Нищо не идеализирам вече - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121049)
 Любов и изневяра (29672)
 Секс и интимност (14350)
 Тинейджърски (21880)
 Семейство (6464)
 Здраве (9589)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3167)
 Образование (7295)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18484)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Нищо не идеализирам вече
преди: 3 години, 8 месеца, прочетена 1378 пъти
Преди идеализирах много неща - жените, колите, парите, успехите. Сега някак помъдрях ли какво и вече осъзнавам, че всъщност всичко е илюзия и всичко е лъскаво само на повърхността. Осъзнах и, че няма нищо лошо понякога да ти се случват лоши неща. Общо взето всичко освен семейството ми и здравето ми се струва безсмислени и излишно идеализирани и някак не ме блазни, не предизвиква вече някакво вълнение в мен.

За да ме разберете как се чувствам, ще дам следния пример. Представете си, че сте дете и страшно много искате дадена играчка. Мечаете за нея, сънувате я, само за нея мислите, идеализирате я и си мислите, че веднъж да я имате, ще се най-щастливите на света и всичките ви проблеми ще се оправят. След време я получавате и се радвате безумно. Денонощно си играете с нея и не можете да и се насладите. Обаче след месец вече не предизвиква чак такава еуфория у вас, но пак се радвате. След още месец вече почти ви е базралична, а след още месец даже сте забравили, че я имате. Виждате я случайно, оглеждате я и вече ви изглежда някак съвсем обикновена играчка и разбирате, че целия този ентусиазъм е бил просто във вашето въображение и една илюзия, а всъщност играчката си е една обикновена играчка и съвсем не ви прави щастливи за цял живот, нито пък решава някакъв проблем. Вече не предизвиква във вас вълнение, което не е добре, защото не изпитвате това щастие, но от друга страна сте щастлив, че вече сте по-зрял и не сте толкова повърнностен, че да си мислите, че една играчка ще ви направи вечно успешен и щастлив.

Едно такова смесено чувства на хем апатия, хем зрялост. Аз съм така с всичко - с жени, коли, пари. Гледам супер секси жена - е, да хубава е, ама си е жена. Нито има 3 полови органа, нито е снещо по-различно от всички останали жени. Даже мое по характер да е по-лоша. Гледам примерно някакво Порше за половин млн лв. Ако го бях видял, когато бях на 16, щях да зяпам с часове и да не мога се откъсна. А сега като го огледам хубаво - да, ОК, красиво е, спортно е, но пак си е ламарина, пак си те вози от т. А до т. Б. Находих се и на почивки. Преди си мечтаех и това ми беше самоцел едва ли не. И какво отидох тук-там, видях, беше яко, изкарах си незабравимо, видях много различни култури, имаше страшно вълнение. В един момент след толкова хубави изживявания, вече няма какво повече да ме зарадва и си станаха почивки като почивки, хотели като хотели, храна като храна.

Осъзнах, че всичко е илюзия, не изпитвам тая липса и нужда да запълвам нещо с почивки, жени и т.н. И се чувствам добре от този факт, че живея в реалността. Но от друга страна сякаш илюзията не е нещо лошо. Тя е необходима, за да се чувстваш жив. Аз сега какво като знам, че всичко е илюзия, като вече няма какво да ме развълнува? Какво като не изпитвам никаква липса и се чувствам завършен, след като това води до апатия, точно защото вече няма към какво да се стремя.

Хем усещам, че напредвам духовно, хем че това не е напълно ОК. Не знам, странно е и изпитвам смесени чувства.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 3 години, 8 месеца
hash: cc246db9dc
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Сега разни утайки ще ти кажат, че си тъп и че да имаш семейство е лошо, по-яко е сам да си си господар и да тънеш в кинти и жени. Халал да им е. Авторе, правилно си осъзнал! И за мен по-важно от мъжа ми и детето ми няма! Няма такова друго щастие! Всичко друго бледнее пред тази емоция и тези моменти.

 
  ...
преди: 3 години, 8 месеца
hash: b9a3257d17
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   И аз се чувствам по подобен начин. Една илюзия може да ме развълнува, само ако има с кого да я споделя - партньора, децата, приятелите. Иначе всяка вещ и всяко място губи своята стойност. Поне при мен е така. Вкъщи с компания ще ми е по-весело, отколкото на екзотична почивка сама.

 
  ...
преди: 3 години, 8 месеца
hash: eea58da6fc
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

3.   Аз с годините все повече и повече се свързвам с философията на Стоицизма.
Проочети за тази философия и принципите ѝ, смятам, че ще ти хареса.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 8 месеца
hash: b9fea6e22d
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Аз съм така от много време, но в последните години е наистина много. Това ми влияе и на амбициите, да искам да постигам някакви неща, да се развивам професионално, например. Просто не съм виждал смисъл до момента, а от известно време го виждам само от гледна точка на това, за да мога да осигуря на семейството си по-добри условия и толкова. Даже смятам, че прекалено добрите условия и имане на всичко, по-скоро е негативно и разглезва. Човек трябва да си изработи и изстрада някои неща, за да си ги цени цял живот после. И пак са преходни, то и ние сме преходини.

 
  ...
преди: 3 години, 8 месеца
hash: fa6f04a516
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

5.   Пораснал си, това се е случило с теб. Всички на определени години искаме от всичко по много, не можем да се наситим и си мислим, че ниокга няма да ни омръзне. Но идва момент, в който всички тези неща омръзват, наречи го духовно пробуждане (малко смешно ми звучи) или както желаеш, но чисто и просто ставаме по-зрели с възрастта. Повечето хора минават през това. При теб проблема е, че ти липсва обич. Аз също го преминах, но създадох и семейство, чувствам се щастлива и не изпадам в такива размисли, и чуденки.

 
  ...


...
преди: 3 години, 8 месеца
hash: d9fa886f8e
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   Супер точен си в описанието на нещата. Явно си опитал доста неща и сега е фаза пренасищане. Трябва да ценим обик неща и в много случай сладостта и интереса към цивота се връщат след пречистване и въздържание, трудности

 
  ... горе^
преди: 3 години, 8 месеца
hash: c0af761a08
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

8.   Измислил си си оправдание за да не искаш хубави неща. Само че тая жена дето уж не е нищо особено въпреки, че е хубава ако ти обърне малко внимание знаеш ли какво ще стане? Няма да можеш да спреш да мислиш за нея по цял ден. А иначе като е далечна лесна работа - нищо особено. И колите така. Не те интересуват, защото ги нямаш. Ако имаш едно Порше, по цял ден ще му се възхищаваш и ще ходиш да го показваш.

 
  ...
преди: 3 години, 8 месеца
hash: 6bf6fcd5c1
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

9.   8, почивките примерно ги имам, ама пак не ме блазнят. Даже преди седмица се върнах от такава, ама да ти кажа, не бих казал, че бях във възторг по време на почивката, както е било едно време. Отидох, само защото детето и жената искаха.

 
  ...
преди: 3 години, 8 месеца
hash: ffa7d96e1e
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

11.   Усещаш че това не съвсем ОК, защото не е точно духовно напредване, а е осъзнаване че има много лъжи с които живеем в модерното ни общество. Това е период на осмисляне, осъзнаване и помъдряване. Обаче трябва да осъзнаеш и какво те радва, защото иначе ще се чувстваш депресиран. Трябва да търсиш нематериалните неща, които са те радвали като малък. Би трябвало да чувсташ удовлетворение от възпитанието на децата ти, от залезите и изгревите, от природата, от общуването с приятели, от трудностите в живота, от правенето на любов. Изчисти се от заблудите с които живееш в ума ти и слушай по-често сърцето си, за да не охладнееш много. Радвай се на малкото. Потърси семеен терапевт, ако чувсташ брака ти непълноценен. Щом навремето си се увличал лесно по-хубави жени, пари и коли, предполагам не си избрал жена си по сърце и душа.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 8 месеца
hash: 30dd48db57
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Здравей, авторе! И аз не мота да разбера защо нясои жени се оплакват, че мъжете им са скучни-не искали да ходят на ваканции, събота и неделя си стоят у тях, живеят като пенсионери, това-онова! Ами домощари са, не искат да си пръскат парите за глупости! Утре ако се развали хладилника, пералнята или някой домакински уред, ще трябва да се отделят пари за подмяната му! Това се нарича рационално мислене! Просто човека е решил, че трябва да задели пари за домакинството и го прави! Уреди не се подменят всеки ден, но винаги трябва да има заделени пари за всеки случай!

 
  ...

...
преди: 3 години, 8 месеца
hash: 9e921d4a2d
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

13.   4, да разбирам змията те е отровила, ми развивай се действай , а после шат на патката главата и здравей живот.

 
  ...
преди: 3 години, 8 месеца
hash: 59a76261e5
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

14.   и аз като номер 3 станах стоицист и да ти кажа авторе много по-добре е така. Като филма на големия Карпентър "they live" . Най-важните и истински неща в живота са здравето и верните приятели всичко друго е една голяма лъжа. Не издигам семейството на пиедестал като повечето хора. И то е една идеализирана простотия. За какво да въвеждам дете в сегашния деградирал свят? Не съм някой виртуозен музикант или научен гений, какви гени ще получи това дете? Посредствени. Само ще внеса още един живот на планетата, който консумира ресурси и издиша въглероден двуокис и ака и като цяло замърсява. Безполезно дете, което ще стане най-вероятно безполезен човек,какво щастие ще ми донесе това? Мен повече ме боли за майката земя отколкото за хората, за тях не особено. Консуматорите си живеят в комфорните им зони и не смеят да погледнат истината в очите, света напредва технологично и хората регресират духовно. Всичко отива по дяволите. Имаше един филм 2006 idiocracy е натам отиваме всички, само че онзи филм е комедия, а предстоящата ни реалност ще бъде някаква ужасна смесица. Така че не се впрягай много че си прозрял частица от истината, това винаги разстройва отначало, но после ако решиш че не ти пука става лесно. Гледай да си като номер 3 и като мен- всеки ден знам повече и мога повече от вчерашния и като цяло ставам по-могъщ.
Късмет авторе, бъди здрав !

 
  ... горе^
преди: 3 години, 8 месеца
hash: 6bf6fcd5c1
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

15.   Не знам дали е случайно, но това ми състояние се задълбочи, като влязох в болница. Бях в онкохирургия и видях такива хора, че осъзнах, че ако нямаш здраве, нищо друго няма значение. Ако го имаш, останалото е само бонус. Видях хора с висящи торби от червата, видях стенещи от болка, на които и морфин не им помага, видях ходещи със стърчащи маркучи, видях такива, на които ежедневно им правят болезнени процедура и стенеха на съседното легло. Нагледах се на човешка мъка. Така като го говоря, едва ли си го представяте, но на място, като го видиш с очите си, определено въздейства. Има и много изоставени хора, за които няма кой да се грижи и карат с 200 лв пенсия. Видях хора, молещи се да умрат, защото не могат да понесат вече страданието.

Осъзнах истински какво е здравето, а не само да си го пожелаваме като клише. Казваме автоматично "да си жив и здрав", но рядко осъзнаваме какво наистина означава това.

 
  ...
преди: 3 години, 8 месеца
hash: 2023df3a67
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

16.   Авторе, ти просто си пораснал и си излязал от детското/тийнейджърско мислене. Това е нормално. Някои хора излизат по-рано от това мислене, други почти не излизат до края на живота си. Няма лошо човек да се радва на хубавите неща, но няма нужда да ги идеализира. Кола за 5 бона ще ми вървши същата работа като кола за 50 бона, но колата за 50 бона ще е по-удобна и по-бърза. Тоест, има някакъв плюс. Но това не значи да се нервя и да изпадам в истерии, ако не мога да си купя колата за 50к. Това е просто зрялост. Пък ако мога да си позволя в даден момент тази за 50к, бих я взел, ще се радвам естествено. То е нормално - допаминова реакция е това. И ми е ясно, че ще намалее емоцията след време. И това е нормално. Тоест, и радването, както и намаляването на радването е нормално. Така оперира човешкия мозък. Няма защо да потискам радването, но няма и защо да го поставяме на пиедестал.


14, признай си, че не ти се правят деца от егоизъм и мързел, не заради това, че не си "гений" или, че светът бил "деградирал" (всъщност в момента човечеството живее най-добре от създаването на вида практически). То и бащите на Шрьодингер, Бетовен, Микеланджело и мн други не са били гении, но това не е попречило на въпросните личности да са гении. Плюс това не е нужно човек да е някакъв супер гений, за да има смисъл от живота му.

Цялото ти нещо е рационализация (т.е. търсиш си логическо извинение) за това, че (1) вероятно не ти върви с жените защото си негативен, (2) мързи те, (3) прекалено си нарцистичен и не можеш да отдаваш любов, поне все още.

Това е приятелска и добронамерена "критика" (даже не е критика), просто защото съм запознат с този начин на мислене.

 
  ...
преди: 3 години, 8 месеца
hash: 277782a472
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

17.   номер11 и номер8 са прави

 
  ... горе^

...
преди: 3 години, 8 месеца
hash: 7c4c335188
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

18.   Дори и да искаше, нямаше да можеш да избягаш от онова нещо, което ще те накара да се чувства жив. Едни го намират още в ранна детска възраст, а на други им се случва по-късно, когато вече са зрели хора. Хубаво е, че си се променил и си осъзнал, че не материалното те прави щастлив. На верен път си, скоро ще си намериш страстта.
Повечето неща в живота са безсмислени, ако не полагаш специални грижи за тях. Нужно е да вложиш време, усилие, обич и уважение в нещо, че да го чувстваш важно.
Според мен ти си прав, на света има много коли, много пари и много жени. Не бива да си алчен, от всичко може и повече, но не е добре и да изпадаш в другата крайност.
Искрено те съветвам (отново) да прочетеш "Малкият принц". Мисля, че ти е дошло време. Сега ще разбереш книгата по съвсем друг начин и вярвам, че ще си извадиш нужната поука, за да спреш да бъдеш в апатия.

 
  ...
преди: 3 години, 8 месеца
hash: 51f88242dc
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

19.   Пораснал си. Знам,не е приятно да си губиш илюзиите, боли, но сега поме си наясно с истинските неща в живота. Все нещо ще ти хареса.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker