Защо толкова много българи използват Facebook ? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121157)
 Любов и изневяра (29695)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21891)
 Семейство (6469)
 Здраве (9596)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18512)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Защо толкова много българи използват Facebook ?
преди: 3 години, 11 месеца, прочетена 1112 пъти
Здравейте. Направило ми е впечатление, че няма друга страна в света където Facebook да е така разпространен. Чак ми е трудно да си представя какво би било без него. В миналото имаше такъв период когато се използваха вайбър или други подобни, но сега са напълно забравени и заменени от Messenger. Да удобно е, да безплатно е, да няма лошо, но защо точно FB?
Не знам има ли хора в България, които все още да нямат фейсбук профил...
Дори в САЩ не е толкова разпространен или ако е, няма чак пък такъв монопол. Руснаците също не го ползват, те си имат свои еквиваленти, които покриват руско говорящите страни, като Казахстан или Украйна. Но дори там не е като при нас, всеки втори човек да е с профил. За Западна Европа знам, че там също не е така популярна тази мрежа... Китайците имаха май Вайбо или нещо подобно. С около половин милиярд покритие, мисля.
Сякаш хората тука не могат без тази платформа.
Иска ми се да се върнем в добрите стари времена преди около 5-6 години, беше някак си по-романтично, по-нормално.
Защо Фейсбук е монополист точно тука, защото Зукенберг е с български корени ли))) Та те направо детронираха всички наред, някой помни ли Скайп?
Явно на хората им харесва да си публикуват снимките в интернет на всеобщо достояние...
Ще ми е интересно да чуя мненията ви.

П. С. Въпроса не е защо толкова много хора ползват Фейсбук, а защо е безспорен монополист.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 3 години, 11 месеца
hash: d1839400f3
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Използвам случая да попитам аз нямам Фейсбук, но четох, ме мога да имам мисинджър само, въпросът ми е, месинджър подобно на Вайбър ли и примерно, или подобно на фейсбук постоянно залива добави този, онзи.

 
  ...
преди: 3 години, 11 месеца
hash: 4bec1a7f92
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Аз нямам ФБ. Познавам още няколко. Така че има изключения. А на запад мисля, че повечето имат поне регистрация, ако не го ползват често.

 
  ...
преди: 3 години, 11 месеца
hash: a55a0547e4
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   Защото всичко ти е на едно място (за добро или лошо). Може да си постваш каквато си глупости искаш в зависимост от интересите ти и да говориш с познати. Аз с моите хора говоря 50 на 50 с месинджър/телефонно обаждане.

Даже и някакви игри има, които някои за моя изненада играят.

Не мисля, че е вярно, че не е популярен на запад. Живея в Англия в момента и повечето англичани, които познавам също имат ФБ.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 11 месеца
hash: 0f2bdccf80
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Защото е лесен за ползване и винаги има какво човек да прочете без да е нужно да чати.

 
  ...
преди: 3 години, 11 месеца
hash: d05d9cbdcf
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

5.   Просто защото фейсбук е удобен. Имаш месинджър и всичко онова което иначе трябва да го имаш в отделни приложения.
Плюс това фейсбука така е направен, че ако си направиш профил след това не можеш да го изтриеш и тоест ти щеш нещеш си длъжен да го поддържаш.
Също така фейсбук е много важен за компаниите и икономиката като цяло. Някаква фирма пуска реклама за 10 лева и вече има сумати продажби. Така че компаниите също имат интерес.
А и българина с неговите комплекси иска постоянно всеки да знае къде е бил, какво е ял и т.н.

 
  ...


...
преди: 3 години, 11 месеца
hash: 4f909bd833
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   Навик. ФБ е много дървен сайт. Предпочитам WhatsApp и Скайп ми липсва. Във ФБ само групите ми харесват, но до сега не съм получил работа от там.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 11 месеца
hash: 16716db96e
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Аз от месец съм си изтрил Фейсбука , голяма тъпотия е.

 
  ...
преди: 3 години, 11 месеца
hash: 7808d26788
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

9.   Не знам. И аз имам фейсбук, но съм обсебена по инстаграм. Не че нещо, ама във фейсбук са главно възрастни хора. В инстаграм има повече тийнейджъри и млади хора.

 
  ...
преди: 3 години, 11 месеца
hash: aa5921fe04
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Мъж на 30 съм. Преди около 3 или 4 години си премахнах профила, защото ми беше писнало да виждам все едни и същи хора, които всеки ден си качват приблизително еднакви снимки. Отделно е претъпкано с всякаква информация и ти все четеш, четеш и главата ти е пълна с излишна информация (заради това нещо взех да забравям елементарни неща които имах да върша ). След изтриването на фейсбук профила първата седмица е ад. Буквално ти нямаш, за какво да си боравиш с телефона. След като свикнах вече без фейсбука се чувствах психически много по добре. Започнах да използвам телефона за други полезни неща

 
  ... горе^
преди: 3 години, 11 месеца
hash: 65ac3c65e8
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

11.   Никога не съм имал, няма и да имам профил в този помиярник. А потребителите в него ще бъдат първите, които доброволно и с радост ще припкат за имплантирането на чипчето.

 
  ...

...
преди: 3 години, 11 месеца
hash: 33d059015d
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   най-вече щот са прости и по цял ден се барат по ташунките и не са свършили работа и за 5 стотинки.

става ли въпрос и за жени там вече каузата е загубена - цял ден ще си щракат по глупавите телефони и фейсбук. това важи и за джендърите...

 
  ...
преди: 3 години, 10 месеца
hash: e9601a4147
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

14.   "Също така фейсбук е много важен за компаниите и икономиката като цяло. Някаква фирма пуска реклама за 10 лева и вече има сумати продажби. Така че компаниите също имат интерес."

За съжаление ...

 
  ... горе^
преди: 3 години, 10 месеца
hash: e9601a4147
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

15.   До 12

А за пичовете, батките и хомофобите какво важи?

 
  ...
преди: 3 години, 10 месеца
hash: e9601a4147
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

16.   Но иначе, един средно дълго оплакване:

FB е сладкото.
Не е полезно за теб,но ти се иска повече и повече, а веднъж почнеш ли, просто си пристрастен.
Това важи и за "новините". Всичко е до такава степен изчислено от едни тъпи статистически модели, дето са профилирали всичко на макс, че ви казват това, което искате, без да знате.
СИгурен съм, че много от вас са говорели за продукт по телефона с приятел, а после са виждали негова реклма и са си казвали "Подслушвате ме!"
Не, че не се слуша и всичко не минава през едни филтри, но не се прави директно. Опитайте се, да говорите за трактори John Deere и K-Pop .. говорете си цял ден - реклама няма да видите, ако не сте заинтересовани попринцип. Истината е по-лошо. FB до такава степен те е профилирал, че знае нещата, които ще ти изкочат в главата, преди ти да ги знаеш. Моделите са толкова мощни, че на базата на различни кликвания, на четените материали, на коментарите, на снимките, на познатите, могат да предскажат с невероятна точност тези неща. Дори ползват информацията от други сайтове, които посещавате, от музиката в Spotify и YouTube, която сте слушали, да предвиждат какво ви е насторението.
Споменавам думата профилиране за трети път, вече. Какво е това - това е един модел, в който са зачеркнати различни графи, признаци, както ги наричат, в които всеки е, като примерно герой от RPG игра, само че вместо статистика за сила и точност, има статистики за какво харесва, колко го харесва, коло социален е, колко податлив на различни влияния е, дали харесва сладко, дали харесва газирано, дали има проблеми с образа си и прочие и прочие. Този профил, който се трупа и обновява с времето, после бива прекарван през различни модели, според клиентелата на Facebook, която много хора грешно си мислят, че са те, но всъщност са компаниите, на които продават реклама и информация. ТИ си продукта на Facebook.
Примерно - претърпял си раздяла с момиче, чувстваш се кофти, бил си на диета, сега не си надиета, поръчал си си три пици от нета, слушаш някакви тъжни емо пестнички ... и ХОП - Реклама на някакво ново яке, дето го носи някакъв пич, които прилича на теб, само че доста по-хубав. FB е взел много пари на компания за дрехи и знае, че като пробута тая реклама на 100 човека, с твоя проблем, все 1-2ма ще кликнат и ще купят якето.
Това е! Ако не са реклами, то е константен допамин, все едно дъниш сладко цял ден. Работата е, че като дъниш сладко или дори наркотици, удряш едни лимити и НЕ МОЖЕШ повече. С това, мжоеш да гледаш с десетки часове.

Наскоро бях на интервю в една фирма, а бизнесът им бе, да "произвеждат" новини (истински, не от фалшиви), според профилирането на хората, ограничени до 280 символа със снимка (за да може, да се публикува И в Twitter. Снимките се подбират не според съдържание, а според цветове и предметите/хората в тях, според човека, който ще ги гледа, все едно са опаковка на бонбонче. Новините са само такива, които човека ще хареса! Идеята - да си гледаш телефона през 5-10 минути с "интересни" новини, да ги споделяш и да си задържиш вниманието достатъчно дълго, за да кликнеш на някоя реклама. Близките планове са, да направят по-добър сървис от подобни фирми, които правят това от 3-4 години, защото тези имат повече ... учени. Буквално хора с Ph.D в Статистика, Психология, Компютърни науки и подобни, който яко работят над Data Sceince-a. Вече подбират самите ДУМИ, не просто новините, които искаш да чуеш, и идеята е всеки да получава специализиран занего си текст, както и картинка. Демек, 1000 души, ще пиолучават едно и също, но пригодено за тях.
Дългосрочната игра, обаче е много по-зловеща - да са като "influencer"-ите, но да продават не дрехи, телефони, гримове и компютърни игри, ами "политически идеи" на който си палти за това. И да го правят баааавно и неусетно.

FB не го прави толкова директно, но нарочно оставя такива компании да "въздействат". Ако стане скандал "ааа, ние не знаехме, ще ги ограничим, ама като измислят нещо нопво, ще мълчим 3 години, нищо че инвестираме редовно в такива, като тях и се правим, че не сме разбрали".

Това е FB - една мелачка за мозъка, дето ти пробутва евтин наркотик, зобмира те и те продава. Тези, които не може да зомбира, не са ѝ проблем. Самото ти присъствие в мрежата, придава екстра стойност, дори да позлваш Messanger два пъти в месеца. Някой, някъде, вероятно, ще предпочита да ти е в приятелския списък, дори и да не си говорите.

 
  ...
преди: 3 години, 10 месеца
hash: d95bdf5123
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

17.   Аз нямам фейсбук, но мисля да си изтегля месинджър защото съм чувал че не е нужен профил. А пък все повече хора не ползват вече вайбър или други приложения и спряха да отговарят...

 
  ... горе^

...
преди: 3 години, 10 месеца
hash: 5a595bda19
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

18.   "Защо толкова много българи използват Facebook ?" - защото повечето българите са овце.

 
  ...
преди: 3 години, 10 месеца
hash: 427f272617
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

19.   Как пък ти направи впичатление че 'няма' друга страна с толкова много фб потребители. Та те са почти 2 милиарда потребителите по света. Всики има фб и ползва на страни понякога и други приложения.

 
  ...
преди: 3 години, 10 месеца
hash: 6d8f57a43a
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

20.   Изтрих си фейсбук отдавна, преди повече от 3 години и не съжалявам и за секунда. Прекарвах безумно много време там. За мен хората с фейсбук имат проблем със себе си, който се боят да си признаят. Щастлива съм в личен план, а щастието обича тишината. Нямам нужда от публикуване на снимки с годеника ми. Чакаме и дете. Не изпитвам нужда да си качвам снимки във Фейсбук с големия корем или такива после на детето ми. Чувствам се чудесно така и като човек, откъснал се от тази зависимост фейсбук, искрено го препоръчвам на всеки. Имам си само е Майк, нямам нужда нито от Инстаграм, нито от скайп. В телефона ползвам Вайбър, като безплатна алтернатива на смс ите. Защо българите масово имат фейсбук? Не са само българите, май навсякъде е така. На мен ми е странно снимането на храната, всякакъв друг тип снимки мога да ги разбера. Ако човек не е супер зарибен по Фейсбук, нека си го държи, но иначе е вреден.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 10 месеца
hash: 74b9a738eb
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

21.   Защото сме стей-хоумовци)

 
  ...
преди: 3 години, 10 месеца
hash: e7d5dbd177
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

22.   За да си пишат и говорят безплатно. Ако трябва и с няколко приятели или колеги от работата да си направите група в Messenger. Аз във Facebook влизам по веднъж на ден, а в Messenger съм постоянно. В Messenger ще можеш да пишеш и говориш с много повече хора, защото за Viber трябва да му имаш номера, а не всеки би ти го дал. А Skype беше за компютрите преди да измислят тези телефони. За какво ти е сега?

 
  ...

...
преди: 3 години, 10 месеца
hash: 68d9d30475
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

23.   Не знам, пич! Аз нямам профил в тая помийна яма и няма да имам - обещал съм си го преди време, а аз изпълнявам обещанията си.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker