Да се пребиваш за жълти стотинки... - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121029)
 Любов и изневяра (29665)
 Секс и интимност (14347)
 Тинейджърски (21877)
 Семейство (6463)
 Здраве (9587)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3166)
 Образование (7293)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18483)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Да се пребиваш за жълти стотинки...
преди: 3 години, 10 месеца, прочетена 1415 пъти
Здравейте, студент съм, на 21 години. Проблемът ми е свързан с работа и пари. От малък съм научен на труд и от малък знам колко трудно се изкарват пари. Баща ми е майстор, работи на частно, взимал ме е доста пъти с него по строежи и обекти. Вуйчо ми е земеделец и също много съм му помагал по нивите, със сортиране, засяване, продаване на стока и какво ли още не. Като цяло хората от родата ми са много работливи и са ме научили и аз да бъда такъв, за което съм им благодарен.
Но тук идва главният проблем - с каквото и да се захвана се старая да давам 100% от себе си, дори когато не е нужно. Първата ми основна работа беше като барман - бях на 18 и много се вълнувах, въпреки че взимах минимална заплата, а за работата, която вършех, заслужавах тройно повече. Всички ме гледаха и се чудиха защо се раздавам толкова за жълти стотинки и ме виждаха като побъркан човек, на който много му се работи. Аз пък ги виждах като абсолютни марди, които ги мързи да дишат и ме чакаха да свърша и тяхната работа. А аз, глупакът, го правех, за което САМ съм си виновен! Обещах си, че няма да се върна на същото място, не само заради мързеливите колеги, а и защото взимах най-тежките смени, изтърквах си ръцете от миене на чаши и като цяло обирах калая.
Миналото лято щях да ходя да работя на морето, но в последния момент ми отказаха офертата. От малък град съм и няма много места, на които мога да работя, затова се върнах на старото работно място и за ВТОРИ път си обещах никога повече да не се връщам там. Това лято щях да ходя в чужбина, но заради коронавируса плановете ми се отмениха и пак нямам осигурена работа. Не смятам отново да правя компромис със себе си и да се връщам на старото място, но и не ми се стои хептен без пари. Имам възможност да отида в по-голям град, но там пък разходите ми ще са много повече (квартира, храна, транспорт), а в родния ми град живея при нашите, те ме хранят и транспортът не ми е проблем, тъй като за 15 минути мога да отида от единия до другия край на града.
Моля Ви, дайте ми съвет! Каква лятна работа сте вършили и сте останали доволни? Готов съм да се раздавам на макс, но да не го правя напразно и да получавам разумно заплащане за това! Притеснява ме, че при сегашното положение работните места ще са още по-малко и това ще ме принуди отново да наруша обещанието си да не се връщам на старата работа...
И другото е как се справяте с мързеливите хора около вас, такива, които не си дават грам зор, скатават се от работа и не ги бърка от нищо? Този тип хора ме травмират и са последното нещо, което искам да бъда!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 3 години, 10 месеца
hash: 71d288d8f3
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   И аз имам същия проблем в България. Тук не се ценят хората, които работят добре. Така е и в частните фирми, и в държавната работа. Винаги има друг показател, по който хората са по-облагодетелствани. Дали ще е любовник/ца, дали роднински връзки, дали политически- винаги те имат предимство, а не работещите хора. Това е така, защото в България няма реална пазарна икономика и конкуренция. Моят съвет е да не се раздаваш толкова и да заминеш да работиш в чужбина, когато това стане възможно.

 
  ...
преди: 3 години, 10 месеца
hash: 71d288d8f3
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Вариант е да си търсиш работа в чуждестранни компании в България, за да те оценят.

 
  ...
преди: 3 години, 10 месеца
hash: 2d7375243a
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

3.   "как се справяте с мързеливите хора около вас, такива, които не си дават грам зор, скатават се от работа и не ги бърка от нищо" - когато се озовеш сред такива просто бъди и ти като тях. А за минимална запплата на работни места, на които няма изгледи за развитие трябва да си точно като тях. Иначе ще си винаги прецакан и винаги теб ще товарят най-много.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 10 месеца
hash: 4e56e5c132
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Първо и основно правило, търси си работа в по-горяма фирма, задължително прозрачни условия и осигуровки. Не почвай работа при някой съмнителен работодател с големи обещаният.

 
  ...
преди: 3 години, 10 месеца
hash: 9956166478
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

5.   Звучиш като свестен и работлив съвестен млад човек,според мен и въпреки че нямаш образование не си глупав. За съжаление и ти като мен си от семейство на работари и не знаеш да правиш нищо друго освен да работиш съвестно, а мен живота ме убеди че от много работа за съжаление никой не е забогатял. Успяват яръзкарите,нахалните,тези които имат среда и възможност да се врат тук там и да хващат далаверите. Ако нямах приятел най - вероятно щях да съм заминала за чужбина вече, защото въпреки че аз за разлика от теб имам и образование и квалификация се оказвам все във същото положение като теб. Просто когато изтървеш момента после и да осъзнаеш какво трябва да правиш е късно. Ако не си обвързан заминавай при някой познат в чужбина, там ще те оценят по - добре. Ако ли не, пиши се студент общежитията са по 100-200лв с консумативите, хвани си успоредно някаква работа и спестявай пари.
Успех!

 
  ...


...
преди: 3 години, 10 месеца
hash: e3b7627cbd
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

6.   В България трудът ти няма да се оцени, дори напротив, колкото повече и по-добре работиш, толкова по-малко ще те ценят. Има и изключения разбира се, но тяхната част е много малка. Ако аз бях на твое място, щях да работя на частно с баща си. Така хем се учиш на занаят, хем работиш за себе си и всичко е в твои ръце. Имам подобни познати и всички са много добре материално. Дори аз, въпреки че, слава на Бога, имам много добри доходи, напоследък често си мисля дали нямаше да е по-добре да стана дърводелец, автомонтьор и т.н. Научи се на занаят от баща си и си завърши паралелно образованието. Така във всеки един момент ще имаш втора опция, което повярвай е голямо богатство.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 10 месеца
hash: c7de61fe28
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Идеален си за търговска професия! Там нямаш граници на финансовия успех.

 
  ...
преди: 3 години, 10 месеца
hash: bc0c89068e
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

8.   "От работа не ставаш богат, ставаш гърбат. " - Баба хД Не си давай толкова зор, всички в България сме на принципа "Аз се правя, че работя, те се правят, че ми плащат. " така или иначе. Потърси в други заведения, ресторанти или механи, ако има молове потърси и там, в големите вериги като цяло е доста изморително, но според мен ще ти се стори песен в сравнение със строежите (хубавото при тях е, че те осигуряват на това, което получаваш). Имаш варианти за нон стопи също, малки хранителни магазинчета или бакалии. В крайна сметка ако не ти се получи в твоя град - отиди в по-голям. Ваште вместо да те хранят у вас могат да ти пращат някой лев след като се преместиш и няма да имаш особени затруднения, сега след кризата квартирите поевтиняха в интерес на истината и поне още месец ще са изгодни, докато не настъпи пика в търсенето август месец. Колкото до наглите и мързеливи колеги на работа - ами победи ги в тяхната игра, скатавай, прехвърляй им работа, карай се с тях, направи обстановката нажежена и токсична - аз с интриги и разправии успях да провокирам две от скатавките на старата ми работа самички да решат да си тръгнат (не че е похвално, но като напуснаха на тяхно място дойдоха много добрички, с които се спогаждахме чудесно и работата ни вървеше) хД Успех, каквото и да решиш! ;)

 
  ...
преди: 3 години, 10 месеца
hash: 37552d63df
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   Заминавай в някоя от белите държави, в тази помия България се бъзикат с нас и то яката. 600 лева заплата, 2 на 2, по 10-12 часа и да трябва да търпиш няк'ви мързеливи лентяи. Не очаквай, че тук парите растат по дърветата, но ако работиш дори минимално работно време (6-7 часа на ден), в зависимост колко плащат на час, ще взимаш не по-малко от 300 чисти паунда/евро на седмица. На мен ми се струва добра сделка, при положение, че половината ти ден е свободен. 300 даваш за квартира и с останалите 900 си свиркаш цял месец.


ДС

 
  ... горе^
преди: 3 години, 10 месеца
hash: a9c1c8b2b4
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   300 Е квартира? Само легло в стая в общежитие в Германия. 900 Е на месец са малко пари за сносен живот, за свиркане и дума не може да става. Е, ако живееш като животно става. Има много такива работят нещо, вземат едни пари, платят наема и транспортната карта, заделят 250 Е за ядене на отпадъци и останалите пропият за един уикенд с рускините.
Изчакай да завършиш средно образование и тогава ще имаш повече възмижности, включително да работиш с баща си. Строи се навсякъде. Мой племенник плащща на работниците си по 1750 лв/месец. Придобий занаят, набети умения, вземи ако можеш свидетелство за нещо. Голото трудолюбие тип Залудо работи, залудо не стой!, не носи пари.

 
  ...

...
преди: 3 години, 10 месеца
hash: 35f272cfbf
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

11.   Аз съм на 28 целият ми 4 годишен стаж протече така, да бачкам за всички и по много, за най малко пари от всички. И щеше да продължи, но нямаше да се издигна въпреки това.
Това което те съветвам е да отидеш в чужбина, или да останеш тук, но да започнеш работа като блогър ако имаш интерес и си добър в нещо. След няколко месеца може да изкарваш добри пари ако се стараеш, или друга вариант подобен на блогърството. С две думи зачопни бизнес който не изисква капитал а време и старание.

 
  ...
преди: 3 години, 10 месеца
hash: 587db37c2f
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Ти въобще не си в час. Не трябва да се работи здраво, а умно. От бачкане не само няма да забогатееш, ами няма дори да получиш справедлива цена за труда си. Може само да се разболееш. Затова и колегите ти се скатават. Единственият начин да получиш справедлива цена е да имат нужда от теб и да нямат алтернатива, но това не става в професии като барман и общ работник по строежи и ниви.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 10 месеца
hash: 587db37c2f
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

13.   Ъхъ, давайте му акъл, че в чужбина ще го оценят по-добре, като самите вие не сте работили в чужбина. И там ще го оценят както в България - като ходещ работяга баламурник. Жалко, че трябва и да му се плаща. Един ден всикчките такива ще ги сменят с роботи - само ги зареждаш с ток и ти работят 24/7.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker