Придобиване на имот - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121037)
 Любов и изневяра (29669)
 Секс и интимност (14348)
 Тинейджърски (21878)
 Семейство (6463)
 Здраве (9588)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3166)
 Образование (7294)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18483)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Придобиване на имот
преди: 4 години, 1 ден, прочетена 651 пъти
Здравейте. С приятеля ми живеем в апартамента на баба му и се грижим за нея. Бабичката има 2 дъщери и няколко други внуци, повечето от които са в чужбина и никой не се интересува от нея. Тя виси на нас финансово, приятеля ми го било жал да я остави сама, защото го е отгледала повече от майката, но аз съм го приела като наем който ще плащаме.... пенсията и е 200лв от които около 100 харчи за лекарства. Храним я, плащаме всички сметки, данъци. До скоро имота се водеше на нейно име, но преди 2г. тя реши да го прехвърли на леля му като гаранция, която е в чужбина и изтегли голям кредит. Интересува ме, ако един ден нея я няма кой е законният наследник на къщата? При положение че ние сме я стопанисвали години наред? Ако лелята в един момент я няма да плаща банката взима апартамента? Простете невежеството ми! Просто ние работим по цял ден, наскоро дадохме много хиляди за ремонт на кооперацията, в която е апартамента ни защото покрива течеше адски, покрай бабичката се харчат пари, аз съм и лична чистачка, готвачка, шофьор и каквото се сетите а тя по цял ден се опъва на леглото и гледа сериалите. Отделно от тва тя самата вече не е вред, на няколко пъти щеше да ни подпали. Яд ме е, че никой не се сеща за нея грам, а когато ми дойде родата и на гости се държат все едно те са шефовете, защото жилището е нейно. В такъв момент се чувствам като прибрана по милост едва ли не.... демонстрират ми че не съм никоя. Как да си търсим правата по законов ред?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 3 години, 11 месеца
hash: 5efc7c2234
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Говори с адвокат. Защото в един момент тя ще почине, ще дойде лелята, ще продаде имота и вие ще сте на улицата. Адвокатът ще ти обясни как да си защитите инвестициште. Например може да я накарате да ви впише, че имате право на ползване на жилището....

 
  ...
преди: 3 години, 11 месеца
hash: 88c3eea1fb
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Собственик на жилището е бабата. Но само докато дъщерята си изплаща редовно кредита. Ако тя спре, да го прави няколко поредни месеца (максимум два-три), тогава банката ще има правото да придобие собствеността върху имота. На практика първо ще се опита да предоговори условията на кредита, като направи месечната вноска по-малка, като се увеличи времетраенето на плащането. Това се прави, защото банката няма нужда от имоти, това е свързано с блокиране на пари за по-дълъг период от време. Поради тази причина първата стъпка е предоговарянето и чак след това евентуалано се стига до вземане на имота.
Ако бабата почине, докато все още се изплаща кредита, тогава собственици стават двете ѝ дъщери, но имота все още е обезпечение по кредита, т.е. пак има опасност при неплащане на вноските банката да го вземе.
Дори и да ви бъде прехвърлен на вас, то той пак си остава, като обезпечение. Т.е. ще можете да дишате спокойно, чак когато бъде върнат напълно кредита към банката.

По-важният въпрос е как да стане имота ваш, без да може да има претенции от страна на другите наследници. Един от вариантите е чрез прехвърляне при доглеждане. Т.е. каквото правите в момента - вие се грижите за бабата и тя в замяна на това го прехвърля на вас. Трябва да се грижите добре за нея, защото ако почине един месец след прехвълянето, лелята или децата ѝ могат да кажат: "Те нарочно са я оставили да се простуди, нали вече взеха апартамента, какво им пука за майка ми (баба ни)". Това, разбира се, си е доста тежко обвинение и дори да не може да се докаже в съда, най-малкото ще настрои цялата рода срещу вас.
Друг вариант, е тя да ви го продаде. Естествено фиктивно просто превеждате пари, от вашата сметка на нейната. Така или иначе, едва ли тя има дебитна карта и ходи до банкоматите да си тегли пенсията. Това предполагам го правите вие с приятелия ти. Проблемите тук, са два. Първо трябва да имате пари, за да го купите този имот (поне стойността по данъчната му оценка). И второ парите официално след продажбата ще бъдат собственост на бабата, т.е. при евентуална смърт, те ще се наследят по 50% от двете ѝ дъщери.
Трета възможност е да я да си направи завещание, като по амирканските филми. Т.е. при смъртта ѝ вие директно наследявате жилището, а не дъщерите ѝ. Само, че по българските закони, такова завещание лесно може да се оспори в съда и да стане невалидно.
Най-подходящ вариант е с прехвърлянето (първият вариант). И за да няма място за претенции си пазете всички квитанции, касови бележки и фактури, които имате за направени от вас разходи по ремонти и подобрения. Така ще имате поне някакъв евентуален коз във ваши ръце. Разбира се, другите роднини могат да кажат, че вие сте живеели в това жилище и не сте плащали наем, т.е. това е някакъв вид компенсация. Вие пък можете да кажете, че сте грижили и за бабата освен за апартамента. Те пък могат да кажат, че бабата е била в цветущо здраве и не имала нужда от помощ. Абе при евентуални дела всеки ще носи вода от девет кладенеца и така да се точат нещата с години.

Според мене консулатацията ви с адвокат е неизбежна и ако може я направете скоро. Едно нещо е абсолютно сигурно, докато не се изплати кредита на банката, реално тя (банката) е собственика на това жилище.

П.С. Нещо, което прави лошо впечатление е отношението ти към бабата. Тази жена все пак е отгледала и възпитала приятеля ти. Явно го харесваш щом си с него, а това че той има положителни качества го дължи и на нея. За това тя заслужава уважение, а не да я наричат бабичка и да се казва как се "опъва" на леглото и да я разнасят по форумите. Освен това, тя е възрастна, само заради това трябва да има някакво съчувсвие към нея. Да не мислиш, че тя иска да е стара, грохнала и болна. Помисли си, че един ден ти ще бъдеш на нейно място.

 
  ...
преди: 3 години, 11 месеца
hash: 521078fee9
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

3.   Maй, не прочетохте, че собственик вече е лелята и срещу това банката го е запорирала и е дала кредит на лелята. В момента апартаментът е собственост на банката, докато лелята си плати кредита. Ако бабата умре, преди да е изплатен, банката не ви дължи нищо срещу вашето гледане. Ако, някога, хипотетично, лелята си изплати кредита, може да я съдите. Но се съмнявам, че ще получите нещо. Първо лелята никой няма да може да я намери да й връчи призовка, а тя доброволно нищо няма да ви даде. Ще ви каже, че все едно сте плащали наем. А каво ще правите от тук нататък, вие решавате.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 11 месеца
hash: c467f7647e
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Първо да ти кажа, че съм на твоя страна и смятам, че си в правото си имота да остане за вас и всичко, което ще ти пиша е с цел да разбереш какви са ти правата. Аз лично направих отказ от наследство в полза на брат ми, защото той и жена му се грижиха и за баба ни, и за двамата ни родители в последните им дни, живяха при тях, докато аз бях в чужбина, омъжена за чужденец.
"прехвърли на леля му, като гаранция" това не го разбрах точно, ипотекирала го е и е дала парите на дъщеря си, или го е прехвърлила /покупко-продажба/ на дъщеря си, което означава че апартамента е собственост на въпросната леля, или бабата с апартамента е станала гарант по кредит на лелята?
Нямаш много варианти, единственото, което е сигурно, ако бабата е собственик по документи, да ви продаде жилището, дали срещу пари или срещу гледане. Обаче ако го направи и лелята с кредита разбере, ще спре да си плаща кредита, ако имота е залог за него. Така че доста трудно, хем да навиете бабата за продажба, хем да я накарате и да не казва на децата си за сделката ви.
Разбирам те, че гледаш нещата от своята камбанария, че ти се грижиш за бабата, обаче ако се поставиш на мястото на бабата или на другите й наследници, нещата няма да изглеждат съвсем така. Ако беше на мястото на другите й внуци, щеше да имаш мнение, че баба ви е прибрала братовчеда с жена му, че нямат къде да живеят. Ако беше на мястото на бабата ще изглежда че си прибрала в дома си внука си с жена му, а грижите са отплата за нейните грижи към внука й като малък. Подпомагането на бабата е ваш, както и на всичките й деца и внуци морален дълг, без значение е дали бабата има имот и в какъв процент другите роднини изпълняват този дълг. Пред съда грижата за роднина се води морален дълг и се измерва в кой колкото е имал възможност и желание да даде, тоест всичките й деца и внуци не са длъжни да дават по равно помощ на бабата, а колкото искат и колкото имат възможност. Можете да докажете, че точно вие сте помагали на бабата най много, обаче това не ви дава права като наследници, съд ще излезе с решение, че сте изпълнявали моралния си дълг.
Точния ти въпрос може би е, дали можете да придобиете имота по давност, с аргумента, че 10г сте се грижили за въпросния имот. Отговора е не, не можете! Докато бабата собственик е жива и живее в имота се смята, че тя е намерила начин, чрез вас, да се грижи за имота си, вие може да плащате данъка на апартамента, но го плащате на нейно име и роднините винаги могат да излязат с аргумента, че всичко което сте дали за поддръжка е било вашия подарък за бабата или вид наем, като ползватели, а всичко което сте дали за бабата е вашия морален дълг.
И един съвет, никъде и по никакъв повод повече не говори за възрастната жена, отгледала мъжа ти, че се опъва на леглото и гледа сериалите, какво очакваш да прави? Нима искаш тя да ти пазарува и готви, да те посреща с топла манжа? Щяла да запали, а помисли ли, че ако запали, ще запали нейното си жилище? И ти не си нейна лична чистачка и готвачка, ти си жена на внука й, и чистиш дома в който живеете с мъжа си, както би правила, ако живеете в което и да е друго жилище, готвиш за мъжа си и сипваш чинийка и на баба му, от уважение че го е отгледала, и от уважение, че ви е прибрала под покрива си, и от човешко уважение че е жив човек, и че е доста по възрастна и т.н.
Когато бабата е собственик на жиището е напълно нормално децата и внуците й да идват да си я виждат и още по нормално е като дойдат да се държат, като при баба си, а не като твои гости. Това че живееш в дома на бабата не те прави, нито собственик, нито шеф. Шефа е бабата, а тя като всяка бг майка оставя това удоволствие, да се държат, като шефове на децата и внуците си.
Колкото до това, че сте платили ремонт на покрив на имот, който не е ваш, от гледна точка на другите роднини си е ваш проблем. все едно сте направили подарък на баба си. За момента тя е единствен собствник и единствено тя е длъжна да плаща ремонтите, децата й не са длъжни.

Разбира се, ако ви нямаше, на нея щеше да й е доста трудно да оцелява, обаче много зависи дали тя и децата й осъзнават и уважават този факт. На мен примерно брат ми ми пишеше ймеил при всяка нужда от пари за операция на нашите родители и аз пращах, защото знаех че той няма, а и бях наясно, че всекидневните дребни разходи вероятно излизат много по голяма сума от 4 лечения за по 1000-2000 евро. Баща ми падна счупи си ябълка на таза, болницата поискаха 1800 евро за смяна на става, пратих 2000 евро и т.н. Важното за мен беше, че бяха добре гледани от жената на брат ми, макар тя да не знаеше, че ще им оставя моята част от имота, винаги бяха чисти спретнати и усмихнати, хвалеха се къде са ги водили със себе си, на разходки, на барбекю, на почивка, как децата на брат ми като си купели нещо навън носели и на тях, как след споменаване, че им се прияло мляко с ориз само след два часа били изненадани с такъв десерт за всички в къщата от снаха си. Кажи ми как да не се откажа от моята част в тяхна полза, дори е малко, благодаря им, че родителите ни бяха щастливи и те им го осигуриха когато аз не можах.

 
  ...
преди: 3 години, 11 месеца
hash: 88c3eea1fb
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   Аз съм номер 2.
Отговарям на номер 3. От написанато от авторката, както и номер 4 забеляза не става много ясно дали жилището е било прехвърлено действително на лелята или просто е станало залог за изтеглянето на кредита. За да стане втория вариант не е необходимо собствеността да бъде на името на лицето теглещо заема. На банката ѝ е необходимо само съгласието на собственика на жилището, т.е. бабата. Тогава апартаментът все още си е юридически собственост на бабата и тя може да прави с него, каквото иска. Но, разбира се, с условието, че банката е "реалният" собственик.
Възможен е, разбира се, и първият вариант, т.е. жилището да е било наистина прехвърлено на името на лелята и тя тогава самата, като собственик да го е ипотекирала на банката. Странното в този случай е как това е станало без знанието на майката на приятелия на авторката. Тя (нека я наречем свекървата), като бъдещ наследник е нормално да бъде уведомена и дори да даже да каже, че е съгласна сестра ѝ да вземе имота. Поне, аз така виждам нормалните и честни отношения. Ако се окаже, че това е действителният случай, то тогава авторке няма какво да направиш, няма как да получите апартамента. Както се казва лелята може да ви изгони, когато си пожелае. Всички ремонти, които правите и плащате са си за ваша сметка.

При всички положения, обаче, според мен, лелята няма интерес да не си обслужва кредита, независимо чий е апартамента. Дори и да преположим, че жилището все още е собственост на бабата и тя реши да го прехвърли на внука си, то тя (лелята) не печели нищо, ако банката вземе апартамента. Така ще изгони племенника си и приятелката му. Те ще идат на квартира, но по този начин оставя и майка си без покрив; кой нормален човек би направил това. Освен това е възможно моментната стойността на имота (с оглед на корона кризата) да не покрива оставащото за връщане по кредита, тогава тя все още ще е длъжница след изземването на жилището от страна на банката, но за сметка на това и мразена от едни от най-близките си хора. И накрая, като бонус всичко това остава в кредитнаото ѝ досие и нов евентуален заем няма да види. Така, че няма логика да не си изплаща заема.

Само в заключение ще кажа, че въобще не ги разбирам тея неща - заради някакви имоти, земи и пр. близки хора (братя, сестри, братовчеди) да се изпокарват. Много глупаво и дребнаво ми изглежда. Един ден всички свършваме два метра под земята и нищо няма да вземем със себе си. Ние със сестра ми нямаме да имаме много голямо наследство (един апартамент в малък град), обаче съм сигурен, че ако тръгнем да си разваляме заради това отношенията и двамата бихме се отказали от него. Ще го продадем и парите ще ги дадем за някаква благотворителна цел, но няма да се скараме или още по-лошо да се намразим. Даже аз си мисля, че родителите не са длъжни да оставят наследство на децата си. Длъжни са да те подсигурят финансово, само докато завършиш средно. Ако могат и искат да подпомогнат евентуално едно следване - добре, но до там. Това да ти купуват коли, апартаменти, да ти плащат сватбата вече ми идва в повече. Нали и аз нещо сам трябва да постигна в тоя живот.

 
  ...


...
преди: 3 години, 11 месеца
hash: 83b1393b4f
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   Имотът само залог ли е за кредита или е прехвърлен на лелята под предлог, че й трябва заем? Струва ми се, че е второто. Касически трик за подвеждане. Ала бала, аз само заради кредита ми трябва иначе все едно е твой. Не знам с какъв акъл сте дали пари за ремонт на сградата и си правите някакви смешни илюзии, че имате право на собственост.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 11 месеца
hash: d3f804ca55
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Законните наследници на къщата са двете дъщери на бабата, освен ако бабата не разпореди друго преди смъртта си чрез завещание. Вие нямате никакви права. Не само, че не можеш да искаш нещо от майката и лелята за гледането на бабата, но ако се ядосат, може да те осъдят да им плащаш наем за използването на имота. Ти може да си мислиш, че стопанисваш с грижата на добър стопанин, а те да си мислят, че ти правят подаяние- да живееш без наем и си длъжна срещу това да се грижиш за бабата. Нищо не очаквайте. Дори и като бабата почине, да изплатите дела на лелята, пак майката остава, и ще си смята, че това е неин апартамент. Сложно.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker