Кое е по-лошо - да има или да няма Бог? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121040)
 Любов и изневяра (29669)
 Секс и интимност (14348)
 Тинейджърски (21879)
 Семейство (6463)
 Здраве (9588)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3167)
 Образование (7294)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18484)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Кое е по-лошо - да има или да няма Бог?
преди: 3 години, 5 месеца, прочетена 863 пъти
Здравейте,


Няма да питам дали сте религиозни или не...
Интересно ми е, кое би било по-лошо за хората и света като цяло:

- да няма Бог - да сме сами на този свят, да няма никаква висша сила, по начина по който я разбираме; да няма никакъв свръхестествен разум, който да предотвратява катаклизми и трагедии;

- да има Бог - да има висш разум, божествена сила, която е създала всичко, вкл. хората и всички живи организми; сила, която въпреки че е измислила и проектирала всичко, не се меси и не се интересува от своето най-разумно творение "човекът" какви ги върши; Бог, който гледа безучастно и който не би откликнал на молитвите на вярващите в Него...


Благодаря.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 3 години, 5 месеца
hash: 42795954cf
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Както казва един велик ум "Ако няма Бог и аз вярвам в него, не губя нищо, но ако има Бог, а аз не вярвам - губя всичко."

 
  ...
преди: 3 години, 5 месеца
hash: 7b30c07e8b
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Има Бог. Пиши в Ютюб Иван Бобулев Аз Го видях.
Яеил му се е

 
  ...
преди: 3 години, 5 месеца
hash: 3523f37a2d
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

3.   Ако се замислиш, няма как да няма някаква висша сила, дори да не е Бог в смисъла, който повечето хора влагат. Аз за себе си съм убеден и така го чувствам, че има някаква сила, която ни изпраща тук с идеята да научим уроци, да трупаме опит и да се качваме по духовната йерархия. Само че тези уроци се научават не само с аху-иху, а понякога и с много сериозни изпитания. Т.е. Бог не е някакъв меродавен съдия, който съди добрия и лошия и раздава справедливост според заслуги и постъпки, а просто един духовен свят, първопричина на физически театър, служещ за училище и тренжор за истинското израстване по доховната йерархия. В този смисъл страданията (както и удоволствията) не са нещо лошо, а в духовен план са различни опити и уроци. Лошо е, само ако чрез свободната си воля се отделим твърде много от първоначалния сценарий. Но дори и така пак е опит, просто пътят ще е много по-дълъг и неефиктивен, но в крайна сметка крайната точка ще е същата, дори с цената на повече животи.

Въпросната физическа сцена не е само на Земята, а цялата Вселена с всичките ѝ физични закони. Ние сме просто едни актьори с временна амнезия за истинската си същност, силно вживяли се в ролята си с цел да изпитат реално преживяванията на героя си и така да изпитат реално неговата опитност. Ако знаем, че само актьори, цялата опитност се обезсмисля.

Според мен самите ние сме холограмна частица от Бог и той чрез "нашия" опит се самоусъвършенства.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 5 месеца
hash: fd0e634a42
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Без значение дали има, или не Бог, той е неизменна част от битието ни. Ако не беше Бог, истински или не, най-вероятно още щяхме да си седим на позициите на доктрината за оцеляване на най-пригодените, а току виж човекът се окаже не особено годен за оцеляване. С Бог идва моралът, а благодарение на морала вече не убиваме слабите, а се грижим за тях. Което ме навежда на мисълта, че може Бог да е измислен от слабите. И за допълнение - "Бог", чисто и просто като понятие е много относително, като думите карма, съдба... Всеки го интерпретира по различен начин.

 
  ...
преди: 3 години, 5 месеца
hash: b266853297
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

5.   Висш разум смятам че, има...
Но бог/ове- НЕ
И ще вметна че, нямам нищо против религиите (контрол) но не понасям крайните им фенове.

 
  ...


...
преди: 3 години, 5 месеца
hash: b9ac3af572
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   Какво значение има кое е по-лошото? Важното е само кое от двете е истината.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 5 месеца
hash: 3523f37a2d
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   6, то и истината няма значение кое е, защото нито можем да разберем коя е, нито да я променим.

 
  ...
преди: 3 години, 5 месеца
hash: 32bbcdd11b
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

8.   Няма Бог в смисъла на човеко-изглеждащ старец гледащ ни отгоре. Има Бог в смисъла на Вселената и уравнението на Шрьодингер. Цялата реалност е квантов хаос, който се само-организира. Това е Бог - самата Вселена. Реалността ни принадлежи и ние си носим цялата отговорност.

 
  ...
преди: 3 години, 5 месеца
hash: b9ac3af572
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   Грешиш, че не можем да разберем коя е истината. Не се иска много интелект, а само проста логика за да си отговориш вярно на въпроса. За останалото си прав, истината не можем да променим. Можем само да я разберем. Но и това все пак нещо, и то най-важното в живота ни.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 5 месеца
hash: 58af6ecdd1
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   До 1

Облогът на Паскал е интересен, но отхвърлен от християнската общност и оспорван от повечето философи.

 
  ...

...
преди: 3 години, 5 месеца
hash: 58af6ecdd1
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

11.   До 4

Погледни кръстоносните походи, "Светата Инквизиця", историята на Франция преди Просвещението, гоненият на боомилите, избивването на 52 рода боляри и друи и и ми кажи, как сме по-морални, като вярваме в Бог?

 
  ...
преди: 3 години, 5 месеца
hash: 3523f37a2d
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   9, ако мислим логически, има Бог, но един Бог знае каква е логикат в духовния свят. Може и да няма нищо общо с нашата.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 5 месеца
hash: b9ac3af572
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

13.   12, Логиката е само една. Няма две логики. Именно това я прави логика и единствена. За каква логика в духовния свят говориш. Абстрахирай се от всякакви вярвания и помисли пак.

 
  ...
преди: 3 години, 5 месеца
hash: fd0e634a42
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

14.   До номер 11, от номер 4 - не говорех за Бог от християнската религия, не случайно споменах, че всеки има различно разбиране за Бог. Да не забравяме, че хората са вярвали в различни Богове и преди Христа. Чисто човешкото възприятие за морал си го има, все пак не убиваш себеподобните си когато вече не могат да бъдат пълноценна част от "глутницата" . Това, че редом с морала са се появили сумати негативи, като фанатизма например, е отделен въпрос.

 
  ...
преди: 3 години, 5 месеца
hash: 3523f37a2d
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

15.   13, напротив има много логики. Давам пример. Ако се родиш в размирна зона и на 10 останеш пълен сирак, след като пред очите ти родителите ти са разкъсани от бомби и целия ти живот мине в насилие от терористични организации. Ако всеки ден до края на живота си се молиш да умреш, за да спре агонията, най-естествената логика е, че това е живот ад без всякакъв смисъл и полза. Обаче от духовна гл. т. това е една опитност, която малко души биха се осмелили да вкусят. Съответно израстването в духовен план може да е огромно. Като умреш и отидеш на онзи свят, ще си доволен от резултата и в този смисъл там това е за гордост и за хубаво. Ето как едно и също нещо може да има две коренно противоположни логики в зависимост от нивото ти на осъзнаване. А ние може и изобщо да не предполагаме на още по-високите нива в духовната йерархия какви логики и действителности може да има. Не забравяй, че сме изучили едва 4% от материалния свят и почти 0% от духовния. Останалите 90 и кусур % един Бог знае какви логики и закони има.

Дори в този свят всеки двама имат различни логики в зависимост от опита и нивото си. Дори математиката не е еднозначна и не винаги 2 и 2 прави 4 и Айнщайн го доказва. А какво остава за други светове, за които почти нямаме информация.

То и мравката ако питаш за нашата действителност, няма и подозира, че света не е само да намериш зрънцето и да го занесеш до мравуняка.

 
  ... горе^

...
преди: 3 години, 5 месеца
hash: fd0e634a42
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

16.   Пак съм 4, до номер 15 - логика и духовност в едно изречение нещо не ми се връзват. Това за духовното израстване не е логичен изход, това е предположение, теория ако щеш... Дори и в първия случай краят не е обвързан по никакъв начин с логиката. Ти можеш да измислиш колкото си искаш евентуални развръзки на съществуването, по време на земния живот и след него, но те няма да имат нищо общо с логиката... Тук не може да се говори за една, две или три логики, по-правилно е да се използва думата истини, в зависимост от гледната точка може да има повече от една истина. Но логиката е в подкрепа на науката, за това не може да я обвързваш с духовното. Все пак науката и религията са открай време в конфликт.

 
  ...
преди: 3 години, 5 месеца
hash: 3523f37a2d
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

17.   16, теория-нетеория, казвам ти, че ние нищо не знаем и един Бог знае какви още действителности може да има. Това е. Не може по нашата действителност тук да се опитваш да съдиш за някакви други евентуално действителности, каквито може да има и за които не подозираме. Не казвам, че има 2 логики, а че може да има и не бива да сме като коне с капаци само за нашата, без да допускаме други. Ако пък ми твърдиш, че освен нашата със сигурност няма други логики, явно си доста по-умен от учените, които твърдят, че познаваме едва 4% от Вселената, и от Айнщайн, който твърди, че не винаги 2 и 2 е 4. Ама едва ли да си. Ако беше по-умен от Айнщайн, щеше да имаш няколко нобелови награди. Който разбрал, разбрал. Край.

 
  ...
преди: 3 години, 5 месеца
hash: fd0e634a42
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

18.   17, просто ти казвам, че думата която е правилно да се използва не е "логика", а "истина". "Истина" има по-голям обхват. Когато, например, някой умре - той е мъртъв и това е ЛОГИЧНО( що се отнася до познанията, които имаме за физичния свят, на базата на който правим логически заключения), а ИДТИНА, за определен човек или кръг от хора, може да е това въпросният мъртвец да продължи съществуването си в отвъден живот. Но второто е теория, не е доказана, не е неупровержима, а точно такава трябва да е логиката.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 5 месеца
hash: 3523f37a2d
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

19.   18, абе не е баш тъй, ама нямам хал да споря повече.

 
  ...
преди: 3 години, 5 месеца
hash: 81671e2e74
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

21.   Няма значение дали има или не, важното е дали вярваш в него или -не.

 
  ...

...
преди: 3 години, 5 месеца
hash: b17ccadf54
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

22.   Бог е Природата, а религията е Човечността.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 5 месеца
hash: f14303fee3
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

23.   Мисля че по-страшното е да няма Бог.

Ако оставим религиите настрани и анализираме само това, което виждаме, стигам до следното - светът е смачкан от корупция на всички нива. Богатството на земята е разпределено несправедливо, богати ощетяват бедни непрекъснато, има войни, битки за власт, натиск върху обикновеното население. Сами знаем как е само в нашата държава. Ако няма Бог, който да въздава възмездие след това, значи че престъпниците и всички, които ни тъпчат, са тези, които са умните, а другите са балъци, защото са морални. И така крадците взимат, това което смятат че им се полага.

Ако пък има Бог, който междувременно е и участник в случващото се, ще даде всекиго според заслуженото (както например е в християнството).

Но ако има Бог, който не е участник по някакъв начин, то тогава излиза че е същото като и да няма Бог т.е. той щом не наказва лошите, защо ни е този Бог? И защо ни е да живеем според някакъв морален кодекс щом той няма значение за по-нататък? Всеки може да прави каквото си иска. Тогава няма да има дори оценка за кое е морално и кое не, защото ще бъде лично възприятие.

Но тук аз стигам до противоречие - защо тогава всички знаем, дори и престъпника знае кое е добро и кое е зло? Защото имаме морален печат вграден в съзнанието ни явно.

Обобщението ми е че:

Вариант 1&2 Има Бог - неучастник = няма Бог (за нас е същия ефект като да няма Бог т.е. няма справедлива оценка на морал, всеки си прави,каквото си иска, моралните са балъци)

Вариант 3:
Има Бог-участник=справедливост (смисъла да си морален вече има смисъл, защото някой те оценява след това, а и вътрешно се чувстваш по-добре, защото се стремиш да си добър)

 
  ...
преди: 3 години, 5 месеца
hash: 16bdeec97c
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

24.   Ако говорим за всемогъщия източник, който е създал всичко, което съществува, той е неутрален по природа и никога няма да се намеси в някакви прости физически дела. С други думи - всеки трябва да се оправя сам.
Що се отнася за боговете, които се бъркат в човешките дела - това са в повечето случаи негативни същности, които се хранят от нашата енергия - с една дума "паразити".
Човекът, за съжаление, не се е научил да поема отговорност за действията си, ами все очаква някой друг да го спаси - я някакъв бог, я правителството, я семейството му - само и само да не е той.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker