Защо българите си мислим, че сме ощетени от историята? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121008)
 Любов и изневяра (29665)
 Секс и интимност (14343)
 Тинейджърски (21872)
 Семейство (6460)
 Здраве (9585)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3165)
 Образование (7294)
 В чужбина (1649)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18477)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Защо българите си мислим, че сме ощетени от историята?
преди: 3 години, 10 месеца, прочетена 701 пъти
Ще започна с това, че вече две публикации по тази тема не бяха одобрени по незнайни за мен причини, за това няма да си играя пак да пиша дълго и подробно като предните пъти.
Ще бъда максимално кратък, спестявайки доводи и съответно обосновки.

Много често се жалваме колко ощетена била България.
Като почнем от робството, та стигнем до Втората световна война.
Ще дам буквално два примера, а който иска в коментарите да пише по-подробно.
Великите сили нарязват България в Берлин? Да така е. Но как ни разпокъсват? На нас ни дават най-плодородните земи на Балканите - Дунавската равнина и излаз на Черно море. В същото време сърбите в Босна дето вдигат въстание което трае 4 години (за сравнение Априлското трае няколко дена, седмица най-много) получават... нищо. Ние сме последната освободила се страна на Балканите и въпреки това се превръщаме в най-голямото на полуострова княжество, без да броим разбира се Османската империя.
Другият ми пример ще е за Втората световна война. Където въпреки, че сме тила на немците и трепим сръбски и гръцки партизани в край на сметка се отърваваме с някакви си там формални репарации излизайки от войната с фактически повече територии, връщайки си житницата на България. За сравнение сърбите дето са ги горили живи в лагерите, дето са дали милион и нещо си жертви получават буквално един полуостров от Италия, който сега дори е в пределите на Словения и Хърватска!
А ние българите сме дали около 24 хиляди жертви и си увеличаваме територията. Най-голямата трагедия от войната за нас са били бомбардировките над София, които реално погледнато не са били нищо особено. Все пак сме били съюзници с Третият Райх.
Това което можем да научим в случаят е, че историята трябва да се учи не персонално за всеки отделен момент нея, не разпокъсано, а в историческият интервал.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 3 години, 10 месеца
hash: 6c4a54f9f8
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Изобщо не сме ощетени. Всичко, което ни се е случило в исторически и всякакъв друг план сами сме си го извоювали по един или друг начин. Ние сме народонаселение напълно заслужаващо участта си. Никой нищо не ни дължи. Нека не ставаме като македонците.

 
  ...
преди: 3 години, 9 месеца
hash: 8b147b4c85
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Здравей,

Трябва да дефинираш терминът "ощетени". Дали имаш предвид "по принцип" (каквото и да значи това) или спрямо други народи (а тогава трябва да направиш адекватно сравнение на народите).

Иначе българите сме преживели 500 години робство, което не е било от никак леките - момчетата ни са ги взимали за еничари, а момичетата за харемите. Имали сме свободи спрямо негрите, но в някои отношения сме били и по-зле. Да не говорим, че близоста ни с Истанбул е причината да сме една от първите завладяни, съответно освободили се страни.

Тъй че в това сравнение сме "ощетени" спрямо западните империи и кой да е свободен народ.

Дори преди освобождението е имало идеи да се създаде "Османско-българска империя", т.е. българският народ да остане в рамките на империята, но да му се облекчи положението и да живее като равноправен с турците, но султанът го отхвърля, тъй че в това отношение сме били по-зле и от унгарците в Австро-Унгарската империя.

Прав си, че сме получили много по-голяма територия от съседите, но не забравяй, че исторически българите са имали поселения из голяма част от Балканите.

То и за това партиотите са говорили през годините - не за "Свободна България", защото след Освобождението сме били "свободни", а за "Обединена България", понеже българското население в Македония продължава да бъде репресирано десетилетия след Освобождението, а с войните губим и Западните покрайнини, Беломорието и т.н.

Конкретно войните са наша грешка, съгласен съм. Не е трябвало да влизаме в Първата Световна Война. Избрали сме грешната страна и през Втората Световна Война и затова като "загубили" сме попаднали под съветско влияние (т.н. "Социализъм"), а СССР ни е ощетил доста през годините.

Дори "Преходът" в момента е създаден от бившата "комунистическа върхушка" (полковници и агенти на ДС) която създава мутренските групировки, олигарсите, Бойко и благодарение на която "живеем добре днес".

Аз лично не вярвам в термина "ощетени" защото, просто по-цял свят съществува "закона на силния", а ние сме държава преживяла 500 години робство и загубила 2 войни, заради което е била и част от организация-балон ("Източния блок"), която е гръмнала 90-те години и просто си берем плодовете от историята.

Примерно и немците са загубили 2 войни и са страдали доста повече от тези загуби, отколкото ние, но са силен народ и пак са една от топ икономиките в Света.

Нас "Социализмът" ни научи да чакаме държавата да ни "оправи", а не ние да "оправим" държавата. А мутренските времена ни научиха да търсим "лесното", "далаверката", "простащината" и т.н.

Напоследък се наблюдават предприемчиви българи, но ще трябва да мине време за да се изчисти (и измре) паплачта в България (а според някои до тогава ще изчезнем като народ). Може да се каже даже, че сме "западна" държава, от гледна точка на страните в Източна Европа, но все пак сме най-бедната страна в ЕС.

Примерно ако Божков е българският Ал Капоне, като развитие сме на нивото на САЩ през 20-те години на миналия век, тъй че до 100 години може и да се пооправим, ако ни има.

Но "ощетени" или не - това не е оправдание да чакаме друг да ни оправи, а ние да се държим като паплач, а не като народ.

Поздрави!

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker