Моята "тайна" на щастието - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121038)
 Любов и изневяра (29669)
 Секс и интимност (14348)
 Тинейджърски (21878)
 Семейство (6464)
 Здраве (9588)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3166)
 Образование (7294)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18483)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Моята "тайна" на щастието
преди: 4 години, 6 дни, прочетена 1333 пъти
Провокиран от темите за щастието, искам да напиша моето мнение, без да убеждавам никого. Просто излагам една гл. т. от личния си опит. Вече го написах като коментар, но нека го напиша и като тема.

Колкото и тривиално да звучи, щастието се състои в това (за мен поне), сутрин да се събудиш и да можеш да станеш, да не те боли нищо и да си в добро здраве, както и да има какво да сложиш на масата и да имаш подслон. Ако може и да имаш качествени хора около себе си, това вече е върховно щастие и абсолютно нищо друго не ти трябва. Ако имаш и друго е добре дошло, но и да го нямаш, не е проблем, просто не е толкова необходимо, колкото много хора си мислят (не че не е хубаво да го имаш).

Знам, че всичко това звучи банално. И аз така си мислех. Исках още и още и все не бях доволен, дори и да постигна нещо, защото веднага насочвах вниманието си към следващото нещо, което още нямам. Това е като наркотик.

Една сутрин се събудих и не можех да помръдна. Дойде ми като гръм от ясно небе, нямах никакви здравословни проблеми. Бях скован и изпитвах силни болки по цялото тяло без причина. Болеше ме дори при леко докосване с пръст. Бях толкова зле, че си мислех, че умирам. В този момент абсолютно всичко освен здравето ми и семейството ми изгуби смисъл за мен. Исках просто да мога да стана, да не ме боли и детето ми да има баща. Исках просто да оздравея. Слава Богу болестта се оказа лечима и скоро бях на крака и без болки. Не мога да опиша какво щастие изпитах. От тогава насам всеки Божи ден като стана сутрин, благодаря на съдбата, само че сме се събудили живи и здрави и нямаме болки. Това ми е абсолютно достатъчно да съм щастлив. Слава Богу сме щастливи заедно и имаме какво да сложим на масата. Колкото и "дребни" да са тези неща, те са абсолютно достатъчни и не са даденост, както много си мислят, всичко друго е бонус. Много хора си мислят, че болестите се случват само на другите и те едва ли не са застраховани.

Точно толкова малко му трябва на човек. Но ако това не си го губил никога, вероятно няма и да го оцениш. Това за мен беше повратната точка, в която веднъж завинаги станах щастлив и доволен от живота. Човек, който винаги е бил здрав, трудно ще го оцени и разбере, но повярвайте ми повече от това не ви трябва. Останалите желания повече ви натоварват и ви правят нещастни, отколкото да помагат. Жалко, че толкова малко хора го осъзнават. И не, не казвам, че не трябва да работите за мечтите. Напротив - работете, но никога не поставяйте щастието си в зависимост от резултата и знайте, че на първо място е здравето, а другото е бонус.

В този ред на мисли има два цитата от "Дао дъ дзин" на Лао Дзъ, които много ми харесват.

"Излишното се съкращава,
достатъчното се допълва. "

"Ето защо онзи, който знае,
че достатъчното е достатъчно,
винаги ще има достатъчно. "

В други преводи:
"Ето защо: Който умее да бъде доволен,
винаги е удовлетворен. "

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 4 години, 6 дни
hash: 424a89a739
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Нямал си никакви здравословни проблеми, а една сутрин се събуждаш скован със силни болки и дори не можеш да се мръднеш. После болестта се оказала лечима и скоро всичко се оказало отново нормално. Авторе , кой те излекува, какво е името на болестта. Това също ли е тайна. Ако на някой от нас се случи подобно нещо кажи твоя лечител и дай подробности как те излекуваха. Не бъди егоист, защото егоизма е грях. Чакаме за отговор.

 
  ...
преди: 4 години, 6 дни
hash: 705d13d1aa
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Така е! Поздрави, че си осъзнал важните неща и дано повече хора ги осъзнаят в днешния меркантилен свят! Материалните неща, ако изобщо имат някакъв смисъл, придобиват смисъл САМО ако си здрав. Здравето е основата без, която и пари и всичко друго губи смисъл. Ако не можеш да се събудиш сутрин с усмивка и радост, че си жив и здрав сакън им на парите и на всичко друго.

 
  ...
преди: 4 години, 5 дни
hash: 5149ee4117
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   За какво ви е здраве бе хора? За да вършите същите беззакония като преди вируса ли? Промяна трябва, не здраве. Пък и голото здраве си е жива болест.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 5 дни
hash: f9be169d47
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

5.   Хм, виж пирамидата на Маслоу - на всяко ниво щастие за теб е това, да постигнеш следващото.
Да ти споделя и личен опит: Щастието е временно състояние, последващо изкачването на още една стълбичка в живота. Дали тази стълбичка ще е завършва не образование, свързване с любим човек, намиране на хубава работа, придобиване на собствено жилище, обществено признание и т.н. - няма значение. Щастието е кратковременно и такова трябва да бъде. За него трябва да се работи!
Иначе, през останалата част от живота, човек трябва да се стреми към едно добре балансирано състояние, без излишни (и главно без отрицателни) емоции - всички житейски задачи да вървят едновременно, всичко да направи навреме - образование, семейство, деца, кариера, приятели, хобита и т.н.

 
  ...
преди: 4 години, 5 дни
hash: a6662cfc26
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

6.   Слава на Господ Исус Христос. Това е важното.

 
  ...


...
преди: 4 години, 3 дни
hash: 424a89a739
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

8.   Номер 6, до кога ще продължаваш да наричаш Исус Христос Господ. Исус е месия, а не Господ. Според твоите разбирания дай определение какво е Господ. Всички религии казват, че Господ е сътворил света. Според теб Исус ли е сътворил света?

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker