Финансово неграмотен, неразбиращ от институции и банки - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121052)
 Любов и изневяра (29673)
 Секс и интимност (14350)
 Тинейджърски (21881)
 Семейство (6464)
 Здраве (9589)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3167)
 Образование (7295)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18485)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Финансово неграмотен, неразбиращ от институции и банки
преди: 3 години, 8 месеца, прочетена 1021 пъти
Здравейте, пише ви мъж към 30-те си години.
Както пише в заглавието, аз съм просто финансово неграмотен. Не разбирам нищо от банки, от това как да си вложа парите, абсолютно нищо не разбирам от влогове, хич ме няма в математиката. Също така нищо не схващам от другите институции, като пенсионно осигуряване, осигуровки и подобните им.
От години съм в чужбина, имам жена до себе си. Справям се сам.
Всъщност от 19 годишен живея самостоятелно. Университет в друг град, живот в общежитие и квартири, след завършването заминах за друга държава, в която съм вече над 5 години.
Тоест на вид не съм някой, който живее с родителите си или чака всичко на готово. Отдавна съм финансово независим /не богат/ и не разчитам на пари от родителите си.
Имам спестени пари в банката, но до там. Не бих казал, че мога да оперирам с пари, да ги влагам, само като си представя, че някой ден може да ми се наложи да взема кредит и направо изтръпвам.
Особен проблем имам с институциите в България. Сякаш тези в чужбина са ми с една идея по-опростени. Последният път като се прибирах в България, трябваше да ходя по разни институции, и оле-мале. Отиди на това гише, ела тук, не там, попълни това, не това... Буквално една пачка с документи, в които почти нищо не разбирам, а счетоводителките ме въртят като пумпал.
Проблемът ми е още от съвсем малък. Никога не съм разбирал от математика и като цяло нямам грам аналитична мисъл.
Всъщност аз съм човек на изкуството. В чужбина част от печалбата ми е в рисуване на портрети по поръчка и пейзажи.
Обичам да рисувам, както и обожавам историята на изкуството, обичам да чета за различните движения в изкуството, както и да си чета неща за обща история- войни, конфликти, археологически находки и подобни.
Ще ви дам пример.
Бях малък и трябваше да уча по математика. Майка ми е математичка и главен счетоводител. Всячески се опитваше да ми помага с този предмет.
Опитвах се да реша задача тип- От гара А тръгва влак за гара Б със скорост от еди колко си километра ала-бала.
Вместо да се концентрирам, аз веднага си представях влака, какъв модел е той, колко купета има, какъв цвят са седалките, какъв тип хора има там и тн.
Чак цял разказ мога да напиша за някакъв въображаем влак, дори да развия някаква криминална случка в умът си, но не и да реша тъпата задача.
Мога с часове да говоря за Втората световна война, или за Кубизма на Пикасо, но не и да сметна 2 и 2.
Всичко ми е в някакви картини, но не и в аналитична мисъл.
Моля ви, дайте ми насока, как да усъвършенствам аналитичната мисъл, как да мисля в цифри.
Има ли някакъв тип книги, които да обогатяват общото знание по финанси, по това как да разберем чисто суховатите институции и подобни.
Надявам се ме разбрахте.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 3 години, 8 месеца
hash: 495cb732b7
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Защо не се опиташ да решаваш логически задачи. В интернет има изобилие от логически задачи.

Не се плаши в живота няма да ти потрябва толкова много математика. Можеш да поговориш с някой, който разбира от математика. Помоли го да ти обясни основни неща като: събиране, изваждане, умножение, деление, дроби, проценти, степенуване, коренуване и малко понятия от статистиката.

Опитай се да си вземеш малко почивка от изкуството. Стреми ми се да бъдеш малко по-концентриран в задълженията, които трябва да свършиш. Изгради си план, постави си ясни цели и бъди малко по-спокоен.

 
  ...
преди: 3 години, 8 месеца
hash: f923649c26
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Аз работя в банка.
Или ти се отдават финансите и математиката ,или не . Не се мъчи да научиш нещо, което не е за теб.
Може да назубриш термини, но до там. Как работи цялата банкова система не е толкова проста работа. Аз съм решавала задачи по финансова математика до сутринта, докато учих в университета. Сега го практикувам в работата. За съжаление масово смятат, че Банката им е длъжна с нещо. Не не е.
Като всеки тип институция си има правила и съветните такси срещу дадена услуга. Разбира се опитвам се да помогна, нокогато говорим на различни езици се получава неприятен скандал.
Чети повече , но казвам, счетоводството не е за всеки.

 
  ...
преди: 3 години, 8 месеца
hash: 85ee673ae5
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

3.   Идеално те разбрах. И аз съм 30 и съм същата история. Като се наложи да ходя по институции и ме втриса. Също като теб обичам да рисувам, с математиката уж не бях зле, ама тея институции с намръщените лелки по гишетата... Отврат. И като питаш нещо, да те ориентират и става... Да ти кажа не мога да помогна, но поне ми олекна, че не съм само аз така. Дори не бях се анализирала толкова добре. Благодаря!

 
  ... горе^
преди: 3 години, 8 месеца
hash: 563646d6b2
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Човек, развивай се в твоята сфера и не се занимавай с тези неща. Ако много искаш, то чети, имаш цял свят пред себе си.

 
  ...
преди: 3 години, 8 месеца
hash: 45695b847e
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   Ако си Ок с английски издастатесвото на Економист (списанието) имат добри книги, Numbers Guide се казваше една от тях. Със сигурност има много клипове в ютуб.

 
  ...


...
преди: 3 години, 8 месеца
hash: 94a95fd5fa
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

6.   Личи си че си финансово неграмотен. Предполагаш че системата работи както много отдавна - банките се нуждаят от твоите пари, че да отпускат кредити и ти плащат лихва... Тия неща не са верни и за съжаление има доста в заблуждение като теб. Откакто има нещо наречено Централна Банка, а парите които емитира са fiat (https://en.wikipedia.org/wiki/Fiat_money) - т.е. след седемдесетте, това не е нужно. ЦБ може и емитира валута (като дълг който ти връщаш) както си иска. Самите банки отпускай кредит, всъщност създават нова валута също. Затова има различни разделение на валутата - М1, М2, М3 (https://en.wikipedia.org/wiki/Money_supply). Някои не разбират как работят системата, та се озъбиха ако помниш по Жан Виденово време. Разни хора теглиха дългове, а после всички ние им ги плащахме, чрез инструмент който се казва инфлация. Това го умее централната банка... В Америка правят абсолютно същото, но не чак по толкова безобразен начин както в България. Обикновено в тая ситуация всички оправдават ЦБ (поради финансовата си неграмотност), и си мислят, че тя ги "спасява" като "печата пари". Докато реално е обратното - тя създава инфлация защото губи пари заради неадекватна политика. Парите естествено не се "губят", някой ги взема, както и ние научихме в последствие...

Накратко казано банка идва от bank, валута идва от currency (current). Т.е. си го представи като валутен поток управляван от банките, който минава през икономиката. Те имат пълен контрол над него, докато ти... ти работиш за цифри на екрана им. Това е различно от пари. Ние не притежаваме пари в днешно време. За да бъде нещо пари, то трябва да има стойст от само себе си, опрелдена от т.н. свободен пазар, не чрез декрет от авторитарна институция. Само че нямаме свободен пазар, тъй като нямаме и пари.

Т.е. нещата стават една идея по-сложни. Инвестицията на валута реално е много сложно начинание защото се контролира от ЦБ и други финансови институции, чрез отпускане на кредити и наливането им към "наши хора", т.е. дебели корпорации. Подобни корпорации са tech гигантите - Apple, Microsoft, Intel, AMD, Facebook, Google, Tesla... Забрави стандартни влогчета в банка, също и в държавни облигации, или някой друг да прави инвестиции за теб, все ще загубиш. Така е проектирана играта. Трябва да разбереш кои са "фаворитите", но да имаш едно на ум, че дори те не са право нагоре, имат си своите сътресения. Така че правилното име е не да "инвестираш", а да "спекулираш". При наличие на валута която де факто е кредит, това е правилната дума. Ти спекулираш с кредит. После, ако си голяма институция и загубиш, те спасяват... Е, ти не си такава, така че задачата ти е още по-сложна, няма кой да ти спасява задника ако сгрешиш. Т.е. трябва да разбираш даже повече от тях, за да изплуваш.

Какво става като не си... Купи си истински пари... Демек злато. Ако си в щатите - и сребро. За съжаление в Европа на среброто вече не се гледа като на пари. Само дето късно си се усетил, златото експлодира пак. В дългорсрочен план ще продължи нагоре, но в краткосроче ако видиш назад във времето, има доста моменти на машинации и сривове на цената. Т.е. не го оставят да върви плавлно нагоре като корелация на M1/M2/M3. Създават тези сътресения, за да откажат хората да си обърнат парите от тяхната система която контролират напълно, към нещо... което да кажем могат да контролират, само за кратко, разбирай няколко години. Това прави и държането на валутата ти в пари стресово начинание, особено ако се наложи да го ползваш. Отново - по-лесно приложимо за богатите, които го ползват като начин да запазят богатството си за десетилетия, че дори поколения. Богатите естествено имат достатъчно валута да я вложат на всякакви места където ще работи за тях.

Там е разликата които повечето не разбират. Валутната система която имаме, е невероятен инструмент за тоя който я има. Валутата ти помага да правиш повече валута. Но това трябва да ти е работата. Ако работиш за заплата... ставаш по-беден. Такава е идеята на тази система - богатите стават по-богати (прочети малко в тая криза какво става, това не са празни думи), бедните стават по-бедни.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 8 месеца
hash: deda72cb1b
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Здравей, проблемът ти не е, че не можеш, а че нямаш опит. И аз бях като теб като малка, но аз обичах да пиша и въображението ми вървеше в тази посока. Нещо като теб с влака - можех да напиша цял роман, но не и да реша задачата, а майка ми също беше добра по математика и не разбираше защо не мога нещо толкова елементарно. В крайна сметка аз завърших право, а то също е свързано с доста сметки, макар и елементарни, като проценти. Тях ги научих с практиката. Просто като ти потрябва и нямаш избор. С практиката се научих да се справям и с институции. Това, което мога да те посъветвам, е да не отиваш в институция неподготвен. Когато ти трябва нещо, първо разгледай във форуми как точно се случва, разгледай в сайта за информация или бланки, ако трябва се обади и на колцентъра, за да ти кажат и отговорят на въпросите и след това отиди. Според мен това ще те улесни значително и след един-два пъти ще се ориентираш много по-добре. Всичко е опит. Успех!

 
  ...
преди: 3 години, 8 месеца
hash: bba533a418
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   Аз пък разбирам от математика, но от финанси и банки изобщо. Никога не ме е интересувало.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker