Заслужава ли си живот в България? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120675)
 Любов и изневяра (29589)
 Секс и интимност (14309)
 Тинейджърски (21852)
 Семейство (6438)
 Здраве (9550)
 Спорт и красота (4687)
 На работното място (3138)
 Образование (7285)
 В чужбина (1642)
 Наркотици и алкохол (1113)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1730)
 Други (18390)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Заслужава ли си живот в България?
преди: 3 години, 5 месеца, прочетена 1572 пъти
Здравейте. Бих искал да ви попитам какво е мнението ви за България? Като включим природата, икономическото развитие, здравеопазването, образованието и тн. Моля, не обръщайте въпроса в политика, наистина! Заслъжава ли си образованието тук?(включвам и средното, и висшето образование). Аз лично съм настроен към чужбина, но все оак България има и хубави черти като природата например. Моля да не казвате, че съм родоотстъпник поради факта, че предпочитам западна европа. Какво е вашето мнение? Ще се радвам да прочета вашите коментари!:)

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 3 години, 5 месеца
hash: 70c26bc17a
гласове:
1 2 3 4 5
  (14 гласа)

1.   Хубавото на България е, че е разпасано. В Германия дето се вика един аспирин не можеш да си вземеш без рецепта (метафорично), толкова е подредено. Което не е зле, но е малко прекалено и досадно на моменти. Не можеш примерно просто да се качиш на едно столче и да смениш крушка. Трябва да отидеш на майната си, да вземеш стълба, да си със защита, с екип и т.н., за да смениш крушката за 30 мин вместо за 30 секунди и да почиваш още 29 мин 30 сек.

В България ако ти е кеф, можеш да се изсереш на улицата и никой гък няма да каже. Даже ще те аплодират, че си непринуден и не ти пука. Свобода.

Специално за здравеопазването в България може да няма мед. техника, добри специалисти, чисти болници и хубаво отношение, но поне не чакаш 5 месеца да ти дойде часа за прегледа. Окепазяват те на момента, после 5 години ходиш по нормални специалисти в чужбина да оправят бакиите на първия.

В чужбина всичко е перфектно - перфектни градники, перфектни улици, перфектни сгради. То чак писва от еднообразие и всичко да е по конец. Като се прибирам в България, още на Дунав мост като усетя дупките, ми става някак уютно. Напомнят ми, че съм у дома. Друго си е да има и по някоя дупка, някой да те напсува в магазина или на пътя. Писнало ми е всяка втора дума, която чувам да е "извинявай", "моля" или "благодаря". Ние педераси ли сме или твърди и здрави мъже в крайна сметка? Свинята си иска уютната кочинка.

Коментарът ми е на майтап, но знаете, че във всеки майтап има и малко истина. Наистина е имало моменти, когато и дупките са ми липсвали.

 
  ...
преди: 3 години, 5 месеца
hash: 34c2b6a5f4
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Това наистина е индивидуално. Ако ти харесва - оставаш, ако не - не. Според мен поне две-трети от българите в актива възраст (тоест не включвам пенсионерите) живеят добре. Просто всички от деца сме "облъчвани" с песимизъм отвсякъде и това влияе много.

 
  ...
преди: 3 години, 5 месеца
hash: 13f43f4865
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

3.   №1 На мен пък точно това си ми харесва в България съвсем сериозно.
Мога да си сменя крушката, без някой да ме контролира. Мога да си събуя панталона без някой да контролира, правилно ли го правя. Българския лекар ми излиза 50 пъти по евтино от немския (здравни осигуровки), виж си чека за заплатата, но пък българския лекар се справя с 90% от болестите и ми обръща внимание веднага. Перфектните градинки гражданите на Германия са ги платили, ние плащаме 20-30 пъти по малко данък сгради и получаваме що годе запушени дупки по асвалта и долу горе оправени паркове.
Като минимала заплата българина получава 5 пъти по мако, но пък някой услуги са 20-30 пъти по евтини от в Германия. Такива като ползване на лекар и болница или такива като данък сгради и данък смет и т.н.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 5 месеца
hash: 70c26bc17a
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

4.   3, е, не е ли по-добре да взимаш 20 пъти повече и да ти е 20 пъти по-скъпо, но пък и качеството на услугите да е 20 пъти по-хубаво? Е, да, досадно е, за да смешниш крушката, да трябва да изгубиш половин час за стълба, ама пък и жертвите на токови удари ще са по-малко. Както се казва, по-добре 1000 души да са изгубили по половин час за стълби, но да е умрял от токов удар 1 по-малко. Ама пък 1000 ще си причинили излишен стрес в търсене на стълба.

Абе ясно ми е, че всяка страна си има плюсове и минуси и всекиси си преценява с кои минуси може да направи компромис и кои плюсове са му приоритетни. То ако имаше държава само с плюсове, в останалите нямаше да има и един човек.

 
  ...
преди: 3 години, 5 месеца
hash: a2aa0192df
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

5.   Това със смяната на крушка сериозно ли го говорите? Как така те контролират как си сменяш крушката вкъщи?

 
  ...


...
преди: 3 години, 5 месеца
hash: 70c26bc17a
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   5, по принцип това е метафора, но да - със сигурност има строителни фирми, които държат дори и крушка да се смени със стълба, дори това да коства половин час повече.

Ето ти говориш за контрол и това е разликата между българина и немеца. На немеца не му трябва контрол. Той просто е педант и перфекционист и иска всичко да е 6 т. отвсякъде и не прави компромис, дори това да му коства нерви и време. Не го прави, просто защото така е по закон, а за да е както трябва. А на българина първата му мисъл е дали ще го хванат, ако не го направи както трябва. И ако е по-вероятно да не го, няма да се замисли да мине през просото. Разбираш ли?

В никакъв случай не казвам, че едното е лошо, другото хубаво, просто е различно и всяко си има плюсове и минуси.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 5 месеца
hash: edd008271a
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   1 като че ли чужбина е само така. Гърция, Турция, Румъния какво са? Като у нас.

 
  ...
преди: 3 години, 5 месеца
hash: 825491c30d
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

8.   Никъде не си заслужава. Всичко зависи от теб и от късмета ти. Има смисъл да "учиш" в чужбина, не защото там образованието е добро (мега зле е), а защото ще придобиеш повече опит, повече познанства...

 
  ...
преди: 3 години, 5 месеца
hash: edd008271a
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

9.   Хората са студени и в София и в чужбина. Топли са в Гърция и Португалия. Там е купона.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 5 месеца
hash: 2ecddb1abe
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Всяка държава си има своите природни красоти. Аз живея в Германия и ще ти кажа какво ми липсва от България - приятелите и роднините, вкусните сезонни плодове и зеленчуци, личната комуникация с лекарите/зъболекарите. Например в България можеш да си запишеш час при специалист от днес за утре, докато тук може да чакаш седмици и месеци наред, докато проблемът се влоши. Цените на стоките може и да са подобни, но цените на услугите в България са доста по-ниски. Обмисли добре и това, че в новата държава няма да ги има старите приятели, които обикновени си остават най-важните в живота. Ние с моите приятели в България за съжаление се позабравихме заради разстоянието. Ще печелиш повече, но на каква цена? Не че е лош животът в чужбина, прости ти напомням и за минусите.

 
  ...

...
преди: 3 години, 5 месеца
hash: 13f43f4865
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

11.   До №4 От №3 Не си видял цифрите правилно! Да ти увеличат заплатата 5 пъти и да плащаш 20 пъти по скъпо!
Не оценяш свободата си при смяната на крушка. Да понякога свободата е опасна и можеш да се нараниш, но не е работа на държавата чак толкова много да се меси в личния живот на хората. Така след време могат да пратят държавен служител да следи дали опрвяш жена си правилно.
До №5 не е метафора, когато живееш в жилищен комплекс има назначена поддръжка за която задължително си плащаш месечно и като ти изгори крушка си длъжен да повикаш поддръжката, ако си я смениш сам има парична санкция. Един вид застраховката на жилището ти важи само ако е подържано от майстор.

 
  ...
преди: 3 години, 5 месеца
hash: 17adfe0bf3
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   11, имах предвид, че на края ти осъават повече пари. А и не е вярно, че е по-скъпо. Храната даже е по-евтина. Скъпи са наемите.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 5 месеца
hash: 13f43f4865
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

13.   12 За храна нищо не съм писал, а и само с храна не се живее. Но идеята ми беше друга, че за малкото пари за данъци и здравни осигуровки, които даваме получавме долу горе добра за цената услуга, те плащат 20-30 пъти повече и не получават кой знае колко по-добра услуга.
Дано разбираш, че след като имаш намерение да правиш штрудел, е по добре да да дадеш 1лв за една долу горе добра ябълка, а не да дадеш 20лв за красива ябълка, цената на ябълката няма да се отрази на штрудела.

 
  ...
преди: 3 години, 5 месеца
hash: 76d1a2f5ab
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

14.   Образованието в България, както и почти всичко останало е много, много зле! Тук няма значение какво знаеш и можеш, а на кого си човек. Мога да пиша до утре за хора, спуснати на много високи позиции, без всякаква квалификация и опит. На всичко това съм бил и продължавам да бъда свидетел от първо лице. Ако добавя и онова, което знам покрай контактите си, спокойно мога да напиша и книга. Казано по-кратко, за да се реализираш у нас, трябва да гравитираш около структурите на бившата ДС и БКП, които владеят страната. ГЕРБ не е нищо друго, освен тяхна проекция, както и почти всички политически партии. Ако си от нормално семейство и не си съгласен да се мазниш и да доносничиш, шанса за добра работа в България е много малък. Вместо това трябва да се подготвиш да работиш цял живот за нещо от порядъка на 800-1 200 лева и това при условие, че изобщо работиш по специалността си. Ако не, сега упорито се рекламира от платените медии, че у нас има много инвестиции. Има, да - цехчета за тел, оградки, пирони, шивашки предприятия, малко хранително-вкусова, малко вредни производства, които никой не иска в белите държави и това е. Веднага можеш да станеш работник за около 1 000 лева и това в най-добрия случай. Иначе, 600-800 лева са си твои, оправяй се както искаш. Изключенията от този сценарий са много малко. Изобщо, дилемата образование в България пред образование в чужбина е абсурдна. С добро образование от чужд университет винаги можеш да започнеш работа у нас. Заплатата вече звиси пак от това на кого си човек. С родно образование обаче, навън можеш да станеш не повече от метач. Изключения тук може би е медицината и то с условности и също с условности IT сектора. Който може да си го позволи изобщо не трябва да се замисля, защото много скоро след завършване може да се окаже, че шеф му е двойкаджия, който не може да смята и пише, и едвам е завършил средно. Това изобщо не е шега. Такива случаи също съм виждал лично. Дори си е практика.

 
  ...
преди: 3 години, 5 месеца
hash: 66410853fd
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

15.   13, аз пък ти казвам, че в Германия не е проблем да си позволиш 20 лв за ябълка. Ти казваш 20 пъти повече, ама такива стоки и услуги са единици, повечето неща не са много по-скъпи от България. Ако теглиш калема, в крайна сметка излиза, че с колкото лева живееш в България, същия стандарт го имаш в Германия със същата сума, но в евро - горе-долу. Е, да, ама в България взимаш 1000 лв, в Германия 2000-2500 евро чисти. Така че като цяло въпреки по-високите цени, пак имаш 2-2,5 пъти по-добър стандарт. А за качеството на услугите и стоките да не говорим.

Да, в Германия плащаш повече, ама и изкарваш повече и пак спестяваш нещо в края на месеца, а в България не спестяваш и пак не стигат.

Надявам се да разбираш какво ти говоря. Предпочитам да плащам 400 евро здравна, обаче здравеопазването ми да е на ниво и въпреки това да спестявам в края на месеца, понеже взимам 2500 евро чисто. Отколкото да изкарвам 500 евро, да плащам 20 евро здравни, срещу които да не получавам почти нищо и в крайна сметка тези 500 евро да не ми стигат и за нуждите от първа необходимост. В Германия отделно взимаш 400 евро за всяко дете между другото. Образованието ти е безплатно, пътищата са ти пътища, правата са ти права. Плащаш, ама и получаваш много и нямаш грижи за нищо. От теб се иска само да работиш. В България могат да те изгонят, да те оберат, да те наебат и можеш да се оплачеш на патриарха на арменската църква. В Германия можеш да осъдиш шефа си, само защото ти е повишил тон, а в България и хуй да ти сложи в гъза, не можеш да се оплачеш на никого, защото човека си плаща, където трябва.

Какъв е проблема да плащаш много, за да получаваш много, след като взимаш много? По-добре ли е да не взимаш нищо и да не плащаш нищо, но и да получаваш дупка на геврек гарниран с много унижения.

 
  ... горе^

...
преди: 3 години, 5 месеца
hash: 13f43f4865
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

16.   На мен в България сметката ми излиза по добре и си позволявам повече стоки и услуги със същия труд, който до преди две години влагах в чужбина. Обиколил съм 4 държави. Да в чужбина спестявах, но като ударих калема се оказа, че съм спестил само и единствено от факта, че в чужбина се лишавах от ходене по заведения и не купувах такова количество готова храна, не купих нито един букет цветя. Ако от днешната си заплата в България спра да харча за заведения и храна навън, ще спестя същата сума на месец. Но предпочитам да изживея живота си на ресторант с приятели, да подаря букет на дамата си, от колкото да се навирам в тясна квартира в чужбина, надявайки се на помощи за децата. Аз работя за да живея, не живея за да работя!
Виждам, че и метафората за штрудела не си разбрал.

 
  ...
преди: 3 години, 5 месеца
hash: 66410853fd
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

18.   Аз не говоря за теб, а за повечето. Ако в чужбина изкарваш по-малко или горе-долу същите пари като в България, значи или работиш много по-ниско квалифицирана работа в чужбина, или просто не говориш езика, или нещо такова. Няма как в страна като Германия например при наличие на език и работа на подобна позиция да изкарваш дори близки до българските пари. Разликата е поне 3-4 пъти, казвам поне. При някои професии стига и до 8 пъти. Отделно по 400 евро детски на дете и други привилегии, които в България само ще ги сънуваш. Напрактика държавата ти поема издръжаката на деца. Както се казва, можеш да гледаш и 10 деца, ако искаш, и пак ще си живееш добре и заплатата ще ти стига за всичко. В България ако отгледаш и 1 дете подобаващо, си герой. Със заплата 500 евро и детски 15 евро при наем 300-400 евро и цении на храните като в Германия, успех. Говоря средностатистически, не конкретно за теб или за мен дори.

 
  ...
преди: 3 години, 5 месеца
hash: 13f43f4865
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

19.   18 Държавата парите, които раздава ги е взела от същия народ, във вид на данъци. Държавата не е някъква каса, която се пълни от господ. Парите ги вземат от народа, отделят си за заплати на държавна администрация, остатъка го разпределят по пера.
Опитвам се да си обясня, защо свързваш живота само с храна и хвалиш едно просто оцеляване, като добър живот. За мен живота не е квартирата, детските и храната. В моето семейство децата са пълнолетни, макар ние да нямаме навършени 45г, никога не сме получавали детски, така че помощите за деца не са ми интересни. Доходът ни в България е около 4200лв имаме собствено жилище в град на морето и вила на село. Германия няма какво да ми предложи, там колкото и да работиш вероятността да си купиш жилище в града и вила на красиво място е никаква. Особенно ако си среднист и работиш физически труд. Цял живот под наем ли ще живееш или плановете ти са, да събереш пари за жилище в България?
Добре ще е малко да ми разясниш какво е това всичко за което ще ми стига немската заплата? Аз по чужбина само се лишавах в България заплатите ни, ни стигат и си живеем добре. Там се лишавах от три пъти седмично заведение, там се лишавах от риба на скара, там се лишавах от много дребни неща които в България днес мога да си позволя.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 5 месеца
hash: 66410853fd
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

20.   19, супер, браво! Нямаше нужда да се хвалиш, разбрахме, че си голЕма работа. Ама пак ти казвам - не говоря за теб конкретно, а за сходна позиция и с език.

 
  ...
преди: 3 години, 5 месеца
hash: ee500f51be
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

21.   Копенхаген определено ми харесва повече от Сливен, само това ще кажа.

 
  ...

...
преди: 3 години, 5 месеца
hash: efa72de9d1
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

24.   Винаги ще предпочета чужбина, защото за мен критерия не са само парите и уредеността, но и манталитета.
В България простотията, арогантността и злобата са на всяка крачка и това ме отвращава, белег е на най-примитивните общества.
Дори и в държавите от 3-я свят хората са по-вежливи и си помагат, а тук това го няма, всеки е срещу всеки

 
  ... горе^
преди: 3 години, 5 месеца
hash: efa72de9d1
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

25.   "за малкото пари за данъци и здравни осигуровки, които даваме получаваме долу горе добра за цената услуга".
Наглите политици разчитат на хора с такова мислене.
Не знам кой нормален човек ще приеме такива окаяни пътища като в БГ за нормални (които и убиват стотици хора всяка година), или такова примитивно здравеопазване с такива грозни болници за "добра услуга". Да прибавим и грубият медицински персонал който се кара на пациента за каквото им скимне?
В коя нормална държава болници отказват прием на пациенти, и линейки обикалят няколко болници да се молят да приемат пациента, а той се гърчи в линейката?!
В коя нормална държава парите на данъкоплатците се крадат от мошенически фирми които уж слагат асфалт, но смеската е прецакана и пътя се разваля за нула време, за да може формата да се нагуши отново за нов проект. В коя нормална държава храната е толкова скъпа за вътрешният пазар, да не говорим за лошото качество, и т.н.

 
  ...
преди: 3 години, 5 месеца
hash: 7cdba85845
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

27.   Смисълът да живееш в България е единствено,ако имаш пари.Всички българи,които работят и живеят в чужбина са там единствено и само за пари,като натрупат пари се прибират,ясно се видя,че в началото на коронавируса, почти всичко българи се прибраха в България,колкото и да разправят колко им е добре там и тн.

 
  ...
преди: 3 години, 5 месеца
hash: 0bdd1e8104
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

28.   Живял съм в чужбина, конкретно Австрия и САЩ (в момента). Относно природа, имаме я, да. Но една природа живот не прави. Ако някой тръгне да ми сравнява крушунските водопади с Ниагара, мога само да го съжалявам. Почти няма да намериш страна без природни забележителности, сравни една Витоша с австрийските Алпи (там поне пистите им са дълги и лифтовете работят). Хубавото на България е, че има доста природни забележителности (море, планини, полета, скали) и е компактно - от Виена не можеш за един час да стигнеш до ски пистата, а в Америка ще има да си пътуваш.

Откъм кариера, няма какво да кажа, ясно е. В България пазарът на труда е дребен и не много диверсифициран. Някой може да има друго мнение, но фактите са си факти. София е едното място, където имаш по-добри шансове за работа, а цените на имотите са малоумни. Ако искаме да сравним, в централните щати можеш да си купиш къща с повече от 150 квадрата (в тях не броя и двора) за около 80-90 хиляди долара. Това са малко под 76 хиляди евро, а средната заплата клони към 45 хиляди долара годишно, махни от това около 20% данък. Каква е заплатата в България? Колко струват имотите? Мой познат наскоро купи апартамент под 100 квадрата за 80 хиляди евро. Не мисля, че е нужно повече мъдруване.

Откъм атмосфера и хора, различно е. В Австрия хората си бяха до голяма степен студени, но поне възпитани. В САЩ зависи къде си, но не е цвете за мирисане. В България е като в САЩ донякъде, има си доста селтаци. Уловката е, че поне няма толкова оръжия и не се стреля посред нощ. А и като цяло България е по-безопасна. Австрия е по-безопасна, макар и скорошния инцидент.

Образованието в родината е тъжно, казвам го като завършил там. Имахме качество, вече не. Поне не е непоносимо скъпо. В Америка съумява хем да е боклук, хем да е скъпо. Има и добри заведения, но пак са си солени цените. Австрия печели откъм образование - качествено, евтино (поне висшето, не знам за другото).

За здраве и подобни, не знам как Америка успява да загуби от нас. Познавам човек, който ако трябва без здравна застраховка да си плати инсулина, това ще му струва 1800 долара. Медикамент, който в България струва 90 евро, в САЩ струва 1000 долара без застраховка, за 25% по-малко количество при това. Тежко ти, ако трябва от джоб да плащаш. В САЩ дори не можеш нормално спринцовка и игла да купиш от аптеката, трябва ти рецепта. Идиотия, защото инсулинови игли можеш, а наркоманите ползват точно тях. Пак, чужбина бие, но не САЩ.

Не знам какво повече да кажа. Познавам хора, които в България си живеят живота. Но и аз да изкарвах над 3000 лева на месец, живеейки с мама, и аз щях да се кефя на кинтите. Не всички имат тоя лукс обаче, а в България да си живееш е лукс. Скъпи имоти, скъпа храна, дребни заплати. Който както се уреди, но това е моят опит. Не казвам, че е едната и света истина, но откъм шансове за кариерно развитие, България не е мястото. Кол центровете не са ми идеалът.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 5 месеца
hash: 13f43f4865
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

29.   28 донякъде се съгласявам с теб, природата може и да не прави живот за теб, но пък времето е пари, и пътуването до удоволствието да видиш някъква природа е пари. Според мен е по добре всяка седмица на малка писта, от колкото веднъж на една две години за няколко дни на голяма писта и то без да се убиваш от път. Аз като живеещ в България мога всеки уикенд да ходя на куршунски водопади, без да се преуморявам от път, ти колко пъти месечно ходиш до Ниагара? Лятото мога всеки уикенд да ходя на море и ще ми отнема много малко време пътя. От Австрия как ще стане, а от централна америка?
Съгласявам се и за цените на имотите, прекалено високи са, но пък апартамента на твоя приятел колко е близко до центъра на държавна столица, а къщата за 80 хил долара колко е близко до спирка на градско метро? Колко близко са други комуникации детски градини училища големи супермаркети? Ако си купя тази къща колко време ще ми отнеме да ида да пия кафе в центъра на столицата на пешеходната улица и да се прибера?
Атмосферата от хора твърдо съм убеден, че всеки човек си я създава сам, сам си избира с кой да контактува, а за сигурността си прав в България е по сигурно.
Образованието зависи от избора на родителите, къде ще запишат детето да се учи още от първи клас, какво внимание ще му обърнат, какви изисквания ще имат.
За здравеопазването не мога да се съглася, за 95% от болестите в България ще ти помогнат почти безплатно, ако си платил смешна сума за осигуровки, докато в Европа и САЩ не е така, там хем плащаш доста повече за осигуровка/застраховка, хем по трудно, чакаш дълго, за да достигнеш до специалист по диабет. Лично съм диабетик, когато ми кефне отивам и чакам направо пред кабинета му не повече от 40-50 минути да ме прегледа завеждащ отделението по ендокринология на блоница, мога да му звънна във всеки деничен ден да питам по телефона и не съм му платил подкуп, нито съм връзкар. Държавата ми предоставя ежемесечно инсулин, който на свободен пазар струва 400 лв, като ме води и пенсионер по болест, което ме освобождава от плащане на здравни осигуровки. Така че по здравеопазване България печели, не само по бързина на преглед но и по цена на правото на преглед. Като диабетик не плащам нищо, нито за преглед, нито за болнично лечение, а получавам и инсулина безплатно и данъците ми са по ниски от заплатата и имам право на по голям годишен отпуск.
Лично изкарвам по малко от 2500лв не живея при мама от 19 годишен, купили сме си жилище с жена ми, която също не изкарва 2500лв. Но мога да те информирам, че в България има хиляди възможности да изкарваш над 3000лв, гледам доста хора го правят, мен не са ми достигнали усилия в образованието, не ми достига безочие или акъл да го направя, признавам си.

 
  ...

...
преди: 3 години, 5 месеца
hash: 66410853fd
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

30.   29, ау не може човек да изкаже някакво мнение за чужбина и веднага го емваш. Аз нарочно спрях да ти отговарям на глупостите и гледам сега си набелязал друга жертва. Не виждам някой да ти е казал зорлям да седиш в България. Хората не могат да имат предпочитания да живеят в чужбина ли, какво? Явно много са те действали в чужбина, че скачаш като ощипан на всяко мнение. И без това не виждам някой друг тука да подскача за България освен теб.

ПС: До сега изкарваше 4 бона, сега изведнъж станаха 2500. Ясен си ми.

 
  ...
преди: 3 години, 5 месеца
hash: 68bd1854a6
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

31.   29, единствената причина здравеопазването да ти се струва по-бързо е защото Германия са 80 мил. , Англия 65, докато в Байгания популацията се смалява всяка изминала година, всеки месец, всеки ден. А причините? От дупка на пътя до бавно пристигане на линейка (което е иронично).
До пича, за когото храната не е всичко. Когато я нямаш става всичко. В БГ да седна на ресторант и да не оставя пенсията на бабите ви (200 лева) няма как да стане. 3 пъти седмимно заведения? Моля? Това може само в България да си го правиш. А после парите към бързите кредити кой ще ги оправи? Влез в риалността. Дано не си menchild, от ония, дето на 30 се шляят по барове и заведения нон стоп. Това средностатистическият българин не мож да си го позволи.



ДС,21

 
  ... горе^
преди: 3 години, 5 месеца
hash: 4bd9c17a26
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

32.   За мен не, не бих се върнала. В началото беше идеята за известно време в чужбина, някоя година и да се връщам, но не. В България не мога да имам и половината от това което тук- икономически, институции, сигурност, хората...
Вече и много години станаха, тук вече е моето у дома, а и на децата ми.

 
  ...
преди: 3 години, 5 месеца
hash: 7af86a7d71
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

33.   "докато в Европа и САЩ"

Да кажем, че ис прав за САЩ. Ама тая Европа е още 50 страни, бе момче(или момоче)!!!

 
  ...
преди: 3 години, 5 месеца
hash: 815ff9eae4
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

34.   В България сме царе да на това да съсипваме хубавато и правим от нещо - нищо. Навсякъде по света хората се стараят да градят и да се развиват, ние правим точно обратното. Каквото видим хубаво, веднага трябва да го съсипем. Примери много - туризъм, селско стопанство, природа, водни ресурси и т.н. Всичко ни е поднесено наготово, но дори и в това положение не можем да се оправим. Проблемът ни е, че у нас царуват мързеливите и некадърните. Те много добре осъзнават, че са такива и се стараят всячески да прогонят будните и умните.

 
  ... горе^

...
преди: 3 години, 5 месеца
hash: 0bdd1e8104
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

36.   29, отговора ти не си го изгладил. Всеки уикенд на ски писта в България не можеш да ходиш, защото снегът се топи рано или късно. Ако толкова обичаш зимните спортове, тогава е удобство. Но хижа Алеко не е по джоба на всеки да ходи ежеседмично, а качеството е слабо: развалящи се лифтове (особено на Лале 2), къси писти. На други места може да е друго, но няма да го правиш всеки уикенд.

За морето и водопадите е същото - едното е чудо на природата (питай Константинов), другото е окей, като безброй други. Нашето Черноморие отдавна си е един голям Слънчев бряг, там водката, чалгата и презастрояването царуват. Пример е Несебър - сергии, платени плажове, хотели, барове, кирилица на руски, дори кино вече няма. Който иска това да прави всяко лято, нека. Аз няма да участвам, под достойнството ми е да плащам 10 кинта за шезлонг, защото някоя мутра е купила земята.

Образованието го насочват и напътстват родителите, безсилни са ако няма учители, учители своеволно не преподават или дисциплината е нищожна. Говоря за елитни заведения, не квартални дупки. Същата работа е в университета. В Австрия мои колеги знаеха с месеци напред кога няма да има занятие, в СУ не знаеш кога ще имаш; едното бе 23 евро на семестър за европейскоизвестен университет, другото 250 лева. Разликата е ясна.

А относно имотите, не виждам кое не е ясно. Едното е 90 квадрата, 80 хиляди евро, това не включва ремонта (10 - 12 хиляди), на средна заплата от 750 евро в момента. Другото е 76 хиляди евро, без съществен ремонт, 150 квадрата без двора, на средна заплата 1500 долара (1270 евро). Това да не си окован 30 години в дълг ми звучи по-привлекателно от 20 минути път за оскъпено кафенце на Витошка. Другите неща се достигат с кола. Конкретно в този квартал се стига до супермаркета и кварталния магазин пеш, до международното летище е 30-ина минути с кола, до центъра е 45 минути с автобус, спирката е на пет крачки.

За здравеопазването казах, че в България е по-добре. Тук е трагично, но няма как да имаш всичко.

 
  ...
преди: 3 години, 4 месеца
hash: 4acf7089f6
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

38.   Тука някой даде пример за качеството...20пъти , дъра дъра..
Аз пък ще дам мои лични наблюдения за Англия. По специално Лондон.
1.Качество в здравеопазването. Тук изобщо няма да го коментирам. NHS е фиктивна организация , особено в Лондон. Докторите са бюрократни слуги. Предполагам, че на други места по Европа е подобно..модела е един и същ. Може би Скандинавия може да се сложи за пример тук. Но определено България е в челната класация, колкото и плачевно да ви се струва в момента .
2. Качество на храната. Съквартиранта ми - българин никога не си купува храна от супермаркетите. Особено от евтините , като Алди или Лидл. Уж плюе по българия ма продължава да си купува сирене и ракия от българския магазин....че и домати за по 5 паунда . Реално англичаните дори не знаят (отдавна) реалния вкус на домата , краставицата или свинската пържола. За пилешкото изобщо няма да говоря. За цените изобщо няма кажа нищо , нека е предмет на друга тема.
3. Качество на услугите. Почти никакво . Аз лично съм масажист и при британец масажист никога няма да отида. Повечето добри в занаята са от източна Европа. БГ кварталната фризьорка ме е постригвала по-добре от хипстърските студиа за 50баби.
Интернета е плачевен . България има 4ия най бърз интернет в света и все още държим челната класация. Да ти напръскат апартамента за дървеници или да извикаш майстор за газовия бойлер ...си приготви голяма сума. И най вероятно скоро пак ще ги викаш...
Много къщи дори нямат никакво отопление . Да , факт . Тука някой спомена Копенхаген ...че те на тия в блоковете им от 60те нямат бани бре хора . Къпят се в тоалетната , седнали на гърнето, с батерия на стената. В центъра на Париж пък много от старите сгради има само по една тоалетна на целия вход , горе на тавана.

4. Природа. В Англия има само хълмове с ягоди и картофи . Четири гори и британците се гордеят с Шотландските планини. В България можеш да си направиш каяк на Янтра. Рафтинг на Струма. Катерене на чукари на Пирин. Отдих на Беглика , на палатка. Да газиш снегове на Рила или просто да си направиш Ком-Емине заради хижите по пътя. Имаш и сл.бряг с гореспоменатата чалга, имаш си и Синеморец и Липите , ако се чувстваш по-хипарски. За всеки по нещо. Имаме още минерални извори и балнеолечебни комплекси. На запад дори не знаят, че изобщо човек може да се лекува на такива места. Че в България аз дори все още пия вода от реките в планината , за какво ми говорите изобщо ...

5. Хора. Хората в България са 80% бойковци. Една много малка част имат рамене на главата си..другите емигрираха. Останаха Страхливите, злобните и завистливите. Не че западняците са много хубави. Много от англичаните са си социално дистанцирани по принцип. Саможиви . Без каквото и да е форма на общество. В България общество има , но е токсично. Наистина не знам кое е по-добре за сравнение. Затова пък предполагам, че ако човек си е изградил стабилни връзки и приятелства в БГ (както аз например имам приятели от над 30 години) положението не толкова плачевно.
Нещо което в голям град , като Лондон обаче е невъзможно да се поддържа. Не можеш за една бира да пътуваш с влака общо 2-3 часа всеки път. Затова хората и се дистанцират.

6. Климат . Пропуснахме да кажем че в България имаме 4 пълни сезона. Нещо което малко страни по света имат.

7. Малцинства. Половината Лондон е пълен с всякаква сган от къде ли не . Натъпкани в гетата. Даже Филиповци бледнее пред Уайтчапъл , с тая разлика , че нашите живеят в тенекии. Но мангалите са си същите . Много хора като отидат в западните държави си мислят , че са заобиколени само от местните бели извадки на англосаксонската раса. Хахаха...оставете си илюзиите. Като се прибера в БГ предпочитам да съм заобиколен от брадясали батки с анцузи Армани ,препасали шкембетата с диагоналки Порше . Отколкото да ме блъсне надрусана 3то поколение чернилка на улицата , с чисто новата си Е класа , ама на бенефити.
Няма много разлика така или иначе. Но с първите мога да се разбера на Български. А за вторите ще ме изкарат расист.

8. Престъпност. Живея между два клуба. Преди Ковид всеки петък и събота някой се сбиваше с друг. Минимум . В рамките на месец се случвало да имам две убийства под прозореца си и един сериозен пожар. Някой тук спомена САЩ , където пък направо се стрелят. Има ли смисъл изобщо да говорим за нашите цигани , които дори напоследък и те са спряли да джобят телефони.

9. Инфраструктура. Ей тез дупки брееее....наистина ли заради дупките бягате в чужбина ? Австрийци , германци , Швейцарци, холандци...ок. Ама да ми давате за пример Англия или Испания...Първо на Англичаните пътищата са им по тесни по стандарт. Второ вечно някъде нещо поправят и не може да се мине. Трето , има квартали в Лондон , които са си кръпка до кръпка. Ама не , точно както хората свалиха комунизма заради едните банани. Сега заради едните дупки изчезнаха да гонят Михаля навън.

Какво хубаво ни беше н всички заедно , навремето . Ай връщайте се вече!

 
  ...
преди: 3 години, 4 месеца
hash: 42f7ff8782
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

40.   В подкрепа на №38, преди 89-та имах колега на който дъщеря му учеше в езикова гимназия. За да научи добре английският, лятото ходеха на море и се сприятеляваха с англичани туристи. Даже си разменяха и гостувания. При едно гостуване, англичанина си чупи зъб, и колегата го води на зъболекар. Докато летуват, зъбът му е напълно излекуван и чужденеца се шашва, не може да повярва, как е възможно за седмица да стане това чудо. В Англия е трябвало да чака месеци, а една заплата нямало да му стигне, тук бедният българин му плати лечението. Човек оценява това което е имал, едва когато го загуби! Ние загубихме България, но чак сега го оценяваме, след като мутрите ни стиснаха за шията. Затова младите бягат от България, простотията тотално ни заля, сега пък чалгари ще ни налазят, вече се натискат за политици!? От България по добро място няма да намерят, но трябва да си го подредят по свой вкус, а не по мутренски!

 
  ... горе^
преди: 3 години, 4 месеца
hash: edd008271a
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

41.   Добре, ама нали знаете, че чужбина не е само Англия. А зъбите може да си ги правят лятото тук. Няма по-красиви кътчета дори и в България като Канарските острови и Мадейра. Иначе да, трудно е да се живее в чужбина, защото изисква адаптивност, а повечето българи не сме адаптивни. Всъщност дори и да напуснеш родния град пак си все едно в чужбина, само където говориш на български - нито улиците са същите като в детството ти, нито хората...

 
  ...
преди: 3 години, 4 месеца
hash: 58b43eaefc
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

42.   Българите са кофти хора. Не са ни виновни управниците . Всичко знаеме , все ние сме прави . А за завистта и злобата , да не споменавам. Повечето хора напускат държавата заради човешкото отношение ,било на работа , дори в семейството. И след разбойническата приватизация , ще ни трябват най малко 50 години . Няма какво да се заблуждаваме , че тоя може да ни оправи , оня не може. Като гледам кои са протестиращите , скоро няма да се връщам в БГ.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker