Имат ли бъдеще електромобилите? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121155)
 Любов и изневяра (29696)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21892)
 Семейство (6469)
 Здраве (9596)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3178)
 Образование (7301)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18513)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Имат ли бъдеще електромобилите?
преди: 3 години, 6 месеца, прочетена 1058 пъти
Напоследък все повече хора говорят как бъдещето на автомобилостроенето е в електромобилите, но аз съм малко скепчтичен. Ако всички коли са електрически, то ел. енергията ще поскъпне драстично и икономия няма да има. Отделно ще се отрази и на тока за битови нужди. Освен това трябва да се изградят милиони станции по света, а те са нерентабилни и няма да се построят от частни инвеститори, а или от държавата или от производителите на електромобили, т. е. косвено ще ги платим всички ние чрез данъци или по-скъпи коли. Освен това литият е ограничен и няма да стигне за всички електромобили. Това пак ще доведе до по-скъпи коли. Екологичните предимства също са доста спорни, защото производството на батерии не е много по-екологично. Но пък поне емисиите няма да са съсредоточени в градовете.

Сега всички са се юрнали да купуват такива акции, но ми се струва, че ще останат разочаровани след години. Тесла ми се струва, че са просто един голям ПР с цел да се продават скъпи акции, но без реално покритие. А и дори електромобилите да се наложат, каква е гаранцията, че точно Тесла ще са лидери на пазара и че изобщо ще ги има след 20 г.?

Но аз далеч нямам претенции да съм вещ и може и да греша. Вие какво мислите?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 3 години, 6 месеца
hash: b2206712fe
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Прав си, нямам време да пиша подробно, но бъдещето са колите на водород, прочети за тях!

 
  ...
преди: 3 години, 6 месеца
hash: 2d3365c123
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Естествено, че ще имат бъдеще! Петролът свършва, а водородът все още е страшно скъп, което го прави скъп за производство и съответно по малко продажби. А за електростанции не се притеснявай Тесла прави такива, и доколкото си спомням една американска или канадска компания ще инвестира в електростанции. Но си прав за Тесла иначе!

 
  ...
преди: 3 години, 6 месеца
hash: 2d3365c123
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

3.   Към номер едно- водорода е все още много скъп, ако не знаеш!?

 
  ... горе^
преди: 3 години, 6 месеца
hash: b2206712fe
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   От номер едно. Ходих на представяне на такава кола-от Русе до Варна харчи 14 СТОТИНКИ! Може да е скъп, но при горене отделя много енергия, отделно колата не гори толкова много!

 
  ...
преди: 3 години, 6 месеца
hash: 1dfcf3f5ee
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

6.   Тесла правят станции, ама кога ще направят милиони по целия свят? Ще направят най-много в САЩ и още няколко държави. А и тези инвестиции ще се калкулират в цените на електромобилите, защото иначе самите те са нерентабилни. Те дори и в момента продават колите си под себестойност и са на огромни загуби всяка година. За 2019 са 862 млн долара на загуба, като имаш предвид, че те имат и други производства, които са рентабилни. Само от колите сигурно са над 1 млрд на загуба.

 
  ...


...
преди: 3 години, 6 месеца
hash: 4440725fd6
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

11.   "Ако всички коли са електрически, то ел. енергията ще поскъпне драстично и икономия няма да има. "

Lol, не!

" Отделно ще се отрази и на тока за битови нужди."

Защо?

"Освен това трябва да се изградят милиони станции по света, а те са нерентабилни и няма да се построят от частни инвеститори, а или от държавата или от производителите на електромобили"

Това е като еквивалента на безниностанциите. През 1910 също не е имало много бензиностанции. Тогава е имало много конни станции. Днес няма конни станции.

"косвено ще ги платим всички ние чрез данъци или по-скъпи коли."

Дори в Европа има часнти копании, котио взеха преднината. Повярвай ми - това не е 1900-тната година. Никой не чака на държавата, защото държавата е бавна. Единственият варина, да има "100% държавни" станции, ще е някаква корупция.

"Освен това литият е ограничен и няма да стигне за всички електромобили. "

Изобщо не е ограничен. Той е 33-ия най-често срещан елемен на планетата ни и не е в списъка с "Редки земни елементи".

"Това пак ще доведе до по-скъпи коли."

Малко по-късно за това.

"Екологичните предимства също са доста спорни, защото производството на батерии не е много по-екологично. Но пък поне емисиите няма да са съсредоточени в градовете."

Не е много по-екологично спрямо производството на автомобил, но горивото които изгаря един автомобил след 350 000 км, компенсира многогократно повече. Разлиакта е, че батериите на новите кили са масово правени с идеята за рециклиране. Тоест, една батерия може да се рециклира отново, и отново, и отново замърсявайки много по-малко. А нека да бъдем честни - допреди 2016-а, никой не говореше за замърсяването на колите при самото им производството. След 2012-а, всички станаха все по-чисти и зелени.

"Сега всички са се юрнали да купуват такива акции, но ми се струва, че ще останат разочаровани след години."

Това е така с всичко. Имаше момент в който така се говореше за PayPal, Google, Facebook и Apple.

"Тесла ми се струва, че са просто един голям ПР с цел да се продават скъпи акции, но без реално покритие. "

Много е трудно да определиш какво е "покритие", когато говорим за пазарната ена на една компания. Говори се, че Тесла е на загуба, но има огромна разлика между загуба поради липса на печалби и реинвестиране на всички печалби, заедно с искане за още инвестиции. Тесла можеше да е на печалба още 2008-а. Можеше 2012-а да са на печалба. Обаче всичко се реинвестира.
По-миналото тримесичее,всички марки продаваха с 30% по-малко спрямо предният период. Тесла? 5% ръст. Затова експлоадира цената. И другото е, че Тесла не е типичният ти производител на коли и не само, защото са електрически. Преди 2 месеца Мъск обяви, че са намерили начин, да намалят двойно цената на батерията си, на единиця енергия. Освен това, самите батерии ще складират с 16% повече енергия и ще са по-мощни, както и обещанието за 400 kwh зареждане. Това са няколко минутки за 100 км. И хората са готови, да си плащат за това, като са надълъг път. Правят константни подобрения. Разбира се винаги ще намериш някой, който ще ти каже,колко са изостанли, как това го имало преди 20 години и прочие, но преди 20 години, не помня да имаше ел .коли за по 50 000 евро, кои минваха по 430 километра, реално, на магистралата. Ако зареждаш от вкъщи, особено на нощна - това излиза соттинки. Естествно е, че ще се намери кой да достави! Колите стават все по-достъпни, а се говори и за модел с базова цена от 25 000 долара, което е невероятно, спрямо преди 8 години.

" А и дори електромобилите да се наложат, каква е гаранцията, че точно Тесла ще са лидери на пазара и че изобщо ще ги има след 20 г.?
"

Какво почти всичко в живота - никаква. Имаш различни фактори, които трябва да вземеш под внимание и да прецениш за себе си. Тесла може и да я няма след 20 години, но едва ли, а и вече виждаме, че всяка една голяма компания започна да прави ел. коли, да екпериментира с навигация и прочие.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 6 месеца
hash: ab18ed7a3e
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Едно от най-големите предимства на електрическите коли е че ще накарат петролните държави да си пият петролът. А те в основната си част са диктаторски и престъпни режими които се издържат на него. А електрическите коли ще се наложат безспорно, защото батериите бързо ще бъдат оптимизирани, така че да издържат много повече и да се зареждат за кратко време, и най-вече защото имат много по-проста поддръжка от бензиновите, електромоторът не се износва и е много по-опростен. А то откъм ток не харчат кой знае колко. Влаковете също са на ток и един товарен влак примерно тегли хиляда тона товар. Това е колкото теглото на 600 електрически коли някъде. Една леярна за желязо гълта по мегавати електро енергия. Водородът няма бъдеще за колите. Съхраняването му в безопасно състояние под формата на металхидриди е безобразно скъпо. Също се извлича чрез електроенергия и там загубите на енергия са много големи. Освен това би трябвало да скапва двигателя бързо поради аномалните си свойства(има свойството да преминава през металите като с това ги прави трошливи).

 
  ...
преди: 3 години, 6 месеца
hash: e0808f85d1
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

13.   Ами сам прецени:

1) "Глобалното затопляне" е явна глобалистична пропаганда (като много други), чийто цел изобщо не е екология, а контрол и събиране на "десятък" от населението...

2) В момента единственият рентабилен начин за създаване на електроенергия са атомните електроцентрали, които не са от най-безопасните... Тия вятърни турбини, че и соларни панели са... "вятър работа". Т. е. изработката на подобни съоражения често е по-скъпо от енергията която се произвежда. Демек - дори се хаби повече CO2. "Зелената" им енергия като цяло изглежда също пропаганда, а не реална алтернатива. Аз не съм убеден, че няма истински алтернативи, просто не това е целта, ако ме разбираш... Енергията е първо инструмент за контрол (както петролът), и ако не е очевидно да го кажа - няма да се прокара нещо заради което големите риби да загубят контролът си.

3) Компании като Тесла се държат на краката подмолно от "дълбоката държава", а не от реални икономически сили. Елон Мъск го направиха "холивъдска икона", а той няма кой знае колко реални успехи зад гърба си. Penpal с който често го спрягат, не е създаден от него. Напротив, той работи за конкурентна фирма, с която Penpal се обединяват, и след това бива уволнен, защото се опитва да го унищожи чрез промяна на името... Мъск се проваля и със "solar city". "Hyperloop" е един друг абсурден проект в който е намесен от много години. Аз лично не знам да има наистина успешен проект, освен най-първият с който пробива. Защо го поддържат точно туй момче задкулисно... Най-вероятно защото го играе "алтернатива", а тия отгоре искат да контролират и двете - като mainstream, така и "алтернативите".

4) След повтарянето на мантрата "петролът свършва" толкова години, се оказа че не само не свършва, ами и се карат да го произвеждат по-малко, защото цената му поевтиня драстично. Оказа се, че Америка има сериозни запаси и иска да е петролно независима, т. е. светът ще продължи да се къпе в евтин петрол в обозримо бъдеще

 
  ...
преди: 3 години, 6 месеца
hash: 61a5ab2e0a
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

14.   До 13

Първо - свали си тенекиената шапчица.

Препоръчвам ти да прочетеш Zero to One на Питър Тийл (един от основателите на PayPal). Там се казват досата неща за съвременнта икономика и тези технологии, а доста от от книгата е посветена на Мъск и Tesla, а това кеото ти казваш, е доста противоположно спрамо написаното в книгата. За авторът и - човекът е само зад няколко проекта за милиарди, освен PayPal - основен инвеститор във FB на времето, собственик на Palantir (малка компания с приход от 739 милиона долара за миналата година), както и инвеститорси фонд със сотйност от над 3 милиарда долара. И все пак има и провали.

Ко-авторът на книгата Белейк Мастърс, е с диплома по "Компютърни науки" от Станфорд и основно е бил вдъхновен от лекцийте за стартъпи.

За съжаление грешиш и на други места.

- Ветрогенераторите са значително по-евтна инвестиция. Препоръчвам ти да се потърсиш малко повече за компанията Vestas или как 30% от енергията на Дания идва от чисти възобновяеми източници. В момента се изгражда много голям проект на остров Мюн (дтс. Møn), на около 80 км от Копенхаген, който се очаква да влзезе в експлоатация през 2022-а и да захранва на 600 000 домове. Проектът се счиат за евтина алтернатива на ядрените електроцентрали, както и стъпка към енергийната независимост на странта.

- Петролът не свършва, но става все по-трудно достъпен. В Канада също имат огромни запаси петрол, ама има проблем - най-достъпните залежи са под стотици метри твърда скала. Преди 60 години беше трудно да се открива, къде има залежи, камо ли да се мисли, да се копае половин-един километър за сонда през скалата. Днес не е точно така.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 6 месеца
hash: eb4df16c47
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

16.   Авторе прав си. Нямат никакво бъдеще. Всичко е вятър и мъгла и капан за глупаци. Това са хората, които вярват и купуват акциите им.

 
  ...

...
преди: 3 години, 6 месеца
hash: f5a766bc79
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

17.   И да има, надявам се да може стара кола с ДВГ да се преправи на електрическа, защото тези новите са ужасно грозни, може би само електрическият Мерцедес изглежда на нещо и опелите.

 
  ...
преди: 3 години, 6 месеца
hash: f5dc511fd3
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

18.   Според мен, електромобилите са бъдещето.
Също така има голям потенциал и във водорода (вариант на електромобила), но засега е доста назад като технология. Добивът му е енергоемък, а съхранението е проблем. Чувал съм, че една станция за водород, излиза около милион евро, инвестиция, която е напълно неоправдана при почти пълна липса на такива коли в момента. В момента единствено знам за Тойота Мирай - но явно фактът, че Тойота все още не са пуснали чисти електромобили, и са си кръстили водородната кола Мирай (бъдеше), говори много какво мисли за това най-големия производител на коли в света.
Проблемите пред масовото навлизане автомобилите на този етап са батериите, цените и инфраструктурата. Инфраструктирата се подобрява с много бързи темпове. Остава да се направи пробив и при техологията на батериите, която да свали цените и на практика всички коли ще станат електрически. Напоследък много четох за т.н суперкондензатори, които се очаква да заменят остарелите литиево-йонни батерии. Това ще са батерии на основата на графен, които се зареждат за няколко минути и могат да издържат повече от 1000км с едно зареждане. Ето това ще е нещото, което ще промени играта из основи.
За съжаление никоя петролна компания на този свят не би допуснала подобна технология да излезе в момент, когато все още има големи запаси на петрол. Напълно съм убеден, че тези фирми активно изкупуват патенти и ги "замразяват", освен това плащат да се води дезинформация, относно реалните успехи и бъдеще на определени технологии. Дори е напълно възможно подобна батерия "чудо" отдавна да съществува, но умишлено да се "задържа" - първо защото моментално ще срине огромните свръх богати петролни компании, и второ, защото ще направи прехода към ток твърде рязък. Инфраструктурата не е готова за това.
Както казваше един известен таксиджия "Не можеш да спреш гората да се разлиства". Скоро петролните фирми ще бъдат пометени и до 50 години ще се изродят в маллки производители на смазочни материали за индистрията и евентуално за някакви супертежки кораби и стари самолети.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 6 месеца
hash: 61a5ab2e0a
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

19.   До 17

VW имат E-Golf, дето можеш само по тесните гуми да кажеш, че е Е, като електрически.
Да преправиш коал на електричека, ще е ужасно нерентабилно. По-евтино ще ит излезе, да кушиш една Tesla, да махнеш купето, послед да платиш на някой стотици хиляди евро, за да ти направил що-годе формата, която искаш.
И за мерцедеса, ако говориш за джипа им ... мех ... Въпрос на вкус. Аз го намирам за гротеска и надута кола, която крещи "аз съм шеф на банка" или по-лошо.

 
  ...
преди: 3 години, 6 месеца
hash: 1524ee0385
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

20.   Електромобили има от десетилетия. Една от най-старите моторни технологии, в която няма нищо иновативно. На някои електрички им викахме им тролеи, а други си бяха детски колички на батерии. Технологията на двигателя е елементарна, но батериите са мега неефективни и никога няма да станат ефективни. Според мен няма да се наложат напълно. И то не защото нафтовите ще векуват, а защото ще се въведе някоя по-добра технология - на газ е добре, на водород...

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker