Нова кола, втора ръка или...? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121040)
 Любов и изневяра (29669)
 Секс и интимност (14348)
 Тинейджърски (21879)
 Семейство (6463)
 Здраве (9588)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3167)
 Образование (7294)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18484)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Нова кола, втора ръка или...?
преди: 3 години, 7 месеца, прочетена 1130 пъти
Добре дошли в поредната тема за автомобили. Значи, чудя се между Мазерати ГранТуризмо за 500 хилки или Ламборджини за 700 хилки... майтапя се, майтапя се.

Всъщност си търся кола нисък клас, която да ми ВЪРШИ РАБОТА. Глезотии и лукс не търся. Основните ми критерии са да е евтина за поддръжка, икономична, с ниски данъци, а за "лукса": 4+1 врати, климатик и радио. Искам да ми е удобна за града, но в същото време да мога да возя хора (до още двама) навсякъде из България 3 или 4 пъти годишно. Така като гледам, хечбек е колата за мен. Това като размер и бюджет, де, състоянието на българските пътища и доколко може да оцелее малка кола на тях е съвсем друга бира.

Ама от друга страна се чудя дали въобще съм закъсал чак толкова за кола точно сега, насред пандемията. Доколкото разбирам, заради ковида цените на автомобили се качват, та дали няма да е добра идея да се изчака докато се пооправят нещата. Пък и не карам толкова много, презареждам текущата ми кола през 2, 3 месеца. А говорейки за нея, тя е стара бракма от 90-те, харчи някъде 10-11 на сто. Проблемите й са най-вече административни, заради тях не мога вече да минавам през ГТП, а ако седна да ги решавам ще се бръкна за повече пари отколкото струва автомобилът. Няма да изпадам в детайли тук, но... не, мерси. Като бомба със закъснител е, пък и искам да съм си редовен отвсякъде.

Не искам да купувам автомобил втора ръка, защото с ръка на сърцето си признавам, че съм пълен авто-балък и съм 100% сигурен че ще ме преметнат... и това при положение, че съм чел по темата и знам че е задължително да се направи предпродажбен преглед в оторизиран сервиз, а в една статия препоръчват да заделя 70% от бюджета за покупката, а останалите 30% - за цялостен ремонт, и ако остане излишък да ги заделя за всеки случай. Не ми се рискува, няма гаранция, кой знае какви гадости може да са порасли под седалките и т. н.

Затова искам нова, или почти нова (ако се класирам за кола на 10-20 км дето е ползвана за тест драйвове, но си има фабрична гаранция). Първоначалният ми бюджет беше 15-20 хиляди лева, с включено ДДС но без да включвам останалите данъци и такси (нотариус, еко такса, регистрация в КАТ и т. н. ), но като гледам ще трябва да се бръкна 25 хиляди. Парите ги имам, събрал съм си ги. Все още се надявам, че мога да намеря нещо хубаво за 15-20 хил., но моделите в този диапазон са ама абсолютни евтинджоси, затова съм готов да се бръкна още 5-10.

Изборите ми до момента са:
1. Skoda Fabia - за 25 хил. лева, няква оферта имат в момента.
2. Kia Rio - най-базовото им Rio се дава пак за 25 хил. На Kia ми харесва, че предлагат 7 годишна гаранция.
3. Hyundai i20 - също имат оферта за 23. 5 хил., при тях пък ми харесва, че 5-годишната им гаранция им е реално 5 години, без значение от километрите (не че ще ги пробягам тия 150-300 хиляди км така или иначе, но... ). Офертата им е за алуминиеви джанти също така.
4. Dacia Sandero - единствените, така като гледам, при които мога да си поръчам двигател с газ/LPG. Отново 25 бона, алуминиеви джанти, гъзарийки като задни сензори/камери, но тези неща ги имат и някои от горните модели.
5. Peugeot 208 - най-базовият модел също е към 25 хилки.

Като се замисля, съм обиколил сайтовете и съм разгледал всички хечбеци хаха. Какво бихте си избрали вие и защо обаче.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 3 години, 7 месеца
hash: 3118929678
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Искаш кола с евтина поддръжка, а си се насочил към чисто нова. Гаранцията не поема всичко. Например смяната на масла и филтри не се поема, а се прави всяка година, независимо от километрите, тъй като маслото остарява и трябва да се смени така или иначе. Хубаво, обаче след като е гаранционна, си длъжен да я обслужваш в оторизирания сервиз. Ха познай там дали ще ти вземат евтино. Има и други неща, които не се поемат. А след като изтекат тези 5 г. гаранция? Колата все още ще е сравнително нова и частите ѝ все още ще са скъпи.

Според мен това не е добра идея. А и струва ли си в крайна сметка да дадеш 25 бона за някакъв евтинджос малолитражка без каквато и да е екстра, защото базовите модели дори и климатик нямат (за него се плаща допълнително), като за 10 бона можеш да си вземеш една прилична втора ръка, която и да е евтина за поддръжка. Ако я прекараш през сервиз преди покупката и всичко и е ОК или има дребни неща за ремонтиране, не виждам проблем. Ако трябва, отделно вземи с теб някой, който разбира, има и платени такива услуги. Cars-help например. Но не си мисли, че новата кола няма поддръжка - напротив, там ако ти се счупи нещо и не ти признаят гаранцията, а те винаги могат да се оправдаят с лоши пътища, неправилна експлоатация и тем подобни, ще ти отрежат главата за по-сериозен ремонт.

Между другото аз едно време бях в твоето положение и все още нямах опит. Имах една стара кола, която ми вършеше работа, но трябваше да се хвърлят едни 1000-2000 лв да е изрядна, но пък ако ги бях хвърлил, щеше да е пушка. Тя самата кола не струваше и 1000 лв и аз така като теб си казвах защо да ги давам тия пари, като мога да си взема нещо по-хубаво за 4 бона. Тогава за тези пари можеше да се вземе нещо прилично. Е, взех си, обаче тогава не разбирах и ме преебаха. За 2 г. дадох поне още толкова за ремонти, ако не и повече и на края буквално се разпадна в движение, изхвърча ѝ гумата. Слава Богу, не се претрепах, защото карах бавно, но ми светна лампата, че трябва да я бракувам, перди да съм умрял с нея. Тогава проклинах съдбата, че вместо да си дам едни макс. 2 бона и да си стегна старата кола, налях 10 бона за тая уж по-нова бракма, която след 2 г. я бракувах. Така че замисли се дали пък не е по-добре да стегнеш твоята и да я покараш още някоя година.

Но за мен това с новата кола определно е най-лошия вариант. Имай предвид, че могат да ти я надраскат нарочно от завист. Не е зле да имаш гараж и каско за нея, но тогава излиза златна. А и знаеш, че от време на време се случва, я да я чукнеш на паркинг, я тебе да те чукнат, няма как да е вечно нова. И ако си дал 25 бона за нея и на петия месец те чукнат, ще те е яд. А и от чисто финансова гл.т. не мисля, че си заслужава да дадеш 25 бона за кола, която да лашкаш по българските дупки. По-добре си отдели 10 като краен бюджет и останалите ги инвестирай в нещо или ги дръж за черни дни, отколкото да ги набуташ за някаква кола, която още тепърва ще ти гълта пари с тия оторизирани сервиси.

 
  ...
преди: 3 години, 7 месеца
hash: aa6c46240f
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Хюндая вземи, няма да съжаляваш. Бюджета ти не е лош. Аз се чудя какво да взема до 8000, пък и автоматик искам.

 
  ...
преди: 3 години, 7 месеца
hash: ead7de95dd
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

3.   Шкода с двигател по голям от 1.2 и да е крана 10-20 000 км от оторозиран магазин или чакай коледните промоции. Имай в предвид че слизайки от кораба колата е поне на 25-30 км, няма кола която да е на 0,те не се телепортират от фабриката до магазина. Хюндай и Киа са корави машини, но аз харесвам Шкода пред тях а може и да видиш някой Рапид

 
  ... горе^
преди: 3 години, 7 месеца
hash: e6ae24bb6c
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Skoda Fabia, човек. Това е колата, която покрива абсолютно всички твои изисквания.

 
  ...
преди: 3 години, 7 месеца
hash: 2a2911d10f
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   Тъй като не разбираш много от коли, съветът ми е да се придържаш към японските или корейски автомобили. Това са изключително здрави автомобили, които дълги години ще ти служат вярмо.
Правилно си се насочил към Кия и Хюндай. Гаранцията на Киите е безпрецедентна на световния пазар, и освен това от около 5-6 години качеството им драстично се е повишило. Хюндаите са си малко по- луксозни Кия (те са една и съща фирма), и съм чувал, че качеството им също е на ниво. В България и въобще в Европа, Шкода има добро име и са на много добри цени, но лично аз съм доста скептичен към качеството на немските автомобили от ВАГ групата. Имат проблеми с двигателите, с автоматиците и след около 100 хиляди километра буквално започват да се разпадат. За Дачиите и Пежата - просто не те съветвам. Ако не си чувал нищо за френските коли, аз да ще те светна - никога не си купувай френски коли, пълни боклуци са и ще ти стъжнят живота.
Ще си позволя да ти дам предложения, които лично на мен ми се струва, че повече ще ти допаднат от базовите Кии или Хюндай.
1. Хонда Сивик - бензин. В Бултрако има тестови коли за около 25-27 хиляди. Това са учудващо широки и комфортни автомобили.
2. Тойота Корола (хибрид или бензин) - Това е най-продаваният автомобил в света. Качеството и надеждността на Тойота/Лексус са легендарни. Няма да имаш никакви технически проблеми с тази кола. При дилърите, могат да се намерят почти нови коли на 1-2 години за около 25 хиляди.
3. Въобще няма да е лошо да отидеш и да поразгледаш паркинга за употребявани коли на "ТМ Ауто" и да пробваш да си избереш нещо. Дори и да е втора употреба, това не бива да те притеснява по никакъв начин. Всяка кола от тази марка, която можеш да си позволиш, ще ти служи дълго и безпроблемно.

Пиши какво си си купил.

 
  ...


...
преди: 3 години, 7 месеца
hash: 518e20ea84
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   Автор

До 1:
Човек, даде ми пример защо да НЕ си купувам втора ръка. Никой не носи отговорност в случая, нямаш гаранция освен неква мизерна от 1 месец примерно. Дал си 14 хиляди в крайна сметка, а по-лошото в случая е че си потрошил сума ти нерви. Пари можеш да изкарваш, но нерви не. Точно такъв случай искам да избегна. Точно затова съм готов да дам повече, но да имам поне някаква доза сигурност. И аз съм закъсвал по подобни начини, изключително неприятно е.
В сравнение, чисто нова кола ако ми направи такъв номер, с производителя ще се гледаме после по съдилищата. Да, чета хорър сторис в нета за злоупотреби с гаранцията и то доста по-значими от надценките в оторизиран сервиз, но съм попадал и на несъвестни монтьори в по-обикновени такива. Също така по тази тема съм подготвен: ще сключа договор за продажба само с представител на марката а не с автокъща, и ако ми се правят на много умни, ще има скандали и то невероятни. Имам си канали по въпроса, които обаче не важат за кола втора ръка.

Да ми я откраднат се съмнявам защото така или иначе разполагам с гараж, пък ако някой завистлив ми я надраска - какво пък. Козметичен детайл е това за мен. Голямата работа. Въпросът е двигателят и гумите да са наред. Другото ще го преживея.

Благодаря на 2 и на 3 също така, така мисля и аз.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 7 месеца
hash: 3118929678
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   6. ОК, разбрах те, но все пак можеш да си купиш пак надеждна кола втора ръка, по която няма да трошиш нерви. Просто трябва да си с човек, който разбира и да я прекараш през сервиз, това е.

 
  ...
преди: 3 години, 7 месеца
hash: bfabca289e
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   Мерцедес очиларка 200 компресор - Шаси 210 или както му се вика w210

 
  ...
преди: 3 години, 7 месеца
hash: 74502f1edd
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   Замислял ли си се за Фият Типо или Опел Астра.Защото май идваха на тези пари? И двата са с предимно стари доказани и прости двигатели откъм бензин и с добър 1.9 фичовски дизел

 
  ... горе^
преди: 3 години, 7 месеца
hash: afb37b34c6
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Каквато и кола втора ръка да вземеш за 20 хиляди км ще смениш дроселна клапа, турбо, ако е дизел, перки вентилаторни, лагери, като започнеш ще смениш всички консумативи и ще купиш и зимни и летни гуми. Това е 5-6 бона. Средно за голяма кола с удобства - накладки, лагери - консумативи - 50-60 лв на месец -не наведнъж разбира се - на 5-6 месеца Новата кола е прекрасно нещо, но има голямо каско - провери и виж. Това е проблемът на новата кола плюс гаранционното скъпо обгрижване с консумативи, плюс това, че всички цени започват от базов модел - т.е. гол като пушка. На коли от преди 8-10 години частите са с цени 70 процента от на новите.

 
  ...

...
преди: 3 години, 7 месеца
hash: 98059ce119
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

11.   Toyota Corolla или Honda Civic/Accord би бил чудесен избор.
Civic-a ми идва малко грозна, но е въпрос на вкус. :)

 
  ...
преди: 3 години, 7 месеца
hash: ef95ab4917
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Мазда 3, гори много малко и не е скъпа поддръжката. Здрави са.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 6 месеца
hash: efbd02dba2
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

13.   "Искаш кола с евтина поддръжка, а си се насочил към чисто нова."

И според теб, на кое ще му е по-евтина подръжката?
На Мазда 2, Seat Ibiza, Renault Clio mодели с първа регистрация през 2019/2020-а, или двойно по-евтино 8 годишно BMW?

А и ако колата е лизингова с опция, да остане за теб след малка малко по-голяма транзакция в края, си имаш и цялостна подръжка. Е да, повечето са с ограничение от 15-20 000 километра, а за попвече се плаща екстра, ама средно в България рядко се минават по 11-12 000 миломертра. А колите, които са ограничени само до градско каране, рядко ще навъртят на 4000.

 
  ...
преди: 3 години, 6 месеца
hash: 518e20ea84
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

14.   От автора:

Да отговоря на 5 най-сетне - в крайна сметка се спрях на Hyundai i20-я и него закупих. Възползвах се от специалното им предложение, нищо че новият модел на i20 е вече излязъл. Излязъл, излязъл, но без отстъпка, а то ако чакам за отстъпки ще си остана само да чакам за следващото. :)

Та колата я пробвах и ми хареса най-много. Някъде другата седмица ще е вече в мое притежание. Не смятам да пиша повече в тази тема. Докато придобия конкретни впечатления и особено се отърся от предубедеността придружаваща всяка по-скъпа покупка, ще е минало прекалено много време и надали някой ще седне да чете.

Благодаря на всички отзовали се, все пак!

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker