Защо в училище учим, че сме тюрки!? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120496)
 Любов и изневяра (29536)
 Секс и интимност (14293)
 Тинейджърски (21841)
 Семейство (6421)
 Здраве (9544)
 Спорт и красота (4684)
 На работното място (3125)
 Образование (7269)
 В чужбина (1640)
 Наркотици и алкохол (1113)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1729)
 Други (18349)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Защо в училище учим, че сме тюрки!?
преди: 3 години, 9 месеца, прочетена 1271 пъти
Моля модераторите да публикуват темата нищо, че не е битов проблем, а е свързано с историята. Разбирам, че сайта има друга цел, но все пак има какво да споделя по тази тема.

Сега се замислих, че ние всъщност през цялото това време сме зубрили, че сме едни тюркоезични номади дошли от степите на Казахстан. Всъщност се набляга много сериозно на това. Ами ние и днес учим, че сме имали Хан, тоест били сме Ханство. Това е нелепо. Знаете ли защо? Ами аз ще ви кажа. Докато се рових из интернет, в край на сметка установих, че няма нито един писмен документ в който да се споменават титлите на българските владетели! В "именникът на българските владетели", не пише какви са били титлите на нашите ръководители, от Аспарух като почнеш, та стигнеш до Асен. Само и единствено за Борис пише, че бил Княз. Затова в уроците по история имаше такава рязка промяна от Хан на Княз! А аз се чудех как така е възможно да станем от ханство в княжество в рамките на един урок. Или добре, нека приемем, че е така били сме ханове. Ами обосновете се де. Как така сме решили да сменим титлата си. Това беше само пример за едно от многото несъответствия. Значи въпреки че никъде не пише за български ханове (освен в учебниците), е прието да се пише Хан Аспарух, Хан Крум, Хан Омуртаг.... е нямам думи... но нещата не спират до тук.
Това с титлите беше отклонение. Нека се върнем към основната тема. Какъв народ сме, какъв етнос? Защо учим че сме тюрки?
Съвсем за кратко, незабележимо бих казал аз, едва в първият урок, се споменаваше за славяните. В същото време най-подробно учихме от къде идвали прабългарите. Как живеели. Какви кожи използвали, как пиели кобилско мляко. И нито думичка за славяните. Даже не знам почти нищо за тях. Сега не мога даже и две изречения за начина им на живот. Нищо, че това са били нашите прародители. Нищо, че говорим на славянски език. Ама не, ние ги игнорираме в полза на тюрките, монглоците и татарите. Разбира се, че не съм расист. Аз се гордеех с това, до преди време, а сега просто ме е срам какво сме учили в училще. Или хубаво, да приемем, че е имало тюрки, но защо за Бога трябва да наблягаме на тях?
Сега ще кажите заучените си фрази, че просто трябвало да приема фактите.
Да, наистина има много такива хора на които не им харесва това и почват да търсят и намират своя собствена истина. Именно за това взеха да наблягат все повече хора на митичният тракийски фактор, нищо че това са едни обикновени романи, гърци. Били намерили артефакти, само че тези артефакти са в типичният за средиземноморските народи стил. Ама не, толкова много се гордеем с тези находки, че вече сме не само българо-славяни, но и траки! Какво ли не ще си измислим! В интернет е препълнено с предавания от преди 10-20 години за траките, само дето това е била най-обикновена провинция в състава на Римската империя! Ама не. Нашите горди патриоти не искат и да чуят за славяни. Странна работа сме ние, в паспорта ни пише българин, гордо се считаме за траки, но говорим на славянски.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 3 години, 9 месеца
hash: 5df73ad198
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Защото сме колония на която населението трябва да се замени с цигани, за да се управлява от Турция и нейната агентура в лицето на ДПС ни управлява към пълното унищожение за, което е нужно да не знаем кои сме и да приемаме чуждите, въпреки че те ни вредят.

 
  ...
преди: 3 години, 9 месеца
hash: 0e5827a3d8
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Има политически фактор , който трябва да събюдаваш. Хомогенна група от хора , предвождани от Аспарух са наложили държавнически модел на местно славянско население. Така е изградена прабългарска държавност, но славянското население претопява етнически новодошлите. Формата на държавност се определя от политико-културните традиции и възгледи на епохите : империи, ханства, княжества, царства, градове-държави. В предмодерният етап на човешката цивилизация започват да се развиват републиките и сложни политически образования като федерации и конфедерации. Всеки държавен статут се ползва с различни привилегии от международната общност , в зависимост от епохата и силните геополитически играчи в района.
Така и титлата ХАН има своите политически измерения. А за присъствието на самото наименование съм сигурна , че се извежда от историографията и летописите на други народи, не е задължително източникът да е вътрешен.

 
  ...
преди: 3 години, 9 месеца
hash: eb184f5f48
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

3.   Толкова си недоразбрал, толкоз си зле.... направо ми се отщя да пиша маняк...

 
  ... горе^
преди: 3 години, 9 месеца
hash: 6a77ecddf6
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Авторе прекалено си дезинформиран и затова е такава каша в мислите ти!
1 Отиди в Плиска и прочети на официалната табела как се е казвал Кан Испор (Аспарух), Там пише Испор, написано от бг историците на официалната информационна табела на паркинга пред музея на открито.
2 После попрочети за княз Богор (Борис) и ще разбереш, че титлата Кан се заменя заради "покръстването". Макар по голямата част от населението и владетелите на държавата до тогава да са били християни е трябвало за да бъдат признати за равноправен народ владетеля им да носи тяхна титла за владетел, да приемат римския вид християнство. Има останки от Църкви които доказват за наличието на християни още през 2-3 век.
3 Такова нещо, като славяни не съществува, затова не е описан и начина им на живот. Имало е много племена траки, които нямат нищо общо с гърците. Траките, Византия често наричала склавини, думата за роб, използвана и за хора от простолюдието. Заигравката с думата склави някъде в 18 век се преобръща на славяни и разпространена от руската империя, иначе тези хора си произлизат от тракийските пламена. Днес руснаците си знаят, че произлизат от викинги и вече няма кой да кара всички траки да се наричат славяни. В крайна сметка днес говорим език произлязъл от тракийския.
Няма как да ме убедиш че имало един хан Аспарух, който говорил пра български, дошъл през 681 създал държава не само проговорил славянски, но и приел славянския език за официален за държавата, която бил създал.
4 Това с провинциалните траки направо ме разсмя, ми то тогава и българите 500г сме били провинциални турци. Това ти объркване се дължи на факта, че не си разбрал принципа на държавност. Тъй като по онова време империите са завземали огромни територии не са държали задължително населението на завзетите територии да променя националност, език, традицйи и вярвания. Прави разлика между етнос и държавност!
Нашите патриоти просто са прочели достатъчно на брой древни документи, за разлика от хора, които всичко което знаят е от учебника и то с пропуски. Да, говорим "сКлавински", разбирай тракийски, като всички тракийски народи.
Говорим толкова славянски колкото книгата на Пайсии Хилендарски е озаглавена "История славяно българска":) Имаш интернет намери снимка на книгата увеличи и ще видиш, че истинското име на книгата е История славНОбългарская. Дано правиш разлика между славни и славяни.

 
  ...
преди: 3 години, 9 месеца
hash: 7ff2cb7e66
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

5.   Явно момчето не знае или не се усеща каква касапница ще стане сега в коментарите, заради неговите изявления относно славяните или траките. Но тъжното е, че той казва самата истина. Манията по траките е оправдана предвид археологическите открития с които няма как да не се гордееш, но истината е че това са били ромеи. Ако продължим така с тях, ще мине време и ще заприличаме на Ромъния, а те буквално учат, че са римляни, тъй като са наследници на даките.
Що се отнася до славяните уверен съм, че сега в коментарите ще се намерят големите патриоти да отрекат тяхното съществуване. По-полека с гумичката за триене на народите. Славяни е имало. Артефакти от тях има. Но поради техният скромен начин на живот и бедна материална култура артефактите им стоят по мазетата на музеите. Те просто не грабват окото като златните тракийски накити.
Плюс това имат сравнително малко некрополи, защото са практикували трупоизгаряне.
А за прабългарите говорят, че са били индо-европейци. Тезата че са тюрки отдавна не е легитимна.

Защо учим, че сме тюрки и игнорираме славяните? Колкото и да е абсурдно в миналото славяните бяха всичко, днес махалото е на другата страна, и едва ли не, никакви славяни не е имало, а ако е имало са били съвсем малко. Но ти едва ли ги разбираш тези работи, ти си от по-новото поколение.

 
  ...


...
преди: 3 години, 9 месеца
hash: 42bcfa394d
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

6.   През последните 20-30 години, така изопачиха историята ни с лъжи и манипулации, че скоро ще ни изкарат и ескимоси. До 1989 година бяхме една средно развита европейска държава с история, традиции, култура и имахме армия която можеше да защити България.
Сега сме най-бедната и изостанала страна в Европа, с най-голямата корупция. Натрапена ни беше, чужда на българския народ ориенталщина(чалга, кючеци и чужди на нас култура и обичаи).

 
  ... горе^
преди: 3 години, 9 месеца
hash: 3567b640b8
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Ами за да угодим на новите си господари и да не дразним Турция. А после на база това, че сме уж тюркоезични тя ще предяви териториални претенциикъм нас. Мухобойко ще избяга с парите и ще се кефи, че "кофти матряла" това заслужава, а ние ще го ядем тук. Така се получава, когато няма трупове.

 
  ...
преди: 3 години, 9 месеца
hash: 4bc1d26803
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

8.   Какво учиш зависи от това какво е модерно, какво е престижно, ако щеш в даденият момент. Така както македонците учат, че са "особен вид славяни", така и ние учим, че сме тюркско племе. Смехория.
Но това не е само с нас. Ми то и на украинците им казват, че те са изкопали Черно море, ама какво да се прави...

 
  ...
преди: 3 години, 9 месеца
hash: 48c7e75ce3
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

9.   Няма нито един исторически източник, който да споменава каквото и да било за славяните. Самият термин е измислен през 18 век в интерес на Русия и техните пан-славянски идеали. Искали са да обединят всички "славяни", като ги анексират, в това число и нас. Но самият термин "славяни" никогга преди не е използван. Докато траките нямат общо с ромеите - тук грешиш - те са доста преди тях. Ромеите се опитват да си присвоят част от тяхната култура. Според някои източници траките са били най-многобройният народ след индийците. Как изчезват толкова много хора изведнъж?

 
  ... горе^
преди: 3 години, 9 месеца
hash: 9dd567e263
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   "Как така сме решили да сменим титлата си. " - е ти от толкова учене това не си ли разбрал още? Какво си учил толкова време? Борис е станал княз от хан, защото сме приели християнството. Схващаш ли или не се беше "замислял" по въпроса. Богът Тангра и него ли смяташ, че не е сигурен и няма писмени доказателства? Защо не заподозреш, че сме били мюсюлмани или може би будисти.

 
  ...

...
преди: 3 години, 9 месеца
hash: d70def6959
гласове:
1 2 3 4 5
  (14 гласа)

11.   Глупости. Авторът определено е функционално неграмотен. Пред мен е учебникът по история за 10-ти клас, а съм преглеждал и този за 6-ти. Нищо такова не пише. Прабългарите са тюрки, не българите. Днес ние не сме прабългари, а българи. Българите сме съвсем малка част прабългари, голяма част славяни и капчица аборигени (траки).

 
  ...
преди: 3 години, 9 месеца
hash: 407f9a8544
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Автора съм. Очаквах повече разбиране. Ще се постарая да отговоря на всички.

#1 - Предполагам искаш да кажеш, че политическите партии както винаги са против народа и служат на чужди интереси? Нищо ново бих казал аз. За циганите сигурно намекваш, че ще се претопим в тях както прабългарите в славяните?

#2 - Да, май ще се окажете прави за политическият фактор. Ок, Аспарух идва и основава НОВА държава тук на Дунава. НО понеже славяните са били повече, претопяват прабългарите. В дългосрочен план, наистина това е било възможно да се случи.

#3 - Ех маняк, какво да направя че не можеш и две изречения да свържеш на тема история.

#4 - Не знам как са се наричали славяните в миналото, сигурно са имали много имена, като англичаните и техните кланове. Плюс това звучи нелепо ние траките дето сега сме 7 милиона да сме дали език и култура на руснаците дето са 150 милиона, на поляците и украинците дето са по 50 милиона. Само на сърбите сме дали, защото те са наша "колония", ние сме ги владеели по дълго отколкото турците нас.

#5 - Напротив, бях наясно. Четох в доста форуми преди това от преди десетина години. Нищо ново, ако ме питаш. Да, четох ги тия неща. Не разбирам само защо всички така мразят сКлавините, въпреки че говорим на сКлавински.

#6 - Чак пък да сме най-бедната. Не знам, не съм живял през соца, как е било тогава вие ще кажете. След време като си заминете и не останат свидетели кой знае какво ще напишат в учебниците)))

#7 - Ах, колко е страшна тази Турция))) Да разбирам ли, че сте съгласни с това което написах?

#8 - Хубаво е наистина да погледнем в страни и да сравним какво учат в чужбина. Едва ли сме единствените.

#9 - Ами то и индийци няма по тази логика, има индуси, цигани и още хиляда племена в един милиярдна Индия (без да броим индиянците). Как сме били така многобройни, а сега сме едва 7 милиона? Едва ли само ние сме имали болести, кризи, войни, иго...

#10 - Според уикипедия: "Тангра (срещано също като Тенгри или Тенгер) е името на върховния бог в древната тюркска, хунска, монголска, прабългарска и алтайска религия, наречена тенгризъм. " после да не ми кажите че си измислям...

#11 - Слагам пет звезди за това, че ми напомни да използвам "прабългари" (въпреки че те никога не са се наричали така). Аз също имам книжчици, цитирам "изданието е одобрено от МОН". От тях учих в четвърти клас. Казва се "Детска енциклопедия История на България". Нямам учебници от това време по простата причина, че ги връщахме. Значи в комплекта има 12 книжки А4, по 26 страници. Започват с траките 3000 г. пр. Хр. - 500 г. сл. Хр., и след което почваме във втората книжка да разказваме за създаването на България. На картинката има бял кон язден от видимо монголец и до него сКлавин. Вижте ги в интернет просто.

Като цяло стана късно и се уморих да пиша. То хубаво да се Обижда на функционално неграмотен, ама кой е казал че отсреща на клавиатурата не стои също такъв.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 9 месеца
hash: 5df73ad198
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

13.   То няма такова нещо като тюрки първото, което е. Това е термин измислен преди около 120г. след разпада на Османската империя. А като етнос тюрки нама, няма и турци. Те са смесица между араби, азиадци и европейци, но това не е отделен етнос и не е съществувал, когато ние траките, ариани сме тук от 1 500 000г.
Факт е, че сме европеиди, то се вижда по красивите лица, големите очи, белите кожи и правата коса. Също така са направени масови генетични изследвания на българи през 2017г., които доказват, че сме 100% траки.
А историята ни се променя по политически причини.

 
  ...
преди: 3 години, 9 месеца
hash: f82a47c9b0
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

14.   Дори не съм подозирала, че в съвременното българско общество има нагласи за отричане на съществуването на славянските племена. Къде съм живяла до сега? Славянските племена са етнолингвистична група, за която се пише още във византийски източници. Противоречията по отношение на бита и културата им идват от описанието в различните източници, но не и от пренаписване на историята. Дори и в някакъв момент славянската теория да е ползвана за прокарване на панславянска руска политика, това не е основание за отричането на съществуването им. Аспарух урежда отношенията си с племе, което се наименува Седемте славянски племена и така възниква първата българска държава. Титлата си ХАН, Аспарух носи от от държавния модел съществувал в държавата основана от баща му хан Кубрат - Стара Велика България, на територията на днешна Украйна и част от Русия. Промяната на титлата от хан на княз е провокирана от приемане на православното християнство като официална държавна религия, самото християнско вече е било проникнало сред населението на държавата.

 
  ...
преди: 3 години, 9 месеца
hash: 554517d3ef
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

15.   Абе я дайте малко по-обективно.
"Славяни" е условно твърдение. Ако следваме ЛОГИКАТА ще се окаже обаче, че няма нито италианци, нито испанци! Както е казал участника в борбата за обединение на Италия, маркиз Масимо д‘Азелио: „Създадохме Италия, сега да създадем италианците. “
В случая с Испания пък има баски, има каталунци, има Галиция.
За славяни се считат поляците, хърватите, чехите, украинците ама на нас в главата ни е само Русия. Българина е много, много късоглед. Както каза един друг по-горе в коментарите, по-полека с гумичката за триене на народите. Вие туко-що нарекохте славяните роби (от англ. Slav /славянин/ = Slave /роб/ ), а както ви казах за славяни се считат хора в цяла централна и източна и югоизточна Европа, а това си е пряко накърмяване на чуствата на етническа основа. Все едно на нас да ни кажат, че bulgarian идва от burglary или v(b)ulgar или да ни нарекат татарин.

 
  ... горе^

...
преди: 3 години, 9 месеца
hash: 6a77ecddf6
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

16.   от 4 до 12
На мен също ми звучи нелепо твърдението ти, че сме дали език и култура на руснаци, поляци и украинци, авторе.
Истината е че нашия цар Симеон изпратил в Киевска Рус учени йереи (свещеници) и книги, един вид мисионери. И тъй като книгите са на български учени и свещенници преподават на български и на кирилица, обучават писари да преписват евангилията и т. н. Руснаците заедно с обучението възприели много български думи, например за човешка глава казват голова, обаче за глава на книга все още ползват българския изказ глава.
Ние българите сме единствения народ на земята, който е разпространил писменост и религия на толкова голяма площ без насилие.
Казваш ние 7 милиона, а русите 150 милиона. Защо не погледнеш колко са испанците и как цяла южна америка говорят испански и за 20 държави по света испанския е официален език, но ако си чел история всички тези хора са проговорили и научили испански насилствено и техния собствен език на ацтеките, маите и инките е затрит насилствено.
Не съм информиран кога сърбия ни е била колкония, моля да ме информираш, защото и гугъл не знае такова нещо.

 
  ...
преди: 3 години, 9 месеца
hash: 6a77ecddf6
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

17.   14 посочи византийски източник в който се пише за славяни, моля!

 
  ...
преди: 3 години, 9 месеца
hash: 7ff2cb7e66
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

21.   16 бъркаш брутално! Религията е разпространена в Русия изключително насилствено!

Българите сме комплексари на които всеки вечно някой ни е длъжен.
Ние сме единственият славянски народ, който отрича произхода си.
Или пък не, ние бяхме тюрки или май както някой по-горе каза траки на 1,5 милиона години :)

#Бог е българин

 
  ... горе^
преди: 3 години, 8 месеца
hash: 9efaf21250
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

23.   Къде точно и в кой учебник пише, че прабългарите са тюркски племена? Това отдавна отпадна. А след ДНК - анализите съвсем. Това се учеше преди 30 години, сега в учебниците доколкото имам наблюдение от дъщеря ми няма подобни твърдения. Друг е въпросът, че са изкривени фактите относно турското робство.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker