Машинното гласуване? За или против? Поредната измама? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121169)
 Любов и изневяра (29702)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21893)
 Семейство (6472)
 Здраве (9597)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18515)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Машинното гласуване? За или против? Поредната измама?
преди: 3 години, 8 месеца, прочетена 794 пъти
Утре на 3 септември избирателната комисия, по предложение на ГЕРБ, ще гласува поправки в избирателният кодекс, според които вече машинното гласуване няма да бъде задължително, а избирателно. Тоест човек ще може да решава как да гласува, дали с хартия или машина. Звучи много хубаво, нали?

Като минус на машинното гласуване се посочва, сложността при гласуването с която могат да се сблъскат гражданите. Ама все пак, мисля че всеки може да си тегли парите от банкомата. А и то остана да не можеш да се оправиш с една проста машина, тогава с какво право ще решаваш кой да управлява?! Единствено най-много някой пенсионер, да не може да се оправи. Пък и в едно нормално общество би трябвало да им хора, които във всеки един момент да бъдат готови да ти обясят как се извършва тази "толкова трудна" процедура.

Като плюс се извежда отстраняването на невалидните бюлетини. Какво ще да рече това? Ами на предните избори, гласувах за малка неизвестна партия. Записах си номера на секцията. След около седмица, когато качиха данните от обработените протоколи, проверих в интернет колко човека са гласували в моята секция, за партията която подкрепих. Бяха нула. Този трик ми го показа мой приятел, който изпадна в същата патова ситуация.
Ако бюлетината, примерно бъде зачеркната със синьо мастило на определено място, директно бива обявявана за невалидна и гласа се изпарява. Една химикала и липсата на застъпници, са напълно достатъчни за фалшификацията на примерно едни двайсетина бюлетини в секция. А както знаете, капка по капка язовир се пълни.

Мисля че в случаят дори избирателите на ГЕРБ (колкото и да са ми противни) трябва да се съгласят, че е редно да има машинно гласуване, защото те също биват ощетявани.
Но все пак, каквито и да са избори, ако не се гласува, резултатът ще е все един и същ.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 3 години, 8 месеца
hash: 34abecac9a
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Ако властта иска да манипулира гласуването, ще го манипулира, каквото и да е.

 
  ...
преди: 3 години, 8 месеца
hash: 2931d8388e
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Авторе само човек, който не е бил в комисия или истински застъпник може да се изкаже по твоя начин.
Първо №1 е напълно прав.
Второ Това с зачеркването не става. Аз като човек бил няколко пъти в комисия, знам че ръцете на броящия са празни, той писалка не държи, поне 7-8 човека го гледат в ръцете, а преброеното на глас бива записано от няколко човека от противоположни партии, защото за да им платят деня искат отчет. Между другото досега не съм виждал, нито един безплатен застъпник, на която и да е партия, както би трябвало да бъде. Тоест реални застъпници на партии в бг не съществуват.

 
  ...
преди: 3 години, 8 месеца
hash: c35cd67d08
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

3.   Всичко в републиката от латино тип или африкански такъв е измама. Измама за сметка на масата, ония само възсядат машината за власт и корупция , редуват се и си подават топката. Като мача в повечето време е вял, със спорадични атаки и контраатаки но формални- нещо като бг футболния шампионат. От който шампионат никой не се интересува с изключение на стотина типове които обичат безредици и да се бият.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 8 месеца
hash: 1583754038
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Аз се притеснявам, че при машинно гласуване възможностите за фалшификация на изборите са много по-големи. Хартиеното гласуване е несъвършено. Да, с хартията със сигурност има измами, но има физически носител, би могло да се преброй. Ако не бъркам, всеки може да се запише доброволно да участва в броенето на резултатите от дадена секция. Подписва се, изпращат се протоколите и бюлетините в ЦИК, там се броят отново и се съхраняват. По-лесно е да се докаже фалшификация, ако има интерес да се докаже такава. Макар че се стига до абсурда, че резултатите контролира този, който организира и изборите. При машинното гласуване обаче са налице същите предпоставки.
При машинното гласуване имаш софтуер. Софтуер, писан от фирма, която е спечелила държавна поръчка. Случайни фирми не печелят такива поръчки. Софтуера може да се манипулира без да остават следи. Може да бъде хакнат. Но реално не им се налага да го хакват, защото този, който го е поръчал със сигурност ще има възможност за контрол - все пак си е платил за това. Вотът може да бъде изцяло подменен или манипулиран в много по-значителен размер. Войната в момента е затова, кой ще поръча и контролира софтуера.Това са изцяло виртуални резултати - как можеш да докажеш при съмнение каквото и да било. Ще кажеш, ами то и при хартиено гласуване нищо не може да се докаже от обикновения човек. Да, не може.
Но машинното е врата към много по-големи измами.

 
  ...
преди: 3 години, 8 месеца
hash: bc992bc202
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   По принцип съм За машинното гласуване, но не мисля, че видът на гласуването е разковничето на проблема.
При една твърде корумпирана държава, начините на манипулация са доста.
Отделно партиите купуват гласове от неграмотните малцинства.
Хартиено или машинно, неграмотника пак ще си продаде гласа.
Това е все едно простотията с новата конституция. Не е виновна конституцията, а хората, които я изпълняват. Нов бардак със стари курви не се прави.
Е, така е и с гласуването.

 
  ...


...
преди: 3 години, 8 месеца
hash: 8481cb15ba
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   Все тая, ако българина продължи да не гласува.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 8 месеца
hash: 128c56f708
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   На едни от изборите бях в секция, в която имаше и машинно гласуване. Хората, особено по-възрастните трудно се оправяха с машината. Бавеха се, виеше се опашка от сърдити чакащи. Комисията обърка протоколите, защото са различни и беше само проблеми. Тези, които искат машинно гласуване или искат да объркат изборите, или искат да се гласува поне два дни. По-бързо няма как да стане. А и ако машината има софтуер, то може да бъде хакнат вероятно.

 
  ...
преди: 3 години, 8 месеца
hash: d443d5ff4a
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

11.   Не знам защо, но някои коментари не се допускат, даже и да са спазени условията на сайта. Явно и тук се бистри политика, и всичко което засяга ГЕРБ не се допуска. Като прочетох пост №10 се възмутих от лъжите които е писал, и въпреки това коментарът му е допуснат!? Няма нищо вярно в това, че с машините се гласува по трудно. Аз също съм пенсионер и от любопитство исках да опитам да гласувам машинно. Гласуването стана много бързо, попитаха ме как ще гласувам, отговорих-машинно. Отидох пред машината, огромен екран(не е като бюлетината) с голеви надписи(и без очилата щях да ги прочета), всичко е много ясно, гласуваш и машината ми пусна хартиена бланка-бюлетина, направих сравнение дали всичко е вярно и пуснах бланката в отделна урна пред комисията. Сигурен съм, че при такова гласуване шашми не могат да стават и затова ГЕРБ се опъват да го въведат, без машините властта им е вързана! №10, как ще хакнат машината, когато тя ти издава бланка, как си гласувал и има писмен документ? Като си в магазин, съмняваш ли се в касовата бележка, нали по нея плащаш, гласуването е същото, как да те излъжат? Машинациите стават извън секциите!

 
  ...
преди: 3 години, 8 месеца
hash: 34abecac9a
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   11, не е въпроса какво ти пише на бележката, а как софтуерът брои всички гласове. Ти можеш да си имаш и 10 бележки, ама как ти е отчетен гласа в крайния резултат вече е въпрос на настройка на софтуера. Който софтуер е за цялата страна, а не е локален само в самата машина.

Те банки обират, че това няма му измислят колая. И имай предвид, че банките ги хакват не хората, които са правили кода и управляват софтуера. А тук ще има фирма, която познай дали ще е на случаен човек и която ще е ангажирана със създаването на програмата, поддръжката и обработката на гласовете. Колко му е да я изманипулират?

 
  ... горе^
преди: 3 години, 8 месеца
hash: 49b90a2811
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

13.   №12, не бъркай електронното по нета с това на машинното. Едното няма нищо общо с другото. Общото е, че се въвеждат програми, но функцията на двете системи са коренно различни. Банки се хакват, защото са в системата на интернет. Машините нямат никаква връзка с интернет, както са и касовите машини на магазините. Да си чул за хакнат магазин? Виж за гласуване по интернет, както искат някои в чужбина, това и за мене е съмнителен вариант. Но с машините машинации трудно ще стават, след като имаш документ черно на бяло. Както и да сумират всички машини, всички са пускали и бланки, които накрая се броят като бюлетини, как според тебе ще се получи разминаване? Така ще се очистят и мъртвите гласове, т.е., човека е починал, но щом го има в списъците, там веднага оживяваха и ги ползваха като глас, с машините това не може да стане, защото бланката е лична за жив човек!

 
  ...

...
преди: 3 години, 8 месеца
hash: 136dfe5526
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

14.   13, ми то ако се броят като бюлетини, де факто нищо не е по-различно. Просто вместо да си драскаш бюлетина на ръка ти вади бележка. Демек в протокола пак може да си пишеш каквото си искаш, ако се разбереш с останалите застъпници за гласовете на малките партии, които нямат такива. Де факто нищо не се променя. А в РИК и ЦИК пък как ги броят и пишат, е бамбашка тема. Така че това машинно абсолютно нищо не променя.

 
  ...
преди: 3 години, 8 месеца
hash: 6c1bba965a
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

15.   До 7

Наша задача, като граждани, е да направим така, че да няма намалим възможностите за злоупотреба. Ако машинното гласувани спомогне, изборите са са поне малко по-честни, то аз съм за, но също така искам, да бъде и отворен проект. Не искам някой "специалист", чието име не съм чувал до вчера, да ми каженаправихем система, ама няма да ви кажем как работи, а аз да си пускам там гласа, а после някой отгоре, да има апликация с името "BG izbori" и да си задава кой, къде и колко гласове получава.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 8 месеца
hash: d4796c3861
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

16.   №14, явно съм си губил времето да ти обяснявам. Като костилка на запечен задник си, не, та не. При машинното гласуване имаш дублиране на гласа ти, един път машината го интегрира, втори път на бланка ти го регистрира, как може да не правиш разлика? Гласуването с бюлетини е мижай да те лъжем, пускаш само една хартийка, която никъде не е застрахована, пускаш я в урната и с нея си играят както си искат. Как това ще стане при машинното, когато има преброяване на две различни места-в машината и в комисията, нали накрая ще се сравнят двете преброявания. Ако машината излъже, комисията ще забележи лъжата, ако комисията излъже, машината ще покаже лъжата, ето това е ползата от машинното гласуване, а и става много по бързо. Щом мутрите не искат машинно гласуване, това е доказателство, че така няма да могат да лъжат и избори Боко ще спечели тогава, когато цъфнат налъмите!

 
  ...
преди: 3 години, 8 месеца
hash: 26f3dc255d
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

17.   От 15

Не разбирам, защо някой не е одобрил този коментар? Нима не мислите, че ако се остави без надзор, ще се получи нещо различно?

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker