Съществува ли душа? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121185)
 Любов и изневяра (29708)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21896)
 Семейство (6472)
 Здраве (9598)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3178)
 Образование (7301)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18520)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Съществува ли душа?
преди: 3 години, 8 месеца, прочетена 4200 пъти
Като астрално понятие, физично може би?
Душата и интелекта свързани ли са?
Като съзнание, сила? Как да разширим аспектите и да увеличим силата и?
Възможно ли е да съществува душа, но само тези, които вярват в нея, да я притежават?
Понятието душа свързва ли се с прераждане?
Вие вярвате ли в душата? :)

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 3 години, 8 месеца
hash: a7a8b5135f
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Душата всъщност е това, на което казваме психика.

https://en.wikipedia.org/wiki/Psyche

 
  ...
преди: 3 години, 8 месеца
hash: db356801ee
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Много интересна тема. Ще помоля да изчетеш мнението ми докрай и да го осмислиш. Душа съществува. В Библията пише, че човек е жива душа - дихание. Самият факт, че дишаш е доказателството, че си жив/а. Точно това е едно от най-слабите места на съврменната наука - фактът, че не могат да докажат как неживата материя изведнъж се е превърнала в жива! Опитват се да го обяснят с някакви милиарди години еволюция, а те нещата са толкова по-простички, а именно че планетата е пълна с души, Вселената също, а най-отгоре стои Един Дух Създател!

Следващият ти въпрос - за силата на душата. И за това е говорено много. За съжаление в днешно време хората са се обезверили, не вярват и съответно са със слаби души. В древността е било въпрос на чест да си със силна душа/дух. Особено важно е било за воините и мъжете, защото са се биели в ръкопашен бой и е трябвало да са със силен боен дух. Спартанците например са тренирали повече от 20 години, ядели са малко, калявали са се на студ и т.н. Древните гърци са почитали най-смелите и доблестните мъже Ахил, Херкулес, Прометей като едва ли не получовеци - полубогове.

В днешно време на повечето хора изобщо не им пука за тези неща, а то всъщност това е, в което е разликата между хората - душите им, а не прическите, колите, къщите или нещо друго. В дълбокото минало хората ясно са разбирали това и са отдавали дължимото уважение на хората, които са със силен дух или някаква друга духовна дарба, а ние си мислим едва ли не, че са били по-глупави от нас!

Дали е възможно да съществува душа само за тези, които вярват. Не, всички хора имат души. Всички дишат и са живи същества. Относно въпроса дали душата е свързана с прераждането - не, поне не и според нашата религия. Това с прераждането е източна философия, там има съвсем други техники и разбирания - медитации, техники за дишане, Ин и Ян и т.н. Препоръчвам ти да не се увличаш по тях, просто защото те не са създадени за нашият континент/народ/местоположение и т.н., колкото и да са модерни!

Обяснявам как стоят нещата според нашата религия, която е истинската и е описана достатъчно ясно в Библията! Да не забравяме колко древна е Библията и колко много събития е предсказала, преди изобщо да се оформят източните школи! Отново повтарям, че това е религия, а източното е по-скоро философия, без да омаловажавам техните разбирания. Просто те са си за тях, тяхната култутура, разбирания и т.н. При нас вярването е следното:

Живее се само един единствен път на тази земя. Душата ти не се преражда, а след смъртта се преразглежда целия ти живот, какви точно избори и дела си вършил. Още от раждането ти чак до последния ти час всяко нещо има значение. Важно е и дали си вярвал по време на живота ти, това е много важно, защото чрез вярата Господ решава какво да ти прости и за какво да наказва. И въз основа на живота, който си живял се решава дали ще почиваш на спокойствие в Рая, където няма да има НИКАКВИ страдания - и да, в Рая ще си жив и в съзнание. Или съответно ако Господ реши отиваш да се мъчиш в Ада, където има различни мъчения, много автори са говорели за различни кръгове на Ада и т.н.няма да навлизам в подробности.

От тук се и говори за "спасение на душата" чрез праведен живот и "погубване на душата" чрез грешен живот. Според Библията Господ вижда и знае всичко и може да наказва или прощава и тук на Земята, както и после след смъртта. Това са разбиранията според нашата религия. Ти решаваш дали да вярваш в това или в източните философии.

 
  ...
преди: 3 години, 8 месеца
hash: 4ccea79e4b
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

3.   Дефинирай душа... Защото за един това е душевността - вътрешния свят - на човек. За друг е някакъв "призрак", който обитава тялото. За трети може да е нещо друго.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 8 месеца
hash: 1164ec4e2e
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   А ти?
Дали съществуваш, или си само съм на Брахман?

 
  ...
преди: 3 години, 8 месеца
hash: 1164ec4e2e
гласове:
1 2 3 4 5
  (13 гласа)

5.   2, абсолютно промит от евангелизма мозък си!
Отиди на една регресия или ощепо-добре - LBL, и ще се убедиш лично, че не се живее само веднъж на тази земя (е, освен ако не предпочетеш друга следващия път де).
Обаче няма да отидеш, нали? Защото за теб това са "дяволски" неща!
Всяко нещо, което застрашава да ти даде повече познание, и да те накара да се усъмниш, че заключеното между кориците на Библията е само малка част от реалността, за вас е "дяволско"...

 
  ...


...
преди: 3 години, 8 месеца
hash: 867c260216
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

6.   Не. Съжалявам.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 8 месеца
hash: 4ccea79e4b
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   5, Доста е тъпо да обиждаш човека за това, че вярвя в Библията, докато ти самият вярваш в неща като "регресия", които са били изследвани дългогодишно и отдавна е доказано, че разкритото по време на "регресия" е плод на криптомнезия (несъзнати спомени) и конфабулация (измислици поради определени осъзнати или неосъзнати желания). За децата, които си спомнят САМИ минали преживявания - там е друг въпрос. Но пак не става въпрос за прераждане;)) Регресията обаче определено е абсолютна измислица. Занимавал съм се, и още се занимавам, с хипноза.

Да се разберем: нито Библията е истина, нито регресията;)

 
  ...
преди: 3 години, 8 месеца
hash: be16ab1104
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

8.   Да се разберем - само защото преражданията не можеш да ги пипнеш или не ти ги казват по новинарските емисии не означава, че не съществуват. И въздуха не го виждаш, но повярвай ми - там си е. Всъщност все повече се убеждавам, че абсолютно всичко съществува под някаква форма.
В библията също има много верни неща, просто човекът, който я чете трябва да е достатъчно опитен, защото там дезинформацията преобладава. Пък и самият език там е по-скоро код. При кода са важни дори и най-малките нюанси, които с всеки следващ превод се губят все повече, таака че трудна работа, освен ако не разбираш арамейски.
Авторе - на въпроса ти - има същества с душа, такива с групова душа и такива без душа. Ако се интересуваш от темата информация ще намериш - в интернет има всичко.

 
  ...
преди: 3 години, 8 месеца
hash: 648e6b3d93
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   2 разсъждава ограничено, както и номер 7.Душа има, има и регресия и тя не е измислица. Ако не вярвате на регресии, четете за пророците, всички велики казват, че душата се преражда. Това, че вие нямате спомен, е отделен въпрос. Че имате закостеняло мислене, също. И за информация на някои, през 6 в. на вселенски събор висшият клир заличава от Библията пасажите, в които се говори за прераждане. Това е исторически отразен в хрониките факт. Целта е била да се държат хората в подчинение.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 8 месеца
hash: 05be729000
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   От автора,
който не искаше да пише това сред сбитите си въпроси за душата ..
Бях видял случай за човек,който поради проблем ,не помня какъв беше останал със много малко количество мозък.Говоря за материята.Мозачни клетки и тъкън
Долу съм показал статията,която исках да обсъдя и за която мислех,докато писах статията.На ренгенова снимка се виждаше как там,където трябва да е мозъка,има главно празнина.
Изтъквам че според описанието,макар човекът да имал проблем със сложни сметки ,нито имал преувеличени реакции или някакъв проблем в поведението.-държал се е напълно нормално,трезво ,като здрав и мислещ човек.Следваше кратко описание ,как мозъка е гъвкав Ортън и е някак си е оцелял,обаче ..
Ако ние сме мозъка си,както се казва..
Как този човек има мисъл.Мисълта и душата са свързани според мен.
Ето и статията ,ако ви е интересно:

https://nauka.offnews.bg/news/Meditcina_21/Chovekat-kojto-zhivee-bez-90-ot-mozaka_51944.html

Съзнание,мисъл ,душа,тяло,дух.
Беше ми интересно дали сме просто материя или създаваме нещо повече вътре в нас.
Моля прочетете я.И не се карайте за глупости.
*Мерси за коментара ,номер 2.
*Бих се радвал на още мнения за това какво е душата според всеки.

 
  ...

...
преди: 3 години, 8 месеца
hash: 3f3e8126ca
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

11.   Да, съществува душа, даже и при животните и живите растения. Ще дам съвсем прост пример, опитайте да отскубнете плевел от земята, първо го дръпнете по леко, после се опитайте да го изскубнете, той ще се съпротивлява яко. Опитайте на друго растение, но още отначало го дръпнете здраво, ще усетите, че по лесно става, защо? Аз си го обяснявам, че при внезапно бързо издърпване, не е настъпила бърза реакция, а ако първо възбудиш реакция с по слабо придърпване, живеца за самосъхранение се задейства и растението се вкопчва в земята, дава съпротива. Значи и в него живее душа, и то е живо и реагира. Така е при всички живи същества. Някои сравниха душата с психиката, може и да има частица истина, при здрава психика, човек е щастлив, радостно му е в душата, тогава му се живее, обича, радва се. В мървеца няма живец, душата е излетяла, поне така пише в Библията!?

 
  ...
преди: 3 години, 8 месеца
hash: 1164ec4e2e
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   7, професоре, поживей още малко или още по-добре - поработи в съответната област и пак ще си приказваме.
Междувременно се запознай с работите на д-р Иън Стивънсън.

То нищо не е "истина", но дава доста голяма част и добра представа за истината.

А твоята "истина" е по-страшна и от Библията, и от регресията, а именно - самозаблудата, че знаеш и ти е ясно всичко, и си доста над другите в това отношение...

 
  ... горе^
преди: 3 години, 8 месеца
hash: 40e85f39ce
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

13.   Душа има и тя тежи точно 7 грама.

Има склонността да се дели и така се създават децата, които вече имат по малко от нея. Това обяснява и защо от поколение на поколение хората все повече деградират и са бездуховни .

Ако върнем лентата назад ще се получи , че в началото е имало една единствена душа. Някои я наричат Бог , други Създател , трети Големия Взрив....поради някакво криво обстоятелство обаче и тя е почнала да се дели и така се създала помията в която живеем днес и наричаме вселена(самсара).

 
  ...
преди: 3 години, 8 месеца
hash: 526fa609f7
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

14.   7, може ли линк към източника, който твърди това?

 
  ...
преди: 3 години, 8 месеца
hash: e477853c46
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

16.   Всичките сте едни “разбирачи”.. на тази тема няма компетентен.
Невежи сте всички!

 
  ... горе^

...
преди: 3 години, 8 месеца
hash: c6a14f84eb
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

17.   Според учените - физици, които са се занимавали с този въпрос, душата е отделна енергийна форма. т.е. съществува и тежи 21 грама.

 
  ...
преди: 3 години, 5 месеца
hash: e33168fded
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

18.   Душата е огледало на реалността.

Замисли върху това.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker