Сърказъм - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121113)
 Любов и изневяра (29686)
 Секс и интимност (14354)
 Тинейджърски (21889)
 Семейство (6466)
 Здраве (9593)
 Спорт и красота (4696)
 На работното място (3173)
 Образование (7298)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18502)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Сърказъм
преди: 3 години, 11 месеца, прочетена 1348 пъти
Здравейте скъпи читатели, които не познавам, може ли да ми кажете как да задобрея в изкуството на сърказма. Попринцип имам чувство за хумор, но рядко ползвам сърказъм.
Мислел съм си да има нещо като онлайн личен тест с въпроси и съркастични отговори, което би било добра идея, но няма такова нещо. Трябва ми малко практика, но трябва да хвана тънкостта да съм забавен, не просто да обиждам някой тайно.
Всеки може да каже, , много си умен", а да си мисли, , че си тъп".
Но това не е сърказъм. Сърказма е тънък.
Дайте съвети, добре обяснени, за да не се чудя кой коментар е съркастичен и кой не хаха.
Благодаря предварително.
(Може би тази история трябваше да отиде в раздел, , образование". )

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 3 години, 11 месеца
hash: 974902cc76
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Сарказъм е думата.

 
  ...
преди: 3 години, 11 месеца
hash: 086ac6743e
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Такава дума няма.

 
  ...
преди: 3 години, 11 месеца
hash: ba26f06327
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

3.   Ти освен, че не знаеш как се пише, не знаеш и какво означава, но искаш да го имаш? Сарказмът е най-високата степен на иронията, тоест това е язвителен коментар, който обижда, тоест не се приема добре в общуването.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 11 месеца
hash: 8f2a895e00
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   https://kaksepishe.com/sarkazam/ - започни оттук. Иначе гледай разни комедийни клипчета в YouTube. Единствено за това се сещам аз.

 
  ...
преди: 3 години, 11 месеца
hash: a16e36043e
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

6.   Гледай сериала Д-р Хаус. Много ми харесва сарказмът на Грег Хаус.

 
  ...


...
преди: 3 години, 11 месеца
hash: e584b82e69
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Сарказмът е глупава мода за псевдо-интелектуалци. Тръгва от американските сериали, предназначени за дебили с промити мозъци. Не се притеснявай, ако не го владееш добре, всъщност даже се радвай.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 11 месеца
hash: 8565c79e3d
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

9.   За сАрказъм трябва интелект,обща култура и....да ти идва отвътре.Но ще ти кажа,че като цяло това са нискочестотни вибрации,които само галят егото ти и те карат само за миг да се почувстваш по-добре.Човешката душа няма нужда от това нещо наречено сАрказъм.

 
  ...
преди: 3 години, 11 месеца
hash: 0fc254b98c
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Има много такива образи. П.Г. Удхаус ми е много забавен, персонажът му Джийвс, например в "Джийвс и мазния тип" ме разбива от смях, много е остроумен.
И Камен Донев ме кефи, особено "Предпочитам да работя с непознати, нивото на доверие е по-високо." Или "В България има повече конфликти на интереси, отколкото интереси."
Скоро в едно клубче ми попадна някакъв сборник със смешки, ама не помня точно името "Платон влиза в бара... Нещо такова беше.

 
  ...
преди: 3 години, 11 месеца
hash: 7987c677fa
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

11.   Започни с премахването на ъ-то, защото се пише "сарказъм". После игнорирай неграмотните като едно от коментиращите приятелчета тук, който е прекалено неук да разбере, че сарказмът е старо "изобретение" и форма на речта. Стискай палци и модераторчетата да не изтрият коментара, защото сарказъм не обичкат, но расизъм, сексизъм и игнориране на собствените им правила на форума направо си обожават.

Няма универсален начин да си саркастичен без да си язвителен (все пак е подигравателна ирония, най-острата). Сарказмът е част от хумора на британците и другите англоезични култури (Америка, Канада, Австралия), но не е типичен за всички народи. Не всички го разбират, не всички го различават от директната провокация и няма как да го използваш с гаранцията, че няма да обидиш. Това не е ограничерно до сарказма, а е изначалната разлика между писменото и разговорното слово. Накратко, звучащото добре на хартия няма винаги да изглежда адекватно или естествено във всекидневната реч. Както поведението, тонът и дикцията на актьорите на сцената не изглежда нормално в ежедневието, така е и със различните форми на хумор. Казано иначе: дори и да го владееш, не очаквай всеки да оцени "хумора" ти.

За да разбереш как се използва в практика, започни с примери на употребен сарказъм. Горе се спомена д-р Хаус, но има и много други примери. Сещам се за сериите Zero Punctuation в YouTube, които са ревюта на различни компютърни игри. Авторът на горните анимации има и издадена книга, казва се Mogworld, пълна е със саркастични изцепки. Можеш да гледаш и някои от постаноивките на Джордж Карлин, има ги пак в YouTube. Той има и една книга Brain Droppings, там понякога използва (къде умело, къде не) остър сарказъм. Има места, където се свалят безплатно, питай Google. Дори и в текстът за седми клас "Маминото детенце" има немалко примери за употребата му. Ако искаш филми, гледай Борат, Брюно или Диктаторът, те всички са остри пародии на американската култура и мироглед.

Иначе задобряването става чрез практиката, както всичко друго в живота. Сарказмът, както всяка форма на хумор и гавра, се свежда до уцелване на момента. Не е нужно винаги да кажеш буквално обратното на това, което мислиш, за да си сакрастичен (макар и това да е редовната му форма). Можеш просто привидно да се съгласяваш с нещо, посочвайки абсурдността или неадекватността му. Сарказмът е крайна и остра форма на ирония, която изначално е по-хаплива от по-леките подигравки.

Пример: "Наркоманите трябва да се затварят зад решетките" каза тя, докато си дръпваше от джойнта.
(Подигравка над проявеното лицемерие, няма реално притворечие, но има изтъкване на детайл, който оронва позицията на въпросната изказала се. Не е много остър, клони повече към ирония)

Втори пример: Той възнамерява да спре потока от бежанци като бомбардира държавата им. Точно така, дами господа, ще спре бежанците, бягащи от бомбардировките, като бомбардира страната им.
(Подигравка над изказванията на един британски политик, който смяташе, че война със Сирия ще реши проблема със сирийските бежанци, бягащи от Сирия. Ефектът се постига като се посочат очевдните логически грешки в мисълта, каращо човекът да изглежда като прост психопат)

Трети пример: Истината в думите му ме докосна по-дълбоко, отколкото вуйчо ми, когато бях на пет.
(Гавра, вече с казване на обратното: нито го е трогнало казаното, нито го има за истина, нито вуйчо му го е пипал)

Чети, слушай, гледай, твори.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 10 месеца
hash: 362f59888c
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

13.   Целта на сарказма никога не е да обидиш човека отсреща, а напротив заедно да се посмеете на нещо което се иронизира. Моят хумор е почти изцяло изграден от сарказъм, но до сега не съм срещнала някой който да се обиди дори напротив. Като съвет бих ти дала да не правиш остри саркастични коментари пред хора които не познаваш, тъй като все още няма да знаеш какво чувство за хумор имат и дали няма да го приемат насериозно. Тонът на гласа ти също трябва ясно да издава че не си сериозен.

 
  ...

...
преди: 3 години, 10 месеца
hash: ef9cedd0be
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

14.   Сарказъм от филмите е неприложим в живота, това са фрази, ситуации мислени, нагласени. Вероятността да минеш добрия тон и граница е гарантирана. Сарказъм и иронията, когато е към теб е ок, така няма кого да обидиш.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker