преди: 4 години, 1 месец
hash: 9b72c3415c
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Факт е. Държавната работа в България се възприема като даденост и нещо, което да претупваш и вършиш отгоре-отгоре. А трябва да е точно обратното. Вярно е, че и заплатите са им ниски, но може да се направи друго - всички немарливи, злобни и некомпетентни след няколко сигнала и оплаквания да се отстраняват. И за сметка на тях да се вдигат заплатите на кадърните служители. И без това последните са дефицит, а в БГ има безумно много държавни служители. Чакам моментът, в който народът ни ще узрее за такава реформа.

 
  ...
преди: 4 години, 1 месец
hash: 1bbe26b6bc
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

13.   Хич да не ти пука .... На 13 май ще се потърсиш друга работа пък до тогава има приятели и родители , ако нещо не ти достига. Пък вече в БГ стават постоянно такива случки , няма значение дали си бил съкретен или нещо после доста трудно си намираш работа

 
  ... горе^
преди: 4 години, 29 дни
hash: 464ed36382
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

14.   Как към кого, към бащицата Боко, всичко той го джурка, той те лишава от правото на труд, сега той трябва да те храни, и на идващите избори, пак него си изберете, нали искахте да ставате капиталисти като американците!

 
  ...
преди: 4 години, 29 дни
hash: 3206ad8ee8
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

15.   Към арменския поп. Добре дошъл в реалноста, за някой има за други няма, разбирай че за работниците няма. Тук е така и всеки се спасява индивидуално,като ти остава опция да се съдиш с държавата.

 
  ...
преди: 4 години, 29 дни
hash: 7adccaccd4
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

16.   Важното е, че депутатите си вдигнаха заплатите, понеже нямат завалиите.

 
  ... горе^

...
преди: 4 години, 29 дни
hash: 82004e2793
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

17.   Коя тоя скапаняк, дето е набил единичките? Каж и бе, гнидо долна, какво искаш ? Да мълчим и да сверждаме глава, като че ли сме в Северна Корея? Да проявим разбиране? Към кое и кого?

 
  ...
преди: 4 години, 29 дни
hash: aa6b5fcb7f
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

19.   Над нашия народ винаги се е извършвал геноцид. Само като отвориш учебника по история, хазари, византийци, руси, монголци, маджари, татари, евреи, турци, сърби, гърци, румънци, цигани, Ньойски договори, англо-американски бомбардировки, македонски нации, а сега нашите политици, които са просто марионетки на други сили, продължават тенденцията за изтребление на българския народ и българската нация. Ние сме като дивеч. Чак са изненадвам как още съшествуваме. Ами замисли се защо. Политиците ни са марионетки на конци, друг им дърпа конците и те сега нарочно затягат мерките, с предлог, че ни защитават от коронавируса. Тоя коронавирус не е по-опасен от унищожената икономика. Той е просто един грип, който в никакъв случай не е по-опасен от глада и от мизерията. А тва Годжи с униформата ако го вида ше направя така че да се плесне върху бетона по очи с крака във въздуха. Пълно е сега в щаба с “генерали” и с “доктори” от типа на “генерал” Венцислав Мутафчийски, “генерал” Бойко Борисов, не знам какви генерали са като в България няма генерали поне от 30 години, а може и от 70-те още да няма, а “доцентите” и “докторите” са някви алчни турски расистки подлоги, които единственото нещо, което правят е да се гаврят с българския народ, а докторантурата им сигурно е принтирана в някой гараж. Но икономист там няма. Няма и да има. Благодарение на тях сега икономиката ни пропадна и ни очаква бедност и глад. Верно, българската икономика по-скоро беше само за да отбива номера. На нея ѝ куцаха много неща. Но икономика, която просто отбива номера е по-добре от несъшествуваща икономика, каквата ние имаме сега. И сега ще кажа нещо малко по-встрани. След като “генерал” МАЙТАПчийски изрече думите, които прочете “Задава се епидемия невиждана до момента в човешката история” той трябваше да свали униформата, да напусне щаба за борбата с коронавируса и да отиде да си разхожда мопса. Не допустимо е за човек, който е учил история на медицината да говори подобни глупости. Ако епидемията е невиждана до сега в човешката история значи всички ще умрем, защото само от едрата шарка са измрели милиарди хора. И назначихме този клоун да ни пази. И да, може би ни опази като разби икономиката ни. И точно защото икономиката ни беше на инат ние трябваше да а пазим. Истинската икономика си върви, ама тая дето е на инат е като недоносено бебе и трябва да се пази много, защото държава без икономика в днешно време не може. Без значение дали е нормална или не, кой каквото има трябва да го пази. А ние не опазихме нашата. Никоя държава в Евопа не опази своята. Сега ни чака тежка финансова криза и оше много други главоболия.

 
  ...
преди: 4 години, 28 дни
hash: adeb742c41
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

20.   Не е срамно да си дете и да вярваш в Дядо Коледа , срамно е да си възрастен и да вярваш на Бойко Борисов

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker