Нещо като карма? Няма ненаказано зло? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121049)
 Любов и изневяра (29672)
 Секс и интимност (14350)
 Тинейджърски (21880)
 Семейство (6464)
 Здраве (9589)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3167)
 Образование (7295)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18484)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Нещо като карма? Няма ненаказано зло?
преди: 3 години, 9 месеца, прочетена 1574 пъти
Опитвам се да си обясня някои неща от живота и ще ви помоля да споделите вашето мнение. И ако имате конкретни истории и случки. Да сте направили нещо лошо/добро и дали ви се е връщало по някакъв начин.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 3 години, 9 месеца
hash: c1261a67cf
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   На всеки човек му се случват и добри, и лоши неща. За мен няма карма, това е естественият ход на живота. Но на много хора им се иска да вярват в карми, съдби, богове и тем подобни, за да си обяснят живота. А истината е, че всичко е низ от случайности, породени от ефекта на пеперудата.

 
  ...
преди: 3 години, 9 месеца
hash: 9aee35ae86
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Да, много пъти на доброто са ми отвръщали с откровено зло.

 
  ...
преди: 3 години, 9 месеца
hash: a36b813ef6
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

3.   И аз се чудя има ли такова нещо или просто това е естествено следствие на нещата. А може би е едно и също. Примерно ако се държиш с всички хора зле, нормално е в един момент да останеш самотен и като имаш нужда от помощ, никой да не се отзове и да свършиш зле.

Или цял живот се занимаваш с незаконни неща, нормално в някой момент да влезеш в пандиза или някой конкурент да ти стопи лагерите.

Но сякаш има и такива, на които им се разминава. Дали е привидно или наистина, не знам. Може би с късмет или достатъчно интелект, може да ти се размине. Много от най-големите мафиоти са умрели от естествена смърт и с далеч по-малко страдание от повечето хора. Например Лъки Лучано и Ал Капоне. Нима те не са причинили страдание на много хора? Да не говорим за диктатори, убили милиони. Цял живот са си живели в лукс и не са умрели в кой знае какво страдания.

Какво да кажа за баба ми, която на мравката път правеше, а 9 мес. се гърчеше в ежедневна агония, докато почине? Жената ще я запомня все прегъната на два ката от болка, въпреки морфина, който и давахме. Ракът на панкреаса е бил едно от най-болезнените неща. За сравнение Ким Ир Сен е починал за минути от инфаркт. Тя да не би да е била по-зла от него, който е заповядал да бъдат експлоатирани по трудовите лагери и убити 1,6 млн души с удари с чукове, като преди това са били принуждавани да копаят собствените си гробове? Къде тук е кармата?

 
  ... горе^
преди: 3 години, 9 месеца
hash: dab64e9560
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

4.   Ако гледаш на кармата като инвестиция (правиш добро, получаваш същото и обратно), то бързо става ясно защо нещата не стоят така. Ако вършенето на добро гарантираше някаква възвръщаемост, то всички щяхме светци да станем, често от чист егоизъм. Но не е така. Лоши неща се случват на добри хора и обратното.

По-скоро е до разбирането на последиците от делата ти. Имаме родни поговорки за това: каквото повикало, такова се обадило. Смисълът е, че каквото правиш, ти така залагаш основите на това, което ще следва. Ти можеш да избереш сега какво ще сториш, но не можеш да знаеш какво ще стане после. Ако откраднеш кола, законът ще се намеси; ако обидиш човек, повече не можеш да разчиташ на помощта му. Не всички зли дела се наказват и не всички добри се възнаграждават, това е факт. Но злините ти затрудняват живота и много такива хора се провалят рано или късно, защото просто не могат цял живот да не грешат и да не ги достигнат последствията. Но има и изключения.

А и дори да не е така, няма как да кажеш за всичко кое е зло или не. Нямаме универсален стандарт за морал и затова злото за едни е добро на други. Историята е пъна с такива примери. Въпросът ти няма отговор. За да му отговорим, трябва първо да изясним какво е то зло. А това е вече сложно.

 
  ...
преди: 3 години, 9 месеца
hash: a36b813ef6
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

5.   4, идеята на кармата не е да инвестираш, за да получиш, а да го правиш от добро сърце, без да очакваш нищо в замяна. Тук има значение не какво даваш физически, а духовната енергия. Ако дадеш със задни мисли, то това даване не носи никаква енергия, даже може да е с обратен знак. Поне на теория е така.

Колкото до практиката е факт, че не всеки път дори и чистите дела се отблагодаряват, както и че лошите се наказват. Но това ако гледаме в контекста на един-единствен живот. Ако го гледаме в рамките на поредица от животи, както и животи между животите, нещата може и да изглеждат много много по-различно. Това би могло да обясни защо добри хора страдат, защо невинни деца страдат от ужасни болести, защо на злодеите им се разминава и т.н. Например в предишния си живот може някой да те и изнасилил и убил брутално, а в този живот да се е наложжило да си размените ролите, за да види той на свой гръб какво е.

Всичко това, ако приемем, че съществуват различни животи. Науката за момента не може да го докаже, но пък регресиите го потвърждават. Тези регресии доколко са реални и доколко фантазии, също е спорно. Но според хората, които ги правят, се получават съвпадения между разказите на отделни личности за някои минали събития. Но ако наистина беше така, защ науката не използва подобни методи. Например в антропологията, архиелогията, историята и т.н. биха свършили доста добра работа. Възможно е и да има страх сред учените да не ги обявяват за луди и против статуквото.

 
  ...


...
преди: 3 години, 9 месеца
hash: 4c34b7ec8e
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   До 3

ТОва с престъпниците, мога само да посоча пример с едно лице, което почина.
Дърт, партиен, гаден и нагъл мафиот. Докато хората говореха за мутри и банди, той ги строяваше и казваше какво и как ще става, а "несъгласните" вличаха в хрониките. Същия натрупа стотици милиони и колеше и бесеше, допреди да се "кротне". Когато умря, казваха "Наказан! Умря!" - Ми той умря на 76 години, след дългогодишна злоупотреба с кокаин, живя като цар и умря, докато правеше това, което най-го радва - да играе кумар и да се мотаят голи млади момичета покрай него. ЕВАЛА КАРМА, БАТЕ! Същия има повече кръв по ръцете от сериен убиец, затрил е множество хора, унищожил е цели семейства, участва в процеса на съсипване на цял народ и обра целият каймак, ама наказан - умря на стари години, щастслив от живота, правейки каквото му харесва.

Така че - не, кармата е пъъъъълна измишльотина.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 9 месеца
hash: cc61705034
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   До номер 7, може и така да е било, но е възможно много години докато стане той човека, който да се гаври с другите, него да са го гаврили. В един момент живота балансира нещата. Едва ли е бил със златната лъжица постоянно.

 
  ...
преди: 3 години, 9 месеца
hash: 9a77c1ef71
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

9.   Карма е понятие от индуизма и особено на запад се използва в тотално грешен смисъл. И как да е иначе, със средно IQ под 60... То значи просто действие (и неизбежното последствие). Затова имаме сложна юридическа система да измисли какво е морално правилното (за нас като общество) следствие за дадено престъпление. От това зависи "противодействието". Това че някакси "провидението" наказвало са пълни измишльотини които определено нямат нищо общо с реалното значение на думата. Иначе в определен смисъл, да, подобни хора сами се "наказват", но това не е в смисъла в който повечето си представят, и не оправдава нуждата от правилно противодействие.

 
  ...
преди: 3 години, 9 месеца
hash: aa11d251e1
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Ванга казва, че има карма, има и родово проклятие най-вероятно. Не искам никого да съдя, но се надявам един ден, жената, която ме "отгледа" да получи заслуженото си. Надявам се, да няма прошка за унижението, болката, подигравките, чакането и съсипания ми живота още от невръстно дете, това, че дори сърцето и не трепета, че в такава ранна възраст съм загубила майка си. Такава злоба и проклетия от мащеха, оказва влияние за цял живот. Да криеш храна, за собственото си дете, при условие, че нямаш финансови проблеми и да вдигаш скандали, че онова чуждото е било гладно и я е изяло. И до днес не ми го побира акъла.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 9 месеца
hash: c3ef0f6002
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

11.   Ако има карма то защо Скандинавия страда от тероризъм наравно с Англия, Германия, Франция - все или колониални империи или създали 2 световни войни? И защо Австрия е що годе защитена и никой не я обвинява? А ние защо седяхме 500 години под турско, а други под 100?

 
  ...

...
преди: 3 години, 9 месеца
hash: bbf089b2c4
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

13.   Аз лично не вярвам много в кармата.
Аз лично много си падам по лафа "shit happens/ простотии стават".
трябва да приемеш, че животът не е справедлив. В реалността има непрекъснато неправди и различни гледни точки.
Животът не е само цветя и рози. Той е букет от добри, лоши и трагични моменти. Ако искаш да живееш пълноценен живот, то трябва да преминеш през всичко. Ако на този свят имаше само добро, то нямаше да знаем какво е лошо.
Никой не е специален. Това че си добър и не правиш грехове, не значи, че ще ти се случват само добри неща. Ако не ти се случват лоши неща, то няма как да отсееш доброто от лошото.
Не знам дали знаеш за философията на Стоицизма. Аз лично много си падам по нея.
Много хора обичат да обвиняват кармата в собствените си грешки.
В наши дни има много New Age Hipster псевдо мислители, които обвиняват някакви кармични простотии, избиването на богомилите и подобни простотии за съвременните ни беди. Ами не. Бедни сме не защото сме избили Богомилите, ами защото правим редица грешки в съвремието си. Корумпирани сме, не заради ретроградният Меркурий, а защото сме си корумпирани и тн.
Лесно е да обвиняваш някакво митично същество за собствените си грешки и неволи.

 
  ...
преди: 3 години, 9 месеца
hash: 497447096e
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

14.   Аз като направя на някой добро, то ми се връща зло. Например, помогнах на един много близък мой човек, човек от семейството. В труден момент му дадох половината от спестяванията си. Е, намери си повод да се скара с мен, че да не ми върне и парите. И така с моето добро загубих освен парите си и моя близък.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 9 месеца
hash: a36b813ef6
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

17.   И майка ми помогна на племенника си. Дръпна го в Испания, намери му квартира, работа, всичко. Даже понякога тя самата не ходеше на работа, че да има работа за него. А колко пъти му е давала пари на заем и той половината не ги е върнал до днешен. И знаете ли какво получи в замяна?

Баща ми е алкохолик и постоянно тормозеше майка ми. Веднъж я пребил и изгонил посред нощ и тя нямала къде да отиде. Единственият близък, който има тя там, е братвочед ми. Звъннала му да я прибере поне за нощта. Той като разбрал за какво го търси, казал "проблеми не искам" и ѝ затворил в лицето.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker