Някой да разбира от отлежаване на ракия? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121037)
 Любов и изневяра (29666)
 Секс и интимност (14347)
 Тинейджърски (21877)
 Семейство (6463)
 Здраве (9588)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3166)
 Образование (7293)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18483)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Някой да разбира от отлежаване на ракия?
преди: 3 години, 7 месеца, прочетена 3281 пъти
На един комшия му направих едни услуги и той реши да ми подари 5 л литра гроздова и 5 л сливова. Ако трябва да съм честен сливовата не ми хареса особено, но гроздовата е доста добра. Решил съм последната гроздовата да я оставя няколко години да отлежи, понеже е хубава, а сливовата по-хубава едва ли ще стане, ще си я изпия.Поправете ме, ако греша. Може би има смисъл да отлежи и сливовата?

Основният ми въпрос е как да съхрявам така, че да отлежи добре. Някои казват, че в стъклени съдове не ставало. А аз нямам дървени. Трябвало да е коркови тапи, да бъде мокра и т.н. Други казват обратното. Моля за съвети.

Дядо ми едно време починал млад, още преди да се родя. И той е обичал да прави ракия, но не и да пие. Леля ми случайно открила в мазата му 3 стъклени бутилки ракия с ръчно написан етикет 1978. Та се чудя дали тази ракия ще е добра след толкова години. Вие как мислите? Или това, че е в стъклено шише обезсмисля работата? Само че тя отказва да даде една бутилка на баща ми за спомен от баща му. Та се замислих и аз да оставя ракия да отлежава и да отворя след много години да пробвам да видя. Ще ми е много интересно какъв вкус ще има и ще отлежи ли въобще.

Най-старата, която съм пил, е 14-годишна и беше толкова мека, че дори не усещах, че пия алкохол. Ще ми е интересно да споделите и колко отлежали сте пили и има ли реално някаква разлика. За домашни говоря предимно.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 3 години, 7 месеца
hash: 1f0983d00d
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

2.   В стъкло, плътно затворена - най-доброто. Аз пия 20 годишна от бутилки. Супер е.

 
  ...
преди: 3 години, 7 месеца
hash: a968639cbf
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

3.   Стъклена бутилка или дамаджана. Дървото ще ти я глътне 30%на година. Разлика има в много неща цвят няма остра миризма при завъртане прави големи балони 4 5 6 а не като прясната стотици балончета. Имам 300 литра от кайсия, праскова, череша,вишна,грозде,ябълки, и круша. От 2010г на сам с акциза захар, плод двоина преварка на дестилатор без вода си идва на 44 46 градуса и на10 12лв ми излиза литара. Правя я с плодове за ядене без меко без натъртено и изгнило. След казана през филтарна хартия медния окис остава на хартията после през кана с активен въглен и в бутилки и в мазата. Пил съм от 1980г кайсия добра е и на по 10 20 г но с това което правя няма място за сравнение разбираемо от времето всичко се развива. Пия 2 3 литра годишно и я правя с цел колекциониране и отлежаване. В противен случай няма как да оцелее. Каквото си налееш такова ще пиеш. Сливова та си пуска аромата след поне една година и на мен бяха ми дали една туба от синя слияа не приличаше на нищо и я оставих за преварка година и нещо по късно се стигна до там да я налива за чистачките на колата. В момента на отварянето се разнесе страхотна миризма пробвах я и на вкус беше 6.За твоята пробвай я от фризера ако ти хареса времето ще я излекува ако не няма смисъл да стои. Наздраве

 
  ...
преди: 3 години, 7 месеца
hash: 6155b257ee
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

4.   Една приятна тема да се появи-ракийката!? В стъклено шише и сто години да стои няма да стане по добра! Ракията се готви веднага след печенето. Най добре става в дъбово обгорено буре, но като нямаш буре или друг дървен съд, продава се дъбов обгорен чипс, който се слага в ракията и така престоява поне месец(зависи от вкуса на пияча). Аз моята си я обработвам с черничево дърво, хем цвят придава, хем и поема някои остри нотки и ракийката става чудесна. Никой до днес не е казал, че нещо не му харесва, а най важно е, че на мен ми харесва. Хубава ракия става от хубав материал и навреме да я отделиш от патоките. Някои цинцари събират докато падне на 20-30%(патоките вече се усещат), а после се чудят как да си оправят окепазената ракия. Нета е пълен с форуми за ракията, какви ли чудесии не съм чел в тях. Едни се оплакват, че излизала зелена, други кисела, трети миришела на запардъци и какво ли още не!? Като пълнят боклуци, получават боклуци! От хубав(качествен) материал, става и качествена ракия. В един форум три дена умуват каква вода да ползват за разреждане, едни признават само дестилираната, от друга им побелявала ракията, други с минерална, трети с изворна и т. н., иначе ракията им се повреждала. Аз си правя двойно препечена ракия и разреждам с чешмяна вода, никога не ми се е отразявало на ракията, бистра като сълза е и на вкус много приятна. Калпавата ракия няма оправия, ако ще и в златно буре да я сложиш. Автора не казва кога е варена ракията и как е обработвана от съседа му, но щом му харесва, може съседът му вече да я е обработвал. Да даде повече информация. Но ако вече му харесва ракията, плътно затворена в стъклени бутилки и сто години може да стои, но по добра няма да стане, само си внушавате, че ще стане по добра, спирт не се разваля, само изветрява!

 
  ... горе^
преди: 3 години, 7 месеца
hash: 56b443cfa2
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   4, колега, благодаря. Сливовата ми я даде на 20 дни, няма никаква обработка, каза само да я държа още 20 отворена. Вчера станаха общо 40 дни. Снощи реших да я опитам и вкуса определено беше по-добър от когато ми я даде. Но най-хубавата, която съм пил, но горе-долу става. Предполагам, че ако я оставя да отлежи година-две, ще е по-добра (първо ще е прекарам през филтърна хартия). По думите ти разбирам, че всъщност отлежаването става главно заради контакта на ракията с дървото. Само със стъкло няма да стане нищо. Правилно ли съм разбрал?

 
  ...
преди: 3 години, 7 месеца
hash: 56b443cfa2
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   Забравих да кажа, че като я погледнах след 40 дни, в които стоя отворена с обърната чаша отгоре, на повърхността имаше нещо като мазно петно. Това нормално ли е и трябва ли да го махна?

 
  ...


...
преди: 3 години, 7 месеца
hash: a968639cbf
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   От 3 забравих много добре става с кедрови ядки. Един руснак ми даде той слагаш по 2 3 в чаша 100 грама за веднага или 10 12 на литар за 24 48 часа. Дава цвят аромат и е антиоксидант ако си намериш ще си доволен. Ако е дърво дъбов чипс и си я следиш докато ти хареса. Не я оставяй да се кисне много.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 7 месеца
hash: a968639cbf
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

8.   Това петно ще остане на хартията. И не чаша а памучна кърпа. С чашата спираш процеса на изпарението на етил и метил.

 
  ...
преди: 3 години, 7 месеца
hash: 3ff99b170b
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

9.   Това което разбирам е че без професионално оборудване и големи познания, получената ракия съдържа винаги опасни нива на метилов алкохол и други още по опасни отрови. Не случайно въведоха закон забраняващ правенето и в домашни условия. Вземи си купена която е правена от специалисти с професионално оборудване да ти е мирна главата. Това че не си се гътнал от домашната, не значи, че не нанася вреди на организмът ти. А сливовата щом е с гаден вкус сигурно и костилките не са отделили на сливите и те са пуснали горчивият и отровен цианид в ракията който е развалил вкусът.

 
  ...
преди: 3 години, 7 месеца
hash: a968639cbf
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

10.   9. За това казах че си плащам акциз ходя да я варя на дестилатор и не взимам захар на промоция и материал за боклука. Много хора си мислят че всякакъв материал и захар става ракия то става но каква? Аз я правя 100кг плод 10 захар и 30 вода има хора 100/30/90 и вадят главобол. Сега горчиво кисело мътно идва от много неща.. Не почистен добре Казан загорял, силен огън, загрял охладител, костилки, не слагане на сода или дървесна пепел при варенето. А най лошото са домашните казани. Правят се от бакър мед който не е за хранително вкусовата промишленост и от там също идват много проблеми. За това на лицензиран Казан. И четене!

 
  ... горе^
преди: 3 години, 7 месеца
hash: ee470fe067
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

11.   №10, знай, че хубава ракия се вари и без грам захар или друг подсладител. На лозето си имам огромна джанка, която като узрее хубаво започна да лепне от сладост. Една година бяхме на почивка, точно когато джанката трябваше да се бере. Когато се върнах от почивката, цялата слива беше окапала на земята, беше презряла. Какво да я правя, ставаше само за ракия. Събрах внимателно само здравите плодове(някои от спуканите бяха започнали да ферментират), напълних бидон със сто кила сливи, вече презрели. Веднага ги оджурках и извадих само плодната маса, костилките сами паднаха на дъното. За десетина дена си ферментираха и сварих 12 литра -70% сливова ракия. Който я опита, не иска да повярва, че пие джанкова без захар, стана гъста като олио, а на вкус мека и с приятен аромат. Аз самият не очаквах тякава ракия. По принцип си варя само гроздова(по скоро винена), преварка разбира се. Отсичам я на 45%, и всичко останало за следващият казан. Обработвам с черница и стои поне месец отворена, като всеки ден разклащам дамаджаната за по добро окисляване от въздуха. Някои я барбютират с вибраторче за аквариум и твърдят, че ставала много мека, но аз това не съм опитвал, ако някой го е правил, нека сподели. Казана ми е неръждаем, а дефлегматора попска шапка е от мед, затова винаги бистра ракия си правя. От селските общи казани не съм доволен, какво ли не се сипва в тях и е възможно да се отделят отровни съединения от медта. Много хвалят тези колонните, но там изчезват ароматите, излиза по чист спирт, но без аромат, после маскират с есенции, както правят във винпромите. Там от чист етилов спирт правят двайсет вида ракии. Майсторлъка им е в джуркането, както се прави и кока-колата, джурканица!? По горе някой се хвали, че прекарвал ракията си през активен въглен, че това вече не е ракия, а чист спирт, такъв има и в аптеките.Малко изместихме темата, но все е за ракията. Аз не съм голям пияч, но си купих дъбово буренце и без ракия няма да оставам, пожелавам го на всички!

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker