Искам да живея нормално в България - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120674)
 Любов и изневяра (29589)
 Секс и интимност (14309)
 Тинейджърски (21852)
 Семейство (6438)
 Здраве (9549)
 Спорт и красота (4687)
 На работното място (3138)
 Образование (7285)
 В чужбина (1642)
 Наркотици и алкохол (1113)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1730)
 Други (18390)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Искам да живея нормално в България
преди: 3 години, 9 месеца, прочетена 1979 пъти
Когато бях млад, си мислех, че в България ако все пак си умен, образован, работиш много и се стараеш, можеш да живееш нормално, макар и не веднага. Под нормално имам предвид да си плащам спокойно сметките, храната, квартирата, да имам 10-15 годишна кола, която да сменят на 5-10 г., като ми се скъсат обувките да мога да си позволя нови, без да правя сметки и да се лишавам от нещо друго, да мога да отгледам 1 дете, айде за 2-3 не говоря и да можем семейно да ходим 5 дни в годината на море.

С моята съпруга си завършихме образованията и започнахме да си търсим работа. Нямаме връзки и до ден днешен и единствената ни алтернатива беше jobs-a. Тя така и не успя да си намери, защото имаха цял списък изисквания, а тя не отговаряше най-малкото на стажа като току-що завършила. Голям проблем беше и че все още няма дете. На всяко интервю това беше най-важния въпрос - има ли деца, ама ще има ли, ама има ли баба пенсионерка да помага, сакън да не се наложи да излезе по-рано някой ден. А в същото време заплатите меко казано смешни.

Спомням си, един ѝ предложи работа на 8 ч., но щели да я водят на 4 ч. и заплащането да е МРЗ за 4 ч. Тогава тя беше 460 лв, значи да ѝ плащал 230 лв БРУТО, което е 178,47 лв чисто, като задължително трябваше да има баба пенсионерка, че ако случайно роди да не излизала по-рано. Нямаше храна, транспорт, ваучери, нищо. Само тези 178,47 лв, от които картата за транспорт струваше 40 лв тогава. Значи тя трябваше да се съгласи според онзи на 138 лв чисто заплащане, както и на никакъв стаж и респ. никакви права като обезщетения, болнични, пенсия вбъдеще и т.н.

Тя отказа с мотива, че заплащането е малко. И знаете ли какво отговори онзи? "Е, нали зимата ще стоиш на топло, какво искаш?" И това не на майтап, наистина го мислеше? Един друг също беше готов да я наеме, но условието беше да няма приятел или ако има да не е ревнив и да обикаля с него цяла България, защото той много пътувал.

Аз успях да си намеря работа на късмет в голяма компания, само защото тогава собствениците бяха чужденци и взимаха с интервю. Заплата не беше кой знае каква. Когато постъпих на работа, цяла година всички ме питаха "Ти на кого си". Никой не ми вярваше, че съм влязъл там с интервю. Въпреки всичко мислех, че с труд, постоянство и старание ще се издигна.

Междувременно жена ми реши да смени професията и започна да учи и да гледа новороденото ни дете едновременно. Как издържа не знам и каква мизерия сме теглили трима да живеем с една заплата, че и тя да учи, няма да ви обаждам. Е, изучи се, стана мед. сестра. Започна работа в местната болница, аз междувременно бях повишен и всичко изглеждаше, че тръгва на добре. Даже постоянно бях хвален, че съм най-добрия във фирмата. Между другото през това време вече българи купиха компанията. И заплатите започнаха да растат, само че без моята. Аз отначало не знаех, че на другите растат. Но после започнах да подoчувам. Стана така че моята 5 г. не мръдна, в един момент инфлацията вече ме притисна и парите започнаха да не стигат. Аз проучих въпроса и се оказа, че дори общи работници взимат повече от мен, при положение че аз имам подчинени. Повдигнах въпроса и се оказа, че това трябва да си вземам, а до сега какво съм взимал е било бонус. От нова година насам дори заплатата ми беше понижена, защото имало коронавирус. Но пак само моята. Всички други си останаха на същата.

Жена ми е на първа линия. Уж щеше да вземе 1000 лв бонус, така си останаха. Като за капак за награда, че всички пациенти от март месец минават само през тях, понеже останалите отделения ги затвориха, им орязаха и пътеките. Миналата седмица ходих в Кауфланд, цените на някои неща бяха двойни в сравнение с предната седмица.

С две думи работим повече, за по-малко пари и при по-високи цени. Реших да си търся нова работа. Но нали нямам връзки, разчитам само на джобс. Като отворих сайта се втрещих. Имаше обяви за ръководни длъжности за 650 лв БРУТО. Не се бъзикам. И такива обяви не бяха изключения. Максимума, който успях да намеря е 1100 лв чисто. Реших да гледам в други градове, вкл. и София и положение не беше много по-различно.

Значи ние сме двама квалифицирани кадри, със стаж, образование, всичко и не можем да свържем двата края, при положение че имаме само едно дете. Все си мисля, че заплатите трябва да са такива, че дори минимални заплати да можеш да отгледаш поне едно дете. Ако бяхме чистачи на тоалетни, щях да се съглася да мизерстваме, но след всичко това, не мисля, че е справедливо.

Разбиха ми се всички представи за живота и си мислех, че все някога този труд ще започне да дава плодове и цялото това мизерстване и усилия ще си заслужават, а то почна да става дори по-зле. Половината ми живот мина, а аз вече дори не мога да задържа нивото, което съм постигнал, камо ли да вървя напред. Цял живот се борих за това да мога да си остана в държавата, но уви вече съм притиснат и съм готов на всичко, дори да не работя по специалността, но най-после да живея нормлано.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 3 години, 9 месеца
hash: 59562edd19
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Ами като нямаш връзки, ще си береш гайлето. Къде блееше като беше млад? Сега нямаш много опции. Но все пак се успокой защото може да получаваш пенсия, след време. И не съм злобна, но живота не е цветя и рози. Ще стискаш зъби, и нещата ще се оправят. А аз ти пожелавам успех.

 
  ...
преди: 3 години, 9 месеца
hash: f0866b89b0
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   "И не съм злобна"

Ама глупости, как ще си злобна? Ти си средностатистическа българка. Дори и в позитивните истории успява да намери за какво да обвинява.

 
  ...
преди: 3 години, 9 месеца
hash: cad47ba856
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

3.   Прав си за много неща. Единствено ме учуди, че само твоята заплата не расте, не схванах каква е причината, тогава си нямал връзки, но след толкова време вече си се опознал с хората. Доста странно.
Иначе съм съгласна, че положението в БГ е лошо. Аз също съм с висше и си търся работа. Заплатите са ниски, на доста места няма твърдо, а само процент. Напоследък попадам на такива. И аз си мисля да замина за чужбина, бях ентусиазирана да си остана в БГ, но ми писна. С една заплата се издържаме двама човека и е доста трудно. Отчайвам се относно работата, защото си търся от доста време без резултат. Имахх шанс да започна за минималната работна заплата на 10 часа в склад. Е не си заслужава според мен. Като се работи толкова дълго поне да се взимат добри пари. Имам чувството, че работодателите искат да се работи колкото се може повече и да не плащат нищо отгоре. Еми не става. Предпочитам да работя в чужбина 10 часа и да изкарвам нормални пари. Загубена държава ей. И това при положение, че вече не си търся по специалността, съгласна съм на всякаква работа, която съм кадърна да върша. Ето така младите хора напускат страната. Аз също съм без връзки, в чужд град съм и разчитам основно на себе си и съпруга ми, но от известно време обсъждаме варианта за чужбина. Успех авторе, моят съвет е да търсиш по-добро бъдеще за себе си и семейството ти извън пределите на страната. Не слушай родолюбците, на мен хич не ми дреме, че БГ ще обезлюдее, след като не ми предлага нищо и аз няма да дам нищо. Аз съм на максимата, живей там където се чувстваш добре, а тук определено не е така.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 9 месеца
hash: e7ecb895a3
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

5.   Почти до същата задънена улица съм стигнала и аз, с разликата че нямаме деца. За съжаление както виждам от темите и коментарите тук, все повече хора са в това положение и то хора с квалификация и умения. Явно изхода наистина е терминал две.

 
  ...
преди: 3 години, 9 месеца
hash: 06c53ad64c
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

6.   С риск да ме обявят за българомразец, родоотстъпник, трол и какво ли още не, ще си изкажа мнението и в тази тема.

Ще започна с това - "Все си мисля, че заплатите трябва да са такива, че дори минимални заплати да можеш да отгледаш поне едно дете. Ако бяхме чистачи на тоалетни, щях да се съглася да мизерстваме, но след всичко това, не мисля, че е справедливо."

Тук е цаката, че дори и да си чистач, пак да можеш да живееш нормално. Нека поясня, за да бъда разбран по-добре.
Раждат се 10 човека, 1 от тях е компютърен инженер, а останалите 9 не са толкова талантливи или просто са мързеливи и не искат да учат. И какво става с тях, стават чистачи, берачи, работници в склад. Но това означава ли, че трябва да мизерстват? Не.
Мисълта ми е че в белите страни, системата е такава, че ако имаш акъл - ходи да преследваш стотиците хиляди, да не кажа и милиони. Но ако си прост - да можеш да живееш нормално. И не да чакаш да ти се скъсат обувките, преди да си купиш нови, а да имаш 5 чифта готови. Надявам се разбрахте.

По принцип, връзките са важни, но в България са най-важните! В т.н. "бели страни", връзките служат като инструмент, нещо, което да ти помогне, a.k.a. extra help. В България задължително трябва да си човек на някого.

Жалко за хубавото място, защото имаме уникално разположение на Балканския полуостров. Просто, нищо не е наред. Ще ми кажат, IT-тата взимали 3 000 лв. Че 3 бона пари ли са? Сравнено с работата, която вършат, че ако отидат другаде ще взимат 7-8 хиляди, евро/долара/паунда и т.н. И при положение, че всичко ти е двойна цена, сравнено със Западна Европа, да взимам 1 500 паунда в Англия, са равни на 3 бона в България, бе. Само, че 1 500 паунда се правят от най-ниската класа работници, а в БГ-ту, колко души взимат толкова?

Аз бях писал в друга тема за купувателната стойност на заплатата, че дори и със сметки им го написах. Съвет от 20 годишен келеш - заминавай си. Няма да е лесно, работи се, но поне си заслужава. За мен, лично - това вече не е дом.


ДС

 
  ...


...
преди: 3 години, 9 месеца
hash: a58216e919
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   И аз искам. Случващото се тези дни ме мотивира да стана по-политически активен. Трябва да се започне със спазването на закона и елиминирането на мафиотските структури във властта.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 9 месеца
hash: 7d3ce20603
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

8.   Моля опишете какво е "нормален живот", като споменете каква длъжност заемате на работното си място.
Защото като чета оставам с впечатлението, че имате прекалено надути мнения за "нормален живот". Когато става въпрос да вземете пари /заплата/ искате да бъдете сравнени с гражданите на богати държави, когато обаче сте в положение вие да плащате /да си купите стока/ държите за вас цените да са по ниски защото закупувате стоката в България, неразбирам!
Учудвам се от мнение, че чистачката трябвало да има пари за 5 чифта нови обувки? В такъв случай продавачката за колко чифта трябва да има, а дърводелеца, а заварчика, а счетоводителя, а управителя, а софтуерния инженер?колко пари трябва да вземат тези хора в България и каква да бъде финансовата разлика за труда им?

 
  ...
преди: 3 години, 9 месеца
hash: f0866b89b0
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

9.   8, правилно. Чистачката не трябва да може да си позволи квартира, трябва да спи по пейките. А счетоводителя първо трябва да помизерства стабилно, докато стажува и след 10-20 г., като удари 40-така, трябва да може да си позволи да се изнесе от мама и тате. А на 50 евентуално да се ожени. На 60 ако още му става вече може да се ориентира към правене на деца. Ама ха, как така ще си позволяват хората обувки и квартира, без да са с интелекта и опита на Джеф Безос.

 
  ...
преди: 3 години, 9 месеца
hash: 06c53ad64c
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   8, нищо не си схванал, затова и "нямадаразбереш".


"Когато става въпрос да вземете пари /заплата/ искате да бъдете сравнени с гражданите на богати държави, когато обаче сте в положение вие да плащате /да си купите стока/ държите за вас цените да са по ниски защото закупувате стоката в България, неразбирам!"

Колко пъти трябва да ви обяснявам, че в България 70 % от стоките са по-скъпи. Даже с английските пари ми излиза по-скъпо.
Дърводелецът и софтуерният инженер ще карат най-най-новите автомобили. Но чистачката ще кара ПРИЛИЧЕН автомобил.


Изобщо, как може да приемате такива неща за нормални? Всъщност, нека си отговоря сам, така се случва, когато прекалено много оскотявате от всичко, което се случва тук. И като не сте живяли в нормална държава, или сте живяли и сте били тесногръди, с нежелание да се интегрирате, няма как да знаете.

Изобщо, как може да ви прави удоволствие, вие да взимате 2-3 мизерни бона, което сравнено с цената на стоките СМЕШНО, да карате коли на по 15 години (щото с 2-3 бона толкова) и да мислите, че сте много напред с материала, докато бабите берат цветя и плетат чорапи от градинките и ги продават на тротоара за по 2 лева, а полицаите им дават актове?

Изобщо, до каква степен сте се озверили ,че това ви се струва нормално?

Слушам по телевизията - "пари на време и морето до колЕне". И това се приема за нормално. Да трябва да изтеглиш пари, за да отидеш на море, и то на нашето "море".

Имаше още една реклама, пак за бързи кредити, която завършваше така:
-И си караш колата, и си харчиш парите? Да, бе , точно!

Това нещо е достатъчно показателно за всичко, което се случва, ще трябва да тегля аз пари, че да си купя кола за 5-10 бона? Абсолютен смях е това.



ДС

 
  ... горе^
преди: 3 години, 9 месеца
hash: 86bae70326
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Предполагам, че гледаш тв, четеш новинарски сайтове и виждаш какво става. Знаеш как се създаде създаде постсоциалиатическа България от ДС. Заблудил си се жестоко- нормален живот в ненормална държава няма. Няма да има и за внуците ти.
Търсете начин да се изнесете оттук, даже сте закъснели.

 
  ...

...
преди: 3 години, 9 месеца
hash: 7d3ce20603
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

14.   От 8 чакайте малко, защо ме нападате? Аз питах какво е нормално никой не ми отговаря, твърдите че аз съм се озверил? Това защото питам ли? Или защото за мен не е нормално чистачка /метачка по улиците/ да може сама да си купува прилична кола, докато живее на квартира и всеки месец да си купува 5 чифта обувки? Защото не е положила усилия нито да учи нито да се развива професионално.
В Европа където съм ходил една чистачка не може да си позволи такъв живот, как може в България това да стане нормално?
Ако сложим дърводелеца и софтуерния инженер с най-най-новите автомобили, шефовете им какво ще карат хеликоптери? А и каква е разликата между дърводелеца който прави столове и софтуерния инженер, и колко ще ни струва един стол, ако дърводелеца ще кара най-най-новите автомобили?

 
  ...
преди: 3 години, 9 месеца
hash: 42c91d4cf5
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

16.   1, не си злобна, тъпа си. Вероятно и грозна.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 9 месеца
hash: 406cc507f7
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

17.   Тук, в западна Европа, си беден ако можеш да си платиш сметките за наем, битови, храна и някой друг парцаляк.

Добре си, когато можеш да си позволиш всичко това два пъти да почиваш на топ дестинации и да имаш хубава кола.

Вече имаш, когато можеш да имаш всичко от гореизброеното, живееш в къща с басейн и отглеждаш 3-4 деца.

Чистачката ми взима 10 евро на час - вие си правете сметката.




Братан.

 
  ...
преди: 3 години, 9 месеца
hash: df69351a26
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

18.   Винаги има шанс за нормален живот. Ето, аз съм инвалид, със социална пенсия за инвалидност. Работя това, за което съм мечтал, но без никаква заплата, защото системата е така устроена, че за всички останали има пари, не и за нас. Някак ще събера една малка сума пари, за билет и за джобни, и ще се друсна в Швеция. Вероятно ще ме признаят за бежанец, защото това тук си е война и геноцид. Там мога да получа шанс за достоен живот, защото там има поне някаква идея за справедливост, дори към чужденците.

 
  ...
преди: 3 години, 9 месеца
hash: 770fc63e9e
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

19.   И в болниците ли стана зле, аз мислех да почвам работа, в майчинство съм още , жена ти няма ли опция за по - платено отделение, операционна? То сега в тая криза хората на всичко се съгласяват, у нас тепърва се засилва вируса, сега увеличиха пътеката за короната, толкова ли е зле и нейната заплата?

 
  ... горе^

...
преди: 3 години, 9 месеца
hash: 999bcacb2a
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

20.   14, в Германия МРЗ е около 1200 евро нето (приблизително, понеже зависи от данъчния клас). За 500 евро можеш да си намериш малка самостоятелна квартира топъл наем. За живот ти трябват още 500. Остават 200, с които можеш да поддържаш скромна кола или да ходиш на няколко почивки в годината. Избираш си. Подчертавам с МРЗ. Отделно ако чистачката има дете, ще получава 400 евро на дете детски. Ако не е ползвала достатъчно публични блага ще ѝ върнат и част платените данъци в края на годината. Германия е длъжна по закон да осигурява 800 евро на човек социален минимум, без значение дали работи, дали е пенсионер, инвалид и т.н. Дъжавата е длъжна и да ти намира работа като за теб, при това заплатата да е минимум като последната, която си получавал. При определени условия дори и наема ти поема.

В България средно взимаш 800-1000 лв (мед. сестрите дори и по-малко), от които горе-долу половината ти са наем. С остатъка със сигурност не можеш да си платиш сметките и храната, без да се лишаваш. За кола или почивки да не говорим. Ако имаш дете, ще взимаш 50 лв детски. Ако останеш без работа, държавата със сигурност няма да ти намери читава работа и най-вероятно ще е за малко пари. Т.е. излиза, че в Германия с минимална живееш доста по-добре, отколкото със средна в Бг. В Германия нямаш грижа за нищо, държавата се грижи за теб. Спокоен си, че имаш един гарантиран социален минимум, който не е никак малък.

Или ако искаш една чистачка в Германия живее доста по-добре от една бг мед. сестра даже и от лекар специализант. В една държава трябва дори и чистачка да може да си плаща поне квартирата, сметките и храната, както и дрехи и обувки като минимум. Иначе целият живот става оцеляване и постоянен стрес дали и този месец ще си платиш сметките и ако ти се случи извънреден разход, дали да стоиш на студено или да гладуваш, за да го платиш. Защото в противен случай това означава, че чистачките трябва да живеят на улицата или да гладуват, или да студуват зимата. А това със сигурност не е нормално. Още по-малко за европейска страна.

Сега на мен ми е ясно, че има много хляб да ядем, за да стигнем Германия, но разлика е прекалено фрапантна. Дори в Сърбия заплатите са малко по-високи от българските. Това е балканска страна с толкова войни през последните години и не е част от ЕС. А в друга балканска страна Гърция минималната заплата е над 750 евро, в Бг е около 300. Т.е. 2,5 пъти и половина по-високи заплати имат. Мислиш ли, че цените там са 2,5 пъти по-високи от тук? Дали изобщо са по-високи?

 
  ...
преди: 3 години, 9 месеца
hash: 06c53ad64c
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

21.   14, пич, не искам да звуча заядливо, но на колко еизиц трябва да ти обясня, че да платиш сметките и да ти останат и пари да си купиш няколко чифта обувки е нормално.
Очевидно си озверял. Също си личи, че ти се е набило в главата "учи, за да не работиш'' или "учи, за да живееш нормално". Не се тревожи шефът с какво превозно/летящо средство се придвижва. Баш шефът е 1 на 1 000. Знам, че мечтаете да сте шефчета и да си клатите краката по цял ден, но това не е начинът, по който светът ще продължи да се развива.

Вероятно не съм толкова дребна душичка и сигурно ще ме наречете моралист, което съвсем не е вярно, но на мен, лично, няма да ми направи кеф да слезна от колата си за 20 бона, да съм с титла "инженер" , щото' много съм учил, нали...и на другия тротоар да видя бабата, присвита, трепереща, недоимаща, да си продава доматите и компотите.

Не се превземай, герберско тролче. Щото даже и тези образованите...добре,де. Погледни учителите - 1 000 лева заплата, мед. сестри и лекари - 800 - 2000 лв. А реално, лекар = софтуерен инженер. И двете са уникално важни и трудни професии.Казах го и пак ще го кажа, в България взимах 600 лева и едвам изкретах да си събера 3 000 лева,за да замина в Англия, където пък, станах Jack Dorsey или James Gosling, че съумявам да живея нормално.

Щом и Братан си отдели от времето, значи е ясна работата.
Ако не бях в карантина (върнах се на скоро и глобите са ужасни), събирам 5-ма от най-добрите ми приятели и отпрашваме на протестите. Още 3 дни ми останаха, вероятно и ще отидем на бул. "Дондуков".


ДС

 
  ...
преди: 3 години, 9 месеца
hash: 06c53ad64c
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

22.   Нека да добавя още нещо, пресвети Б.Б. днес направи митинг, за да обяви невероятната новина, че сме в чакалнята на Еврозоната. Така ли никой не го попита, пенсиите ще останат ли на това т.н. ''ниво" , на което са. Тоест, ще останат ли мизерните 200 евро, както са сега - 200 лева, или ще ги cut-нат на 2 - 100 евро? Хубаво ще лъснем с 500 евро средна заплата и 100 евро пенсии. Елементарно,бе! Ама, то какво разбира един 20 годишен келеш.


ДС

 
  ... горе^
преди: 3 години, 9 месеца
hash: 3b08ca5c6a
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

23.   ДС а ти какво работиш в чужбина?

 
  ...
преди: 3 години, 9 месеца
hash: 06c53ad64c
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

24.   Аз съм студент, който изцяло сам си плаща квартири, храна, билети, дрехи, фитнес и т.н. Не, че се хваля, но съм един от малкото в курса.
Работя почасово, в склад. Работа като работа. Ако работя по 6 часа за 5 дена, правя 300 на седмица. Ако работя 12 часови смени, за 4 дни правя 600 паунда, но на различно място. Мисля да приключвам с тези складове и имам ( свързано с темата ) т.н. "връзка", която ми предложи работа за наблюдение. Поне няма да е "физическа работа". И, да, "връзката" ми е от ония, черните, дето' все ги мразите и говорите за тях в трето лице, сякаш са хлебарки, макар че са най-големите пичове.

Както и да е, какво работя аз няма нищо общо с фактите, които съм написал.



ДС

 
  ...

...
преди: 3 години, 9 месеца
hash: 7d3ce20603
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

25.   от 8 до 20 Вероятно аз живея в друга България. И аз съм на мнение че заплатите трябва да се увеличат, защото цената на хранителните стоки доста наастна, но в същото време виждам, че в България за чистачките има квартири за по 200 лева, което е 1/3 от минималната заплата. Тока на тричленно семейство е 60лв, водата 25, телефон има за 15 лв месечно, телевизия и интернет 20лв или сметки общо 120лв.
Между другото Kindergeld в Германия е 200 евро, а не 400, и ти го изчисляват според дохода, тоест не всички деца им се полага по 200 евро, за някой може да има доплащане 30 евро за други повече, но за дете тавана е 204 евро, само ако детето е четвърто в семейството може да му отпуснат до 254 евро.
А средната заплата в България за момента е 1320лв, не разбирам за какви 800 лв средна заплата говорите? Къде в бг средната заплата е 800лв?

 
  ... горе^
преди: 3 години, 9 месеца
hash: d342b8a8db
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

27.   Първо като си търсиш работа и видиш супер позиция, не се лакоми по мениджърски позиции, с работодател Пешо, а търси сериозна фирма, изпрати св на посреднически фирми ниво Адеко, а не някакви съмнителни. Извади само международният фирми в региона и пращай св-та. Женати презполагам първо е учила икономика или нещо подобно, после мед. сестра. Ще получава в пъти повече, като мед. представител отнаво към международна фирма. Дори не изпращам св на фирма, където подозирам, че има вероятност за нереални осигуровки, а ако случайно попаднеш на такова място, ставаш и си тръгваш, първа предпоставка за проблеми.

 
  ...
преди: 3 години, 9 месеца
hash: 999bcacb2a
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

30.   25, викаш, още малко и ставаме Швейцария на Балканите. Ей, какво ли не правят хората, за да се изкарат прави.

 
  ...
преди: 3 години, 9 месеца
hash: 42a97678a0
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

32.   Номер 25 е поредният герберастки трол, пишещ коментари за стотинки, не ви ли писна бе? !
Ж18

 
  ... горе^
преди: 3 години, 9 месеца
hash: 9a492e342d
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

33.   Съчувствам ти, но сам си си виновен. Това, че след години трудов стаж пак разчиташ на Джобс е огромен проблем, за който сам си си виновен. И в Швеция хубавото става с връзки. Явно имаш чепат характер. И аз съм така, но явно не чак дотолкова, защото винаги имам някой бивш колага, на който да звънна.

 
  ...

...
преди: 3 години, 9 месеца
hash: 5f7f73b81a
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

34.   25, нещо "малко" си се объркал! 1 320 лева е брутната средна заплата. От нея чисто остават съвсем грубо около 1 030 лева. Освен това, тук говорим за средна заплата. В коя страна от ЕС има средна заплата 520 евро! Толкова е минималната заплата в Румъния! Повтарям Румъния, не Германия, не Франция, не Чехия, не Полша - Румъния!
Второ, нека видим сметката ти с чистачката и минималната заплата. Да приемем, че има квартири по 200 лева, въпреки че е добре да пуснеш някой линк, та да ги видим. Току-виж си помогнал на много хора да си намерят евтина квартира. Така, минимална заплата у нас в момента 610 бруто. От тях остават около 480 лева нето. Автоматично квартирата вече не е 1/3 от заплатата, а малко повече. Ток за тричленно семейство може да е 60 лева някъде другаде по света, но не и у нас. Другия вариант е да се къпят само в неделя. Ама, айде ще ги оставим 60 лева. Нека посмятаме - наем 200 лева, ток 60 лева, вода 25 лева, интернет 20 лева, телефон 10 лева. Общо всичко 315 лева. Вадим ги от 480 и получаваме 165 лева! Опа, забравихме транспорта! Кола е ясно, че няма как да има при никакви обстоятелства, ама минимум по лев за всеки работен ден са нужни. Моментално парите ни за храна и всичко останало станаха 145 лева! Искаш ли да пробваш да живееш със 145 лева на месец, които са ти за храна, за лекарства, за дрехи и каквото още се сетиш. Да не забравяме и че у нас все още има и зима. Тогава тока няма да е 60 лева на месец, а доста повече. Може и на дърва разбира се, но и те струват пари. Та, пробвай така и после ще ни кажеш. Ама не само за един месец, а примерно за 2 години. Ами, какво става, ако имаш дете???

 
  ...
преди: 3 години, 9 месеца
hash: e1f9f08c6a
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

35.   Хората, които живеят в България нямат право да живеят нормално, а са длъжни да слушат хора като номер 1 и да стискат зъби. Самото стискане на зъби, разбирано от мен като послушание и примирение, няма да реши проблемине на писателя, който е в ситуация, в която са мнозина други българи, избрали да учат и работят, и СЪЩЕСТВУВАТ в България.
Аз също съм в това положение - без семейни и лични контакти, и разчитаща само на jobs, и подритвана от много работодателя заради риска от раждане на дете.
Демографската криза в България вече е необратима! Простата математика гласи, че за да има положителен прираст на населението едно семейство трябва да има поне три деца - две да покрият родителите и едно да прави приръстта. Шепа са платежоспособните хора, които могат да отгледат три деца или смелчаците, които ще гладуват, за да го постигнат и в крайна сметка, децата им от невръстна възраст ще започнат да обикалят за същата тази нископлатена работа.
Висшето образованието в България вече не е средство, с което човек ще изкара достатъчно пари на пазара на труда, а е средство за намиране на работа, защото всеки вече има диплома от университет.
И отново провокирана от номер 1 - пенсията дори за лекарства и ток не стига, не е нещо, което човек трябва да очаква, а по скоро да се моли да не стига до там, но за жалост времето не спира своя ход.
След една определена възраст, около 35 - 40 години, ако човек не се е закрепил на нещо хубаво като работа, нещата ще се влошават, защото там където живота на хората в чужбина тепърва започва, в България свършва. Съжалявам, че останах в България.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 9 месеца
hash: e772beb1a7
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

36.   Страните в Западна Европа са предимно имперски държави. Имали са колонии в цял свят, които са ограбвали по 2-3 века. България-обратно. Били сме колония на Турция и тя ни е ограбвала 500 години. Така че не може да се очаква, че ще имаме същите заплати като във Великобритания. Още повече, че преди 1989 г България е фалирала 2 пъти. Загубили сме 2 световни войни, изплащали сме репарации на победителите и пр. Така че ако искате просто заминете за някои от богатите държави, тя като мед. Сестра навсякъде ще си намери работа. Само трябва да понаучите език.

 
  ...
преди: 3 години, 9 месеца
hash: f0866b89b0
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

37.   36, това няма толкова голямо значение. Най-голямо значение има какво има на горния етаж на един народ. Въпросните колонизатори преди колонизацията пак са си били богати. Тези експедиции да не мислиш, че без пари стават?

Германия например не е била колониална империя. Дори сред ВСВ са тотална развалина и разграбени, вкл. и учените им са избягали в САЩ, заедно с всички научни постижения. Още плащат репарации на САЩ. И въпреки всичко хората се хванаха на работа и за 20 г. от развалина станаха световна икономика. Ама защо? Защото хората имат манталитет.

Същото важи за Япония. Да, те са имали колонии, но след ВСВ всичко отива в кофата и са изравнени със земята от атмоните бомби. Като за капак нямат никакви природни ресурси. На всичкото отгоре непрекъснато се борят с всякаки опустошителни бедствия като земетресения, цунами и т.н. И въпреки всичко пак за 20-30 г. си оправиха държавата.

Швейцария е нямала колонии, но по-добре и от Германия. Същото важи за Австрия, Норвегия, Швеция, Финландия, Дания, дори за малки държавици като Люксмембург, Лихтенщайн, ако щеш и Исландия - отдалечена островна страна със суров климат.

Ето вземи Португалия. Уж голяма колониална империя, обаче сега почти на нивото на България. Половината португалци са емигранти във Франция и къде ли не.

 
  ...
преди: 3 години, 9 месеца
hash: e772beb1a7
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

38.   На Япония, Германия, Дания, Гърци, Австрия САЩ след Втората световна война дават много пари. Това е по плана Маршал. Затова са се възстановили и са добре. Всяко нещо си има практическа и материална причина. От България СССР ограбва златния резерв след 1944 г.!

 
  ... горе^

...
преди: 3 години, 9 месеца
hash: 7d3ce20603
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

39.   37 хубаво си констатирал за държавите, но не си разбрал на какво се дължи положението им.
Манталитета на германците се е изградил с насилие над германския народ. Имаш ли си на представа, че в Германия след втора световна са разстрелвали хора, ако се возят без билет в градски транспорт, толкова е било строго положението, че за най дребно провинение полицията са разтрелвали на улицата човек, от тогава им държи "мокро". Възпитали са децата си да спазват правила и че е немислимо правилата да не се спазват. Доста мъже имат измрели през войната, затова децата са работили, същите тези деца днес са на по 80г и техните деца са възпитани по подобен начин, това е причината за манталитета им! Ако забелязваш в последните години манталитета им се смекчава и можеш да срещнеш повече на брой не толкова строги германци.
На Японците дисциплината подобна, пак на база възпитание.
Швейцарците, ако не си наясно, са нарупали капитал от факта, че само те са имали право да стават охранители на ватикана, после с изкараните пари са отворили банки, развили са банков бизнес с различни правила и от там им идва богатството.
А ако разучиш малко португалска история, ще разбереш, защо не са забогатели от колонии, защо в даден момент са изместили португалската столица в Рио де Жанейро.

 
  ...
преди: 3 години, 9 месеца
hash: f0866b89b0
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

40.   38 и 39, не е въпроса на какво им се дължи манталитета, а че когато имаш манталитет, всичко върви добре и дори и да се случи война или някакво форсмажорно обстоятелство, за кратко време се оправят пак. И обратно - когато няма манталитет, и готова уредена и богата държава да оставиш, след 20 г. всичко ще е разкостено.

Да, знам за плана Маршал. Ако щеш и ОАЕ са богати, защото имат петрол. Само че има едно голямо НО. Дори с петрол, планове и тем подобни, без манталитет пак нищо не става. Дори и в България да имахме петрол като в ОАЕ, мислите ли, че щяхме да бъдем богати обикновените хора? Мислите ли, че като в ОАЕ президента ни щеше д ани дава безлихвени кредити, да нямаме никакви данъци, транспорта ни да е безплатен и да получаваме по 30 000 долара еднократна помощ за всяко дете?

Аз съм убеден, че ако имахме петрола на ОАЕ, щяха да се облажат 20-30 човека от властта и на народа щяха да хвърлят едни трохи и до там. В Русия е нещо подобно. Уж много газ, петрол, въглища, злато, какво ли не не им е дала природата, ама имат 20-30 олигарха на чело с Путин, които са узурпирали всичко, а повечето обикновени руснаци са под прага на бедността. Да, поемат им само част от сметките за газ, парно и до там.

Така че на един народ и милиарди долари да му изсипеш, пак си трябва манталитет да се управляват ефективно и справедливо тези пари. Иначе файда пак никаква - все едно да зпълваш бездънна яма.

 
  ...
преди: 3 години, 9 месеца
hash: bb2e634d1d
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

41.   До 39

Приказваш пълни глупсоти и го знаеш.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker