Какво следва да се случи в България? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (100898)
 Любов и изневяра (23915)
 Секс и интимност (11782)
 Тинейджърски (20538)
 Семейство (5097)
 Здраве (8096)
 Спорт и красота (4228)
 На работното място (2315)
 Образование (6216)
 В чужбина (1344)
 Наркотици и алкохол (962)
 Измислени истории (742)
 Проза, литература (1531)
 Други (13985)
 Избор на редактора (147)
 
Зъбни импланти
Възстановете Вашата усмивка в рамките на седмица!

Зъбни импланти - цени

 

  

Споделена история от Други

Какво следва да се случи в България?
преди: 6 месеца, 9 дни, прочетена 1001 пъти
От скоро се замислям, какво следва да се случи в България?
Дали наистина ще изпаднем в такава дълбока икономическа криза?
Редно ли е сега да спестяваме всички пари, дето изкарваме и да се въздържаме от големи и скъпи покупки?
Забелязвам, че много от колегите ми и шефовете ми са започнали да пестят и силно вярват, че идват много лоши времена. Дори разказват, че се запасяват с храна като ориз, боб, консерви дори вода. Чудя се наистина ли идват толкова лоши времена
Според друга част от тях, няма такава опасност, защото вече почти всичко работи, а втора карантина нямало да има.
Ако протестите наистина имат резултат и свалят правителството по време на пандемия, какво ще се случи?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
 
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 6 месеца, 8 дни
hash: 785ad88d71
гласове:
1 2 3 4 5
  (2104907 гласа)

1.   Винаги има възходи и падения на дадено нещо, без значение дали става дума за един човешки живот или за цяла държава. За съжаление България в новата си история не е преживявала истински икономически възход нито по царско време, нито през комунизма, нито през демокрацията от последните 30 години. За сметка на това българинът е виждал доста кризи - гладни военни години, различни епидемии както по хората, така и по добитъка, дефицити на основни хранителни продукти, хиперинфлацията през 90-те, когато също немотията е била голяма. В генетиката ни вече е заложено да бъдем бедна нация, последна дупка на кавала, забити в шеста глуха. Всеки може да се спасява поединично от калта - да си купи/наеме дворно място, където да си посади нещо и да се изхранва някак си, да си намери по-доходоносна работа и да изкарва повече пари или да свие разходите си ако остане на същата работа. А също така може и да стане селски тарикат и да открие някаква далавера, от която пак да изкарва пари на гърба на балъците. Никой няма да умре от глад, ако има работещи поне 2 мозъчни гънки и е готов за работа. Трагедията е, че ние българите сме бедни не толкова материално, а ценностно, морално, нямаме изградено гражданско самосъзнание, когато дадено политическо/икономическо/социално положение не ни харесва нямаме способността да се вдигнем всички вкупом и да го променим, не можем да излъчим надеждни хора по високите етажи на властта, може би защото няма такива хора или пък дори да има "свестните считат ги за луди". Затова си избираме същите хора и сме вечно зле. Сегашните протести са поредното доказателство, че знаем само да демонстрираме несъгласие, но не и да дадем реална алтернатива и адекватно разрвшение на ситуацията. Икономическите кризи идват и си отиват, но кризите вътре в нас като общество са много дълбоки, тежки и трудно преодолими и трябва да минат още десетилетия да се осъзнаем.

 
  ...
преди: 6 месеца, 8 дни
hash: 87223a1013
гласове:
1 2 3 4 5
  (2104907 гласа)

2.   Идва мор. Сега свършва мораториума по погасяването на кредитите и ще погнат хората. А тези които са останали без работа, за тях ще бъде страшно.
Цялата икономика, финансова система, всичко се държи на банките. Ако вдигнат лихвиния процент, тогава ще стане страшно, защото ще изтекат милиарди, а от там всичко наред ще се руши.

А това че Борисов реши да се оправдае с кризата е просто пиар. Ако не дойде ще каже, че е заради него, а ако дойде ще каже че ни е предупреждавал.

 
  ...
преди: 6 месеца, 8 дни
hash: 4133ac4f15
гласове:
1 2 3 4 5
  (2104907 гласа)

3.   Аз е бих рисувал чак такива апокалиптични картини, но предполагам, че икономическата криза тепърва предстои. Тепърва ще има дела за неплатежобност, защото банките изчакват 2-3 мес., докато предприемат мерки. Същото важи и за между фирмената задлжнялост. А веднъж тръгнат ли делата, колелото се завърта. Банките ще започнат да отменат жилища, да ги разпродават, от цени, строителство, всичко тръгва надолу, освобождават се работни места, потреблението пада, заплатите падат и т.н. Но то и без коронавируса щеше да се случи. Просто така малко се ускориха нещата. Извинявайте, ама не може едно прилично жилище в София да струва 300 000 лв или наема ти да е 600-700 лв при заплати масово 1000 лв. А в Русе примерно питате ли ги как се плаща 300 лв наем с 800 лв заплата?

Познавам хора с по няколко кредита, за да си купят жилище и в момента оцеляват само благодарение на ниските лихви. Ама ЮРИБОР няма да е вечно отрицателен. Утре ще го мръднат нагоре и тия на ръба увяхват на момента.

 
  ... горе^
преди: 6 месеца, 8 дни
hash: 9c4c1a6d16
гласове:
1 2 3 4 5
  (2104907 гласа)

5.   Да, идват много тежки години поради простата причина, че България е икономика, разчитаща на третичния сектор (сектора на услугите) и няма никакво производство. Всички такива държави са изправени пред икономически колапс. Това се вижда още отсега, защото Китай постепенно заработи и започна да генерира финанси, докато европейските държави се чудят какви "планове" да измислят, за да се спасяват.
За България катализаторът ще е проваленият летен туристически сезон. Туризмът е структуроопределящ отрасъл за икономиката на България. В Гърция спадът на туристи за този сезон е 80% спрямо миналия, а за България, в такъв случай, сигурно е поне 95 %, но засега не се съобщава за това в медиите, защото иначе ще настане паника сред народа. Писал съм вече затова и в други теми.
След влизането в чакалнята на Еврозоната съвсем си затрихме държавата. Лъжат като разпрани цигани, че ще дойдат 12 милиарда евро от Европейския съюз - все едно ще ни ги подарят и няма да искат нищо в замяна. Първо - такова решение не е взето все още от европейските институции - това е намерението, но както се вижда от преговорите тези дни нещата се закучиха сериозно, защото северните държави не са съгласни да хрантутят южните. Второ - да приемем, че се договорят и за България се определят 12 милиарда евро, каквото е предложението в момента. 3 милиарда ще се дадат като "кредит" и 9 милиарда като "грантове" (директни, безвъзмездни помощи). Да, обаче всичките 12 милиарда евро ще трябва да се връщат по един или друг начин, защото те ще бъдат генерирани от ЕС чрез емитиране на дълг. Няма да ги напечатат както правят американците.
И тук идват двата големи въпроса. Първо - как държава без производство (индустрия) и с бързо намаляващо население в трудоспособна възраст ще върне толкова много пари? Кой ще ги връща - циганите ли? Или пенсионерите? Второ - колко от тези пари ще влезнат реално в икономиката и колко ще бъдат откраднати? Ако парите влезнат реално в икономиката и бъдат инвестирани, така че да спомагат за генериране на добавена стойност, ще можем да ги върнем постепенно, но има ли все още наивници, които да си мислят че ще стане така? Според мен поне половината от тях ще се откраднат. Но да кажем, че политиците ни изведнъж станат много съвестни и некорумпирани - връщаме се към първа точка. която няма оправяне, защото демографската катастрофа не се оправя от днес за утре.
Ако това правителство падне, нещата могат само да се подобрят, но от днес протестите бяха съвсем занулени и последната илюзия за някакво положително развитие на държавата умря.
Изходът според мен е "Терминал 2", но всеки има право да се спасява както намери за добре.

Асото

 
  ...
преди: 6 месеца, 8 дни
hash: 584d5628c3
гласове:
1 2 3 4 5
  (2104907 гласа)

6.   Подкрепям номер 3, но си мисля, че този път кризата и в световен мащаб ще е доста сериозна. Тепърва ще започваме да усещаме последиците от всичко. Според мен трудното у нас ще настъпи догодина, когато спрат помощите на останалите без работа хора. Виждаме, че туристическият сектор е много зле и това ще се отрази на всички ни. Иначе, цените на имотите наистина си бяха прекомерно надути, но затова сме си виновни и самите ние, като купувачи. Не може цялата рода да продава къде, каквото е останало и да се теглят луди кредити, само и само да се купят заветните 2-3 кутийки. Да не говорим, че една много голяма част от локациите на новото строителство е направо абсурдна - примерно на оживен булевард, където нито има тишина и спокойствие, нито може да се диша. Българина обаче, дава последните си пари за подобни места просто, защото сградата изглеждала модерно или пък негови приятели вече са си купили имот там. Най-интересното е, че много подобни локации са и много далеч от центъра и не стават дори и за офиси.

 
  ...


...
преди: 6 месеца, 8 дни
hash: ba2f153f62
гласове:
1 2 3 4 5
  (2104907 гласа)

7.   Благодаря на номер 5, не ги знаех тези подробности. Знаех си, че щом тиквата драпа толкова за тая Еврозона, има келепир в тая работа. Не разбирам от такива неща, но знам, че политиците за да искат нещо толкова настойчиво, ще има далавера за тях и респективно кур за народа.

Значи цялата работа е тиквата или който ще е на власт да прилапа едни 12 млрд, а после ние да се чудим как да ги връщаме след години.

 
  ... горе^
преди: 6 месеца, 8 дни
hash: cb7aa81e99
гласове:
1 2 3 4 5
  (2104907 гласа)

8.   "Да, обаче всичките 12 милиарда евро ще трябва да се връщат по един или друг начин, защото те ще бъдат генерирани от ЕС чрез емитиране на дълг"
"Според мен поне половината от тях ще се откраднат. "

Ти си ебати оптимиста!

Аз казвам, че на 100% ще бъдат откраднати. Една стотинка няма да видим от тях.

Иначе си прав, че който и да дойде, няма да оправи нещата от днес за утре, но няма една държава в историята, да се е "упрайлъ" от днес за утре, а е отнело много и мого години. Работата е, че при нас зазлява на макс, постигне се някаква стабилност, ъхъ да си помислим, че нещо се е подобрило, но пак осъзнаваме, че просто сме се върнали на старото положение, че даже и малко по-назаде.

 
  ...
преди: 6 месеца, 8 дни
hash: f76b075d33
гласове:
1 2 3 4 5
  (2104907 гласа)

9.   Криза идва, най-вече заради приема в чакалнята на Еврозоната. Дори не знам, защо нямаше референдум да се допитат до народа искат ли, не искат ли?
Хубаво е всеки да се замисли и да заделя пари, защото криза идва, дали ще в от короната или от това че скоро ще сменим валутата, кой знае..

 
  ...
преди: 6 месеца, 7 дни
hash: ffdd7fea30
гласове:
1 2 3 4 5
  (2104907 гласа)

10.   Приемът в чакалнята на еврозоната означава преди всичко, че Европейската централна банка ще контролира пряко българските банки. И вече няма да е възможен случая като КТБ, от която източиха 1 милиард лева, които после ги платихме ние-българските данъкоплатци. На някои хора, вероятно свързани с източването, това не им харесва.

 
  ... горе^
преди: 6 месеца, 6 дни
hash: 30a7f5a1af
гласове:
1 2 3 4 5
  (2104907 гласа)

11.   Нещата наистина щяха да се случат и без короната. Япония е в застой вече 20 години...

 
  ...

...
преди: 6 месеца, 6 дни
hash: 75a679127c
гласове:
1 2 3 4 5
  (2104907 гласа)

12.   Съвсем логично е да настъпят тежки времена, айдуците стават все повече! Преди имаше една партия и лесно живееше на гърба на народа, сега се нароиха, и още се раждат нови гладни въшки и народа вече изпустя, няма вече сили да храни толкова паразити. Спасението е, или да премахнем паразитите, или да мрем, ножа е опрял до кокала!

 
  ...
преди: 6 месеца, 5 дни
hash: 9c4c1a6d16
гласове:
1 2 3 4 5
  (2104907 гласа)

13.   № 12 - или да напуснем "Титаник" докато е време. Защото, ако не премахнем паразитите (което ще се разбере до 1 година, дали ще стане) аз друг вариант не виждам освен "Терминал 2".

 
  ... горе^
преди: 6 месеца, 5 дни
hash: cb7aa81e99
гласове:
1 2 3 4 5
  (2104907 гласа)

14.   "Иначе, цените на имотите наистина си бяха прекомерно надути, но затова сме си виновни и самите ние, като купувачи."

Съжалявам, че съм виновен, че не исках да стоая бездомен ... Какво можех, да направя?

 
  ...
преди: 6 месеца, 4 дни
hash: f0800f4d83
гласове:
1 2 3 4 5
  (2104907 гласа)

15.   №13, не случайно ти се е паднал фатален номер, защото не си истински българин. Не случайно съм премахнал твоят вариант, като вариант за спасение, защото той не е, а си е чисто дезертьорство! Навремето истинските българи са се връщали от чужбина и са се записвали доброволци по време на войни, а сегашните джендъри бягат от родината си, даже без война, камо ли да излязат да се бият и умрат за България. Срам ме е от такива!

 
  ...
преди: 6 месеца, 2 дни
hash: 9c4c1a6d16
гласове:
1 2 3 4 5
  (2104907 гласа)

16.   До № 15 от № 13 - Два пъти ходих на протестите и се боря, но надеждата е малка така, че не ми слагай определения. Много сте интересни такива "биткаджии" и "истински българи"! Кога се борихте и как се борихте за 30 години? Масови протести е имало през 1997 г. ; 2013 г. (два пъти - веднъж срещу "Борисов 1" и другия път срещу Орешарски) и сега през 2020 г. - значи за 30 години направихте 4 големи протеста. За голяма работа ли се мислиш?
Давам последен шанс на държавата. Това не значи, че не подкрепям протестите, но търпението ми е на свършване. Всичко зависи от това какво ще се случи в следващата 1 година. Дотогава ще стане ясно тази държава ще я бъде ли или не.

 
  ... горе^

...
преди: 6 месеца, 1 ден
hash: 0ba7e6e67d
гласове:
1 2 3 4 5
  (2104907 гласа)

17.   2014 беше последната нормална година. Едно момиче от протестите тогава което познавам живее в Лондон вече. Това казва всичко.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker