Къде живеете в София? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121134)
 Любов и изневяра (29692)
 Секс и интимност (14354)
 Тинейджърски (21890)
 Семейство (6467)
 Здраве (9594)
 Спорт и красота (4698)
 На работното място (3176)
 Образование (7300)
 В чужбина (1651)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18507)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Къде живеете в София?
преди: 3 години, 5 месеца, прочетена 932 пъти
В момента търся покупа на имот и наистина е интересно да ходиш по огледи и да виждаш как варират имотите - от пълни коптори до по луксозни жилища, от панелки в люлин до тухли в лозенец.

Мисля че ще е интересно ако споделите къде живеете(град, квартал) и дали сте доволни от квартала, мястото, съседите.
Ако искате и кажете как сте купили имота и дали е имало интересни истории там.

Аз ще започна. Живял съм:

В студентски на общежитие - семейните блокове над Зимния дворец - 3-ма човека в гарсониера - нисък етаж - много топло и тихо място, въпреки че беше панелка. Само 1 месец бяхме изпуснали положението и имаше хлебарки. Супер много магазини и евтина храна. Съседите всичките са 20-24, с повечето хора се разбирате. Единственото място където може да си шумен и да не се притесняваш че някой ще викне полиция. Едни от най-добрите портиери които съм срещал в блок - проверят всеки който влиза, ако идваш на гости се записваш и се следи дали си напуснал, вероятност за кражби - нищожна.

В Младост на квартира - Гарсониера, Панел, 11 етаж - 1 Година останах там. Беше доста тегава зима. ТЕЦ-а едвам стига до горните етажи. Радиатора на макс не може да стопли хола. Яко соц мизерия. Единия съсед(хронично пиян тип) ми поиска пари на заем и не ми ги върна. Всичко лъха на старо. Хората си изхвърлят старите мебели на стълбите защото не искат да ги свалят до долу. Асансьора се чува когато минава през етажа :D. В Младост се усеща пренаселено, в кварталното магазинче чакам на опашка 15 минути за да си напазарувам.

В дървеница на квартира - 3-стаен, нова тухла, 4 етаж. Супер якото място, топъл, югоизточен, единствения проблем е че е близо до булевард и се чува шума. Дърненица е доста по малко населен квартал и има ниско строителство. Доста градинки и зеленина в централната част на квартала. Иначе кооперацията е относително малка, познавам си хората на етажа, правим си дребни услуги, готини хора също. Един два пъти съм събирал хора вкъщи и сме били шумни и всичко е било наред.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 3 години, 5 месеца
hash: 6d1efd28ff
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Живял съм в Мусагеница, Дървеница и Дружба 2. Мусагеница е ок, имаш абсолютно всичко в квартала, тихо и спокойно е. Но Дървеница за мен беше най <3 Зеленина, спокойствие, далеч не е сиво и подтискащо, удобен транспорт, магазини, всичко ти е близо. Мноого си го обичах този квартал и сърцето си ми остана там. Дружба 2 е скучен сив квартал. Не ми хареса. Иначе работех в Изток и голяма част от времето си прекарвах там, това може би е най-хубавият квартал за живеене в София.

 
  ...
преди: 3 години, 5 месеца
hash: 1263a01e9c
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Изчакай да спаднат цените на имотите и тогава си купи апартамент!

 
  ...
преди: 3 години, 5 месеца
hash: c1a9a5b607
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

3.   Ех, много ми е болно да виждам София, а и цяла България, в състоянието, в което се намират. Държавата ни е жертва на мърльовци, аграри, парвенюта и откровени идиоти. Всичко се прави на парче, да позамажем, некачествено и свински. Заприличали сме на някакъв архитектурен Франкенщайн, една идея по-добре от гетата в Индия. Гледам снимките в блога на "Стара София" и ми се реве. Ама скотски манталитет, какво искаш... За сметка на това цените, достойни за Манхатън. Наскоро разглеждах имоти в Прага, намиращи се в далечната периферията на центъра или извън (примерно Белите брези). Еми, да, 120к за 65 квадрата, ама сградата като на ул. Московска. Всичко наоколо реставрирано по конец, няма климатици, зелено-розАвки кръпки от саниране, мизерия. Запазен е духът на стара столица с история при всички сгради, не само ако общината благоволи, нали... Киро Японеца нямаше да може да припари там с мутренските си гробници. И входът с мрамор, мозайки, дърворезба на вратата, поддържан идеално. Тука за тия пари ще си купиш по-голям апартамент в центъра, но около теб ще е пълна мизерия и грозота, освен ако не извадиш късмет и не попаднеш сред малкото по-прилични сгради. Но това е по-скоро изключение.
Та... живея на 5 мин. от Витошка. Удобно е, ходя си пеш навсякъде почти, таваните са високи и това е. Инфраструктурата е пълна скръб, събориха къщичките наоколо, отрязаха де що има дърво и нацвъкаха разни стиропорени грозотии. Направиха платени паркинги, някои строежи останаха недовършени и сега си живеем в съседство с цяла тумба клошари, които пикаят и акат вътре. Тротоарите бяха ремонтирани наскоро, но вече са вдлъбнати и с извадени плочки на места, колците са криви, доста от дърветата изсъхнали или ги няма. Зимата е особено депресиращо. За 130 хиляди, колкото се пуйчат, че са платили двете нови семейства, които дойдоха, толкоз! А как са навирили нос, че живеят у тази мизерия... много ме напушва смях по събрания колко са горди, че са на пъпа на центъра на София, ама веднъж не издържах и им подметнах, че явно ги кефи да се връщат вечер в компанията на травеститите, проститутките и пияните цигани, които висят през две преки да заработват след 22 часа.
Иначе бих живяла в някой квартал като Бояна, защото е спокойно и по-чисто, но идеята да пътувам всеки ден по няколко пъти, таксита през нощта и т.н ми е много противна. Предпочитам си центъра, някои отсечки около Мадарската градинка, ИСУЛ и, разбира се, по-добрите части на Лозенец, Докторска, преките зад операта и около Невски, ама не мога да си го позволя. Харесвам старо строителство, по-просторно е. Никога не съм живяла извън сегашния апартамент.

П.С: Данчето на доживотна каторга барабар с лешперите, които одобряват проектите и техните изпълнители. Нямам думи да опиша колко мразя тази гад, наравно със сопола Софиянски. София не е имала нормален кмет.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 5 месеца
hash: 0e01574bb1
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   И защо ти е да знаеш адресите ни? Какво ти пука какви са ни отношенията с комшиите? Ако искаш искай мнение за плановете си, но адресите ни не са ти нужни.

 
  ...
преди: 3 години, 5 месеца
hash: 31f44e5706
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

5.   Живял съм в Студентски и аз - и моите впечатления като твоите. Като цяло много ми хареса животът там не заради самото жилище (нормално общежитие), а заради хората и цялостното чувство за "студентски купон". След общежитието бях много депресиран и реших че трябва пак да съм в Студентски - намерих едностаен ново стройтелство, но нямаше акт 16. По закон не би трябвало да мога да живея там, но блокът беше на 80% населен. Фактът, че нямаше акт 16 означава, че зимата токът спираше редовно като се натовари инсталацията. Мизерийка беше. Махнах се от там и отидох в Лозенец (горната част, до Ловния парк) - попадна ми един полу-разпаднат апартамент, неподдържан. Но за ниска цена за района. А тогава ми беше и близко до работа. Наех го и инвестирах значителна сума, за да го направя малко по-подходящ за живот. Вече 4 години съм тука. Кварталът ми харесва доста - добър баланс между млади хора, семейства и възрастни, както и близостта до голям парк. За съжаление ако искам да си купя жилище тук цените са безбожно високи. Говорим за 250 хиляди лева за приличен двустаен, нещо такова.

 
  ...


...
преди: 3 години, 5 месеца
hash: fbfbd3321a
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

6.   Не съм от София, но ми стана интересно от коментар 2 какво толкова му е хубавото на Дървеница и го обиколих с Гугъл стрийт вю. Не искам да обидя никого, ама е доста потискащ квартал. Само олющени панелки, бетон, разбити улици, кал и накачулени по всеможни места паркирали коли, даже почти няма от къде да минават пешеходците. Дори и нормални тротоари няма. Аз получих депресия само от Гугъл и не искам да си мисля как бих живял там. Не видях нито една площадка или нормална градинка за разходка. Почти няма и магазинчета, барчета и тем подобни.

В моя квартал в града ми си имаме обосено като център с търговски комплекс, фризьорски салони, магазини за дрехи, драйв шоп, сладкарници, аптеки, барчета, ресторант - като отделен малък град. Има и пространство, градинки, площадки, зеленина и просторни тротоари. Представете си дори има паркоместа около блоковете и не се налага да прескачаш коли, за да си излезеш от входа или не дай, Боже, да отидеш до някъде.

Ако това се води хубав квартал, не искам да си представям другите софийски квартали.

Сигурно пак ще се намери някой столичанин в повече да обвини нас, "провинциалистите", че им цапаме, ама специално за дупките по улиците и липсата на нормално градско планиране какво са виновни "селяните"?

 
  ... горе^
преди: 3 години, 5 месеца
hash: c9b21e196a
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Цяла София, а и България, е лайна, мой човек. К'во очакваш да ти кажем...

 
  ...
преди: 3 години, 5 месеца
hash: c60aa4a9b0
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

8.   Значи, аз съм живял в центъра - на пл. Възраждане, точно срещу обществения кенеф в ъгловата кооперация на спирката на трамвая на последния етаж в доста готин апартамент - 3.60 високи помещяния, гипсови тавани с картини на тавана, огромни дървени врати със сводове и витражи, вътре ултра гъзарски ламперии, дървени колони, истински широк паркет от някакво специално дърво, дървени портали, огромни стаи по 30 кв. метра - абе нещо страшно беше, защото сградата е от 1930 г. и е бил на архитекта евреин на самата сграда апартамента (надолу всички апартаменти бяха мизерия - малки и ниски тавани без нищо интересно. но този беше уникален - 4 стаи, огромен хол, кухня, баня, тоалетна, 2 антрета, 4 балкона и беше някъде към 150 квадрата (ама реални, не с разни стени и общи части и мазета и тавана както сега ти ги смятат тия мошеници).
Минусите бяха ужасно много - тоя хамбар не мможеш да го стоплиш, за това имаше една стая, която зимата се заключваше и си и викахме студената стая. Вечно течащ покрив и гълъбарник, липса на асансьор, тъпи съседи, които не плащат за входа и офиси на първите етажи, , после сложиха зони за паркиране, забраниха паркирането още по-късно отпред, шумен трамвай, който все едно ти е в стаята, проблеми с тръбите, старото парно и т.н.
Но пък имаше и плюсове - огромен апартамент, страхотна гледка, супер централна локация - 5 мин до Света Неделя и преди да се появят травеститите беше супер спокойно и тихо, като дете беше просто перфектно, там има и градинка отпред, отзад Владайската градинка и т.н. И най-големия плюс - никой не може да ти тропа, щото първо си последен етаж, а и стените бяха по 40-50 сантиметра с тухли единички (а не като сега четворки на ребро, а в твоя си апартамент изобщо от гипскартон) с по 5 см вар-циментова замазка, която с канго не можеш да я изкъртиш (в банята като се сменяха соц белите плочки беше истинска борба както като се опитаха да бутнат мавзолея, ако не и по-ожесточено), там топ да гърми, не можеш да чуеш. Такова нещо няма вече в нито един нов блок, каквито и пари да струва, просто са мизерия.

След това живях в люлин в нов блок от така нареченото "ново строителство" в така наречения "Люлин център" - като нов беше ок, хората уж млади и нормални, след 1-2 г. блока почна да се сляга, почнаха се пукнатините по тавани, плочките в банята се напукват, абе страшна мизерия. На петата година покрива почна да тече, тръбите в общите шахти и те, мазетата и гаражите да се пълнят с вода и т.н. Плюсове - евтино и на 1 мин. от метрото и паркинг отпред, друго няма. Всичко останало е пълен минус, но не само за люлин, а за новото строителство.
Това е пълен абсурд - евтини стъклопакети, евтина изолация, евтин покрив с тия ондулин простотии, супер тънки плочи, като някой изпусне нещо - подскачаш. Стени с гипскартон и тухли на ребро залепени с плюнка, чува се като се вика и т.н.

След това живях и живея в манастирски ливади, пак нов блок, точно срещу "Вертиго" на бул. България, не вътре в квартала, а директно на булеварда. Отврат е, блока макар и да е супер отвън е просто пародия. Чува се повече от люлин, буквално ако някой ръсне сол по пода отгоре се чува, когато е*ат съседката се чува все едно и аз участвам, тоя долу като пърди го чувам също, няма значение, че квадрата е около 1500 евро. Ужасни прозорци, целия булевард се чува, особено вечер преди да направят ремонта, като карат с 200 се чуваше от гумите на всяка гънка. Постоянно задръстване в посока център, лош въздух, постоянни строежи, ако нямаш гараж - няма паркиране през деня там, а в самия квартал - това е буквално Пакистан, няма тротоари, няма права улица и едни криви, обикаляш като идиот, защото и ги направиха еднопосочни, камиони, бетоновози постоянно, няма асфалт, няма нищо, това е най-скапания квартал в София след Витоша, не знам защо хората си купуват вътре в квартала тия кенефи в хаотично изцвъкани блокове сред една прашна мизерия.

Сега съм толкова отчаян от цялото строителство, че се оглеждам пак за нещо от 50-60 г. в по-център на последен етаж или къща извън София изобщо, без съседи, без простотии.

 
  ...
преди: 3 години, 5 месеца
hash: c72478dfe3
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

9.   Като пишете преживяванията си се радвам, че не живея в София.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 5 месеца
hash: a6d8b8c162
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Живял съм в един от блоковете около Докторската градина. Повечето са много стари и ако апартаментите не са ремонтирани наистина е доста зле положението. Иначе блоковете са малки, по 3-4 етажа и има някакъв чар в тези жилища. Плюс беше, че си буквално в центъра. На 1 мин от Софийски университет и буквално си много мобилен, ако имаш работа в централната част на града. След това се преместих в Лозенец, където съм вече повече от 6 години. И честно казано все още не съм се наканил да отида в друг квартал. Има простотия, като навсякъде, но определено има някакво спокойствие. Рядко се срещат странни екземпляри, които да внасят смут, да не кажа хич. Имаш супер много заведения, големи вериги за пазаруване. Има 2 спирки на метрото в зависимост в коя част на квартала си, даже 3 спирки.
Отново си много близо до ценъра. Има метро, а и да не забравяме парк Заимов, който е много близо. Сравенение с крайните квартали наистина е доста приятно, но реално не е и нещо особено. Друг квартал върху, който имам по задълбочен поглед е Изгрев. Може би, ако се местя това ще е кварталът, който бих предпочел. Все още там няма зона за паркиране, така че ако си с кола е удобно. За Лозенец вече трябва да си плащаш, но определено намаляха колите, които паркираха. В Изгрев има много приятни места. Близо си до Борисовата, а отделно има и друга гора, която е близо и човек може да се разхожда, което никак не е за подценяване. В моя блок в Лозенец има предимно хора, които живеят отдавна, да не кажа от години тук, наследствени апартаменти и т.н. Не съм сигурен дали даже не съм единствения наемател в този блок. Това ми харесва, че няма простотии с шумове и различни хора, които влизат и излизат, въпреки че съм млад и не би трябвало да ме касае. За всичките години май в този блок само аз съм правил парти по шумно. Единствените приглушени звуци, които чувам са от виане на деца от време на време. Препоръчвам квартала. Аз съм в горната част при хотел Маринела и в тоя периметър наистина има супер места. Единствено може да ти пречи шумът от булеварда и трамваите, ако си точно до него, както е в моя случай, но съм свикнал отдавна, дори ми харесва.

 
  ...

...
преди: 3 години, 5 месеца
hash: f05b7ba103
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

11.   Винаги съм живяла в центъра на София и една година в чужбина. Така, че:
Детство: Стар огромен апартамент от 40-те. Съседите бяха всякакви, но имаше баби, които вечно викаха по нас и все трябваше да пазим тишина. Освен това, имаше доста слаба инсталация и токът спираш често.
После заминах за чужбина, живях в готино общежитие.
Известно време живях в жк Сердика. На 14 етаж. Обичам го този апартамент (беше на баба ми). Супер гледка, много слънце. Е, вярно асансьорите все се скапваха, та често "тренирах" по стълбите. На етажа бабите бяха готини. С другите така и не поддържах контакт. Само над нас имаше едни чалгари, дето ми късаха нервите с техните купони, но като цяло нямаше проблеми.
Сградата беше в прилично състояние, предвид че беше от 60-те.
След това бях под наем, 2 етажа над нашите. Апартаментът беше в безумно състояние, но наемът беше символичен. Всъщност само 1 стая беше обитаема, другото беше пълно със стари вещи и изпочупени мебели. Собственикът си го ползваше за склад. Накрая реши да го продава. И трябваше да напусне (вече живеех с бъдещия си мъж).
Тогава дядо продаде някакви ниви и ми купи апартамент.
За съжаление не съм го избрала аз. Пак стара сграда в центъра.
Сградата е малка, само 10 апартамента и познавам всички съседи. Повечето са собственици, само 2 апартамента са под наем. Нямам проблем с никой съсед. Даже до мен са готино семейство с бебе. Страшни сладури! А бебето ми е любимка.
Иначе сградата, макар и стара, е санирана, с ремонтиран покрив (ох каква борба беше докато съберем парите), с поддържан вход... Е, понякога някой съсед изпищява, че нещо му тече я в банята, я в тоалетната, та явно предстои ремонт и подмяна на тръби. Лошо! Но едва ли ще е сега.
Другия минус, няма асансьор. На 5 етаж съм и когато си с повече багаж... А да не ти казвам как ми качиха мебелите.
Иначе си е ок, има си малко дворче, бабите са насадили цветя, сложили сме си и пейка. Ако не ти се ходи до парка, има къде да по седиш на слънце.
Обаче основният ни проблем е паркирането. Хем сме зона, хем места няма. И е страшно! Обикаляш вечер и накрая паркира на 5 пресечки от вкъщи.
Та ако имам възможност, бих се преместила в нова сграда с паркомясто или гараж. Ще видим. Не е казано, че ще живея тук още 50 години. :)

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker