Хора , които се радват на чуждото нещастие. - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121047)
 Любов и изневяра (29671)
 Секс и интимност (14349)
 Тинейджърски (21880)
 Семейство (6464)
 Здраве (9589)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3167)
 Образование (7295)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18484)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Хора , които се радват на чуждото нещастие.
преди: 3 години, 6 месеца, прочетена 1623 пъти
Добър ден на всички. Пускам тази тема, за да анализирам един психологически феномен, който представлява интерес за мен. Защо според нас, някои хора се радват на чуждото нещастие? Какво е мнението ви за такива хора?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 3 години, 6 месеца
hash: 84f6233047
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Защото въпросните някога са ги наранявали. Друга логична причина не виждам. Никой не започва да желае лошо другиму, просто ей така за спорта.

 
  ...
преди: 3 години, 6 месеца
hash: ccced15467
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Има такива, като празни контейнери са, витална енергия доколкото да се водят "живи" но зависят от енергиите на другите за "захранват" малкото инстинкти извън "оцеляване на всяка цена" при тях.
По принцип нямат това което за нас са положителни емоции, не са емпатични, не изпитват "угризения на съвестта"
Негативната енергия е "храна" за тях.
Това са хора без душа... буквално.
Знаеш ли, че от поне 70- те г (вярвам, че много по- рано, може от втората световна война) се знае, че може да се клонира или създаде човек (от "нормалните" не от по- рядката генетика) но не може да се създаде или прехвърли душа от "оригиналното" тяло в клонинг му примерно.
Има академични документи по темата, ако ти е интересно, потърси, но не е за хора с розови възприятия...

 
  ...
преди: 3 години, 6 месеца
hash: 9f1bb39b7b
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

3.   А това е стара българска черта- Даже си има поговорка - Не е важно аз да съм добре, важното Вуте съседа да е зле. Това са хора, които се страхуват да се опитат да променят живота си към по-добро. Затова си седят нещастни и намират утеха и енергия като видят, че някой е по-зле от тях.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 6 месеца
hash: 0b5238f196
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

5.   Радвам се на нещастието на хора, които не харесвам, защото са злобни, интриганти и използвачи. Имаме една такава персона в родата, всички я наричат "усойницата", но преди няколко години животът ѝ се стъжни жестоко. Изпитах голямо задоволство. Друг случай е вуйчо ми, който живееше с нас, алкохолик, лентяй, биеше мен и майка ми, правеше скандали и крадеше. Най-после умря от това пусто пиене гадината мръсна. Единственото, което помрачи радостта ми, бе това, че не пукна много по-рано. Искрено щастие изпитвам, когато насилници на животни, деца и стари хора, бъдат подложени на мъчения, линч или поне лежат в затвора. Ей в такива случаи много ме радва чуждото нещастие. Иначе не. Който се радва ей така, без причина, заслужава да му се случи дважди по-лошо, гнусна история.

 
  ...
преди: 3 години, 6 месеца
hash: c41c807c7b
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

6.   Да, основно преобладават хора като номер 1/5, виж и колко други са харесали мненията им.

Проблемът е, че злорадството води до това човек да си чупи вътрешното благородство, а когато се събере цяло множество, което да злорадства и порицава някого, то такива като номер 1 и 5 лесно намират оправдания за собственото си злорадство и се включват в общия поток с наслада. Така в собствените си очи те никога не се чувстват зли или вършещи нещо лошо.

България е учебник по психология. Вярвам, че всеки може да се сети за случай, когато множеството ненавижда някого и излива цялата си ненавист върху съответния човек, а други присъединили се в общия поток на омраза индивиди, с радост подемат общия тон и мразят дваж по-силно.

Ясно е, че нравствената подплата на такива хора е силно раздрана и че те дори не го смятат за проблем, тъй като и шубите на всички останали не са в по-добро състояние, но тогава откъде произлиза нравствеността на тия хора, как да разберем, че не лъжат, като казват, че са добри?

Хора като номер 1 и номер 5 не се смятат за зли. Те се смятат за добри. Дори да контрят в анонимен форум и да кажат, че са зли, то няма да е вярно. Забележете в някоя статия за върнат портфейл, че единствените смелчаци, които винаги казват, че не биха върнали парите, са от скрити профили. Никой не би рискувал в очите на обществото да изглежда зъл. Никой няма да излезе пред всички и да каже, че лъже, мами или е злорад.

Но тогава кое ги прави добри тия хора? Как да разберем, че са добри?
Хипотетично да предположим, че номер 1 и номер 5 са вярващи, тоест цялата им нравственост произтича от религията, която в случая на нашето общество е християнството. Ако те кажат, че са такива и че нравствеността им произтича оттам, това би означавало да са лицемери, понеже доколкото си спомням има ясно разписани правила за злия език, за злорадството, за това, че от добро сърце не могат да излизат хули, обидни думи и прочие... за прошка и т.н.

Но тогава, щом не произлиза от християнството нравствеността им, откъде произлиза? Да кажем хипотетично, че са вярващи в източните религии, карма, причина -следствие и т.н.
Но тогава е интерестно... Ако цяла тълпа от хора порицава някого и тоя човек ясно се вижда, че постоянно опитвайки се да докаже на тия хора, че не са прави и че той не е такъв за какъвто го мислят, и вече ясно се вижда как почва да има симптоми на лудост, мъчейки се да се докаже, но сам нямащ потенциала, а такива като номер 1 и номер 5 още по-настървено хапят, то... ако тоя човек си посегне, на чии рамене ще лежи вината? Или по причинно-следствената връзка, ако детето ти се роди с умствена изостаналост и сам изживееш следствието от злорадството си на свой гръб...

Не..., едва ли нравствеността им произтича от източните религии, а и да произтича от източните религии или от християнството, значи просто не са запознати и се правят, че не веждат шахтата пред себе си, вървейки напред. А щом някой падне, се чуди защо е паднал и обвинява общината, кмета, провидението, партията и т.н. , че не са си свършили работата.

Не, те са запознати. Всеки средностатистически човек криво-ляво знае общите концепции. Но тогава как те считат себе си за прави?

За такива хора като номер 1 и номер 5, за да вярват, че са прави и че постъпват правилно, е достатъчно само да видят, че друга голяма част от обществото е на същото мнение. Това дава зелена светлина.
Да, в Салем всички са можели да проявят съчувствие и да не изгорят някоя и друга вещица и кладата да остане неподпалена, но тъй като тя е грешната, а злорадите хора изпитващи наслада от това грешната да си признае, че е такава и да изгори, то познай какво са викали хора като номер 1 и номер 5(Изгорете я, убийте я).
Сега, разбира се, времената са различни, самата общественост ще заклейми прякото търсене на мъст, но винаги ще съществуват хора като номер 1 и номер 5 и цяло множество като тях, които ще оставят отворени вратичките за извършване на зло, без самите те да разбират какво правят. Сега вместо "Изгорете я", "Убийте я", коментарите, когато се линчува публично са "Самоубий се", "Скрий се", "За нищо не ставаш".

Да, а за малкото мъдри хора е по-добре да не обиждат никого в интернет, защото ако този, срещу когото цялото общество е настървено, си посегне като следствие от причинената му психологическа вреда, то вината ляга на раменете на всеки един писал коментар, всяка една подигравка и всяко едно действие. Разбира се, няма как да има виновни, защото всички са прави, а особено най-прави са хора като номер 1 и номер 5. Ако пък такива вярват, че злорадствайки, на небесата ще получат девици или че техният бог ще ги потупа по-рамото за правилното им действие, решимостта им за извършването на това действие скача рязко. Но такива като номер 1 и номер 5 разчитат на общественото одобрение, то е техният бог. Как иначе щяха да се включват в общия поток на злорадите?! Сещате ли се за хора в България, които предизвикват раздразнение, но никой не смее да обиди, защото се смятат за светила? Да, номер 1 и номер 5 също няма да посмеят да кажат нещо лошо за такъв човек, дори да се държи зле и да изгарят вътрешно от злорадство, защото тогава порицанието на обществото ще се обърне срещу тях, а те зависят от своя бог - мнението на другите. Иначе са добри хора. Добрите хора са злоради.

Но така е, злото винаги побеждава... освен в приказките.

 
  ...


...
преди: 3 години, 6 месеца
hash: 3df0f2ba6f
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Най-честата причина е това, че са те тормозили. Когато си жертва на някакъв продължителен тормоз, напълно възможно е да се озлобиш и да ти доставя удоволствие страданието на типажи, напомнящи ти на онези, които са те тормозили. Ти пренасяш негативните си чувства по адрес на онези хора върху други, които ти напомнят за тях. Мозъкът ни има навика да пренася чувства върху други хора, напомнящи ни на причините за първоначалните. Например копие на първото ти гадже, което не си забравила, те кара да изпитваш някакво привличане, тъжиш за човек, който ти напомня на теб самия или смяташ някого за свестен, защото ти напомня за човек, когото одобряваш.

Вече ако те радва страданието на всеки един човек на тази планета, вероятно си мизантроп и дълбоко в себе си мразиш хората, презираш ги и смяташ, че не заслужават да живеят. Това е много по-дълбока яма, от която няма излизане...

 
  ... горе^
преди: 3 години, 6 месеца
hash: e12aca4e53
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   Повечето хора се радват на нещастието на другите. Няма нищо необичайно в това. Да, масата ще излъжат, че те не са такива, но вътрешно добре знаят истината.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker