ДНК тестовете достоверни ли са - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121189)
 Любов и изневяра (29708)
 Секс и интимност (14357)
 Тинейджърски (21896)
 Семейство (6472)
 Здраве (9598)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3179)
 Образование (7302)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18521)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

ДНК тестовете достоверни ли са
преди: 3 години, 10 месеца, прочетена 1083 пъти
Гледам видеа на хора, които си правят ДНК тестове за произход, и ми е интересно какво мислите. От една страна може и да са верни, защото когато близначки си направят тест или еди и същи човек 2 теста от различна фирма, резултатите са близки.

От друга страна обаче ми се струва, че не са верни, защото реално никой не излиза такъв какъвто си мисли, че е. Дори и хората, които твърдят, че са чисти еди какви си, се оказва, че са едва 30-50% такива. Айде то вярно, че чиста нация няма, ама ми направи впечатление, че много немци се оказаха с някакъв процент индианци. Нерде Ямбол, нерде Истанбул, както се казва. От къде на къде пък руси бели синеоки немци ще имат индиански гени? Също имаше едно клипче с футболисти на Борусия Дортмунд - единия половин нигериец, половин немец, се оказа финландец, а един турчин се оказа казахстанец, грък и индианец. Като казах грък, който и да си направи теста без значение от коя държава почти винаги се оказва немалък процент италианец и грък. А самите италианци пък се оказаха араби от Близкия Изток. Значи всички са италианци, само италианците не са италианци, а араби. Албанците се оказаха предимно гърци и италианци и 10% ирландци. А турците пък абсолютно всички имаха гръцка кръв и бяха видимо недоволни от факта. Уж големите врагове, не знам какво, пък те реално са едни и същи (според теста).

Само че важно уточнение е, че теста не казва, че си еди си колко процента италианец примерно, а ти показва от коя част на света са ти гените. Което е много много относително. Примерно показва ти някакъв район в Америка да речем Бразилия. Ама какво значи Бразилия? Бразилец, който преди няколко поколения е дошъл от Португалия или бразилец, който е потомък на коренното население? Или пък потомък на африкански роби? Защото между тези неща има огромна разлика. Или ти дава примерно региона Балкански полуостров. Ама това българин ли е, сърбин ли е, румънец ли е, не се знае. Да не говорим, че самите румънци, българи и всякакви са съставени от други националности, едните от Средна Азия примерно, другите от Средиземноморието, третите от Европа, ама някога преди много векове също били азиатци. Или ти дава района на Испания. Ама въпросната Испания я има от има-няма 3 века. Преди това са били отделни кралстава. Та какъв точно испанец? От Андалусия, от Галисия, от къде? Защото едните са били 8 века под арабско владичество, другите са били завладявани от готи, вандали и всякакви германски племена. Има испанци, досущ като араби, има и руси със сини очи. Да не говорим, че са били колониална империя и един Бог знае още колко гени са докарали от Америка и Тихоокеанския регион.

Не знам, според вас може ли наистина да разбереш какъв си?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 3 години, 10 месеца
hash: e37e146c06
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Днк тестовете са верни на 100 процента. А това какви гени имаш има друго изследване-антропологично.

 
  ...
преди: 3 години, 10 месеца
hash: 7edb404a54
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Според мен са верни и може да разбереш какъв си, просто ти си объркан. Казваш че в тестовете нации не се споменават, а само части на света. Всъщото време твърдиш, че някой си бил грък и италианец. Теста казва средиземноморие примерно, защо не провериш къде на картата са границите на средиземноморие и защо твърдиш, че всички с ген на средиземноморци са гърци? След като има средиземноморски гени в себе си, корените на този човек може да са северна африка, италиянски или испански, или южна франция, дори мароко, защо някой решава че средиземноморие означава гърция?
Пък и като се замислиш в миналото как са се мешали народите.

От друга гледна точка пък за какво ти е да знаеш какъв си, гени ако са за срам няма как да промениш или още по лошо да очакваш да се гордееш с гени, което значи че с друго няма какво да се похвалиш.

 
  ...
преди: 3 години, 10 месеца
hash: 4b4f17bb38
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

3.   Ето едни близначки, които си правят ДНК тестове в най-популярните фирми: https://www.youtube.com/watch?v=Isa5c1p6aC0

Различните фирми им дават различни резултати, както и дават разлики между самите близначки (които като изключим миниатюрни ДНК епигенетични мутации трябва да имат абсолютно еднакви ДНК).

Аз съм си правил такъв ДНК тест в ancestry.com. Самото ancestry отначало ме изкара 30% славянин, 30% балканец, 20% евреин, 10% италианец, 10% турчин. Нещо такова беше. Това беше в продължение на една година. След една година ми дойде някакъв мейл "ами ние си сменихме алгоритъма" и сега вече бях с 10-15% повече славянин и по-малко турчин, евреин и италианец.

Но истинското забавление идва със сайтове като gedmatch - където можеш да избереш срещу каква база данни да си сравняваш твоето ДНК. Та, изтеглих си аз ДНК-то от ancestry.com като архивче. Пуснах го в gedmatch с различните алгоритми и да ме сравнява с различни бази данни - ами да ти кажа, общо-взето няма една база данни и един алгоритъм да дават еднакви резултати. То ти ги подрежда по % колко вероятно е да си от еди коя си група. Едните ме изкарват първо българин, едни ме изкараха първо грък, други - италианец от региона на Тоскана... И това са само с базите данни за Европа.

Така че, не, не са достоверни. Ама си е забавно ако имаш да дадеш 150-200лв за изследване.

По-интересно ми беше в сайта promethease - слагаш си ДНК архивчето там и сайтът прави медицински анализ - показва ти примерно дали имаш гени за склонност към определени заболявания. Говорим само за склонност тук. А и не само за заболявания, ами всякакви такива черти и склонности, за които са открити специфични гени. Аз видях, че примерно имам ДНК за руса и червена коса, но съм си чернокос. И че имам гени за склонност към щитовидни заболявания, което си имам. Но примерно имам и късогледство, апък нямам гени за късогледство. Така че нещата са много относителни, плюс това хората още не са разгадали със сигурност точно как се мапва ДНК-то към определени черти. Всичко са спекулации.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 10 месеца
hash: 1a601606db
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   И аз съм ги гледал. Направи ми впечатление, че има тестове от различни компании. Едните следователно по-подробно, по- разгънато показват, дори интерфейса на приложението им бе по-добър. Другите просто не вдъхваха доверие.
Според мен за произхода зависи от базата данни която имат, въпреки че ДНКто до голяма степен е просто цифри. Те го дават най-вече по регион, от там идват и конфузните ситуации.
Няма как да очакваш на един рус и синеок немец да му пише, че е 100% от Бавария примерно, особено като имаш предвид че в Скандинавските страни са същите. Има наистина проблем с регионите. Имаше такъв случай, българин си прави тест и очакваш нали да ти пише, че си славянин, защото нали сме славяни и се оказва че си такъв ама или те праща на север при Беларус и Полша или в съседна Сърбия и Хърватска. Или може да се окаже, че не си славянин, а някакъв гръко-италиянец и да те прати в Южна Италия и Гъргия, навсякъде но не и в България. Най-чисти се оказваха май руснаците. Те бяха 80% примерно славяни и 20% фини или балтийци.

ДНКто е математика. Няма как да бъдеш объркан. Точността обаче зависи от базата данни. Така мисля. Абе интересно е.

 
  ...
преди: 3 години, 10 месеца
hash: 6cfe616735
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

5.   4, ами то славянин пак е относително понятие. Защото славяните са група от отделни племена, а не само едно племе. Примерно и руснаците са славяни, и сърбите, ама между едните и другите няма много общо, защото са много различни видове славяни. А освен тях има още десетки славяниски племена. Така че и да ти кажат, че си славянин, пак нищо конкретно не са ти казали.

Все едно да кажеш, че арабите са си същите. Да, ама между мароканец, египтенин, саудитец и сириец примерно има Балкан разлика. Защото от тях има и с персийска кръв, и с древноегипетска, и с мавърска, берберска и всякаква. Примерно древните египтяни да не са били араби?

 
  ...


...
преди: 3 години, 10 месеца
hash: d070c9ab31
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Парадоксално аз си направих тест и го получих миналата седмица. Теста дето аз ползвах беши на MyHeritage DNA и го взех поради намаление което промотираха. Популярни тестове за генетично потекло са също най-вече тези на Ancestry и 23andMe, като има и други компании на пазара които също предлагат ДНК тестове.

Най-голяма база данни казват че имат тези на Ancestry компанията, следвани от конкурентите им 23andMe. Тези двете компании НЕ позволяват да се трансферират ДНК файлове за сравнение на потеклото. Когато си направиш ДНК тест за потекло, генерират ти дигитална 'Raw DNA Data' която някои компании позволяват да качваш в тяхната база данни и да сравняваш потеклото си спрямо включително и от техните анализи въз основа напалгоритмите и генетичните данни с които разполагат.

Искам само да кажа че аз опитах 6 (шест) различни анализи от DNA компании позвайки Raw DNA файла който ми се генерира от MyHeritage. Ancestry and 23andMe не позволяват качване а само теглене на данни от тях ако си им ползвал тестовете.

Всяка компания която ползвах ми даде различни резултати и проценти.

Някои ми дадоха че имам балканджийско (не българско), както и гръцко и италянско. Имах напни от други че съм и 25% евреин.

Всички сайтове дадоха различни данни и различни проценти.

Ако ще пробваш, най-добре може би ползвай тоя на Ancestry тъй като те имат най-голяма база данни а и не позволяват никой да качва тяхното ДНК при тях, за разлика от другите. Един вид трябва сигурно да са по-качествени.

При всички положения тестовете не са 100% достоверни поради това ме не разполагат със цялото ДНК на хората.

Добри са евентуално за откриване на 1-ви и 2ри братовчеди обаче ако и те са ползвали такъв тест и са им в базата данни.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 10 месеца
hash: a816ed9279
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

8.   Наскоро бях се навил да правя тест, когато в тубата попаднах на клип на Vox: https://youtube.com/watch?v=IIWlatQt4KE
Анализът на гените не дава информация за дедите ни, по скоро показва кои гени споделяме общо с хора, направили тест в даден район. 15% турчин означава, че 15% от взетите под внимание наши гени съответстват на гените, които се срещат при определен % от хората направили тест и определили се като турци.
* 99 % от ДНК-то ни са общи, защото сме един вид - Homo Sapiens Sapiens
Много малка фракция от ДНК-то е различна при всеки човек.
* гените взети под внимание се различават от лаборатория на лаборатория.
* всяка лаборатория си има собствена база от данни т.е. резултатите не са сигурни и се различават
* прецизността на данните е манипулирана

Това е маркетингов трик, целящ бърза печалба.
Сигурността на данните е сериозен проблем. С кръвните тестове частни компании разполагат с подробна информация за нас.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker