Задължителна ли е в днешно време шофьорската книжка? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120670)
 Любов и изневяра (29587)
 Секс и интимност (14308)
 Тинейджърски (21852)
 Семейство (6438)
 Здраве (9549)
 Спорт и красота (4687)
 На работното място (3138)
 Образование (7285)
 В чужбина (1642)
 Наркотици и алкохол (1113)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1730)
 Други (18389)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Задължителна ли е в днешно време шофьорската книжка?
преди: 3 години, 8 месеца, прочетена 1036 пъти
Здравейте! От известно време се чудя нещо и имам нужда от мнение. Момиче на 20 години съм, всичките ми връстници, приятели, познати, колеги имат книжки или в момента карат курсове. Малко сме тези, които нямат намерение да записват курсове. Мен лично не ме влече шофирането, даже ме е страх, имам травми, свързани с пътнотранспортни произшествия в миналото и до ден днешен се чувствам некомфорно когато пътувам с кола на дълги разстояния. Вече не знам колко пъти съм чувала неща от сорта на: "Защо не запишеш шофьорски? " Записвай сега, докато имаш време и си млада. " "Записвай шофьорски сега докато са евтини, след 1-2 години ще станат по-скъпи. " "Защо не запишеш, знаеш ли вече на колко места търсят хора с шофьорска книжка, как ще си намериш работа? " и прочее. Защо абсолютно всички трябва да ставаме шофьори? Самата аз мисля, че съм прекалено безотговорна, страхлива и разсеяна, че да стана кадърен шофьор и да не претрепя себе си или някой друг на пътя. Родителите ми мислят по същия начин, даже биха ме разубеждавали ако им кажа, че искам да шофирам. Имам приятели, които имат книжки вече от много време, но дори нямат кола и не практикуват с месеци, а след като се качат зад волана са забравили половината правилник на пътя и са загубили тренинг. Не виждам смисъл да давам пари (които дори нямам) за курсове, на които ще ходя по задължение и на които евентуално ще се излъжат да ми дадат книжка, която ще стои да събира прах, защото в близките години собствена кола няма да мога да си позволя, а баща ми няма да ми дава да карам семейната, ОБАЧЕ ще имам книжка и видиш ли, ще мога да си намеря работа и да съм успешна. Мисля си, че и без книжка бих се оправяла спокойто и бих си намерила добра работа. Не разбирам - задължително ли е вече в днешно време всички да сме с книжки? Толкова ли е странно да си на 20 и да ползваш градски транспорт, а за по-дълги разстояния - влак или автобус? Според мен шофирането е удоволствие, не нещо, което непременно всеки трябва да може - който иска записва курсове, който не иска просто не го прави. Не е ли така?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 3 години, 8 месеца
hash: 068d57f6b6
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Аз съм жена на 23 и нямам книжка. Моя град е малък и навсякъде мога да ида пеша или с такси много евтино. Досега бях студентка в София и мисля да продължа да живея тука, а в този огромен град, дори и да имах книжка и да карах много добре нямаше да мога да стигна до никъде, дори и с Google Maps. Много по-добре ми е да проверя с автобусите как се стига. Пък да мина извън България с кола Никога. Аз иначе харесвам да се возя, но да кара някой друг. Ама аз да застана на кормилото сигурно ще се насера. Нищо че съм се качвала във водата да ме дърпат с лодка с въже, скачала съм с бънджи и с парашут. Иначе и на мен родителите ми биха ми казали по-добре да не изкарвам книжка. Майка ми също няма.

 
  ...
преди: 3 години, 8 месеца
hash: d3736bf35a
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   За мен в днешно врими е задължително. Първо, че на повечето работни места има подобно изискване. Второто за мен е обикалянето. Обожавам да пътувам заедно с една моя приятелка и понякога с още няколко приятели. Ката сметне билетите на всички цената става умопомрачителна. Освен това, когато пътуваме компания сме млади хоря - не се закотвяме на 1 място, а без кола нямам тази свобода. Третото важно е, за мен най-важно, че съм с голямо куче. Във влаковете е лесно, но да се намери автобус дето да приеме с куче - мисията невъзможна. Като сме компания се събират 2 или повече кучета - пак едни, едното от тъй наречените породи-убийци. Лига безподобна, но хората се стряскат при вида му. Общо взето - аз ни мога да си представя пътуването с много хора без кола.

 
  ...
преди: 3 години, 8 месеца
hash: aa8265cd04
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

3.   Не е задължително всички да имат шофьорска книжка. Дали искаш да придобиеш шофьорска книжка или не си е изцяло твой избор(не слушай какво казва тълпата).

От една страна автомобилът в днешно време е удобно средство за предвижване. Не се налага да чакаш автобуси, влакове(влаковете в БГ са много бавни), не трябва да се съобразяваш с разписанията на гарите. Нито да се занимаваш с неприятни пътници, шофьори и тъй.

От друга страна ако притежаваш автомобил или друго превозно средство ще трябва да плащаш данък за превозното/те средство/а; да плащаш застраховка; винетка; да имаш изрядни документи. Също така трябва да поддържаш превозното средство технически изправно. Всеки шофьор трябва да е физически и психически здрав. Ще ти трябват пари за всичко това, което ти изброих, а за да имаш пари - трябва да работиш нещо.

В днешно време числеността на превозните средства е много голяма и това довежда до големи задръствания по пътищата; трудно намиране на място за паркиране; катастрофи; скандали и др. В София е много трудно да се намери място за паркиране. Аз живея в малък областен град и да ти кажа честно и в моят град трудно се намира място за паркиране.

В градовете и извън тях често стават катастрофи. Причините са недоглеждане, каране с превишена скорост, умора на водача на птс -то и тъй. Има шофьори, които карат пияни или дрогирани и се получават големи неприятности.

Донякъде съм съгласен, че ще ти трябва щофьорска книжа за кандидатстване за работа. Не всеки шеф очаква работниците му да имат книжка.

Изборът си е изцяло твой дали да имаш или нямаш шофьорска книжка. Помисли внимателно и вземи някакво решение, и не слушай тълпата какво ти казва.

Послепис:
Мъж на 25 години с 7-годишен опит в шофирането.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 8 месеца
hash: d3ecc371d1
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Шофирането е удоволствие? Не и за мен. Аз съм професионален шофьор (тежкотоварни камиони в чужбина), добър съм в това, но го приемам като задължение. Нямам собствена кола (продадох я през 2010), имам колело, използвам апликация за авто-споделяне (като Uber) ако трябва да отида някъде бързо и е далеч. Живея в голям град с добра система за публичен транспорт (автобуси, метро, влак). Шофирането е привилегия, а не право, както казват някои хора.
Цена на колата, данъци, пътни такси, поддръжка, гориво, (глоби), паркинг, безопасност- всички тези неща са разходи. Да не говорим за трафик и стрес, обездвижване и отслабване (атрофия) на мускулите.
Алтернатива: купи си колело, обикновено или електрическо- това е инвестиция. Бързо, леко, почти никакви разходи, здраво тяло със стегнати мускули.

По-добре е да живееш някъде, където плащаш по-висок наем, но да не си зависима от кола, за да ходиш на работа или училище.
А какво ще кажат другите за моя избор? Пия си лекарството Факидол (бг Майнатаму) сутрин и си свиркам. Мой идол е Дейвид Гогинс, така че се подразбира.

Благодарение на пандемията, много хора започват да работят от разстояние, търсят такава кариера или се преквалифицират. Така можеш да живееш, където пожелаеш, по твоите правила. Умът и характерът са важни- никой не може да ти ги отнеме.

Това е моето мнение.

 
  ...
преди: 3 години, 8 месеца
hash: e669dd99b2
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   Абсолютно съм съгласен с авторката, така е-ето ме, на 30, и досега през ум не ми е минало дори да си помисля да запиша това, камо ли пък да разполагам с лично возило... едно че е опасно, и друго че е и много скъпо-талони, поддръжка, граждански, смяна на масла, нам какво... нищо че едната от двете коли на родителите ми е на мое име, просто щото съм на ТЕЛК, да излиза безплатно винетката иначе даже ме е яд, че е на мое име... Нещо повече-харесва ми да съм зависим от транспорта, както от градския(нали затова е даден все пак, възрастта грам значение няма, млад ли си дърт ли си, туй е глупост), така и от междуградския, аз даже обожавам да пътувам с влака, из страната, много е готино, и красиво, това е моя транспорт! ... А това пък да си вадиш книжка и там нам си ква категория за едната работа, за това че се изисква доста от младите да ги имат категориите за професията, туй па е най-голямата простотия: да записваш курс само за това, аз ако ще и гладен да остана, подобна глупост не бих направил, а и съм вън от трудовата борса вече втора година, тъй че... не ми дреме. За съжаление съм от голям град, скапан при това, където вече колите станаха повече от водачите дет се казва, което е отвратително, и по улиците е доста опасно и гадно... Ма който е с книжка и кола, да му мисли, аз нямам и двете, добре съм си тъй, с влака! ...

 
  ...


...
преди: 3 години, 8 месеца
hash: b2cab0bb5d
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

6.   Шофьорската книжка в днешно време не е лукс, а необходимост. Живота просто стана много по-динамичен от преди 25-30 години. Вече се налага да се свършат много повече неща на ден. Да се работи повече. Не може да се губи време да се пазарува всеки ден. А пазаруване за една седмица, не може да се домъкне с рейсовете. Може, но смятай колко време ще изгубиш. А и колата си е удобство, може от всяка точка А да се стигне до всяка точка Б. До колкото автобусите и влаковете си имат строго определен маршрут. Виж, ако не те влече и наистина си страхлива и разсеяна тогава по-добре не взимай книжка. Наистина ще бъдеш опасна за себе си и околните. Джиткай си с рейсовете и влаковете и спиш спокойно.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 8 месеца
hash: b2cab0bb5d
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Автомобила е като член на семейството.Има разходи, иска грижи.Не е малко бреме.Но пък е удобство, което на първо място е важно да ли можеш да си го позволиш.Аз лично не мога да си представя живота, да вися по спирките в дъжд студ и пек.Да седя в рейса като наказан без да мога да пръдна или да запаля цигара.Да се съобразявам какво говоря по телефона.Да слушам музика със слушалки и то на тих тон.Да не мога да си нагалася колко да ми е топло или студено.Да не съм зависим от стачки или неуредици на разни превозвачи.И най-важното, животът ми да е собствените ми ръце, а не в на непознати.Шофирлъка е и кеф, удоволствие незаменимо.Ако не ти идва от вътре, не се захващай, защото може да ти струва човешки животи.

 
  ...
преди: 3 години, 8 месеца
hash: 2e44d1b64d
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

8.   Здравей, аз съм на 21, момиче, и също като теб ме е страх да шофирам, но съм си поставила за условие до година-две да се науча, имам щофьорска книжка от почти две години. Вече е необходимост да можеш да шофираш и тези, които могат са не една, а три крачки пред нас. :(

 
  ...
преди: 3 години, 8 месеца
hash: 7e5bfc9321
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

9.   Момиче на 20 г. да е без книжка не е проблем, но е много подходящ момент да изкараш курсовете сега, от колкото когато започнеш работа. Шофирам от 18 години, а сега съм на 36 г. Книжката и колата да ми дали голяма свобода и разширява мирогледа и възможностите. Просто е необходимост. Да не говорим, че всеки уикенд ходя някъде извън града и бързо го организирам, само да намеря желаещи. Виж, мъж без книжка...направо ми се повръща да разкарвам големи мъже приятели на разходка, щото колата и книжката били ненужни. Как да погледнеш сериозно на такъв мъж?

 
  ... горе^
преди: 3 години, 8 месеца
hash: 9321e1efa3
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Не е задължително, но по-добре да я имаш.
За месец и половина я взех, а преди това не бях карала. Сега не съжалявам, защото ползвам кола, макар и само в града и е удобство. По-добре сега да изкараш, вместо като станеш на 40 да се сетиш че ти трябва, и да се червиш пред 20-годишни, които карат по-добре от теб.

 
  ...

...
преди: 3 години, 8 месеца
hash: 4e2ffe2df3
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

11.   Книжката и курсът за нея не са нищо особено, лесно се изкарват. По-важният въпрос е дали да купуваш и поддържаш кола, въпрос на възможности и необходимост. Иначе ако е само за документа, по-добре да изкараш книжка, защото ако в един момент ти потрябва, ще е по-лесно вече да я имаш готова.

Аз изкараш моята в първи курс, но не съм имал никога кола. Също тогава мислех, че може да ми потрябва в работата и ще вдигат цените на курса. Но в никакъв случай не съжалявам, в редни случаи съм карал нечия кола и виждам, че уменията са ми полезни.

 
  ...
преди: 3 години, 8 месеца
hash: a6d8842f7b
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Според мен зависи от града в който живееш . Ако живееш в малък град и можеш да стигнеш навсякъде пеш , то тогава не ти трябва . Но ако живееш в голям град , където разстоянията са големи или времето е студено и не позволява ходене пеш , е то тогава си е задължително . А и доста професии вече изискват да можеш да шофираш .

 
  ... горе^
преди: 3 години, 8 месеца
hash: 42352c15b7
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

13.   Шофьорската книжка днес е билет за руска рулетка!? Даже и най прилежен щофьор да бъдеш, риска да те натресе някой изрод е 90%. Сега ме е страх вече да шофирам, зададе ли се насреща някой, стискам яко волана, готов за челен сблъсък. Мръсни времена настанаха, много кретени и келеши станаха шофьори и е ужас да се пътува за удоволствие.

 
  ...
преди: 3 години, 8 месеца
hash: b351b9cd64
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

14.   До 7

Айде успокой се малко. Ти сигурно получаваш оргачми, като караш тая кола...

 
  ...
преди: 3 години, 8 месеца
hash: f33dbec5cb
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

15.   Да, за семейните мъже и жени. Другото е чиста консумация и тузария. Но, това е трудно да се разбере от Ганя и най-вече от щерка му.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker