На кръстопът след завръщане в България - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121160)
 Любов и изневяра (29697)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21892)
 Семейство (6471)
 Здраве (9596)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3178)
 Образование (7301)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18515)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

На кръстопът след завръщане в България
преди: 3 години, 11 месеца, прочетена 655 пъти
В началото на двайсетте ми години съм. След като завърших елитна гимназия заминах да уча в чужбина, но прекъснах и се прибрах в България. Въпросът ми е има ли смисъл да уча тук висше при положение, че мога с език да почна работа за 2000 лв. и имам план паралелно с това да развивам едно нещо, което след време да ми стане основното, от което да се издържам. Ще разгледам случая, ако това което съм намислил, не стане, въпреки че тва е нещото, което ми е страст и ще го бутам докато не се реализира. Но да приемем, че тва този мой план пропадне. Ще мога ли да си намеря хубава работа без диплома. Ако изключим професиите, които изискват ценз (адвокат, лекар, инженер), би ли някой работодател ме наел на работа, ако имам личните качества, но нямам диплома. Ства въпрос за по-хубава работа от тази, за която споменах на 2000 лв. Едва ли може да се даде еднозначен отговор, но все пак какво мислите вие?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 3 години, 11 месеца
hash: ad43534fb1
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Зависи от идеята ти, която мислиш да развиваш. Според мен идеята, трябва да е кокурентносподобна и да има реклама на ниво, за да се продава и да печелиш от нея. Не винаги, но за да е сигурна реализацията на ''идеята'', трябва и висше черно на бяло. Но ако имаш възможност развивай замисъла си и учи висше, мисля, че така няма да сбъркаш. И ако не проработи едното имаш сигурен вариант.

 
  ...
преди: 3 години, 11 месеца
hash: 83423fd438
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

3.   Висшето образование, само по себе си, не е гаранция за успех в живота. Повечето хора го завършват, защото то им дава някаква сигурност или надежда, че в бъдеще ще могат да се "продадат" по-добре на някой работоддател. Според мен това е доста грешно мислене.
Аз самият имам две висши образования, говоря два чужди езика и работя в международна компания с доста добра заплата, но постепенно стигнах до извода, който ти споменах горе. Осъзнах, че имам типичния манталитет на служителя, който гледа да се издигне, да си вземе заплатката в края на месеца и да чака шефа да го награди с някой бонус.
Работата ми е свързана с контакт с доста заможни хора, собственици на бизнеси. Повечето от тях не са особено образовани, а тези които са образовани, обикновено не се занимават с това, за което са учили. Разликата между мен и тях е "предприемаческото" мислене и склонноста им да рискуват и да мислят мащабно. Докато аз мисля само как да си поискам от шефа увеличение на заплатата, тези хора мислят как да разширят бизнеса, да платят заплати, да измислят някой нов продукт или услуга, с кито да развият бизнеса си. Схващаш ли разликата?
Развитието на собствен бизнес може да е успешно, а може и да не е. Това е високорискова дейност, която, обаче, има потенциала да ти се отплати в пъти повече от вегетирането "на сигурна заплатка" в някой офис. Това е истинския въпрос в живота на всеки човек - лесното и сигурното срещу трудното и рискованото. Един жокер - човчеството не е стигнало до тук, защото е избирало лесното, а защото се е борило и е преодолявало безброй трудности.

 
  ...
преди: 3 години, 11 месеца
hash: 8786b1feb9
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Има смисъл да учиш висше тук ако без дипломата няма как да практикуваш професията (примерно лекар, инженер, адвокат) или за престиж (за да не те е срам да кажеш, че си със средно - тука всички специалности като мениджмънт, икономики, мио и тнт. биха ти свършили работа), по-хубава работа за повече от 2000 лв? - евентуално счетоводство/финанси в аутсорса, което не знам колко по-хубава работа е и заплатата ти пак няма да е по-висока от 2500лв. освен ако нямаш амбиции за мениджър, така че по-скоро не, и ако искаш да създадеш нови контакти с хора. За нищо друго няма смисъл да записваш висше тук, особено пък за да си развиваш някакъв си свой проект или за да работиш в кол център с език.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 11 месеца
hash: f2f520303b
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   Ако си в кол център работи на 4 часа. Не си струва тормоза за 8 часа от клиенти и мениджъри.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker