Кои мазнини са вредни и кои полезни - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121112)
 Любов и изневяра (29686)
 Секс и интимност (14353)
 Тинейджърски (21889)
 Семейство (6466)
 Здраве (9593)
 Спорт и красота (4696)
 На работното място (3173)
 Образование (7298)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18502)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Кои мазнини са вредни и кои полезни
преди: 3 години, 6 месеца, прочетена 750 пъти
Ще ми внесете ли малко яснота, че се обърках от четене в нета? Там пише наситени, ненаситени (моно и поли) и транс мазнини. Едните били вредни, ама според други проучвания били полезни, третите пък не били вредни, нито полезни, защото не вдигали чак толкова лошия холестерол. Общо взето много думи и нищо казано.

Обяснете ми просто кои са наситени, моно и поли ненаситени и транс мазнини. Кои са най-полезни, кои най-вредни и кои неутрални. Например какви мазнини са олиото, зехтина, кравето масло, маргарина, жълтъка, свинската мас, ленено масло, палмовото масло, кокосово, мазнина от месо, риба, авокадо и ядки. Конкретно тези мазнини ме интересуват какъв вид са, кои са полезни, вредни и неутрални? Може и за останалите да споделите.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 3 години, 6 месеца
hash: dfb8698eed
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Маргарина олиото, зехтина ( то това ако е зехтин, аз съм извънземно), палмовото ги избягвай . Другите са хубави мазнини и си хапвай от тях. Аз като човек, неядящ риба и месо, наблягам на яйца, ядки, масло и такива.

 
  ...
преди: 3 години, 6 месеца
hash: 66d251de2e
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Вредни са олиото, маргарина и палмовото масло, ако е хидрогенирано, както и всяка друга хидрогенирана растителна мазнина (рапично, памуково и каквото и да е). Хидрогенирани и траснмазнини е едно и също, но на етикетите се използва хидрогенирана (най-често палмова) мазнина. Причината да са вредни е, че не се срещат в естествено състояние в храната, организма никога не се е сблъсквал с тях и няма изградени метаболитни пътища за тях.

 
  ...
преди: 3 години, 6 месеца
hash: 8e9aa16e7c
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

3.   Това което може да те убие е палмовото масло, кожата на кокошката и маргаринът.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 6 месеца
hash: 316885bd35
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   до 1: Extra virgin зехтин, т.е. получен от директното пресоване на маслините, всъщност е доста полезен в сурово състояние. Над 15 години само него ползвам. Има pomace зехтин, който е химически получен от остатъчния материал, след правенето на екстра върджин зехтина, който е по-вреден, но дори той бих казал, че е по-добре от маргарин.

Има огромно значение и за какво се ползва дадената мазнина. Например дори маслото, което традиционно се смята за полезно (или поне не-вредно), ако го прегориш и започне да задимява вече се смята за вредно. Гранясалите мазнини също са вредни.

С други думи изцяло избягвай маргарина. А за останалите внимавай как ги ползваш.

 
  ...
преди: 3 години, 6 месеца
hash: 268b364518
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

5.   Превъзходно се чувствам от San Lazaro - нефилтриран зехтин. От цаца и скумрия, а също и от магнезиево олио(само за външно приложение). Палмовото масло ме скапва дори в нищожни количества(няколко шоколадови бонбона или два кроасана или друга сладкарска мръсотия в която обезателно присъства). Следват главоболие, сърцебиене, занижена енергия и тонус. Ако сте със сърдечно-съдово заболяване-смърт.

 
  ...


...
преди: 3 години, 6 месеца
hash: 012cdde3c3
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   Точен и надявам се ясен отговор:

Наситена мазнина е в твърдо състояние при стайна температура и в повечето случаи имат животински произход. От растителните продукти се съдържат единствено в кокосовото и палмовото масло.

Ненаситена мазнина е в течно състояние при стайна температура.

Транс мазнините са втърдени чрез хидрогенеза ненаситени мазнини. Или взето олио и със затопляне му е вкаран допълнителен водород. Целта е, да стане твърдо на стайна температура, да получи по добър срок на годност и много по добър вкус.
Олио от чаша не би пил, дори и да му добавя захар, но вафла с маслен крем ще ядеш с удоволствие, е там е разликата във вкуса. Масления крем във вафлата е направен с транс мазнини и захар.

Полезност
По принцип всички те са полезни, но в количества съобразени с човека и дейността му.
Наситените не са полезни за хора с малко движение, живеещи на умерен климат и не са страдащи от глад, но пък ескимосите оцеляват благодарение на тюленовата мас, защото справянето със студа и глада в който живеят е невъзможен без калориите, които тюленовата мас ще им даде.

Наситените са полезни за нас, но е желателно да правим ограничение в количеството, защото като европейци сме презадоволени с храна и редовно преяждаме.

Транс мазнините няма нищо лошо да си кусваме, но проблема идва от там, че ние направо се наяждаме и преяждаме с такива продукти.

Истината е че човешкото тяло се нуждае от мазнини, но от 70 до 110гр на ден за европейци според сезона. А ние ще хапнем 2 филии шоколад за закуска (30г мазнини), ще пием кафе 16г мазнини, може и две кафета, ще хапнем за обед пържолка 42г и салатка с 18г зехтинче, картофки 23г и десерт мелба 18г мазнини, към 16ч вафличка или др (30г мазнини) и вечеря още 80г мазнини после ще хапнем ядки гледайки филм (100гр бадеми 52г мазнини)
Тоест за целия ден ще приемем 350гр мазнини и ще кажем, че сме се хранили здравословно?!?! А някой от нас няма да са на диета ще хапнат повече а не 250г пържола и 200гр картофки, ще си хапнат огромна мешана скара или 3-4 пържени кюфтета, две парчета торта, в такъв случай възможно ли е да питаме защо имаме холестерол и защо вените ни се запушват?????? Отговора е защото сме презадоволени и преяждаме.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 6 месеца
hash: f02bb1b2a7
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Рафинирани (олио), транс мазнини са вредни. Колкото по-малко преработка, толкова по-добре.
Зехтин, кокосово масло, гхий (изчистено от млечния протеин масло), мас са полезни. Яденето на мазнини не увеличава холестерола в кръвта, това е остаряло разбиране; причината е яденето на храни, предизвикващи възпаление (англ. inflammation) (напр. захарта), пържени в рафинирани масла храни, токсини (пестициди, хербициди), изгоряло месо, както и стреса. Част от ролята на холестерола е поправка на повредите, предизвикани от възпалението, което може да доведе до запушване на кръвоносните съдове, за което го обвиняват. Това е като да помогнеш на човек, изпаднал в беда, а да те обвинят в нападение.
Следователно, яденето на сладки неща (с висок гликемичен индекс), които са и сладки, и пържени (напр. понички) са ужасни за здравето- три злини в едно.
Тялото има прекрасната функция да се поправя, така че ако на рожден ден хапнете парче торта, не е проблем; не се вманиячавайте.
Гладуването на вода в продължение на 72 часа върши прекрасна работа- давате му възможност да се ремонтира...
Забележка: примерите, дадени по-горе не са изчерпателни; по-нататъшното проучване оставям на вас

 
  ...
преди: 3 години, 6 месеца
hash: c7b1924cea
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

8.   С две думи да гледам да консумирам зехтин, краве масло, яйца, месо, риба, ядки и свинска мас в разумни количества, а да избягвам маргарин, олио. Правилно ли съм разбрал?

 
  ...
преди: 3 години, 6 месеца
hash: 19571ad019
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   До 8

Всички супер, ама къде има 16 грама мазнини в кафето? Трябва да е половин литър лате, че да ги докарал толкова. В чистото черно кафе са по 0.05 грама на чаша.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 6 месеца
hash: 012cdde3c3
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Не №8 нищо не си разбрал. Да си намажеш филия с истински маргарин няма нищо лошо той е с високо съдържание на Омега 3 и Омега 6, не е транс мазнина. По добре маргарин на филията от колкото масло, защото масло ще си поемеш от сиренето и млякото, което ще приемеш и ако намажеш на филията масло ще приемеш твърде много наситена мазнина с която тялото ти трудно ще се справи.
Маргарина се прави като към наситени растителни мазнини се прибавят ненаситени растителни мазнини и 60% вода, за да се смеси всичко се загряава на 60градуса, това е.
Тоест приемайки маргарин ти приемаш 60-70% вода и 30% смес от растителни мазнини, нищо повече!
Целта на производството на маргарин е да имаш с какво да замениш поне част от животинските мазнини, които би приел, ако нямаше маргарин. Иначе казано по добре филия маргарин от колкото филия мас или масло за човек живеещ в умерения пояс. Гледай обаче на опаковката да пише маргарин, а не "продукт за мазане" в този продукт никой, дори и аз незнам какво има.
В даден момент, ако ти се наложи да избираш между олио и зехтин за салатата! Истината е че няма разлика, за съжаление в днешно време се използва толкова много химия, че което и от тях да избереш с него ще приемеш и част от използваната химия за пречистването му.
Като човек интересуващ се от химия бих избрал слънчогледов шарлан пред екстра вържин зехтин или олио. Ако някога си кусвал необработена маслина от дървото ще знаеш, че те много горчат, заради олеуропеина, който съдържат. По тази причина и маслиновото олио преди векове се е ползвало за смазка на колесници и горене, а не за храна. В днешни дни обаче ние познаваме химията, с помощта на луга (кал) и NaOH (сода каустик) разлагаме олеуропеина и приготвения след това екстра вържин не горчи. За олиото за пречистване се използват бензинови съединения. А шарланът си е чисто слънчогледово масло.

 
  ...

...
преди: 3 години, 6 месеца
hash: 012cdde3c3
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

11.   Към №9 пропусната запетая!!! Кафето има 0,5 г мазнини на 100 мл- провери пак! Средно възрастен българин пие 300 мл кафе на ден и съм искал да впиша 1,6 гр. Това е средно, не забраваяй че българина най-често пие 3в1, една доза има 2,1г мазнини.
Провери и "Разтворимо кафе Якобс 3в1 лате" ЕДНА ДОЗА съдържа 14г мазнини.
Добре е да се научиш да вникваш в даден текст и да не се дразниш с хората за една запетайка, особенно в по голям текст. Специално тази пропусната запетайка, не променя смисъла на изречението или текста. 10гр разлика в мазнините не променят истинноста на съдържанието на текста, а може и да съм имал предвид лате, защо не? По този дребнав начин, отказваш хора със знания по дадената тема, да ти дадът информация и да пропускат, да коментират тема, която те интересува.
Възможно е и в този текст да имам правописна или пунктоационна грешка, но не твърдя, че имам завършена филология все пак!

 
  ...
преди: 3 години, 6 месеца
hash: 66d251de2e
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Трансмазнините или хидрогенираните мазнини не се срещат никъде в природата и организма няма изработен специфичен метаболитен път за тях. Затова са вредни във всякакви количества, докато животинските не са. А че не трябва да се прекалява с тях, предполагам е ясно на всеки. А при ниска физ. активност - още повече, но това не мисля че има смисъл да се коментира.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker