България загнива! Ще постъпя ли правилно като напусна родината? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121050)
 Любов и изневяра (29672)
 Секс и интимност (14350)
 Тинейджърски (21880)
 Семейство (6464)
 Здраве (9588)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3167)
 Образование (7295)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18486)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

България загнива! Ще постъпя ли правилно като напусна родината?
преди: 3 години, 10 месеца, прочетена 3910 пъти
Нека за начало, за да знаете от каква позиция ви говоря, да се представя. Аз съм на 17 години от североизточна България.

Лично аз смятам, че градът ми Русе, който е петият по големина в България, а в миналото до края на 19 век е бил най-големият в тогавашното Княжество, днес е абсолютно обезлюден и въобще не вярвам да е в челната петица! Това е на база моите наблюдения. За десет години не малко роднини, познати на родителите ми или приятели и съученици заминаха за чужбина.
Преди десет години се строяха три мола и имаше един на половина пълен търговски център "Роял". Днес търговският център е абсолютно празен с буквално два магазина и един ресторант, единият мол фалира и е напълно затворен, вторият така и не го построиха, а на третият така и не напълниха първият етаж, а другите два етажа са на 80% празни като на третият(последният) стои единственото кино в града. Като малък мама постоянно си спомням се оплакваше, защо има толкова малко детски площадки и наистина, те или бяха изпочупени, или общината просто събори каквото бе останало от тях. Жалко но факт... Вече дори няма къде да има да ходя на опера! Шегувам се, аз не ходя))) Ама пенсионерите са прецаканите. Искам да кажа, че днес изгоря операта, не цялата само покрива, но е показателно. Това е официално най-скучният град. Единственото място за забавление е шоурума. Имаме буквално парк, кея и центъра, и един обществен басейн (който за 17 години нито веднъж не съм посещавал). Имаме и още един парк, който вечер бива кръстосван от дилъри. Също така Русе е единственият град в който Макдоналдс фалира))) не си го спомням, но преди казват, че макдоналдс са били на центъра ама вече няма и помен от тях.
Помнете, хората нямат реална причина да остават! Такива трябва да се създават!

Сега завършвам, наистина ми е жал за хората, които нямат финансовите средства да напуснат града. Жалко, ще им се наложи да следват в Русенският университет. Знам, че е много изпаднал. Нивото не е каквото трябва да е. Е, може би за негрите които следват тук е друго нещо. Но определено не е на нужното ниво.
Ок, признавам градът е красив. Но болшинството русенци преувеличават! Градът е твърде малък, за да бъде наричан "малката Виена". Имаме буквално една сграда която да, има реално величествена архитектура! Останалите сгради ги има същите в много други градове, а у нас дори не са поддържани!

Не разбирам много-много от тази тематика, но градоустройството е ужасно некомпетентно. Велоалейте и през главата ми ще ги прекарат утре. Кеят го бетонираха, така както черноморието не бяха. Разбиха пасарелката и на нейно място поставиха нова, но много по-тясна. Както казах по-горе, абсолютна некомпетентност! Въпреки че има постижения, не трябва да си затваряме очите, за откровените простотии.
Плюс това, ми омръзна от българското равнодушие. Кажи-речи трябва да се радваме и на малките неща, да си търпим.
Хубаво, българина е прост - бай Ганьо. Не отричам, ние сме си виновни. Ама защо да си стоя аз тука в тази кочина или да ходя в друга част на България (където е същата простотия), след като възрастните които трябваше да оправят положението в родният си град заминаха, а останалите пият бира пред телевизора и гледат умно.
Ох, чакайте бе! Щях да забравя най-важното! Градът вони, смърди! Все едно съм в газова камера! Всяка вечер завода гори отпадъците на Европата, и ние ги дишаме! А това е ужасно гадно. Затварям прозореца и отивам в другата стая. Просто пълен ужас и безпредел.
За отсечката на смъртта Русе-Бяла няма какво да кажа, освен че Бойко обеща магистралата да е готова към 2015 година, днес е 2020 и вече е по-скромен, обещава само скоростен път.

Разбирам, че съм от онова поколение, което е било възпитано в критичен към България дух. Аз мога да съм доста обективен. Но сега просто сметнах, че няма какво да си мълча. Само дето не мога да се съглася, с хората които са постоянно доволни от нещата тук. Просто казвам, че нищо не е наред и всичко можеше да е идея по-добре, ако хората вместо да протестираха, бяха излезли и почистили улицата примерно или бяха направили детска площадка за децата. Не е трудно.

Спирам до тук. Малко се поовлякох. Как мислите. Да остана ли тук, в патриотичен дух да спасявам Родината или да ходя в чужбина бягайки от загниваща България?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:
1-50 от 62

преди: 3 години, 10 месеца
hash: e95251ccd7
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Много градове са така, че дори и по-зле. Дори София си има куп проблеми. Аз лично избрах да устоя живота си в чужбина и не съжалявам. Ако не се чувстваш на мястото си в България, моят съвет е да си опиташ късмета другаде. Няма смисъл да стоиш и да се мъчиш от някакъв криворазбран патриотизъм.

 
  ...
преди: 3 години, 10 месеца
hash: 2aca0e9871
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Спасявай единствено себе си, родината не е мисли. Мисли как да правиш достатъчно пари че да си създадеш собствено семейство. Тук в близките 20 години няма се оправим, две три генерации политици и полицаи и други държавни служители трябва бъдат осъдени и всичко да им бъде отнето в полза на държавата и милярдите които се управляват от шепа хора да се върнат при всички хора, хубаво звучи но пари и власт без кръв не се дават, а системата намира начин всеки да контролира или почти защото знам единични случаи където е безпомощна срещу така наречените маргинали, хора без официална работа и доходи не плащащи нищо на скапаната система защото виждат как се краде, аз съм един от тях

 
  ...
преди: 3 години, 10 месеца
hash: 154e3a890b
гласове:
1 2 3 4 5
  (21 гласа)

3.   Да избягаш казваш, не можеш да избягаш от самия себе си.
На 17г си и може би не осъзнаваш, че всичко което е около теб човек сам си го прави. Ти избираш дали да бъдеш от онези дето трябвало да оправят положението но заминали, или от онея пред тв, или ще бъдеш трети вид човек, който да направи нещо за града си да организира и др хора в дейност за града.
Обезлюдявате Русе, затова правителството решава, че няма нужда от магистрала, ако и вашето поколение заминете и от скоростен път няма да има нужда и няма да го направят.
Ще дойде момент в който ще имаш право да гласуваш за кмет, тогава преди да решиш мисли, за детските площадки за пасарелките, за всичко което не ти харесва, ако трябва и ще агитираш за правилния кмет и правилните хора в общински съвет, ако трябва и сам ще се кандидатираш.
Ако заминеш какво ще постигнеш? Ще се възползваш от това което хората са постигнали на мястото което ще идеш, но там ще си имигрант, ще си чужд и децата ти ще са чужди за месното население и не само това. В живота си човек за да е щастлив трябва да достига постижения, да промення това което не му харесва, а не да бяга. Бягането от проблемите ще те направи една нещастна мижитурка, която може би ще пуска снимки в инстаграм за да му завиждат, другите мижитурки и онези пред тв, но вътрешно ще знае че това той не го е постигннал, а само се е възползвал от постиженията на местните хора.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 10 месеца
hash: 973738bd7e
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Да спасяваш родината? Успех!

 
  ...
преди: 3 години, 10 месеца
hash: 21dd8e0eea
гласове:
1 2 3 4 5
  (14 гласа)

5.   Няма нужда от толкова драма. Просто научаваш съответния език и си търсиш щастието. Не само Русе е така, а като цяло България. И аз живея в Русе между другото. Смятам, че най-голямата ми грешка е, че останах тук, мислейки си, че като съм образован, амбициозен и напорист, ще живея добре. Е, 16 г. по-късно разбирам колко наивен съм бил. Мислех, че ще влезем в ЕС и ще се пооправим, мислех, че този преход рано или късно ще свърши. Е, минаха вече 30 г. и не само не става по-добре, а напротив. Ако до сега съм имал някаква надежда, вече съм убеден, че още 30 г. да минат, пак няма да има подобрение. Сега вече е по-сложно за мен, имам семейство, професия, която мога да я работя само в България и др. неща, които ме спъват. Но определено няма да позволя щерка ми да допусне същата грешка. Да почва да учи езици и след средното Adios para siempre. Ако трябва ще продам всичко, що имам, само и само да учи в чужбина.

 
  ...


...
преди: 3 години, 10 месеца
hash: 34afe33097
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

6.   Абе със сигурност не е розово положението. Аз не виня управляващите, те са средностатистически българи. Ние сме си виновни за всичко, няма какво да се лъжем.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 10 месеца
hash: c96b26aa84
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Ако всички българи бяаха с подобно мислене, България щеше да е загинала до сега! Малко трудности... и подвива опашката между краката като бито куче и изчезва.
Когато положението тук започне да се оправя, веднага ще се върнат и всичко да им е на готово. Малко съвест нямате ли? Всичко зависи от нас младото поколение. Ние трябва да оправим родината си, защото родината е само една и друга като нея няма!
- Другото е мащеха и робия, с наведена глава и смачкана психика.
Хубавото е че не всички напускат, а и много хора започнаха да се осъзнанат и завръщат обратно. Само вижте колко много случаи показват в медиите. Който може, и тук се оправя идеално.

В чужбина;;; Шнел, Шнель, булгар!

 
  ...
преди: 3 години, 10 месеца
hash: c6fa8d4a0a
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

8.   България загнива. Ще постъпиш правилно, като напуснеш родината.

 
  ...
преди: 3 години, 10 месеца
hash: 2ea3c2e2cc
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

9.   Живеейки в една държава - отдаваш труда и постиженията си на нея. Ако желаеш да се трудиш за политици, чиято единствена цел е да трупат пари на гърба на народа и да даваш данъците си за "интеграцията" на гласоподаватели, които нямат 1 ден трудов стаж, а вместо това крадат и пребиват - тогава оставай в България.
Сега много "патриоти" ще се нахвърлят, казвайки, че промяната зависи от всеки един от нас. И биха били прави, ако държавата беше нормална. Но погледни около себе си - при положение, че почти всички интелигентни и способни хора, отдавна са напуснали пределите на България, и при положение, че останалите искат промяна, само на масата в кварталното заведение - мислиш ли, че може да има някаква истинска промяна - дори да има 10 000 реално работещи за нея?
А това че чужбина не ставала родина - ако си умен и амбициозен, избереш си обкръжение с твоите цели и интереси - родина може да ти бъде всяко едон място на света

 
  ... горе^
преди: 3 години, 10 месеца
hash: 47a4ab85cc
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

11.   Със сигурност, България се обезлюдява. Но не им е виновна тя, а нашите родители, техните родители, твоите роднини. Тях трябва да попиташ защо не са направили бизнес, където ти да се развиваш и да му ползваш благинките. Ако имаше пари, щеше да живееш добре дори в България и тя щеше да бъде по-добро място. Но хората предпочитат да отидат на готово и изметено и от там да гледат родината си от високо. Дори и да се гърчат в земеделието, кланиците, да бършат дърти западни задници. Т. е пак да бъдат бедни мизерници. Малцина са, които са успели и имат добър стандарт на живот. Твое е правото да си избереш пътя. Замини и пиши как е там.

 
  ...

...
преди: 3 години, 10 месеца
hash: 50d86cd2e1
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

14.   Да, нямаш особени възможности за развитие в Русе. Колкото по-рано предприемеш стъпката с установяването на ново място, по-добре за теб. На 22 като студентка бях в чужбина и имах възможност да остана напълно безстресово, но се върнах, защото изпитвах носталгия и защото си мислех, че приятелите и мястото ми са в България. Е познай - след като навърших 30 осъзнах, че нещата няма да се подобрят и се преместихме заедно със семейството ми (което междувременно създадох). Този път обаче не беше толкова лесно и безстресово за мен и адаптацията траеше по-дълго. Съжалявам че не предприех стъпката още първия път, когато можех. Не прави моята грешка - колкото по-рано, по-добре и по-лесно и бързо ще се установиш и ще си уредиш нещата.

 
  ...
преди: 3 години, 10 месеца
hash: 3609896e3a
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

15.   "Ще постъпя ли правилно като напусна родината?" Да.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 10 месеца
hash: 4225d6714e
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

16.   3 Много идеалистично, но твърде нереално. Ще дойде нов кмет и всичко ще се оправи. Да, затова не. От нас обикнонените хора нищо не зависи, най-много да се пребори да чистят площадката пред блока. Хората си тръгват, защото политиците това постилят. Хиляди могат да останат занимавайки се с дребен бизнес, но целта е да те смачкат, не да ти помогнат. Видяхме репортажите на Господари на ефира на тези дребни бизнесмени. Така ли оцелява една държава. Вместо да ти дадат свобода, минимум документи, само и само да внасяш данъци и да откриеш дори едно работно място, се залъгваме с програми и мижави заплати от иначе големи фирми. Какво да прави този младеж, да стане като онази еко активистка, която е по-скоро медийна звезда.

 
  ...
преди: 3 години, 10 месеца
hash: bd36d22c8b
гласове:
1 2 3 4 5
  (12 гласа)

17.   Ще сгрешиш със сигурност, ако напуснеш България, за да търсиш нормално място в света, защото такова вече няма. Особено западна Европа и Щатите са в страшен упадък - морален, имиграционен и политически. Иди да учиш някъде навън и ще видиш как сам ще се върнеш после. Шовинизмът към българите е отвратителен.

 
  ...
преди: 3 години, 10 месеца
hash: b143bdc2f8
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

18.   И аз съм от Русе и вчера когато операта се запали, всичко се случи пред очите ми, за басейните не си прав, но това няма значение. За университета също не си прав - абсолютно всички университети в България (поне държавните) са изключително западнали. Аз заминах да уча в София и дълбоко съжалявам. Ако нямаш пари да учиш в чужбина, въобще не се записвай в бг университет като компромисно решение. Само ще загубиш пари и време. В момента се местя в чужбина, дано ми провърви там, не смятам да си устройвам живота тук.
Ж22

 
  ... горе^

...
преди: 3 години, 10 месеца
hash: 34afe33097
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

19.   Автора съм. До номер 7. Много се връщат, защото са видели, че същите тарикатлъци в чужбина не минават. Но да, съгласен съм че като доматето на село друго няма.
За какви медии говориш? По мои лични наблюдения телевизора е издигнат до култ само в България. Само при нас той е признак за социалният статут на даден човек. Само при нас сляпо му се доверяват и самият термин медии който използва много добре описва какви хора остават.
Дали ще се оправи България? Ами ако всички си мислят като теб, че само с едното оставане ще стане по-добре, то жестоко се лъжат.

 
  ...
преди: 3 години, 10 месеца
hash: 21dd8e0eea
гласове:
1 2 3 4 5
  (16 гласа)

20.   7, да, и като стане на 70 с 200 лв пенсия, ще си каже "ей колко голяма работа съм, че останах да мизерствам цял живот". Да не мислиш, че някой ще му каже "евала", че е останал? Или пък че България ще се оправи, ако всички останем? Не разбирам защо трябва цял живот да мизерстваш с надеждата нещо някога да се оправи, а то я се оправи някога, я не. 30 г. не се оправи, най-вероятно няма да се оправи и още 30.

А такива като номер 11 винаги са ми били смешни. Мислят, че единствните работи, които работят българите са гледане на баби и земеделие. Не е така, има и много други работи. Има сестри, има куриери, сервитьори, всякакви. И за разлика от България не е казано, че трябва да си хирург или гл. инженер, за да живееш добре. В Германия например дори с минимална работна заплата се живее по-добре отколкото със средна в България. МРЗ заплата в Германия ти е около 1200 евро нето, а цените са същите като в България, ако не вярваш, отвори една брошура от сайта на някой немски магазин за храни. Айде хубаво ще плащаш 500 евро за наем за сам човек, ама пак ти остават 700 евро, 1400 лв. В България средната ти заплата ти е 800 лв. Дори и в наследствено жилище да живееш и да не плащаш наем, пак разполагаш с почти наполовина пари. Т.е. излиза, че човек в Германия с минимална заплата и на квартира живее 2 пъти по-добре от човек в България със средна заплата и собствено жилище. Схващаш ли разликата? Отделно този човек ако реши да има деца Германия ще му плаща по 400 евро на дете детски и ще може да си ги гледа спокойно

А колкото до болногледачки не че нещо, ама такива хора взима около 1500, че и до 2000 евро и им са осигурени храна, квартира, всичко. Де факто почти цялата сума могат да я спестяват. В България не можеш дори да сънуваш да ги изкараш, не да ги спестиш. Въпросната жена, както е болногледачка, ще пести по 30-40 бона на година въпреки че всяка година ще почива на Палма де Майорка и за 5-10 г. ще си купи 2-3 апартамента в България и ще може да си позволи да спре да работи до края на живота си, а ти си с твоята престижна работа за 800 лв цял живот едва свързвай двата края, живеейки с вашите до 40. Това, което болногледачка в Германия може да постигне, и програмист в България не може. Програмиста ще си блъска главата с години и ще взима в най-добрия случай 3-4 бона, ще плаща 500 наем, с още 1000 ще живее и на края ще спести 1000 евро, а болногледачката с основно образование ще пести по 1500 евро от първия месец. И след 10 г. ще те купи и ще те продаде 10 пъти барабар с престижната ти работа за 400 евра, висшОто и криворазбрания ти патриотизъм.

 
  ...
преди: 3 години, 10 месеца
hash: ba3974768d
гласове:
1 2 3 4 5
  (15 гласа)

21.   Три съвета.
1.Спасявай се
2.Спасявай се сам
3.Спасявай се веднага
Майната й на България!!! Да, майната й. За държавата на герб ли щи се мъчиш? За малоумници гласуващи за онези боклуци? Да живеят сами тука с ромите и като одъртеят няма ти да им плащаш пенсиите. Само поеденично и масова емиграция

 
  ... горе^
преди: 3 години, 10 месеца
hash: 21ca998ea9
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

22.   Номер 17, аз съм студент в Англия и близо една година стоях там, без да се върна. И да ти кажа честно, за секунда не ми беше мъчно за хубавите български домати! Разбира се, доматите са само метафора. Върнах се на
скоро, ама не, щото' беше много гадно там, а за да се видя с роднини и приятели. Ходил ли си в т.н. "Западна Европа или САЩ"? Или за теб "чужбина" е Гърция?

Тотално съм съгласен с номер 20. Много грешно разбиране за света имат българите (и аз, допреди 1 година), че трябва да си много, ама много умен, за да живееш нормално. Е, да, ама - не ! Не е нужно да си ИТ, за да живееш добре. Абсолютно нормално можеш да си живееш с най-проста работа.

Като кажа, че заплата от 600 лева месечно не става (щото съм работил за тези пари), излиза някой тотален кретен, който ми казва:
"Келеш на 18 години, само със средно ще иска повече от 600 лева, аре, у лево".
Е, като отидох в Англия, да не станах Elon Musk или Кольо Фичето, да не започнах да строя мостове до Марс, че съумявам да живея 300 пъти по-спокойно като part-time worker, а в България блъсках по 20 дена за 600 лева.


Също, трябва да се отбележи покупателната стойност на заплатата ти. За имотите, не съм много на "ТИ", но като гледам, че в моя град апартаментите вървят по 60-70 хиляди ЕВРО, някак си, къща от 100 000 паунда, не ми се струва толкова много.

В Англия, 1 килограм банани - 0.80 паунда / в България - 1 кг. - 2.50 лева.
В Англия, 1 кг. пилешки гърди - 3.50-4.00 паунда/ в България 1 кг. - 9-10 лева.
В Англия, 500 грама хляб - 0.50 паунда (има и за 0.32), в България 500 грама хляб гони цена от 1.20 лева.

И куп такива неща. Колко мога да си позволя да ям с 1 200 паунда на месец ( което е абсолютният минимум, при 8 часов работен ден, от понеделник до петък), и колко мога да ям в България с тези пари?
И, да! Това е едно от малките неща, които са определящи за добър живот. Другите като, манталитет, усърдие и човечност в хората, нямат място в това състезание, щото' БГ-ту губи с разлика.


ДС

 
  ...
преди: 3 години, 10 месеца
hash: 9bb502ed43
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

23.   Няма лошо да напуснеш родината, но е малко странно да бягаш защото населението намалявало. Че те така намалява, като хората бягат.

 
  ...

...
преди: 3 години, 10 месеца
hash: f6d379a8a5
гласове:
1 2 3 4 5
  (16 гласа)

24.   Най големия проблем на Българина е точно този. Че се спасява по единично. Отива на друго място където си въобразява, че ще живее същия живот. На другото място пак се събира с българи и пазарува от българските магазини. Тези които се опитват да се интегрират, са антисоциалните хора, които и в България са нямали приятели. Тях повърхностните взаимоотношения и кратките разговори(small talk ) напълно ги задоволяват.
Изобщо, да живееш в чужбина не е цвете за мирисане. Дори вече хората започнаха да се прибират, ти сега ще ходиш..

Тези които бягат, бягат заради собствения си интерес. Ние вече не зачитаме сънародниците си. Не зачитаме дори и роднините си. Някои даже и майките и бащите си не уважават. Оставили са ги да си умрат като кучета сами в селските къщи, а те живеят в някаква утопична илюзия за добър живот, защото имало било какво да сложат на масата. Ей така, с тази маса си изкарват сами доживот, в тази чужда страна. Годините си минават, а те продължават да плюят управляващите, другите българи, манталитета ни и какво ли още не. Но никога никой не се вижда в огледалото.

Зависи и от мен, и от теб и от всеки ЗА СЕБЕ СИ!

 
  ... горе^
преди: 3 години, 10 месеца
hash: bd36d22c8b
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

25.   Номер 22, постой още малко и ще паднат розовите очила. Безспорно за студент е по-добре на Запад, защото може да се издържа с малко работа. Така е, образованието също е по-добро. Но ние говорим за нормално място за живеене, а това е последното, което е. Конкретно в Англия е живял един мой познат и каза, че е пълна кочина, в Лондон особено и че е пълно с индийци и било много мръсно. Той работа за три години, не успя да си намери. Но да оставим това настрана, аз още не съм видяла терористи да газят с тир тълпи в българия или да колят масово с нож наред, нито да стрелят с автомат по центъра на коледа. Или това ти се струва нормално, може би? Че не сме цвете и в България, не сме, ама тия вече минават всякакви граници. Отворете си очите малко. Никой не те спира да живееш където искаш, но няма нужда да подвеждаме останалите. Нали си наясно и с всичките случаи на отнети деца от бълагари и други източноевропейци там? Еми в Холандия имат официална партия на педофилите вече, предполагам връзваш вече две и две къде отиват тия деца? Сексуалното обучение на децата почва от 4-годишни. Това ли е нормалното на Западна Европа и Щатите? В Дания съм живяла аз и там са пълни отрепки, бавно-развиващи се и лишени от всякакъв морал ботове. Не знам за какво възпитание говориш, те ходят по голяма нужда насред парада в Олборг. А по малка вече да не говорим, че нямат задръжки и навсякъде мирише. Мен много ме съмнява англичаните да са много възпитани, може и да има и такива, ама нали ги виждаме в Слънчев бряг, има си записи как се търкалят голи по улиците и разни други работи. Само като си пусна едно тяхно шоу, вътре има само уайт траш, пияници, побойници и отрепки. Тия легенди за това колко са възпитани западноевропейците залязоха 2007ма като влязохме в Европейския съюз. Вече ги виждаме. Стой си там, учи си, но като решиш да имаш деца, най-добре се върни. Няма по-пропаднало място от западна Европа, и в други държави съм ходила, извинявай ама Содом и Гомор са някакви много примерни градове в сравнение с тия педофилски извращения. И техните политици са същите боклуци като нашите, те на една маса ядат и пият, не ги ли виждаш? От запад само извращения идват вече. Ние тук можем да си го направим да ни е добре, ама за тях е късно вече. Тук все още има интелигентни хора с морал, все по-често се говори за почтенност и смяна на системата, ама не от тия по върховете. Тия работи от нас зависят, онези са вече загубена кауза. Арабите са вече повече от местните, при едно фобро желание от тяхна страна, могат да сринат държавата. В Швеция си палят редовно коли по улиците за забавление и са си направили no go зони. Не искам да изпадам повече в примери, отвори си очите за твое добро.

 
  ...
преди: 3 години, 10 месеца
hash: 3e3d66d45d
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

26.   Иди, виж как е, ако не ти хареса - винаги има път назад.

 
  ...
преди: 3 години, 10 месеца
hash: 556456d8c1
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

27.   България беше рай при Орешарски, но пак дойде ББ.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 10 месеца
hash: cffd50dc8d
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

28.   11, Много тъпо изказване. Не можеш да обивняваш когото и да било, че не е изградил бизнес. Не всеки става за бизнес, а и не е необходимо. Ако всички бяхме бизнесмени, кой щеше да работи? По твоята логика и твоите деца трябва да те обвиняват, че не си направил бизнес. В една нормална държава трябва да може и с работа дори на минималната заплата да си посрещаш поне елементарните нужди. Не е казано всички да караме нови Мерцедеси, но и не нормално минималната заплата да е 470 лв нето, а зимата тока да ти е 200-300 лв. Не е нормално една мед. сестра, която спасява човешки животи и отговаря за здравето на хората, учила е 4 г. и по цял ден се занимава с простреляни, наръгани и не знам какви да взима 800 лв, при положение че един нормален наем ти е 500. Не е нормално и един лекар, учил до 30 и специализирал и работил денонощно да получава 3 пъти по-малко пари от тираджия (нямам нищо против тях) с основно образование и същите пари като сервиторка на 19 (отново нямам нищо против тях). Ако в една държава трябва да си гений или успял бизнесмен, за да живееш нормално, значи нещо не е както трябва.

 
  ...

...
преди: 3 години, 10 месеца
hash: c96b26aa84
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

29.   Абе чужбина, та чужбина. Нали изкарах почти четири години в две западно европейски държави и много добре видях какъв е живота там. Нали срещнах стотици българи там и ги знам как живеят, навряни по няколко човека в една стая и всяка вечер ракии, цигари и наркотици. На вас такъв начин на живот ли ви харесва? Всеки който е бил там го е видял с очите си. Глупости на търкалета. Излезте в петък и събота вечерта в центровете на градовете им и ще видите как се търкалят пияни по улиците и се бият като циганите. Чукат се като животни в градинките. Улиците миришат на повръщано и пикня. Само трябва да отидете до Слънчев бряг и да ги видите. А и всеки знае какъв е шовинизма им към българите.

 
  ...
преди: 3 години, 10 месеца
hash: 34afe33097
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

30.   Аз съм Автора. 25 знам ги тия неща, Запада загнива, ама в България също не е розово и е пълно с бай Ганьовци. Плюс това и тука съм се нагледал на големи простотии, ама много големи. Аз нямам планове да ходя в Англия нито в САЩ, но какво предлагаш ти? Коя е тази страна където всичко е наред? В Русия ли да ходя? Или направо в Афганистан??

 
  ... горе^
преди: 3 години, 10 месеца
hash: 6c90dbdb40
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

31.   Малее, каква помия се изсипва тук. Сигурно даже няма да го прочетеш, авторе, но аз се върнах от чужбина наскоро след като завърших университет. Шефът ми тук в България е завършил Русенския университет и е страхотен професионалист. Всичко е до личностна преценка и до мястото, на което попаднеш. В България съм живял само в София, признавам, но от пътуване насам-натам виждам много положителни промени и в по-малки градове и села последните десетина години. Мога само да те посъветвам, ако оставаш в България, избери си професия, която върви добре в града, в който ще си. И тук, и в чужбина, важното е какво можеш да правиш. И на запад никой няма да те вземе от летището и да те дундурка. Напротив - на някои места и кръвното няма да ти измерят за без пари. Успех, и се скъсвай от учене в университета (не си и помисляй да не запишеш висше)!

 
  ...
преди: 3 години, 10 месеца
hash: 21ca998ea9
гласове:
1 2 3 4 5
  (12 гласа)

32.   Номер 25, 1 година стоях, а септември пак отивам. Не знам какви очила ще паднат , но с цялото ми уважение, истории от сорта на "на един приятел, свекървата на братовчедка му била не знам си къде и...", не ми се слушат.
А този твой приятел, който не могъл да си намери работа, че и 3 години... говори ли английски, ама чисто, не да се запъва постоянно? Ако е гурбетчия, Лондон не става, по-скъпо е и няма да спести никакви пари. За какви терористи ми говориш и колко атаки са се случили и всеки ден ли се случват? Лондон, като огромен град, е нормално да бъде по-привлекателен за терористични нападения, което, е ужасно, разбира се.

Било пълно с индийци. Тук ще си позволя да те нарека "тесногръд човек, който не иска да се отърве от предразсъдъците си". Защото съм говорил с много индийци (и всички, които генерализираш , защото като много хора наричате и арабите такива) и мога да ти кажа, че са супер любезни. Дори последния месец живях с индиец в къщата. Постоянно черпеше с храна и завързвахме разговори. В белия свят няма място за расисти и хора, които не могат да приемат хората такива, каквито са.

А защо са им взели децата? Просто така, без причина. Или типично по български, родителите им са ги млатили и тормозили 24/7?

Кое е лошото на сексуалното обучение на 4 годишна възраст? Те българските деца се изпонае*ават на по 12-13 годишна възраст вече. Да не говорим и че се сещам за много от връстниците ми, които научиха цигарите в 5-ти клас.

Ти да не си мислиш, че някой свестен англичанин ще дойде в баш мутреснския и пропаднал Слънчев бряг? Може би веднъж, но нормалният англичанин гледа към Тенерифе, Хаваи, Тайланд, Сен Тропе и др. Никой с всичкия си не е умрял да гледа заобикаля циментови блокове със стотици метри, за да отиде на плаж.

Арабите били повече, ами, то и работещите българи в чужбина са повече от тези, които работят в България. Арабите, 99% от тях, както и всички емигранти, излезнахме в търсене на по-добър живот. Едва ли арабите са се събудили една сутрин и са си казали "брех, дай да отида аз в Англия или Германия и да им разваля държавата".


Моите деца, казвал съм го и в други теми, не искам да учат за измислени робства, Цар Симеон, който еб*ва майката на препитанието на народа си за да си разшири териториите си и да си уголеми егото. И цялата "велика история".

В Швеция се забавлявали, като си палели колите. Ами, нека! Като имат пари и ако няма пострадали, нека. Не вярвам да се случва нон-стоп, но това си е адреналин. Има хора, които скачат от самолети, има хора които прескачат сгради. Все адреналин.
Ама е друго, когато ХОРАТА се самозапалваха и скачаха от блоковете, защото не могли да си платят сметките, а децата им гладуват! Ама - не, тя Западна Европа е бита карта, за нас има надежда!


Няма децата ми да живеят тук, където на пешеходните трябва да тичаш и няма никакви закони, съответно хората измират по улиците (Милен Цветков и 200 000 други).

Я вземи ти да си свалиш очилата и да вземеш да помислиш с тази глава, която ти стои на раменете, щото и изречение не си разбрал от първия ми коментар, разбира се , не се заяждам.



ДС

 
  ...
преди: 3 години, 10 месеца
hash: 097ba2e43a
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

33.   Почти на 18 съм. Живея в чужбина от около 4 години и изобщо не съжалявам. Всяко лято си идвам в София ( Лято 2020 е изключение хаха) и забелязвам разликата между младите в България и Германия. Заслужава си,има възможност за развитие.

 
  ... горе^

...
преди: 3 години, 10 месеца
hash: cffd50dc8d
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

34.   31, аз пък послучшах твоя съвет преди 16 г. и ядох бахура.

 
  ...
преди: 3 години, 10 месеца
hash: b28313be05
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

35.   По-добре напусни. Ако имаш възможностите се възползвай от тях. Аз нямах такива и затова останах тук. Устроих се доста добре в София със заплата ми от 800 лева в интерес на истината, живея самостоятелно на квартира, не се лишавам, ама не мога и да се глезя особено, предимството ми е, че съм злояд и едно хапване на ден ми стига, но почти никой друг не може да се чувства добре с толкова малко храна на ден. хД Така че се устрой в чужбина без да се замисляш.

 
  ...
преди: 3 години, 10 месеца
hash: 34afe33097
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

36.   31 прочетох го. Аз обръщам много внимание на вашите коментари :)

 
  ... горе^
преди: 3 години, 10 месеца
hash: 556456d8c1
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

37.   24, да бе такъв наплив от връщащи се има. 10 години ни управлява една тъпа мутра и за още 5 се готви.

 
  ...
преди: 3 години, 10 месеца
hash: bd36d22c8b
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

38.   От 17 и 25 Това, което трябва да се направи наистина е да си върнем държавата,която я разпродават за жълти стотинки. И аз си мислех, че много хубав живот ще имам на запад, 4 години стоях, добро не видях. Лично за себе си знам, че сгреших. Нищо против хората, които живеят в чужбина, те така са избрали. Но "нормален" живот няма да намерите там. Ще видите малко по-добре изглеждащи градове и малко по-добра социална система. А дали там винаги така е било? Пак от хора е направено това. Моралният упадък е отвъд пределите на нормаланата човешката психика и се опитват и на нас да ни го налагат. В Русия може и да не са толкова либерални, но пък там живеят бедно. В Афганистан знаем как е. Опитах да се да избягам и аз и установих, че няма къде да избягам. Навсякъде е зле, едно нещо ако е по-добре, друго е в пъти по-зле. И да кажем, че намериш някакво хипотетично място, толкова хубаво, колкото си мислехме че е на запад през прехода, ти като знаеш че България загива, ще си щастлив ли там, ако после няма да има къде да се върнеш? Не знам дали знаеш, че военния министър на Гърция е обявил готовност за война с Турция, а по южната ни граница Турция строи военна база. Ердоган от доста време говори за възстановяване на османската империя. Въпросът е, че ако реши да влезе в Южна България няма кой да го спре. Не знам дали такова нещо би станало, но стига да поискат - могат и нато няма да ги спрат, при военни действия на две страни от нато, организацията не се намесва. Въпросът е защо те строят военна база на границата и защо ние нямаме вече армия. Отделно от това вече мисля, че се прие закона за социалните услуги, има реални случаи на отнети деца без причина за пари. Нова карантина ни готвят, която напълно би погребала икономиката. Положението става неспасяемо. Представи си, че ти си намерил твоето райско кътче някъде, да си представим, че съществува. Ще бъдеш ли щастлив там, ако знаеш че България вече я няма и не можеш да се върнеш или пък успееш да се върнеш, но тук всичко вече са разпродали? На върха са една шепа хора и те са като нас и са си продали душата за жълти стотинки. Сигурно съжаляват вече, но е късно за тях, те са подписали договори. Ние не сме, тази държава не се продава, не се отказвайте от нея, защото било зле. Ние сме им позволили да го направят такова. Да си направим вкъщи да ни е добре, пък после ходете където искате, за да има къде да се върнете после. Това е истината просто, изпускаме държавата. Един по-умен човек от мен го е обяснил по-добре още преди години:

https://youtu.be/-8ZQISPzmqI

 
  ...

...
преди: 3 години, 10 месеца
hash: 94a7b25af3
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

39.   Мъж на 30 съм. В България бях до 27 годишна възраст затънал в кредити, борджове и работих по 12 часа на ден и затъвах повече след всеки ден. Реших да замина за Германия и сега съжалявам, че не съм дошъл тук още като бях станал на 18! Сега си платих кредитите, парите ми стигат за всичко необходимо тук. Реших вече да изтегля и жилищен кредит. Нямам никакво намерение да се върна в България! . Няма какво да мислиш! Бягай и се спасявай!

 
  ... горе^
преди: 3 години, 10 месеца
hash: 47e6a08b3e
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

40.   България = Родина = Сбирщина от лицемери, предатели и тарикати !
За това - напусни и бягай с 300 км/ч !
Аз ще го направя при първа възможност !!!!!!

 
  ...
преди: 3 години, 10 месеца
hash: 34afe33097
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

41.   Автора. Уха. Изумен съм колко много хора ми казват, че съжаляват че не избягали още на 18.

 
  ...
преди: 3 години, 10 месеца
hash: 3245fdd56f
гласове:
1 2 3 4 5
  (16 гласа)

42.   Родината е тази, която не те гони, а прави всичко възможно за да можеш ти да останеш тук. И политиците, заедо с всичките им граждани работят в тази посока.
В България го няма нито едното, нито другото.

Няма какво да се замисляш. Не само с България е така...много други държави ще последват примера и накрая ще останат само НАЙ-ГОЛЕМИТЕ и най-великите. Представи си го като Холдниг, една по-голяма компания купува друга.

Не се оставяй да те шашкат с псевдо патриотизъм, това беше преди 100 години с цел да манипулират хората. Когато имаш нужда - държавата я нама, но когато дължиш пари или нещо лошо стане - държавата търси теб. Държвата е ковра. Без никой да се обижда, живея в чужбина общо 8г. Първият път 4, след това се върнах и сега отново и най-вероятно, никога повече няма. Остава ми малко за да взема чуждо гражданство и повярвайте ми, направя ли го се отказвам от моето. Хвърлям си паспорта, заедно с личната карта в казанчето на тоалетната и натискам копчето.

Не съм и от хотата, които само плюят родината си. Доста дълго време съм я защитавал насам-натам из света. Работата ми е свързана с това да пътувам в чужбина. Човек на висока позиция съм в международна компания. Имал съм и собствен бизнес в България за около 3 години. Яко плащане на сметки и данъце...една стотинка не съм криел. Даже за да съм сигурен, че и служителните ми не са го правили съм плащал данъци върху по-големи доходи, които най-вероятно не съм реализирал. Само и само да знам, че съм бил полезен с нещо към моето общество. На стотици хора съм помагал по всякакви начини.

Не искал нищо в замяна. Това е любов към родината, ако искаш или чакаш нещо в замяна. Но накрая получих само лоши и негативни неща от всичко и всеки. Това е достатъчно ясен знак, че не съм желан тук, макар и всичко, което съм направил. Всеки е правил безброй хубави и добри неща за родината си, съгражданите си.

Но накрая, когато започнеш да мислиш за бъдеще, семейство и каквото и да е било развитие, разбираш, че тук не можеш да го получи. Живееш в толкова голяма несигурност и страх, че просто всичко, което искаш тук е невъзможно.

Младите. Не го мислете. Една птичка - пролет не прави. Не се втурвяйте да спявате потъващ кораб. Не можете. Няма и нужда. Всичко това, което го имате в родината си - го има и на други места и е в пъти по-хубаво. Има много по-хубава и платена работа. Много по-добри възможности за развитие и в кариерен план и в бизнес начинанията. Има много по-добри хора, които биха ти помогнали. Има много светни и честни приятели. Има много повече мъже и жени, бъдещи съпруги и съпрузи. Много по-грижовни майки и бащи.

Съвет към всеки. Разпродавайте всичко, що имате, взимайте си спестяванията, научете езика в страната в която ще ходите, повишете компетенциите си в тази област, багажа - колата и дим да ви няма. В началото е доста трудно, но след това става доста по-лесно, докато в България е САМО трудно и по-лесно не става, даже...точно обратното все по-трудно става и все по-трудно ЩЕ става.

Защо България е бедна...ами просто е бедна. Точка. Няма какво да се обсъжда. Еволюция ви чака навън, а не деволюция в нашата малка родина.

Успех! И повярвайте в чужбина, колкото и да е трудно си заслужава милион пъти повече, отколкото и едно малко напъване в нашата мизерна родина.
Поздрави от вън.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 10 месеца
hash: 35e6ebad7c
гласове:
1 2 3 4 5
  (14 гласа)

44.   Спасението поединично е равносилно на всеобща гибел.

Може да е кочинка, но си е моята кочинка. Така гледам на България аз. Гледам да съм нормален гражданин и да изисквам някакво ниво на нормалност във всяко отношение. Плюс това в сравнение със средното ниво в Света, България въобще не е кочинка. Ние винаги се сравняваме с най-развитите държави (много от които са се развили благодарение на експлоатация, войни и робство) и се чувстваме зле. Ами аз например не се сравнявам с такива държави дето са имали колонии (нищо че в последните години обърнаха на 180 градуса политиката и вече си канят хора от колониите да ги заселват и да им оплождат жените).

Винаги ми е било странно как някакви хора избягали преди години в чужбина се навират по българските форуми да увещават другите колко хубаво било там. Ами като е хубаво що се врат по българските форуми? Да се асимилират там и толкова, няма да са първите, няма да са последните.

 
  ...

...
преди: 3 години, 10 месеца
hash: 21dd8e0eea
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

45.   44, не всички са склонни да стоят в кочина, само защото си е тяхната. Щом това те прави щастлив - ОК. Но хората са различни и различни неща са им важни и ги правят щастливи.

 
  ...
преди: 3 години, 10 месеца
hash: 1bdaded715
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

46.   Аз също се включвам в темата. Вероятно позицията ми ще бъде крайна и няма да се понрави на мнозина, но поне ще бъда искрена и ще изразя мнението си.

България затъва и шансовете за промяна намаляват с всеки изминал ден. Бай Ганьо съумя да изпъди своите най-кадърни кадри (образованите, мислещи и грамотни младежи) чрез несъобразителността си, тарикатлъка, сметкаджийството и натякването, че всички всъщност умни не са такива, а той, видиш ли, е над тях и ги превъзхожда. В момента се наблюдава абсолютно същия феномен от негова страна (особено покрай КОВИД-19) — по света (в културните държави) се спазват елементарни мерки (маски, дистанция) без паника, но той се смята за безсмъртен и не е заинтересован от здравето нито на хора със заболявания, нито на по-възрастни. Този обобщен образ пропагандира, че носещите маски на закрито са „малоумни овце“, вирусът не съществува и, виж ти, даже и вади някакви измислени фейк нюз сайтове, за да докаже своята правота (или всъщност нелепата си ограниченост). Любимият му „инструмент“ са обидите и псувните към компетентните лица, които обясняват чрез научни статии и потвърдени изследвания, че не е съвсем прав... но какво има да се чудим? Той за научна статия, експериментален дизайн, статистически анализ и данни не е чувал, камо ли да е чел. Но си продължава стремглаво напред — конспиратор от класа: ваксините нямали смисъл, искали да ни чипират, Бил Гейтс бил виновен за всичко, 5G мрежата щяла да ни погуби. Любимата му „хапка“ е да твърди, че завишените нива на аутизъм сред децата се дължали на ваксини, а всъщност множество психотерапевти и психиатри имат напълно адекватно обяснение за това — аутизмът е разширил спектъра си (т.е. докато преди е имало 2-3 „симптома“, сега съществуват още много повече, които могат и да бъдат съвсем бегло изразени => по-голям брой хора „съвпадат“, макар и с леки прояви, които не влияят крайно на животите им, с тенденциите на заболяването; науката е напреднала, тя не стои на едно място като Ганьо, но той не слуша експерти — той обръща внимание само на митове, легенди и конспиратори, толкова му е акълът). Срамно е, че даже и някои завършили що-годе добро образование я докараха дотам, че да пропагандират тези идеи и гнусотии с цел печалба на внимание и съответно, пари. Ама Ганьо не разсъждава по темата, той се доверява на всеки, предоставил му „алтернатива“, той трябва да е „различен“ винаги, да е открил топлата вода преди всеки друг. Нищо, че топлата вода в случая е всъщност студена... ама какво пък от това? Той е умен!

Ганьо от 30 години не осъзнава, че всъщност го управляват синовете и близките поддръжници на уж „изхвърлените“ комуняги, но реве за бай Тошово време, без да разбира, че още си живее по стария начин, като единствената разлика е от финансова гледна точка, защото същите мазни комунистически подлоги го ограбиха, твърдейки, че търсят „финансово равенство и щастие за всички“, но всъщност уж „случайно“ намериха мангизена радост единствено за себе си (тук включвам както „героите“ от миналото, така и тези от настоящето). Ганьо не осъзнава, че вярва в псевдоспасители, които от своя страна лицемерно и открито си купуват къщички и коли с пари, действащи като субсидия за партиите им, въпреки че двулично някога твърдяха, че щели да даряват, че не искали нищо. Но Ганьо не забелязва — той живее в своя собствен свят, в който „лошият“ е само един, без да се огледа и да види, че всички с многото обещания и пазарлъци са гнили ябълки. Той не си концентрира вниманието върху хора, които говорят с решения, възпитание и толерантност, ако ме разбирате, но не обещават нищо — смята ги за неуки и прости. И заради това „малките идеалисти“ са аут от играта.

След време в България ще останат единствено циганите и комунистите с промити мозъци от семействата им, които някога са си живеели супер живот като членове на партията — ядене, пиене, мъчения на хора по лагерите, забава с чуждата трагедия и мъка, извратени убийства. Даже няма да се учудя, ако достигнем до такъв упадък (и нравствен, и умствен, и материално зависим), че съвсем да се върне тоталитарният режим. Което вече ще е абсолютен смях и потрес за всеки с акъл в главата, пък какво остава за другите страни и лидерите им...

В университета си имам колежка, която е от друга държава (двойно гражданство), далеч от балканската поквара и източноевропейска олигофрения — тя се видя в чудо с устройството на България, с лъжите, с мафията, с корупцията. Беше потресена, още я държи културният шок и скоро май ще се върне обратно там, където поле за развитие има, простакът не е поставен на пиадестал и никой на улицата не ѝ разправя за Тошо и Гошо. За 1 година престой я излъгаха с пари, с новозакупена кола, „впечатлиха“ я с липсата на култура и възпитание, озариха я с грубост и я подиграваха непрестанно (дори лица в публичната администрация), че българският ѝ език не е толкова развит, тъй като от бебе живее на друго място все пак, а само майка ѝ е българка.

След всичко това ти казвам само едно — изнасяй се, няма абсолютно никакъв смисъл. И аз планирам да направя това, след като завърша бакалавърската си степен тук. Ако можех, щях и преди нея да офейкам, но ме задържаха близките ми и фактът, че не желаех да ги натоваря излишно финансово.

Ж20

 
  ... горе^
преди: 3 години, 10 месеца
hash: 25fbdc7dfe
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

47.   Номер 44 е прав. Много сме си добре даже. Вие понеже еди кой си град е обезлюден и айде-кочина. Кочина е обраното. Да има хора, но да няма условия. Тогава вече се превръща кочината. Има много държави по света които са много по-зле от нас. И хората нямат възможността да напуснат собствения си град, па камо ли да идат в чужбина.
Но българина може. Щом е отишъл чак в чужбина, значи може.

Проблема е че се отказваме бързо, и най-вече сме лапнали яко тая реклама за по-добрия живот в чужбина и ето ти защо България е в това положение.
Заради тея които загубиха вяра в страната си, алчни са за малко повечко заплата и отидоха в чужбина.
Те политиците за какво да правят някакви големи заводи и т.н., като знаят че всеки е тръгнал да напуска държавата и знаят, че идващото поколение, и то ще напусне България.
Сами си го правим и си го направихме.

 
  ...
преди: 3 години, 10 месеца
hash: 21dd8e0eea
гласове:
1 2 3 4 5
  (14 гласа)

48.   до 47 "Много сме си добре даже"

Не го разбирам това овче мисленe.

Нека погледнем фактите. Средна заплата 800-1000 лв при наем 400-500 лв и ток зимата 200-300 лв.

Това може да е добре само за някоя овца. Значи средностатистическия българин работи само за наема и тока, но няма да се притесняваш, много е добре.

Ако реши да си плати и водата, интернета, транспорта, телефона, да не говорим от време на време да си купи някоя дреха или обувка вече е на червено. Ако има и неблгоразумието да иска да яде, трябва вече да живее на кредит, да е бизнесмен или да живее при техните до 50, че да пести от наем.

Ако пък представи си, има наглостта да иска деца, кола или да ходи на лайноморието 5 дни в годината, направо трябва да е с интелекта на Джеф Безос или да е близък до властта.

За МРЗ сметките няма да ги пиша, че още на наема ще сме на червено. Ама иначе сме добре. Не знам какви трябва да са заплатите, че да сме зле. Може би като в Сомалия трябва 90% да живеят с под долар на ден? Явно със Еритрея трябва да се сравняваме, а не с Европа, където живеем.

Между другото дори в Сърбия след толкова войни и без да е в ЕС, МРЗ е 673 лв при 610 лв бруто в България. Ама щом казвам, сме добре.

Направо цъфтим и връзваме. Леят се тука едни пари, не мога да измисля как да похарча.

 
  ...
преди: 3 години, 10 месеца
hash: a7a844427e
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

49.   Автора е.
Имаше един виц...

"Зимбабвийците обичат стабилността, а ако някой критикува властта, отговарят - "Вие какво, искате като в Сомалия?".

44 прав си. Но не подкрепям този вид мислене. Виж Полша, Унгария или Чехия колко много дръпнаха. Дори сърбите ще ни минат. Абе като цяло, цяла бивша Югославия е по-добре от нас въпреки войната (!), само и единствено Македония няма с какво да се похвали. Хърватска, Словения минаха по стандарт Италия и Испания. Бил съм в Румъния,(нали съм от Русе) не е цвете за мирисане, същият менталитет са хората там, ама да ви кажа честно движат се напред. Само ние продължаваме да се сравняваме с Африка и да си повтаряме, че е добре. А тука няма война, не сме във война повтарям! Хората са виновни, че са глупави. От народа излизат тарикати, които след това се оказват във властта. Това е истината. Няма какво да се лъжем. Искате да промените държавата, променете първо себе си.

 
  ... горе^

...
преди: 3 години, 10 месеца
hash: a7a844427e
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

50.   Автора съм пак. Извинете ама не мога да се съглася със 47.

Много хора напуснаха България именно поради липсата на заводи (работа)! Значи първо затваряш всичко, следователно няма работни места, следователно хората търсят работа, къде има работа (?) в чужбина, къде няма визи (?) на Запад.
Има разлика между алчни хора и хора с ДОСТОЙНСТВО. Защото един Човек с ДОСТОЙНСТВО няма да се остави бачкайки цял ден, накрая за него да останат остатъците (огризките). Защото и на Запад масово чужденците работят като обслужващ персонал, въпреки че могат повече. Но те заработват пари с които хранят семейството си. Това не е алчност.
Е то по твоето определение тука е кочина. Има хора, но няма условия. Поне в северна България е така.

 
  ...
преди: 3 години, 10 месеца
hash: 21ca998ea9
гласове:
1 2 3 4 5
  (13 гласа)

51.   Като се замисля...наистина сме си добре. Нищо, че нон-стоп чувам от терасата си клаксони за най-малкото, въртене на гуми, пистаци да озвучават половината град...Абе, не сме зле. По-добре сме от Венецуела и Либерия.
Полицаите, пък били те и новоизлюпени на 2-5 години от академията, вече гледат нагло. Нищо, че ако ги хване Британската, Немската или Шведската полиция, ще ги направи на макарони.

До номер 47- ми, то хора имаше, ама пак нямаше условия. При теб има 2 варианта, или си от хранилката на управляващите, или си ignorant на N-та степен. "За малко повечко заплата"? Ти не си разбрал абсолютно един коментар от тази тема, приятел. Не са "малко повече пари", а са пари, с които можеш да живееш спокойно. А останалото, с което се опитваш да оправдаваш управляващите - няма да го коментирам.

До пича с кочинката, която си е негова кочина. Е, хубаво, де. В цялата тема се опитвате да ни изкарате егоисти, а егоистите май сте вие? Като ти ревне едно дете и една жена, ще отпрашиш с турбото. Аман от криворазбран патриотизъм.


ДС

 
  ...
преди: 3 години, 10 месеца
hash: 8699e885af
гласове:
1 2 3 4 5
  (13 гласа)

53.   Не виждам смисъл от подобни теми. Всеки е свободен да избере къде да живее и работи. Аз съм на мнение, че кадърен човек ще се реализира и тук и в чужбина.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 10 месеца
hash: 556456d8c1
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

54.   15 години Бойко, представяте ли си го?! В нормалните държави пилоти, физкултурници и пожарникари не стават политици (САЩ не са сред тах).

 
  ...
преди: 3 години, 10 месеца
hash: 13c2da0213
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

55.   Авторе, аз бих те посъветвала да заминеш сега, за да видиш други страни и култури, да научиш друг език. И там на място може да прецениш къде ти се чувстваш по-добре. В чужбина , поне в цивилизованите страни има ред и ако работиш има и пари. Не са чак толкова много, колкото се пише тук. Сега ще ти направя една разбивка за Великобритания. Взимаш 2000 паунда, около 40 процента от тях ти ги взимат за данъци, осигуровки и пр. С останалите плащаш квартира, която е минимум 600 паунда. Ако се разбереш да живееш с друг човек ще си ги делите. Около 100 паунда за ток и газ. И с остатъка живееш. Храната е колкото в България. Юни и януари правят големи и истински разпродажби на всичко, така че повечето хора пазаруват през това време дрехи, обувки и пр. Даваш доста пари за транспорт поне в големите гградове и ти остават едни 100 паунда на месе, примерно, които ако не ходиш по клубове и пъбове може и да ги спестиш. Да кажа, че една пломба тук е 50 лв, а там 150 паунда минимум. Ако искаш да отидеш на лекар-специалист чакаш 3 месеца да те приеме и пр. ТАака че и в Западна Европа не се печелят някакви големи пари. Може да живееш сносно. За САЩ не съм била там, но всички казват, че се работи страшно много, пътува се доста с кола, за да се стигне до работата и човек е много уморен. така чу навсякъде има плюсове и минуси, въпросът е да избереш кои плюсове и кои минуси искаш.

 
  ...

1-50 от 62
Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker