Почина колега мюсюлманин - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121033)
 Любов и изневяра (29668)
 Секс и интимност (14347)
 Тинейджърски (21877)
 Семейство (6463)
 Здраве (9588)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3166)
 Образование (7293)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18483)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Почина колега мюсюлманин
преди: 3 години, 8 месеца, прочетена 1959 пъти
Един колега, с който всички се разбирахме почина на скоро по много нелеп начин - удави се. Иначе много го уважавахме и никога това не е било проблем. Когато дойде време да се ходи на погребение обаче, всички се дръпнаха. Всички казваха неща от рода на "оф, то сега техните ходжи-моджи, какво да правя там" или "аз съм православен християнин, няма да стъпя в джамия".

Аз да си призная, доста се изненадах. Добре, какво лошо има да си си християнин, но да уважиш човека в последния му път? Все пак толкова години сме били повече време заедно с него, отколкото със семействата си и сме споделяли добро и зло, както се казва. Това ли е най-важно - дали ще е в джамия или църква, дали ще пее поп или ходжа?

Иначе да, уважавам правото на всеки - като не искат, не искат. Но просто не мисля, че това трябва да е пречка между хората и уважението между тях, особено пък в последния им път. На другия свят, все ми е на акъл,ч е някой ще ни пита дали приживе сме се казвали Хасан или Иван.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 3 години, 8 месеца
hash: 7a3d38205b
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

1.   Мисля, че е тесногръдо. И, да, отиването би било едно уважение към него и подкрепа за семейството му.
Влизала съм в джамии в чужбина и слава на бога, нищо не ми е станало. Те, както и църквите и другите храмове са и исторически паметници и винаги е добре да научиш нещо ново.

 
  ...
преди: 3 години, 8 месеца
hash: 0279505286
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Ходила съм на мюсюлманско погребение, не се ходи в джамия, но идват ходжи /поне един/, които извършват ритуално къпане на покойника, което не става пред очите на опечалените.
Странното /за мен/ беше, че покойникът не беше в ковчег, а в леглото, очевидно гол под покривалото и с покрито лице. Нямаше цветя, както при християнските погребения, никой не стоеше при покойника, просто влизаха да отдадат почит и си излизаха, сядаха в друга стая. Жените са задължително със забрадки /мюсюлманките/.
Друго различно няма. Не мисля, че има място за опасения.

 
  ...
преди: 3 години, 8 месеца
hash: ab1d5807ce
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

3.   А ти отиде ли на погребението и как беше?

Според мен повечето се притесняват от това че не знаят какви са мюсюлманските обичаи при погребение и ги е страх да не се изложат нещо ако отидат.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 8 месеца
hash: 1484b834b4
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Прави си. И аз мисля като теб. Човечността е над религийте.

 
  ...
преди: 3 години, 8 месеца
hash: cac7534bed
гласове:
1 2 3 4 5
  (13 гласа)

5.   Авторе, като си присъствал на погребението, би ли споделил как то протече? Чувал съм, че при мюсюлманите ковчези не се използват, а мъртвите са увити само в чаршав и поставени на носилка. В гроба главата се поставя в специална ниша и мъртвеца се поставя гол в гроба, вярно ли е това? Ако е вярно, как искаш цивилизовани хора да присъстват на такива първобитни погребения!? Тя и религията им е такава, първобитна.

 
  ...


...
преди: 3 години, 8 месеца
hash: 96ee0e94a2
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

6.   5, не всичко е вярно, ама той покойникът какво е виновен, че такива са обичаите? Пък и как можеш да наречеш обичаи първобитни? Трябва ли всички да са като християнските, за да не са първобитни?

 
  ... горе^
преди: 3 години, 8 месеца
hash: d011b95e32
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Е кой ги кара да ходят в джамията - отиват на гробището и толкова. В джамията да се събират по-близките.

 
  ...
преди: 3 години, 8 месеца
hash: af8a001ee6
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

8.   5, погребват ги голи, защото както са дошли на този свят, така си отиват от него.Ти да не би да си се родил с дрехи?Да кажеш, че това е първобитно направо не знам на къде отива този свят...

 
  ...
преди: 3 години, 8 месеца
hash: 96ee0e94a2
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

9.   Погребението протича горе-долу както обясни 2 с малки уточнения. Но зависи и в кой край се прави, тъй като обичаите се различават в някаква степен.

Първо покойникът се настанява в някоя стая, за да се сбогуват хората с него. Стаята може и да е в джамия, в случая беше в такава, но по-често е в къщата на покойника, ако жилището го позволява. Тъй като се прави и ритуално миене, което изисква градина, двор, се прави в къща, ако покойникът е живял в такава. В градовете, понеже повечето живеят в апартаменти, се прави в джамията, тъй като в апартамент не е много удобно.

Във въпросната стая се сбогуват хората с него (лежи на земята, не на легло), като през цялото време до него стоят само най-най-близките му като съпруг/а, деца. Останалите обикновено се сбогуват и си отиват по другите помещения да си побъбрят. Говори се много и на всякакви теми, не се мълчи.

После вече покойникът се изнася в градината и се полага на специално дървено легло с място за отичане на мръсната вода. Трябва да се измие и задължително от ходжи и то от същия пол. Мъже мият мъж, жени мият жена. Съблича се гол, копае се дупка на определеното място, за да се оттича мръсната вода. Загражда се със специални прегради, за да не го гледат гол хората. Измива се с топла вода и дупката се заравя. Увива се в чаршафи и се завързва здраво. Оставят се и превръзки, увити около ццялото му тяло, за да може да се държи при полагането му в гроба.

После върху дървеното легло се полага дървен капак и става като ковчег, който се завива със специално наметало, обикновено зелено с бяла звезда и полумесец и с пюскюли отстрани. Излага се на улицата на стойка и хората застават зад него, а най-отпред ходжата. Казва молитви и повтарят след него, че му прощават всичко, че са го познавали като добър човек и т.н.

След това се отива на гробището, което задължително трябва да стане не по-късно от 14 часа, след това не се ходи на мюсюлманско гробище, дори и да няма погребение. На гробището вече задължително ходят само мъжете, а жените остават в къщата, за да слушат молитвите на жените ходжи.

На гробището вече гробът е изкопан, като в дъното дупката продължава хоризонтално. Де факто покойникът лежи не под самия гроб, а под пътечките между тях. Дупката трябва да е до пъпа, ако е за мъж и до гърдите, ако е за жена, тъй като жената се смята за по-грешна. Покойникът се вади от "ковчега" (табут) и се полага само с чаршафите в хоризонталната част, която за затваря с дъски. След това започва ритуалното заравяне, след което гробът се полива с вода. Трябва всеки мъж да се включи с по няколко лопати в знак на уважение. При смяната на мъжете лопата в никакъв случай не се подава на следващия, а се оставя на земята. Смята се за кощунство. Този, който иска да зарява не говори, а само си слага ръката на рамото на човека, който оставя лопатата на земята. Мъжките ходжи само не мятат пръст, а през цялото време казват молитви. Всички молитви задължително са на арабски.

След това се връщат в къщата и ядат. Ядат се точно определни ястия като млечна супа с кускус, грис халва с някакви тестени кори, подобни на баница (пиде), ашуре с жито, орехи и стафиди, пие се ошав от смесени сушени плодове, нещо подобно на компот, може и шербет с карамфил и на края за десерт баклава или кайгана. Има и яхния с картофи и месо, обикновено пилешко, по-рядко агнешко. За храната си има специално наети жени, които още от сутринта започват да готвят в едни големи казани в градината. Яде се на софри, не на маси. Трябва да се яде здраво в знак на уважение. Ако не ядеш много, те подканят и се възмущават. Приемат го, че не си доволен от нагощаването. За тях е важно да са гостоприемни и гостите да са доволни и нахранени.

При българските турци за разлика от турските няма цветя. Свещи палят само алианите (шиитите), в България това са къзълбашите, но те не са точно турци. Наричаме ги също и алевии. Мохамеданите (сунитите, ортодоксалните мюсюлмани, каквито са турците) не палят свещи никога. Цветя се садят на гроба, но след погребението. Жените задължително са забрадени и с дълги пантлони или шалвари под глезените. Мъжете също не могат да са по къси гащи.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 8 месеца
hash: 8379466cbe
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   5 умен християнин си,евала. Като пукнеш ще се съберем да пийнем едно винце около гроба ти, като първобитните пияници.

 
  ...

...
преди: 3 години, 8 месеца
hash: f9c34b776a
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Наистина Браво, че си бил от хората, които са уважили човека! Аз съм мюсюлманка, но за съжаление, моя съученичка почина и въпреки че и аз не бях присъствала на християнско погребение, реших да отида. Да, може да имаме различни обичаи, но е по-важно да сме хора на първо място. Ами ако мъртвите можеха да видят какво следва след смъртта им? Когато се запознаваме с нови хора, не се питаме каква религия изповядваме. Тогава защо трябва да е проблем при сбогуването ни?

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker