Защо не мога да мисля и говоря, когато съм с хора? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (120684)
 Любов и изневяра (29590)
 Секс и интимност (14310)
 Тинейджърски (21852)
 Семейство (6439)
 Здраве (9553)
 Спорт и красота (4687)
 На работното място (3139)
 Образование (7286)
 В чужбина (1642)
 Наркотици и алкохол (1113)
 Измислени истории (796)
 Проза, литература (1731)
 Други (18390)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Защо не мога да мисля и говоря, когато съм с хора?
преди: 12 години, 9 месеца, прочетена 10506 пъти
Здравейте, въпросът ми към вас е следния.. защо не мога да общувам с хората, когато трябва да го правя устно? Когато общувам писмено с приятелите ми и т.н съм някакъв вид професор, разбирам от всичко давам перфектни мнения, съвети.. но когато трябва да го правя устно блокирам?

Знам 2 чужди езика писмено и говоримо, но когато дойде време да ги говоря просто в главата ми става пълна бъркотия и предпочитам да се правя на идиот и да мълча.

Рових се доста в нета и си мисля че имам някаква социална фобия, взех си Сероксат 20мг, и от 4 дни съм на него.. надявам се да помогне. Мисля си, че проблема ми идва от заекването, или по-скоро притеснението.

В детството ми започнах да заеквам, но преди няколко месеца разбрах, че всичко ми идва от притеснението. Просто когато съм сам и няма други хора около мен и почна да чета или да си измислям някви простотии си говоря перфектно, но когато дойде момент да говоря с хора било то по телефона или лице в лице в главата ми настъпва тотална бъркотия, мисълта ми влиза в режим "защита" и говоря само когато ме питат нещо..

Просто не знам какво ми е, и ви моля някой да ми даде съвет. Писна ми хората да ме мислят за някакъв идиот, и да не мога да им покажа що за човек съм наистина.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 12 години, 9 месеца
hash: ad2dc54a91
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

1.   Здравей!

Не обвинявай себе си - всичко ти е наред.
Първо живеем във време, в което общуването лице в лице и с глас е само малка част от социалния ни живот - Skype, Facebook и т.н. не са просто средства - за много те са начин на живот. Рано или късно начина, по който общуваме тотално ще се промени - това е нещо естествено.

Едно време са се събирали по седянки гъз до гъз и са грачели и пеели, ама това в момента го няма, нали? :)

Другото, което ми идва на ум е, че просто хората, които виждаш, може да не те предразполагат. Не се ограничавай само с тях. Ако искаш да покажеш каква си, и в същото време не можеш сред тая компания, може би тя не е мястото, където истинското ти "аз" да блесне.

Не си прави сама комплекси, а се наслаждавай на това, което си. Все пак истинското ти "ти" ще е на 100% само в твоята глава, защото хората са лицемери преди всичко...

 
  ...
преди: 12 години, 9 месеца
hash: 024417974d
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Спокс това е временно, то и аз съм така.
Дори и сега. :D

 
  ...
преди: 12 години, 9 месеца
hash: e5453acd21
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

3.   Здр, и аз съм в същото положение, от малка заеквам не много но достатъчно да ми попречи да съм пълноценен човек. Аз съм на 26г. и като малка имах много проблеми с това общуване, хората които не заекват не могат да те разберат даже и майка ми когато ми е било най-тежко, ме утешаваше, че няма проблеми че къде къде има по зле и от мен но повярвай ми понякога съм искала да съм няма (не дай си боже).

Когато съм сама говоря перфектно но с други хора, и аз по същия начин не мога да мисля понякога изпозвам други изрази за да мога да ги изговарям и така изглеждала съм много пъти като идиот.

Съветвам те да си повдигнеш самочувствието и много ама много да четеш на глас много помага, аз всеки ден се боря с това, работя като оператор, уча право и някак си се справям... но само аз знам с какви усилия.

Желая ти успех и не се отчайвай, гледай да си спокойна това също помага и преди да изговаряш думата си я повтаряй без глас и ще видиш че ще е по лесно и гледай да не мислиш затова :)) Лек ден

 
  ... горе^
преди: 12 години, 9 месеца
hash: 6e293227a1
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   А ти знаеш ли, че има вид масаж за премахване на заекването?

 
  ...
преди: 12 години, 3 месеца
hash: a152ddd910
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

5.   Касае се най-вероятно за елективен мутизъм. на български има мако писано по въпроса, но на немски и английски има много информация, включително и форуми за взаимопомощ!

 
  ...


...
преди: 12 години, 20 дни
hash: 9e8d15a91e
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

6.   Да ве човеко и на мен така ми писна. Немога да кажа нищо защото с тоя тъп срам и с това че като ме е срам и немога да измъкна нищо от тъпата ми уста или пък че не мога да си правя квото си искам като да си седна спокойно както вкъщи си сядам или пък нещо такова еви му майката :Дхяхяхя ите ме мислят за пълната идиотка която я е срам и неще да каже нищо а само като те я питат. ем еви му майката мааа много се дразня не искам хората да ме мислят за неудачница идиотка

 
  ... горе^
преди: 12 години, 15 дни
hash: bc2fd098b5
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Аз не заеквам, но имам същия проблем... И аз още не съм намерила решение на проблема, но определено съм го осъзнала и го търся. На 27г съм и не може да ме е срам да си говоря с хората. Да си пиша проблем няма, но като стане дума за говорене... Дори сега е доста по-добре отпреди. Като бях в пубертета беше доста по-зле. Имах чувството, че каквото и да кажа ще изглежда глупаво и ме е срам да си го кажа. Но срещнах човек, който прояви достатъчно търпение, за да ме научи да си казвам какво ми е на душата. Още не е на 100% завършена мисия, но поне има видим напредък. Нужни са много усилия и най-вече човек, който да те подкрепя и да ти вдъхва кураж! Но и без него се надявам да успееш да се справиш с проблема! Просто трябва да повярваш в себе си.

Успех!

Бо

 
  ...
преди: 12 години, 1 ден
hash: ec52c6fcf5
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

8.   Изчетох всички мнения по темата. Ами да ви кажа, аз съм с подобни симптоми. Когато общувам виртуално (пиша) съм майстор. Ама опрат ли нещата да ида до магазина, за да купя нещо и става чудо, репетирам по 100 пъти какво ще кажа на продавача и пак го казвам така, че той едвам ме разбира. даже GSM-ма ми като звъни и ми се разлопва сърцето от притеснение. Когато съм сам, изговарям думите без проблеми, ама дори и един човек да има покрай мен и става лошо, започвам да си подбирам по-кратки и лесни за изговаряне думи, инак не смея даже да започна да ги изговарям. Според мен, проблема ми идва от това, че съм много притеснителен. Преди години (сега съм на 22) не бях така, даже съм участвал във публични рецитали на стихотворения (пред 100 човека) а сега само като си го помисля и ме заболява главата. Скоро ми предстой защита на дипломна работа пред комисия и реших да поровя из Гугъла, дали няма някакво инфо или лек, за такива проблеми с общуването. Та така попаднах на този сайт. Ако някой/я със същия или сходен проблем желае да пообщуваме и да се пробваме взаимно да си помогнем може да ми пише на мейла.......

 
  ...
преди: 11 години, 9 месеца
hash: 9a92976b1d
гласове:
1 2 3 4 5
  (17 гласа)

9.   Леле по абсолютно същия начин съм и аз много е гадно.

 
  ... горе^
преди: 11 години, 9 месеца
hash: ede8d70633
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Аз също имам подобни симптоми, но нямам проблеми със заекване, но от скоро не мога да водя разговор. Особено, когато се появи онази неловка тишина и никой не говори и знам че трябва да кажа нещо, но всичко ми пълна мъгла и все едно си глътвам езика, това се получава и сред близки и познати хора

 
  ...

...
преди: 11 години, 9 месеца
hash: 06e42a518a
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

11.   Трябва ти психотерапия, може да заимстваш с един антидепресант, който много помага при социална фобия, но няма да ти го кажа, защото си самоизписваш лекарствата. Струва ми се си тинейджър още. Ще загубиш много време да се самолекуваш.

 
  ...
преди: 11 години, 6 месеца
hash: 8f88ef4672
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Все едно това аз съз го писал... абсолютно същия проблем имам. Момче на 18 съм и е доста трудно...

 
  ... горе^
преди: 11 години, 2 дни
hash: 88b42a8514
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

14.   Имам същият проблем, но без заекването. Когато съм пред компютъра, нямам равен. Не съм много зле, но трябва да оправя проблема до край. Напуснах отбора в, който тренирах, точно поради тази причина. :( С приятели, които всеки ден съм с тях, нямам проблем, но с другите.. Не знам, въобще как и приятелка ще си намеря. Изглеждам добре, ходя и на фитнес. Някой, който се е справил с проблема, нека даде съветче. :|

Поздрави.

 
  ...
преди: 11 години, 2 дни
hash: 603f2ad613
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

15.   Ами и аз съм така, това е от притеснение, не му мислете, просто исчакайте, някой да ви попита нещо, и одговорете, и така ще се ополучи от самосебе си, казвайте си, какво толкова, иаз и той(човекът срещу вас)сме обикновенни хора, няма нищо срамно.

 
  ...
преди: 11 години, 1 ден
hash: 6ed5fc0b65
гласове:
1 2 3 4 5
  (20 гласа)

16.   И при мен се случва често. При мен обаче се дължи на разсеяност и на неувереност пред човек/хора. Много често се е случвало да зацикля, дори и пред компа, да забравя някоя дума или израз, но това се дължи на разсеяността ми, не знам при другите как е, но много често когато говоря с някой устно или писмено, да говоря за едно, но ума, емоциите и чувствата ми да са съвсем другаде. Емоционална съм, това си оказва влиянието. Другото, което може да ви тласне към тоя проблем е бедния речник, но пак казвам, поработете върху разсеяността и самооценката ви. Особено първото, ако постоянно сте в облаците и подобни. Много често ми се е случвало, когато съм разсеяна и изгубя дар и слово, изведнъж да се включа в някоя тема и чула-недочула да изказвам мнение и всички избяхват в смях, защото не съм разбрала нищо от това, което са си говорили, заради това, че съм била разсеяна.

 
  ... горе^

...
преди: 9 години, 2 месеца
hash: 9bd8664547
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

17.   има ли лек

 
  ...
преди: 8 години, 3 месеца
hash: 50fc7d366d
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

18.   На 17 години съм момче абсолютно същия проблем имам. Само пред един мой приятел почти не се притеснявам, но пред повечето се притеснявам и заеквам като говоря с тях и успявам само на бързо и на кратко да отговарям или да задавам въпроси просто речника ми изчезва, от това притеснение и неудобство което чувствам незнайно защо просто ей така без причина или поне аз не намирам такава. Падам си по срамежлив и трудно свикващ в някои обстановки може и това да е проблема кой знае, но е ужасно просто не може да се контролира. Имам и симптоми на социална фобия, ако някои който е имал същия проблем и се е излекувал да пише как, защото не се търпи вече. От това страда социалния ми живот и всичко останало.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker