Има ли расизъм в България - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121037)
 Любов и изневяра (29669)
 Секс и интимност (14348)
 Тинейджърски (21878)
 Семейство (6463)
 Здраве (9588)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3166)
 Образование (7294)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18483)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Има ли расизъм в България
преди: 3 години, 7 месеца, прочетена 1136 пъти
Здравейте, от известно време размишлявам над тази тема.
Тук ще опиша две групи, роми и хомосексуалисти. Накрая ще опиша кратко историята си, като човек работещ в чужбина и до известна степен сблъсквал се с предразсъдъци.
Ромите:
Честно казано, не смятам, че има расизъм срещу тях в страната. Поне не и върл и тежък расизъм с рестрикция на права и прочие.
Ромите могат да ходят на училище, свободно да се записват в университет, имат право да шофират, гласуват, да използват медицински нужди, да влизат в болници, кина, театри, библиотеки, заведения и прочие неща.
За сравнение, в САЩ както и в ЮАР (ако не се лъжа) е имало училища само за чернокожи и само за бели, чернокожи са имали право да сядат само на последната седалка в автобус, не са могли да гласуват, имало е барове и заведения в които е било невъзможно да влезеш ако си чернокож.
Имал съм колеги роми в университета, които учиха и се дипломираха. Професорите ги оценяваха спрямо знанията и уменията им, а не спрямо етническият им произход.
Представете си. Вие сте работодател и на интервю идват двама души. Единият е завършил с отличие, има богат речник, представителен е, има всички документи и тн.
Другият е полу-грамотен, няма опит, има криминално минало и не може да върже две изречения.
Вие кого ще изберете. Много ясно, че първият кандидат. В този ред на мисли, няма роми и българи. Има квалифицирани и неквалифицирани работници.
Бай Минчо от гетото с 5-ти клас не трябва да обвинява расизма, а себе си, задето не се е образовал.
Хомосексуалистите.
Гореспоменатите факти важат и за тази група в нашето общество с пълни сили.
Отново не смятам, че има дискриминация към тези хора.
Имам роднина, която е лесбийка.
Работи си нормална работа, никой не й се меси в живота. Изкарва си пари, има си приятели, разполага с всички социални блага с които разполагат и хетеросексуалните хора- достъп до транспорт, образование, медицина и тн.
Имах колега хомосексуалист в старата си работа. Всички знаеха, че е такъв, редовно виждахме и приятелят му. Човека си получаваше редовно заплатата, пътуваше, работеше и тн.
Никой никога не му е правил проблеми.
Малко личен опит:
Преди 6-7 години заминах за чужбина.
Не владеех добре езика и работих нискоквалифициран труд.
Усещах пренебрежение от някои началници. Но това ме стимулира да науча езика, историята и законите в държавата в която съм.
Записах се на езикови курсове, купих си речници и помагала, в последствие започнах да си купувам книги на всякаква тематика и се самообразовах. Жена ми пък се записа да учи в университет.
Работата и ученето си казаха думата, постепенно започнаха да ме гледат с други очи.
Интегрирах се, започнах да говоря свободно с хората, вместо да пелтеча и ръкомахам.
Не обвинявах другите в расизъм, не обвинявах света за своите несполуки.
Ако човек е неквалифициран, не може да говори и пелтечи, много ясно, че никъде няма да го искат.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 3 години, 7 месеца
hash: 04a9027715
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Има си хора, които наистина ненавиждат хора от различен етнос/сексуална ориентация. Но го има и другото - малцинствата да се изкарват жертви, и да търсят дискриминация там, където я няма. Ако един човек не става за дадена работа, значи ли че трябва да бъде оставен на поста, само защото е ром или хомосексуалист? Аз деля хората на добри и лоши и така трябва да се прави. Престъпниците- веднага в затвора, без значение дали са българи, турци, цигани или др., хетеро или хомо, християни или мюсюлмани! Останалите трябва да се образоват и работят, както всички нормални хора. Това е, не трябва да има дискриминация, а еднакви правила за всички.

 
  ...
преди: 3 години, 7 месеца
hash: 7e8aa40daa
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

3.   Има. Българи и турци, които живеят до цигани знаят за какво става въпрос. Малки циганчета ти серат пред блока. Цигани в пубертета закачат българчета и турчета и им искат пари и ги бият. Лично съм го живял това.

 
  ...
преди: 3 години, 7 месеца
hash: 4dcf6e94cb
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Ами не знам... Според дъщерите ми съм сексист, расист и хомофоб, пък аз не си спомням от 40 години насам да съм променял възгледите си.
Явно времената са се променили, и съм станал престъпник със задна дата...

 
  ... горе^
преди: 3 години, 7 месеца
hash: 67e1efcd5c
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

5.   1 го е казал точно и ясно. Не знам дали тук някой ще се сети кой е Лиъм Нийсън актьор е. Та накратко давам пример, негова приятелка е била жестоко изнасилена и той беше казал, че няколко седмици след това е обикалял в съответния квартал очаквайки да срещнеш чернокож с който може да се сбие. Разбира се не вярвам, че наистина е имал предвид, че ще отнеме живота на невинен чернокож само защото е от същия квартал, но под състояние на силен афект се е изразил по този начин. Медиите го изкараха расист и в същото време много чернокожи знаменитости като. Упи. Голдбърг застанаха зад него и доброто му име.

 
  ...
преди: 3 години, 7 месеца
hash: b55ab0cd88
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   Не можеш да ни сравняваш с ЮАР. Там англичаните и холандците са отишли и са упражнявали расизма си сред местното население. Тук циганите ни завоюват страната , в която ние сме местното население И ако има някаква неприязън, това не е заради цвета на кожата им , а заради поразиите които вършат с делата си . Хвърляме преки обиди по техен адрес , но това е заради доказаните престъпления, които са вършили срещу нас. Интересното например е че срещу африканците нямаме нищо против(просто защото не ги познаваме) ,така че не . Не е кожата.

Колкото до гейовете. Отново мога да кажа че България е доста толерантна страна , на никой не му пречи с кого се чукат. На хората им пречи насилственото натрапване на либерастката пропаганда, с цел депопулацията.
"Да ди гей е супер Куул . Трябва и ти да си гей за да ни разбереш ! Никой не ни разбира ! Бахти кви сте задръстени"
Ай стига , моля ви...

 
  ...


...
преди: 3 години, 7 месеца
hash: 2511475eb8
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Размишлявах по въпроса поставен от автора и стигнах до извода, че той пропуска някой факти.
Че няма расисъм в България, няма, защото сме от една РАСА и с циганите, и с хомосексуалистите. А че има някакъв вид дискриминация, сигурно я има, щом въобще се повдига темата.
Автора говори само за високи длъжности и съответните кандидатстващи са "завършил с отличие и полуграмотен". Обаче ако говорим за работа мияч на автомивка, помошник кухня или работник, който да подрежда склад или брашното по рафтовете в хипермаркет, където образование не му е нужно, там дори да отиде спретнат циганин с основно образование, вероятността да го наемат е минимална заради тъмния цвят и адресната му регистрация в гетото и вероятността клиентите на автомивката да се отдръпнат за да не влиза циганин в колата им или да не би циганин да е белил лука за салатата му, макар въпросния да не е криминално проявен? И макар да има 8 клас има отдръпване, за работата в склад.
Добре че автора е засегнал работа в чужбина, нека сам каже за длъжности с нискоквалифициран труд в чужбина искат ли ви диплом, аз от опит ще ви кажа не, дори както автора потвърждава не е нужно и езика им да знаеш, обаче в България дори за чистачките имат изискване за средно образование. В Европа почти всички продавачи имат завършен най много 10 клас, тоест последния им ценз е основно образование. Реалността че за работни места до продавач, не трябва да се иска образователен ценз, за човек който работи на каса с пари трябва да се иска 8 клас, средно образование трябва да се иска за професия със специалност (ел техник да има завършен електротехникум, преводача да е с езикова гимназия и т.н.) заради специалността, в България обаче не е така навсякъде изискват поне средно образование и много висшисти работят камериерки и чистачки.
Последните години не съм чувал за работно място в бг, където не изискват свидетелство за съдимост, макар да е възможно да си съден за издържка от майка си, защото имала ниски доходи и била ядосана на снахата или бившата ти жена да те е осъдила за нещо измислено, минал ли си през съд губиш възможността за хубаво работно място.
Не са дискриминирани само циганите, хомосексуалистите и осъдените, опитайте се да намерите работа на инвалид без вързки. Дори инвалида да е без видима болест с диабет примерно, няма да го наемат с ясната представа, че на инвалида по закон му се полагат не 20, а 26 дни платен годишен отпуск, че е по вероятно да излиза в болничен, ще лежи 1-2 пъти годишно в болница по три дни заради уточняване на дозата инсулин, диабетика трябва да спазва хранене на точен час, по често хваща настинки заради отслабения имунитет ако щеш и т.н. Нима инвалидите нямат право на добро работно място с добър доход?
Огледай се колко познати имаш в България, които ги осигуряват на реалната им заплата, да не ти плащат осигуровките честно това също е дискриминация, макар в България това да е масово явление.
Така, че има какво да се мисли и работи по темата!

 
  ... горе^
преди: 3 години, 6 месеца
hash: e8fc4f6752
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

8.   Расизъм и дискриминацията са по цвят на кожата, пол, възраст и секс ориентация. В България има от всичко - на обявите за работа пишат, че търсят млади хора, с което дискриминират по-възрастните. На жените се казва кифла , ако е пълна или след 35 г. За хомоориентираните - те продължават да се крият, защото хората са злобни и не приемат различните. За цвета на кожата могат да кажат чернокожите, които живеят у нас.

 
  ...
преди: 3 години, 6 месеца
hash: 8585421214
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

9.   Расизъм в България има, но той е от страна на ромите. Най-напред да започнем с любимата им думичка “гявур” или “гяур”. Това е най-расистката дума, която може да съществува, наред с еврейската “гоя”, а те я използват редовно. Това е индо-арийска дума, с която в миналото индо-арийците наричали различните. Няма нищо общо с турския, турците са я взели от персийците. Бучат я постоянно. Понякога бият бели, защото са бели. Това не е ли расизъм? Нима расизма важи само за по-тъмните? Можеш да видиш клипове как третират българите. Ей тая година например в Галиче един циганин преби и изнасили българка, след което ѝ преряза гърлото. И го пуснаха. За тях законите не важат, точно заради етноса им. Да приложиш закон върху циганин се смята за расизъм. Но расизъм съм виждал и у българите, които ги защитават. Казвам на един, че не ги харесвам заради номерата им, той ми говори, че съм бил расист и съм делял хората по цвят на кожата. Веднага бях набеден в расизъм, а не казах нищо за кожата им.
Ти каза нещо и за хората с различна сексуална ориентация. Според тебе как се гледа на тях в България, след като преди седмица-две едни лапета в Пловдив наплюха и набиха момичета, които защитили две момчета с различна сексуална ориентация? После вървяха из парка с крясъци “Не искам в моя град да има гей парад!” Той гей парада също е простотия. Уж искат да ги третираме като еднакви, а те с тези изпълнения сами показват, че са различни. Да си бъдат гейове, но да не го натрапват. Работата си е само тяхна.
Но ти не каза нищо и за чернокожите. В България има малко. Тях не мисля, че ги подлагаме на расизъм. През март обаче като Ердоган пусна бежанците един от Мали влезе на българска територия, теглиха му един пердах и го хвърлиха обратно на турска територия. Обаче тва не беше защото е черен, а защото е нелегален мигрант, а всички знаем какви поразии правят. Проверете новини от Гърция и вижте каква бъркотия е с тях. И миналата година нашите се държаха с чернокожи футболисти, все едно пред тях стоят едни примати. Но тва са малки изключения. Не мисля, че в България има расизъм срещу черните. В България търси талант имаше един чернокож, той каза, че в България цвета на кожата била проблем преди десетина години, сега хората били свикнали.
Според обаче вече по-скоро чернокожите и малко по-тъмните започнаха да стават расисти към белите. Напоследък започва да се втълпява, че расист може да бъде само бял човек и че едва ли не всички бели са расисти. А ако един черен или малко по-тъмен е расист, което не е рядко явление в държави със смесени раси, като САЩ, винаги е оправдаван. А защо не се казва нищо за монголоидите? Те също са различни от европеидите и черните, но за тях нищо не се казва. Обяснявам си това с факта, че са много по-напреднали икономически, технически и най-вече умствено. Май цвета на кожата не е толкова важен колкото мозъка в главата и не вярвам, че расизма вечно ше бъде оправдание за някои хора да вършат поразии и да им се разминава само заради цвета на кожата им.

 
  ...
преди: 3 години, 6 месеца
hash: 2e7fc8e8bf
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Ще говоря за себе си: на харесвам циганите /това роми не го ползвам, защото значело народ, а на останалите викали в превод чужденци - не съм чужденец в държавата си, така че сори/. Но това означава, че няма да си хвана гадже циганка, а не, че ще обикалям където видя цигани и ще ги обиждам. Ако съм нечий шеф, няма да ми пука дали е циганин, а дали върши работа. Да, ако имам двама некадърника и са еднакво безполезни и еднакво приятни като характер, циганинът ще хвръкне пръв, но при първа възможност ще махна и другия "талант", защото и той не ми трябва. Но няма да махна някого, защото не ме кефи какъв е. Не е нужно да го обожаваш, ако си върши работата.

При гейовете: в началото нямах мнение за тях. Отчитах факта, че мъж и жена могат да създадат потомство, а мъж и мъж стават за... някакъв там разврат. После започнаха едни паради, едно изтъкване колко специални са, че трябвало да им разрешават разни неща и прочее надуване. Искат да развратничат и да го наричат любов - тяхно право! Аз пък искам да не ме занимават с проблемите си, защото и ние имаме проблеми, но не правим паради на ниските, паради на двойкарите и прочее паради. Да си гледат там живота и да спрат да си търсят повод да са специални! Признавам си, че без парадите и цялата тая шумотевица по техен адрес щях да съм доста по-добронамерен към тях. Това преля чашата, а уж идеята била да ги приемат по-лесно. Милички, ако искам да се впиша в някой работен колектив, не правя парад на новопостъпилия или парад на нехаресваните в офиса! Парадът е начин да почетеш нещо, да изтъкнеш нещо, а не начин да се впишеш. Грешна ви е тактиката по начало!

 
  ... горе^
преди: 3 години, 6 месеца
hash: 1ffcd3c72d
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Според мен има дискриминация към циганите, има и расизъм. Обаче в същото време той е и двупосочен - и циганите мразят българите и понеже държавата се е изнасла от техните общества те живеят в свой свят. От друга страна, колкото и да искаш да излезеш от тази спирала, като те видят че си тъмен и просто не те назначават на работа, това зарежда с омраза...по време на промените тези хора първи загубиха хляба си и нов не намериха - остана им да станат престъпници. Това ги озлоби още повече към обществото. Искам да кажа , че ца циганския пробелм има вина и у българите и у държавата , не са виновни само циганите. За обратните - споделям мнението на другите - не ми пука с кого си лягаш, пука ми да не затваряш булевардите, по които се прибирам след работния ден. Гейовете казват, че ние не ги приемаме - не е така! Не ги стреляме, не ги съдим, търпим ги. Те искат и да ги харесваме - това няма как да стане. Винаги ще сме наясно че са различни, но сме го приели, независимо, че не ни харесва. Това е приемането, харесването няма как да се получи, а те това искат. Като ти дойде данъчен в къщата се съобразяваш с реалността, но никъде не е казано, че тоя човек трябва да те кефи...

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker