Защо македонците да не са отделен етнос? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121189)
 Любов и изневяра (29708)
 Секс и интимност (14357)
 Тинейджърски (21896)
 Семейство (6472)
 Здраве (9598)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3179)
 Образование (7302)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18521)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Защо македонците да не са отделен етнос?
преди: 4 години, 2 дни, прочетена 2218 пъти
Първо да уточня, че не съм нито българин, нито македонец. Интересно ми е защо българите смятат, че македонците са българи. Защо не допускате, че е възможно просто да са отделен етнос, макар и живели в България до преди стотина години? Наясно съм, че при отцепването сигурно е имало и много етнически българи, които са останали в Македония, но има ли исторически доказателства, че македонците наистина са българи, а не отделен етнос, говорещ български диалект? Казвате, че се смятат за отделен етност заради политическа пропаганда, но каква е гаранцията, че самите вие също не сте жертва на такава и няма да се окаже, че просто са си отделен етнос? Айде това с Александър Македонски няма да го коментира, това е ясно, че пълна глупост, но пък защо да са и българи в крайна сметка? И защо никой българин дори не се замисля, че е възможно чисто хипотетично това да е отделен етност и са толкова сигурни, че са българи?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:
1-50 от 51

преди: 4 години, 2 дни
hash: 80f90c52e0
гласове:
1 2 3 4 5
  (19 гласа)

1.   Защото освен генетично, до преди няма и сто години, самите те са се смятали за българи. И това от хиляди години. А в момента може и марсианци да са, ако искат. Всичко вече е изгубено. Разделят ни на по-малки територии, за да имат по-голяма власт. Помисли над това.

 
  ...
преди: 4 години, 2 дни
hash: 45fdc48302
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Защото сме един етнос. Прочети какво е етнос и няма да ти се налага да питаш. Името македонец произлиза от територията която населява. Точно както българите добружанци, българите родопчани, българите шопи, така и българите македонци сме от един етнос БЪЛГАРИ!

 
  ...
преди: 4 години, 2 дни
hash: 81bfa58cb6
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

3.   Ами аз ще ти кажа. На дядо ми родителите му са били от Беломорието. Когато гърците идват изгарят селото до основи.
Знаеш ли колко много мой познати се оказват, че са имали баби и дядовци от Македония? Попитай някого, ще се изненадаш.
Защо всички тези хора не остават в "Вардрска Буковина" или не отиват в Сърбия, нали са южни сърби? Защо в Албания, въпреки че са по-близо до Сърбия и Македония, все още се наричат българи?
Само и единствено я Македония има македонци.
Ами добре де. Защо са се били нашите революционери в Македония? Ако знаеше колко много известни българи са се били за свободата на Македония, защото са били родом от там. Едно име ще дам- Пейо Яворов.
Интересно какъв етнос може да са? От къде ли се е взел? От Марс ли е кацнал? Ти въобще знаеш ли какво значи етнос?
Даже въпреки изминалите над 100 години все още говорят на български. Това даже не е диалект, а асимилиран на сръбския език.
Ти знаеш ли че ние даже учим с тях една и съща история! В центъра на Скопие има огромен паметник на Цар Самуил! Е той от какъв етнос е бил?
Ами то по тая логика и шопите и добруджанците също не са българи...

 
  ... горе^
преди: 4 години, 2 дни
hash: 5214d51c6f
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Аз съм българин, на който не му пука за какви се смятат македонците - ако ще да се изкарат марсианци, както написа 1. :D Не само че не ми дреме, но и не знам защо ТРЯБВА да ми дреме. Северна Македония никога няма да стане част от територията на България, все пак, не и докато съществуват ЕС и НАТО. Та, к'во от т'ва? В това отношение съм съгласен с автора.

За пропагандата ще ти задам един риторичен въпрос: ти пък откъде знаеш, че това за Александър Велики наистина е глупост, а не... гръцка пропаганда? Може пък и да е вярно! Кой знае! Подходи към тоя въпрос да ме "обориш", а след това приложи същият подход да си отговориш сам на твоя въпрос.
Имам и контра-въпрос: при македонците я има тая глупост с Александър-а, а при българите какви абсурдизми можеш да намериш?

 
  ...
преди: 4 години, 2 дни
hash: 1caca600a3
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

5.   До 1

Колко генетично да са обвързани? Я се разходи из улиците в България и погледни лицата на хората и супата от генетика. Всички популации са омешени на балканите и не само.

Плюс българи до 50 години няма да има в България.

 
  ...


...
преди: 4 години, 2 дни
hash: e1245a3551
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

6.   3, ти обясняваш, че в Македония има българи, това е ясно, но не доказва, че няма македонци. Те и на Алексадър имат паметник, това прави ли ги гърци? Гръцки паметници има и в Турция. И те ли са гърци? Не си разбрал/а какво точно питам. А и не разбирам причината за назидателния тон. Аз просто питам, не твърдя нищо. Не знам защо се палите толкова на тая тема. Явно ви е болно. Но не съм аз този, който е виновен. Не може ли водим нормален диалог?

 
  ... горе^
преди: 4 години, 2 дни
hash: a171950a7f
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

7.   Потърси в нета как и кога е наличен народ и етнос .Има си определние по ,което се определят тези категории за всички .Няма отделни такива ,единствени само за македонците .Самите им царе са се определяли като царе на българите,по простата причина ,че става въпрос за държавата България ,а не Македония .
Тяхната логика е като при А.Македонски .Излиза ,че като говорим един и същи език ,значи ние говорим македонски ? Ами,след още малко и ще имат претенции за завоюване на частите от географските области Македония,които са на гръцка и българска територия.
Само ,че ние нали сме много дашни,първи изтърчахме да им признаваме независимостта ,а гърците ги клатеха и блокираха от всякъде.
Между другото ,но много съществено -на великите сили не им трябва голяма ,силна и обединена православна държава на Балканите.По тази причина и Югославия беше разчушкана.

 
  ...
преди: 4 години, 2 дни
hash: 270abb4332
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

8.   След края на Балканската война 1912 г. Гърция и Сърбия си окупират Вардарска и Егейска Македония и с изключение на малък период от ВСВ тя си остава тяхна заради загубените Междусъюзническа и две световни войни.В Сърбия започна македонизация на българското население там,а Българската политика през комунизма първо е смирена,след това Живков остро критикува македонския език,нация и тн,След това е известно,че ние първи подкрепяме Македония за собствена държава и въпреки непрекъснатите им проблеми от историческо и лингвистично ниво,винаги сме ги подкрепяли.В научните среди спор дали има македонци и македонски език няма,самите те след приемането ни в ЕС набързо взеха БГ гражданства.Интересен факт е,че една част от Западните покрайнини е в Сърбия и там спокойно си говорят на български,сърбите ги възприемат като българи и това не е проблем.Във високо котирани научни списание въобще не приемат статии за македонския език и македонската история.Даже в европейския мащаб такова явление-един народ разделен в две държави въобще не е прецедент-Косово и Албания,Румъния и Молдова,Северна Ирландия и Ирландия.

 
  ...
преди: 4 години, 2 дни
hash: 81bfa58cb6
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   6 Ти не можеш ли да прочетеш малко книги и тогава да спориш?
Хубаво де, има македонски етнос. Доволен? Само дето трябва да има с какво да защитиш тази теза. Какви са характеристиките на македонския етнос? С какво се отличава? Питам Автора.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 2 дни
hash: 1edb3df993
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Сърбия и Русия преди около 100г просто ги заплашват, че ще ги избият, ако не се отрекат от това, че са българи , за да няма голяма България. По-старите хора от там, дори да знаят, че са българи все още го отричат, някои си признават, но са редки случаи. А по-младите са с промити мозъци, че са македонци, а не българи, защото така са възпитани. Професорите по история се смеят на тази "държава" , какво остава за по-слабо информираните хора.

 
  ...

...
преди: 4 години, 2 дни
hash: d63f7dcc54
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

11.   Имам преди всичко въпрос към автора: "Защо не се чувстваш българин, ако живееш в държавата България и говориш и пишеш на официалния ѝ език?" Това, че си зададох този въпрос, ме провокира да пиша коментар, иначе аз лично не се интересувам от етническата принадлежност на хората, вкл. и от моята, обаче всеки ден се замислям например, че обичам България и съм българка. Това е линк към българската уикипедия за Македония - https://bg.wikipedia.org/wiki/Северна_Македония , а това е линк към македонската уикипедия за Македония - https://mk.wikipedia.org/wiki/Македонија . Ако ти се сравнява, мисля, че е готина идея така да се сравнят двете гледни точки. Иначе аз си мисля, че някъде през годините безсъмнено се е формирал македонски етнос, който е различен от българския и са си извоювали правото да имат македонска държава, населена с македонци. Не ми харесва обаче това, че постоянно си присвояват части от българската история и си мисля, че по-скоро те имат проблем със себе си.

 
  ...
преди: 4 години, 2 дни
hash: d44deb29ff
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   до 5: защо няма да има българи до 50 години в България? Ще ни завземат или ще се претопим доброволно? То ясно, че раждаемостта е ниска и емиграцията висока, ама чак пък до 50 години? Мисля, че поне още стотина години ще има българи. Пък може и нещо да се промени в някакъв момент и по-дълго да ни има даже.

Извинявам се за офтопика, не знам какво да кажа на автора, просто останах изненадан от твърдението на номер 5.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 2 дни
hash: 048bed196e
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

13.   Аз мисля, че трябва да ги съдим за авторско право или нещо от този род македонците. Не е редно така да ни копират езика! Нито лиценз сме им давали, нито нищо. Да си измислят свой език, или да започнат да ни плащат.. !

 
  ...
преди: 4 години, 2 дни
hash: 73ea96dd31
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

14.   Авторе, моето мнение за Македония е, че това са стари българи, обитавали територия, завзета от Гърция от турската империя, така, както е имало българи до Албания и Бяло море - все като част отоманската империя, и така, както днес е пълно с албанци в Македония. Допреди сто години не е имало за много дълго време държави тук освен турската и идентификацията е била на база етнос, което е идентичен бит, култура и ЕЗИК. В този смисъл те са се идентифицирали като българи по отношение на езика и етноса и като македонци по отношение на местожителството - така, както и днес казваме софиянец, добруджанец или северняк. След разпада на турската империя това обособяване се засилва поради интересите на великите сили в посока, довела ни до това, което е днес. Не коментирам правото им да се наричат както си искат, но по отношение на етноса -език, обичаи, история, бит те са били част от нас, колкото и да не им харесва. За Македонци като отделен етнос преди 100-120 години няма никакви писмени исторически данни в турските архиви, да не говорим за по-стари а турците са били много обстоятелствени по отношение на покорените народи. Давам ти пример - съвременните български турци - те обитават България от стотици години, но няма съмнение относно етноса им - култура, бит, език, творчество и тн. Как се определят те самите си е тяхна работа, но това, което дразни Българите е опитите за кражба на историческо наследство. Всеки факт може да се интерпретира различно, но в общата картина нещата лъсват. Например на “македонският“ цар Самуил всички документи са с титлата “цар на Българи и гърци“ Не са казвали македонския цар Самуил. Също - ако нашите два народа са от различни етноса, как така говорят един и същи език? Австрия и Германия различни етноси ли са или отделни държави? Няма знак за равенство между държава и етнос. И Австрия не обяснява на света как Германия са били диви племена, докато тя е наследник на древна цивилизация, от която в азбуката и не е останала и една буква :) В този ред на мисли Австрия се опитва да продаде друга идея на света - че Хитлер е Германец, а Моцарт - австриец :) Да ти звучи познато? :) Та така... Македония само губи от това, а ние не печелим. Но според мен това е комплекс на всеки малък народ или такъв - изгубил влиянието си - да се вторачва в миналото и да игнорира реалността...

 
  ...
преди: 4 години, 2 дни
hash: ed62ec6ea6
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

15.   Не знам но хубава жена в Македония не съм виждал. Там са с конски мутри като министър Ангелкова. Хубавите българки са от Централна и Източна България.

 
  ... горе^

...
преди: 4 години, 2 дни
hash: cb194f3a0c
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

16.   Защото чисто исторически няма и грам доказателства, които да подкрепят идеята за отделен македонски/макаронски или еди-какъв-си отделен етнос в географската ширина на вардрарска, пиринска или егейска Македония.

Защото България обхваща географски ширини като Мизия и Тракия освен Македония, но не виждаш русенци да се псуват с румънци относно някакъв мизийски етнос (не и по мои знания). Тракия се намира в България, Турция и Гърция, но не виждам Тракия да е нова държава или етнос. Шопи има и в пределите на Сърбия, не виждам някаква шопска нация да се е надигнала. Само мекеретата създават въображаеми спорове в Македония.

Защото тъпизмите, които макаронците сеят си противоречат: Самуил бил цар макаронски, всички други лъжат - френските карти, определящи държавата му като България от това време лъжат, Василий - българоубиуец (не фиромоубиец) ги нарича българи противниците си, той самият бидейки родом от македонския регион. И той лъже. Всички лъжат, само фиромчетата знаят истината. Звучи като шизофрения.

Защото по време на третото цартство около периода на балканските войни български, чужди, османски и гръцки източници определят тамошното население като българско, само шумадийските сърболя говорят за някакви сърбаци, които били мнозинството. Май обаче и до ден-днешен те не се имат за сърби.

Защото самите фиромци не знаят вече коя тъпотия им е официалната история. Първо повтаряха идиотиите на гърчоля и сърболя и използваха етноса на хората от Крим и онази република в Руската федерация като обида. Защото "татар" е много обидно (тези хора за разлика от макарончетата имат обаче свой език, реална история и признат етнос). После дебилите започнаха да натякват, че всъщност ние сме били макаронци, ама някой ни е заблудил. В началото, когато Фиромия се отдели от Югославия се повтаряше, че били славяни. Саше Великиот само дека не е зборувал на фиромо-словенски, а грчки.

Защото генетични изследвания показват, че България, Румъния, Сърбия и Северна Македония са генетично сходни като смес от етноси (Балканите са най-разновидните народности в Европа), България бидейки най-сходна с Фирома.

Защото фиромо-макароните могат да се определят като наследници на Александровата Македония точно толкова, колкото някоя феминистка с аутизъм може да твърди, че съществуват 67 пола. Твърдението, че са наследници не означава, че де факто са.

Защото правото на самоопределяне не е право да грабиш чуждото. Аз се самоопределям като беден, това оправдава ли ме ако ти взема портфейла? Да ти отнема кредитната карта и самоличност и да живея на твой гръб позволено ли е? Чувствам се бедничък и потиснат, следователно това оправдава кражбата на исторически имена, ксенофобия, систематичен тормоз над хората, които се определят като българи на територията на Фиромистан и всякакви подобни провокации. Бягай с тия глупости.

Защото в секундата, когато тези помияри имат полза от нас, веднага почват минет да млащят. Питай фиромите колко от тях просеха български паспорти, за да се махнат от дупката Фиром и да работят в ЕС.

 
  ...
преди: 4 години, 2 дни
hash: f173ccdf6e
гласове:
1 2 3 4 5
  (13 гласа)

17.   Аз съм Македонец. През 90те години в Македония беше пълно с български проститутки. За чифт дънки или чорапогащи ни пускаха. Сега ми се правите на големи европейци. Вие сте байганьовци и ние никога няма да станем българи защото това е унижение и срам за нас. Няма поголяма обида за един Македонец от това да му кажеш българин. На майка да ме напсуваш нема да ме заболи толкова. Сега ви пиша на български за да ме разберете понеже много пъти съм писал на Македонски с българи и не ме разбират без гугъл транслейт.

 
  ...
преди: 4 години, 2 дни
hash: c57aedf416
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

18.   Тук в БГ имам една позната македонка. Ами много е красива. Тъмна кожа, кестенява коса и красиви сини очи като небе.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 2 дни
hash: e1245a3551
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

19.   От автора - питах един македонец дали е българин, той ми отговори с въпрос дали аз се чувствам румънец или сърбин. И като се замисля, има право. От къде на къде ще го наричат българин, след като той самия не се чувства такъв и твърди, че нито баща му, нито дядо му е българин, за да е и той.

Аз не виждам как на един българин ще му кажеш, че е друг етнос и той само за 3 поколения ще забрави и ще повярва, че не е. Все едно на вас да ви кажат, че сте китайци и вие изведнъж с магическа пръчка да забравите, че сте българи и да се кълнете, че сте китайци.

Слагайте ми единички, но разсъждавам безпристрастно за разлика от вас и не ми се струва много логично. Все пак не е минало кой знае колко време от отцепването. Не ми се вярва за толкова кратко време да се смени самосъзнание.

По същата логика отцепен можеше да бъде някой цигански район примерно. И те ли щяха да са българи, само защото са били част от България преди 100 г.?

Не знам, може и да не съм прав, ама не ми се струва много логична българската версия. А и както си има българска, така си има и македонска, каква е гаранцията, че точно българите са прави, а македонците криви?

Сложете ми 50 единички, но аз в коментарите горе не видях логичен и убедителен довод в полза на българската теза, а само общи заучени приказки.

Но и македонеца горе не е прав. Когато имат нужда от български паспорт, изведнъж стават българи.

Оп, тук настъпах и македонци, и българи. Чакам 50 единици.

 
  ...
преди: 4 години, 2 дни
hash: 0e41ef7ac2
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

20.   Авторе, няма нито един уважаващ себе си учен, историк, археолог или етнолог, който да е заявил, че има отделен македонски народ, че има македонска азбука и тн.
Но за сметка на това различни учени от цял свят говорят за криза на идентичноста в Македония, за присвояване на история и тн.
Живял съм и в чужбина. Чужденци, които са се запознавали с проблема, категорично заявяват, че няма македонски народ.
Или ще ми кажеш, че цял свят греши, а македонците са прави.
До къде стигна комуно сърбоманската пропаганда, че да се питат такива малоумщини. Явно наистина българите сме с много къса памет.

 
  ...

...
преди: 4 години, 2 дни
hash: 8ce25a4505
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

21.   Поради същата причина, поради която ако утре синът на някой тук се обяви за представител на етнос, различен от етносите на родителите му, ние няма да му повярваме. Не е важно за кого се мислиш ти, а кой си. Пък македонците могат да се мислят и за коня на Александър Македонски - хич не ми пука!

 
  ... горе^
преди: 4 години, 1 ден
hash: e1245a3551
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

22.   Благодаря, аз за себе си получих отговора. Историците така казвали. Ами те до скоро казваха, че българите са тюрки. Това изобщо не е аргумент и не е гаранция за истинност. Истината поне за мен е, че няма никакво убедително доказателство и можем само да гадаем каква е истината. Поне за безпристрастните, каквито българите няма как да бъдат, понеже са страна в конфликта.

 
  ...
преди: 4 години, 1 ден
hash: f0424c6504
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

23.   Кой ти каза, че ние (всичките) българи смятаме македонците за българи. Аз лично, смятам, че като искат да се определят като македонци, това си е тяхно право. Както имаше един ненормалник, който си смени името на Манчестър Юнайтед. Е, то може сега да се казваш Манчестър Юнайтед, ама всъщност си си стария Гошо (не си спомням как се казваше в действителност, просто едно произволно избрано име). Същото е и с македонците, те могат да си се самоопределят както си искат - това си е тяхно право и мене не ме яд за това. Обаче, като станат македонци няма да станат потомци на Александър Македонски, Самуил, Гоце Делчев и пр. Т.е. или ще бъдат македонци и няма да присвояват историята на съседните им народи или няма да бъдат и тогава, ще трябва да бъдат каквито са били до преди 70 години, когато започва съществуването на македонската нация.
А какви са били преди това можеш да провериш сам. Има снимки и вестници от 40-те години, как хората там посрещат немската армия и как българската. Казвам го това, защото можеш да кажеш, ама те българите са дошли като окупатори и хората са били принудени да ги посрещнат така. Е и немците минават от там, като окупатори (победители, завоеватели), ама не са посрещнати както българите. Това е доста силно доказателство, ако ме питаш мене.
Има и един "слабоизвестен" сборник от братя Миладинови, който случайно се казва "Български народни песни" и включва песни от Македонския, Панагюрския и Софийскя край. Издаден е през 1861 година, как пък не се сетиха да го кръстят "Македонски и други народни песни". Най-вероятно, защото македонската нация се появява 90 години по-късно. Може да има и друга причина, ама не се сещам за такава.

В заключение, да се самоопределят както си искат - македонци, северномакедонци, илири, фиромци (бюрмци), марсианци все ми е тая. Обаче да не говорят глупости за съседите си и да им присвояват историята, личностите и езика им.

До номер 14, това с Моцарт и Хитлер е доста некопосан анегдот, който го има само в България. Има и по-смешни вицове за Ади-то. Между другото в момента живея в Северна Германия (която преди да станат хората масово атеисти е била протестантска). Да знаеш само как се надсмиват над Бавария, Австрия и другите католически провинции и немскоговорящи държави. Казват: "Това което говорят не е немски и са надути, и пр.". Общо взето както ние с македонците :)
Но разбира се с един много по-възпитан и саркастичен тон.

 
  ...
преди: 4 години, 1 ден
hash: 1e3348278a
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

24.   Авторе за промяна на самосъзнанието не са необходими 2-3 поколения. В тоталитарни условия държавната пропаганда е толкова ефективна че за 1 поколение стига да израстне с дадено обучение за да го повярва. Друга общочовешка истина е че всеки иска да се чувства значим, така че едва ли е било трудно да бъдат убедени определни хора че са наследници на велик завоевател. Това е все едно да кажеш че в Русия някъде съществува етнос който е конкретен наследник на Булгарите.
Реалността е че народите и етносите се претопяват едни в други, особено когато споделят обща територия. Истинските македонци са се смесили със славяните още преди да пристигнат българите по тези земи. Каква е тази народност която няма писмена идентичност в продължение на хилядолетие и после изведнъж се появява точно когато е удобно на определени държавни интереси. Мисли трезво, акъла не ти е даден за чоплене на семки.
Никой не спори че модерните македонци не се чувстват българи и тяхното право на това. Работата е там че причината са 100на години асимилация и пропаганда, не някакви етнически корени. Биха могли да се похвалят че обитават част от царството на Александър Македонски, но не и че са негови наследници.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 1 ден
hash: bb1ab8991b
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

25.   "Етнос"? Ти знаеш ли какво е етнос изобщо? Това са много явни генетични различия между две групи хора! В съдебната медицина, в криминалистиката, там където се правят ДНК-анализите в едни машини, наречени "секвенатори", се изследват между 18 и 22 специфични генни участъка, чрез които може да се определи недвусмислено не само етнос или раса, но дори от кой край (на България, или на света...) е родено съответното лице.
Пиша това, защото съм работил в такава.
Е, генетични разлики между българи и "македонци" няма! (или поне не е повече от рамките на грешката...), както и между българи и помаци... Но виж, между българи и цигани (които са на практика с индийски генотип), и между българи и турци (азиатци) има очеизвадна разлика! Ето това са "етноси".

Между другото: Знаеш ли какво остава, когато изкъпеш един "македонец"?
МРЪСНА ВОДА И ЧИСТ БЪЛГАРИН!

 
  ...

...
преди: 4 години, 1 ден
hash: 5214d51c6f
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

26.   Авторе, благодаря ти и аз за коментари 19 и 22, които нагледно ми показват доколко си създал темата сериозно и доколко - с тролски намерения. Все пак. Ето няколко аргумента:

1. Дадоха ти пример с цар Самуил - първо българско царство. Отвори някой учебник, или търси в интернет, каква е била територията на България тогава.
2. Направи същото с цар Константин Тих - второ българско царство.
3. Направи същото с договорените територии за България в Сан Стефанския мирен договор.
4. Берлински мирен договор - кои страни са участвали в договарянето.
5. Междусъюзническа война - защо България тръгва на война? Срещу всички? Защо толкова упорства в споровете си със Сърбия и Гърция. Я се замисли. Ама ВНИМАТЕЛНО се замисли.
6. Първа световна война - и Антантата, и Централните сили обещават на България, освен други територии /и пари/ - Македония.
7. Формирането на Югославия - с народен съвет на, цитирам, "словенци, хървати и сърби". Я им виж територията. Нещо да пропускат?
8. Втора световна война - окупираните от България територии в Югославия. Нещо да ти прави впечатление?
9. Разпада на Югославия, утвърждаването на Македония като държава. Я познай от три пъти коя страна първа ги признава?

Много ми се ще да разбера кое от горните ще се приеме за факт и кое - "ама къде е гаранцията че е истина".

 
  ...
преди: 4 години, 1 ден
hash: 81bfa58cb6
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

27.   А защо да са отделен етнос?

 
  ... горе^
преди: 4 години, 1 ден
hash: e1245a3551
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

28.   27, може и да не са, може и да са. Въпросът е, че за нито едното, нито другото няма категорични доказателства, а българите са убедени, че македонцните са българи без каквито и да е доказателства. Аз лично като им гледам чертите, честно казано не ми приличат никак на българи чисто визуално. Имат си специфични черти, които нямат нищо общо с който и да е край на България.

Вижте в нета снимка на Орце Камчев с тази специфична форма на очите и ми кажете, че прилича на българин. Ама нищо общо. Вижте и на Дарко Тасевски, Лестер и Цеце от Биг Брадър (последната си прилича направо на сръбкиня), вижте и Влатко Илиевски пак със спеифичните очи и специфичната конска мутра, Тоше Проески пак с тези очи. Имах и състуденти македонци, ами различаваха се от българите от километри.

 
  ...
преди: 4 години, 1 ден
hash: 1caca600a3
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

29.   Пълни глупости са коментарите повечето.

Прочетете какво е 'идентичност' в социалните науки та тогава говорете за българи, македонци, гърци.

Както казах чисти гени няма. Обяснете ми разликата между етнос и идентичност и как се формира идентичността. Тогава аджеба елате да говорим за българи, гърци, македонци, французи, нигерийци

 
  ...
преди: 4 години, 1 ден
hash: 3369db1402
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

30.   Какво значи отделен етнос? И българи и гърци и румънци, турци, руснаци, испанци - всички ако тръгнеш да им проследяваш ДНК ще видиш, че са сбор от етноси. В случая с македонците трябва просто да прочетеш малко история и ще си изясниш етнос ли са или българи. Първо виж историята на Първо и Второ българско царство - областта Македония повечето време е българска. Второ - езикът е обикновен диалект, които се говори и сега в селата около Благоевград примерно. Каква е разликата? Разликата е, че през 1946 ако не се лъжа за точната година в някакъв манастир са събрани няколко сърбомани или просто сърби, които набързо съставят речник и езикови правила на "македонския език". Тръгва се от диалекта, които много крайно се преправя и като граматика и като думи най-вече. Повечето думи са нарочно изкривени да звучат по-различно от българските (най-прост пример ОТ става ОД - важното да е различно). Ако има спорна дума - взема се нещо сръбско. Азбуката също има странни букви, които не са български. А какви са - сръбски. Югославия е нещо като сръбска империя с център Сърбия, а Македония е една от републиките, която опасно клони към България и са положени маса усилия за да се отдалечи. Тъй като македонците твърдо не са искали да се изкарват сърби, а държат да са българи. Затова сърбите са решили - щом не щете да сте сърби, значи ще сте нещо отделно, македонци. И започва измислянето на език, история, "слава" и т.н. на база историите за Александър Македонски. Който е толкова македонец, колкото тракиецът Спартак е българин. За жалост и в момента в Македония е пълно със сръбски агенти, а местните "националисти" сякаш са слепи и не забелязват, че държавата им е много велика, но щом стане дума за Сърбия веднага подвиват опашки като вярно куче. Ако се чувстват велики македонци, нека първо се прочистят от сръбските агенти и сърбомани и тогава да помислят какви са точно. Забавното е опитът за присвояване на цар Самуил като македонец. Абе македонски цар може да е бил, но император Василий, който е ослепил войската на македонецът Самуил е известен като Василий Българоубиец. Може би македонският Самуил е имал войска от българи. Сигурно и народът му е бил такъв. А потомците на Александър Македонски по неясни причини са решили да говорят на български. Може би за по-лесно, че много българи наоколо. Интересно самият Александър Македонски на какъв език е говорил? Аз залагам на гръцки, но може да изкарат че това е бил съвременният македонски. Нищо че е измислен 2000 години по-късно.

 
  ... горе^

...
преди: 4 години, 1 ден
hash: 7ac4fe28b5
гласове:
1 2 3 4 5
  (13 гласа)

31.   Разликата е дека ние Македонците сме словени (славjани) а вие бугарите сте турци демек татари. Името "блгари" е турско име. Ние сме еден народ со србите а вие сте еден народ со турците.

 
  ...
преди: 4 години, 1 ден
hash: 45fdc48302
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

32.   №19 За съжаление /може би/, родствеността не е ЧУВСТВО, и понякога се налага да приемем факта, че дадени хора са ни рода, дори да не ни харесва. Казваш че ти се струва невъзможно за 70г да те убедят, че си китаец, но не е така. Ако са почнали да убеждават дядо ти още в първи клас че е китаец, както чрез учебници и учители, така и чрез жестоки наказания от полиция и управници при споменаване на глас за чувстата му, че е с от различна от китайската нация, ако са убили част от неговите съселяни и семействата им, които са казали на глас че не са китайци, и когато това продължи с години, сам дядо ти ще започне да възпитава децата си от бебета, че са китайци с цел да ги предпази от смърт и наказания. Защото преди националността за всеки човек е по важно запазването на здравето и живота, неговия и на децата му. А след 70г вече се раждат пра внуците на този дядо, които са убедени че са китайци, дори да нямат дръпнати очи.
Аз лично се гордея с историята на бг! С факта че за разлика от много други народи по света никога насила никого не сме карали да се нарича българин, да говори и пише с нашата азбука и въпреки това милиони хора по света пишат с азбуката и дори говорят подобен на българския език. Доста хора по света пишат и говорят на англйиски, френски, испански и др езици, налагани насила на местното население в колкониите на съответните държави. В Бразилия не са научили португалски от уважение към 1000 пъти по малката португалия, а преди португалците местните народи са имали свои езици и писменност. Но идват португалците задължават децата да учат португалски в училище, документите да са на португалски и т.н.

 
  ...
преди: 4 години, 1 ден
hash: 73ea96dd31
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

33.   До 17тия македонец.
Вие може да се усещате и като наследници на Буда. Това, което са правили българките през 90те /точно пък в македония -да не повярваш/ вашите от 90те не спират да го правят и до днес. Не знам дали сме европейци, ама поне се опитваме да станем, вие като “наследници на Македонски“ не се нуждаете от това, но тогава защо драскате толкова за европаспорти? Така или иначе скоро няма да фигурирате на картата - Албания и Косово ще се погрижат за това, а вие обяснявате как единствените, които искат да ви подкрепят били долни. Ами оправяйте се с тях сами тогава. Вие сте точно не македонци а макаци - само шум по клоните на дърветата... Наричате ни татари - има такъв народ и с него имаме общи корени, ако се вярва на историите. Но този народ има култура, език и е силно уважаван дори в Русия, и нямат проблем с етноса си. На автора ще кажа, че според мен е на заплатка в някое НПО и тролства тук, защото уж започва темата за етнос, а изведнъж обръща на съзнание. Не ме вълнува съзнанието на съвременния макак - за мен това е нация от неблагодарни същества, които хапят протегната ръка, а такива не искам да са българи дори и да имат исторически причини за това. За мен най-правилният начин на обръщение към македония е пълен игнор - културен, исторически, икономически и политически - все едно ги няма. Мюсюлманите там ще се погрижат за останалото.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 1 ден
hash: 8c4861d08b
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

34.   До 31

За такива дума хора се затриват, така че внимавай пред кого и къде ги казваш.

 
  ...
преди: 4 години, 1 ден
hash: e1245a3551
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

35.   "Аз лично се гордея с историята на бг"

Това майтап ли е? Гордееш се с "бг"?

И не е ли редно, като се гордееш толкова с "бг" да отделиш 15 минути, за да прочетеш правилата за запетатите в "бг" език? Аз без да съм българин, пиша по-грамотно на "бг" от теб.

 
  ...

...
преди: 4 години, 1 ден
hash: ed62ec6ea6
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

36.   28, така е. От Балканите странно но най-много ни приличат някои хървати. Как и защо не зная, но сърбите се различават коренно с техните жени коне.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 1 ден
hash: ed62ec6ea6
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

37.   Пък за турците сме гявури но им се слагаме и им гледаме тъпите бози по ТВ.

 
  ...
преди: 4 години, 1 ден
hash: ed62ec6ea6
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

38.   32, “ никога насила никого не сме карали да се нарича българин” Моля? А възродителния процес? А претопените кумани и траките?

 
  ...
преди: 4 години, 1 ден
hash: 81bfa58cb6
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

39.   Ами да. Ние сме татари. А а македонците и сърбите славяни.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 1 ден
hash: d2e202d190
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

43.   Jaс сум Македонец роден во Скопjе. Се надевам дека ќе ми го одобрите коментарот. Овоj тип коj што рече дека сме еден народ со србите не е никаков Македонец...он е чист србин, може дури да е Бугарин провокатор. Сите антибугарски акции во Македониjа се дело на срби или тешки србомани кои што и ние Македонците не ги сакаме. србите се наjголеми неприjатели на Македонскиот народ заедно со Албанците. Биле сме под српска окупациjа долги години и многу Македонци беа убиени од србите. Свесни сме дека сме исти народ со Бугарите и зборуваме исти jазик, но политиката не ни дозволува да си го признаеме. Во денешниот си вид Македонскиот jазик е силно србизиран, но сепак се разбираме со Бугарите.

 
  ...

...
преди: 4 години, 1 ден
hash: 3369db1402
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

45.   До номер 31 - човеко, ограмоти се малко. В България по-голяма част от населението е със славянски произход. Точно като вас и сърбите. Имаме понятие прабългари, което се отнася за тия, които наричаш турци и татари, хората дошли с хан Аспарух. Само че са много малко и им се губят дирите. А като споменаваш татарите - в някои области на Русия (град Казан примерно) наричат татари същите потомци на наши прабългари. Там проблемът е да не се знае, че са нещо с название българи и затова им набиват в главите, че са татари. Доста сходно на македонците - за да не се наричат българи, са македонци. А като спомена сърбите - ами еднакъв етнос сме и с тях. Само че има едни теории и легенди, че Сърбия е отцепена от България. Византийски проект на принципа разделяй и владей. Най-важното - изясни си какво мислиш за македонския език. Поинтересувай се как са говорили хората в сегашна Македония до 1944г. На какъв език са писали. Може би на сръбски? Май не е. Ех какви лоши хора, не искат да са сърби, а пък неясно защо искат да са българи. Или тогава са били родоотстъпници и то масово или сега СТЕ такива повечето. Ха де.

 
  ...
преди: 4 години, 23 часа
hash: c7320d16b4
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

46.   https://dariknews.bg/novini/liubopitno/makedonski-ucheni-genetichno-sme-naj-blizki-s-bylgarite-i-syrbite-841908
Включвам се по темата с известно закъснение, а за тези които не могат да схванат самите македонски учени са потвърдили най-големите страхове на политиците им. А що се отнася до реални доказателства относно младостта на Македония - многократно са обяснени по-горе и са посочени документи от световните войни дори. Какви повече доказателства от това? Четете ве хора, има съвременни изследвания, взимани са проби от скелети на различни древни селища, от съвременни народи и т.н. Македония, наред с Румъния, но години след нея е "измислена" - доста българи, средно албанци и много малко сърби и ето ти нова държава. При Румъния формулата е друга. Що се отнася до българските турци - напревете си едно ДНК изследване драги руси турци - резултатът ще ви изненада. Румъния също е сбирщайн от няколко народа, с измислен в края на 19-ти век език, дори първото им училище е основано от българин (Антон от Сливен), както сме били по турско робство. Та на въпросът ти - какво имаш предвид да се греши относно българите - македонци, като имаш исторически документи, които отразяват историческата действителност, и не говорим за един и два, и не говорим дори за древни такива, има и такива, но става въпрос за документи от преди 70-80 години. И как стана така, че стотици хиляди макета изведнъж изкараха доказателства, че са българи, за да получат български паспорти? И не е вярно, че всички македонци отричат българския си произход - имам познати, които казват, че са възпитавани от малки, че народът е разделен и сега те са в отделана държава. Но на около 20% от населението това не му харесва поради политически причини и чистата човешка жажда за власт. България като цяло не е изгубила много от интелекта си с окончателното отцепване на макетата - аз лично съм скептичен към нивото на интелигентност в Северна Македония, слушайки напъните им да докарат собствена история, по-голяма от половин век и поведението им въобще. България винаги е гледала на своето бебе като майка, но това е разбираемо. Така че не става въпрос за кой как се самоопределя, а за генетика и исторически данни, за това е спора, то всъщност спор няма, защото фактите са си факти. Е, за това се иска някакво средно IQ, че да го осмислиш /в случай, че продължаваш пак да твърдиш, че не разбираш, откъде накъде тези българи, твърдят, че северномакедонците са българи/.

 
  ... горе^
преди: 4 години, 17 часа
hash: 45fdc48302
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

47.   Голяма цензура в тая тема, липсват 25% от коментарите.

 
  ...
преди: 4 години, 9 часа
hash: 1caca600a3
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

48.   До 12 от 5

Благодаря за запитването.

Може би при спокойна / не военна обстановка още 100 години. Иначе казано със над (реално) 2 милиона пенсионери, можеш сам да си дадеш сметка че до 20 години два милиона човека нама да ги има. Ниска раждаемост и висока миграция на вън. Дори не говорим за растеж и просперитет тук а просто за оцеляване на системата 'България'.

Колкото до гените, ние и всички други сме супа от гени. Няма чистокръвни немци, италянци, англичани. Това са идентичности за което си говорим. Идентичността спада към социалните науки и проследява как се изгражда при човека (чувството за асоцииране и принадлежност към нещо). За това, някои неща и ти виждаш в други като 'да, това съм и аз' или 'не, това не съм аз'. Дори написаното от мен може да не даде отговор. Болшинството от хора (не само идентифициращи се като българи, словаци, поляци, португалци и прочие, не разбират това формирането на идентичността). За пример, 'новосъздадени' идентичности обединяващи различни групи хора, включително и по ' разновидна раса' и прочие, са идентичности като 'американец, бразилец, австралиец, британец'.

 
  ...
преди: 3 години, 11 месеца
hash: 54cb415506
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

51.   Ние не сме бугари и никогаш нема да бидеме...мразиме племето татарско бугарско.

 
  ... горе^

...
преди: 3 години, 11 месеца
hash: 3f5c03b024
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

52.   Т нар македонци са българи на територия, която България не е съумяла да защити във войните. После идва садиста Сталин, после обладаните от мания за величие сърби, измисляйки темата за македонците. Ноо след Охридското споразумение в тази територия влизат хиляди албански бежанци. Не просто влизат, а стават равнопоставени в управлението, разузнавателните служби, езикът им е втори официален в страната. И поради големия си естествен приръст след няколко десетилетия албанската част ще се изравни по численост с т нар македонци. А в бъдеще и ще ги надмине по численост и така полека изкуствено създадените от Русия и Сърбия македонци ще са претопят и ще изчезнат.

 
  ...
преди: 3 години, 11 месеца
hash: 3369db1402
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

53.   51, стига с тия татари, бе. Сърбите ви наливат глупости в главите и вие вярвате. Все едно ние да казваме на македонците, че са албанци или сърби. Имат доста албанци, имат доста сръбски агенти и местни сърбомани. Но нито са албанци нито сърби. Същото е с татарите, даже по-зле. Народът дошъл с хан Аспарух (нашият, на нас включително и вие т.нар. македонци) не са татари. Ако в близост покрай Волга живеят татари, то по същата логика може да наречеш и украинците татари или на поляците да казваш германци.

 
  ...
преди: 3 години, 11 месеца
hash: 3369db1402
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

56.   Ето малко полезно четиво за македонските посетители на сайта:

http://www. focus-news. net/news/2020/05/22/2775691/kulturen-tsentar-ivan-mihaylov-bitolya-publikuva-dokumenti-dokazvashti-che-makedonskiyat-ezik-e-sazdaden-po-ideya-na-sssr-i-amerikanskoto-razuznavane. html

 
  ... горе^
преди: 3 години, 6 месеца
hash: 66c7c8f62b
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

57.   ха-ха-ха Смеееше се на моето описание за турците, макар да знаеш много добре, че е вярно. Сега пишеш, че македонците имали специфични очи като на ВЛАХА Тоше Проески. Твърдеше, че е нелепо да се смята, че хората от една народност/етнос изглеждат еднакво, но ти някак си успяваш да различаваш македонците по външния им вид. Това е много интересно, защото аз съм от Благоевград и тук имаме непрекъснато много туристи от Македония, но докато не ми кажат:"Здраво" изобщо не бих ги разпознала като такива. Ти цяла България и цяла Македония ли обиколи?
Аз пък казвам, че съм виждала много помаци, които приличат досущ на някои българи християни, но ти продължаваш да настояваш, че не си българин, макар и да си такъв наполовина. А това: ''аз не виждам как на един българин ще му кажеш, че е друг етнос и той само за 3 поколения ще забрави и ще повярва, че не е. Все едно на вас да ви кажат, че сте китайци и вие изведнъж с магическа пръчка да забравите, че сте българи и да се кълнете, че сте китайци.'' е много забавно на фона на това, че дъщеря ти се самоопределя за българка само защото в училище са и казали, че е такава. Или забрави?
Ами моят баща изглежда като Цеце Орешкова- същото тясно издължено лице, същия нос, със светлосини очи и черна коса. Само кажи къде и ще ти изпратя негови снимки да се убедиш, че не лъжа. Хич не се майтапя!

 
  ...
преди: 3 години, 6 месеца
hash: a8430fa32b
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

58.   Никой не е против, всеки да си самопределя какъв му е произхода, ако иска и марсианец да се смята, но никой не трябва да си измисля правила и да определя произхода на останалите хора. Кой дава право на македонците да смятат Гоце Делчев за македонец, след като той писмено се е определил за българин? Нова история ли ще пишат? Ето затова македонците винаги ще са отритнати, даже и от българите!

 
  ...

1-50 от 51
Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker