Не искам да гледам лошо - Мутренската естетика в България - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121047)
 Любов и изневяра (29671)
 Секс и интимност (14349)
 Тинейджърски (21880)
 Семейство (6464)
 Здраве (9589)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3167)
 Образование (7295)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18484)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Не искам да гледам лошо - Мутренската естетика в България
преди: 3 години, 9 месеца, прочетена 1855 пъти
Мъж на 28. От няколко години работя в чужбина.
Ще се опитам да гледам на нещата съвсем обективно, като страничен наблюдател.
Всеки път като се прибирам в родината, забелязвам едни тежки, ядосани погледи, но с оскубани вежди. Хора на моите години, че дори и по-млади, ходещи с черни тениски, напомпани, с дини под мишниците, с татуси и бради.
Влизам в заведение, сядам с жена си и пак се намира някой да ме гледа злобно като в каубойски филм. Този някой естествено отново е с черна тениска, някое и друго татусче и лъсната брада, както и големи бицари.
Пия си кафето отвън, профучава някое черно БМВ, в него отново се вижда типичната злобна физиономия, татуирана ръка и лъсната брада.
Имам чувството, че всеки втори се вживява като някакъв мафиот/баровец, който върти далавери и се бие по улиците.
Защо всички гледат злобно. Гледам, имат пари, коли, хубави жени се возят при тях, защо постоянно гледат намръщено, не са ли щастливи?
В чужбина като вървя по улицата, поздравявам хората, казвам "добър ден" и "довиждане" на продавачките и тн. Тук имам чувството, че ако се усмихна или поздравя, ще ме прибият.
Вървя си по улицата, срещу мен пак някой с дини под мишниците. Бърза и ме гледа в очите, все едно ще ме бие. Естествено, разминаваме се, нищо не ми прави, но гадното чувство остава.
Според вас, на какво се дължи тази естетика.
Назобани тела, лоши погледи с оскубани вежди, бради, черни БМВ-та и подобните им.
Тези хора какво доказват с това нещо? Някакъв статут в обществото ли е?
Аз в чужбина получавам добри пари, жена ми също. Преди пандемията, всяка година си ходихме на почивки, я в Испания, я някъде другаде. Карам среден клас кола, колкото да ме предвижва от точка А до точка Б.
Дори и да имам много пари, не бих се перчел, просто не виждам смисъл.
Съседът ми от родният ми дом се оказа, че още живее при родителите си, а колата му е доста скъпа.
Какъв е смисъла да си на 30 и вместо в жилище, да инвестираш всичко в кола, за която дори нямаш финанси да я поддържаш.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 3 години, 9 месеца
hash: 3c2717e6de
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Всеки иска да го взимат на сериозно, че да не вземат да го разберат, че бачка за 800 лв и на 30 живее с мама или че му е малък.

 
  ...
преди: 3 години, 9 месеца
hash: c85437ebb9
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Мутрите са символ на успеха по време на прехода в България. За съжаление по-голямата част от населението все още не е разбрало, че тези времена трябва да останат в миналото. Повечето които се правят на мутри, си мислят, че по този начин ще изпъкнат. Някои го правят, за да прикрият дълбоки комплекси (ако примерно са ги тормозили когато са били деца).

В крайна сметка такива хора нямат никакво развитие в живота си, понеже цялото им съществуване се върти около скъпа кола, която едва поддържат и позиране по кафенетата.

 
  ...
преди: 3 години, 9 месеца
hash: 9340f18a95
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

3.   Да, наистина има доста хора, които гледат лошо и изглеждат нелепо. Не само мъжете, а и жените. Но модата смесена с нашата народопсихология водят до подобна трагикомична гледка.

За щастие, все повече хора стават по-добронамерени и се осъзнават, че мутренско-чалгарската визия е за тийнейджърите и хората до 22-25.

Най-общо, всичко е заради модата. И това ще отмине.

По-големия проблем е, че

 
  ... горе^
преди: 3 години, 9 месеца
hash: 2a92610d88
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Примитивно общество, какво странно намираш? Като царят законите на джунглата, то и такива качества се ценят. Сякаш не го знаеш, щом си евакуирал на запад... Вече на "западняк" ли се правиш, че "не разбираш" процесите в това общество?

Преди 89-та се поддържаше един изкуствен социализъм, и хората така и не изградиха самосъзнание на свободни граждани. След това настъпи едно разграбване на държавата наречено "преход", и от второкласна страна, се превърнахме в бананова. Навъди се мафия, която постепенно завладя всички сфери на живот, та до това директно да заграби властта. Батките са навсякъде, батка ни упралвява. Какъв според теб да е моделът на поведение? Честно казано такива "неразбрали" като теб повече ме дразнят. Като искаш да спасяваш - твое право, и то разбираемо. Ама да ми се правиш на "неразбрал"... Като ония дето след 6 месеца в чужбина вече забрали българския...

 
  ...
преди: 3 години, 9 месеца
hash: f17e522430
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

5.   Защитна реакция. Мислят си, че като гледат "злобно" и ще изгонят проблемите. Тъй като вероятно е проработило един път в кръчмата, вярват, че ще проработи и сред обществото. Не се и опитвай, да спазваш някаква етикеция. Ще си помислят, че се подиграваш. Говорят на "Ко искаш, УЕ!", "Ко ма занимааш, уе" и на "Къф си ти, уе!", когато ги доближиш. Готови са, да плашат, докато реално не трябва да направят нещо. Казваш му, че не може да паркира тук, защото е място за инвалиди и има хора, които релано позлват това парко място, то ти вика "Ми да ней твоя, ааа! Аре махай са, че га дойда!", но ооловината от тях просто ще се махнат и ще псуват, особено като ускоряват в противоположната посока, за да покажат, че са взели някаква морална победа, 1/4 ще излязат от колата и ще се опитат, да те изгонят, все едно си някакво добиче, дето се плаши от физическото им присъствие, но ще се качат и ще си заминат и 1/4 от другите, най-демонстративно, ще тряснат вратата и ще си пордължат по-пътя, а като дойдае и ги вдигне паяк или им набият глоба, ще псуват държавата, теб, системата, инвалидите, общината и всеки, които се сетиш.
Общо взето, имаш една оправия - научи им номерата и се научи, да ги манипулираш. Това са много прости селяня, дето си вярват. Почеши му егото и се мисли за галеник на съдбата. Решат ли, че са те уплашили, всяка дума, кяото им кажеш я взимат за чиста монета. На един такъв, дето беше паркирал на инвалидното място, на ежна жена, която чакаше, казах, че тука пишат глоби, ама ако спре ей там, е частно и не пишат глоби за паркиране на инвалидни места. Онзии, наежи мускулите, почеса си бръсната картуна и си паркира колата пред гараж ... а след час кколата му беше вдигната, защото мясотот беше скалд на "добри познати на кмета", където се пречи на работата и е единственот мясот в града, където ще се занимават, да ти вдигат колата. Реално, не го глобиха за паркиране на място за инвалиди.
На другия ден, ме заплаши, пред около 5 свидетеля. Сега имам показания и може, да го тикна за 2-3 години, за заплаха за убийство ... хихи :). Ама си пазая коза.

 
  ...


...
преди: 3 години, 9 месеца
hash: a6f473956f
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

6.   Дълга тема но ти го казвам на кратко от опита и наблюденияа ми върху такива:
1.Комплекси.
2. Следователно от първо- НИСЪК ИНТЕЛЕКТ породен от липса на тестостерон.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 9 месеца
hash: 72141154ae
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Хах, има хора с по 800 заплата и живеещи при мама на 30 и отгоре, пред които и Любо Чука ще се колебае. :) И не, не е нужно да е стероидна скала, просто си има едри мъже със сериозен поглед и решителност. Тук много женски църкат против мъже при мама, ама като видят някой 90 кила релефен и с лош поглед гледат уюилително и плахо, а понякога и на секс. Факти от реалната България. :)

 
  ...
преди: 3 години, 9 месеца
hash: 9c9b78c594
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

8.   Авторе, не забравяй българския език! Няма думи "прИбил" и "прЕдвижва".

 
  ...
преди: 3 години, 9 месеца
hash: 48445fe01c
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

9.   С други думи ти виждаш постоянно хора,които са нацепени,имат лъснати бради,гледат лошо и тн и следователно те са мутри и тъй като ти виждаш много такива-следователно има много мутри в България. Мутренските времена отдавна свършиха заедно с ВИС,СИК,вече няма хора,които се влачат с 30 човека охрана(символа на мутрите),въобще последните години липсват знакови убийства,отвличания и тн.Ако говориш за стил на обличане и облик,сигурно има някакви младежи дето се правят на мутри-какво ти пука?

 
  ... горе^
преди: 3 години, 9 месеца
hash: 8903772105
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Да не забравяме и бумът на Йоркширски териери - не гледат коя порода им харесва, но съседката имала Йорки и тя иска, защото било актуално. Преди бяха помераните нашумели сред позьорите, сега Йоркитата. Друго е да имаш куче чистокръвен пес от Йоркшир, някак все едно и ти със синя английска кръв! ;)

 
  ...

...
преди: 3 години, 9 месеца
hash: e6c3e59320
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

11.   Спомням си как като бях още ~6 клас приятелите ми се правиха на мутри. Те самите се наричаха "мутри". Изобразяваха, че си инжектират наркотици. Като имахме рисуване, си спомням как веднъж Иванчо (псевдоним) помоли Ивчо да рисува вместо него и той нарисува проститутка, която казва "продавам се". За нещастие на Иванчо се оказа, че рисунките ги сложихме на дъската, да ги разглеждаме коя е по-по-най. Сами се сещате реакцята на господина. Но това бе често срещано. Сега гледам един мой съученик по това време преди около година две го бях видял с един голф на светофара.
Други пък вече си купиха спортни мотори. Още докато бяхме на 13-14 може би дори на 12 всичките ми приятели ходиха на ресторанта да пият коняк и пишат пури.

Но това е нормално за България, защото тук информационната среда е такава. Чисто и просто сме програмирани от телевизията например, пусни телевизора и ще видиш как се стрелят, напиват и т.н. Но определено за българина индикатор на успеха не е примерно семейството, децата, а колата и колко ракии може ма веднъж да изпиеш.
Но не знам, не разбирам защо точно мутрите са образ на подражание.

 
  ...
преди: 3 години, 9 месеца
hash: d04fdcd40a
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Имат комплекси.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 9 месеца
hash: 589cdb39a3
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

13.   Правилно си забелязал.


Гледах във фейсбук как едно момче прави забележка на неправилно паркирали полицаи, които си хапват сладко сладко, като впоследствие показват колко са нагли. Но не това е проблемът. Това, което забелязах беше, че под поста имаше смехотворни коментари, като:
"Що' не отидеш да се направиш на мъж на някоя мутра с джип".

Първо ми стана смешно, но после се депресирах, защото по-голямата част от хората в България са на това мислене. А именно - да боготворят т.н. "мутри".
Ако имаш джип - мутра.
Ако си мутра - имаш джип.

"Гледам, имат пари, коли, хубави жени се возят при тях..."

Я горе главата! Аз 15 годишно bmw 320d на газ, взето на рефинансиран кредит за 5-7 хиляди лева, щото бачкат за айде, не за 600, ама за 800-1 000 лв. Хубави жени, ама само на външен вид, и даже не толкова. А ти замислял ли си се до каква степен са комплексирани тези женки, че движат с такива "пичове"? Всеки втори е с корица на Жоро и Васил Илиеви, възхвалявайки ги, едва ли не.

Поради някаква причина, масово хората си мислят, че е модерно. А всъщност е смешно. Аз съм двете крайности, но, примерно. В една Америка, да не кажа и в Англия, където живея, тия нашите мутряги ще се наакат, ама много бързо. На никой не му пука дали си разперил ръце или гледаш лошо. Щото баш тия с 45 см. ръка и лош поглед, един 60 кг. черен от гетото ще им извади 2 патлака и ще ги разфасова по бързата процедура. Да не говорим, че за 22 секунди идват FBI & Mi6 и такива джигити им правят deepthroat по затворите и то същите 60-70 килограмови.

Изводът е че даже и мутрите ни не са мутри.

Иначе , за поздравяването в магазини, бензиностанции, институции и т.н., и аз се чувствам като абсолютен дебил и хората ме гледат все едно нещо ми има, когато вляза с усмивка и ги поздравя.
Много жалко, че семейството ми е тук, иначе не бих се върнал да дремя тук.


ДС

 
  ...
преди: 3 години, 9 месеца
hash: 8b049b34c1
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

14.   Много от тези хора бачкат за по 800 лева и живеят на кредити, но много и от тях искарват пари по съмнителен начин и то много пари.
Просто това е един стил наложен тук както казва номер 2.
Общо взето според мен това се дължи на ниския стандарт на живот и дори и да искарваш много пари пак знаеш че ако си в друга бяла държава ще си искарал повече, такава е средата защото всеки се бори за оцеляване.
Ако само ходиш и се усмихваш тук означава че
1. Баща ти е истинска мутра и ти харчиш парите които той е окрал по някакъв начин от народа и сега синчето му си няма представа от истинския живот и борба за оцеляване(или пък дъщеричката му за която да носиш рокля за 1000 лева и да си на 15 години е нещо нормално-познавам няколко такива неориентирани пикли дето всичко им рози мед и масло и вярват че всеки може да живее като тях без те самите да знаят как се искарва един лев. Същите тези мислят че баща им е честен бизнесмен , а той преди 20-25 години е пребивал хората и им е чупел заведенята за рекет).

2.Че си луд , смъсъл луд клинично луд.

3.Че все още неси осъзнат като личност и нете е завъртял живота в Булгаристан където всеки от всякаде се опитва да преебе другия.

4.Че си наркоман.

5.Че си псевдо бизнесем който плаща заплата от 800 лева на работниците докато имаш няколко джипа и S classa и женати харчи само по ресторанти за обяд по няколко хилки на месец и се мислиш за ебаси успешния тип а реално печалбата ти е на гърба на работниците ти.

Общо взето така налага обстановката всеки гледа лошо щото всеки очаква да стане нещо лошо.Когато най обикновен работник в някоя бяла страна живее по добре от лекар или инженер в Булгаристан е нормално да гледат лошо хората.

Поработи и ти тук и ти ще гледаш лошо.

Истината е че на повечето хора това си им е нормалното излъчване на лицето дори когато са много щастливи защото миг щастие не прави цял живот мизерстване да изчезне.

 
  ...
преди: 3 години, 9 месеца
hash: 1363b649ae
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

15.   Ако ти не се взираш, как разбираш, че тебе гледат? Така е батка, нали искахте капитализъм, ето това е, вече закона на джунглата играе, мутрите са на власт. Преди бяхме пак бедни, но поне си живеехме спокойно, тогава не ключехме вратите и нямахме решетки на прозорците. Сега сами се направихме затворници, живеем под ключ и зад решетки, иначе тези дето те гледат страшно, започнаха и да бият лошо. Ето ви новата демокрация която искахте! В САЩ не е ли същото, трепят се като мухи. А и тези мигранти не гледат по весело, запада вече пищи от тях. Ще свикнеш, ние вече свикнахме с мутрите, една вече 10 години ни тормози, но му изтече лимита, скоро ще го сритат по задника.

 
  ... горе^

...
преди: 3 години, 9 месеца
hash: 5b3d7e1986
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

16.   Не само мутрите, мнозина от хората в БЪлгария гледат злобно. Днес една продавачка ми се накара защо нямам дребни пари, за да си платя покупката от нея. Не обръщай внимание. Хората в България си мислят, че са нещастни и навсякъде другаде се живее добре, само те живеят зле. Вече се шегуваме с детето ми, че да се оплакваш е националния спорт в България. Разбира се, че не живеят толкова зле, но така си мислят...

 
  ...
преди: 3 години, 9 месеца
hash: 6e84ee1af0
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

19.   Хаха, лошото е, че ако не се държиш по този начин започват да те гледат странно. Ако се усмихнеш и проявиш уважение пък всичко приключва - вече не си нормален. Забелязал съм също, че колегите/колежките, които се държат грубо с останалите се издигат на пиедестал. Сякаш да си лош човек и да мачкаш другите е нещо хубаво. Е, вярно, отстрани може и да става майтап или пък така да се чувстват по-горе от другия. Но замисляйки се по-дълбоко, същите тези лоши хора просто са се провалили като човеци и са дълбоко нещастни.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker