Различните българи в България!!! - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121038)
 Любов и изневяра (29669)
 Секс и интимност (14348)
 Тинейджърски (21878)
 Семейство (6464)
 Здраве (9588)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3166)
 Образование (7294)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18483)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Различните българи в България!!!
преди: 3 години, 11 месеца, прочетена 2117 пъти
Здравейте,

пиша Ви относно един интересен въпрос, който ми се върти в главата наскоро...

Въпросът ми е според вас има ли различия и мироглед сред българите, зависи кой от кои краищата на страната е? !
Все пак има няколко региони Североизточнен, Южен централен регион, Югозападен, Северозападен и Югоизточен регион, според вас имали различия и порядъки, които отличават даден българин от кой края на страната е....?
Естествено знам за диалектите, но освен езиковите диалекти!!!
И според вас кои градове българите са най-топли и най-студени? Аз лично съм останал с впечатление, че във Варна, хората са най-озлобени не знам, защото просто имал съм веднъж посещение на екскурзията във Варна и не ми допаднаха варненци, нищо лично към всички варненци, които четят!!! Просто Варна ми е много не-привликателен град за мен!!!
Много ще се радвам, да разбера дали има различни"цветове"от
хора в България, все пак сме средно европейска държава, не сме много малка, естествено едва ли има много големи различия, както например една по голяма страна като Индия, където, има много различни езици в различни щати някъде се говори Бенгалски език, някъде Хинди и т. н.!!!
Извинявам, се, ако има грешки!!!
Благодаря, много за отговорите!!!

П. С. Моля въпроса ми да бъде удобен от редакторите на блога!!! Важно е да вида, дали има информирани по тази тема? ! :) Благодаря, лек ден/нощ!!!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 3 години, 11 месеца
hash: fb692a2a9e
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Не мисля, че е по региони, по-скоро е разлика между голям град и малки населени места, както и по поколения.

 
  ...
преди: 3 години, 11 месеца
hash: 77c191370a
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   На мен примерно в София са ми странни. Аз съм от Русе и тук няма чак такива кифли (или поне в моята среда). Отивам в София на оперативка, една влиза - с джуки като на патка. Влиза втора - с джуки като на патка. Трета, четвърта, пета... Викам, къде попаднах. И всичките с един празен поглед, не знаеш това живо същество ли е, робот ли е или ходещо зомби.

Във Варна пък имат някакъв комплекс да се надпреварват със София. Ама те пък имали море, ама имотите им били на цените на софийските.

Най си ме кефят родопчаните. Душа хора. С тях можеш да си говориш като с нормален земен човек, без да ти се прави на голяма работа и тем подобни. Кефи ме да слушам речта им. Това са хора, с които няма нужда да се запознаваш дори. Все едно се знаете от 100 г., толкова са земни.

 
  ...
преди: 3 години, 11 месеца
hash: 49659efb1b
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

3.   Номер 2, тези кифли 100% не са от София.
Иначе да, има огромна пропаст най- вече интелектуална и финансова. Една част от населението е доста културно и образовано, друга са на средно ниво и доста са на дъното на обществото. А злобата е навсякъде. Всеки мрази.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 11 месеца
hash: fea9102649
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Съгласен съм с 2, при все, че съм от София.

 
  ...
преди: 3 години, 11 месеца
hash: 385f307815
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

5.   В студентските години съм делял стая/квартира с хора от Монтана, Габрово, Варна, Стара Загора и Пловдив.
В чужбина съм имал колеги българи главно от северозапада, както и от Петрич, Плевен, градчетата и селата около тях.
Аз самият съм от Сливен.
Има си някакви разлики, не мога да го отрека.
Тези от Северозапада, както и тези надолу до Петрич ми се виждат по-домошари. По-големи традиционалисти сякаш. Дори разни момчета и момичета на по 18-20 години, са ми казвали неща от типа на "искам да си купя къща, да си купя земя, искам да си имам градина и да произвеждам стока". Подобни неща не съм чувал от млад човек да кажем от моя регион, или от Бургас.
Един бургазлия на 20г. никога няма да ти каже "брат, искам да си купя къща и да садя домати". Той ще ти говори за купони, за коли, за живот и е*ане на чужденки по плажовете.
Представете си ако образът Стоян Колев беше от Монтана примерно, не се връзва някак.
Плевенчанките... да не се обиждат, малко са ми кифли. Джуки, прически, цигарки, молчета и прочие. Тях повече ги влече към морето, а не към петричките села (примерно говоря).

 
  ...


...
преди: 3 години, 11 месеца
hash: debf9fa9a5
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

6.   Хората от Велико Търново са много добри и любезни. Миналото лято ходих там и останах с много добри впечатления за този град. Родопчаните също са много приятни хора, сърдечни са. За другите не знам, обаче тези, които са от Търново или от Родопите са прекрасни хора.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 11 месеца
hash: 45e6051b87
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Аз съм от Русе и обратно на Автора според мен най-топли са някак си във Варна... и точно обратното в София, някак си никак не ги харесвам софиянци, едни всичките мазни, с нови дрехички, парфюмирани, залисани.... много грубо се отнасят към "провинцията" и като цяло говорят на сбъркан български.
Да смятам, че има различия в мисленето, но както някой каза по-горе зависи от голям или малък град си.
Нямам много информация...

 
  ...
преди: 3 години, 11 месеца
hash: 45e6051b87
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

8.   В София са много нагли, смятат се за по висши, за "столичани".
Сега някой софиянец ще прочете и ще побърза да напише, че те не са софиянци, ама и този който го пише по тази логика не е такъв.
Но каквото и да казвате София е едно голямо село.

 
  ...
преди: 3 години, 11 месеца
hash: a7a1ab5a4d
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

9.   Това за което говориш авторе спада към социалните науки. Напиши във гугъл 'идентичност (социални науки)' и прочети. Имаш достъп до уикипедия. Там ти се обяснява, макар че уикипедия не е идеалното място за достоверна информация. На английски има пък още повече информация и проучвания за идинтичностите.

Има различия не само в порядки, диалекти, езици при хората. Всеки човек е разричен.

Пример.

Ти слушаш рок музика и обичаш китари, барабани. Аз пък ни обичам рок и слушам само английска поп музика. Българска не нанавиждам или особено чалга и кючеци. Обичам звуци но цигулка обаче и пиано. Нинавиждам китари и тромпети.

Ти обичаш синьо, аз червено
Ти обичаш сладко/кисела храна аз пък не. Обичам сладка но не обичам кисела. И двамата пък мразим лютива храна.
Ти обичаш да пътуваш на екскурзия за почивка а аз пък предпочитам да съз на басейн.
Ти обичаш да рисуваш а аз пък да превеждам езици
Ти обичаш да чистиш аз пък не. Аз обичам да готвя. Ти пък това го мразиш и не ти е интирес.

Идентичността е асоцииране и принадлежност към хора, региони, култури, език, нации и прочие. Някои неща виждаш като 'да аз също, това съм аз'. Други виждаш като 'не, това не съм аз', виждайки другите.

Аз например имам западна култура. Владия и западни езици. Това ме асоциира и със други хора не от българския регион, позволявайки на тези хора от Вън също да се асоциират с мен.

Чети социални науки това е комплексно а на мен не ми се пише. Дори не може да се обясни толкова лесно трябва цяла книга с анализи на поведението да се напише иначе.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 11 месеца
hash: 111ed57f04
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

11.   Аз съм говорил с възрастни хора от Банско и ми се сториха много приятни. Таксиметровите шофьори там обаче са неприятни. В югоизточния край пък в едно село ме пуснаха да си напълня бутилката с вода от чешмата им. Бях с колелото на пътешествие. Запознах се с хасковлиско семейство, което се връщаше от морето по пътя и бяха готини млади хора с дете. В Панагюрище също има добри хора. Една жена ме упъти там. В Мелник също са готини. От Шумен познавам един - много дръпнат и опак човек. Всякакви хора има на всякъде.

 
  ...

...
преди: 3 години, 11 месеца
hash: 3b6024f076
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Северозападът, особено Врачанско, без да се обиждате!, са страшно, диво племе, с убийствен диалект! Шопите из София, около Дупница и Кюстендил- същата работа. Понякога се чудя дали са българи въобще?! Вярно, че диалектът е богатство, ама на обществени места, едно викане, една липса на елементарна култура и уважение, а с едно голямо самочувствие.. и с това МЕ в края на глаголите, ужас. А македонците си ги знаем- ни се водят, ни се карат, и мъжете, и жените.
От обиколките ми из страната мога да кажа, че най-разбраните българи живеят в Северен Централен район, Родопите и Странджа! Уникални хора са. За Североизтокът нямам впечатления.
Много е трудно така да се прави обобщение, както са споменали другите коментиращи, всичко зависи от възпитание, образование и манталитет. Но разлика се вижда. Само да допълня, че в Подбалкана, примерно от Карлово до Клисура хората са много лоши, зли, клюкари и интриганти. Имам приятели оттам, но не са месни.
Ако някой знае- да каже на какво се дължи разликата.

 
  ...
преди: 3 години, 11 месеца
hash: 93d320db75
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

13.   Аз за хората съм разбрал следното.
Няма българи, няма чужденци! Пътувал съм много,
говоря два езика и всички са учтиви и любезни с мен. Както и аз към тях. Всичко е до лична субективна оценка на отсрещният!
М 32

 
  ... горе^
преди: 3 години, 11 месеца
hash: 70a0a5f3fa
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

14.   7, как можа да я изтърсиш тая глупост че плевенчанките били кифли? ! Нищо подобно, даже точно обратното. Нормални, земни момичета, не се интересуват от джуки, прически, маникюри, дискотеки, коли и скъпи апартаменти. Може с тях да се говори нормално, като с човек, а не на всяка втора секунда да те питат "Какво работиш? Колко изкарваш? ". Много от тях на по 19-20 години и семейства правят и се установяват в малко жилище и нищо друго не им трябва. По-големи кифли от тези във Варна няма. Меркантилни, превзети, надути, високомерни, със самочувствието на кралици и вип персони-а пък всъщност са едни грозни джукли с напомпани джуки, цици и гъзове като фолк певици, с нереална представа за себе си. Студени, безчувствени змии, влечуги, коври и проститутки, само търсят някой богат чичко да ги разпори за 200 лв. и да си уредят така живота по лесния начин. Коренна разлика в манталтета, няма как да не се забележи. Може би се дължи и на факта, че просто тук сме по-бедни и водим по-скромен и истински живот, а по Черноморието се изкарват големите пари от бизнеса с туризма, и оттам и голямото самочувствие на хората там. София пък с техните планини, и те се надуват... Май само ние от Северозапада сме истински хора от тая държава, именно защото нямаме нищо. Е, и Пловдив също стават горе-долу, добри са, благородни на поведение, но като цяло като нация цялата държава за нищо не ставаме.

 
  ...
преди: 3 години, 11 месеца
hash: de278b1c6d
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

15.   Пич, въпроса ти е съвсем риторичен, и наистина, прави впечатление, когато ходиш на друго място, и виждаш там какви са хората-така че просто няма база за сравнение! Едно е ти да живееш в Североизточна България(откъдето съм и аз, за съжаление), съвсем друго е по на юг там, нали Стара Загора примерно, и т. н. Иначе за Велико Търново си е вярно, то се знае де-то е просто островче на любезните хора от тази част на България, ако мога така да го кажа! ...
Иначе, най-простичкия ми отговор е: ми най-студени са разбира се в големите градове(Русе, София, Плевен, а и Варна, то е ясно-напрежение, много и изнервени хора, финансови и други проблеми и пр. ), докато в по-малките населени места сякаш са по така, дори и да имат проблеми в ежедневието си, поне се стараят да не го показват, да не им личи! ... Това е. А тука преди мене някой дето беше писал за разликата в поколенията-абсолютно е вярно и това, дума да не става! ... Лошото е, че когато живееш в град с преобладаващо застаряло и все по-умиращо население, тогаз вече никак не е добре! ... Изобщо, от Северна до Южна България е Балкан разликата, направо, от Северозапада нямам особени впечатления, тъй като не съм бил там... Ама то Североизточна България вече е зае***а отвсякъде и никой 5 пари не дава за това, съответно и ше продължава да си запада и пропада, то не казвам, че останалата част от страната е цъфнала де, знам че не е ама... спирам дотука. Мисля че стана ясно.

 
  ...
преди: 3 години, 11 месеца
hash: b5ee2f3c73
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

16.   "ВладИя и западни езици." D)))
Ако ги владИеш като българския - по-добре се гръмни, номер 9.

 
  ... горе^

...
преди: 3 години, 11 месеца
hash: e759c25fd9
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

17.   Редовно ходя на баира до нас на разходки.
И ми прави впечатление, че по-възрастните са по-склонни към диалози с непознати.
Един дядо реводно се върти край младоците, те опъват въжета, клякания, набирания и той покрай тях. Радва им се, комуникира и интересно, те не го отхвърлят, свикнали ли са, интересно ли им е , не зная.

Личат си хората идващи си от чужбина, дръпнати, дистанцират се, с труд си отварят устата, иначе поздравяват но дотам.

И всеки според грижите си, ако имаш къща е много по-лесно да поканиш на масата минувача, да направите една приказва.
Но тия апартаменти не става работата, хората се отчуждават.

 
  ...
преди: 3 години, 11 месеца
hash: 54fcb27578
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

18.   Хаха, не знаех, че съм кифла с прическа, джуки и цигарки. Такива умозаключения ме пребиват направо. Иначе, да, разбира се, че между хората от различните градове и села има някаква разлика в начина на мислене, нрав и порядки. Но да не забравяме и че всеки човек си е сам за себе си, уникален по своему. В един град хората няма как да са 100% еднакви. Например на мен хората от Банско са ми изключително неприятни. Живях там две години и просто не те приемат, защото си от друг град. Няма да те приемат, дори ако си от околните населени места, стоят и те гледат все едно си полезно изкопаемо. Така беше преди десетина години, сега може нещата да са се променили. Същевременно леля ми е от там и е един от най- прекрасните хора, които изобщо познавам и го казвам, не защото ми е роднина, а защото е така. Това, което искам да кажа, е че това, че си от такъв град, не значи че непременно си лош човек или че си едно към едно а другите. Затова никога не съм разбирала подобни заключения като, че "Всички жени от Плевен са леки", "Перничани са еди какви си..." и т.н. Навсякъде има качествени и не толкова качествени хора.


Black Sabbath

 
  ...
преди: 3 години, 11 месеца
hash: 5aadb2d0dd
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

19.   Има два вида индивиди, възпитани и примати. За съжаление у нас приматите са болшинство, затова и състоянието на държавата е такова. Жалкото е, че младите отрано възприемат живота на приматите за образец и започват да им подражава, слушат чалгата им, отрано започват да се чукат като циганите. Навремето само циганките пушеха цигари, а ние като деца им се смеехме, сега всички кифли пушат и вонят като циганки. Проф. Христов ни го каза ясно, дебилите у нас са 80%, какво повече да се коментира!?

 
  ... горе^
преди: 3 години, 11 месеца
hash: e05a36ad96
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

20.   Аз съм за смяна на столицата. Примерно на Велико Търново. Тъкмо софиянци ще си отдъхнат най-накрая от вътрешните миграции, а на хората от провинцията няма да им се налага да бият път до София за всяка втора бумажчина.
Хората от провинцията и без това се озлобиха срещу столицата, как е възможно 10 години да обещават магистрала Русе-Бяла, а в същото време да строят едновременно три магистрали на софиянци. А на Русенци да им кажат 10 години по-късно, че за тях ще има само скоростен път... от три ленти... а нима искахме много само 100 километра магистрала, покриващо "пътя на смъртта"...
На Северозапада примерно няма да му се налага да минава през планините и колонията от тирове, за да стигне до столицата. А русенци ще си отдъхнат също. Просто защото без магистрали в северна България трафикът е много тежък особено лятото.
Като сменим столицата би трябвало да се пренасочат и финансите, защото на хората от провинцията им писна за тях да остават жълтите стотинки... знам че не това е темата, но... все пак да кажа.

 
  ...
преди: 3 години, 11 месеца
hash: 5cdb54569a
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

23.   Студент съм, от Плевен, живея в София, работя и уча с хора от всички краища на страната. Разлики между тези хора обезателно има, въпреки че не са кой знае колко фрапантни и като цяло изобщо не твърдя, че мога да дам еднозначнии критерии за всички от изброените региони, но най-общо казано имам следните впечатления:
- С хората от трите крайни северозападни региона на страната не намирам много допирни точки и като цяло не общувам с тях, имат малко по-различен манталитет
- С хората от моя край (Плевенско, Великотърновско, Ловешко и Габровско) се разбирам доста добре. Лично мое мнение, но до ден днешен смея да твърдя, че най-красивите жени си остават плевенчанките, просто характерът им невинаги е разбираем за околните хД
- На изток до Варна включително също смятам, че са изключително добронамерени и позитивни хора, макар и понякога леко хладни. Склонен съм да опровергая някои от гореспоменатите мнения конкретно за варненките. Имам няколко варненки в приятелския си кръг тук в София и изобщо не са такива меркантилни или самоповярвали си, каквито ги описвате. Напротив, изключително сериозни и амбициозни момичета са, със стабилна работа и уважително поведение
- За София конкретно няма как да дам мнение. Наясно съм с факта, че каквото и да кажа, ще бъде субективно, тук наистина има всякакви хора и на мен лично това ми допада. На юг и на запад, към Перник, Кюстендил, Благоевград съм забелязал, че са изключително приятелски настроени, макар и малко щури на моменти (поне тези, с които съм се запознавал) хД Имат изключително интересен изговор на някои думи и знаят как да се забавляват
- На изток и на юг (към Пловдив и Смолян) също ми допадат изключително, особено пловдивчаните - приветливи и възпитани са били всички такива, на които съм попадал досега. Ще се съглася с един от по-горните коментари, че в Родопския регион хората наистина държат повече на традициите си и са изключително земни. Иначе най-красивите мъже смятам, че са пловдивчаните хД
- От Югоизточния регион са най-близките ми приятели. Топли, сърдечни, жертвоготовни и винаги знаят как да те предразположат. Имам слабост към Бургас и хората от Бургас - там винаги съм се чувствал прекрасно, създавал съм десетки приятелства и всяко посещение ми е скъп спомен. Бургазлии наистина знаят как да те накарат да се почувстваш у дома си и ако не се бях устроил в София, вероятно щях да отида да живея там хД

 
  ...

...
преди: 3 години, 11 месеца
hash: fd1454ee0f
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

24.   Навсякъде има и добри, и не толкова хора. Аз съм от Шумен, но имам някаква слабост към Ямбол. Доста хора познавам от там и доста съм контактувал. Почти всички са супер приветливи, добронамерени и открити.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker