Голяма риба в малък град или малка в голям? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120675)
 Любов и изневяра (29589)
 Секс и интимност (14309)
 Тинейджърски (21852)
 Семейство (6438)
 Здраве (9550)
 Спорт и красота (4687)
 На работното място (3138)
 Образование (7285)
 В чужбина (1642)
 Наркотици и алкохол (1113)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1730)
 Други (18390)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Голяма риба в малък град или малка в голям?
преди: 3 години, 5 месеца, прочетена 1539 пъти
Гледам повечето ми колеги - долши тук в София, плащат наем, като теглиш чертата получават чисто същото, ако да си стояха в родните градове, където нямаше да плащат наем. Но не само това - в един малък град повечето се познават, а в големия трябва да имаш супер късмет или солиден гръб, че да станеш нещо. Аз не виждам хубавото на това да си поредния телефонист примерно в София, само и само да си пиеш кафенето на Витошка. Така е и в чужбина - защо да сме просто поредното българско семейство в Лондон или Берлин примерно, а не единственото чуждестранно семейство в някое малко градче? При втория случай местните биха били по-любопитни за нас, а в първия вече им е писнало от чужденци, въпреки масовото мнение, че в големите градове гледали с по-добро око. Просто не виждам смисъл да си един от многото и да живееш посредствен живот в мръсен голям град, като в малкия град по-лесно може да се изявиш и всеки да те познава. В София ако пишеш поезия си един от многото, в Правец си един от двамата поети на града примерно и там някак по-може човек да се прочуе с нещо. За създаването на приятелства - като че ли също е по-лесно в малките градове. Два-три пъти да се видите и става приказката, в София и други големи градове всеки е забързан и т.н.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 3 години, 5 месеца
hash: c68b7d060c
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

1.   По принцип хората се изнасят към големите градове, защото реализацията е доста повече в един голям град, но това, което мен лично ме дразни в повечето е не, че са от провинцията, а че мисленето им е или селско, или страшно провинциално. Да, имат дипломи, много от тях са завършили и са минали през много неща, за да стигнат до положението на, което е кореняк от същия град, но ме дразни, че си носят провинциалните селски номера.

Аз съм от Пловдив и е доста предпочитан от хората от малките населени места, защото заплащането спрямо тях е по-високо, а и като град не е скъп като София.

Но пък имахме на старата ми работа около 10 колеги от провинцията и от селата и от тях 7 бяха със супер селско поведение, а сме в ИТ сектора. Първично реагиране и повишаване на тон, когато не са съгласни с теб, необмисляне на това, което говорят, правене на скандали от нищото, липса на всякакви софт скилове и подход. А бе селяци и провинциалисти с две думи.

Който иска да се сърди. Има и свестни хора от тези места, но са по-малко.

 
  ...
преди: 3 години, 5 месеца
hash: 822284756c
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Гледай си твоя кеф, къде те влече. Ти както разсъждаваш живееш за другите.Това къде ще съм значим, го опрелят другите, а не аз.Това са ти разсъжденията. От това файда няма!

 
  ...
преди: 3 години, 5 месеца
hash: ab67699cd5
гласове:
1 2 3 4 5
  (12 гласа)

3.   И аз това съм мислел да го обясня, че урбанизацията е пълна глупост, ама има ли кой да слуша ? Една държава е добре, когато са развити всички нейни части и градове, а дори и села(като Швейцаря например), а не като България, където столицата е развита, един пръст върху картата, а региони като Северозапада са оставени на произвола.

Хората погрешно мислят, че ще станат по-богати и по-известни в големите градове. Уж имало повече възможности. Но за кого ? Видят, че примерно предлагат 2000 лв заплата в София, а в техния град 1000 за същата позиция и веднага бягат да сменят града. Без да сметнат, че имат поне 500 лв квартира и сметки, по-скъпа храна навън, градски транспорт, по-скъпи заведения. Накрая като извадят разходите излиза да са на същия хал или в най-добрият случай малко по-добре.

Абсолютна глупост е, че едва ли не ще умреш от глад ако не си в някой огромен град. Слушайте ме мен, който съм градско момче и бая нещо съм видял по софийските улици! По-голямо теглило от градското беднячество няма! В селото и да се пропиеш и без работа да си - като си имаш къщурка и си гледаш я картофки, я доматки, пък и все съседът ще те нахрани ако закъсаш - ще се оправиш! В града е вълчи закон. Няма близки, няма дружба, само парите са в главите на 99% от хората. Тук в града ако го закъсаш да си бездомен и по улиците си на дъното буквално. Много по-зле от селото!

 
  ... горе^
преди: 3 години, 5 месеца
hash: 788aeefa5f
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

4.   Всеки иска нещо различно. Аз един едното е за предпочитане, за друг другото. Виждам, че много се интересуваш от това какво другите ще мислят за теб - дали ще те познават, дали ще се прочуеш. Това не е важно. Важното е ти как се чувстваш. Е, може за теб да е важно какво мислят другите за теб, което е напълно нормално. Все пак сме социални същества. Но не е добре да е водещото. Освен това не всичко е парите - големият град дава удобства, които малкият не предлага. Предимно под формата на анонимност, разнообразие и удоволствия. Аз съм роден и израснал в София (живял съм и навън) и мога да ти кажа, че в София винаги има какво да правя и при кого да отида ако ми е самотно. Не мога да си представя същото в малък град. Да не говорим за възможностите да сменяш работни места и компании практически неограничено.

 
  ...
преди: 3 години, 5 месеца
hash: 28e322a551
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

5.   Има хора, които не обичат да са център на вниманието и предпочитат да се слеят с тъплата.

 
  ...


...
преди: 3 години, 5 месеца
hash: 48107b11d0
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

6.   Идеята е в развитието, което потенциално ти се предлага, мой човек.

Да си телефонист, рецепционист, секретарка или каквото и да било е първото стъпало към собственото кариерно развитие, което в Сусурлево - НЕ-МА как да ти се предложи.

Аз съм работил в началото за "пестин" лева и много селинджъри са имали повече пари от мен, ама 10 години по-късно и 5-6 сменени работи вече нещата седят по много различен начин.


Та, в аквариума не се еволюира, мойка.



Братан.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 5 месеца
hash: 1a4e881698
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

9.   Не е точно така. В малките градове възможностите за работа са ограничени, съответно, връзките може да се окажат дори още по-важни, поне за квалифицирана работа. Например, аз съм завършил архитектура и съм от малък град с по-малко от 10 000 души население. Какво да правя там? Строителството е много малко по обем и доста проекти се взимат от главния архитект на общината, на него това му е основния доход, а не смешната заплата. Главният архитект, естествено, винаги е човек на когото трябва. Други проекти са на бизнеси от други градове, които съотвестно ползват услугите на техен архитект. Затова реално в родния ми град няма архитекти. Мисля, че и в други по-квалифицирани професии е почти същото. Разбира се, позиции за общак има. Тук в София не съм забогатял, но поне имам някаква работа. Повече са и възможности за социален живот - молове, магазини, басейни, екскурзии в България и чужбина. Всичко това в моя град го няма. Разбира се, животът в София има негативи, но не мисля, че е важно да навлизам в подробности. По темата: за повечето хора достъпният шанс е малка риба в големия град; за голяма риба в малкия, човек по-трудно може да се класира.

 
  ...
преди: 3 години, 5 месеца
hash: e3f0b90139
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Авторе, ако поживееш в провинцията, ще разбереш защо хората се изнасят в големите градове. Че у нас нещата са доста изкривени в това отношение също е вярно, но това пак не зависи от хората. Ще се опитам да обясна в няколко точки каква е реалната ситуация.
1. В провинцията работа няма особено. Някъде, както е в Северо-запада съвсем няма, другаде има, но основно за работници. Представи си, че си завършил техническа или икономическа специалност или пък право. В малък град абсурд да си намериш добра позиция. В общия случай ще си някъде оперативен счетоводител или поддръжка, или секретар и ще получаваш по-малко и от доста работници в производството, а за развитие можеш направо да забравиш. А може и изобщо да не работиш по специлаността си. Ако си пък, както казваш поет или нещо по-специфично, тогава директно ще умреш от глад.
2. Социалните контакти са също супер ограничени, защото повечето хора постоянно напускат. Аз примерно, живея в областен град и мога да ти кажа, че почти всичките ми познати и приятели се изнесоха още след като завършихме училище. И да не забравяме, че това се води голям град. Представи си какво е в градче с население от 20 хил. примерно. Да не говорим, че няма кино, нито нормален магазин за дрехи.
3. В много от извън-областните градове няма дори болници, а и без това лошото ни образование е на плачевно ниво. Ако искаш детето ти да завърши що-годе читаво средно училище, трябва да му търсиш квартира в най-близкия областен град или да го караш и взимаш всеки ден, защото транспорт или няма, или е в напълно неудобни часове. Актуален пример е детето на моя бивша колежка, което тя всяка вечер трябва да прибира от училище, ако иска да кара последния час, понеже автобусът тругва преди това. И тук говорим за селце на има-няма 6-7 километра от града, което дето се вика е като квартал. Да не говорим, ако живееш малко по-надалеч.
Ей такива тези неща и подобни са причината хората да ходят в големите градове. Но, да в България това е силно изкривено, понеже провинцията ни е много зле и ще става още по-зле, защото хората изчезват буквално с всеки изминал ден.

 
  ...
преди: 3 години, 5 месеца
hash: ed27ef604b
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

11.   9, така е, но с дистанционната работа, каквато може да са повечето офис дейности като кол център, програмиране и подобни човек може да работи навсякъде - и от селска къща, стига да има интернет. Това да се забиеш в големия и мръсен град е отживелица за повечето офис професии. ТЕзи огромни офиси с по 100 човек са развъдници на вируси.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 5 месеца
hash: ed27ef604b
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   10 а кой говори само за нашата провинци, много българи добре си живеят в шведската или немската провинция например.

 
  ...

...
преди: 3 години, 5 месеца
hash: 4b33d66eb1
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

13.   В малкия град заплатата не е 1000лв срещу 2000 в София, а примерно 700 или 0 (т.е. просто няма работа). Това да работиш на автомивка или бензиностанция е краен вариант и не го броим - говорим за работа, която предпочиташ.

 
  ...
преди: 3 години, 5 месеца
hash: ed27ef604b
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

14.   10 ама къде се изнасят бе, с коронавируса се видя, че можело и от вкъщи да работат 90% поне от професиите в офис. Кой е луд да се забие в прашен, миризлив офис - развъдник на всякакви бацили? Отиваш в София на интервю, взимаш софийска заплата, но си работиш с лаптопа от село.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 5 месеца
hash: 822f67249a
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

15.   11, да, така е, но никой няма да вземе джуниър уеб дизайнер на ремонт позиция. Няма как да стане без 4-5 години в големия град. И разбира се, какво правим с децата, като в селото няма ясла и болница. :) Да не говорим за училище.

 
  ...
преди: 3 години, 5 месеца
hash: 97dc2c8277
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

16.   "По-добре пръв на село, отколкото втори в Рим! ", според легендата това са думи на Юлий Цезар.
Иначе всичко си е лично виждане, ако си роден в това градче, познаваш 90% от хората и си се чувстваш на мястото си там, а не искаш да избягаш, защото по някаква причина си влязъл в устите на хората, ами живей си там.
Ако обаче си роден в голям град, от дете си свикнал с този стил на живот и идеш да живееш в малко градче... Първо, ще се по бъркаш от скука, второ докато месните те приемат за един от тях и спрат да гледат на теб като на "пришълец", на който не могат да имат доверие, ще мине доста време и пак понякога ще се чувстваш не на място. Примерно, ако се заговорят за миналото на градчето и за някакъв техен известен съгражданин, починал преди 20 години... И изведнъж ще си дадеш сметка, че ти не си един от тях. Така, че дори и да те приемат и то след време, никога няма да си местен. За това лично аз, колкото и да намирам за очарователна малките градчета не бих напуснала София (родена съм там). Да, в градче с 10 000 жители сигурно се живее спокойно, но... Какво ще правя през зимните вечери? Лятото е лесно, разходки, обикаляне наоколо, а зимата? Нееее, това не е за мен! И дори да емигрирам пак ще е в голям град. Може и никой да не познавам, но поне ще има къде да ида в почивните дни. А не една главна улица, 3 кафенета, 5 магазина, 1 читалище и евентуално местната библиотека. Е, предполагам и възрастта е фактор. На 30 съм, на 70 сигурно ще търся спокойствие.
Всичко това, разбира се, си е лично мнение. Аз пиша от позицията на млад човек без деца. За семейство с малко дете сигурно е различно, те търсят спокойно място да отгледат детето си без много изкушения, въпреки че и в такива градчета си има дилъри и дискотека, където един тийнеджър може да се забърква в неприятности, но все пак, друго си е барманът да ти е съсед и да държи хлапето под око.
За това всичко си е индивидуално и зависи ти какво търсиш и от какво имаш нужда и то в момента. След 10 години, може да е различно.

 
  ...
преди: 3 години, 5 месеца
hash: ed27ef604b
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

17.   "Да си телефонист, рецепционист, секретарка или каквото и да било е първото стъпало към собственото кариерно развитие"
А ти колко си заблуден. Вярвай си, че от 50-100 телефонистчета на етаж един ден човек може да стане нещо. В БГ особено, но и в други Източно Европейски държави се издигат предимно парашутисти. За справка - в Сайтел нашият оперативен мениджър никога не е хващал слушалките.

 
  ... горе^

...
преди: 3 години, 5 месеца
hash: ed27ef604b
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

18.   Една жена ми се хвали, че в едно баварско селце са я наричали "нашата чужденка". В Берлин или Дортмунд щеше да бъде просто поредната туристка или имигрантка.

 
  ...
преди: 3 години, 5 месеца
hash: 371d8bc9e9
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

19.   Колко човека могат да си "работят с лаптопа на село"? Първо, трябва да си доста добър специалист в областта си. Второ, това се отнася най-вече за ИТ сектора и ограничен кръг други позиции. Да на говорим, че ако имаш семейство, няма как да отидеш в някое отдалечено селце. Тези деца трябва да ходят на градина, на училище, трябва да имат социална среда и т.н. И не на последно място - не сравнявайте нашата провинция с тази в белите страни. Съвсем различно е. В тяхната провинция е пълно с всякакви работно места в радиус от 20-30 километра, имат перфектна инфраструктура и т.н. Пробвайте да живеете в село във Видинско, примерно или в Родопите и да си намерите подходяща работа наблизо. У нас над 90% от добрите работни места са в София. Малко има в Пловдив и донякъде Варна и толкова. Останалото е обезлюдяваща се провинция.

 
  ...
преди: 3 години, 5 месеца
hash: ae53ea874f
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

20.   До 18

И какво? Някакви привилегии ли има или е просто меснтия клоун?

 
  ... горе^
преди: 3 години, 5 месеца
hash: ae53ea874f
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

21.   До Бретан

И ако си секретарка в Microsoft, към ккво смяташ, че ще еволюираш.

 
  ...
преди: 3 години, 5 месеца
hash: cf26298fa2
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

22.   ""По-добре пръв на село, отколкото втори в Рим! ", според легендата това са думи на Юлий Цезар. "

Нима ще давам примери със закононарушители?

 
  ...

...
преди: 3 години, 5 месеца
hash: cf26298fa2
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

23.   До 15

Не съм съгласен с това твърдение.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 5 месеца
hash: ed27ef604b
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

24.   16, да ние от София сме неадаптивни. Повечето софиянци в чужбина подвиват опашки и се връщат.

 
  ...
преди: 3 години, 5 месеца
hash: 8327ca1250
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

25.   До 24

Съгласен съм. Виждал съм го при хора, които завършват в чужбина, придобиват oпит и после се прибират в София. Но при тези извън София. Много трудно. Предполагам, че защото в София има повече възможности и средата ти е там, не е трудно да се върнеш, защото вероятно чужбина не ти предлага особено по-голям стандарт на живот. Същото важи,ако имаш и супешна кариера. Аз лично получвам оферти от чужди компании, да работя в Бългаирия. Дори съм имал такива за Пловдив. Обещават заплатата в чужбина, но в България. За Пловдив почти се бях навил, но нещо се провали проекта. За София отказвах, защото реално за мен е едно и също, дали съм в София или в чужбина. В чужбина имам среда. Приятелите ми от Бългаиря, които имат кариера и образование, се заислят за завръщане в България, само ако е дистанционна работа, но не и да работят в офис в София, ако вече не са от там. Не и след няколко години професионален опит.
Чувам, че заплатите са се повишили - супер! Нищо лично, но дори и тези на софтуерните специалисти са сравнително ниски, спрямо чуждите. А за другите - разликата е масивна. Предполагам, че с 3000 лева в София, ще живея по-добре, отколкото с 3000 евро в Берлин. Пролемът е, че 3000 лева в София се дават за това, за което в Берлин дават 6000 евро. Софтуерните работници и банкерите са изключение, въпреки, че знам само за един бакнер, дето прави повече от 100 000 евро на година в България. Познавам момчета,ама буквално момчета, на по 25-6 години, дето правиха такива пари в северните страни.

 
  ...
преди: 3 години, 4 месеца
hash: ed27ef604b
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

26.   Големия град е за хора като Тръмп, Бойко, Гала, Лейди Гага - магнати, политици, бизнесмени, водещи, певци, актьори и пр. С връзки или мнооого късмет. Или набрали скорост извън София като Цецка Цачева, Манолова, Ниноса и пр. Но колко от хората наистина успяват и колко си остават офисен планктон, телефонисти в кол център или продават в мола въпреки образованието си? Осъдени цял живот да се търкалят в автобуса. Поне в малкия град може и пеша да ходиш или с кола и няма да ти я вдигат и има къде да спреш.

За да успееш в големия град трябва да имаш супер много късмет и солидни връзки, че да станеш нещо, заради многото конкуренция. Ако нямаш връзки дори и с късмет в голям град е мега трудно. В малкия град поне връзки се създават много по-бързо, самият живот е по-бавен и имаш повече време и желание за раздумки и опознаване. В София не мога да се отпусна. Да не говорим колко хора кандидатстват за софийските обяви с 1000 преглеждания. Това, че някой се е уредил не значи нищо.

Май наистина по-добре в Източна/Южна Европа или на село да си баровец, от колкото в уж богатата Западна Европа или София да продаваш в мола и да въздишаш по мерцедесите седнал в автобуса. Блясъкът на богатите държави и големите градове/София е за малцина, а често в по-бедни страни или села и градове може да се намери хубаво място, ниша за млади и образовани. Там с по-бързото сприятеляване може и да порастеш по-бързо. Много от най-успешните хора у нас първо набират скорост в своите малки населени места преди да влязат в политиката в София, защото там имат по-малко конкуренция.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 4 месеца
hash: ed27ef604b
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

27.   16 да ти кажа в малкото градче където живях ми беше скучно но след две срещи ме питаха сече по-лични въпроси. Там ледът много лесно се стопява. Лелките в КООПа дори ме питаха колко е студентската ми такса. В големите градове не ми се случва толкова смол толк а и как да стане като след мен има опашка? Иначе да, по-скучно е но като че ли над 80 хиляди вече градовете си имат всичко необходимо, 80 000 до 500 000 е идеалния размер за мен, особено 80 до 300 хиляди (над 300 000 вече има задръствания).

 
  ...

...
преди: 3 години, 4 месеца
hash: ade5c424fd
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

28.   Селяндурите са крайно глупави, злобни, невъзпитани инфантили, които могат да успяват само с лъжи, кражби, интриги и агресия. Все гледат да преебът някой, да направят мизерия, мислят се за царе/царици и според тях никой нищо не може да им каже.
И на всички е ясно, че селяндурите като дойдат в София работят макс за 1000лв. от които дават минимум 600 за квартира, 200лв за цигари задължително, поне още 300лв. по заведения и за алкохол и кафета и те в крайна сметка нямат никакви пари. Даже са на загуба, но са дошли в София, за да се били наживеели понеже нямат какво да правят освем да пият и да се шляят нанякъде. Нямат хобита и интереси затова са тук само за ебането. Жените търсят много мъже, а мъжете една жена с, която да си делят наема.

 
  ...
преди: 3 години, 4 месеца
hash: 8327ca1250
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

29.   От 25

Надявам се, да не е прозвозало, като обида. Просот казвам, че повечето софиянци имат към какво да се върнат. От провинцията - на къде? В Град с 12000 души и средна заплата 800 лева? В София? Че то за нас, София и Берлин са почти ендо и също, с разликата, че в Берлин имаме повече социална сигурност.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 4 месеца
hash: ed27ef604b
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

30.   Абе невероятни възможности в тази София, но само за държавни служители на хранилка, политици, доктори и ИТ-та.

Всички интересни обяви тип ръководители, управители на хотели и т.н. са от други, малки градове. Явно там има глад за млади образовани хора. За София като изключим ИТ и програмистите по обявите в Джобса са тип пицар, готвач, чистачка, кол център обслужване на клиенти, което реално е най-добре платеното и уж престижно.

Нищо лошо за тези длъжности, но не виждам като съм дал куп пари да уча в Америка да се задоволя с такова нещо, нищо че видиш ли ще си пия кафето на Витошка. Ако не си доктор или ИТ в провинцията има повече възможности, дори и за управител на хотел публикуват в Джобса обяви, къде ти ще публикуват такава от София.

 
  ...
преди: 3 години, 3 месеца
hash: 017169b272
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

31.   До 16,
ейто друг израз свързан с Цезар:„Пази се от Мартенските иди“

 
  ...
преди: 3 години, 1 месец
hash: ed27ef604b
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

32.   Цецка Цачева и Мая Манолова нямаше да постигнат нищо ако бяха родени и израсли в София. Те се издигнаха изцяло на лаври като юристи в малки градове.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker