До Лондон и назад - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121047)
 Любов и изневяра (29671)
 Секс и интимност (14349)
 Тинейджърски (21880)
 Семейство (6464)
 Здраве (9589)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3167)
 Образование (7295)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18484)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

До Лондон и назад
преди: 12 години, 10 месеца, прочетена 5078 пъти
Преди няколко седмици писах на младо момиче да не ходи като неквалифицирана работничка на Острова, оставяйки детенцето си в България. Тя беше готова на всичко в името на собствено апартаментче. Преди дни отново си позволих да предопредя наши бъдещи емигранти за това, че не всичко на Запад е розово за черноработниците-емигранти, бях охулена и обиждана.
Казах, че ми се иска да съм грешала, те да са били правите и бях искрена. Защо да искам на хората да им е зле, да нямат перспектива и бъдеще децата им на Запад? Казах им да гледат съдбите на емигрантите, които са там преди нас. Не го искам да е така, просто реалността е такава, че просто там бъдеще за децата ни няма.

За съжаление само няколко дни по-късно, реалността ни застигна... емигрантските деца се вдигнаха, защото нямат перспективи, няма и да имат - как ще имат, когато повечето са и неграмотни! В момента грабят магазините, защото ги е яд, че не могат да си позволят нещата от там.
==================================
"Тук е като в гражданска война! Улиците са целите в стъкла от счупените витрини! Магазините са затворени, обират ни къщите!". Това разказа по телефона за "Стандарт" българката Мариела Камбурова, която от години живее в британската столица. Младата жена трескаво си събира багажа, докато си спомня гледките на тумби жители в Лондон, които вандалстват по улиците, забулени с качулки те чупят витрини и стряскат минувачите. Мариела съобщи, че десетки българи вече се изнасят от Лондон. Някои от тях се прибират в България, а други търсят подслон при приятели извън британската столица. "Хората се страхуват да излязат. Аз живея в "окото" на размириците, тук просто е страшно",
==================================
когато това се случи в Бг-то, ми се обадете.

Може народът да е масово по-беден и от най-бедния емигрант в Лондон, но има перспектива, има образование и не е неграмотен масово, просто не е маса. Това не сте и вие, но не можете да оцените даденото ви като образование и като начин на живот.
До Лондон и назад бих казала, назад за тези, които все още имат малко акъл.
На хората с амбиции да си вземат апартаментче с черна работа на всяка цена мога да кажа, че поставят на карта най-важното в живота - бъдещето на децата си.

Няма какво да ви лъжа - бъдеще нашето поколение (родените до 1995) няма - животът ни ще е труден, и в България и извън нея. Отделни хора ще успеят, но като генерация сме загубени. Време е да почнем да мислим за бъдещето на следващите, да се опитаме да им създадем условия, нормална държава и общество, което просто няма как да направим от и в Лондонското гето. Съдбите на емигрантите преди нас там са показателни. Не техните, те отдавна са пенсионирани работници, а бъдещето на техните деца, които сега гневни и агресивни чупят и палят. С право - не, просто нямат хората елементарно образование и само марковите дрешки, коли и неща за тях имат смисъл, може да се успокои положението като ги натисне полицията, поводът да се забрави, но причините - те остават. Проблемите с безперспективността на емигрантските деца на Запад си остава и ще става все по-лошо. Вие решавате.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 12 години, 10 месеца
hash: 4bbbcf19c5
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Ами това е положението. Вече ще има само бедни и богати. Единственият шанс да си от вторите е като се образоваш.

 
  ...
преди: 12 години, 10 месеца
hash: 072b8749ab
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

2.   Има квартали в София, където не може да се ходи без кола, и ако си в кола, не бива да спираш. Влакови композиций бяха дерайлирани и ограбвани с течение на години, в крайните квартали на София. Виждали ли сте циганските махали - все едно, че сте в Индийско предградие. Който не е бил, не може да повярва. Като процент от българското население, те не са никак малко. А с нашето образование какво става - всеки ли е квалифициран и готов за работа след гимназия? Колко хора нямат и не могат да имат работа? Защо хората отиват навън да търсят работа? Верно че натежахме на социалната система на Англия и се чудят как да спрат непрекъснатия поток от имигранти. Но българина така или иначе трябва да търси работа навън, за да оцелява. Не че е приказка и рай, но не може да се седи и чака на Българската държава да ни предложи нови работни места. Тези които са добре в България, да се радват и да са щастливи. Тези, които изпадат от каруцата на дядо Господ са хиляди.

 
  ...
преди: 12 години, 10 месеца
hash: 072b8749ab
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

3.   Глутниците дето грабят не са имигранти, а най-редовни британски гражданчета.

 
  ... горе^
преди: 12 години, 10 месеца
hash: 62f8faeb16
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

4.   Доста невярна представа за Лондон, а и темата за гетото май наскоро беше нашироко коментирана от същия или подобен автор. Имам известен стаж там и мога да кажа следното - гетото е за тези, които го предпочитат - има наистина оформени гета от чернилки и прочее мързеливо и крадливо шкарто, но те там са най-добре и категорично не желаят да се интегрират, малцината, които са пожелали са го направили. Подобно е поведението и на циганите у нас. Прословутата английска толерантност към жителите на бившите им колонии им играе вече по нервите и им пука социалната система, но те сами се докараха до този хал.

Гледах онлайн доста материали за изстъпленията - има и чернилки, но малко, повечето са младежи от ниските прослойки на Англия - тъпи, необразовани, мързеливи, алкохолици и хулигани - също продукт на либералната английска система. Имам много приятели и познати в Лондон - българско гето няма, живеят под наем или в собствени жилища, работят, децата им ходят на училище, позволяват си почивки, имат коли - живеят нормално, но и милионери не са станали.

Разбира се, има и такива, които само чакат да дойде петък, да натъпчат чантите с евтини храни от веригите /като не пропускат всеки път да се снимат цялата ухилена селска фамилия до пълните колички, за да цъка тук родата/ и през уикенда да не се отделят от барбекюто. Или да се приберат тук с дарак за стотина паунда с десен волан и цялото село да се шашка. Но от два дни ми звънят авери от Лондон - не споменават за българско участие в революцията.

Между другото, мултикултурното нашествие в Европа тепърва ще докара големи бели - ако сте в Париж можете да помислите, че сте в Алжир или Мароко, там също скоро имаше изстъпления на арабески, уж /както и в Лондон/ поводът беше убийството на крадец от полицай, а истината е, че това са тълпи от вечно безработни хулигани, търсещи повод да ударят по слабите места на държавите, които ги хрантутят. И на мен не ми харесваше любвеобилното отношение на западноевропейците към чернилките, изключително рядко виждах някой от тях да работи - получаваха помощи, крадяха и просеха - е, как така за нас, източноевропейците все имаше работа, а за тях все нямаше? Липсва воля у всички мправителства да поставят нещата на местата им, но събитията в Лондон са само предвестник на подобни диващини, ако не се вземат мерки навреме.

Не знам за какво образование говориш у нас, но според статистиката 80 000 души никога не са посещавали училище, а неграмотните са над 300 000, ако говориш за перспективи - то какви са те специално за тази маса, а и за другите. И какво значи черна работа/ Аз съм от тези с малкото акъл, които емигрираха закратко и си купих два апартамента, кола и осигурих средства за старт в образованието на децата си. В същото време си запазих и семейството, просто и двамата бяхме наясно с цената на временната раздяла - та не плаши тези, които искат да опитат късмета си навън, навсякъде човек може да живее сносно, стига да иска. Светът е отворен.
Мечо Пух

 
  ...
преди: 12 години, 10 месеца
hash: a8f4941447
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   1, радвам се, че си разбрал смисалът на постинга ми.


Мечо Пух, напиши си своя тема.

3, кое е „редовен британски гражданин“ - всеки емигрант, които живее там също е такъв. В момента точно цветнокожите кощунстват, но има и достатачно хора от бялата класа (white trash), които също нямат някаква перспектива там. Все редовни британски граждани.
Авторът

 
  ...


...
преди: 12 години, 10 месеца
hash: 9b54d8c66d
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   Авторе, ти колко време си живял в Лондон (или на запад)?
Ако имаш опит извън граница, като студент ли си заминал или като работник?

 
  ... горе^
преди: 12 години, 10 месеца
hash: a8f4941447
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   6., като работник, за да запиша да следвам.
Накрая само следвах.
След завършването си се прибрах в България. Следвам най-добрите шансове за кариера просто, отдавна не се ограничавам, къде ще живея. Няма да е в Лондонското гето, това знам със сигурност, нито ще обрека децата си един ден на безперспективност. Познавам много такива деца и нямам намерение и моите да са сред тях.
Всеки да си решава.

 
  ...
преди: 12 години, 10 месеца
hash: a8c2cb4ede
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

8.   В Атина беше същия ад положението става страшно Хектор

 
  ...
преди: 12 години, 10 месеца
hash: 5a3b0aeab9
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

9.   Великобритания има морален дълг към бившите си колоний и сега британците се възпитават в дух на толерантност защото все още са длъжници на Черния Континент, който е бил поробен и безмилостно ограбван и откъдето са пренасяли роби третирани по-зле от добичета. А в днешно време страни като Гана, Нигерия, Кения имат страшни проблеми и са общества, където убийства и грабежи са ежедневие. Някои хора си носят старата психика дори като се преместят в нова страна. Не може всички да ги бутнем в един кюп, с един етикет обаче. А източноевропейците идват от държави с диктатури в миналото и са свикнали да бъдат командвани да си траят, работят си, не вярват много в милосърдието на държавите и държавните лица. Просто разчитат на себе си и никой друг. Още повече, в нашия случай - България много много не се е запотила да се грижи за българите в чужбина и нещо малко ги недолюбва. Може би, зощото по соц традиция ги смятат за родиноизменници. Който мине границата, вече за нас не съществува, няма какво да му берем грижа.

 
  ... горе^
преди: 12 години, 10 месеца
hash: 5a3b0aeab9
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   А най- са ми смешни "висшестите" дето не помнят какво са следвали и какво са учили!!! Ха ха Завършил съм геология, ама вече не помня какво съм правил в университета.

 
  ...

...
преди: 12 години, 10 месеца
hash: a8f4941447
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

11.   Мисля, че като човек, който е бил и от двете страни на границата мога да си кажа мнението.
Колкото до „моралния дълг“ на Великобритания, той тук едва ли има някаква роля, защото става дума за проблем, засягащ вече вътрешната сигурност на страната. Камерън нарече хората „определени групи от обществото“. Това не ме изненадва. Има си класи в това общество и се знае, коя е проблематичната от столетия.

10, прав си за хората, които не знаят какво са искали, но по принцип дори най-лошият университет в България, достъпен за всеки, е по-добър университет от улицата в някое западно гето.
Помня много добре какво съм следвал и сам съм се издържал в един от най-скъпите градове в Европа.
Но всеки си знае най-добре за себе си, на Западния фронт нищо ново, аз реших да живея без граници, пътувам често, имам две жилища и два постоянни адреса, от двете страни на границата. Не зависи в момента от мен, но ако зависеше, щях да се преместя да живея изцяло в България, щях да премахна всички граници, номер 1 е изцяло прав, това беше послението ми (само в частта си за образованието, не смятам бедността за някакъв порок, а по-скоро духовната такава)!
Авоторът.

 
  ...
преди: 12 години, 10 месеца
hash: 5a3b0aeab9
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   А ти авторе, си решил да се възполваш от анонимността на сайта да се изтипосаш и изпишеш като някой супер преуспял/а та да заахкаме и заихкаме всички. И аз мога да кажа тук: ходих, завърших философия в Оксфорд, изкуство в Сорбоната и след това реших да се върна в Долно Криво и да си налягам парцалите в панелката.

 
  ... горе^
преди: 12 години, 10 месеца
hash: a8f4941447
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

13.   12, ако искаш ми ела на гости.
Не живея в Долно Криво (има ли такъв град или село).
Остави си координати, може да спретнем една вечер на бившите Емигранти и настоящите Имигранти. И Пух ще поканим.
Много уважавам хората, завършили в Оксфорд и Сорбоната, както и честните българи, живеещи в панелните си жилища. Поне са си тяхни и не безчинстват в момента по гетата някъде си.
П. П. сериозно ти говоря, дай си координати.

 
  ...
преди: 12 години, 10 месеца
hash: 60fdbdcf9f
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

14.   Живял съм в Лондон и имам приятели там. Тези които нападат магазини са 90% чернокожи, пакистанци и араби. Сред тях НЕ са децата на моите приятели. И кавито и да са тези "деца" не заслужават нищо друго освен куршум!

 
  ...
преди: 12 години, 10 месеца
hash: a8f4941447
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

15.   Надявам се да имаш гумен куршум предвид. (това позволиха тази вечер)
Иначе, прав си, но какво променя това в нещата?
С какъвто се събереш, такъв ставаш. Стига ти да живееш с такива, децата ти да учат в едно „училище“ с такива. Но няма какво да говоря, от избора ни днес, зависи бъдещето на децата ни утре. Така е било винаги и навсякъде, така ще бъде и сега. Най-страшна за мен е духовната и образователната бедност, която се шири не само в Англия.
Авора

 
  ... горе^

...
преди: 12 години, 10 месеца
hash: d487c68bd6
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

16.   Авторке, защо си сменяш пола постоянно, обърках се вече :) Не съм съгласна с теб, ама никак. Има хора, които държат на образованието, има и такива, които не държат. Тези, които държат децата им да получат добро образование, ще намерят начин да им го осигурят, ако ще и в третия свят да се намират, пък тук все пак говорим за Англия. Българите в гето не са живяли, няма и да живеят никога и никъде (изключвам циганите). Абе, с две думи- изобщо не разбирам каква е целта на агитацията ти хората да не емигрират еди си къде.

 
  ...
преди: 12 години, 10 месеца
hash: a8f4941447
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

17.   ... каза един дългогодишен емигрант, образовал децата си в Сорбоната.... живеещ точно на Гринуичкия меридиан

 
  ...
преди: 12 години, 10 месеца
hash: d487c68bd6
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

18.   Ясно.. сега разбрах от къде идва раздвоението ти на личността

 
  ... горе^
преди: 12 години, 10 месеца
hash: 897ee39da0
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

19.   Имах известни подозрения /като 16/ за смяна на пола, но сега съм сигурен - и темата и авторката са добре познати - Сиси, Хера, Жижу и пр. Въртиш едно и също, само че този път е по-кратко - всеки си има глава на раменете да мисли дали да емигрира, дали да бъде престъпник, дали да живее в гето и т. н. Снощи имаше достатъчно изявления на висши политици и полицаи от Острова, дано да си ги гледала - хората достатъчно достъпно разясниха същността на проблема. Поживей малко в Англия и много неща ще ти се изяснят, подобни проблеми има и в други страни.
Мечо Пух
Мечо Пух

 
  ...
преди: 12 години, 10 месеца
hash: a8f4941447
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

20.   Определено подобни проблеми има и в други страни със социалните низини. Не става дума тук само за емигрантите, а за хората без образование и перспектива като цяло. Проблемите в Англия, според мен, са най-големи, следващите бомбички ще гръмнат в Южна Европа (Испания?), може би Франция. Все по-малко ще се печели с нискоквалифициран труд, все повече ще се разграждат социалните системи и все по-малка ще е готовността на хората да плащат огромни данъци, за да може други да не работят (каква работа без квалификация?) и да раждат деца. Аз казах, каквото имам да казвам. Всеки сам си решава.

 
  ...

...
преди: 5 години, 2 месеца
hash: 5728ec060f
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

21.   не прекаляват ли някой като сравняват западноевропейското гето с българското циганско такова. Те нямат общ характер.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 1 месец
hash: 9ecf53376f
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

22.   Така е Номер 21. В западноевропейското си пушат тревица и после вадят пистолет/нож и стрелят/ръгат познати и непознати.
Всеки ден чета новините и имаше моменти , в които сравняваха престъпността в Лондон с Ню Йорк. Имаше повече убити за ден отколкото там.

 
  ...
преди: 5 години, 1 месец
hash: b66666c4ad
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

23.   Не знам но вчера в София в БГ баща ми за н-ти път преби брат ми и му счупи носа... та не всички сме много весели в БГ.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker