Как е правилно да се нарича нашата писменост? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120670)
 Любов и изневяра (29587)
 Секс и интимност (14308)
 Тинейджърски (21852)
 Семейство (6438)
 Здраве (9549)
 Спорт и красота (4687)
 На работното място (3138)
 Образование (7285)
 В чужбина (1642)
 Наркотици и алкохол (1113)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1730)
 Други (18389)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Как е правилно да се нарича нашата писменост?
преди: 3 години, 10 месеца, прочетена 637 пъти
Здравейте. Всяка година на 24 май по навик спорим за това как трябва да се нарича нашата писменост. Руснаците лицемерно я наричат славянска, имайки предвид че е дошла от България. А ние нищо не правим по въпроса. Като цяло не разбирам, защо въобще все още я използваме. Само изостанали страни като Беларус и Монголия пишат на нея. Прав съм, нали? В интернет ще е много по-лесно да се пише на латиница. Не знам де. Как мислите? Ще се радвам да видя подкрепа в коментарите по този въпрос. Може да стартираме подписка.
Ще помоля Модератора да публикува темата.
Благодаря предварително.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 3 години, 10 месеца
hash: 71ca1f6b49
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   И как ще пишем "6ofiora izhar4i 4ast ot parite za cigari" тея ч и ш като 4 и 6 не ми харесват. Аз много бих искала в България и дори в целия свят да започне да се говори и пише на английски. Няма как да пишем на български език с латиница. Иначе в интернет по сайтове можеш да пишеш както си искаш, ама няма как хората да започнат да пишат български книги с латиница, песни български певците вече да пишат с латиница и тн.

 
  ...
преди: 3 години, 10 месеца
hash: de2f2bfc75
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Само изостанали държави пишат на кирилица, а всички пишещи на латиница са цъфнали: Албания, Виетнам, държавите в Латинска Америка, бившите африкански колонии, говорещи езика на бившите си господари. Някои от бившите съветски републики смениха кирилицата с латиница, освен Азербайджан с техния нефт не мисля, че другите са много напреднали. Китай, Южна Корея, Япония и Тайван са достатъчно напреднали икономически и без латинската азбука. Има много фактори за развитието на една нация и нито една от тях не е азбуката. Вече споменах Китай, Южна Корея и Япония, всяка от тях има собствена азбука и никой там не иска смяна с латинската азбука, защото е „по-удобно”, „по-лесно за туристите”. Много народи също са имали собствени азбуки, но днес използват чужди. Монголците си имат собствена азбука, но руснаците им налагат кирилицата, испанците налагат латиницата на филипинците. Кирилицата води началото си от България, въпреки че в момента използваме руската редакция. Кирилицата е българска азбука и ние сме единствените готови да се откажем от СОБСТВЕНАТА СИ азбука ДОБРОВОЛНО.

 
  ...
преди: 3 години, 10 месеца
hash: 1b09b1f87e
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Кое е по-лесното "в интернет" с писанието на латиница, може ли да ми обясниш? Я прегледай латинската азбука, с която пишат в: Чехия, Виетнам, Исландия, Турция, Полша. Провери на какво прилича цялата им азбука и после пак си помисли това латиница ли е или нещо базирано на латиницата с доста промени. Под латиница се подразбира английската азбука, чисти 26 букви. Да но повечето държави имат допълнителни ударения и добавки, защото имат особени звуци в езика си. Върхът на идиотщината е виетнамската "латиница" - огледай я добре. И после пак помисли какво точно искаш и защо.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 10 месеца
hash: a807b27e98
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

5.   Кирилицата си е подходяща за нашия език. Славянските езици, писани на латиница, изглеждат леко неприятно с множество диактрични знаци или пък с разни комбинации на букви (примерно в полски "sz" е звукът ш).

 
  ...
преди: 3 години, 10 месеца
hash: 0aedde68b7
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

6.   Български език на латиница се нарича Шльокавица ако не знаеш.

 
  ...


...
преди: 3 години, 10 месеца
hash: 28e1087e47
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Ще те подкрепя само при условие да ми обясниш как ще напишем буквите си, които ги няма в латиницата!
Как ще напишеш "пътя" putq ili patq и как ще ги прочетеш? Аз се казвам Вълков не съм съгласен да ме записват нито Валков, нито Вулков.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 10 месеца
hash: 18650705eb
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

8.   Виж, може и 90 подписки да стартираш, рабоатата е, че не всички си прекарваме деня в интернет и не е осоособена важност, да пише по сайтовете, при това на латиница. А колкото за "изостанали страни" дето питаш "Прав съм, нали?", смао ще ти кажа че преди 150 години, Япония е била много, ама много изостанала страна. Южна Корея съо беше много изостанла страна. И двете бяха под крилото на амеиканците и двете не си смениха писмеността.

 
  ...
преди: 3 години, 10 месеца
hash: 825b5180bf
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Ако Кирилицата беше създадена от гърците, а не от българите за българския народ и другите славяни; ако тя беше основана на гръцката азбука, то тогава защо гърците са мразили българите и първите са предприемали действия за изгаряне, съсипване, заличаване и унищожаване на старобългарската църковна и светска литература?

Действията на гърците спрямо българите ясно показва, че Кирилицата е българска азбука и не е дело на гърците. Кирилицата е създадена от учениците на светите братя, приютени и спасени в България. В България тези ученици създават Кирилицата, а не във Византия, в днешна северна македония, Русия или Сърбия. И защото учениците на светите братя не са гърци, латинци, а са със славянски произход.

Гърците и до ден днешен мразят българите, умират от яд, че не са успели да ни погърчат по турско време. Нищо лошо към нашите съседи, гърците, но все пак безумно е ако се отрекат лошите неща, които са направили спрямо нас, българите. Гърците нагло искат баш като северномакедонците и руснаците да си присвояват чуждото за свое. Гърците като западняците смятат всички останали европейски, славянски ( а какво остава за останалия земен свят народи) за подчовеци и непросветени невежи аборигени. Гърците смятат, че Православието е гръцка вяра и че са създатели на Православната Вяра и Църква ( не може да се отрече все пак, че е имало много велики Християнски светци, които са от Византия), нарочно забравяйки факта, че Основателят и Създателят е Господ Бог Иисус Христос, Който по народност е евреин.

Руснаците като северномакедонците, сърбите, румънците и гърците смятат, че Кирилицата е тяхна, ама всичките тия се заблуждават.
Българската Кирилица е толкова " руска ", колкото и двуглавия византийски орел, който имат на своя руски герб и знаме.

Българската Кирилица е толкова " гръцка", че самите гърци са я ненавиждали, та даже са изгаряли старата църковна българска литература, гърчолята са я смятали за " варварска".

Българската Кирилица е толкова и " сръбска" и " северномакедонска", че тези наши неблагодарни и злобни съседи, получили земи от Средновековна България, и до ден днешен пишат и на латиница, а нашата българска кирилица, която ползват и сега, са извратили и променили, като са внесли в нея латински букви ( явно сърбите и сърбоманите си падат и по нещо латинско и френско).

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker