Това ли е днешния бизнес - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121396)
 Любов и изневяра (29757)
 Секс и интимност (14388)
 Тинейджърски (21907)
 Семейство (6483)
 Здраве (9611)
 Спорт и красота (4707)
 На работното място (3187)
 Образование (7311)
 В чужбина (1657)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (798)
 Проза, литература (1739)
 Други (18580)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Това ли е днешния бизнес
преди: 4 години, 1 месец, прочетена 1435 пъти
Напоследък гледам, че тенденцията е бизнесът да е следното - правиш Ютюб канал, Инстаграм, Фейсбук страница; после пускаш разни афилиейт линкчета, продаваш разни китайски дрънкулки от Алиекспрес, продаваш тениски със своя "бранд", пишеш безмислени книги, които да продадеш и в общи линии в този дух. Само на мен ли ми се струва, че това е несериозно, а и всеки втори го прави? То едно нещо, ако може всеки втори да го прави, нещо не ми се струва много сериозно. Не знам въобще някой изградил ли е сериозен бизнес по този начин. Под сериозен имам предвид смислен, а не като Ким Кардашиян да си снимаш големия задник, за да набереш последователи и после да си правиш "бранд" за парфюми, козметика и всякакви простотии, но да ги предлагаш в лъскава опаковка.

Преди имаше сериози производства, сериозни бизнеси с големи капитали, а сега Китай произвеждат евтина долнокачествена стока, разни инфуенсъри, блогари, дропшипъри си лепят по някой етикет от мобилно приложение и това е бизнеса. А те всичките едни и същи боклуци, просто с различни етикети.

Едно време като са се основавали сериозни компании като Форд, Фолксваген, Дженеръл Електрик е било съвсем друго. Това са компании, основани от инженери, разбиращи хора, които са били учени с патенти и сериозни спонсори. Правели са големи инвестиции, за да направят нещо, което си заслужава. А сега всеки втори с 1000 лв в джоба купува дрънкулки и ги преподава за стотинки. Няма мисъл, няма производство, няма качество, няма знания, ама гледал 2 клипа как се става дропшипър и станал. И сега се чудят как да се конкурират толкова маймуни на клона.

Добре, че дойде тоя коронавирус, че да окапят всякакви, дето си мислят, че всичко, което лети, се яде. Всеки теглил кредит да си купи кола и да ходи на почивки, че да демонстрира колко е успял, че да продаде някой курс през Ютюб канал. Всеки втори вече разбира от акции, инвестиции, бизнеси и т. н. То сякаш ако някой е успял в бизнеса, ще се занимава с идиоти да ги светне как стават нещата. Всеки си мисли, че като посети курс и изгледа 5 видеа, вече е станал бизнесмен. Ама за бизнесмен в истинския смисъл на думата, трябва да си роден. Не може всеки втори да е Хенри Форд или Томас Едисон. Другото са тарикати на дребно. Всеки втори си напомпал мускулите или си снима циците в Инстаграм и давай сега, ще продаваме добавки и козметика. Глупости на търкалета. Лошото е, че покрай тия отрепки, страда свестния бизнес, защото всичко се разводни и стана пошло и хората вече нямат вяра на нормалния бизнес.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 4 години, 1 месец
hash: ce396c0e4c
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Главното, което разбрах от темата ти е, че би ти се искало да няма какво 'да разводнява' 'свестния' ти бизнес. Ако може само за производствения процес да мислиш, за друго като конкуренция, продажби, да нямаш много грижи.

Ама особено да няма какво 'да им разводнява' 'вярата' на хората :)

Та без особено усилие от твоя страна, стоката ти да се пласира, хората да се редят на опашки за твоя продукт, и така той да се продава като топъл хляб по времето на кома :) - това подозирам, е визията ти за 'нормален' бизнес :)

Маймуни винаги е имало и винаги ще има, но ако ти си действително 'роден' за бизнес, няма да ти пречат всички 'тия отрепки', хората ще 'имат вяра' в 'нормалния' ти бизнес.
А защо не ни споделиш какъв е той?

 
  ...
преди: 4 години, 1 месец
hash: e86e833535
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   И сега се основават много сериозни компании, но едва ли си запознат с тях. Погледни Rimac, Koenigsegg. Singerautomotive, Tesla и още много по-малки компании, като Fitment industries, Accuair. А ако искаш да видиш инжинерство от съвсем обикновен човек виж Rob Dahm.
Дропшипинга е бизнес.
Да продаваш тениски е бизнес.
Щом все още продават, имат клиенти.
Те просто целят печалба, а не да създат нещо иновативно, и това е напълно окей.
Аз проблем в това ще искат да печелят не виждам.

 
  ...
преди: 4 години, 1 месец
hash: 3e5c9a058c
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

3.   Просто живееш в Западния свят, където всичко се скапва и запада. Има производство, има технологии, но не са в САЩ и още по-малко в Европа. Ако отидеш в Шанхай ще се почувстваш все едно си отишъл на гости в бъдещето.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 1 месец
hash: 84682610e3
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Не сте ме разбрали. Казвам само, че заблуждават хората и не продават реално полезен продукт, а само мечти. Типичният пример - курсове тип Юли Тонкин и Румен Виста. Не казвам да ги няма, а да продават продукти, без да спестяват истини, без да се правят на супер големите бизнесмени, за да заблудят хората да им купят курса. Тези интернет канали от една страна дават възможност, но от друга страна дават поле за изява на мошеници с добри ораторски възможности. Или ей го някоя си снимала циците и представя на последователите си някакъв "нов собствен бранд", а то от Алиескрепс. А за добавките да не говорим - там всеки втори си продава каквото си иска - няма тестове, няма нищо. Сложил в шишенцето няколко капки зехтин и го продава като добавка за мускули, екстракт от маслинови листа. и понеже има 100 000 последователя, все ще има 1000 идиота да му купуват продуктите и това на практика не се контролира от никого. Защото има милиони такива, кого по-напред да контролират?

И да, знам за Тесла и подобни, но визирам ей такива като Румен Виста - продавачи на мечти. Може да има примерно човек, който наистина ги разбира нещата и няма да заблуждава хората и да пести истини, но понеже не е теглил кредит да си купи нов джип и няма да има дар-слово, всички ще си мислят, че е някакъв убитак. Виж, Румен Виста който веднъж отишъл на почивка на Бали и от две години си върти това интро в клиповете е "милионер" и големия бизнесмен, защото си купил и джип на лизинг и една почивка в Бали на кредит.

 
  ...
преди: 4 години, 1 месец
hash: 4c4cd09e25
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

5.   Авторе, замисли се България изобщо произвежда ли нещо и имаш ли твои близки приятели с наистина сериозни и отговорни професии, които произвеждат или се мъчат да открият нещо, някаква технология, лекарство, нещо иновативно и прочие.
Отдавна не живея в България, но до колкото знам, главно държавата се издържа от ресторантьорство, туризъм по черноморието, проституция, хотелиерство, дребни наркотици, далавери и подобните им.
Като цяло в България малкият и среден бизнес са в много тежко състояние.
Познавам няколко хора в БГ с малък до среден бизнес, наистина честни и умни пичове, ама системата в България е такава, че само гледа как да те унищожи.
Един приятел какво ли не му правиха само и само да фалира. Маймуните които му правиха мръсно, не осъзнаваха, че и те стоят на същият клон, но от злоба са говоти и те да се довършат, само и само да направят мръсно на някой издигнал се.
Трябва да си от дадената партия, да си тарикат, да се мазниш, да плащаш "данък спокойствие" и евентуално може и да те оставят да си гледаш бизнеса.
Един друг приятел има 3 бизнеса, ами той на ден да спи максимум по 3-4 часа. Като раздаде заплатите, я остане с едни 2000лв. я не.
Та по темата....
Когато разни 20 годишни келеши не виждат друга реализация в корумпираната държава, започват да търсят на хляба мекото.
Мърчандайзинг, влогчета, инстаграмчета, онлайн курсчета и подобните им.
Аз на това му викам Пишмян бизнес. Имаш нещо което всъщност не съществува, то е някаква бутафория и параван. Всичко е някакви стойкаджийски номерца, без реално покритие.
Прави ми впечатление целевата група на такива инфлуенсърчета. Тяхната таргет група е винаги към 10-16 годишните лапета, защо ли... Защото в тази възраст децата са прости и се впечатляват от разни евтини щамповани тениски и джунджурийки от китайските сайтове.
В държавата на проститутките, пишмян бизнесменчетата просперират. Всичко е избиване на комплекси, стойкаджийство и бутафория.

 
  ...


...
преди: 4 години, 1 месец
hash: ffe4982f4a
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Аз не разбирам на теб какво ти пречи, кой как си е организирал бизнеса и защо се дразниш? Ако има търсене, има и предлагане - ако нещо се търси и Петкан не се захване да го предлага, ще се захване Иван. За всеки влак си има пътници. Много маймуни били на клона - докато капе по нещо, ще стоят на клона, ако излязат на загуба, ще спрат да го правят - не са опряли до теб да ги мислиш. Да - има много измислени марки, нискокачествени продукти и псевдокурсове - но има и огромна маса от хора, с точно такива потребности, които очевидно нямат нищо против да си харчат парите за тях. Имам чувството че живееш в миналото, чувстваш се изключен от случващото се и очакваш псивно някой отвън да се погрижи да подреди реалността според вкусовете ти, а когато това очевидно не се случва, започваш да сочиш с пръст и да тропаш с крак като малко дете...

Ти се дразниш. Аз пък се радвам на всеки, които се опитва да започне нещо сам и да работи и печели за себе си, вместо да си проспива живота, докато изкарва пари за някои друг и участва в градежа на чуждите мечти. Идиоти и глупаци винаги ще има, както ще има и безскрупулни личности, които да се възползват от тях. Не всички купувачи обаче са идиоти и не всички предприемачи са безсъвестни измамници. И това не е ново - винаги е било така, включително и в миналото, към което си толкова привързан. Просто на някои нива е много явно, на други не. Всеки опитва да направи бизнес според възможностите си - някои по-успешно, други недотам - не можеш да съдиш хората, за това че искат да печелят и че имат мечти.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 1 месец
hash: 6a19e4a39a
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

8.   Да, прав си. Всичко е фейк, много хора си помислиха, че ей така ще си цъкат в нета и ще правят луди пари. Да, ама не. Имаше го тоя филм, но съвсем за кратко. Просто няма как да се движи икономиката по този начин, близко е до акъла. И пак опираме до проблема, че много хора видяха как е на "Запад" и се помислиха и те за големите звезди..

 
  ...
преди: 4 години, 1 месец
hash: 5c4001de04
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

9.   Гледащ прекалено много YouTube и си мислиш, че това е "бизнесът днес". Не е. Това е една часат от него. Едни местен салам с България, дето няма и да ее сетш за него, ако утре изчесзне от веригите, продава многократно повече, от всичките "беге ютубъри" и реализира много по-стабилни печалби. Но върпосните тубъри са много популярни и са ти все наврени в лицето, следователно те засляпяват за много неща.
За тоя Румен Виста, чета за втори път и то тук. Благодарение на теб и на предният човек, който го спомонеа (ако сте различни, изобщо), аз вече знам, че съществува лице на име Румен Виста. Спри да му правиш реклама, моля те.

 
  ...
преди: 4 години, 1 месец
hash: 5c4001de04
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Искам да кажа за Тесла, че е единствената компания, която и се разминава, да не си прави платен маркетинг, но затова си имат Мъск. Ако аз имах копания и тя имаше Мъск, аз нямаше да давам милиарди на година за реклама, просто щях да му дам телефон с инсталиран Twitter.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 1 месец
hash: 3b0d4ea64a
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

11.   "Бранд" е "марка", защо не си говорим на български, авторе? А относно клиповете, аз не ги приемам за чиста монета! Нито ги гледам, нито нищо! Никога не са ми будили интереса! То ако така се правеше бизнес, нямаше да има семейства да живеят в мизерия! Нали гледам новините! Наскоро едно семейство търсеше съдействие от телевизията, защото хазайнът ги е изгонил от квартирата си, защото са закъснели с наема-жената работела доскоро, но заради коронавируса я освободили от работа! Мъжът й също е безработен, а преди това пък семейство с две малки деца се оказа със същата участ! Така че ако така се правеха пари хората отдавна щяха да си имат свои жилища и за храна, и за децата си щяха да се грижат пълноценно, а не да треперят дали всеки момент няма да ги изгонят от квартирата им, само защото не могат да си покрият наема! Това е истинската страна на живота, а не дрешки, козметики и други уж оборотни стоки от които уж тутакси ще се къпеш в пари! Убеждения за наивници!

 
  ...

...
преди: 4 години, 1 месец
hash: 8ceb019346
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Съгласна съм за такива като Юли Тонкин и този Румен(и аз не го знаех, сега погледнах, ужасен е). Говорят празни приказки и хората им се връзват да им ходят на Несеминарите и единственото, което става е те да богатеят. Този Тонкин ми е особено неприятен. Гледала съм му няколко клипа дето говори някакви неща, които съм ги чела в книги още преди 10 години. Жена му и тя издала готварски книги, картини продава, книги за психология. Е чакай малко как такива специалисти по всичко станаха. Печелят от празни приказки и това е. Яд ме е много на такива, но щом има хора да им се връзват и да им дават парите си, аз нищо не мога да направя. И добре нека има такива, съгласна съм, но нека излязат хора които са им послушали съветите, ходили на семинарите и да покажат дали са успели. Или само четат книжки, гледат клипове и накрая в живота им промяна нула.

 
  ...
преди: 4 години, 1 месец
hash: 84682610e3
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

13.   12, много добре го каза - специалисти по всичко. Всяка кифла, показала си циците разбира от козметика. Всеки втори разбира и от добавки, и от позитивно мислене, и от бизнес, и от акции, и от психология, и от готвене, и от жени. Все едно и също въртят, все едни и същи книги цитират.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 1 месец
hash: 4151da1354
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

14.   Не се притеснявай, вирусчо си върши работата-тихо, спокойно, безотказно.
Само гледай колко кухи лейки ще си седнат на е.. ните задници и системата ще се уравновеси. Тя природата си знае работата.

 
  ...
преди: 4 години, 1 месец
hash: e3df47cbb4
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

15.   Виж, всеки иновативен бизнес модел, независимо през кой век е бил развит, вдъхновява хора, които започват да го копират. Къде успешно, къде - не чак толкова.

Примерът ти с Ким Кардашиян, тази така отблъскваща жена, не е много точен. Колкото и да не виждаме смисъл в това, което тя прави, не можем да отречем, че е успешна, защото е осъществила доста голяма печалба. Очевидно е имало търсене за продукта й. А продуктът й всъщност не е козметика, а самочувствие за множеството простовати жени с големи дупета като нея самата.

В даден момент (годините между 2010 и 2015, бумът на риалити ТВ) обществото е било презадоволено и се е концентрирало не върху технологичния напредък и медицината, а върху най-горната част на пирамидата на Маслоу, само че в съвременен прочит. С две думи: това да се чувстваш добре в кожата си, без да се променяш кой знае колко. Глупавото мото "Просто бъди себе си" е родило вълна от влогъри, но пък е спасило някой и друг пъпчив тийнейджър от депресията и самоубийството например.

Според мен печалбата е единственият точен моментен показател за успеха на даден бизнес. Другият, вече дълготраен показател за успеха е смисълът от него и добрата му репутация. Но той излиза наяве чак след години, често когато самият смислен бизнес е фалирал, а създателят му просто е поставил основата за развитие на нови и полезни за света достижения.

И така, първите дропшипъри (така се наричат онези хитреци, препродаващи стоки от Алиекспрес), всъщност са били полезни.

През 2010-та хората все още нямаха смелост да пазаруват по интернет, особено от Азия. Пример: Самата аз тогава не знаех как се поръчва от чужбина, нямах онлайн банкиране, а и нашите шяха да ме заколят, ако разберат, че си въвеждам данните от банковата карта в сайтове от Китай. Затова когато исках да купя нещо наистина трудно за намиране на нашия пазар, първите дропшипъри ми го доставяха на относително ниска цена. Живи и здрави да са с техните надценки, осигурих си много добри приспособления за работа на терен.

Днес техните последователи обаче са по-скоро закъснели и правят безплодни инвестиции в една отмираща сфера.

Същото е и с глуповатите курсове за личностно развитие и т.н.

Според мен разликата между смислените бизнеси и тъпите такива е в това, че първите са направени със страст, а вторите са като да пуснеш тото или да търкаш листче - пробваш си късмета, защото всички останали го правят.

Първите дропшипъри са започнали внимателно, с проучване на доставките до БГ, с много риск и с желание наистина хората да имат достъп до нови неща тук. Същото и с първите коучове (тъпа дума). Хората са си били природни психолози, за които рискът да останат без клиенти/печалба не е бил по-важен от това да правят нещо, което харесват. Затова не ги заклеймявай с лекота...

Сега изборът на тези сфери показва по-скоро мързел, тъпота и липса на въображение. Както и желание да прее-еш повече хора за по-кратко време.

Също така, не всяка нова книга е тъпа. Стивън Кинг можеше да се роди през 1995 г. и да реши да пише днес. Това щеше ли да го направи безсмислен автор и трябва ли да се откаже той, само защото всички днес пишат.

Що се отнася до истинските иновации, просто не четем за тях, защото не са толкова масови. Има ги и днес, но се публикуват в специализирани журнали и разработчиците са доста добре платени. Просто не се показват в ютюб.

Според мен така или иначе накрая всеки получава това, което заслужава. Безсмислените начинания винаги фалират, повярвай ми. Лошото е, че понякога и смислените го правят.

Ако имаш идея за смислен бизнес, давай смело и успех!

 
  ...
преди: 4 години, 29 дни
hash: 898e4d8ff3
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

16.   15, aвторът съм. Само искам да те поздравя за наистина смисления и дълбок коментар. Замисли ме и ме накара да разбера по-добре темата. Струваш ми се доста интелигентен човек.

 
  ... горе^

...
преди: 4 години, 29 дни
hash: 3e082c9528
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

17.   Ако можеха сигурно щяха да направят повече, но в момента това е достъпното. Не ги съди, всеки се справя както може. И на мен ми е тъжно, че сме в това положение, но истински бизнес се прави с пари. Дори и нещо във гараж да отвориш ако ще магазинче за чорапи и бельо пак трябват пари. Какво остава за фабрики и т.н? Колко са хората с възможности за голям проект?

 
  ...
преди: 4 години, 29 дни
hash: d54992cc1a
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

18.   Много правилно разсъждаваш според мен. Ние у дома често се радваме, че стана така, та разни самозванци и измамници със съмнителни бизнеси да си го получат.

 
  ...
преди: 4 години, 29 дни
hash: 9e3fb9dda0
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

19.   Даь щеше да е хубаво в България да има повече истински бизнеси, но за такива като тези, които ти визираш трябват стотици хиляди, ако не и милиони. Кой и откъде ще ти ги извади в нашата бедна държава? Казваш спонсори имало, ами нали наистина не мислиш, че някой такъв спонсор няма просто да ти открадне идеята и да си инвестира милионите, пък теб кучета те яли. Наивно и мечтателски звучиш. Хората днес са се захванала с тези малки у китайски бизнесчета, за да има какво да ядат после, понеже тук много възможности няма. Аз завърших висше и първите си 3 години стаж работих за до 800 лв на месец, а първите 2 години за 500 лв. Това е смешна работа, сервитьор ите взимат повече (нищо лично против професията). И аз мечтая за времената, в които България беше производствена сила на Балканите и не само, но те от минаха и не знам дали ще се върнат предвид управляващите какво представляват.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 29 дни
hash: 068bd980b0
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

20.   Светът се промени просто, това е. Преди 50 г. един футболист не е имал такива доходи. Днес милионери са хора очевидно изкарали парите си, но в тези хора няма интелект. Жалко,. че в такива се съсредоточават огромни суми и са пример. А като ква кой да кепеваъмарките им, е А ще по-показателно за нивото на света.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker